Dodaj do ulubionych

Podatek śmieciowy

IP: *.livenet.pl 19.01.13, 03:02
Od 1 lipca miasto stanie się właścicielem naszych odpadów, za które musimy zapłacić. Stawki za odpady już budzą kontrowersje. Wystarczy porównać je z tymi, które obecnie obowiązują, żeby się mocno (nie chcę używać dosadniejszych określeń) zirytować. Nie rozumiem dlaczego za segregowane odpady mamy płacić tylko kilka złotych mniej, a nie przynajmniej połowy kwoty jak za odpady nie segregowane ?
Na konferencji prasowej wspomniano, że to gmina będzie miała obowiązek zagospodarowania odpadów, a my mieszkańcy musimy zapewnić odpowiednie pojemniki i …. płacić.
Jeżeli władze uważają, że takimi „niższymi” stawkami za odpady segregowane zachęcą kogokolwiek do segregacji, to się grubo mylą. Komu będzie zależeć na oszczędnościach w kwocie 4 zł za segregację odpadów? Będą pakować do kosza wszystko jak leci.
Niestety takie zachowanie nie służy polityce odpadowej wymuszonej przez przepisy unijne. Unia życzy sobie, by na składowiskach odpadów było ich jak najmniej. A każdy odpad, który można wykorzystać, musi być powtórnie wykorzystany. Czy miasto jest do tego przygotowane?
Władzuchno kochano, powiedz nam jak jesteś do tego przygotowana. Kto już dziś jest w stanie przyjąć nasze posegregowane odpady, abyśmy zapłacili 4 zł mniej? Czy posiadasz odpowiednie środki do odbioru tych odpadów i miejsce do ich składowania? Od lat odbierasz posegregowane odpady z kolorowych pojemników, ale nie wiemy co z nimi dalej robisz.
Czy miasto posiada zezwolenie na składowanie tych odpadów?
To tylko kilka wątpliwości, na które jak sądzę uzyskamy odpowiedź.
Przed nami przetarg na świadczenie usług w zakresie odbioru odpadów. I jak sądzę wygra spółka w 100% będąca w rękach miasta. Czy jest dostatecznie przygotowana do tak ważnego zadania? I dlaczego właśnie ta spółka ma wygrać przetarg?
Obserwuj wątek
    • Gość: czytelnik Re: Podatek śmieciowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.13, 09:28
      Zobaczcie jaką deklarację trzeba wypełnić do tych nowych śmieci,
      trzeba ujawnić wszystkie dane osobowe i nie tylko , po co tym śmieciarzom jest potrzebne?
      www.przemysl.pl/zalaczniki/21417.PDF
      ze strony - www.przemysl.pl/nasze_miasto/1163/22830.html
    • Gość: dziecko Re: Podatek śmieciowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.13, 13:10
      Jeżeli nie wiadomo, o co chodzi to o pieniądze, i tak bije dalej po kieszeni w większe rodzin ile musi miesięcy upłynąć by podjęto decyzję.
      W Tczewie za trzecie i kolejne dziecko płacić będą mniej - 1 zł za śmieci segregowane lub 5 zł za niesegregowane. - Informuje Małgorzata Mykowska, rzeczniczka tczewskiego ratusza.
      A czy u nas też pomyślą rodzinach?
      • Gość: pe Re: Podatek śmieciowy IP: *.przemysl.hypnet.pl 28.06.13, 13:29
        W Przemyślu zawsze myślą o rodzinach, swoich rodzinach.
        • Gość: gość Bezczelne PGK IP: *.ip.netia.com.pl 28.06.13, 16:00
          dla mnie to już szczyt chamstwa, dostają posegregowane surowce wtórne, na dodatek za wyższą stawkę niż nie posegregowane śmieci do tej pory brali, i jeszcze każą sobie za worki płacić
          • Gość: pe Re: Bezczelne PGK IP: *.toya.net.pl 28.06.13, 17:19
            a posegregowane surowce sprzedadzą... to jest przekręt stulecia;) Twórca Amber Gold by tego nie wymyślił.
            • Gość: darek Re: Bezczelne PGK IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.13, 17:34
              Sprzedadzą? A komu? Stawka jest tak ustalona że zysk stanowi kwota za posegregowane śmieci, nadwyżka za niesegregowane jest zaś bonusem.
              • Gość: pe Re: Bezczelne PGK IP: *.toya.net.pl 28.06.13, 18:01
                Po to się segreguje śmieci, aby je ponownie przetworzyć. Myślisz, że nie można sprzedać papieru, plastiku, metalu, szkła, gumy? W tej chwili trwa ogromy boom na rynku surowców wtórnych. Zapytaj wujka googla o skup surowców wtórnych to zobaczysz.
                • Gość: gość Re: Bezczelne PGK IP: *.przemysl.hypnet.pl 29.06.13, 11:11
                  Z największym zdumieniem przeczytałem artykul w ŻP "Segreguj ,zapłacisz mniej', dobre samopoczucie p.Duplagi jest do pozazdroszczenia. Mam do tej Pani pytanie,co tak naprawdę jest przygotowane na dzień 1 lipca? Bo moimm zdaniem oprócz tego ze wiemy o tym jaka firma wygrała przetarg i ile bedziemy placić za śmieci to reszta jest niewiadomą. Na dwa dni przed wejsciem w życie nie wiemy jak sortowac smieci ,kto ma zapewnić kubły itd.Kompletny balagan jest ze wspolnotami mieszkaniowymi a nawet tam gdzie można wszystko uregulować tj z wlaścicielami domów jednorodzinnych tez wszystko leży. Ile śmietników i jak segregować smiec ;na to pytanie pani Duplaga powinna już dawno miec odpowiedź.Dlaczego w np Jarosławiu śmietniki dostarcza odbiorca smieci a w Przemyslu jak domniemam należy to do obowiązku właściciela posesji? W moim odczuciu i podejrzewam większości mieszkańcow, miasto z p.Duplagą na czele kompletnie nie jest przygotowane a tym samym nie przygotowało mieszkańcow do tego problemu.Będzie jak zawsze, czyli "jakoś tam będzie" a i tak za cały ten burdel zaplacą mieszkańcy.
                  • Gość: ja Re: Bezczelne PGK IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.13, 11:21
                    gdybyś choć raz rozmawiał z p. Duplagą nie zadawałbyś takich pytań.
                  • Gość: pe Re: Bezczelne PGK IP: *.toya.net.pl 29.06.13, 12:05
                    ja zadeklarowałem, że sortuje i będę sortował. Choć miasto poza wysokością opłaty nie podało prawie nic, nie ma na moim osiedlu pojemników do segregowania, więc postanowiłem posortowane śmieci będę zawoził do holu urzędu miejskiego!
                • Gość: darek Re: Bezczelne PGK IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.13, 02:51
                  Hm. No więc wskaż mi te adresy, ok? Np gdzie przyjmują puszki po konserwach i w jakiej cenie. Albo gdzie można sprzedać papier i plastik? Pamiętam rozmowę z ministrem w radiowej Trójeczce na temat śmieci i niestety, ale nawet p. minister nie wiedział gdzie powinien trafić pewnego rodzaju smieć. A to ciekawe bo ustawy leżą w jego gestii... Czekam na jeszcze od pe
                  • Gość: pe Re: Bezczelne PGK IP: *.toya.net.pl 30.06.13, 08:59
                    www.koma-surowce.pl/ pierwsze z brzegu, jak poszukasz znajdziesz więcej. Przecież odpadów nie sortuje się aby złożyć je w innej części wysypiska, tylko do ponownego wykorzystania.
                  • Gość: pe Re: Bezczelne PGK IP: *.toya.net.pl 30.06.13, 09:01
                    skupzlomuwolomin.pl/opakowania-metalowe-skup-opakowan-metalowych-2/ - a tu jeszcze puszki po konserwach;)
                    • Gość: gość Re: Bezczelne PGK IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.13, 09:22
                      na dodatek Darku zupełnie inaczej wygląda spraw skupu jak masz 5 kilo gazet i 20 butelek po pepsi, a inaczej jak zbierzesz po 50 ton jednego i drugiego. Są inne stawki, firmy są skłonne przyjechać własnym transportem.
                      • Gość: gość Re: Bezczelne PGK IP: *.przemysl.hypnet.pl 30.06.13, 11:28
                        Wydaje sie że jedynym dostępnym dla mieszkancow środkiem jest protest zbiorowy pod magaistratem i groźba rozpisania referendum w sprawie odwolania prezydenta i RM. Przeciez te ceny za wywóz śmieci są wzięte z sufitu. W zaden sposób nie można przyjąć dlaczego do tej pory oplacało się wywozić śmieci nie posegregowane za aktualna stawkę to od 1 lipca za posegregowane za znacznie wyższą.. To jest sku...syństwo,normalne okradanie mieszkancow, jak można przypuszczać w celu ratowania finansow miasta. Dlaczego w innych miastach można obnizyć cenę a w Przemyslu nie?www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130629/TARNOBRZEG/130629559
                        www.strefabiznesu.nowiny24.pl/artykul/w-jaroslawiu-obnizyli-ceny-za-wywoz-smieci
                        Należy przypomniec ze w nieodległej przeszłości miasto wydało spore środki na wybudowanie nowego składowiska smieci co miało w przyszłości spowodowac obniżenie kosztow skladowania.
                      • Gość: darek Re: Bezczelne PGK IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.13, 20:42
                        Tzn że miasto robi w wała mieszkańców bo nie dość, że nakazuje segregację śmieci to jeszcze pośredniczy w sprzedaży? Czyli koszt segregowanych śmieci to podwójny dochód - od mieszkańców i skupu? Czyli krótko mówiąc złodziejstwo, lodziarnia czy robienie w ch... mieszkańców przez radnych i znamienitych prezydentów? A ja i tak podejrzewam, że większość radnych nie wie co uchwalała
                        • Gość: gość Re: Bezczelne PGK IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.13, 21:15
                          w skrócie - dokładnie tak jest jak piszesz.
                          i wszystko zgodnie z prawem, a taka D. będzie w Życiu piepszy że wszystko w imię ekologii, i że płacimy mniej (ja do dzisiaj bez segregacji 18/miesiąc, teraz 33 z segregacją, taniej jak cholera)
                          • Gość: pe Re: Bezczelne PGK IP: *.toya.net.pl 30.06.13, 21:38
                            nie dość, że miasto nas łoi niemiłosiernie (np gmina Fredropol segregowane 3, niesegregowane 5 PLN), to jeszcze jest kompletnie nieprzygotowane. Ja chcę segregować i to nie dla czterech złotych tylko dla moich dzieci i wnuków, tylko nadal nie mam pojemników. Każde normalne miasto rozesłało do mieszkańców instrukcję segregowania - co z czym, gdzie - Przemyśl jak zwykle jest w du*ie. Przekopałem stronę PGK i Przemyśla i znalazłem tylko ogólne informacje, jednak najważniejsza informacja zawarta w punkcie pierwszym to nr konta i informacja, że trzeba wpłacać bez wezwania - jak podatek (bo to w końcu ukryty podatek jest , tylko odwagi brak, żeby się przyznać). Chyba, że informacja jest tak ukryta, że tylko urzędas co ją zamieścił wie gdzie jest. Lokalizacje "ogólnodostępnych pojemników selektywnej zbiórki" przynajmniej w mojej okolicy zamknięte są na klucz - gratuluje dobrego poczucia humoru. Jutro rano jadę po kolorowe worki, jak tylko się zapełnią wiozę do UM!
                            • Gość: gość Re: Bezczelne PGK IP: *.przemysl.hypnet.pl 01.07.13, 19:48
                              Za Tarnobrzegiem i Jarosławiem podaję przykład Krosna. Tylko dwa worki - za DARMO. Cena za śmieci też niższa. www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130701/KROSNO/130709973 Naszym rządzącym należy się kop w miejsce gdzie się kończą plec y.
                              • Gość: darek Re: Bezczelne PGK IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.13, 21:02
                                Mówmy głośno: w Przemyślu stawki za śmieci to złodziejstwo i podatek z racji mieszkania w mieście, w którym nie ma dobrego gospodarza. Łata się dziurę budżetową podatkiem śmieciowym a kasa idzie na zasadzie rozdawnictwa różnym miernym wydziałom UM po to żeby uzasadnić ich istnienie. Wystarczy wspomnieć np wydział inwestycji
                                • Gość: gość Re: Bezczelne PGK IP: *.ip.netia.com.pl 02.07.13, 09:59
                                  nie przestaje mnie zadziwiać buta i arogancja urzędników, którzy teoretycznie są powołani aby pracować dla dobra mieszkańców. Przetarg, wszyscy widzieli jak był ustawiony, z góry było wiadomo że może wygrać tylko PGK/Sita. Konkurencja grzecznie zgodziła się zostać podwykonawcą. Jak to się ma do wolnego rynku, konkurencji i cen? Kwota za osobę zmieniana była kilka razy, i nagle okazuje sie ze jest idealnie dobrana, no 10 z haczykiem, po prostu geniusz urzędniczy. A sami się przyznają że brakuje im jeszcze masę deklaracji, nie zweryfikowali już dostarczonych, więc nie wiedzą ilu ludzi mieszka i ile wpłacą. Ale już wiedzą że mają rację. Kolejny "kwiatek" pracownicy sprzedający worki na śmieci dostali przykaz spisywana danych osobowych klientów! Chcą żeby im podać imię nazwisko i adres!
                                  • Gość: obserwator Re: śmieci sprytnie podrzucane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.13, 18:03
                                    Interesuje mnie to, czy ktoś sprawdzi czy dana kamienica ma SWÓJ kontener. Niby płacą za wywóz śmieci, ale wrzucają je do kontenera innej pobliskiej kamienicy. Efekt jest taki, ze kontener jest stale przepełniony, śmieci leżą na ulicy. Mieszkańcy kamienicy, do której wrzucane są "obce" śmieci zupełnie się tym nie przejmują, najwyżej kładą śmieci na ziemi a wiatr i ptaki je roznoszą. Administrator-właściciel pojemnika nie widzi kto gdzie wyrzuca śmieci i że sąsiednia kamienica nie ma kontenera. Potworny bałagan trwa od kilku lat a nikogo to nie obchodzi.A może straż miejska przeszła by się po starej części miasta, ale całej nie tylko centrum(BOCZNE ULICZKI TAKŻE-SZCZEGÓLNIE) i sprawdziła gdzie stoi kontener należący do danej kamienicy. I zaraz zapanowałby porządek a administratorzy oszczędzający na kontenerach zostaliby zdyscyplinowani. I może wreszcie przestano by pisać, że straż miejska nic nie robi tylko wypisuje mandaty za złe parkowanie. Zobaczono by ich w ważnej akcji dla higieny i zdrowia mieszkańców.
                                  • Gość: spoko Re: Bezczelne PGK IP: *.play-internet.pl 02.07.13, 21:21
                                    Mogę zrozumieć, że nie lubisz PGK (pewnie masz swoje powody), ale nie wypisuj bzdur. Warunki jakie musi spełniać przedsiębiorca biorący udział w przetargu są podane w
                                    Rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 11 stycznia 2013 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości (Dz. U. z 2013, poz. 122) i w przetargu mógł startować każdy kto te warunki spełnia. pewnie nie startowałeś bo nie spełniasz wymagań, ale co szkodzi "pojątrzyć" jak to w Przemyślu. Pozdrawiam miłego wieczoru życzę

• Gość: AO Re: Bezczelne PGK IP: *.przemysl.hypnet.pl 02.07.13, 22:33
                                      Czyżby wielka naczelniczka się odezwała? Aligator z Mielca przejedzie się na Tobie jak na burej s***e, to kwestia czasu.
                                    • Gość: ? Re: Bezczelne PGK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.13, 00:17
                                      Na czyj post odpowiadasz "spoko"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka