Dodaj do ulubionych

Towarzysze z GW

13.11.15, 09:20
liczą swoje topniejące szeregi
wyborcza.pl/1,75478,19178616,27-poslow-slubowalo-bez-boga-sprawdzilismy-ktorzy.html
Obserwuj wątek
    • Gość: set Re: Towarzysze z GW IP: *.toya.net.pl 13.11.15, 10:22
      I za to należą się im brawa. W tym do cna skatoliczalym kraju trzeba mieć odwagę nie prosić o pomoc nieistniejącego bytu.
      • lechowski51 Re: Towarzysze z GW 13.11.15, 10:34
        Uwielbiam czytać wypociny Ateistycznych Dewotek!.Zapomniałeś dodać o emigracji z tej "republiki wyznaniowej"
    • Gość: gość Re: Towarzysze z GW IP: *.static.ip.netia.com.pl 13.11.15, 10:40
      W partii PiS nikt nie pominął formułki o Bogu. Czy to znaczy że tam przyjmują tylko wierzących? Czy ateista może być członkiem PiSu? Czy może ale musi się z tym dobrze ukrywać?
      Warto sobie zadać to pytanie, jaka jest rola wiary w życiu politycznym, czy poglądy na gospodarkę i społeczeństwo muszą być skorelowane z wyznawaniem lub nie tej czy innej wiary.
      Czy prawicowiec musi być żarliwym katolikiem, czy wolno mu też ewentualnie mieć wątpliwości?
      Dobrze ze ktoś policzył i zauważył temat.
    • demon1903 Koalicja PiS- Episkopat objęła rządy 13.11.15, 14:22
      Oznacza to, że tylko tylu jest odważnych, aby przyznać się, iż Bóg jest z innego porządku. Jak można mieszać Boga do spraw publicznych? Wyznawana religia jest prywatnością. Wstydem winno być jej manifestowanie, a u Polaków często podkreślanie tym samym swojej wyższości. Zadufanie i pycha to cecha tych, którzy używają takiej formuły będąc reprezentantami całego narodu. Tym większe uznanie należy się tym, którzy tylko ślubowali: "Ślubuję".
      "Z religią czy bez, dobrzy ludzie będą postępować dobrze a żli - żle, ale złe postępowanie dobrych ludzi to zasługa religii" - powiedział Steven Wainbebrg...
      • Gość: Alicja_37 Re: Koalicja PiS- Episkopat objęła rządy IP: *.146.136.181.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.11.15, 16:40
        Katotalibowie to parszywy podgatunek ludzki
    • Gość: Karol Re: Towarzysze z GW IP: *.toya.net.pl 13.11.15, 17:54
      fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz/news-kornel-morawiecki-powrot-wykletego,nId,1921308
      • lechowski51 Re: Towarzysze z GW 13.11.15, 18:09
        I cóż tu dodać?!.Ziemkiewicz w porównaniu z cynglami Michnika i Liza to świetny i przenikliwy dziennikarz
        • Gość: gość Re: Towarzysze z GW IP: *.centertel.pl 13.11.15, 18:19
          Ziemkiewicz to ten nieogolony pajac , który papieża nazwał idiotą ?
        • Gość: A Re: Towarzysze z GW IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.15, 18:44
          Czytam to i tak naprawdę nie wiem, czy to co niektórzy piszą wynika tylko z niezrozumienia czy opacznego rozumienia pewnych rzeczy, czy z antychrześcijańskiej namiętności, która mówiąc oględnie bardzo utrudnia dostrzeżenie sedna sprawy. Zakładam najlepszy wariant i dlatego uważam że warto przedstawić pewne racje. To że ktoś dodaje do przysięgi formułkę "tak mi dopomóż Bóg", to w żadnym wypadku nie oznacza ani tego, że czuje sie lepszy od tych którzy takiej formułki nie dodają, ani że zamierza jakoś dyskryminować niewierzących, ani że jest świętym, ani że opowiada się za państwem teokratycznym ani nic podobnego. Jeśli ktoś wierzy w Boga, (a zauważcie, że to może być i katolik rzymski i grecki i prawosławny i protestant itd.) i jest to dla niego istotne, nie widzę żadnego powodu aby komukolwiek zakazywać odwoływania się do bożej pomocy. To czy ktoś dodaje do przysięgi odwołanie do Boga ma natomiast inny sens i znaczenie, bo to przede wszystkim nie tylko albo nie tyle deklaracja wiary ile deklaracja przekonań, wyznawanych wartości, tożsamości i aksjologicznych podstaw poglądów na wiele spraw i problemów o podłożu etycznym. I jeśli ktoś mówi "tak mi dopomóż Bóg", to ja nie wiem czy on modli sie dwa razy dziennie, czy dwa razy do roku, czy uczestniczy codziennie we mszy świętej, czy jedynie bywa w świątyni na pasterce i rezurekcji, ale z dużą dozą prawdopodobieństwa wiem jak będzie głosował w dziesiątkach spraw będących przedmiotem regulacji prawnych.
          Osobiście darzę dużą dozą politycznej sympatii Nowoczesną, ale jeśli wstaje osoba z tego klubu, która jest na razie zupełnie no name, składa przysięgę i nie dodaje odwołania do Boga, to ja nie mam z tym jakiegoś problemu, ani tym bardziej nie mam tego za złe tej osobie. Jedynie nie wiem, co ona sądzi i jakie ma poglądy i za czym się opowie gdy przyjdzie do rozstrzygania regulacji prawnych mających podłoże etyczne. I z tym mam problem, a nie z tym czy ta osoba wierzy czy nie wierzy w Boga i czy się modli czy nie. To jej prywatna sprawa.
    • jobrave Re: Towarzysze z GW 13.11.15, 18:26
      Oj Lechowski, czym Ty się podniecasz? Tym, że większość powiedziała "Tak mi dopomóż Bóg"? I,co to - według -Ciebie oznacza? Myślisz, że przybyło wierzących posłów w Sejmie? Naprawdę jesteś tak naiwny, że wierzysz w takie puste gesty? Mało to szuj w sutannach odprawia modły, poucza z ambon, posuwając, w wolnych chwilach ministrantów, popełniając pozostałe grzechy główne. A, czy naprawdę wierzący człowiek pcha się do polityki, gdzie codziennie niemal musi grzeszyć (bo nie ma polityki bez grzechu). Te słowa wypowiedzieli z tchórzostwa przed klechami, przed ciemnym sfanatyzowanym elektoratem. Tych 37 to bardzo odważni ludzie, szkoda, że ich tak niewielu.

• Gość: gość Re: Towarzysze z GW IP: *.centertel.pl 13.11.15, 18:52
        Bolesław Bierut też użył tej formuły gdy został prezydentem. Czy był wierzącym człowiekiem ?
        • Gość: A Re: Towarzysze z GW IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.15, 20:25
          Nie wiem czy Bierut był wierzący czy nie, raczej wątpię, mimo że w procesji Bożego Ciała tez uczestniczył. Tyle że wówczas nie chodziło Bierutowi o określenie czy może raczej zamanifestowanie swojej tożsamości i poglądów a raczej o ich zamaskowanie. I przykładanie tamtej sytuacji do obecnej chyba niespecjalnie ma sens.
          • Gość: gość Re: Towarzysze z GW IP: *.centertel.pl 13.11.15, 20:48
            Moim zdaniem ma sens.Znam wielu polityków z prawej strony , których religijność jest tylko na pokaz.Chodzą do kościoła aby się pokazać elektoratowi.Szkoda , że nie używają tej formuły gdy robią szwindle albo gdy idą do kochanki.
      • lechowski51 Re: Towarzysze z GW 13.11.15, 18:55
        Mnie to wisi jobrave,jak ktoś przysięga,bo wiara to zasady i im wierność a nie przedstawienie typu przysiega w sejmie.Podniecaja sie tym cyngle Michnika i forumowe Ateistyczne Dewotki.
        Nie wiem ile szuj odprawia msze/popytaj w Tygodniku Powszechnym lub Urbana/.Wiem natomiast,że nie wszyscy kradną jak mówiono w czasach rządów SLD i Mumii Wolności,wiem również,że nie każdy polityk kłamie i grzeszy.
    • Gość: Czytacz Łukaszenka, Janukowycz, Putin i ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.15, 19:13
      "Ja bym bardzo odradzał tego rodzaju działania, bo osoby, które je podejmują, wpisują się na listę osób, które zaczynały demontaż sądownictwa konstytucyjnego jak Łukaszenka, Janukowycz, Putin,.."

wiadomosci.onet.pl/kraj/stepien-o-pomyslach-pis-to-proba-calkowitego-sparalizowania-pracy-tk/06f93f

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka