Gość: Alik IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.15, 21:28 Dlaczego do tej pory miasto nie korzysta z tych złóż? To miliardy zł, i np 3 aquaparki w mieście i tańsze rachunki,to jest pod miastem,tylko korzystac Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jobrave Re: Geotermia 01.12.15, 22:00 A są w ogóle jakieś złoża? Mam na myśli takie, które są rzetelnie udokumentowane? A jeśli tak, to czy jest tej gorącej wody więcej niż dwa wiadra? Myślę, że gdyby to były jakieś wielkie zasoby, to inwestorzy już oblegaliby Przemyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gejzer Re: Geotermia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.15, 22:20 Mamy już jeden stok na utrzymaniu, a ty chcesz jeszcze 3 aqupaparki. Kto ma za to płacić.....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Land Rover Re: Geotermia IP: *.19-1.cable.virginm.net 02.12.15, 20:49 Ładnych kilkanaście lat temu, za kilkaset starych melonów, próbowała "dogrzewać się" ze źródeł geotermalnych katedra abp Michalika i wielkie G z tego wyszło. Skutek był taki,że co miesiąc dopłacano do biznesu gigantycznymi rachunkami za dogrzewanie (gazem, prądem?) katedry i pewnie jest tak do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslak132 Re: Geotermia 20.03.17, 17:06 Katedra prawdopodobnie ogrzewana jest pompą ciepłą, a to nie "geotermia". Pod Przemyślem i w okolicy jest ciągle eksploatowane złoże gazu ziemnego, co może rodzić konflikt. A największym problemem są pieniądze na wiercenia i badania, które jak się nie powiodą to pochłoną kilkanaście milionów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Geotermia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.15, 15:39 czyli Katedra nie jest już ogrzewana tym czymś z ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelek kozodoj Re: Geotermia IP: *.toya.net.pl 19.03.17, 11:04 "Nawet zimą kosimy trawę". W Uniejowie – jak w Islandii. Minister Szyszko chce powtórzyć sukces tych term natemat.pl/203161,na-naszym-stadionie-nawet-zima-kosimy-trawe-w-uniejowie-jak-w-islandii-minister-szyszko-chce-powtorzyc-jego-sukces Jeśli ktoś może przypisać sobie nowatorstwo i odwagę, to władze zaledwie 8-tysięcznej gminy Uniejów. Samo miasteczko liczy 3 tys. mieszkańców! Odnieśli sukces. – Nie! Żaden sukces! Jesteśmy cały czas na początku drogi – przekonuje burmistrz, Józef Kaczmarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Geotermia IP: 185.18.133.* 24.03.17, 08:01 www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/geotermia-w-polsce,241,0,2286065.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Geotermia IP: *.toya.net.pl 24.03.17, 08:42 ludzie piszą pod artykułem Słowa "byłego Głównego Geologa Kraju" dobitnie świadczą, że Polska MA pozostać biedna, a Polacy mają być już zawsze parobasami u Niemca i (zwłaszcza) u potomków Mojżesza. Wielki "ekspert UE" pewnie już od dawna bierze judaszowe srebrniki za gadanie bzdur i okłamywanie tępego ludu, że "tu nic ni mozna NA mapie kotlina jeleniogórska to zimna niebieska plama. Tymczasem za oknem widzę rurę pompującą wrzącą wodę. Słyszał ktoś o Cieplicach? A może Pan dr Wilczyński? Pouczająca jest historia z USA. W Kaliforni pozamykano wszystkie elektrownie geotermalne zbudowane w ubiegłym wieku bo były nieopłacalne. Gdy pojawiła się firma, która wierci głębiej 6 - 10 km, nastąpił renesans geotermii - Ruszkowski co ty wiesz człowieku? SKoro piszesz, że koszt przyłącza 9tys do domu to jest sporo to co powiesz na piec gazowy lub na ekogroszek, które kosztują ok 15-20 tys. !!! PGNIG ciebie sponsoruje? facet sam sobie zaprzecza. A jak pokazuje mu się ze np Toruń czy geotermia podchalańska działa to oczywiście jęczy że to kosztem wysokich nakładów. A co - fotowoltaika czy wiatraki nie wymagaja nakładów?. Dobrze że jest już byłym geologiem Nie jestem za Rydzykiem, ale trzeba oddać im rację że mimo fali krytyki, mimo różnych "specjalistów" z AGH którzy twierdzili że w Toruniu nie ma żadnych wód geotermalnych. Mimo cofnięcia finansowania przez Platformę - UDOWODNILI że geotermia działa i zasila nie tylko kampus studencki ale również Miasto Toruń ( umowa podpisana w 2015r. ) Zanim mnie zlinczujecie, napiszę że dziwna sprawa z tymi Polskimi złożami. 1.) W latach 80' w Karlinie znaleziono duże złoża Ropy Naftowej - zaplombowane i zabetonowane. 2.) W latach 2000' rzekomo byliśmy potentatem w gazie łupkowym - nagle wszyscy się zwinęli i porzucili pracę. 3.) Na hasło Geotermia wszyscy udają głupka ( wody nie ma ) Czy nie widzicie że komuś chodzi o kupno drogiej technologii Elektrowni Atomowej od Francji, lub używanych ( wycofywanych ) z Niemiec? Nie wiem jak to jest ale przypomne coś co utkwiło mi w pamięci. Za Gierka pobudowano elektrownie czy elektrociepłownię geotermalną we współpracy z Unia Europejską. Chodziło o to ze na naszym kontynencie jest niecka i nasz kraj na niej leży. To dlatego Unia wtedy zainwestowała aby zbadać doświadczalnie funkcjonowanie takiego zakładu. jesli idzie o fotowoltanikę to wypada napisać iż wszędzie instaluje sie panele słoneczne a nie tylko w maroku czy Tunezji. U nas w naszym kraju także. Powariowali? To tyle w kwestii opłacalności paneli słonecznych. jesli idzie o instalacje geotermalne to autor sie popisał. Sam odwiert jest diabelnie drogi bo to nie jest studnia parometrowa. Tak więc opłacaja się jedynie większe instalacje a nie na jeden budynek. Informacje pismaka sa więc dziecinnie prymitywne. W Toruniu maja geotermie ale opartą na technologii amerykańskiej. Otóż faktycznie woda spod ziemi jest zmineralizowana i niszczy rury. Dlatego w USA one sa inne i wytrzymują daleko dłużej co oznacza oszczędności. Nie słyszałem takze aby ciepła woda była jedynie wydobywana bo po jakimś czasie wydajność odwiertu spada. Nie jestem zdziwiony że trzeba pompowac wode z powrotem pod ziemię. Za to jestem zdziwiony zdziwieniem pismaka. Nalezy także przypomnieć iż ziemia nie jest jednolita. I tak w niektórych kopalniach jest na tej samej głebokości cieplej niz w innych. To samo jest z wodą. Jak kto jeszcze pamięta cos z geografi to chyba pamieta że na naszej ziemi mamy także pozostałosci wulkanów. Niecka na której obszarze jestesmy oznacza że jest mniej skał do przebicia sie do cieplejszych warstw. Jesli jednak ktos mysli że cały nasz kra U nas wszystko na nie. Tylko pomyślcie dlaczego Niemcy tak zabiegają aby zawładnąć Polską. My mamy złoża tylko nie mamy rozsądnych Polaków,którzy by dbali o dobro nasze.Nie myślą samodzielnie tylko sterowani.Ktoś rzuci słowo zwątpienia i już podłapują na nie. Trochę i samozaparcia bo mamy dobrych i wiernych Polsce naukowców. Wypowiedzi byłego geologa budzą wątpliwości. Jest bardzo dużo pokładów cieplej wody na bardzo małej głębokości. Lobbyści gazu celowo prowadzą dezinformac Odpowiedz Link Zgłoś
e.voytaszek Re: Geotermia 25.03.17, 22:11 może czas uruchomić nasze źródło mocy: przemysl.pl/42702/kopiec-kurhan-awacs.html Odpowiedz Link Zgłoś