Dodaj do ulubionych

Ranking szpitali

29.01.16, 11:08
Można pobrać plik. Przemyśl? Nie, nie , tuzów medycznych i kierowniczych nie uwzględniono tamże. Jest m.in. Jarosław, Sanok, Tarnobrzeg o Rzeszowie nawet nie wspominam.

www.media.magellansa.pl/pr/307949/czy-poprawia-sie-efektywnosc-polskich-szpitali-ranking-szpitali-publicznych-2016
Obserwuj wątek
    • mon-tini Re: Ranking szpitali 29.01.16, 17:07
      Z czego to wynika, że w poszczególnych kategoriach uwzględniono 88, 96 i 93 jednostki?
    • mon-tini Re: Ranking szpitali 10.02.16, 17:40
      Przeczytałem dyskusję forumowiczów pod tym artykułem i zacząłem się zastanawiać nad tym, że My potrzebujemy na początek zwykłych rozmów o przyszłości naszego szpitala. supernowosci24.pl/chorzy-moga-zostac-bez-chirurgii-w-przemyslu/ Kiedy obywatele rozmawiają i mają możliwość posłuchać opinii ekspertów są mniej podatni na późniejsze matactwa.

Pojawiła się inicjatywa dotycząca innej koncepcji wokół szpitala przy ul. Słowackiego i została rozmyta. Od lat wiadomo o dużym zadłużeniu szpitala na Monte Cassino, planowano przekazanie części zadań prywatnemu inwestorowi, pisano o kooperacji z zainteresowanym podmiotem. Jak wygląda obecna sytuacja. Jakie koncepcje rozwoju szpitala proponują specjaliści. Zmniejszyć liczbę miejsc czy mądrze prywatyzować i co rozumieć przez mądre prywatyzowanie.

Czy ktoś napotkał w lokalnych mediach wywiad na wywiad z dyrektorem naczelnym Piotrem Ciompą, proszę o link.
    • mon-tini Re: Ranking szpitali 11.02.16, 13:40
      Poświęciłem na poznanie tematu 7 minut, przeczytałem w Internecie dwa artykuły:
      supernowosci24.pl/reorganizacja-czy-likwidacja/
      www.nowiny24.pl/wiadomosci/przemysl/art/9355390,wychodzenie-ze-szpitalnego-kryzysu-w-przemyslu,id,t.html

Przepraszam, że zapytam wprost: ja czegoś nie rozumiem czy KLIKI niszczą to miasto aż tak.

Kiedy MON przed laty poinformował, o możliwości przekazania miastu Szpitala Wojskowego zastrzegł, że w kolejnych latach budynki nie będą mogły być sprzedane. Jak rozumiem obecnie szpital przy ul. Słowackiego jest demontowany w nieelegancki sposób. Pod pozorem niedociągnięć administracyjnych zlikwidowano dwa odziały, które i tak planowano w przyszłości zlikwidować.

Uważam, że społeczność Przemyśla powinna być uczciwie poinformowana o planach decydentów. Przykładowo: dogadaliśmy się, szpital zlikwidujemy i wyprzedamy teren oraz budynki przy ul. Słowackiego. Pomijam chwilowo ewentualną likwidację miejsc pracy i zniszczenie szpitala cieszącego się szacunkiem pacjentów. Pół biedy jeśli w przyszłości zdobyte pieniądze zostaną wydane z pożytkiem dla ludności miasta i okolic.

A co jeśli za kilka lat wskutek rozmaitych forteli miasto sprzeda pozyskane budynki w taki sam sposób jak plac przy ul. Jagiellońskiej, czyli za 1 mln a potem prywatny inwestor kupi od przedsiębiorcy działki i budynki za cztery razy tyle? Czy wówczas głównym ekspertem będzie osoba, która teraz nie dopełniła formalności i dwa oddziały przepadły?
    • mon-tini Re: Ranking szpitali 12.02.16, 12:45
      Pani Anna Gorczyca z rzeszowskiego oddziału Wyborczej także opisała sprawę naszego szpitala. Nie czytam bo ta dziennikarka, swego czasu, poczyniła skandaliczne z etycznego punktu widzenia artykuły na temat Przemyśla. Może jednak kogoś ten artykuł zainteresuje.

rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/1,34975,19562993,zamknieta-chirurgia-i-laryngologia-w-szpitalu-miejskim-w-przemyslu.html
    • mon-tini Re: Ranking szpitali 14.02.16, 18:29
      Natrafiłem na inny ranking. Z Podkarpacia w pierwszej 100 dostrzegłem: Rzeszów, Mielec, Tarnobrzeg i Przeworsk.

www.rankingszpitali2015.pl/#!szpitale-zabiegowe-top-100/u2ni2
    • mon-tini Re: Ranking szpitali 23.02.16, 21:28
      Dla odmiany ranking medyczny, który jest pozytywny dla Przemyśla.

przemysl.pl/43189/9-miejsce-przemysla-w-rankingu-zdrowia-polski.html
    • klaio Re: Ranking szpitali 29.02.16, 16:42
      Sugeruję zainteresować się pracami komisji zdrowia Miasta lub Sejmiku. Protokoły z posiedzeń są w internecie, nie trzeba rozpytywać na forach.
      • mon-tini Re: Ranking szpitali 29.02.16, 19:10
        Uprzejmie proszę o syntetyczne wnioski napływające z lektury prac owych komisji.

PS Dlatego zacząłem rozpytywać na Forum, bo czytanie i analizowanie okazało się drogą do nikąd.
    • mon-tini Re: Ranking szpitali 18.03.16, 21:58
      W bieżącym numerze ŻP pojawił się bardzo interesujący artykuł o polityce kadrowej dyrektora Piotra Ciompy. Dziennikarz tak zbudował napięcie relacjonując sytuację, że najpierw byłem na nie, a potem na tak. Generalnie nie wiem: powinniśmy się martwić czy cieszyć? Jednak najważniejsze jest, że lokalna gazeta nas poinformowała o ogólnej sytuacji i mamy punkt wyjścia. Gdyby w mieście były 2 albo 3 lokalne gazety mielibyśmy więcej punktów odniesienia.

Zastanawiam się jakie kwalifikacje i kompetencje mieli Ci którzy nie sprostali oczekiwaniom pana dyrektora oraz jak bardzo nowi specjaliści przewyższają poprzednich. Skoro zarobki ministrów są niewiele większe od gaż opisywanej kadry szpitala czy możemy szerzej poznać dorobek zawodowy tych nowych fachowców?
    • mon-tini Re: Ranking szpitali 18.03.16, 22:08
      Z kolei nawiązując do niejasnej dla mnie przyszłości obiektów byłego szpitala wojskowego w ostatnim wydaniu ŻP pojawiła się informacja o planach utworzenia w jednym z budynków hospicjum prowadzonego przez stowarzyszenie. Uważam, że Trzeci Sektor i idee pro publico bono są podstawową nadzieją tego miasta.
    • mon-tini Re: Ranking szpitali 22.03.16, 09:54
      Zaintrygowany dzisiejszym artykułem i spokojem wynikającym z wypowiedzi doktora nauk ekonomicznych jakim jest zastępca prezydenta miasta Przemyśla pan Grzegorz Hayder komentuję, choć specjalistą z tego zakresu nie jestem:

www.nowiny24.pl/wiadomosci/przemysl/a/opozycja-w-przemyslu-ostro-o-szpitalach-to-jest-jeden-wielki-skandal,9769138/

Możliwość korzystania z dobrodziejstw intelektualnych miasta wojewódzkiego jest dla ośrodka powiatowego cenna, lecz każde miasto powiatowe wobec wskazówek władz centralnych powinno stosować zasadę ograniczonego zaufania.

Konkurencja służy jakości usług i tyle. Pod tym względem zbyt wiele nie wymyślimy.
    • mon-tini Re: Ranking szpitali 22.03.16, 09:55
      Zostając z jednym bardzo zadłużonym szpitalem założymy sobie pętlę na szyję. Prawdopodobnie w niedalekiej przyszłości o prywatyzacji wybranych usług jedynego szpitala w mieście dowiemy się po czasie i nikt nie będzie w stanie ustalić jak przeprowadzono ową prywatyzację oraz czy była to wersja dla mieszkańców optymalna.
    • mon-tini Re: Ranking szpitali 22.03.16, 09:55
      Ponadto władza wojewódzka posiadając argument jakim jest ogromne zadłużenie szpitala wojewódzkiego będzie mogła z nim robić co zechce. Inne miasta województwa, zwabione obietnicami finansowymi z Rzeszowa, będą mogły krzyczeć: mają ogromny szpital, nie potrafią nim zarządzać, proszę część tego sprzedać i pokryć długi albo przenieść aparaturę do naszych szpitali.
    • mon-tini Re: Ranking szpitali 22.03.16, 09:56
      PODOBNO POLSKA JEST PAŃSTWEM TYLKO TEORETYCZNYM, A JEJ INSTYTUCJE ZE SOBĄ NIE WSPÓŁPRACUJĄ. W NASZYM INTERESIE JEST POSIADANIE DWÓCH SZPITALI I OCZEKIWANIE OD OBU DYREKTORÓW MĄDREJ WSPÓŁPRACY Z ZAKRESIE OPTYMALIZACJI USŁUG ŚWIADCZONYCH PACJENTOM.
    • mon-tini Re: Ranking szpitali 22.03.16, 10:56
      Podstawowym problemem naszego miasta są lokalne kliki, które szukają okazji do tego by okradać uczciwych obywateli. Jednak obaj zastępcy Pana Prezydenta są doktorami nauk ekonomicznych, zatem powinniśmy czuć się bezpieczni. Czy tylko teoretycznie?
    • mon-tini Re: Ranking szpitali 22.03.16, 10:57
      Dla mnie sprawa ewentualnego łączenia obu szpitali jest prosta.

Załóżmy wariant pozytywny: Dyrektor Ciompa jest sprawnym menedżerem, osobą światłą, chce dobrze. Skoro przemyskie kliki i osławione klany od lat niewiele robią z tym, że to miasto upadło cieszymy się, że mamy medyczną nadzieję spoza Przemyśla, która zatrudniła specjalistów spoza lokalnych układów i może zrobi porządek.
    • mon-tini Re: Ranking szpitali 22.03.16, 10:58
      Dyrektor Ciompa powinien dostać jednoznaczny sygnał: nie ma mowy o połączeniu szpitali, bo wojewódzki ma ogromne zadłużenie, a nasz miejski osiąga lepsze wyniki finansowe i cieszy się generalnym uznaniem pacjentów. Miasto musi mieć swój, choćby kameralny, szpital. Jednak oferujemy by zaproponował Pan dyrektora szpitala na Słowackiego. Będzie to człowiek, z którym Pan się dogaduje, ustala co zrobić, by szpitale się nie dublowały, a efektywność świadczonej opieki medycznej była wyższa.

Skoro wiemy ile dyrektor Ciompa płaci swoim ekspertom, to nie znajdziemy na honorarium dla dyrektora na Słowackiego?
    • mon-tini Re: Ranking szpitali 22.03.16, 11:04
      Miasto Przemyśl musi mieć swój szpital do ewentualnych negocjacji z Rzeszowem za rok czy trzy lata. Nie możemy oddać całej opieki medycznej władzy centralnej, bo każdy wie jak nas traktuje i jeszcze czasem angażuje do tego inne miasta województwa mamiąc je obietnicami.

W ten sposób interes miasta formalnie będzie zabezpieczony, bo zostaniemy ze swoim szpitalem na wypadek gdyby Szpital Wojewódzki nadal tonął w długach . Jednocześnie Dyrektor Ciompa poczuje, że trafił do miasta mądrych ludzi, którzy stworzyli mu warunki do wyciągania z długów szpitala na Monte Cassino.
    • mon-tini Re: Ranking szpitali 22.03.16, 11:06

Nie wiem co myśleć o dyrektorze Ciompie, ale skoro każdy wie kto tu tworzy układ z kim to okażmy mu szacunek, stwórzmy warunki do pracy, jednocześnie kulturalnie wytłumaczmy dlaczego nie ma mowy o połączeniu obu szpitali.

Osoby z kliki stać na kosztowną, prywatna opiekę medyczną, albo co gorsze korzystają z NFZ i mają poziom usług nieosiągalny dla statystycznego mieszkańca powiatu przemyskiego.
    • mon-tini Re: Ranking szpitali 22.03.16, 18:23
      Typuję, że prezydenta Haydera jako ekonomistę w wyrabianiu sobie poglądów na sprawę połączenia obu szpitali zgubiły cyfry. Kiedy opiniował zmiany w systemie edukacji kierował się wynikiem finansowym. Jednak wtedy nie oddawaliśmy budynków czy całej szkoły pod władzę instytucji rzeszowskiej. Teraz łączymy mający lepszą opinię i sytuację finansową szpital ?przemyski? z placówką nad którą władzę sprawuje organ rzeszowski.

Rzeszów z zasady wspiera miasta mniejsze, takie jak Krosno czy Jarosław, a działa na niekorzyść tych największych w województwie (Mielec czy Przemyśl).

Przemyśl musi mieć swój, nawet kameralny, szpital. Choćby po to by za kilka lat mieć gdzie postawić część aparatury, która będzie wywożona do Rzeszowa. I tyle.

Szpital Wojewódzki ma ogromne długi i taki sam potencjał. Niech dyrektor Ciompa pokaże nam swoje umiejętności menedżerskie mądrze kierując zasobami, które ma w posiadaniu, a nie wchłaniając Szpital Miejski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka