Dodaj do ulubionych

Cholera bierze z tym P-ślem

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.04, 17:54
Raz po raz czytam na forum Przemysl - "a Rzeszow nam to , a Rzeszów nam tamto
zabrasz, przeszkodzil"
I wiecie co - zastanawiam sie dlaczego Prz-myśl - nie zdołal sie nigdy
dorobić politykow, dzialaczy gospodarczych itd
Za komuny - ciągle pamietacie np Kruczka - chłopa spod rzeszowa ktory tak
dużo zrobił dla naszego miasta - a Przemyśl - przez tyle lat - 20 - byl
stolicą wojewodztwa i nie mial nikogo takiego.
Owszem w propagandzie sukcesu był ciągle obecny "suchy port" w
Zurawicy,czasem pociąg przyjaźni przemykający przez Prz i ...nic.
A teraz Pan Onyszkiewicz - tak piszący czasem ladnie o swym rodzinnym
mieście - co on zrobil dla was???
Pisaliście kiedyś o wybitnych obywatelach grodu nad Sanem - co oni zrobili
dla miasta???
A w Rzeszowie - ciągle sie coś dzieje - niezaleznie od opcji politycznych- i
w tym jest nasza siła -RESOVIA POWER
Obserwuj wątek
    • rapapo Re: Cholera bierze z tym P-ślem 16.11.04, 18:07
      Wiesz, najczesciej to jest tak, ze kazdy ma jakis tam cel w zyciu, Przemysl ma
      inny, Rzeszow ma inny...
      Onyszkiewicz doprowadzil do utworzenia POLUKBATu ktory chwalebnie reprezentuje
      nasz Kraj i Miasto na arenie miedzynarodowej :) A tak precyzujac, to
      Onyszkiewicza rodziec pochodza z Ciechanowa i Oleszyc, a Ojciec pracowal w
      Narodowym Banku, sam Eurodeputowany urodzony jest we Lwowie :)

A co nasi obywatele zrobili to chyba wszyscy wiemy, zrobili nam piekna rzecz:
      wspaniala opinia, bo powiedz w swiecie Brzezinski, Jordan... Ostatnio
      rozmawialem z Meksykaninem ktory jak mi powiedzial o tworczosci Kornela
      Makuszynskiego to mi lezka w oku zakrecila :) Wiesz, jak to mowia nie samym
      chlebem czlowiek zyje :) Pozdrawiam i zycze wielkiego ziomkowstwa...
      Prawda, ekonomicznie jestes wiecej niz 80 bilzej "Europy"...
      • Gość: aaa Re: Cholera bierze z tym P-ślem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.04, 18:20
        No dobrze - to wszytko wiem, ów batalion - co Prz.. ma z niego ???
        makuszyński,Brzeziński.... dobra - ale mnie chodzi o miasto, piękne ,z
        przebogatą historią / rzeszow nie ma ani promila takiej:( /, No i dlaczego
        nawet tacy wartościowi /wazelina,wazelina :))) i światowi ludzie jak TY czy
        Rycho wiejecie z Prz.. gdzie pieprz rosnie, studia , serce lub interes
        ciągnie /niepotrzebne skreślić :)
        A mnie chodzi o to może przemyslacy ktorzy sie wybijają - może po prostu nie
        lubia swego miasta ?? Może po prostu palą za sobą mosty - bo wiedzą że ze swymi
        rodakami znad Sanu nie wiele da sie zrobić ???
        • rapapo Re: Cholera bierze z tym P-ślem 16.11.04, 19:04
          Na wstepie pragne podziekowac za laskotanie mojej proznosci zrazu prosza o
          zaprzestanie takich praktyk, nie dziala to na mnie :PPP

Rycha chyba nie wywialo z Przemysla... Ja owszem przebywam czasowa na emigracji
          ale swoje dalsze plany jak najbardziej lacze z Przemyslem... Jezeli przestanie
          sie patrzec tylko na malkontenctwo i pesymizm Mieszkancow to mozna zrobic
          naprawde wiele ciekawych rzeczy...

Masz slusznosc piszac, ze ciezko jest cos zrobic w Przemyslu ale to chyba nie
          tylko w Przemyslu... "Z Polakami nie mozna zrobic, dla Polakow wszystko!!!" to
          chyba powiedzial pewien madry Litwin :)))
          • Gość: aaa Re: Cholera bierze z tym P-ślem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.04, 20:08
            Popatrzcie na szereg akcji rzeszowiaków, gdy solidarność przyniosła ogromne
            skutki - budowa biblioteki uniwersyteckiej , utworzenie uniwersytetu
            rzeszowskiego, budowa mostu średnicowego, ciąg dalszy obwodnicy polnocnej,
            hurtownia makro. Przynajmniej w częsci tych inicjatyw pomogła solidarność ponad
            podzialami politycznymi / chociazny wspoldziałanie parlamentarzystów typu
            Ciesielski czy bentkowski/.
            My plujemy np na szefową rady miejskiej nie dlatego że z lpru tylko dlatego że
            jest nieudolna,ża mało przebojowa. A co mamy na tym samym poziomie w przemyslu -
            czy nie czasem tylko malomiasteczkowe sitwy ????
            A charakter przemyslakow - kilka lat temu przynioslo mnie do Przemysla
            w "urzyndowej sprawie" wraz z rodowitym przemyslakiem przyżenionym do rz-wa i
            byndącego tu na urzędzie. załatwiając temat w prz-ślu zauwazyłem jak ow koleś
            opier..dziela zaleznych od nas prze-ślakow. pytam go na osobności "co ich tak
            opier...asz, gośćie chyba są w porzadku" - a on na to "A ty ich nie znasz bo
            nie jesteś stąd, przemyslok ma taką nature że jak sie ciebie nie boi to ci na
            kark wlezie"
            Rapciu - może to jest istota problemu, brak solidarności, odcinania sie od
            pempowiny gdy tylko ktoryś pojdzie w góre???
            Może idzie na lepsze - te kilka wyremontowanych uliczek, kamienic, kwietniki i
            ławki......
            • rapapo Re: Cholera bierze z tym P-ślem 16.11.04, 20:56
              Wiesz, ja mysle, ze to nie byl rodowity Przemyslanin, rodowity Przemyslalnin ma
              kilka, odwaze sie powiedziec, skur@#%@ cech ale napewno nie takie...

Co do solidarnosci to i owszem, tyle, ze Wy macie rowniez wielkie lobby
              antyprzemyskie, i chocby w aktualnym Rzadzie wiele rzeczy robionych jest
              przeciw Przemyslowi (posel-prezydent Ferenc, etc.).

Nie sadze zeby to bylo odcinanie sie od korzeni, moze to jest szeroko pojeta
              demokracja i przestrzeganie Konstytucji (zasad rownosci) na urzedach... Moze to
              jest troche tak, ze korzenie odcinaja sie od kogos komu cos sie uda, jednak nie
              sadze aby bylo to typowo przemyska przywara... Wezmy pod uwage sprawe kosciola
              oo. Karmelitow, przyklad na to, ze ta solidarnosc potrafi byc bardzo mocna...
              Mamy tez ten problem, ze mamy tylko 1 parlamentarzyste i to opozycyjnego :/ II
              Marszalek jest jaki jest, II wojewody nie mamy w ogole... Ja uwazam, ze wiele
              jest do zrobienia ale do tego potrzeba rozsadnie (SPRAWIEDLIWIE) patrzacych
              ludzi na "gorze"...

A tych kilka uliczek, komienic itd. to jest niestety ale tyle co samorzadowcy
              moga sami... Ja uwazam jednak, ze przez 1500 lat trwalismy w honorze, takze i w
              tych trudnych czasach uda sie tego dokonac! Wy dziekujcie S.P. Kruczkowi i jego
              Matce... Prawda jest tez, ze Miasto bylo chlopcem do bicia za czasow komuchow,
              zawsze bylo bastionem prawicy, na poludniu Przemysl, na polnocy Gdansk... Mozna
              powiedziec, ze status quo jest w duzej mierze konsekwencja wlasnie tych lat...

Rzeszow dostal Jasionke, U.Rz., Polfe, TV, etc. Napewno to nie jest tak, ze to
              co macie wynika tylko i wylacznie z wielkiej solidarnosci i przedsiebiorczosci
              tej dzisiaj...
              • Gość: mieszkaniec Re: Cholera bierze z tym P-ślem IP: 80.51.255.* 17.11.04, 17:53
                To chyba jest właśnie to. We Francji jest taka prowincja, która do dziś zbiera baty za swoją postawę podczas ich cudownej "humanitarnej" rewolucji.
          • rychu_z_przemysla Re: Cholera bierze z tym P-ślem 18.11.04, 13:04
            rapapo napisał:

"Z Polakami nie mozna zrobic, dla Polakow wszystko!!!" to
            > chyba powiedzial pewien madry Litwin :)))

To sa slowa Wielopolskiego.
    • rapapo dr Juliusz Leo 16.11.04, 21:11
      Wszyscy zgodnie oceniaja, ze Krakowi zdarzylo sie miec najlepszego prezydenta w
      historii:
      - nie Krakusa,
      - Austryjaka - zaborce :]

Tak na marginesie :))))
      • Gość: Imac Re: dr Juliusz Leo IP: *.chello.pl 16.11.04, 22:12
        Jestem bardzo mile zaskoczony poziomem dyskusji i za to wam dziekuje :)

A co do nieudolnosci... Bardzo wiele z rzeczy, ktore zostaly tu opisane to
        prawda. Ale zdarzaja sie tez czesto (ostatnio czesciej?) ewidentne zlosliwosci.
        Dzialania podejmowane ze zlej woli. To chyba wszystkich najbardziej frustruje i
        jest sednem sprawy, bo takie dzialania sa bardzo nosne propogandowo i bardzo
        psuja atmosfere (i dusze:) Bylo wiele inicjatyw, wobec ktorych przemyslanie
        byliby wdzieczni, gdyby im chociaz nie przeszkadzano. Nie wiem czy to przypadki
        czy celowe dzialanie, ale to bardzo zle wyglada. I doprowadza do wypaczen, kiedy
        "Rzeszow" jest "winiem" w sprawach, w ktorych nie zawinil, albo nie ma z nimi
        nic wspolnego. I tak kolo sie zamyka....
        Poza tym nalezalo by przejsc ponad minioną epoką, kiedy naroslo wiele zalu,co
        wymagaloby wiele pracy, ale zdaje sie ze nikomu na tym nie zalezy. Byc moze jest
        to dla niektorych wygodne...(zawsze sa jakies dodatkowe argumenty, kiedy cos sie
        nie udaje) Ale tez do dialogu potrzebne sa dwie strony, a Rzeszow, ktory
        dynamicznie sie rozwija i jest moim zdaniem nieproporcjonalnie silniejszą strona
        w ewentualnej wymianie pogladow, nie jest niczym takim zainteresowany (czemu w
        sumie trudno sie dziwic) Wiec ten nieznosny stan trwa.
        Chcialbym dozyc momentu, kiedy takie animozje zejda na dalszy plan, ale jak
        wynika z powyzszego jestem pesymistą
        Pozdrawiam serdecznie.
        • rapapo Konkluzja 16.11.04, 22:49
          Imac, ja naprawde nie jestem za paleniem wiedzm na stosie!
          Co do drugiej czesci wypowiedzi to podczas dyskusji: Rzeszow - most, Przemysl -
          muzeum silniejszym argumentem ma byc most dlatego, ze stoleczny :/

Ja naprawde nie chce przypisywac ludziom rzeczy z ktorymi maja do czynienia
          tyle co pienik do wiatraka, ale na forum ukazanych zostalo kilka spraw w
          ktorych eweidentnie "przeszkadzaja", wiesz strajk wloski to tez jest forma
          szkodzenia. Nawet glupie drogowskazy ktore wskazuja juz tylko Korczowa, a nie
          Przemysl na drodze z Rzeszowa...

Konkludujac, to uwazam, ze bedziemy drzec pazury dopki, doputy bedziemy od
          siebie tak czy inaczej zalezni. Zalezni bedziemy prawdopodobnie przez dlugi
          czas, zastanawiam co bybylo jak w jednym momencie wojewodztwem zaczeli rzadzic
          wojewoda i marszalek - Przemyslanie (zreszta jakby zaczeli przemyslanie to tez
          byloby milo)... Pozostaje nam zyczyc sobie wzajemnie zdrowego rozsadku i
          transparentnosci w takich sprawach jak ustalanie budzetu wojewodztwa...

Serdecznosci ;))))
          • Gość: CzytX Re: Konkluzja IP: *.comnet.krakow.pl 18.11.04, 15:03
            > szkodzenia. Nawet glupie drogowskazy ktore wskazuja juz tylko Korczowa, a nie
            > Przemysl na drodze z Rzeszowa...

To w Krakowie... i na calej A4... ale musze CIe pocieszyc:
            sa drogowskazy na Przemysl w Wadowicach, Nowym Saczu,...,Sanoku (dr nr 28)
            Tej trasy no nie da sie zakrecic ;D
            ale jakby to tylko bylo mozliwe....

PS. czasem zamiast Przemysl jest Medyka ;)
      • Gość: daro z krakowa Re: dr Juliusz Leo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 22:19
        Mieszkam na ulicy jego imienia. Warto też wymienić prezydenta Dietla, który
        zreformował układ komunikacyjny Krakowa.
        • Gość: grypsio Re: dr Juliusz Leo IP: *.mszana-dolna.sdi.tpnet.pl 17.11.04, 01:39
          no i na koniec to nie resovia power tylko WISŁA POWER
          • juchoo03 Charaktery? 17.11.04, 08:18
            Pisanie,że przemyślanin ma wady takie to a takie,a rzeszowianin zalety,jest bez
            sensu!W jednym mieście i w drugim są ludzie w porządku,a są i sku%$#%
            ^ny.Przypisywanie jakichkolwiek cech tym czy tamtym?Po co,przecież my się w
            niczym nie różnimy!
            • Gość: Zbychu z Przemyśla Re: Charaktery? IP: 80.51.255.* 17.11.04, 11:33
              Apeluję do Was,Wy,którzy dalibyście sobie coś odjąć ze swego ciała za Przemyśl.
              Poczytajcie jeszcze i jeszcze i jeszcze pierwszy list "aaa"
              Ten(a) ma rację!!!!!Ileż to razy szansę jaką dostawał Przemyśl od
              Najwyższego,królów,cesarzy,prezydentów(przesadzam)a zwłaszcza od LOSU potrafił
              wykorzystać.Nie psioczcie na Rzeszów,to nic nie da.Da natomiast
              wspólny,rozsądny,przemyślany wysiłek wszystkich mieszkańców miasta pod wodzą
              miłościwej RADY MIEJSKIEJ.Oby!!!!!!!!!!!!!
              Może by tak PRZEMYŚL zacząć kojarzyć
              z "przemyśleniem,pomyśleniem,myśleniem"Szacunek.
              • Gość: aaa Re: Charaktery? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 18:15
                Drobne uzupelnienie - pan prez. rz-wa - Ferenc - nie jeset poslem z
                oczywiostych wzgledow.
                Po drugie - ja nie wiem czy dzialania Pana CHomy i sp-ka zadawalają miezzkańców
                czy nie. Ja wiem że za niepowodzenia Przemysla nie wolno wciąż winic
                rzeszowkich lobbystow :) -
                Ściąganie inwestorow, budowa wyciagów narciarskcich, oragnizowanie funduszy na
                te czy inne cele - to rola samorządu miejskiego.
                A dyskutantow pozdrawiam serdecznie - fajnie było wpaść do Przemysla- ...- a
                tam Wiosna blisko :)))
                • Gość: ap Re: Charaktery? IP: 80.51.255.* 17.11.04, 20:42
                  Przykre ale prawdziwe. Może byśmy w koncu coś z tym miastem SAMI zrobili?
                  Poszukiwanie prawdziwych bądź wyimaginowanych wrogów i sytuacji na pewno nie
                  ruszy z miejsca choćby reklamy miasta. Chylę czoła i jednocześnie zazdroszczę
                  marketingu prasowego prezentowanego na łamach GwR. Szkoda że brakuje tego
                  Przemyślowi. Pozdrawiam!!
                  • rapapo C.D. 17.11.04, 21:25
                    Pamietajmy, ze kazdy z nas gdziekolwiek sie pojawia jest ambasadorem Przemysla
                    w kraju/swiecie... Wiele zalezy od nas samych, to tak jakby wynic za wszystko
                    Chome... Wiele rzeczy mozemy zrobic samy, jaka mamy do tego wole to pokazujemy
                    iloscia wpisow do tematow: co chcialbys/jak chcialbys..., ktorych zalozylem
                    conajmniej 2... Niestety (najczesciej!!!) potrafimy tylko odbija pileczke!
                    Stowarzyszajmy sie, piszmy wnioski do sponsorow, do funduszy U.E., tak naprawde
                    sami mozemy wiele zrobic, ale po co :/ Sparafrazuje slowa JFK "NIE PYTAJMY CO
                    PRZEMYSL MOZE ZROBIC DLA NAS, ZAPYTAJMY CO MOZEMY ZROBIC DLA PRZEMYSLA"...
                    Sledzac wpisy kilku osob, uwazam jest tu kilka wartosciowych osob, mogacych
                    zrobic kilka ciekawych rzeczy!
    • Gość: zoom Re: Cholera bierze z tym P-ślem IP: *.vt.pl 18.11.04, 09:40
      Przemysl nie jest rodzinnym miastem Onyszkiewicza. On tylko stąd kandydował.
      • rapapo Re: Cholera bierze z tym P-ślem 18.11.04, 11:03
        Nie tylko kandydowal, a nie jest Jego rodzinnym miastem (pisalem o tym kilka
        postow wyzej)
        • rychu_z_przemysla Przemyśl, a Rzeszów - Rychowe 3 grosze 18.11.04, 13:43
          Witam!

1. Historyczna rola Przemyśla jako miasta o znaczeniu lokalnym,
          a nawet regionalnym jest niezaprzeczalna.
          Zainteresowanym polecam artykuł: August S. Fenczak, Stanisław Stępień
          "Przemyśl jako regionalne centrum administracyjne - zarys dziejów", który ukazał
          się w tomie 1 Studiów Przemyskich wydawanych przez Południowo- Wschodni Instytut
          Naukowy w Przemyślu. www.pwin.c-net.pl/

2. Bolesna utrata rangi Przemyśla, która miała miejsce po II wojnie odbyła się
          niewątpliwie na rzecz Rzeszowa. Przyczyn było wiele, m.in.:
          - niekorzystne w okresie perelu położenie nadgraniczne,
          - istnienie niewielkiej w porównaniu ze stanem sprzed września 1939 r.
          mniejszości ukraińskiej, co też dla komunistów było decydujące by nie rozwijać
          Przemyśla,
          - umiejscowienie w Przemyślu siedziby biskupów, dwóch obrządków:
          rzymskokatoliockiego i greckokatolickiego.

-
          • Gość: Zbychu z Przemyśla Re: Przemyśl, a Rzeszów - Rychowe 3 grosze IP: 80.51.255.* 18.11.04, 14:49
            Jeden nasz znajomy twierdzi,że każdy pełnomocnik prezydenta to lepsze
            funkcjonowanie i ZYSKI spółek miejskich.Karkołomna teza,ale.........
            Drugi znawca pięknych kobiet mówi,że przez złe położenie geograficzne Przemyśl
            podupada,że o Ukraińcach i czarnych braci w wierze nie wspomnę.
            No i ten CHOLERNY RZESZÓW.Czy wy ,aby nie macie powalone w głowach.Ile i jak
            długo można pieprzyć o tak idiotycznych zarzutach.Rozsądku Panowie,ROZSĄDKU.
            A tak a propos,podaj Rychu ścisłą definicję komunizmu.Bez lania wody.No pisz!
            • rychu_z_przemysla Re: Przemyśl, a Rzeszów - Rychowe 3 grosze 18.11.04, 16:17
              Gość portalu: Zbychu z Przemyśla napisał(a):

> Drugi znawca pięknych kobiet mówi,że przez złe położenie geograficzne Przemyśl
              > podupada,że o Ukraińcach i czarnych braci w wierze nie wspomnę.

Zbychu, dlaczego nie czytasz uważnie?
              Przecież napisałem o pereelu i komunistach oraz to,
              ze to dla komuchow wymienione czynniki zdecydowaly o nie rozwijaniu Przemysla.
              • rapapo Re: Przemyśl, a Rzeszów - Rychowe 3 grosze 18.11.04, 16:53
                Przykro mi, ale zastanawiam sie skad bierze sie tyle goryczy i zlosci do swiata
                u niektorych Forumowiczow...

Wiekszosc mozna scharakteryzowac: JA JEST CACY A RESZTA TO BAGNO :/
                Szkoda, niepotrafimy szanowac swoich pogladow wiec siebie...

Pozdrawiam
          • Gość: aaa Re:Rychowe 3 grosze - brak logiki !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.04, 19:24
            rychu_z_przemysla napisał:

>
            > 2. Bolesna utrata rangi Przemyśla, która miała miejsce po II wojnie odbyła się
            > niewątpliwie na rzecz Rzeszowa. Przyczyn było wiele, m.in.:
            > - niekorzystne w okresie perelu położenie nadgraniczne,
            > - istnienie niewielkiej w porównaniu ze stanem sprzed września 1939 r.
            > mniejszości ukraińskiej, co też dla komunistów było decydujące by nie rozwijać
            > Przemyśla,
            > - umiejscowienie w Przemyślu siedziby biskupów, dwóch obrządków:
            > rzymskokatoliockiego i greckokatolickiego

Rychu na miły Bóg co tu mają do rzeczu Ukraińcy i Obrządki ???
            Gdybyć napisał o lepszym położeniu Rz-wa - skrzyzowaniu dróg płn - pd , wsch-
            zach., - rozumiem, mocny przemysł rzeszowski o rodowodzie cop - rozumiem, ale
            cten biskup grekokatolicki - kiedy? , po wojnie - przecież go po 45 roku nie
            było /po delegalizacji obrządku !!! do 1990 chyba, Ukraińcy - po wywózkach ich
            był promil, jaki to argument. A połozneie przy ważnym przejściu granicznym
            przez które szedł na wschód cały "wyzysk kolonialny" Polski, no i ruda na
            śląsk - no akurat jest za prlu nie wykorzystany atut !!!
            Apeluję Rychu o rzeczowe argumenty. A ci Ukraińcy - idąc twoim tokiem myslenia -
            jak by ich było więcej to komuchy by więcej inwestowali czy co ???? :)))
            Pozdrawiam
            • Gość: Zbychu z Przemyśla Re:Rychowe 3 grosze - brak logiki !!! IP: 80.51.255.* 18.11.04, 19:39
              Czy ja miałem inne wątpliwości?Nie!
              Czy ktoś poda mi zwięzłą definicję komunizmu? Bo jak dotychczas wszystkie
              nieudacznictwa popełniane przez"właściwych ludzi" sa sluszne,niepodlegające
              najmniejszej krytyce. Liberum Veto!!!!
              • Gość: Imac rola mediow IP: *.chello.pl 18.11.04, 20:07
                Zgodze sie z opinia, ze zazdroszcze Rzeszowowi marketingu na lamach G.W. To
                pisanie o zmianach, inwestycjach, lobbowanie, zwracanie uwage na bledy,
                ocenianie projektow itp jest bardzo cenne. Zastanawiam sie dlaczego zadne
                przemyskie media nie ida tym tropem? (dlaczego np jakakolwiek gazeta nie
                opublikowala projektu muzeum, nie omiwila go, nie bylo dyskusji o lokalizacji, o
                niczym, nie mowi sie zadnych inwestycjach?!). Zycie Podkarpackie stacza sie w
                strone gazetki o sensacjach: pani X ze wsi Y zabila pana Z, albowiem Z zdradzil
                ja z pania A.... Troche to zalamujace. Brakuje najnormalniej informacji!!!!!
                (czy ktos sie zdobyl na debate o wyciagu narciarskim? nikt!)

A teraz drugi watek, do Rapapo!
                Zadne argumenty z przytoczonych nie byly uzyte ad personam. Ja nie kwestionuje
                rozmaitych zlosliwosci (sam o tym pisze), pisalem tylko o mechaniznie, kiedy
                zlosliwosci rzeczywiste przeksztalcaja sie w zlosliwosci urojone (ogolu ludzi,
                nie Twoje). I pisalem o tym, ze tak naprawde (wg mnie) nikomu nie zalezy na tym,
                aby bylo inaczej.Bardzo Cie cenie za zrownowazone opinie.
                Pozdrowienia
                • rapapo Re: rola mediow 18.11.04, 20:21
                  Ufffffff, nareszcie!!!!

I wlasnie o to mi chodzi, jakie podejscie media maja do Przemysla to widac na
                  kazdym kroku. Ja osobiscie uwazam, ze "mechaznizmy" niczego nie buduja! To co
                  jest cos o czym tluke w prawie wszystkich watkach, najgorsze, ze jestem
                  oskarzany od "kolesiostwo", to jest naprawde przykre, ze wiekszosc ludzi ma
                  Miasto daleko... Szkoda, ze tak jest, bo powiem jeszcze raz, ze tak jak Polske
                  (jaka by nie byla) zbudowali ludzie "na dole" i Przemysl silniejszy rowniez
                  moglby sie stac za naszym udzialem...

Pozdrawiam
            • rapapo Re:Rychowe 3 grosze - brak logiki !!! 19.11.04, 09:20
              Komunisci mieli polityke ds. mniejszosci, i nie byla to polityka liberalna...
    • hrin Re: Cholera bierze z tym P-ślem 19.11.04, 02:35
      Przepraszam ze sie troszke wetne w dyskusje. jako dlugoletni mieszkaniec
      przemysla mniejszosci srednio lubianej:) chcialbym zwrocic uwage ze to ze w
      przemyslu jest jak jest to jest wina tylko i wylacznie przemyslakow a
      przedewszystkim, grupy ludzi ktora jest u wladzy i zmienia sobie tylko swoje
      szyldy,nazwy parti i nic nie robi na korzysc przemysla a nawet wiecej szkodzi (
      co do obecnej sytuacji w miescie to troszeczke stracilem orientacje).Przez tych
      ludzi wiele okazji ktore by moglybardzo pomoc miastu zostalo zaprzepaszczonych
      ja najbardziej boleje nad dzialaniami sp prezydenta sawickiego ktory zamiast
      wspierac dzialania majace na celu stworzenie uniwersytetu pol-ukr w
      przemyslu ,byl nawet przeciwny tworzeniu go u nas. Nie wspominam o tym dlatego
      ze jestem ukraincem ale dla tego ze wladze miasta powinny wspierac kazda
      incjatywe ktora daje mozliwosc twozenia miejsc pracy podnoszenia atrakcyjnosci
      inwestycyjnej miasta (dlamnie nie ma znaczenia czy uniwersytet byl by pol-ukr
      czy polsko -zydowski,polsko slowacki,arabski czy inny..)
      a co do animozj miedzy przemyslem a rzeszowem (ktorego tez nie lubie szczerze
      powiedziawszy nawet nie wiem dlaczego ,pewnie wychowanie:)) to jest to typowa
      polska zawisc ,przynajmniej ja mam takie zdanie . Przemysl bardzo stracil na
      znaczeniu i stal sie miastem peryferyjnym gdy rzeszow w tym czasie stal
      sie "metropolia", to budzi zwykla ludzka zawisc co w polsce jest bardzo
      powszechne(niestety).

ps zawsze dziwilo mnie ze mieszkancy jaroslawia,pomimo takiej malej odleglosci
      tak bardzo sie roznili od przemyslan, zawsze wydawali mi sie bardziej zaradni,
      potrafili dzialac jakos na zecz swego miasta, nawet w czasach komuny jakos
      potrafili sprowadzic jakies powazne inwestycje przemyslowe ktorych w przemyslu
      niestety nie bylo
      pozdrawiam przepraszam tez za brak polskiej czcionki
    • hrin Re: Cholera bierze z tym P-ślem 19.11.04, 02:36
      aaa zapomnialbym POLONIA PRZEMYSL POWER
      • Gość: mlody:] Re: Cholera bierze z tym P-ślem IP: *.vt.pl 19.11.04, 07:22
        Zgadzam sie z przedmowca :) Polonia Przemysl rulezzz :)

Swoja droga sytuacja w Polonii to tak naprawde lustrzane odbicie sytuacji w
        miescie :( Oczywiscie w mniejszej skali.
        27 listopada wybory w klubie. Jesli ludzie znow wybiora tych samych,
        skompromitowanych ludzi (mimo ze jest inna opcja: mlodzi ludzie, konkretna wizja
        i strategia na przyszlosc + wiarygodne osoby, ktore wspieraja i pomagaja), to
        ja rzucam swoja prace i stad wyjezdzam. Bo jesli nie ma szans na rozbicie
        starych ukladow, ktore hamuja rozwoj w kazdej dziedzinie zycia, to naprawde
        szkoda tutaj gnic :/

pozdruffki :]
        • Gość: www.mkspolonia.pl Re: Cholera bierze z tym P-ślem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 10:21
          Niech się Pan nie poddaje, proszę próbować, może się uda.
        • Gość: Zbychu z Przemyśla Re: Cholera bierze z tym P-ślem IP: 80.51.255.* 19.11.04, 11:10
          No to młody do dzieła.Mobilizuj,zachęcaj,pomagaj,namawiaj,służ
          pomocą,pisz,manifestuj i rób wszystko,aby rozbić stare układy.Ponoć Polonia to
          klub miejski(kiedyś był MKS).Czy miasto nie ma wpływu na jego działalność?
          • Gość: mlody:] [Polonia] IP: *.vt.pl 19.11.04, 21:50
            Dzieki za slowa wsparcia :)

Mobilizujemy kogo mozna :) W kazdym razie jest duze wsparcie. Mozliwe, ze
            bedzie jeszcze wieksze. Mozliwe, ze zbudujemy trwaly, ale przede wszystkim
            zupelnie transparentny i otwarty na madre glowy, nowoczesnie zarzadzany klub.

Zachecamy. Przez ostatnie tygodnie moj dzien trwa 16-17 godzin, z czego 5
            godzin to praca zawodowa, a 10 godzin - sprawy kluby (glownie namawiam i
            pisze :)). Na manifest przyjdzie czas w srode, czwartek i piatek. A w piatek o
            17.00 godzina Zero :)

Polonia rzeczywiscie jest Miejskim Klubem Sportowym. Ale tylko z nazwy. Miasto
            ma tylko taki zwiazek z klubem, ze zgodnie z ustawa o kulturze fizycznej
            prezydent P-sla jest organem nadzoru dla Polonii (i innych stowarzyszen
            sportowych dzialajacych w miescie; w powiecie nadzor sprawuje starosta). Tyle
            ze nadzor ten ogranicza sie tylko do spraw statutowych. Tematu przeszlych i
            przyszlych dzialan miasta w tym zakresie nawet nie chce ruszac. Nie teraz.

pozdrawiam :)
    • Gość: abc Re: Cholera bierze z tym P-ślem IP: 217.98.81.* 19.11.04, 19:11
      Nie tylko odstajemy pod względem gospodarczym od rzeszowa ale także od innych
      miast podkarpacia takich jak Mielec czy Stalowa Wola. Większą dynamikę rozwoju
      można zauważyć nawet w sąsiednim Jarosławiu. Więc naprawdę nie ma co za
      wszystko obwiniać rzeszowa, raczej powinniśmy brać przykład z w/w miast bo za
      chwilę za swoje niepowodzenia bedziemy obwiniać Jarosław.
      • Gość: daro z krakowa Re: Cholera bierze z tym P-ślem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 19:29
        Zgadzam się - zobaczcie ile inwestycji mają Jarosław czy Sanok - sąsiednie
        powiaty !
        • rychu_z_przemysla Odpowiedź dla aaa 19.11.04, 20:24
          Gość aaa napisał(a):

>Rychu na miły Bóg co tu mają do rzeczu Ukraińcy i Obrządki ???
          >Gdybyć napisał o lepszym położeniu Rz-wa - skrzyzowaniu dróg płn - pd , wsch-
          >zach., - rozumiem, mocny przemysł rzeszowski o rodowodzie cop - rozumiem, ale
          >cten biskup grekokatolicki - kiedy? , po wojnie - przecież go po 45 roku nie
          >było /po delegalizacji obrządku !!! do 1990 chyba, Ukraińcy - po wywózkach ich
          >był promil, jaki to argument. A połozneie przy ważnym przejściu granicznym
          >przez które szedł na wschód cały "wyzysk kolonialny" Polski, no i ruda na
          >śląsk - no akurat jest za prlu nie wykorzystany atut !!!
          >Apeluję Rychu o rzeczowe argumenty. A ci Ukraińcy - idąc twoim tokiem myslenia -
          >jak by ich było więcej to komuchy by więcej inwestowali czy co ???? :)))
          >Pozdrawiam

Może jesteś młodym człowiekiem i nie pamiętasz istoty systemu komunistycznego,
          byłego okresu peerelu, może nie znasz niektórych faktów historycznych, dlatego
          moja wypowiedź jest dla ciebie niezrozumiała.
          Podam ci trochę wyjaśnień, które są konieczne, żebyś zrozumiał moją argumentację.
          Dla komunistów Przemyśl po 1944r. nie był miastem, które mogłoby zostać
          stolicą województwa, między innymi z przyczyn które podałem.

Napisałeś: "Rychu na miły Bóg co tu mają do rzeczu Ukraińcy i Obrządki?"
          Na szczęście żyjemy już w normalnych czasach, w których jakakolwiek mniejszość
          narodowa, żyjaca w polskim mieście nie jest przeszkodą w jego rozwoju,
          a staje się czynnikiem, z którego dane miasto może być dumne ze względu na
          wielokulturowość. Więcej: istnienie mniejszości może pomóc w sposób znaczący
          w rozwoju miasta.
          Niestety, dla komunistów tak nie było. Ukraińcy musieli w wyniku Akcji Wisła
          opuścić Przemyśl i okolice. W jaki sposób Przemyśl mógł zostać miastem
          wojewódzkim, gdy za jego rogatkami odbywała się bezprawna pacyfikacja ludności
          ukraińskiej zamieszkałej tu od wieków?

Napisałeś: „Gdybyć napisał o lepszym położeniu Rz-wa - skrzyzowaniu dróg płn -
          pd , wsch-zach., - rozumiem, mocny przemysł rzeszowski o rodowodzie cop -
          rozumiem, ale cten biskup grekokatolicki”
          Napisałem o czynnikach, rzadko wymienianych, które były niewygodne dla
          komunistów (także) w Przemyślu. Dlaczego Kościół Greckokatolicki został
          fizycznie zlikwidowany? Tak, fizycznie zlikwidowany, bo po prostu zamordowano,
          zesłano do łagrów hierarchów tego Kościoła zarówno w Polsce, jak i w ZSRR. Warto
          tu wspomnieć o błogosławionym biskupie pomocniczym greckokatolickiej diecezji
          przemyskiej Hrihoriju Łakocie. (To jest temat na szerszą dyskusję.)
          Jak w takim razie, miasto będące siedzibą likwidowanego siłą Kościoła mogło
          zostać stolicą województwa w komunistycznym państwie?

(Na marginesie: „greckokatolicki”, a nie „grekokatolicki”).
          Podane przyczyny (między innymi) zdecydowały o umieszczeniu stolicy
          południowo- wschodniego województwa, w 1944r. w Rzeszowie.

-------
          • Gość: aaa Re: Odpowiedź dla aaa - chachacha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.04, 18:50
            No tak i wyszło że wg rycha za to że nie powstalo woj. przemyskie
            odpowiedzialni byli ....Ukraińcy, bo ... komuniści byli zbyt subtelni. wywożąc
            U&kraińców - wstydzili się zrobić stolice woj. w Przemyslu. Rychu - gadasz
            takie potworne głupoty że aż nie chce mi sie z tobą gadać.
            Weż sobie cyrkiel, tym ostrym końcem wceluj a Rzeszów , zrób okręg
            promieniniem obejmującym Przemyśl - a zrozumiesz dlaczego po wojnie powstało
            wojweództwo ze stolicą w Przemyslu.
            A za biedę Przemysla - odpowiedzialni są ..Przemyslacy - bo zapomnieli że do
            Warszawy pociągi chodża przez Rzeszów.... To z ze wstrętnej notki z Nowin :))))
            • rapapo Re: Odpowiedź dla aaa - chachacha 20.11.04, 19:04
              Kto ma chociaz troche pojecia o PRL'u i polityce owczesnych wladz to doskonale
              wie, ze to co napisal Rychu jest prawda... Jak juz nie czytac, to polecam
              chocby film "Prymas - 3 lata z tysiaca", tam bedzie przedstawiony jeden
              aspekt...
            • Gość: daro z krakowa za blisko granicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 01:21
              Wydaje mi się, że województwo przemyskie nie powstało po wojnie z 2 powodów:
              1. Region był niestabilny - ostatnie walki zakończyły się w 1950 roku (?)
              2. Nawet dla komunistów Przemyśl leżał za blisko granicy sowieckiej - która
              nota beme leżała trochę bliżej - Ustrzyki Dolne dołączono do Polski w 1953
              roku !
              • rychu_z_przemysla Re: za blisko granicy 22.11.04, 11:52
                Gość portalu: daro z krakowa napisał(a):

> 2. Nawet dla komunistów Przemyśl leżał za blisko granicy sowieckiej - która
                > nota beme leżała trochę bliżej - Ustrzyki Dolne dołączono do Polski w 1953
                > roku !

To prawda. Medyke przylaczono wraz z budowa suchego portu w latach 50.
                • darino Re: za blisko granicy 01.12.04, 14:27
                  Znalazłem dziś informację, że rejon Ustrzyk Dolnych przyłączono do Polski 15
                  lutego 1950 roku.
                  Natomiast ciekawostką jest, że rejon Kalwarii Pacławskiej przyłączono wiosną
                  1951 roku !
              • Gość: aaa Re: za blisko granicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 18:14
                Gość portalu: daro z krakowa napisał(a):

> Wydaje mi się, że województwo przemyskie nie powstało po wojnie z 2 powodów:
                > 1. Region był niestabilny - ostatnie walki zakończyły się w 1950 roku (?)
                > 2. Nawet dla komunistów Przemyśl leżał za blisko granicy sowieckiej - która
                > nota beme leżała trochę bliżej - Ustrzyki Dolne dołączono do Polski w 1953
                > roku !
                Brawo Daro !!!!!
                Odpowiedż bardzo trafna - ale nie do końca. Okolice Rzeszowa w latach 40-tych
                też nie należały do najspokojnieszych, stąd wyruszały "ekspedycje karne " KBW,
                na zamku -katowni i siedzibach UB mordowano po równi Polaków i Ukraińców.
                Myślę jednak że o stolicy województwa w Rzeszowie przesądził jednak przemysł-
                WSK i obecny Zelmer, dogodne położenie geograficzne i tereny wokół Rzeszowa
                umożliwiające rozbudowę miasta /w przeciwieństwie do ciasnej kotliny "bramy
                przemyskiej". A nie wiem czy wiecie że los Przemysla wisiał w końcu lat 40-tych
                na przysłowiowym włosie. To przecież tow. Chruszczow chcial przyłaczenia do
                sovieckiej Ukrainy Chełma i Przemysla.

• Gość: Zbychu Re: za blisko granicy IP: 80.51.255.* 22.11.04, 18:45
                  Więc tak:
                  Przypadki,losy,źli królowie,Rusini,bojarzy,Tatarzy,Lenin,Jezi.Bajkał,Kitajce,
                  Gwiazda betlejemska,carat,Targowica,Giertych,Ramzez,Chruszczow,Gomułka,potop,
                  Rzeszów,Kruczek,politechnika rzeszowska,Medyka,słowiki ,Jagiełło,sex,diabelski
                  pomiot,.........Czy nie wystarczy przyczyn niedołężności Przemyśla?
                  "Widzisz źdźbło w oku bliźniego,a nie widzisz belki w swoim oku"Tak mówi biblia.
                  Co tam biblia,Rzeszów do piachu.Żałość ogarnia mniejszość mądrych przemyślan na
                  imertynencje w stosunku do Rzeszowa.A do roboty przemyślanie,a do rozsądnych
                  wyborów przemyślanie,a do kontroli działalności samorządu miasta,przemyslanie.
                  Pozdrawiam siebie i Was,Przemyslanie.
                  • Gość: aaa Re: za blisko granicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 17:30
                    Gość portalu: Zbychu napisał(a):

> Więc tak:
                    > Przypadki,losy,źli królowie,Rusini,bojarzy,Tatarzy,Lenin,Jezi.Bajkał,Kitajce,
                    > Gwiazda betlejemska,carat,Targowica,Giertych,Ramzez,Chruszczow,Gomułka,potop,
                    > Rzeszów,Kruczek,politechnika
                    rzeszowska,Medyka,słowiki ,Jagiełło,sex,diabelski
                    > pomiot,.........Czy nie wystarczy przyczyn niedołężności Przemyśla?
                    > "Widzisz źdźbło w oku bliźniego,a nie widzisz belki w swoim oku"

Dobrze napisane !!!!!!
            • Gość: Jur@ Re: Odpowiedź dla aaa - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 20:47
              To weż sobie cyrkiel i spróbój zakreślić koło ze Szczecina - mądry specjalisto -
              dokąd dojdziesz? (ups! zajedzieśż na Niemcy, wywołując kolejną wojnę?).
              Proponuję ci, byś ten cyrkiel użył wiesz do czego...
              • Gość: Laka Re: Odpowiedź jura- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 18:15
                jesteś niemiły i złośliwy, szczecin został przyłączony przez stalina by dopiec
                niemcom , ajak by nie miał być stolicą województwa to kto czaplinek czy koszalin
                a może gdańsk albo poznań . po prostui się czepiasz
    • rapapo Chodzi mniej wiecej o cos takiego: 29.11.04, 12:45
      info.onet.pl/1016048,11,item.html
      Chodzi o brak transparentnosci przy przyznawaniu srodkow!
      Obawiam sie, ze podobne praktyki sa stosowane przy przyznawaniu srodkow w
      podkarpackiem... To jest to dokuczanie...
      • Gość: jazon Re: Chodzi mniej wiecej o cos takiego: IP: *.131.15.226.Dial1.Chicago1.Level3.net 29.11.04, 13:53
        Myślisz?
        Z tym myśleniem to jest z czego opuścić.
        Nie widze nic w tym tekscie co by potwierdzalo Twoje "myślenie" na temat
        Rzeszowa.
        • rapapo Re: Chodzi mniej wiecej o cos takiego: 29.11.04, 14:35
          Ale ja widze w praktyce, ze moje 'myslenie' moze byc niestety bardzo
          uzasadnione...
          • rychu_z_przemysla Re: Chodzi mniej wiecej o cos takiego: 29.11.04, 15:13
            Lewicowy marszalek wojewodztwa i prawicowy przeydent miasta.
            Oto cała zagadka, jak rozdzielane sa srodki z Unii
            • Gość: Zbychu Re: Chodzi mniej wiecej o cos takiego: IP: 80.51.255.* 29.11.04, 15:24
              Z tego wniosek,że czy to niby prawica,czy to niby lewica jedni i drudzy mają
              obywateli w d...e. Czy tak?
              • Gość: aaa Spisek według Rycha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 16:58
                Rychu napisał
                Lewicowy marszalek wojewodztwa i prawicowy przeydent miasta.
                Oto cała zagadka, jak rozdzielane sa srodki z Unii

A ja dodam jeszcze " =plus trochę spiskowej teorii dziejów" i mamy rozwiązanie
                rownania a może raczej "nierówności Przemysla" - według Rycha - oczywiście.
                A może trzeba znaleśc rozwiązanie zła gdzie indziej - może to jest tak że na
                wysoko płatne szkolenia unijne jadą osobie wysocy urzędnicy - coż dietki,
                wyżerka etc. A jak przychodzi do pisania biznes planu, wniosku dotacyjnego - to
                robota dostaje się szarym urzednikom , którzy nawet rynku przemyskiego nie
                widzą bo mają okna od podwórka :))) No i takie spłodzone "badziewie" idzie w
                świat :)))
                A Rapcio ma trochę racji - z pewnością "transparentność" podziału i środków
                dotacyjnych i unijnych jest ważna, ale wszelkie zarzuty co do nierówności nie
                mogą być redagowane w stylu "wydaje mi sie że nas olewają" - bo jest to wtedzy
                dziecinada i szczeniackie dąsy.
                czego sobie i wam życzę :))))

• rapapo Lobby 29.11.04, 21:23
                  Ja troche zaluje, ze przemyska lewica zapomniala o swoim miescie.
                  Jak ktos slusznie zauwazayl wladze wojewodztwa ale i kraju sa dzisiaj lewicowe,
                  ja pamietam jak dzis debate kandydatow na stanowisko Prezydenta Miasta Przemysl
                  Choma contra Nycz! Pamietam jak byly posel powolywal sie na znajomosci z
                  wysokimi urzednikami panstwowymi czy wreszcie na znajomosc z "Leszkiem", bo ja
                  (co podkreslam) mowil, ze presez Rady Ministrow Leszek Miller to dla Niego
                  poprostu "Leszek"...

Uwazam, ze wyborczy maja prawo czuc sie oszukani, de facto Pan Nycz prezydentem
                  Miasta nie zostal, ale pelni funkcje radnego, czy to nie jest wystarczajaca
                  legitymacja aby reprezentowac interesy Przemysla???
                  • Gość: kojak Re: Lobby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 12:44
                    Ale Leszek to jest teraz zerem.
                    • Gość: RAPAPO Re: Lobby IP: *.du.se 30.11.04, 14:25
                      Pan Leszek Miller do dnia 2 maja 2004 byl prezesem Rady Ministrow, czyli
                      najwyzszym urzednikiem wladzy wykonawczej w Polsce, kurtuazyjnie III osoba w
                      Panstwie. Pan radny Nycz, sprawuje mandat od 19 listopada 2002 roku, wiec bez
                      mala przez 2 lata funkcje tych Dzentelmenow sie pokrywaly...

Wspominalem jeszcze o innych 'znajomosciach' Pana Radnego, Ci panowie (SLD-
                      owcy) sprawuja swoja wladze po dzis dzien!
                      • Gość: Zbychu Re: Lobby IP: 80.51.255.* 30.11.04, 14:57
                        A te dwie pierwsze osoby?
                        Przypomnę jednak,ze pewien pan byl bardzo wysokim urzędnikiem ministerialnym i
                        co?No z tym bezrobociem w owym czasie.Że nie on mial tworzyć nowe miejsca pracy.
                        Jasne,że nie,ale co zrobil w tym kierunku?No co?Więc mój miły nie zawracaj Wisły
                        pupcią.
                        • rapapo Re: Lobby 30.11.04, 18:04
                          Jezeli chodzi Ci o bylego II prezesa Krajowego Urzedu Pracy, to i owszem! Ranga
                          sekretarza stanu (II ministra)... A zrobil tyle, ze bezrobocie nie wzroslo tyle
                          na ile przewidywano, wprowadzil nowy system kierowania urzedami pracy, podpisal
                          szereg umow miedzynarodowych z korzyscia dla Polski (praca w Hiszpanii,
                          Szwecji, ...)

Ja doskonale pamietam wspomniana debate i Pan Choma nie powolywal sie
                          na "Jerzego" czy innych wysokich urzednikow!
                          • Gość: Zbychu Re: Lobby IP: 80.51.255.* 01.12.04, 07:23
                            Efekcie Stwórcy.Co Ty piszesz? "Bezrobocie nie wzrosło o tyle,o ile
                            przewidywano" Podaj mi definicję obiektywizmu.Wpadasz do wszystkich listów.
                            Dobrze!Ale do wielu nie jesteś przygotowany merytorycznie.Ot i cały problem.
                            • rapapo Re: Lobby 01.12.04, 12:09
                              Powyzsza wypowiedz oparlem na prognozach ktore sa corocznie przygotowywane
                              chocby...
                • rychu_z_przemysla Re: Spisek według Rycha 30.11.04, 15:10
                  > Rychu napisał
                  > Lewicowy marszalek wojewodztwa i prawicowy przeydent miasta.
                  > Oto cała zagadka, jak rozdzielane sa srodki z Unii
                  >
                  > A ja dodam jeszcze " =plus trochę spiskowej teorii dziejów" i mamy rozwiązanie
                  > rownania a może raczej "nierówności Przemysla" - według Rycha

polityka.onet.pl/162,1204521,1,0,artykul.html
                  • Gość: aaa Re: Spisek według Rycha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 16:50
                    Ten "wstrętny" dla przemyślaków Prez. Ferenc - naobiecywał rzeszowiakom,
                    naobiecywal i co.... spełnia obietnice po kolei :)
                    A to wstrętny postkomuch z rzeszowa ... :)))))
                    Od rzeczy małych i trywialnych jak chociażby kąpielisko na żwirowni po remont
                    ulic, "zielone" parkingi i piekniejące elewacje starych kamienic. A za chwile
                    biorą się za nową nawierzchnie rynku staromiejskiego :))
                    • Gość: dixi DI END IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 18:17
                      Zakładamy nowy wątek
    • Gość: Julka Re: Cholera bierze z tym P-ślem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 22:27
      Jestem tak jakby z wizytą na tym forum, bo jestem rzeszowianką. I tak sobie
      czytam rózne wypowiedzi i mam pytanie do Rycha - chłopie o co ci chodzi , a nie
      lepoiej zabrac sie do roboty i coś zrobic dla swijego miasta, skoro masz takie
      społecznie atakuje Rzeszów. Mieszkasz w pieknym mieście, które specjalnie nie
      zostało np. zniszczone od czasu jak jest w województwie podkarpackim, mam
      wrażenie zreszta , że jak Przemyśl był województwem to njak nie rozwijał sie
      ani nawet nie zadbał o to co ma najlepszego - czyli własnie budowle. teraz
      ciągle słychac narzekanie Rycha głównie ,mże Rzeszów zabiera wszystko. A kogo
      ty sie chłopcze czepiałes wczesniej przed ostatnią reformą admin. ? Teraz masz
      Rzeszów a wtedy? Kogo? Cylkistów? Marudzisz cały czas o zabieraniu a przeciez
      pieniądze z Unii można brać na konkretne programy przygotowywane przez
      samorządy = również miejskie. Czy to też wina Rzeszowa, że Przemyśl nie zgłasza
      swoich projektów? A tak na końcu . Wiesz oczywiście Rychu, że marszałek i cała
      ta góra z samorządu to nie mieszka w Rzeszowie,a tylko pracuje i to często
      przez kadencję? Marszałek i wice to chyba nigdy nie byli z Rzeszowa. Podobnie z
      uw są równiez w na górze z różnych miejscowaości. A przez takie posty to chyba
      lepiej jechać na wycieczkę do Sandomierza bo tam przynajmiej nie będę sie
      obawiać takiej nienawiści, jaką ty reprezentujesz. Gdyby województwo było silne
      ludzmi , którzy walczą o WOJEWÓDZTWO to byłoby owiele lepiej. Ale niektózy wolą
      judzić.
    • Gość: DariO Re: Cholera bierze z tym P-ślem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 23:04
      www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20041117/KOMENTARZ/41116027
      Rzeszów nas skubie

NORBERT ZIĘTAL

Dawniej było województwo przemyskie. Obok rzeszowskie. Wspólne tylko granice na
      mapie. Każde samo się rządziło. Co się wystarało w Warszawie, to miało.
      Przemyśl załatwił dla siebie nowoczesną gammakamerę. Rzeszów podobny sprzęt,
      ale kilka klas gorszy. Od kilku lat jesteśmy jednym województwem. Ale Rzeszów
      jest stolicą, a w stolicy ponoć wszystko musi być najlepsze. Dlatego
      rzeszowiacy twierdzą, że to im się należy przemyska gammakamera. Z kolei
      przemyślanie mówią, że rzeszowiacy najchętniej zabrali by im wszystko, nawet
      San, bo czyściejszy i ładniejszy niż Wisłok.
      W chwilach, gdy Rzeszów znowu coś chce Przemyślowi zabrać, starsi przemyślanie
      opowiadają o pociągach, które nie tak dawno jeszcze, codziennie dowoziły
      przemyską inteligencję, bo w rzeszowskich urzędach nie miał kto pracować.
      Chociaż tak mogą się dowartościować, gdy ze wszystkich stron są skubani przez
      pazernych rzeszowiaków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka