Dodaj do ulubionych

upowiec - jestes idiotą !!

IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 25.05.05, 10:18
Używanie takiego nicka swiadczy o twojej całkowitej niedojżałości i braku szacunku dla wielu ofiar organizacji.
Jesteś prymitywnym prowokatorem. Brak słów żeby wyrazić Twoją glupote...

Mam nadzieje ze zwrócę uwagę innych forumowiczów i wyrażą swoją opinie w tej sprawie.

Nie można tolerować takiego zachowania !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: upowiec - jestes idiotą !! IP: *.3web.net 25.05.05, 13:41
      A poza ty wszystko ok?
      Mam nadzieje, ze tak...
    • upowiec Drogi Wojtku ! 25.05.05, 13:50
      Poruszyłeś w swoim poście kilka spraw, pozwól więc, że odpowiem Ci w punktach
      (to Ci pomoże zrozumieć):
      1. Oczywiście nie odpowiem na Twoje inwektywy - okażę w ten sposób swoją
      wyższość !
      2. Dla wszystkich ofiar mam tyle samo szacunku, a jeżeli pod nazwą organizacja
      masz na myśli UPA, to napiszę Ci, że kilka osób brało udział w jej działalności
      (niekoniecznie walczyło), a wszyscy wstąpili do niej na ochotnika, w celu walki
      o własną ojczyznę, tym bardziej, że przed wojną byli obywatelami drugiej
      kategorii.
      3. Co do "wielu ofiar organizacji", to najwiecej ofiar wśród ludności cywilnej
      na Pogórzu Przemyskim padło z rąk polskich bandytów nazywających się
      partyzantką, ale żeby się o tym dowiedzieć, trzeba zainteresować się literaturą
      trochę wyższych lotów niż "Łuny w Bieszczadach".
      4. Jeśli już jesteś takim patriotą, błagam, postaraj się nauczyć pisać
      poprawnie słowo "niedojżałości".
      Pozdrawiam licząc na oŻywioną korespondencję :)
      • Gość: arti Re: Drogi Wojtku ! IP: *.zg / 195.116.243.* 25.05.05, 15:08
        > 2. , w celu walki o własną ojczyznę,
        Hm, więc przyznajesz tym samym, że tereny Pogórza Przemyskiego chcieliście
        przyłączyć do Ukrainy? Jakim prawem?
        Też uważam, że w Polsce chełpienie się tradycją upowską to co najmniej policzek
        dla Polaków.
        • Gość: armia_rzeszów Re: Drogi Wojtku ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 17:06
          a ja nic nie mam do akcji Wisła była chyba najlepszą rzecza którą zrobiły
          władze Prlu,jedynym minusem jest to ze tym bandytom dawano szanse na przeżycie
          w Jaworznie,kazdy złapany powinien zostac odstrzelony tak jak zwierzyna,nie
          mozna tej szumowiny nazwać organizacją walczącom o niepodległośc to byli zwykli
          mordercy ale jak porównujesz sie do nich to juz twoja sprawa....
          • upowiec bardzo ciekawa opinia ! 25.05.05, 19:05
            Czy pochwalasz również pacyfikacje wsi polskich przez hitlerowców, obozy
            koncentracyjne i likwidację polskich oddziałow partyzanckich ?
            No bo jednak trzeba być konsekwentnym !
            PS. Fajny pseudonim "Armia Rzeszów" - chyba nie powojowała zbyt długo ?
            • Gość: nieżyt Re: bardzo ciekawa opinia ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 19:48
              Swoją drogą wobrażasz sobie reakcję forumowiczów np.we Lwowie na nick AKOWIEC?
              • upowiec co do Lwowa 25.05.05, 20:14
                to myslę, że odzew na pewno byłby mniejszy z uwagi na niedostępność
                internetu :), zreszta słowo "akowiec" nie wzbudza tam tak dużych emocji
                jak "upowiec" w Przemyślu.
                Wybierając ten nick miałem świadomość, że jest prowokujacy. Zresztą zobacz,
                jaki ruch wygenerował na forum :)
        • upowiec Ukraina wtedy nie istniała ! 25.05.05, 19:01
          a więc nie można było przyłączyć Pogórza Przemyskiego do Ukrainy.
          Niepodległość Państwa Ukraińskiego władze UPA chciały uzyskać na drodze walki
          zbrojnej.
          A jakim prawem ?
          Takim samym, na podstawie którego Polacy wywalczyli niepodległość po I wojnie
          światowej - zaatakowali i rozbroili wojska mocarstw rozbiorowych !
          Nie zmienia to faktu, że zamiar "wywalczenia" niepodległości po II wojnie
          światowej nie świadczy najlepiej o realiźmie przywódców ukraińskich.
          • Gość: Dominik Re: Ukraina wtedy nie istniała ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 20:01
            co nazywasz ,,wywalczeniem,, mordowanie niewinnych kobiet i dzieci,wyrzynanie w
            pień całych wiosek
            • upowiec jeśli o mordowanie chodzi 25.05.05, 20:10
              to nie pochwalam niezależnie od narodowości ...
              A co do twojego pytania, to poproszę o konkrety z Pogórze Przemyskiego, bo nie
              wiem, do czego mam się ustosunkować !
              • Gość: Dominik Re: jeśli o mordowanie chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 20:22
                Atak oddziałów UPA w dniu 20 kwietnia 1945r. na wieś Borownica gm. Bircza pow.
                Przemyśl i zabójstwo kilkudziesięciu prawdopodobnie 70 jej mieszkańców. Taka
                liczba ofiar podana jest na pomniku znajdującym się obecnie przy plebani w
                Borownicy. Jednak według zeznań części pokrzywdzonych jest ona niepełna. W
                trakcie napadu na Borownicę doszło do niemal całkowitego spalenia jej
                zabudowań. Przemieszczający się po wsi sprawcy wyszukiwali mężczyzn i chłopców
                zabijając ich strzałami z broni palnej. Nie oznacza to, że w czasie tego
                zdarzenia nie dochodziło do zabójstw kobiet i dzieci. Mimo, iż zeznający
                świadkowie podają niewiele szczegółów pozwalających na identyfikację sprawców
                już teraz można stwierdzić, iż wśród nich byli mieszkańcy sąsiednich w stosunku
                do Borownicy wsi m.in. Żohatyna i Brzeżawy. W kilku przesłuchaniach świadkowie
                podają nazwiska rozpoznanych przez siebie lub członków swojej rodziny
                uczestników napadu. Dane te wymagają dalszej weryfikacji w toku postępowania
                przygotowawczego. W wyniku napadu UPA na Borownicę i zniszczenia tej wsi
                ocaleni mieszkańcy musieli w obawie przed Ukraińcami opuścić swoją wieś na
                kilka lat uciekając w stronę Birczy, Przemyśla, Witryłowa oraz Łubna
                • upowiec Borownica 25.05.05, 20:38
                  Mieszkańcy Borownicy napadali na sąsiednie wioski rabując i mordując ludność
                  cywilną, aż zostali za to ukarani - zauważ, że zabijani byli tylko mężczyźni.
                  Mieli między innymi na sumieniu pacyfikację Pawłokomy !
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23313&w=19577535
                  • upowiec Bachów, Brzuska, Sufczyna 25.05.05, 20:57
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23313&w=19620342
                    • piotrzr Trochę do poczytania 25.05.05, 21:32
                      Wspomnienia Łemka z Nowosądeckiego :
                      rusyn.webpark.pl/los2.html
                      Nasi Lemkowie nie byli kolaborantami podczas okupacji, nie współpracowali z
                      okupantem, dużo naszych Łemków zginęło podczas wojny.
                      NKWD aresztowało dwie kobiety z Florynki. Jedną mężatkę, córkę Gabriela Smalca,
                      a drugą pannę, córkę Piotra Cieśli. Gdy wróciły z Niemiec, bo tam były na
                      robotach, a miały przy sobie ukraińskie odznaki, wywieźli je do Rosji. Nie
                      pamiętam, jak długo były na zesłaniu.
                      Nam było bardzo smutno za naszymi sąsiadami, co wyjechali na Ukrainę. Do
                      opuszczonych domów przychodzili osadnicy, różna hołota, nieuczciwi ludzie,
                      rozmaite draństwo. Myśmy zaraz poznali, że nie można będzie z nimi zgodnie żyć,
                      a oni już wiedzieli, że my będziemy wysiedleni, już dzielili się naszym
                      dorobkiem, do nich przychodzili złodzieje i chodzili do nas kraść. To był rok
                      1945 i 46.
                      Ja byłem agronomem, przydzielałem osadnikom zboże do siania i sobie wziąłem,
                      ponieważ wziąłem dzierżawę, to za to zboże przysłali za mną na zachód, abym za
                      nie zapłacił, a oni zboże sprzedali na pniu.
                      Opowiadała służąca inżyniera Nowotarskiego, że byli u niego Staszek i Józek,
                      mówili, że między ich działkami jest dobra działka, żeby ich podzielić. Ten
                      starszy człowiek, co miał działkę między Staszkiem i Józkiem, został zabrany z
                      transportu do Jaworzna13, on był inwalidą z pierwszej wojny światowej, dobrym,
                      uczciwym człowiekiem, nazywał się Roman Chomiak, nie był nasz krewny, tylko
                      sąsiad. Jego dwaj synowie byli na wojnie w sowieckiej armii. Jego żonę
                      odłączyli od naszego transportu, dołączyli do obcych ludzi i wysłali w obce
                      strony, a jego wypuścili z Jaworzna po 8 miesiącach, uszkodzonego na zdrowiu.
                      Osadnicy, aby się nas jak najszybciej pozbyć i podzielić się naszym majątkiem,
                      donosili na nas różne kłamstwa do wojska, które kwaterowało we Florynce na
                      plebanii. Taki jeden Stasio tak mówił do swych kumpli: musimy tak robić, aby
                      nas było jak najwięcej. Jak się zorientowałem, że coraz bardziej na nas
                      donoszą, bo nawet nam wojsko o tym mówiło, poszedłem do Florynki, do kierownika
                      szkoły, pana Kąpały. Mówię do niego: panie kierowniku, ratuj nas pan, bo nas
                      wojsko pomorduje, bo na nas donoszą różne kłamstwa.
                      Wojsko w okropny sposób znęcało się nad niewinnymi ludźmi, oficerowie i
                      podoficerowie, a jeden żołnierz tak powiedział: nie było w Polsce dobrze ani
                      nie będzie, co te cholery wyrabiają z niewinnymi ludźmi. Nie było ani dnia ani
                      nocy spokojnych od złodziei i od wojska, wszyscy kradli, nie było się komu
                      poskarżyć.
                      Później, jak mnie zatrzymali, prowadził mnie plutonowy, bo nas trzymali w
                      księżym spichlerzu, jak mnie zobaczył kierownik Kąpała, pyta się mnie: Chomiak,
                      co tu robisz? Ja mu na to: spytaj się pan plutonowego. Poszli na bok i długo
                      rozmawiali, ale ja już byłem pobity.
                      Były wybory do Sejmu na początku 47 roku, przyjechał do naszej wsi porucznik i
                      mówił: głosujcie na władzę ludową wybierzemy sejm, wydamy ustawy, które będą
                      was chronić od tej swawoli. Nasi Łemkowie bardzo się zastanawiali, na kogo
                      głosować, pytali się adwokata, adwokat kazał głosować na władzę ludową, bo jak
                      nie, to nas wszystkich wysiedlą do Rosji. Bo przed wojną nasi Łemkowie
                      głosowali na jedynkę za rządem14. Siódemka była partia robotnicza. Ludność
                      polska nam dokuczała, że głosujemy za panami. Myśmy byli ostrożni, balimy się,
                      aby nas nie posądzili o komunizm. Bo nasi Łemkowie w pierwszą wojnę światową
                      byli posądzani jako rusofile. Madziary nazywali naszych ludzi muska znaczy
                      Moskale. Madziary byli dla naszej ludności mordercami, katami15.
                      No i wybralimy władzę ludową, ale inaczej się stało. Tych, co nocami chodzili
                      nas bić i rabować, osadzili na nasz dorobek, a nas wygnali na poniewierkę,
                      gdzie nas spotkała okropna niewdzięczność.
                      Władza ludowa głosiła hasło Za Naszą i Waszą Wolność. Jak rosyjskie wojska
                      wyparły Niemców, to polska władza ludowa zmieniła hasło: Za Naszą Wolność, a
                      dla nas przygotowała okropne prześladowanie, rzuciła na nas faszystowskie
                      szarawary16, wymyśliła dla nas Akcję "Wiała".
                      Memu koledze Merenowi, który był na wojnie w 1939 roku, a potem w 1945 roku,
                      wójt Kmak z Ptaszkowej tak powiedział: Merena, uciekaj na polską wioskę, bo cię
                      wywiozą do Rosji. Merena poszedł na Brzanę i tam był coś około trzech miesięcy.
                      Jak wyglądała ewakuacja? Wywieźli ludzi w 1945 roku na daleką Ukrainę do
                      Kirowohrada za Połtawę, do "czerwonego raju", gdzie nie było gdzie mieszkać ani
                      co jeść. Łemkowie umierali z głodu. We wojnę dużo Ukraińców Niemcy wysiedlali
                      przed frontem i my ich tu karmili i przyodziewali przez półtora roku, a to był
                      czas wojenny, my musieli oddawać też duże kontyngenty. Żaden Ukrainiec nie
                      umarł z głodu w naszych wioskach wyniszczonych wojną. Ludzie mieszkali po
                      bunkrach17, a meble na polu. Jak nasi przyjechali tam, to wyjechała po nich
                      diewoczka w podartej pałatce wołem i prosiła od nich chleba. Kobiety jak
                      zobaczyły ten obraz biedy, zaczęły bardzo płakać. Moja sąsiadka Leszczyńska
                      powiedziała do naczalnika: po coście nas tu brały, jak nie macie dla nas
                      mieszkań, ani co jeść, pobijcie nas, żeby my się nie męczyli, a on na to: ani
                      was tu nie prosił, ani nie będę zabijał, ty sama padochniosz. To było w 1945
                      roku ta ewakuacja. Wszystko zniszczone wojną, jeszcze na dalekiej Ukrainie była
                      okropna posucha, tak że wiadro ziemniaków kosztowało 100 rubli. Kto miał krowę,
                      to się ratował przed głodem mlekiem i serem, nastał okropny głód i poniewierka.
                      Z mojej wioski umarła Wasyla Buranycza córka, umarła Ewdokii Leszczyńskiej
                      Lubcia, umarła Maksyma Janiszaka Ulka, umarła Olgi Chomiak córka, a jej matka
                      poszła w nieznane strony i ślad po niej przepadł. Jak grzebano te dziewczyny,
                      to je owinięto do słomy i zakopywano do ziemi. Moją sąsiadkę Marię, po mężu
                      Szufnarowicz, znaleźli w piecu piekarskim, nie wiadomo czy z głodu, czy
                      zamarzła, a jej mąż Makary Szufnarowicz powrócił z rosyjskiej armii, cały
                      brzuch miał pozszywany, bo był ciężko ranny. Naszych spotkała okropna bieda, bo
                      nie było gdzie mieszkać ani co jeść. Na domiar złego na Ukrainie przyszła
                      posucha, tak że ludzie jedli lebiodę, wiele osób zmarło z głodu. Z Florynki
                      Jurko Dydowycz tak pisał z Ukrainy: choćby cię zabili, to nie rusz się od swego
                      progu."

I jeszcze taki ciekawy cytat z :

www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/jan_pawel_ii/przemowienia/09przemysl_02061991.html
                      Dzisiaj dosłownie wszystko - a przede wszystkim wspólna wiara w Jezusa
                      Chrystusa - wzywa do pojednania, braterstwa i wzajemnego szacunku; do szukania
                      tego, co łączy. Wzniecanie dawnych nacjonalizmów i niechęci byłoby działaniem
                      przeciwko chrześcijańskiej tożsamości; byłoby również rażącym anachronizmem,
                      niegodnym obu wielkich narodów.

Pozdrawiam

• Gość: anal_fabeta Re: zrobić porządek z chołotą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 10:16
                        do cholery tak chcieliście wolnej Ukrainy to ją teraz macie.
                        Nie podoba się w Polsce to droga wolna wyp...dalać.
                        Nie mam ochoty zadawać się na tym forum z ukraińskimi nacjonalistami!!!!
                        • piotrzr Pozdrowienia dla Upowca :))) 26.05.05, 10:35
                          Z pozdrowieniami cytaty :

"Gdy Papież mówił od dwóch płucach Europy - zachodnim i wschodnim - zapewne
                          szło
                          mu o Wschód zdominowany przez komunizm.

- Chyba też, lecz przede wszystkim miał na myśli zachodnie i wschodnie
                          chrześcijaństwo. W 1985 r. wydał jedną ze swych najważniejszych
                          encyklik "Slavorum Apostoli" poświęconą świętym Cyrylowi i Metodemu, których
                          pięć lat wcześniej ogłosił patronami Europy. Podkreślał, że apostołowie Słowian
                          są tak samo czczeni przez Kościoły prawosławne jak przez Kościół katolicki. Dla
                          dialogu ekumenicznego był to wielki krok naprzód.

Watykańskie przygotowania do tysiąclecia chrztu Rusi Kijowskiej jak w soczewce
                          skupiały wszystkie problemy prawosławia i ZSRR. Janowi Pawłowi II bardzo
                          zależało na włączeniu się do obchodów milenijnych organizowanych przez
                          patriarchat moskiewski. Pierestrojkowe władze ZSRR postanowiły wykorzystać tę
                          rocznicę do podtrzymania gasnącego imperium. Po raz pierwszy od dziesiątków lat
                          w Związku Sowieckim zorganizowano wielkie uroczystości religijne, w których
                          wzięła udział delegacja kurii rzymskiej na wysokim szczeblu. Doszło wtedy do
                          spotkania wysłanników Papieża z delegacją podziemnego Kościoła
                          greckokatolickiego.

Jednocześnie wespół z ukraińską hierarchią na Zachodzie Papież organizował
                          własne obchody. Centralne odbyły się w Watykanie, ale chyba nie mniejsze
                          znaczenie miały uroczystości zorganizowane w Polsce. We mszy na Jasnej Górze
                          uczestniczyło blisko 40 tys. wiernych, ukraiński episkopat z diaspory oraz
                          dwóch hierarchów z Ukrainy."

A dla przedmówcy cytat z mowy Jana Pawła II który trzeba powtarzać chyba w
                          każdym postcie :
                          "Jakże serdecznie bym pragnął, bracia i siostry, aby tamte jasnogórskie
                          uroczystości Kościoła greckokatolickiego okazały się jeszcze pod jednym
                          względem prorocze: aby Bóg raczył je przyjąć jako symboliczną pieczęć
                          pojednania i prawdziwego braterstwa Ukraińców i Polaków. Tyle goryczy i udręki
                          przeszły oba nasze narody w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Niech to
                          doświadczenie posłuży jako oczyszczenie, które ułatwi spojrzenie z dystansem na
                          dawne spory, pretensje i wzajemne nieufności, a przede wszystkim ułatwi
                          wzajemne przebaczenie dawnych krzywd. Dzisiaj dosłownie wszystko - a przede
                          wszystkim wspólna wiara w Jezusa Chrystusa - wzywa do pojednania, braterstwa i
                          wzajemnego szacunku; do szukania tego, co łączy. Wzniecanie dawnych
                          nacjonalizmów i niechęci byłoby działaniem przeciwko chrześcijańskiej
                          tożsamości; byłoby również rażącym anachronizmem, niegodnym obu wielkich
                          narodów."

Lecz odrodzenie Kościoła greckokatolickiego w Polsce miało też kilka momentów
                          dramatycznych. W 1991 r. Jan Paweł II chciał spotkać się z grekokatolikami w
                          ich dawnej katedrze w Przemyślu. Jej użytkownicy, ojcowie karmelici bosi i
                          garść rzymskich katolików zabarykadowali się w świątyni. Pierwszy i ostatni raz
                          podczas 27-letniego pontyfikatu Jan Paweł II nie został wpuszczony do świątyni
                          katolickiej.
                          • upowiec dziękuję za pomoc :))) 26.05.05, 12:34

• upowiec zrobić porządek z hołotą ! 26.05.05, 12:32
                          1. Chciałem niepodległości Ukrainy w taki sam sposób, jak chcę niepodległości
                          Polski, Niemiec czy Stanów Zjednoczonych - zresztą rząd polski był pierwszym,
                          króry uznał niepodległość Ukrainy !
                          2. Bardzo mi się podoba w Polsce, zresztą moja rodzina może udokumentować 500
                          lat mieszkania w jednej gminie, ciekawe czy ty możesz powiedzieć to samo ?
                          3. Jeśli nie chcesz się ze mną zadawać, po prostu nie odpisuj na moje posty :)
                          4. Hołota pisze się tak, jak się pisze, i nic na to nie poradzisz, a poza tym
                          jest to słowo pochodzenia ukrainskiego i może cię razi :)

PS. Nie możecie być zdziwieni, że inwestorzy omijają Przemyśl, jeśli królują tu
                          poglądy nacjonalistyczne i ksenofobiczne rodem z XIX wieku - a widać to na
                          wielu przykładach z tego forum i prasy regionalnej !

Pozdrawiam i proponuję zakończyć ten wątek, który do niczego konstruktywnego
                          nie prowadzi !
                          • Gość: Dominik Re: zrobić porządek z hołotą ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 12:37
                            Analfabeta wypowiedz nie na miejscu więcej nas z nimi łączy niż dzieli my
                            Polacy też święci nie jesteśmy.Budować przyszłośc razem a nie dzielic i poniżać.
                            Pozdrawiam braci Ukraińców.
                            • Gość: autor Re: zrobić porządek z hołotą ! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 07.06.05, 12:18
                              ...
                              • opserwvtor Re: zrobić porządek z hołotą ! 13.07.05, 10:34
                                Aleś wykopał temat ;). A coś więcej masz do dodania?
                          • Gość: Dra Re: zrobić porządek z hołotą ! IP: *.ptvk.pl 23.12.05, 23:45
                            Kiedyś w telewizyjnych wiadomościach pojawiła się wiadomość o nacjonaliźmie w Przemyślu. Jako dowód wykorzystano migawkę z naściennym rysunkiem (UPA na stryczku), którą jakiś gnojek namalował na fasadzie budynku. Mniej więcej w Przemyślu taki jest problem nacjonalistyczny jak wartość wspomnianych telewizyjnych wiadomości. Poza tym, "upowiec", ciężko ludziom wytłumaczyć logikę równości/niepodległości dla wszystkich. Ogólnie ludzie kierują się samymi/tylko pojęciami, np. patriotyzmu (my w Iraku OK, ale Ruscy w Czeczeni to zbrodniarze), katolicyzmu (kropienie przez księdza święconką żołnierzy w wojsku wraz z czołgami?! jest OK i zgodne z naukami Jezusa, ale tak samo pokropiona obca armia to diabeł wcielony, bez dzieci, żon i historii), tolerancji (prześladowanie homoseksualistów w Polsce jest OK, ale kawały na Zachodzie o śmierdzących i głupich Polakach to policzek dla Polski), miłosierdzia itd. Można by dużo wymienić. Chodzi o to, że ludzie tak naprawdę nie chcą spotykać się z nowymi problemami moralnymi, nie chcą zmian i przede wszystkim prawdy. Tak jak w innym poście wspomniałem o naszych wieszczach pochowanymi na Skałce i nie tylko. Lepiej jest wierzyć, że Mickiewicz nie zmarł na syfilisa, Szymanowski nie biegał za chłopakami, Reymont nie zmarł z powodu alkoholizmu itp. I tak w ogóle, że jest niebo i piekło, ze Polska jest narodem wybranym, że Paweł II powinien być świętym (jakże to nie? Przecież to Polak!) i że wszyscy się do Nas przypieprzają, a to My jesteśmy najlepsi przecież!
                            • darino pozdrowienia ! 24.12.05, 00:21
                              Niestety mój kuzyn "upowiec" chwilowo nie odpowie, bo wyjechał do pracy na
                              szwajcarskich halach, bez dostępu do internetu. Jest nadzieja, że przyjedzie na
                              święta (te drugie - 6 stycznia), ale nie jest to pewne :((
                              Co do tej dyskusji, to szkoda ją ciągnąć. Masz oczywiście rację, jednak
                              starszych ludzi nie przekonasz. Po prostu trzeba czasu ...
                              Wesołych świąt !!!
                              • Gość: Dra Re: pozdrowienia ! IP: *.ptvk.pl 24.12.05, 13:30
                                Dzięki za życzenia i wzajemnie!
                  • aleks.sander Re: Borownica 01.01.06, 23:12
                    A Birczę spalili i mieszkańców wymordowali krasnoludki z Ukrainy.
                • Gość: Dra Re: jeśli o mordowanie chodzi IP: *.ptvk.pl 20.12.05, 11:09
                  Za ataki odpowiedzialna była raz jedna wioska innym razem inna. Ruscy podburzali mieszkańców przeciwko innym. Za to dostawali świetlice, szkoły, gazety lokalne itd.
            • Gość: Dra Re: Ukraina wtedy nie istniała ! IP: *.ptvk.pl 20.12.05, 10:54
              No więc pewne zdarzenie z II wojny światowej: akcja działa się w kamienicy w Przeworsku. Wojsko polskie zgwałciło na worku ziemniaków 8-letnią dziewczynkę. Czy mieli taką potrzebę, czy zapomnieli o patriotyźmie i ludzkiej stronie wojny? Wojna to wojna. I po pewnym czasie z jednej strony i z drugiej znajduje się taka sama banda bandziorów - nie obrońców, atakujących. A historyków należy wysłać do wszystkich diabłów. Poczytaj coś o okolicach Dubiecka i o tamtejszych bandach polskich. I nie marnuj czasu na patriotyzm, bo jest g. wart.
              • Gość: Dra Re: Ukraina wtedy nie istniała ! IP: *.ptvk.pl 20.12.05, 10:59
                I o tym jak Polacy są mężni i solidarni to porozmawiaj o pracy naszych na Zachodzie - jacy są wspaniali. I znajdź jakąś babinkę, czy dziadunia niech opowie Ci o Syberii. Jak tam wspaniale Polacy wspierali się wzajemnie. Fakty historyczne upiększa się w każdym kraju na potrzeby danej społeczności.
          • Gość: Kasia Re: Ukraina wtedy nie istniała ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.05, 21:12
            Do Upowca- teraz jest wolna Ukraina, proponuję abyś zrezygnowałz obywatelstwa
            i miejsca zamieszkania w Polsce i wybrał życie w Twojej ojczyźnie.Skoro
            zaliczasz ziemię przemyską do ziem należnych ukarińcom, którzy walczyli w UPA o
            te tereny, to myślę, że powinieneś zostać obywatelem Ukrainy, a nie Polski.
            Nie czas teraz na odgrzebywanie starych ran. I licytowanie się kto odniósł
            więcej krzywd. Tym bardziej, że bilans jest nierówny. I kończąc temat dodam, że
            moja rodzina uciekała z Wołynia i nie wszystkim się to udało.
            • upowiec chyba nie przeczytałaś dokładnie moich wypowiedzi 26.05.05, 21:27
              1. Napisałem już, że podoba mi się tutaj. Jak zaznaczyłem, mam dowody na
              zamieszkiwanie mojej rodziny w jednym miejscu od 500 lat i nie zamierzam
              nigdzie się udawać, bo to moja rodzinna ziemia. Nie ruszając się z miejsca moja
              rodzina była pod panowaniem polskim, austro-węgierskim, polskim, niemieckim,
              radzieckim, niemieckim i znowu polskim, a obecnie europejskim.
              2. Jak już kilkakrotnie podkreślałem, moją ojczyzną jest Polska, czego zapewne
              również nie doczytałaś.
              3. Nigdy nie zaliczałem ziemi przemyskiej do "ziem należnych ukraińcom", co nie
              zmienia faktu, że plemiona ruskie mieszkały tutaj już przed powstaniem państwa
              polskiego. Chciałbym dodac, że zarówno słowo Ukrainiec, jak i Polak, pisze się
              z DUŻEJ LITERY.
              4. Nie zajmuję się polityką, jak również licytacją krzywd, tylko historią
              Pogórze Przemyskiego, i chetnie nadal będę dyskutował na ten temat.
    • Gość: wojtek Re: upowiec - jestes idiotą !! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 26.05.05, 13:15
      Pamietaj drogi "kolego", że ani wiedza, ani elokwencja czy tez zwrcanie
      uwagi na przypadkowy blad ortograficzny, absolutnie nie zwalnia cie z tego,
      ze mozesz byc przy tym normalnym idiota.
      Pracuje w srodowisku akademickim i cos na ten temat wiem.
      Proby jak to nazwales, wykazywania swojej wyzszosci swiadcza tylko i wylacznie
      o kompleksach z ktorymi radze pofatygowac sie do specjalisty.
      W zaden sposob nigdy nie kwestionowalem faktow mowiach o tym, ze strona ukraińska
      nie zaznala podobnej tragedii ze strony Polakow co My ze strony Ukrainskiej.
      Pamietaj takze, ze czytanie ksiazek nie polega na tym aby na jej podstawie kreowac
      swoje poglady - zwlaszcza ze ta hitoria jeszcze przez wiele lat moze byc przedniotem
      manipulacji i pewne kwestie jeszcze przez dlugi czas moga byc niewyjasnione -
      ale nalezy ja traktowac jako jeden z wielu "dokumentow" historycznych.
      Nalezy rowniez wykazac sie inteligencja i zachowac umiar w interpretacji podawanych
      faktow.

PS. To ze sam przyznajesz sie do prowokatorskiego celu uzywania swego nick'u utrzymuje
      mnie tylko w przekonaniu o Twojej osobie.

M.in. moja Rodzina ucierpiala w wyniku dzialan UPA,
      WIECEJ SZACUNKU PAJACU dla cierpienia ludzkiego.
      Na pogarde zaslugujesz w stopniu najwyzszym.
      • upowiec Re: upowiec - jestes idiotą !! 26.05.05, 13:22
        Gość portalu: wojtek napisał(a):

> Pracuje w srodowisku akademickim i cos na ten temat wiem.

Nie wróżę nic dobrego miastu, w którym osoba ze środowiska akademickiego tak
        się wyraża i takie poglądy prezentuje !
        • Gość: wojtek Re: upowiec - jestes idiotą !! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 26.05.05, 13:23
          Naprawde jestes glupim czlowiekiem

KONIEC
      • Gość: wiedzma Re: upowiec - jestes idiotą !! IP: *.3web.net 26.05.05, 14:02
        > Pracuje w srodowisku akademickim i cos na ten temat wiem.

Srodowisko Akademickie w P-slu! Komedia...
        A coz takiego wiesz? I co ma przyslowiowy "piernik do wiatraka"? Wytlumaczysz?

Ciekawa jestem jaka prace wykonujesz w tym "srodowisku"? Poziom twej wypowiedzi
        sugeruje... wole nie pisac tego, co pomyslalam...

> WIECEJ SZACUNKU PAJACU
        Coz dodac... Od razu widac poziom "srodowiska akademickiego" w ktorym sie
        obracasz - nie mowie tu o ludziach naprawde NA POZIOMIE, ktorym cos takiego nie
        przeszloby przez gardlo.

Pozdrawiam!

P.S. Osobiscie nie przeszkadza mi narodowosc, czy kolor skory ludzi bez wzgledu
        na to, co mi czy moim przodkom zrobili. Po prostu, zeby byc czlowiekiem na
        poziomie, trzeba byc ponad wszelakie zatargi i "zle" sprawy z przeszlosci.

Pozdrawiam jeszcze raz!
        • Gość: wojtek Re: upowiec - jestes idiotą !! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 26.05.05, 17:12
          Jestem dr. kardiochirurgii w Akademii Medycznej we Wrocławiu.

Wiecej szczegółów nie podam.

Nie ma środowiska pozbawionego prostolinijnych wypowiedzi.
          Natomiast pozorantów jest wiele.
          pozdrawiam koleżanke
          • Gość: wojtek Re: upowiec - jestes idiotą !! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 26.05.05, 17:14
            no i co zauważyłas bład ? polonistko ...

pomoge ... dr (bez kropki)

• upowiec jesteś strasznie zawzięty ! 26.05.05, 18:41
              Napisałeś że kończysz dyskusję, a dalej poszukujesz ofiary !
              Najpierw ja, a teraz wiedźma na deser !
              Zawzięty jesteś jak lekarze z pogotowia w Łodzi.
              • Gość: wiedzma Re: jesteś strasznie zawzięty ! IP: *.3web.net 27.05.05, 05:49
                Obawiam sie, ze wiedzma raczej na niestrawnosc niz na deser... cha cha cha!

Pozdrawiam!
            • Gość: wiedzma Re: upowiec - jestes idiotą !! IP: *.3web.net 27.05.05, 05:47
              To do mnie? Jezeli tak, to wiedz, ze nie jestem polonistka.

P.S. A moze z ciebie taki doktor...
            • Gość: Stefan Do doktora - jednak z kropką... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 14:07
              Zakladam, ze chciales napisac "jestem doktorem..." a nie "jestem doktor
              kardiochirurgii"

skrocone zasady interpunkcji w ponizszym linku
              slowniki.pwn.pl/zasady/629574_1.html
              A tak na marginesie, to proponuje w postach mniej inwektyw a wiecej argumentow.

Pozdrawiam
          • Gość: wiedzma Re: upowiec - jestes idiotą !! IP: *.3web.net 27.05.05, 05:44
            Dr... A leczysz tez Ukraincow?

P.S. Nie jestem twoja kolezanka...
    • Gość: wojtek Re: upowiec - jestes idiotą !! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 26.05.05, 13:22
      Nie bede wiecej kontynuowal tego watku...
      mialem nadziej jedynie ze zmusze cie do rozwazenia slusznosci twojego nick'u.
      Jestem za pojednaniem Polsko-Ukrainskim na kazdym szczeblu, lecz nie moge przejsc obojetnie obok tak szczeniackiego zachowania, jakie reprezentujesz.
      Naprawde jest mi bardzo przykro ze nie rozumiesz sensu mojego zarzutu.
      I szkoda ze dyskusja dotyczy historii a nie szacunku do cierpienia i zlekcewazenia przez Ciebie podstawowych zasad etyki.
      • dmytro1 Re: upowiec - jestes idiotą !! 26.05.05, 13:43
        Bandy UPA mają na sumieniu co najmniej 100 tysięcy zamordowanych Polaków więc
        uzywanie takiego nicku jest oczywista prowokacją i niech mi tu upowiec nie
        pieprzy o Pogórzu Przemyskim bo akurat na tym terenie UPA ma setki ofiar na
        sumieniu. Jakbys upowiec nie wiedział to do 44 roku był tu spokój. Pierwszym
        mordem był mord band UPA na 42 mieszkańcach Baligrodu. Później przyszły
        nastepne mordy w Borownicy, Wiązownicy, Rudce i dziesiatkach innych
        miejscowości. Swoją droga to potomkowie banderowców są bardzo aktywni w
        internecie. Pewnie dostali taki nakaz z centrali OUN.
        • Gość: wiedzma Re: upowiec - jestes idiotą !! IP: *.3web.net 26.05.05, 13:52
          To raczej ty powinienes udac sie do specjalisty... Nakaz z centrali - ale sie
          ubawilam!
        • upowiec spiskowa teoria dziejów ... 26.05.05, 13:58
          1. Nie bandy, tylko oddziały UPA - tak samo jak nie bandy AK, bandy BCh, czy
          bandy AL !
          2. Być może tyle zginęło Polaków w walkach polsko-ukraińskich, nie neguję tej
          liczby, choć nie wiem, czy ofiary z obydwu stron zostały policzone, i chyba ta
          liczba dotyczy również Wołynia nie należącego wówczas do Polski ?
          3. Spokój był do "wyzwolenia" przez Sowietów, potem polscy (sowieccy ?) bandyci
          zaczęli terroryzować ukraińską ludność cywilną i dopiero zdecydowana akcja UPA
          i następnie podpisanie porozumienia w Siedliskach z polską partyzantką
          powstrzymało rzezie.
          4. Jesli chodzi o Borownicę, to podałem link jej dotyczący w jednym z
          poprzednich postów.
          5. Mój ojciec urodził się po wojnie, więc nie mogł służyć w UPA !
          6. "Nakaz z centrali OUN" - hm, nie wiedziałem nawet, że ta organizacja dalej
          istnieje :)
          • Gość: wiedzma Re: spiskowa teoria dziejów ... IP: *.3web.net 26.05.05, 14:04
            > 6. "Nakaz z centrali OUN" - hm, nie wiedziałem nawet, że ta organizacja dalej
            > istnieje :)

Moze on cos wie na ten temat?
          • dmytro1 Re: spiskowa teoria dziejów ... 26.05.05, 20:04
            upowiec napisał:

> 1. Nie bandy, tylko oddziały UPA - tak samo jak nie bandy AK, bandy BCh, czy
            > bandy AL !
            Dla mnie bandy które wymordowały 100 tys Polaków. Decyzje podjęły władze OUN z
            Bandera na czele a realizowała UPA na miejscu szczególnie okrutnie na Wołyniu
            gdzie szefem UPA był sadysta Dmytro Kłaczkiwskij "Kłym Sawur" który nakazał
            fizyczną likwidacje wszystkich Polaków
            > 2. Być może tyle zginęło Polaków w walkach polsko-ukraińskich, nie neguję tej
            > liczby, choć nie wiem, czy ofiary z obydwu stron zostały policzone, i chyba
            ta
            > liczba dotyczy również Wołynia nie należącego wówczas do Polski ?
            Ta liczba dotyczy wszystkich ziem Wołynia, Galicji Wschodniej i ziem obecnej
            Polski. Część ofiar ustalono z imienia i nazwiska niestety części nazwisk już
            nigdy nie da się ustalić.
            > 3. Spokój był do "wyzwolenia" przez Sowietów, potem polscy (sowieccy ?)
            bandyci
            > > zaczęli terroryzować ukraińską ludność cywilną i dopiero zdecydowana akcja
            UPA
            > i następnie podpisanie porozumienia w Siedliskach z polską partyzantką
            > powstrzymało rzezie.
            Kłamstwo. UPA tuż przed nadejściem frontu postanowiła powtórzyć na Pogórzu
            Przemyskim wariant wołyński to znaczy wyrżnąć wszystkich Polaków ewentualnie
            zmusic do ucieczki za San. Zaczęło się 06.08.1944 w Baligrodzie gdzie
            zamordowano 42 Polaków. Ofiar byłoby znacznie więcej gdyby nie interwencja
            miejscowego księdza greckokatolickiego. Dziesięc dni później w Mucznem
            zamordowano 74 Polaków. W Seredniem Małym pod Otrytem wymordowano 30 Polaków.
            Podobna liczba była w przysiółkiu Soliny Podkaliszcze. Miejscowości gdzie
            zamordowano po kilku lub kilkunastu Polaków było dużo więcej. Takie są fakty
            kolego upowiec

> 4. Jesli chodzi o Borownicę, to podałem link jej dotyczący w jednym z
            > poprzednich postów.
            Tak rzeczywiście bandyta z UPa to bardzo wiarygodne źródło. Ciekawe że duża
            część z tych polskich bandytów to kobiety i dzieci. Juz sobie wyobrażam taką
            np. kilkuletnią dziewczynke albo 3 miesięczne niemowle terroryzujące ukraińskie
            wsie.
            > 5. Mój ojciec urodził się po wojnie, więc nie mogł służyć w UPA !
            > 6. "Nakaz z centrali OUN" - hm, nie wiedziałem nawet, że ta organizacja dalej
            > istnieje :)
            > Istnieje, istnieje i ma sie całkiem dobrze.
            • upowiec Re: spiskowa teoria dziejów ... 26.05.05, 20:36
              1. Co do Borownicy łatwo wykazać twoje kłamstwo sprawdzając dane z pomnika lub
              nagrobków !
              2. Zapewne nie zauważyłeś, że piszę o Pogórzu Przemyskim, ponieważ w jego
              historii jestem zorientowany, i nie dam sobie "wciskać kitu", ogólników i
              frazesów. Natomiast nie czuje się mocny w historii Bieszczadów i Wołynia na
              tyle, aby z tobą dyskutować.
              3. Baligród nie leży na Pogórzu Przemyskim.
              4. Co do OUN, podaj proszę jakiś namiar, bo po prostu ci nie wierzę !
              5. Co do Bieszczadów, to również chciałbym podesłać trochę danych z polskich
              źródeł, bo w inne nie wierzysz: www.twojebieszczady.pl/upa/upa7.php
              • dmytro1 Re: spiskowa teoria dziejów ... 27.05.05, 13:49
                upowiec napisał:

> 1. Co do Borownicy łatwo wykazać twoje kłamstwo sprawdzając dane z pomnika
                lub
                > nagrobków !
                Podaję więc kilka nazwisk z pomnika: Gizela Pleban lat 5,Tadeusz Cwynar lat 12,
                Natalia Siedlecka lat 5, Teresa Wójcik 3 miesiące, Eugeniusz Karnas lat 10. To
                tylko kilka przykładów zamordowanych dzieci. Jest ich więcej. Poza tym pierwszą
                ofiarą band UPA w Borownicy był ksiądz Józef Kopeć zamordowany 12.07.1944 roku.
                > 2. Zapewne nie zauważyłeś, że piszę o Pogórzu Przemyskim, ponieważ w jego
                > historii jestem zorientowany, i nie dam sobie "wciskać kitu", ogólników i
                > frazesów. Natomiast nie czuje się mocny w historii Bieszczadów i Wołynia na
                > tyle, aby z tobą dyskutować.
                Jasne w Bieszczadach i na Wołyniu była całkiem inna UPA niż na Pogórzu
                Przemyskim i jeżeli dokonywano rzezi Polaków 5 kilometrów za Bugiem to nie
                miało to żadnego wpływu na to co sie działo po drugiej stronie Bugu a to co sie
                działo w Bieszczadach nie miało wpływu na Pogórze Prtzemyskie. Rozumiem jednak
                że nie kwestionujesz ludobójstwa dokonanego przez UPA na Polakach na Wołyniu,
                Bieszczadach i we Wschodniej Galicji. Jeśli chodzi o Pogórze Przemyskie to w
                samej tylko Birczy w latach 1944-1947 banderowcy wymordowali 68 cywilnych
                Polaków. Poza tym proszę mi nie wmawiać "wciskanie kitu" i ogólnikach. Podałem
                konkretne nazwy miejscowości, ilość wymordowanych Polaków, jeśli to dla ciebie
                za mało moge nawet podać nazwiska.
                > 3. Baligród nie leży na Pogórzu Przemyskim.
                Ale lezy dosłownie o rzut kamieniem od Pogórza Przemyskiego a nie na drugim
                końcu świata i wiadomość o tej upowskiej zbrodni na bezbronnych Polakach
                rozeszła sie szeroko po okolicy.
                > 4. Co do OUN, podaj proszę jakiś namiar, bo po prostu ci nie wierzę !
                Obiecuję podać link ale najpierw muszę poszukać.
                > 5. Co do Bieszczadów, to również chciałbym podesłać trochę danych z polskich
                > źródeł, bo w inne nie wierzysz: www.twojebieszczady.pl/upa/upa7.php
                > Owszem wierzę w inne źródła. Załóżmy że Polacy i Ukraińcy są stronniczy każdy
                ciągnie w swoją strone. Załóżmy całkiem teorytecznie że tak jest. Niestety dla
                UPA sa jeszcze zeznania ocalałych Żydów a w przypadku Wołynia Czechów które
                wyraźnie wskazują na ludobójstwo UPA. Co więcej są tez meldunki ukraińskie na
                temat zbrodni np. w Ostrówkach i Woli Ostrowieckiej parę kilometrów za Bugiem
                gdzie wymordowanoprawie 2000 Polaków. Co do tych danych które podałeś nie
                kwestionuje ich. Dziwi mnie tylko że podałeś tam Terkę i Zawadkę Morochowską
                które przeciez leżą w Bieszczadach.
                >
                • upowiec z gminy Bircza 27.05.05, 14:27
                  jesli już tak sypiesz przykładami z gminy Bircza:
                  Podajesz że w latach 1944-47 zgineło 68 mieszkańców Birczy. Jak to się ma do
                  zamordowania tylko w jednym dniu 11 kwietnia 1945 roku w miejscowościach
                  Sufczyna, Brzuska z gminy Bircza oraz Bachów ponad 300 do 500 osób pochodzenia
                  ukraińskiego, w tym głownie kobiet i dzieci. Wymordowano ich wszystkich
                  siekierami, zabito też na plebanii ojca Biłyka z rodziną.
                  W sprawie tej śledztwo toczyło się od 2000 roku, ale zostało zawieszone z
                  nieznanych mi przyczyn.
                  Problem polega na tym, że Polacy bardzo dokładnie dokumentują zbrodnie
                  ukraińskie, natomiast polskie zbrodnie skrzętnie ukrywają.
                  Ale skoro lubujesz się w liczbach, to też napiszę ci kilka (są to zabójstwa
                  ludności cywilnej pochodzenia ukraińskiego - dane dotyczą pierwszych czterech
                  miesięcy 1945 roku):
                  Babice-6, Bachów-od 30 do 95, Brzuska- od 187 do 250, Bircza- 50, Dobra- od 11
                  do 42, Dubiecko- 50, Dynów- 12, Grąziowa- 14, Jawornik Ruski- od 27 do 50,
                  Kobylnica Ruska- od 27 do 50, Korytniki- 28, Kramarzówka - 5, Krasice - 50,
                  Krzywcza- 5, Leszczawa- od 2 do 10, Maćkowice- 60, Małkowice- od 104 do 116,
                  Olszany- od 10 do 12, Pawłokoma- 365, Piątkowa Ruska- od 6 do 50, Próchnik- 5,
                  Ruszelczyce- 14, Skopów- 120, Tarnawka - 20, Ujkowice- od 14 do 19, Wojtkowa-
                  17, Wola Krzywiecka - 53.
                  O ich śmierć nie ma się kto upomnieć, albo wszyscy z rodziny zginęli, albo
                  reszta została wysiedlona na Ukrainę bez żadnego zadośćuczynienia - dlatego nie
                  należy dziwić się problemom z otwarciem Cmentatza Orląt we Lwowie !
                  • dmytro1 Re: z gminy Bircza 27.05.05, 15:16
                    upowiec napisał:

> jesli już tak sypiesz przykładami z gminy Bircza:
                    > Podajesz że w latach 1944-47 zgineło 68 mieszkańców Birczy. Jak to się ma do
                    > zamordowania tylko w jednym dniu 11 kwietnia 1945 roku w miejscowościach
                    > Sufczyna, Brzuska z gminy Bircza oraz Bachów ponad 300 do 500 osób
                    pochodzenia
                    > ukraińskiego, w tym głownie kobiet i dzieci. Wymordowano ich wszystkich
                    > siekierami, zabito też na plebanii ojca Biłyka z rodziną.
                    > W sprawie tej śledztwo toczyło się od 2000 roku, ale zostało zawieszone z
                    > nieznanych mi przyczyn.
                    Na stronach IPN nie natknąłęm sie na Brzuskę ani Iskań. Pierwsze słyszę, że
                    było jakies sledztwo. Prosiłbym o szczegóły. Grzegorz Motyka pisze 0 35 do 90
                    ofiar w Bachowie o Brzusce i Sufczynie nic nie wspomina.
                    > Problem polega na tym, że Polacy bardzo dokładnie dokumentują zbrodnie
                    > ukraińskie, natomiast polskie zbrodnie skrzętnie ukrywają.
                    Kto niby ukrywa, w przeciwieństwie do Ukrainy zyjemy w demokratycznym kraju, sa
                    wolne media jest ZUwP jesli macie jakies dowody na polskie zbrodnie możecie się
                    zgłosić do IPN. Ja oczywiście nie neguję że zdarzały się wypadki mordowania
                    ludności ukraińskiej ale były to pojedyncze działania lokalnych przywódców a
                    nie rozkazy kierownictwa AK czy BcH w przeciwieństwie do OUN-UPA której
                    najwyższe władze wydały rozkaz rzezi na Wołyniu. Zresztą jedyną znana mi
                    zbrodnia AK na Ukraińcach była Pawłokoma.
                    > Ale skoro lubujesz się w liczbach, to też napiszę ci kilka (są to zabójstwa
                    > ludności cywilnej pochodzenia ukraińskiego - dane dotyczą pierwszych czterech
                    > miesięcy 1945 roku):
                    > Babice-6, Bachów-od 30 do 95, Brzuska- od 187 do 250, Bircza- 50, Dobra- od
                    11
                    > do 42, Dubiecko- 50, Dynów- 12, Grąziowa- 14, Jawornik Ruski- od 27 do 50,
                    > Kobylnica Ruska- od 27 do 50, Korytniki- 28, Kramarzówka - 5, Krasice - 50,
                    > Krzywcza- 5, Leszczawa- od 2 do 10, Maćkowice- 60, Małkowice- od 104 do 116,
                    > Olszany- od 10 do 12, Pawłokoma- 365, Piątkowa Ruska- od 6 do 50, Próchnik-
                    5,
                    > Ruszelczyce- 14, Skopów- 120, Tarnawka - 20, Ujkowice- od 14 do 19, Wojtkowa-
                    > 17, Wola Krzywiecka - 53.
                    > O ich śmierć nie ma się kto upomnieć, albo wszyscy z rodziny zginęli, albo
                    > reszta została wysiedlona na Ukrainę bez żadnego zadośćuczynienia - dlatego
                    nie
                    >
                    > należy dziwić się problemom z otwarciem Cmentatza Orląt we Lwowie !
                    > Wiele z tych liczb jest bardzo podejrzanych. Weżmy choćby takie Dubiecko
                    gdzie podobno miało zginąć 50 Ukraińców. tymczasem w roku 1944 mieszkało tam
                    zaledwie 86 Ukraińców którzy wzięli metryki z cerkwi i przeniesli do kościoła.
                    Żyją oni w Dubiecku do dzisiaj i sa dobrymi Polakami.
                    Co z Polakami z Wołynia czy Podola kto się ma za nich upomnieć.
                    Na koniec zacytuję ci sprawozdanie dowódcy kurenia "Łysoho" kata Ostrówek i
                    Woli Ostrowieckiej dla referenta krajowego prowodu OUN "Ołeha". "Zlikwidowałem
                    wszystkich Polaków od małego do starego. Wszystkie budynki spaliłem, a mienie i
                    bydło zabrałem dla potrzeb kurenia". Tacy to byli wasi bohaterowie z UPA zwykli
                    bandyci i zwyrodnialcy którzy maja na rękach krew 100 tysięcy wymordowanych
                    Polaków.
                    • upowiec Brzuska = Bereska 27.05.05, 15:45
                      1. Śledztwo w sprawie mordu w Brzusce (Beresce) i Bachowie nosi numer S
                      11/01/Zi z dnia 9 lutego 2001. Oprócz tego toczy się śledztwo rozpoczęte 11
                      kwietnia 2002 roku w sprawie torturowania i zabicia w Birczy 28 wzietych do
                      niewoli żołnierzy UPA (to ci od głośnej sprawy o ekshumację).
                      2. Grzegorz Motyka wspomina o Brzusce również pod nazwą ukraińską Bereska.
                      3. Wiadmości o polskich zbrodniach zostały zgłoszone do IPN, jednak rzeszowski
                      oddział IPN woli organizować wystawy w domach kultury, niż zajmować się
                      śledztwem. Daty wszczęcia śledztw mówią same za siebie !
                      4. Zachwyciła mnie informacja o Ukraincach z Dubiecka, którzy "wzięli metryki z
                      cerkwi i przenieśli do kościoła. Żyją oni w Dubiecku do dzisiaj i są dobrymi
                      Polakami". Chyba sam nie przemyślałeś tego, co napisałeś ! Ciekawe co mieli
                      czynić w powojennej rzeczywistości, będąc zagrożonymi śmiercią lub co najmniej
                      wysiedleniem ? Poza tym te 50 zamordowanych osób w Dubiecku wziąłem z książki
                      Grzegorza Motyki, którą tutaj cytowałeś - chyba trochę wybiórczo ?
                      • dmytro1 Re: Brzuska = Bereska 27.05.05, 16:04
                        upowiec napisał:

> 1. Śledztwo w sprawie mordu w Brzusce (Beresce) i Bachowie nosi numer S
                        > 11/01/Zi z dnia 9 lutego 2001. Oprócz tego toczy się śledztwo rozpoczęte 11
                        > kwietnia 2002 roku w sprawie torturowania i zabicia w Birczy 28 wzietych do
                        > niewoli żołnierzy UPA (to ci od głośnej sprawy o ekshumację).
                        > 2. Grzegorz Motyka wspomina o Brzusce również pod nazwą ukraińską Bereska.
                        > 3. Wiadmości o polskich zbrodniach zostały zgłoszone do IPN, jednak
                        rzeszowski
                        > oddział IPN woli organizować wystawy w domach kultury, niż zajmować się
                        > śledztwem. Daty wszczęcia śledztw mówią same za siebie !
                        > 4. Zachwyciła mnie informacja o Ukraincach z Dubiecka, którzy "wzięli metryki
                        z
                        >
                        > cerkwi i przenieśli do kościoła. Żyją oni w Dubiecku do dzisiaj i są dobrymi
                        > Polakami". Chyba sam nie przemyślałeś tego, co napisałeś ! Ciekawe co mieli
                        > czynić w powojennej rzeczywistości, będąc zagrożonymi śmiercią lub co
                        najmniej
                        > wysiedleniem ? Poza tym te 50 zamordowanych osób w Dubiecku wziąłem z książki
                        > Grzegorza Motyki, którą tutaj cytowałeś - chyba trochę wybiórczo ?
                        > A co mam cytowac cała książkę? Gdzie niby widzisz te wybiórcze cytowanie. O
                        Ukraińcach z Dubiecka napisałem dlatego ponieważ nikt nie mógł ich zamordować
                        skoro zmienili obrządek. Tym bardziej że mowa jest o 50 Ukraińcach a w Dubiecku
                        było ich tylko 86. Nigdzie nie pisałem o motywach zmiany obrządku. Pewnikiem
                        chodziło o chęć uniknięcia wysiedlenia. Pisząc że są dzisiaj dobrymi Polakami
                        miałem na myśli że czują sie Polakami i nie chca mieć nic wspólnego z Ukrainą a
                        tym bardziej z banderowcami. Co do Brzuski to myslałem że Motyce chodzi o
                        Berezkę zdaje sie koło Leska. Wierzę ci na słowo że chodzi o Brzuskę. Jeśli juz
                        powołujesz się na znanego ukrainofila Motykę to zauwaz że straty ludności
                        cywilnej polskiej i ukraińskiej na terytorium dzisiejszej Polski ocenia on po
                        równo. Mimo swego ukrainofilstwa nie mógł jednak pominąć brutalnej czystki
                        etnicznej na Wołyniu i w Galicji zorganizowanej przez UPA.
                        Pora juz kończyć tą dyskusje ale na koniec mam do ciebie pytanie czy
                        organizację która zaplanowała a nastepnie wymordowała około 100 tysięcy Polaków
                        można uznać za organizację zbrodnicza czy nie?
                        • upowiec Re: Brzuska = Bereska 27.05.05, 16:17
                          dmytro1 napisał:

> Pora juz kończyć tą dyskusje ale na koniec mam do ciebie pytanie czy
                          > organizację która zaplanowała a nastepnie wymordowała około 100 tysięcy
                          Polaków
                          >
                          > można uznać za organizację zbrodnicza czy nie?

Przede wszystkim sądzę, że UPA nie planowała zabicia akurat 100 tysięcy Polaków
                          i wykonała plan dokładnie w 100 % :)
                          Myslę, żei dowódcy polscy jak i ukraińscy utracili kontrolę nad tym , co się
                          działo !
                          Poza tym szermujesz tylko liczbą 100 tysiecy zabitych Polaków (?), nie
                          określając ani ram czasowych, ani terytorialnych - wydaje mi sie to nadużyciem,
                          tym bardziej, że nie wspominasz o liczbie zabitych w tym czasie Ukraińców,
                          których zapewne również zgineło kilkadziesiąt tysięcy (dokładnej liczby nie
                          znam i nie dbam o to czy to było 40, 50 czy 60 tysięcy - te liczby są
                          dostatecznie przerażające !)
                          • dmytro1 Re: Brzuska = Bereska 27.05.05, 19:41
                            upowiec napisał:

> dmytro1 napisał:
                            >
                            > > Pora juz kończyć tą dyskusje ale na koniec mam do ciebie pytanie czy
                            > > organizację która zaplanowała a nastepnie wymordowała około 100 tysięcy
                            > Polaków
                            > >
                            > > można uznać za organizację zbrodnicza czy nie?
                            >
                            > Przede wszystkim sądzę, że UPA nie planowała zabicia akurat 100 tysięcy
                            Polaków
                            >
                            > i wykonała plan dokładnie w 100 % :)
                            > Myslę, żei dowódcy polscy jak i ukraińscy utracili kontrolę nad tym , co się
                            > działo !
                            > Poza tym szermujesz tylko liczbą 100 tysiecy zabitych Polaków (?), nie
                            > określając ani ram czasowych, ani terytorialnych - wydaje mi sie to
                            nadużyciem,
                            >
                            > tym bardziej, że nie wspominasz o liczbie zabitych w tym czasie Ukraińców,
                            > których zapewne również zgineło kilkadziesiąt tysięcy (dokładnej liczby nie
                            > znam i nie dbam o to czy to było 40, 50 czy 60 tysięcy - te liczby są
                            > dostatecznie przerażające !)
                            >
                            OUN podjęła decyzje o wykonaniu czystki etnicznej na tzw "etnicznych ziemiach
                            ukraińskich". Nie ma tu mowy o żadnym wymknięciu się sytuacji spod kontroli.
                            Czystka była dokładnie zaplanowana. Jeśli nie wierzysz cudem ocalałym polskim
                            ofiarom radzę zapoznać się ze wspomnieniami innych narodowości Żydów, Czechów
                            albo nawet Ukraińców z rodzin mieszanych. Przytoczony przeze mnie
                            raport "Łysoho" do prowidnyka krajowego "Ołeha" mówi sam za siebie.
                            Polskie organizacje jak AK czy Bch nigdy nie prowadziły planowej czystki
                            etnicznej w stosunku do Ukraińców natomiast były wypadki że zbrodni dopuszczały
                            się pojedyncze oddziały.Przecież podałem ramy terytorialne tzn. Wołyń, Galicja
                            Wschodnia i tzw. Zacurzonie czyli województwa lubelskie i rzeszowskie. Ramy
                            czasowe to lata 1939-1947 ze szczególnym nasileniem w latach 1943-1944.
                            Liczbę zabitych Ukraińców historycy oceniają na 10-12 tysięcy co według mnie
                            jest liczba zawyżoną. Proszę nie zarzucać mi używania ogólników bo zawsze
                            podaję konkretne fakty. Jeśli twierdzisz że AK zamordowała 30 czy 40 tysięcy
                            Ukraińców proszę o konkretny bo w innym wypadku uznam że jesteś niewiarygodny.
                            Ja ze swej strony mogę ci podać dokładne daty mordów UPA, nazwy miejscowości
                            nazwiska ofiar i nazwiska morderców z UPA. Jeszcze raz polecam tez zapoznanie
                            się ze wspomnieniami wołyńskich i galicyjskich Żydów. Zgodnie z twoja prośba na
                            tym kończe ten wątek.

>
                            >
                            • upowiec a więc dalej męczymy temat ? 28.05.05, 00:55
                              1. Jesteś dobry w cytowaniu, więc proszę znajdź fragment, w którym napisałem,
                              że AK "zamordowało 30 czy 40 tysięcy Ukraińców" ?
                              2. Jezeli twierdzisz, że w latach 1939-45 "zginęło 10-12 tysięcy Ukraińców i
                              jest to według mnie liczba zawyżona", to chyba opierasz się na dobrych starych
                              historykach sowieckich - gratuluję zaufania !
                              3. Jeżeli już zahaczamy o Żydów, to w naszym regionie wydawała ich hitlerowcom
                              głównie ludność polska - wyjątkiem jest tylko pani Stefania Podgórska ze Starej
                              Birczy - Sprawiedliwa Wśród Narodów Świata.
                              • dmytro1 Re: a więc dalej męczymy temat ? 28.05.05, 13:23
                                upowiec napisał:

> 1. Jesteś dobry w cytowaniu, więc proszę znajdź fragment, w którym napisałem,
                                > że AK "zamordowało 30 czy 40 tysięcy Ukraińców" ?
                                > 2. Jezeli twierdzisz, że w latach 1939-45 "zginęło 10-12 tysięcy Ukraińców i
                                > jest to według mnie liczba zawyżona", to chyba opierasz się na dobrych
                                starych
                                > historykach sowieckich - gratuluję zaufania !
                                > 3. Jeżeli już zahaczamy o Żydów, to w naszym regionie wydawała ich
                                hitlerowcom
                                > głównie ludność polska - wyjątkiem jest tylko pani Stefania Podgórska ze
                                Starej
                                >
                                > Birczy - Sprawiedliwa Wśród Narodów Świata.
                                > Jak zwykle same ogolniki a zero faktów. Skoro twierdzisz że Ukraińców
                                zginęło więcej niż 10 tysięcy to napisz ile ich zginęło, gdzie ich zabito, jaki
                                polski oddział ich zabił, kiedy to było. Z Żydami to chyba sobie żartujesz.
                                Główną role w eksterminacji Żydów brała udział policja ukraińska. Wiesz kto
                                dokonał masowej rzezi Żydów we we Lwowie i wielu innych miastach Galicji i
                                Wołynia po wkroczeniu Niemców? Wiekszość Żydów w Galicji i na Wołyniu uratowali
                                Polacy za co mają setki drzewek w Yad Vashem. Skoro chcesz dyskutowac to
                                podawaj fakty tak jak ja a nie ogólniki bez żadnego pokrycia w faktach.
                                • dmytro1 Polacy, Żydzi i UPA 28.05.05, 13:56
                                  www.forum-znak.org.pl/index.php?t=przeglad&id=1708
                                  Poczytaj sobie historie pana Kozłowskiego ostatniego Klezmera którego wraz z
                                  kiludziesięcioma innymi Żydami uratowali polscy chłopi ze wsi Hanaczów i
                                  Hanaczówka. Zapłacili zreszta za to wysoka cenę w 1944 roku kiedy bandy UPA w
                                  obydwu miejscowościach wymordowały 237 Polaków i 16 Żydów. Prawie wszystkie
                                  ofiary znane są z imienia i nazwiska. Na zdjęciu obok pana Kozłowskiego stoi
                                  Szewach Weiss ambasador Izraela którego uratowali Polacy z Borysławia.
                                  • upowiec przeniosłem wątek - teraz "Polacy i Ukraińcy" 28.05.05, 14:03
                                    Serdecznie zapraszam !
    • upowiec HEJ ! MOŻE PRZERWA NA OBIAD ? 26.05.05, 14:04
      :)
      • Gość: asda Re: HEJ ! MOŻE PRZERWA NA OBIAD ? IP: *.server.ntli.net 26.05.05, 20:47
        upowiec, to moze, zeby pobudzic dyskusje czyli sprowokowac zaczniemy wchodzic
        pod nickami w stylu: "bandyci z UPA" czy "zabic ukraincow" i tym podobne
        idiotyczne?
        • upowiec a wchodźcie ! 26.05.05, 20:57
          Ostatnio na forum przemyskim było bardzo niemrawo :)
          A tak poważnie - myslę że forum przemyskie to dobre miejsce do dyskusji na
          temat historii regionu.
          Staram się dobrze przygotowywac i używać argumentów merytorycznych, a nie
          emocjonalnych !
    • Gość: DEGRUŚ Re: upowiec - jestes idiotą !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 07:24
      Upowiec TO IDIOT!!!!!
      • Gość: anal_fabeta Re: upowiec - jestes idiotą !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 10:09
        co to jest forum "ukraina po rzeszów", bo tak wam się marzy ,
        sami frajerzy podsycacie napięcia na linii Polacy-Ukraincy
        te wasze chasła, nicki, i jakieś wyrwane z kontekstu fakty historyczne.
        Czy któryś z was zna historię? czy tylko wasze sprane nacjonalistyczne łby
        potrafią tworzyć brednię którą tu widzimy. Cieszcie się że maćie wolną Ukrainę
        bo jak tak dalej będzie to niedługo wrócicie do matuszki rosji.
        • Gość: aaa no to macie to co macie IP: *.tehnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 10:48
          Ach jak ja lubie te przemyskie klimaty - chociaż ten post co powyżej z
          pewnością nie pochodzi z Przemyśla. Z opowiadań bliskich znam te klimaty,kiedy
          w Polsce jeśli chciano kogoś obrazić nazywano go "ukraińcem,upowcem,
          banderowcem,akowskim bandytą,żydem, wstrętną zydowicą".
          Gość portalu: anal_fabeta napisał(a):

> co to jest forum "ukraina po rzeszów", bo tak wam się marzy ,
          > sami frajerzy podsycacie napięcia na linii Polacy-Ukraincy
          > te wasze chasła, nicki, i jakieś wyrwane z kontekstu fakty historyczne.
          > Czy któryś z was zna historię? czy tylko wasze sprane nacjonalistyczne łby
          > potrafią tworzyć brednię którą tu widzimy.

Większej bredni kretyna w życiu nie czytałem jak ten tekścik faceta "anala..."
          powyżej. Facio jesteś zdrowo porypany i do tego prawdziwy analfabeta :)))
          Pozdrowienia i ukłony dla "upowca" i Przemyśla :)))
          • Gość: Dominik Re: no to macie to co macie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 11:03
            o ile w Tobie naienawiści do Ukraińców założe się ze żadnego nie znasz i stąd
            twoja opinia o nich
            • Gość: anal_fabeta Re: no to macie to co macie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 11:49
              drogi dominiku tak się składa że mam często do czynienia z Ukraińcami w pracy,
              nie mam o nich złego zdania bo nasze kontyakty są na dobrej koleżeńskiej stopie,
              o nienawiści z mojej strony do Ukrainców proszę się nie wypowiadac bo nigdy nie
              zabierałem na ten temat głosu, do tego momentu. Ale człowiek który użył nicka
              up... jest dla mnie zerem, nie należy życ przeszłością ale mnie a szczególnie
              starszemu pokoleniu mojej rodziny kojarzy sie to z ...
              resztę dopowiedz sobie sam bo skoro wydajesz takie sądy razem z aaa na mój temat
              to pewnie jesteś w stanie to zrobić
              Kończę temat bo szkoda nerwów !!!
              • upowiec proponowałem zakończyć temat już wczoraj ! 27.05.05, 13:36
                Ale napiszę jeszcze raz :
                Propagowanie treści nacjonalistycznych i ksenofobii na pewno dobrze się nie
                kończy.
                W Przemyslu niestety jest wiele osób żyjacych przeszłością, chociaż wojna
                skończyła się 60 lat temu (choć w naszym regionie trwała 2-3 lata dłużej).
                Przekonanie o wyższości Przemyśla nad innymi miastami i Polaków nad innymi
                narodami jest na porządku dziennym - zauważam to juz nawet na granicy, kiedy
                celnik do mnie zwraca się przez pan, a do obywateli Ukrainy przez ty. To samo
                widać w podejściu do Ukraińców przemyskich kolejarzy, policjantów, a nawet
                sprzedawców.
                Bez zmiany mentalności niewiele się w Przemyślu zmieni. Na razie rządzą drobne,
                nacjonalistycznie nastawione, krzykliwe "stowarzyszenia" i "związki",
                publikujące swoje żale i oskarżenia w lokalnej prasie.
                • upowiec chciałbym uroczyście zakończyć wątek ! 27.05.05, 16:05
                  Chciałbym uroczyście zakończyć wątek pt. "upowiec - jesteś idiotą !!".
                  Proponuje rozpocząć inne wątki na tamaty polsko - ukraińskie, ale może pod inną
                  nazwą :)
                  Mam nadzieję, że dyskusje będą odbywały się bez inwektyw i argumentów typu "a
                  naszych zabiliście 100 tys.", "jak wam żle to wynocha na Ukrainę" i "żołnierze
                  polscy byli rycerscy", a z uwzględnieniem faktów.
                  Chyba, że uczestnicy forum wybiorą milczenie ...
                  • Gość: Magda Re: chciałbym uroczyście zakończyć wątek ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 21:41
                    Miłoby było zakończyć i nie napuszczać się wzajemnie. Minęło już tyle lat,
                    szkoda tylko, że ty Upowcu posługujesz się z wyraźną dumą tym mianem, a to jest
                    właśnie ta różnica. Jeżeli mordowali Polacy to w Twojej opinii byli to bandyci
                    z AK( chyba już rozwiązanego zresztą) ale z UPA to byli rycerze bez skazy...
                    Moja rodzina nie ma powodów do podziwiania BANDYTÓW i MORDERCÓW z UPA,Dwaj
                    starsi bracia ( mieli po 3 i 5 lat) mojego ojca zostali zamordowanina Wołyniu
                    przez ludzi których tak bronisz i tłumaczysz.Oczywiście w tamtych latach nic
                    nie było czarne i białe. Dla mnie to tylko opowiadania dziadków i palenie przez
                    nich znicza i ciągły żal .
                    ALe w tej całej dyskusji trzeba podkreślić, że ważnym jest kto pierwszy
                    zaczął zaczął rzeź i dla kogo ważnym była eksterminacja narodu zamieszkującego
                    dany teren. A to nie było celem bandytów polskich, prawda?
                    Jeżeli chcesz faktycznie zakończyć nieważne czy uroczyście czy nie używaj nicka
                    upowiec bo to nie synomim człowieka bez skazy.Również dla niektórych Ukraińców.
                    • upowiec "upowcy - rycerze bez skazy" 28.05.05, 01:04
                      1. Nigdzie nie napisałem, że upowcy byli rycerzami bez skazy, i że należy ich
                      podziwiać - byli żołnierzami, i wśród nich, jak wśród żołnierzy wszystkich
                      armii, pojawiali się zbrodniarze i bandyci.
                      2. Masz rację, że w tamtych latach nic nie było czarne i białe !
                      3. Według mnie, stroną która zaczęła rzezie na terenie Pogórza Przemyskiego -
                      byli Polacy.
                      4. Oczywiście nie przestanę używania nicka "upowiec", ponieważ uważam, że wiele
                      osób walczyło godnie i mężnie pod tym sztandarem, nie tchórząc mimo braku
                      nadziei na zwycięstwo, i w poczuciu zdrady ze strony przywódców.
                      • Gość: Magda Re: "upowcy - rycerze bez skazy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 17:28
                        Nie napisałeś to prawda, ale gloryfikujesz a to na jedno wychodzi. Kto zaczął,
                        rzecz do dyskusji bo problem kiedy zaczął i gdzie. Bo kto to wiadomo bandyci z
                        UPA. I nie odwołuj się do krzwywd, jakie wyrządzili Ukraińcom ,, Pany z
                        Polski", bo przez 20 lat tych dziwnych lat pomiędzy wojnami - nie uzasadnia
                        tego co zdarzyło sie później, po 39 i w różnych miastach dawnej Polski a
                        obecnie Ukrainy .
                        Jeżeli morduje się ludzi tylko dlatego, że są niewygodnego pochodzenia
                        ( narodowości, rasy, religii itd)i dlatego żeby oczyścić pseudo etniczne ziemie
                        to robią to mordercy i bandyci. A z tego powodu ci których tak podziwasz
                        zabijali. I żadna ideologia tego nie usprawiedliwia i żadna idea nie jest tego
                        warta. Nawet hasła - Wolna Ojczyzna. Jeżeli robili tak samo Polacy tj.
                        mordowali dlatego żeby oczyścić teren z ,,obcego elementu" i tylko dlatego że
                        ktoś jest Ukraińcem, to są identycznymi mordercami jak ci z UPA. Mała uwaga
                        tylko czy ci z Ak rozpoczęli mordy Ukraińców tylko dlatego, że byli to
                        Ukraińcy? Co sie takiego zdarzyło, że raptem po tylu latach wojny bez
                        mordowania Ukraińców( przeciez obywateli Polski) raptem zaczęli?
                        I nie zamierzam oburzać się na twój nick. Dla mnie te sprawy są historią i nie
                        zamierzam do tego wracać. Ale nienawidzę hipokryzji. I umiem odróżniać co jest
                        zbrodnią a co walką o niepodległość. A walką o niepodległośc nie są nigdy
                        bandyckie napady na wsie (nieważne czy polskie czy ukraińskie). A tej
                        odróżniania umiejętności tobie też życzę . Może zrozumiesz .I to by było na
                        tyle.
                        • Gość: arti Re: "upowcy - rycerze bez skazy" IP: *.zg / 195.116.243.* 30.05.05, 09:41
                          Moja rodzina "po kądzieli" wywodzi się z Mościsk. Dziadek był kolejarzem.
                          Działo się to w czasie wojny. Pewnego wieczora, gdy był w pracy, pewna starsza
                          Polka z mieszanej rodziny wystraszonym głosem ostrzegła moją babcię, aby w nocy
                          pod żadnym pozorem nie wychodziła z domu, cokolwiek by się działo. Obudziło ją
                          ujadanie psa, które zaraz zamilkło (został zabity). Ze strachem w oczach
                          obserwowała cienie sylwetek poruszające się po podwórzu, słuchała wrzasku
                          wynoszonego drobiu i ryczenia wyprowadzanej krowy. Jak myślisz Upowcu, co by
                          się stało, gdyby spróbowała upomnieć się o swoje?
                          Nadal jesteś dumny z takiej "armii"?
                          • piotrzr czym była UPA 30.05.05, 11:02
                            Gość portalu: arti napisał(a):

> Moja rodzina "po kądzieli" wywodzi się z Mościsk. Dziadek był kolejarzem.
                            > Działo się to w czasie wojny. Pewnego wieczora, gdy był w pracy, pewna
                            starsza Polka z mieszanej rodziny wystraszonym głosem ostrzegła moją babcię,
                            aby w nocy pod żadnym pozorem nie wychodziła z domu, cokolwiek by się działo.
                            Obudziło ją ujadanie psa, które zaraz zamilkło (został zabity). Ze strachem w
                            oczach
                            > obserwowała cienie sylwetek poruszające się po podwórzu, słuchała wrzasku
                            > wynoszonego drobiu i ryczenia wyprowadzanej krowy.

Z tego opisu kompletnie nic nie wynika - ani kto napadal ani przed kim
                            ostgrzegano - nic !!!!
                            A kim była UPA - np według Wikipedii polskiej :
                            Ukraińska Powstańcza Armia
                            Ukraińska Powstańcza Armia (ukr. Українська Повстанська Армія, Ukrajinśka
                            Powstancza Armija, Ukrajinśka Powstanśka Armija – UPA)
                            Formacja zbrojna stworzona przez frakcję banderowską Organizacji Ukraińskich
                            Nacjonalistów. Początkowo działała na Wołyniu i Polesiu jako Oddziały Wojskowe
                            OUN (b) (Wijśkowy Widdiły). Nazwę późniejszą, tzn. UPA przejęto od formacji
                            zbrojnych Tarasa Borowcia Tarasa Bulby najprawdopodobniej pod koniec 1942. Za
                            oficjalną datę utworzenia UPA historycy ukraińscy przyjmują 14 października
                            1942 – Święto Szaty (Pokrowy) Najświętszej Marii Panny. Dzień ten jako święto
                            UPA został ustalony na mocy postanowienia Ukraińskiej Głównej Rady Wyzwoleńczej
                            (Ukrajinśka Hołowna Wyzwolna Rada – UHWR) z 30 maja 1947. Szybki rozwój
                            struktur organizacyjnych i wzrost liczebności UPA nastąpił w 1943, zwłaszcza po
                            przejściu do niej większości ukraińskich policjantów będących do tej pory w
                            służbie niemieckiej.
                            Burzliwy rozwój UPA miał miejsce w tym okresie przede wszystkim na pograniczu
                            Polesia i Wołynia i na Wołyniu. W lecie 1943 UPA rozpoczęła akcję eksterminacji
                            polskiej ludności Wołynia (tkz. rzeź wołyńska). Zorganizowane ludobójstwo
                            trwało nawet jeszcze po ponownym wkroczeniu na Wołyń Armii Czerwonej. W wyniku
                            masowych morderstw dokonywanych z niezwykłym okrucieństwem śmierć poniosło
                            około 60 000 Polaków. W 1944 fala zabójstw przesunęła się na tereny Małopolski
                            Wschodniej, gdzie śmierć poniosło 35 000-40 000 Polaków. Należy podkreślić, iż
                            w eksterminacji polskiej ludności Wołynia i Małopolski Wschodniej oprócz UPA
                            wzięła udział także cywilna ludność ukraińska, zwana przez UPA czernią.
                            Od 1944 roku UPA prowadziła walki na terenach ZSRR, Czechosłowacji i Polski,
                            których celem było utworzenie niepodległej Ukrainy.
                            Pierwszym dowódcą UPA został Dmytro Kljaczkiwśkyj (Kłym Sawur, Ochrim), a
                            szefem Krajowego Sztabu Wojskowego (Krajowyj Wijśkowyj Sztab – KWSz) Wasyl
                            Iwachiw (Sonar, Som), po jego śmierci Wasyl Sydor (Szełest), a po nim Łeonid
                            Stupnyćkyj Honczarenko. Pod koniec 1943 UPA składała się z czterech okręgów
                            wojskowych (wijśkowa okruha – WO), zwanych też grupami (hrupa):
                            · Zahrawa (pogranicze Wołynia i Polesia) pod dowództwem Iwana Łytwynczuka
                            (Dubowyj);
                            · Turiw (tereny obecnych obwodów wołyńskiego i beresteckiego) pod
                            dowództwem Jurija Stelmaszczuka (Rudyj);
                            · Bohun (południowe tereny dzisiejszego obwodu równieńskiego,
                            krzemienieckiego, część wschodniego Podola) pod dowództwem Petra Olijnyka
                            (Enej);
                            · Tjutjunnyk (tereny dzisiejszego obwodu żytomierskiego) pod dowództwem
                            Fedira Worobcia (Wereszczaka).
                            Oddziały UPA dokonywały także rajdów na wschodnie tereny Ukrainy (przede
                            wszystkim okolice Kamieńca Podolskiego, Winnicy, Czerkasów). Mimo wysiłków
                            podejmowanych od 1943 nie udało się zbudować struktur UPA i OUN na Ukrainie
                            Wschodniej.
                            W 1943 na terenach Małopolski Wschodniej UPA formalnie nie istniała, działała
                            tam od 3 czerwca 1943 inna struktura nacjonalistów ukraińskich – Ukraińska
                            Samoobrona Ludowa (Ukrajinśka Narodna Samooborona - UNS) dowodzona przez
                            Ołeksandra Łućkoho Bohun, Bohdan, Berkut, Andrijenko). Szefem KWSz na terenie
                            Małopolski Wschodniej był w tym czasie Łuka Pawłyszyn (Wowk).
                            • Gość: TEDEUSZ Re: czym była UPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 12:59
                              dla UPA nie było róznicy czy bije ukraińców czy polaków.Prosze nie porównujcie
                              dzentelmenów z Armii Krajowej do zwykłych przestępców którzy kolaborowali i z
                              Niemcami i Sowietami juz lepiej jakbys zmienił sobie nick na Chmielnicki albo
                              pomarańczowa panterka..bardziej na czasie ;)

Poazdrawlaju
                              • Gość: przemyślanin Re: czym była UPA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 13:10
                                www.starwon.com.au/~korey/Wolyn%2043.htm
                                dla mnie jest jasne czym była
                                • Gość: przemyślanin Re: czym była UPA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 13:17
                                  w jedny z wcześniejszych postów upowiec napisał że stara się
                                  używać argumentów merytorycznych nie emocjonalnych, mnie jednak nie stać na to.
                              • upowiec "dżentelmeni z AK" - a to dobre :) 30.05.05, 14:06
                                Udowodniono im wiele zbrodni na ludności cywilnej na Wołyniu, na naszym terenie
                                w Pawłokomie, ale to nie koniec, bo w IPN toczy się jeszcze kilka śledztw !
                                • dmytro1 Re: "dżentelmeni z AK" - a to dobre :) 30.05.05, 18:34
                                  upowiec napisał:

> Udowodniono im wiele zbrodni na ludności cywilnej na Wołyniu, na naszym
                                  terenie
                                  >
                                  > w Pawłokomie, ale to nie koniec, bo w IPN toczy się jeszcze kilka śledztw !
                                  >
                                  >
                                  Wciąz czekam na te przykłady mordów AK na Wołyniu i nie moge sie doczekać.
                                  Podaj w końcu jakies fakty! O jakie oddziały AK chodzi, w jakich
                                  miejscowościach miały dopuszczac sie zbrodni itp?
                            • Gość: tutejszy Re: czym była UPA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 13:41
                              Dla mnie UPA to taka ukraińska odmiana SS
                          • upowiec upowcy a bandyci 30.05.05, 14:00
                            Nigdzie nie napisałeś, że rabunku dokonali członkowie UPA !
                            Twoja wypowiedż jest podobna do wypowiedzi radykalnych środowisk Żydów
                            amerykańskich: "wśród Polaków byli szmalcownicy szantażujący i wydający Żydów"
                            = "Polacy wyssali antysemityzm z mlekiem matki i współpracowali z hitlerowcami
                            w dziele wyniszczania Żydów", a przecież tak nie było.
                            Prawda jest taka, że w latach 1944-46 w Przemyskim działało kilkanaście grup
                            bandyckich polskich, ukraińskich i mieszanych. Kilka z tych grup liczyło nawet
                            kilkadziesiąt osób, i były uzbrojone w broń maszynową. Grupy te były
                            zorganizowane na wzór podziemia, czy to polskiego, czy ukraińskiego (miały
                            swoich łączników, schwki, lokale kontaktowe, hasła). Czytałem o przypadkach,
                            kiedy bydło zrabowane w rejonie Ustrzy Dolnych w ciągu 2-3 dni przepędzano w
                            rejon Rzeszowa czy Łańcuta i tam sprzedawano !
                            Jesli chodzi chodzi o regularne oddziały UPA, to oczywiście zdarzały się
                            przypadki rabowania mienia, ale karane były z całą surowością (od chłosty przed
                            całym oddziałem do rozstrzelania.
                            Jeśli chodzi o ludność ukraińską, to dużo uciążliwsze były obciążenia podatkowe
                            i kontyngenty, bo trzeba było dać i "władzy ludowej", i poborcom z UPA.
                            • Gość: arti Re: upowcy a bandyci IP: *.zg / 195.116.243.* 30.05.05, 14:40
                              > Nigdzie nie napisałeś, że rabunku dokonali członkowie UPA !
                              Jasne, mieli się wylegitymować...
                            • Gość: Zbychu Re: upowcy a bandyci IP: 80.51.255.* 30.05.05, 14:46
                              Poczytaj"upowcu".Zbyt cienkim jesteś"dupkiem"abyś począł reprezentować kogoś,
                              kim wcale nie jesteś.Wyluzuj, spadaj i nie prowokuj!!!!!Czy ma ktoś cię skazać
                              na kare za szlajanie dobrego imienia właściwych"striłciw".Spadaj i zaprzestaj
                              swej idiotycznej działalności.Masz zbyt cienkie argumenty.
                              • upowiec dobre imię właściwych "striłciw" 30.05.05, 15:09
                                Zbychu, jeśli masz lepsze argumenty, to zapraszam, dołącz do dyskusji !
                                • piotrzr czym była UPA 30.05.05, 16:47
                                  Według mnie było to kolejne w historii ukrainy regularne wojsko - w pełni
                                  zasługujące na to miano - poprzez doskonały stopien zorganizowanie,
                                  scentralizowane dowodzenie i sprawne działanie. Jej celem - NIE BYŁO MORDOWANIE
                                  POLAKÓW. Jej głownym celem była walka o Wolną Ukrainę - niezależną od Polaków,
                                  Niemców i Sovietów. Polacy stali sie po raz kolejny przeszkodą na drodze do
                                  niepodległości. A mordestwa na Polakach według strategów UPA miasły byś
                                  skuteczną i ostaeczną bronią mającą nakłonić Polaków do wyniesienia się z
                                  rdzennych ziem ukraińskich. Godne to pożałowania - ale tak było. Poczynania
                                  partyzantki polskiej na Wołyniu i Wileńszczyźnie świadczyły o tym że Polacy nie
                                  chcą zrezygnować z zawłaszczonych po 1920 roku ziem ukraińskich. Także po
                                  eksterminacji ludności polskiej dokonanej przez tzw "pierwszych sovietów" !!!!
                                  Dodatkowo zapewne Ukraińcy pamiętALI ZDRADĘ popełnioną przez Polaków wobec
                                  sojuszników w 1920 roku - w UPA było przecież wielu żołnierzy halickiej armii i
                                  petlurowców !!!!
                                  Armia Krajowa - mocno denerwujące jest idealizowanie tych oddziałow w obecnej
                                  Polsce - przecież najwiekszą zbrodnią AK było powstanie warszawskie !!!! A
                                  mordowanie ludności białoruskiej /vide sprawa Burego i łupaszki/ a mordowanie
                                  ludności ukraińskiej m.in z okolic Leżajska /vide wyczyny oddziału AK-
                                  Wołyniak/ gdzie mordowano m.in. Ukraińców wracających w rodzinne strony z robót
                                  w Niemczech i niemieckich obozów, gdzie wymordowano przedstawicieli ukraińskiej
                                  inteligencji /w częsci spolonizowanej/ z Leżajska !!!!, a wspomniane przez
                                  Upowca zbrodnie na pogórzu przemyskim.
                                  A dgyby jeszcze wspomnieć o kolaboracji Polaków na Wołyniu z Niemcami przeciw
                                  Ukraińcom a kolaboracja Polaków z NKWD w ramach tzw Istriebitielnych Batalionów.
                                  • Gość: kl Re: czym była UPA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 17:46
                                    Armia Krajowa - mocno denerwujące jest idealizowanie tych oddziałow w obecnej
                                    Polsce - przecież najwiekszą zbrodnią AK było powstanie warszawskie

wiesz co piszesz? na takie hasła otwiera mi się nóż w kieszeni.Walka o wolną
                                    niepodległą Polske tez była zbrodnią?

JESZCE RAZ POWTARZAM NIE PORÓWNYWAĆ MORDERCÓW DO ARMII KRAJOWEJ
                                    • Gość: Imac Re: czym była UPA IP: *.chello.pl 30.05.05, 18:30
                                      > Armia Krajowa - mocno denerwujące jest idealizowanie tych oddziałow w obecnej
                                      > Polsce - przecież najwiekszą zbrodnią AK było powstanie warszawskie
                                      >
                                      >
                                      > wiesz co piszesz? na takie hasła otwiera mi się nóż w kieszeni.Walka o wolną
                                      > niepodległą Polske tez była zbrodnią?

Popieram. To co napiszę jest niezgodne z tematem wątku, ale...
                                      Nie znoszę zbytniej, bezczelnej pewności siebie. Np. kiedy ktoś w jednym zdaniu,
                                      bez JAKICHKOLWIEK wątpliwości wypowiada opinię skrajną i uważa ją za obowiązującą.
                                      Na temat Powstania Warszawskiego napisano dziesiątki opasłych tomów, krążą
                                      dziesiątki teorii, interpretacji, ocen, wariacji historycznych nt. "co by było,
                                      gdyby było"
                                      Wystarczy przeczytać kilka z nich, żeby wiedzieć (a nawet odczuć) że całkowicie
                                      jednoznacznej oceny tamtych wydarzeń wysnuć się nie da, nie znamy wszystkich
                                      istotnych faktów, motywacji, nie czujemy tamtych realiów.Poza tym istnieją
                                      dziesiątki aspektów, w jakich taki czyn możnaby oceniać (zamiarów? skutków?
                                      potencjalnych możliwości?). I jeszcze jeden aspekt: szacunek dla zmarłych, a tez
                                      dla tych którzy tam walczyli i przeżyli.
                                      Ale niektórzy ludzie wiedzą wszystko.
                                      • piotrzr Re: czym była AK 30.05.05, 18:39
                                        Gość portalu: Imac napisał(a):

> > Armia Krajowa - mocno denerwujące jest idealizowanie tych oddziałow w obe
                                        > cnej
                                        > > Polsce - przecież najwiekszą zbrodnią AK było powstanie warszawskie

czyż zbrodnią nie było podejmowanie ostatecznej walki z okupantem w milionowym
                                        mieście pelnym cywilów, czyż zbrodnią nie było podejmowanie walki w oparciu o
                                        fałszywe przesłanki / np rzekome czołgi soviecke na pradze/, czyż zbrodnią nie
                                        bylo podejmowanie walki w mieście pozbawionym uzbrojenia /wiekszość broni
                                        wysyłano wcześniej własnie dla AK na Wołyń i wileńszczyznę aby dozbroić
                                        planowaną tam akcję Burza???
                                        Bo panowie Z AK uważali że ważne jest na złość sovietom i Ukraińcom utrzymanie
                                        kolonii tzw Kresów /czyli powtórzenie m.in awanturniczego zajęcia Litwy
                                        Środkowej z 1920 roku/
                                        Walczmy na argumenty nie na inwektywy Panowie Poliaki :))))
                                        • Gość: dk Re: czym była AK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 19:00
                                          czyż zbrodnią nie było podejmowanie walki w oparciu o
                                          > fałszywe przesłanki / np rzekome czołgi soviecke na pradze

bzdura dokładnie widzieli co sie dzieje

Bo panowie Z AK uważali że ważne jest na złość sovietom i Ukraińcom utrzymanie
                                          > kolonii tzw Kresów

żadnej kolonii tylko rdzennych ziem polskich

• dmytro1 Re: czym była AK 30.05.05, 19:09
                                          piotrzr napisał:

> Gość portalu: Imac napisał(a):
                                          >
                                          > > > Armia Krajowa - mocno denerwujące jest idealizowanie tych oddziałow
                                          > w obe
                                          > > cnej
                                          > > > Polsce - przecież najwiekszą zbrodnią AK było powstanie warszawskie
                                          >
                                          > czyż zbrodnią nie było podejmowanie ostatecznej walki z okupantem w
                                          milionowym
                                          > mieście pelnym cywilów, czyż zbrodnią nie było podejmowanie walki w oparciu o
                                          > fałszywe przesłanki / np rzekome czołgi soviecke na pradze/, czyż zbrodnią
                                          nie
                                          > bylo podejmowanie walki w mieście pozbawionym uzbrojenia /wiekszość broni
                                          > wysyłano wcześniej własnie dla AK na Wołyń i wileńszczyznę aby dozbroić
                                          > planowaną tam akcję Burza???
                                          > Bo panowie Z AK uważali że ważne jest na złość sovietom i Ukraińcom
                                          utrzymanie
                                          > kolonii tzw Kresów /czyli powtórzenie m.in awanturniczego zajęcia Litwy
                                          > Środkowej z 1920 roku/
                                          > Walczmy na argumenty nie na inwektywy Panowie Poliaki :))))
                                          Ciekawa ta twoja logika. Idąc tym tropem mozna powiedziec że najwieksza
                                          zbrodnia było postawienie sie Niemcom w roku 1939 trzeba było od razu sie
                                          poddać. Jakbys panie Ukrainiec nie wiedział to tak zwana Litwa Środkowa została
                                          zajęta przez Litwinów w czasie wojny polsko-sowieckiej (typowy nóz w plecy).
                                          Poza tym Litwinów było na Wileńszczyźnie niewielu, zdecydowanie dominowała i
                                          nawet dzisiaj dominuje ludność polska. Wilno i Wileńszczyzna to była i jest
                                          ziemia etnicznie polska a Żeligowski jest dla mnie bohaterem. Jesli chodzi o
                                          UPA to panowie Ukraińcy wijecie sie jak piskorze i unikacie własnie argumentów
                                          operując ogólnikami albo nieprawdami jak na przykład Istrebitielne Bataliony
                                          albo rzekoma zdrada Ukraińców w roku 1920. Faktów koledzy Ukraińcy nie
                                          zmienicie UPA wymordowała z premedytacja i w okrutny sposób 100 tysięcy Polaków
                                          a upowcy to dla mnie zwykli bandyci których głównym zajęciem było mordowanie
                                          Polaków i Żydów.
                                          • dmytro1 Re: czym była AK 30.05.05, 19:15
                                            Mam prośbe do dyskutantów szczególnie do strony ukraińskiej aby nie rozrzeszać
                                            tematu o nowe wątki typu powstanie warszawskie czy sprawy Wileńszczyzny. Na te
                                            tematy możemy podyskutować w innym wątku. Tutaj powinnismy sie skupic na
                                            głównym temacie czyli tym czym była UPA.
                                          • piotrzr Re: czym była AK 30.05.05, 19:20
                                            Więc to co dla jednych jest szczytem bohaterstwa dla innych jest zwykła
                                            zbrodnią i mitoligizowaniem przeszłości.

Ktoś mówi "Wilno i Wileńszczyzna to była i jest
                                            > ziemia etnicznie polska a Żeligowski jest dla mnie bohaterem" - a ja się z
                                            tego smieję i:)))) takich macie bohaterów na jakich zasłużyliście :)) szlagon-
                                            awaturnik jest bohaterem :)) A jak przeszlibyśmy do Orląt lwowskich :) - ktoś
                                            powie "dzieciaki - terroryści którym ktoś nierozsądny dał bron do ręki", " ktoś
                                            powie na łyczakowie "pomnik Amerykanów i Francuskich sojuszników" - inny
                                            powie "czczenie psów wojny- najemników wspierających Polakow walczących o
                                            przywrócenie kolonii" :)
                                            Tak - musicie sie pogodzić z róznymi opcjami :)
                                            Polacy mówią "powrót ziem zachodnich do macierzy" - Niemcy mówią " Nędzna
                                            rekompensata za Jałtę kosztem naszych Ziem nad Odrą i wartą oraz Prus wschodnich

Pozdrawiam
                                            • piotrzr Re: czym była UPA 30.05.05, 19:33
                                              Dla Ukraińców interesujących się własną historią żołnierze UPA byli bohaterami
                                              walćzącymi do połowy lat 50-tych z Sovietami, ginącymi wśród poleskich błot /bo
                                              tej pory odkrywane są mogiły ostatnich "bojców"/, w leśnych ostępach karpat.
                                              Owszem - UPA bezwzględnie mordowała w desperacji i chyba "podskórnym" wyczuciem
                                              beznadziejności walki. Mordowała i Polaków i Ukraińców.Ale też Upowiec to
                                              mówił - na rachunek UPA szły często zabójstwa dokonywane przez róznej maści
                                              bandy czy oddziały wojskowe UPA nie podporządkowane /tzw bulbowców czy
                                              melnikowców.
                                              Pamietajmy także o róznego rodzajach rozejmach czy wspolnych działaniach
                                              podejmowanych przez UPA i AK czy WIN /lata 1943-1947 !!! - bo nie zawsze był
                                              konflikt !!!!!
                                              Dyskutujmu o UPA - prosze bardzo -
                                              • Gość: arti Re: czym była UPA IP: *.zg / 195.116.243.* 31.05.05, 08:31
                                                > Dla Ukraińców interesujących się własną historią żołnierze UPA byli
                                                bohaterami
                                                (...)
                                                > Dyskutujmu o UPA - prosze bardzo -
                                                Panowie, tu już nie ma o czym dyskutować. Wszystko zostało napisane. Wy macie
                                                swoje zdanie, a my swoje. W ocenie historii dzieli nas przepaść.
                                                Mam prośbę do Upowca, aby zmienił swój pseudonim. Na tym forum przeważają
                                                Polacy, dla których jest to prowokacją. Chyba nie o to Ci chodzi?
                                                • Gość: Zbychu Re: czym była UPA IP: 80.51.255.* 31.05.05, 11:38
                                                  Czy, Ty upowiec masz jakiekolwiek argumenty?Pomijam wszystkie niedoskonałości
                                                  forum.W jednej rzeczy popieram działalność Ukraińskie Powstańczej Armii.Ci
                                                  ludzie nie chcieli na swoim terytorium(UKRAINY)okupantów.Czy to Polacy, czy to
                                                  Rosjanie lub Kirgizi itd.
                                                  Lwów i cała Ukraina NIGDY nie była Polską!!!!!!Niech to sobie uprzytomni każdy
                                                  historyk.Dopóki tacy ludzie(historycy)jak np..............nie bedzie zgody.
                                                  Pozdrawiam bratnich Słowian, naród Ukraiński
                                                • upowiec zmiana nicka nie wchodzi w grę 31.05.05, 15:01
                                                  Dyskutując tutaj zobaczyłem wielką nietolerancję, choć kilka osób udało mi się
                                                  przekonać ...
                                                  Oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania.
                                                  Mój nick będzie służył wyrabianiu i wzmacnianiu tolerancji wśród mieszkańców
                                                  Przemyśla (być może :) ).
                                                  • Gość: matiu Re: zmiana nicka nie wchodzi w grę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 15:34
                                                    mamy taka samą tolerancję dla UPA jak oni dla polskich mieszkańców Wołynia i
                                                    ziem wschodnich
                                                  • Gość: asda Re: zmiana nicka nie wchodzi w grę IP: *.server.ntli.net 31.05.05, 17:54
                                                    nie wiem czy tamten post sie wyslal wiec powatarzam moj profesor od historii
                                                    mawial: wszedzie tam gdzie sa polskie terany jedzie sie na (litwe, ukraine,
                                                    wegry, slowacje, itd), tam gdzie nie nasze, jedzie sie do (holandii, niemiec,
                                                    anglii, francji, itd) cos w tym jest... :)
                                                  • dmytro1 Re: zmiana nicka nie wchodzi w grę 31.05.05, 18:39
                                                    Upowiec to skrajny nacjonalista i faszysta dumny z tego że bandom UPA udało sie
                                                    zamordowac az tylu Polaków. Tolerancje w wykonaniu band UPA Polacy dobrze
                                                    poznali w latach 40 tych. Dla takich szowinistów nie ma miejsca we współczesnej
                                                    Europie.
                                                  • piotrzr Pozdrowiena dla Upowca 31.05.05, 19:48
                                                    dmytro1 napisał:

> Upowiec to skrajny nacjonalista i faszysta Dla takich szowinistów nie ma
                                                    miejsca we współczesnej Europie."

Widzę Przyjacielu,że dmytro chce Cię do USA wyekspediować /a z pewnością poza
                                                    Europe/ .:))) Gdzie się on tego nacjonalizmu i faszyzmu w Twoich wypowiedziach
                                                    dopatrzył tego nie wiem -
                                                  • skurwysynyzupa Re: szerzenie tolerancji 31.05.05, 20:51
                                                    biorę przykład z upowca
                                                    mój nick też będzie służył wyrabianiu tolerancji
                                                  • upowiec zupy ci nie dali ? 01.06.05, 05:53
                                                    A, to rzeczywiście s...syny :)
                                                    Mam kolegów dla ciebie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=23307693&a=23403548
                                                  • upowiec znam jeszcze inną pieśń, wzbudzającą niepokój - 01.06.05, 06:18
                                                    "hej idę w las, piórko mi się migoce".
                                                    Dziękuję za pozdrowienia :)
                                                  • aleks.sander Re: znam jeszcze inną pieśń, wzbudzającą niepokój 01.01.06, 23:24
                                                    a ja znam "Hej sokoły" - i bardzo mi się podoba
                                                  • upowiec "dla takich szowinistów nie ma miejsca we 01.06.05, 06:00
                                                    współczesnej Europie" - to stwierdzenie dotyczy przede wszystkim Ciebie, i
                                                    tobie podobnych.

Przypisujesz mi treści, których nigdy nie wypowiedziałem, ani nie napisałem.
                                                  • upowiec z tymi polskimi terenami nie całkiem się zgadzam 01.06.05, 05:55
                                                    , ale spostrzeżenie inteligentne :)
                                                  • Gość: 6ygbMo!! Re: zmiana nicka nie wchodzi w grę IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 18.06.05, 22:08
                                                    Poprawnie będzie "w Ukrainę" więc przykro mi :P raczej NIC w tym nie ma
                                        • Gość: Imac Re: czym była AK IP: *.chello.pl 01.06.05, 02:40
                                          Po pierwsze: jeśli coś cytujesz, to cytuj poprawnie (bo wygląda to tak, jakbym
                                          napisał coś, czego nie napisałem)

Po drugie: w kwestii powstania warszawskiego nie chce mi się dyskutować, zresztą
                                          nie jest to miejsce na tego typu dyskusje, wątek jest poświęcony innemu
                                          tematowi. Powiem tylko tyle, że widocznie uważasz się mądrzejszy od tych
                                          wszystkich ludzi, którzy poświęcili temu tematowi kawał życia i jednoznacznej
                                          oceny tego wydarzenia nie wypracowali. Jak widzę jesteś zdecydowanym
                                          zwolennikiem czerni i bieli w ocenach wydarzeń historycznych, co jest mi
                                          wyjątkowo obce (ale, co ciekawe, w innych kwestiach zdajesz się odróżniać od
                                          czerni i bieli także szarość...)
                                          Czyli z jednej strony mamy zdecydowany nacjonalizm, z drugiej doszukiwanie się
                                          dodatkowych aspektów "wybielających" i "oczerniających"

> Bo panowie Z AK uważali że ważne jest na złość sovietom i Ukraińcom utrzymanie
                                          > kolonii tzw Kresów

Nazywanie kresów "kolonią" jest klasą samą w sobie. Ciekawe czym były republiki
                                          bialoruska i ukraińska w ramach związku sowieckiego. Wogóle jest to język
                                          populistyczny, nacjonalistyczny i ahistoryczny. To tyle (albo aż tyle)

> Walczmy na argumenty nie na inwektywy Panowie Poliaki :))))

Śmiałem mieć nadzieję (teraz widzę że to naiwne założenie), że aspekt własnej
                                          narodowości nie musi być tak bardzo istotny w dyskusjach nad wydarzeniami
                                          historycznymi, więc nie wymaga podkreślania. Czy teraz mam napisać: pozdrowienia
                                          Panie Ukraińcu/Żydzie/Polaku/Białorusinie*

* - niepotrzebne skreślić.
                                          Jednym taki styl może odpowiadać, mi niekoniecznie.
                      • Gość: zaba Re: "upowcy - rycerze bez skazy" IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 15.07.05, 00:28
                        byli żołnierzami, i wśród nich, jak wśród żołnierzy wszystkich
                        armii,
                        Zeby byla ARMIA, musi byc PANSTWO ....
                        • wolf_wwa Re: "upowcy - rycerze bez skazy" 20.07.05, 23:32
                          Gość portalu: zaba napisał(a):

> byli żołnierzami, i wśród nich, jak wśród żołnierzy wszystkich
                          > armii,
                          > Zeby byla ARMIA, musi byc PANSTWO ....

Idac tym tokiem rozumowania to czy w czasie II wojny swiatowej istnialo panstwo
                          polskie?
                          Chyba nie. W zwiazku z tym, czy Armia Krajowa byla armia?
    • upowiec dochodzimy już prawie do 100 postów, 01.06.05, 06:21
      chciałbym więc uporządkować trochę wpisy i zacząc od lewej - właściwie powinien
      się tym zajmować inicjator wątku ... :)
      • piotrzr Re: dochodzimy do 100 i KONIEC - ok ??, 01.06.05, 08:46
        <:-)
        • Gość: DEGRUŚ Re: dochodzimy do 100 i KONIEC - ok ??, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 07:55
          Upowiec to prawdziwy idiota!!!!!!!!!
      • Gość: Zbychu Re: dochodzimy już prawie do 100 postów, IP: 80.51.255.* 01.06.05, 16:38
        Hej, hej, jak sie masz bojowniku(wirtualny bojowniku)o wolność historii.Mam
        nadzieję, że wiesz(choć wątpię), że kazdy historyk pracuje na rzecz aktualnej
        władzy.Inni historycy moga spadac do łagrów.Był taki o nazwisku Sołżenicyn.
        Moim zdaniem zaprzestań prowokacyjnych postów.Takie zachowanie do niczego
        dobrego nie doprowadzi, sam widzisz ile nieprzyjaznych stanowisk, czasem
        słusznych, czasem nie.Jeżeli Twoje wynużenia maja czemuś słuzyc, to napisz
        czemu.Napisz rozsądnie, bez uszczypliwości i nacjonalizmu.I zakończ to.Taka
        moja propozycja.Życze pomyślności.
      • Gość: Do Upowca Re: dochodzimy już prawie do 100 postów, IP: *.armatura.krakow.pl / *.interkom.net.pl 20.12.05, 10:21
        Wojna to wojna.
        Idzie o liczbę i SPOSÓB.
        Czy to prawda że twoi rodacy robili moim to wszystko?
        Jeszcze jakoś mogę wytłumaczyć chęć wybicia dzieci, ale nie w taki sposób (sam
        mam dzieci ).
        Są przecięż zdięcia -jak to wygląda z Waszej str.
        Pomóż zrozumieć!
    • Gość: wrr Re: upowiec - jestes idiotą !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 11:56
      upowiec.... jesteś obrzydliwy.
      • upowiec znudziła mnie już ta pyskówka ! 01.06.05, 13:33
        Postanowiłem więc również nie odpisywać na posty w tym wątku.
        Oczywiście będziemy w dalszym ciągu spotykać się przy okazji wielu wątków na
        tym forum :)

• Gość: kolega wojtka Re: upowiec - jestes idiotą !! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 07.06.05, 09:36
      Popieram reakcje kolegi Wojtka. To czlowiek o wysokim morale i rzadki, lokalny patriota Waszego pieknego Podkarpacia.
    • Gość: c Re: upowiec - jestes idiotą !! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 07.06.05, 16:44
      ..
      • Gość: DEGRUŚ Re: upowiec - jestes idiotą !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 08:14
        UPOWIEC BYŁ W SS GALIZEN!!!!!???????ŻE TAK SIĘ........
    • Gość: mazowszanin Re: upowiec - jestes idiotą !! IP: *.c158.petrotel.pl 13.07.05, 10:23
      Czytając te wszystkie wypowiedzi powiem, że mierzi mnie ich czyatnie. Takie
      wylewanie żalów i pretensji po tylu latach i nie rzadko nieuzasadnione. Na
      takich pretensja NIC sie nie zbuduje. Ogólnie przyjeto w Europie i Świecie taki
      układ granic jaki jest obecnie. Dawno powinno sie skończyć z jaśniepańska
      manierą wobec Białorusinów, Litwinów i Ukrainców. To obrzydliwość w stosunkach
      między nami. Nadzsedł czas WOLNOŚCI. Niech do wszystkich dotrze świadomość, że
      należy się cieszyć bardzo z Wolnej Ukrainy. Wg mnie Ukraina tak powinna się
      nazywać" WOLNA UKRAINA". To olbrzymie szczęśice, że po tylu wiekach i tragedii
      obu naszych narodów, tak bardzo, najbliżej ze soba spokrewnionych można mówić o
      braterstwie. Obecnie nawet o braterstwie krwi i pokoju.
      To co się działo w przeszłości, to historia. Należy o niej pamietać i
      szanować ja. Mówię o historii RP i Ukrainy. Nadszedł czas aby nasze głowy
      pochyliły sie nad pamięcią zabitych. Ale z żywymi trzeba naprzód iść. I tu
      należy szukać radości wspólpracy, wspólnej nauki, tworzenia i cieszenia się z
      postępów.
      A, teraz najważniejsze! Należy bezwzględnie chołubiś i otaczać tkliwą
      troską i bronić z całych sił osiągnięć Pomarańczowej Rewolucji. Osiągnięć które
      dotyczą przyjażni Polski i Ukrainy. Po wsze czasy. Na wieki! Przyjdzie pora to
      zniesione zostaną granicę i będę mógł przy swoim stole przyjąć i gościć
      Ukrainca. Bogu niech będą dzięki, że dożyliśmy takich czasów.
      Pomarańczowa Rewolucja pokazała dobitnie, że międzi Polakami a Ukraincami
      działa instynkt zachowawczy. Stanęliśmy w obronie braci i bardzo się cieszymy,
      że mogliśmy pomóc.
      I żyjmy przyszłością. Planujmy co jutro.
      I czekajmy na zasłużone przez nas owoce.

NIECH ŻYJE WOLNA POLSKA! NIECH ŻYJE WOLNA UKRAINA!
      • lech.kaczyniski Re: upowiec - jestes idiotą !! 27.12.05, 19:24
        Ukraińcy jako naród młody, który tak na serio dopiero zyskuje świadomość
        potrzebuje mitów. i tak jest z upa, muszą mieć jakiś swój mit. popatrzcie ilu
        ludzi mówi na ukrainie po ukraińsku?
        jakiś procent i to tylko na zach ukrainie, gdzie pod rządami polaków i
        austriaków nie tępiono rusińskiej mowy.
        podobno dzisiaj piszą że rebelie chmielnickiego9nota bene polskiego szlachcica
        herbowego) tłumiene przez wiśniowieckiego(100% rusina) były tym samym czym
        powstania listopadowe i stczniowe.
        ;-)
        można się tylko uśmiechnąć i pobłażliwie słuchać tych bzdur, bo naszym
        strategicznym interesem jest wolna ukraina oddzielona od rosjii i włączona do
        europy. czy ich lubimy czy nie, tak po prostu jest.

na porachunki przyjdzie czas
        na poważną dyskusję przyjdszie czas.
        a na razie powinniśmy inwestować we Lwowie, wspierać rodaków, kupować tam
        nieruchomości itd.
        to lepsze, i skuteczniejsze niż machanie szabelką.
        po prostu kupić co się da.
        • Gość: Dra Re: upowiec - jestes idiotą !! IP: *.ptvk.pl 02.01.06, 19:25
          Polska jest jedynym krajem, wnioskuję, który nie posiada mitów! Jesteśmy Narodem Wybranym, historia nas doświadcza bo... No właśnie, dlaczego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka