Dodaj do ulubionych

"Studentka" Zbyrowska...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 08:30
"Rz": Jak posłanka Zbyrowska została studentką

"Rzeczpospolita" pisze o Wyższej Szkole Gospodarczej w Przemyślu, w której naukowe tytuły zdobywają działacze Samoobrony. Jej właścicielem jest szef przemyskiej organizacji tej partii Edward Smyk.
Studiują w niej między innymi posłanki Samoobrony Maria Zbyrowska i Wanda Łyżwińska. Ta pierwsza gdy cztery lata dostała się do Sejmu była prawdopodobnie jedynym polskim parlamentarzystą, który w rubryce wykształcenie wpisał "podstawowe".

Edward Smyk pytany o studia posłanek przyznaje, że przywieźli je na uczelnię przemyscy działacze Samoobrony, między innymi Wacław Hypko. Ten ostatni dodaje, że największy problem był ze Zbyrowską.
"Gdy zobaczyłem jej świadectwo ukończenia szkoły podstawowej to się załamałem. Z góry na dół same tróje." - wspomina Hypko. Dodaje, że szybko "załatwił" jej szkołę średnią, a świadectwo wystawiło Centrum Kształcenia Ustawicznego w Przemyślu, którym - jak pisze dziennik - nieoficjalnie rządził Smyk.

"Rzeczpospolita" dodaje, że Zbyrowska odwdzięczyła się szefowi szkoły. Gdy Samoobrona rządziła w Podkarpaciem w koalicji z SLD i PSL Smyk został dyrektorem Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego.

Źródło: wiadomosci.onet.pl/1146990,11,item.html
Obserwuj wątek
    • Gość: $zczurek Re: "Studentka" Zbyrowska... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 11:59
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050812/kraj/kraj_a_3.html
      Dobra promocja miasta :)
    • Gość: Pablo Re: "Studentka" Zbyrowska... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 14:06
      Do tej pory wydawało mi się, że tylko niebywale zdolni działacze PZPR
      potrafili ‘zrobić’ studia w kilka miesięcy np. tow. Gierek potrzebował na to
      zaledwie pół roku. Ale w końcu samoobrona czerpie garściami z dorobku
      czerwonych nie tylko w kwestiach edukacji swoich członków.
      Swoją drogą zarobki w postaci diety poselskiej dla kogoś, kto ma podstawowe
      wykształcenie to chyba ewenement na skalę światową.
      Gierek z wdzięczności za studia zafundował AGH-owi miasteczko studenckie więc
      może i Przemyślowi coś skapnie.
    • Gość: lex Re: "Studentka" Zbyrowska... IP: 80.51.255.* 12.08.05, 14:56
      A gwiazdą wśród wykładowców jest JM Rektor, prof. zw. dr hab. inż. dr h.c.
      Antoni Jarosz. A w jego gazetce uczelnianej w Jarosławiu czytamy " że nieżyjący
      już papież Jan Paweł II dostąpił łaski spotkania się z JM Rektorem PWSZ im. bł.
      ks. B. Markiewicza w Jarosławiu prof. zw. dr hab. inż. dr h.c. Antonim
      Jaroszem". No cóż, jednak już jest ośrodek akademicki w Przemyślu.
    • Gość: lex Re: "Studentka" Zbyrowska... IP: 80.51.255.* 12.08.05, 14:56
      cały artykuł

www.pressmedia.com.pl/sn/wydarzenia/d2.asp?u_file=G3%2ETXT
      • rapapo Re: "Studentka" Zbyrowska... 12.08.05, 22:40
        Obawiam się, że to jest "uczelnia" na której pracownikiem naukowym jest/był pan
        Witold Kowalski który kandyduje do sejmu RP z listy Platformy Obywatelskiej.

Pozdrawiam

P.S. Kiedyś był nawet wątek na Forum na ten temat
        • rapapo "Wykładowca" Kowalski 13.08.05, 15:03
          www.wsg.edu.pl/kadr.html
          Jest mgr Witold Kowalski, historia gospodarcza...

Pozdrawiam
          • Gość: marysia Re: "Wykładowca" Kowalski IP: *.hexen.przemysl.net.pl / *.hexen.przemysl.net.pl 13.08.05, 22:58
            uczyc sie kazdy moze jeden lepiej ,drugi gorzej! podsumowanie : gobrze,ze sie
            ucza
          • Gość: or Re: "Wykładowca" Kowalski IP: 83.17.119.* 13.08.05, 23:16
            To male porownanie:
            * Ostatnie miejsce na liscie PO: magister, wykladowca WSG
            * Pierwsze miejsce na liscie PiS: absolwent policelanego studium ogrodnictwa :)

Ale zeby lepiej brzmialo, sztab wyborczy PiS-u informuje, ze oficjalny zawod
            Marka K. to... polityk :> Co akurat rozumiem... Glupio by przeciez wygladala
            taka lista:

1. ogrodnik, Przemyśl
            2. adwokat, Jasło
            3. muzealnik, Krosno
            4. historyk, Jasło
            5. doktor fizyki, Jarosław
            6. inżynier rolnictwa, Żurawica
            7. inżynier geodezji, Wólka Pełkińska koło Jarosławia
            8. nauczyciel, Sanok
            9. lekarz medycyny, Łazy koło Rymanowa
            10. przedsiębiorca, rolnik, Wiązownica
            11. politolog, Przeworsk
            12. elektroenergetyk, Brzozów
            13. nauczycielka, Iwonicz Zdrój
            14. technik geodeta, Ustrzyki Dolne
            15. technik naftowiec, Tarnowiec
            16. ekonomista, Nehrybka koło Przemyśla
            17. starszy technik, Sanok
            18. ekonomistka, Przeworsk
            19. informatyk, Rzeszów
            20. nauczyciel, Krościenko Wyżne
            21. administratywista, Tuczempy koło Jarosławia
            22. lekarz medycyny, Basznia Dolna

Nazwiska pominalem, by przypadkiem ktos nie posadzil mnie o reklame PiS-u i nie
            przeniosl topicu do dzialu ogloszen <lol>

pozdruffki!
            • Gość: Polityk Re: "Wykładowca" Kowalski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 01:17
              Szanowny OR
              jeśli nie wiesz, że istnieje taki zawód jak polityk to mam watpliwosci co do
              Twojej znajomości tematów. Jesli jestes az tak przejety tym, ze zamieszczono
              zamiast ogrodnik, polityk to zajmij sie polityka a zobaczysz, ze to nie jest
              taki latwy zawod jak myslisz i wtedy moze nie bedziesz musial sie podpisywac OR
              a podpiszesz sie polityk, bo docenisz ten zawod.
              Pozdrawiam
              • Gość: or "Polityk" Kuchcinski IP: 83.17.119.* 14.08.05, 08:25
                Drogi Polityku!

Wierz mi, naprawdę doceniam ciężką pracę polityków ;)

Ale nie w Polsce. Wydaje mi się, że nieszczęściem polskiej polityki jest
                właśnie to, że za politykę wzięli się ludzie, którzy wcześniej - w innej
                dziedzinie, czy w innym środowisku zawodowym - nic nie osiągnęli.

W rezultacie człowiek taki jak Marek K. - choćby nie wiem, ile razy się
                kompromitował - nigdy nie zechce odejść z polityki, bo przecież to jest
                jego "zawód" i nie ma gdzie wrócić.
                Skoro tak - normalne jest, że bardziej będzie dbał o interes swój i całej klasy
                próżniaczej, niż interes kraju. I tą tezę mogę udowodnić Marka K. słowami...

pozdruffki!
            • rapapo Re: "Wykładowca" Kowalski 14.08.05, 08:49
              Ja uważam, że nie jest ważne kim się jest, ale co się z tym robi.
              Jeżeli wykładanie na WSG uważasz za nobilitację i coś, co z dumą można wpisać w
              Curriculum Vitae, to ja wolałbym przy nazwisku wpisać policealny ogrodnik
              (oczywiście wyrywając to zupełnie z kontekstu). A swoją drogą, to ciekawe czy
              pan Kowalski będzie się chwalił swoją karierą naukową podczas kampanii.

Pozdrawiam
              • Gość: z Re: "Wykładowca" Kowalski IP: 80.51.255.* 18.08.05, 17:45
                Ktos tu galopuje zbyt intensywnie.Rapa, czy Po, użyłeś okreslenia"wykłada".Poprosze o definicję:- nauczanie - - wykladanie -
                Ktos gdzies wspomniał, że"polityk" to zawód.Ależ oczywiście, ze tak, ALE....
                Jak ktoś twierdzi, że Marysia Zbyrowska to polityk to....?
                Jak ktos twierdzi, ze Kuchciński to polityk, to jest mi glupio.
                Polityka jest zawodem dla, którego konieczny jest kilkudziesięcioletni staz w różnych organach państwa na sensownych stanowiskach(decyzyjnych)oraz obycie, ogłada, roztropność, języki, staże w organizacjach miedzynarodowych etc.
                Kto ma takie cechy spośród idoli przemyskiej ziemi i spadochroniarzy.
                Czy nie wkurza Was jak, jakiś KTOŚ twierdzi, ze wytknięcie jemu, jego dyletanctwa, to sprawa POLITYCZNA!!!!!
                • rapapo Re: "Wykładowca" Kowalski 18.08.05, 18:01
                  Jeżeli twierdzisz, że zawód "poliyk" istnieje, to zachęcam Cię do lektury
                  Arystotelesa, powinieneś tam znaleźć odpowiedź, dlaczego nie istnieje!!!
                  • Gość: z Re: "Wykładowca" Kowalski IP: 80.51.255.* 18.08.05, 19:25
                    Ty, Rapapo jednak jesteś tragiczny!Jego(Arystotylesa) twierdzenie, ze"polityka zajmowac powinny sie wazki ze srebrnymi skrzydłami"jest akurat pasujace do polskiej"polityki".Nie ma ważek, srebrnych wazek.
                    • rapapo Re: "Wykładowca" Kowalski 18.08.05, 19:31
                      Hmmmm,
                      masz rację, szkoda, że ludzie parają się rzeczami o których nie mają zielonego
                      pojęcia :)

Pozdrawiam
    • pies12345 Re: "Studentka" Zbyrowska... 14.08.05, 01:41
      Panie POLITYK..... wyluzuj PAN.... złodziejem może być każdy ...:P:P:P
    • Gość: jdobosz nie chcę was straszyć, ale na tej uczelni polepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 09:04
      swoje wykształcenie wielu urzędników samorządowych i pracowników państwowych !
      Jakość kształcenia i renoma uczelni nie mają tu żadnego znaczenia, bo przecież
      już mają posady, a "papier to papier".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka