Gość: ulka IP: *.static.mediahost.pl 30.01.08, 11:46 n/t Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dark Re: szpital do likwidacji czy w stanie upadłosci? IP: *.autocom.pl 30.01.08, 13:41 Taki moloch nie ma szans istnienia w tak biednym powiecie, i trzeba sobie z tego zdać sprawę, a nie topić w nim coraz więcej pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykonował Re: szpital do likwidacji czy w stanie upadłosci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.08, 16:09 Trzeba sobie zdać sprawę, że szpital jest "na garnuszku" marszałka województwa, a nie starosty, czy prezydenta. To marszałek powołując takiego "dyrektora-fachowca" i pozwalając mu na "profesjonalne" działania jest co najmniej współwinny sytuacji panującej w szpitalu. Żeby nie było wątpliwości, dotyczy to również poprzednich marszałków i dyrektorów ( zwłaszcza dyrektora-o.m.c.senatora)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nh Re: szpital do likwidacji czy w stanie upadłosci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 16:20 Gość portalu: dark napisał(a): > Taki moloch nie ma szans istnienia w tak biednym powiecie, i trzeba > sobie z tego zdać sprawę, a nie topić w nim coraz więcej pieniędzy. < zanim odpowiesz zastanow sie!!!!!! pracujesz tam? dasz zatrudnienie tylu ludziom?/czasem calym rodzinom/ z czego beda zyc? moze maja zaczac krasc? a moze zaglodzic siebie i rodziny,przestac oplacac czynsze, posylac dzieci do szkoly,...... gdybys ty tam pracowal,rowniez taka byla by twoja odpowiedz??? latwo wymadrzac sie i pisac bzdury jak nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chorowity Re: szpital do likwidacji czy w stanie upadłosci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.08, 16:25 nh, a Ty pracujesz czy strajkujesz? Oczywiście bez żadnej szkody dla pacjentów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nh Re: szpital do likwidacji czy w stanie upadłosci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 19:17 Gość portalu: chorowity napisał(a): > nh, a Ty pracujesz czy strajkujesz? Oczywiście bez żadnej szkody dla pacjentów! wyobraz sobie ze pracuje i pomagam chorym, ale nie 'chorowitym' jakim ty jestes. Chorego jest szasnsa wyleczyc natomiast chrowitemu nic juz nie pomoze bo nienawisc go zabija(czego nikomu nie zycze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark pomylenie pojęć IP: *.autocom.pl 30.01.08, 19:07 Chyba się nie zastanowiłeś przy pisaniu. Rolą szpitala jest leczyć ludzi, a nie dawać zatrudnienie całym rodzinom. Oczywiście rozumiem, że pracownicy będą walczyć o utrzymanie swoich miejsc pracy, ale dlaczego reszta obywateli ma to finansować ? Szpital jest za duży - trzeba go radykalnie zmniejszyć, a częścią oddziałów podzielić się z sąsiednimi powiatami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykonował Re: pomylenie pojęć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.08, 19:46 Ty dark to uparty jesteś. Przecież Ci piszę,że szpital pod samorząd wojewódzki podchodzi, a Ty dalej z tymi powiatami. Oj Ty to chyba patriotą przemyskim nie jesteś. Z innymi się dzielić?! I to z powiatami?! My - byłe województwo!!! To po to się doktor-dyrektor-polityk i dyrektor-polityk tyle namęczyli by rozwijać, rozwijać, rozwijać, a Ty to chcesz ot tak rozdać?! Ta joj, na pohybel Ci! Odpowiedz Link Zgłoś
bwm9 Re: pomylenie pojęć 30.01.08, 20:35 Szpital nie jest za duży jak na powiat i miasto Przemyśl może należałoby się zastanowić poco zostawiono szpital wojskowy jak w Przemyślu niema wojska czyżby mina z opóźnionym zapłonem. To społeczeństwo przemyskie wybudowało za swoje pieniądze po 30 latach nowoczesny szpital, którego bardzo zazdrości Rzeszów, ale niszczą ten szpital przemyślanie to Rada społeczna składająca się z kolesi i pilnowana przez Pana Przewodniczącego Sejmiku Województwa przyklepuje wszystkie pomysły Dyrektora szpitala, który w swoim życiu oprócz dzieci nie zrobił nic znaczącego a wręcz tam gdzie pracował pozostawiał ruiny i zgliszcza. Wszyscy w Przemyślu wiedzieli, że ten osobnik niczego nie naprawi w szpitalu, lecz będzie załatwiał swoje interesy zatrudniał swoich krewnych i kolesi dając im dobre pensyjki. Pomimo nielegalnego strajku lekarzy dał im podwyżki najwyższe w Polsce teraz nielegalny strajk pielęgniarek a on zamiast działać zgodnie z prawem doprowadza do pozostawienia pacjentów bez opieki. Gdzie jest przemyska prokuratura czy może patrzyć się na działanie na szkodę największego zakładu pracy w Przemyślu czy może działają tu powiązania koleżeńskie z wice dyrektorem?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 51478 nie ma wojska w Przemyślu? IP: *.ptvk.pl 30.01.08, 20:41 Czy na pewno tu byłeś?, A poza tym Szpital jest "Wojskowy" tylko dlatego, że podlega pod MON a nie pod MZ a leczyć się może w nim każdy. Ale po co ja to piszę - już po dobranocce wiec pewnie śpisz - jutro trudny dzień sprawdzian ze środowiska... Społeczeństwo, które budowało nowoczesną ruinę - może wie gdzie podziała się kostka brukowa z parkingu pod szpitalem? Odpowiedz Link Zgłoś
bwm9 Re: nie ma wojska w Przemyślu? 30.01.08, 22:47 Wojskowy jest nie tylko z nazwy robią tam niezły biznes emeryci wojskowi z niezłymi emeryturami i dzięki temu cywilny ma za małe kontrakty, aby utrzymać tak duży szpital, którego nowoczesna aparatura wymaga niestety specjalistycznej obsługi nie tylko lekarskiej. Tak nawiasem mówiąc drogi 51478 ta nie każdy spędza dobrze płatny dyżur zabawiając się na Internecie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 51478 Re: nie ma wojska w Przemyślu? IP: *.ptvk.pl 31.01.08, 00:39 Więc - tani bwm - piszę z domu, nie jestem emerytem ani wojskowym, śmieszy mnie twoja indolencja. Szpital cywilny ma takie kontrakty jakie wynegocjował a NFZ od 2 lat płaci 100% za nadwykonania - kto broni zakasac rękawy szpitalowi wojewódzkiemu. Nikt - ale łatwiej jest wziąć kolejny kredyt. Przy zaawansowaniu sprzętowym i wieloprofilowości (trudne słowo) szpitala wojewódzkiego (na MONTE - dla inteligentnych inaczej) - szpital wojskowy z wyposażeniem i liczebnością kadry na poziomie marnego szpitalika powiatowego powinien upaść już dawno - jednak przy totalnej anarchii i samowoli dyrekcji Szpitala Wojewódzkiego - ma się całkiem dobrze. Tani bwm - problem nie leży w konkurencji - bo szpital ze Słowackiego nie ma w iej szans. Problem jest w tym, że polityka wpierdziela się wszędzie i szpital, który miał szansę być mnajlepszym w południowej Polsce jest prywatnym ogródkiem kilku cwaniaków. Mieszkam tu i chciałbym mieć dostęp do naprawdę specjalistycznej pomocy lekarskiej. Ale to babrabie się w błocie naszych decydentów na pewno tetgo nie zapewni. a propos - jako zorientowany chyba - uświadom mnie jaka to wysoce specjalistyczna aparatura pogrąza Szpital na Monte w długach i chaosie - przemyśl odpowiedź - mimo, że nie jestem ze "służby zdrowia" nie dam się bajerować półprawdami. Nic do Ciebie nie mam - mam nadzieję, że nie obrażasz się na szczyptę ironii :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matlak2 Re: nie ma wojska w Przemyślu? IP: *.mcon.pl 31.01.08, 03:58 bmw9 - świetna i bardzo celna ocena sylwety i zyciowego dorobku pana dyrektora B. (w ub. roku widziałem go na ulicy w krotkich majtkach i z plecaczkiem na plecach, a gdy pokazałem gosciowi z Warszawy,to ten mało nie padł ze śmiechu. - Nie, to jakies jaja sa - mowił). 51478 - rzeczowa analiza i porownanie dwoch szpitali. Mimo lepszej aparatury, ten z Monte nie umywa się do "wojskowego". Być może również dlatego, iż, rzeczywiście, polityka nim rządzi, w samorządzie wojewodztwa karty rozdaje PIS, a etaty dla swoich załatwia uśpione LPR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zusi l Re: nie ma wojska w Przemyślu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 10:27 Pajaca widac pociagajacego za sznurki nie Odpowiedz Link Zgłoś
bwm9 Re: nie ma wojska w Przemyślu? 31.01.08, 16:13 Drogi 51478 napisałeś, że szpital „jest prywatnym ogródkiem kilku Cwaniaków” jest to prawda i cieszy mnie, że nie tylko ja mam takie zdanie. Niestety wszyscy o tym wiedzą, lecz nikt nie wyciąga konsekwencji, złapanie lekarza czy pielęgniarki, którzy dostali łapówkę 100 zł za wystawienie zwolnienia jest śmieszne, gdy widzi się, jakie muszą brać łapówki ci, co w rekordowym tempie budują rezydencje. Szpital zadłużają niektórzy ordynatorzy po prostu nie wykonując kontraktów przez nie przyjmowanie pacjentów ( w ten sposób wymuszają łapówki) a dyrekcja nie reaguje, bo, po co się ma narażać lekarzom dyrektorzy też potrzebują zwolnień i rent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykonował Re: nie ma wojska w Przemyślu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.08, 16:15 bwm9! jako znawca biznesów emerytów wojskowych, a także "wnikliwy analizator" sytuacji na Monte, może wiesz jaki status ma doktor-były dyrektor- polityk - omc.senator, od którego rządów ( i niezaspokojonych ambicji)zaczęły się problemy Monte? A dla przeciwwagi dr Barket, też emeryt wojskowy, a co zrobił w szpitalu w Żurawicy.Kto pamięta ten szpital z dziesięć lat do tyłu, ten wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wxz Re: szpital do likwidacji czy w stanie upadłosci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 17:51 Czytam komentarze ze zdumieniem.A to winni politycy, a to winni dyrektorzy itd. A może by zapytać wyborców dlaczego nie myślą logicznie jak jest dzień wyborów i nie podejmują przemyślanej decyzji.. przecież wyborca to nie jest ktoś kto ma 10 lat, ale osoba, która co najmniej ukończyla 18 lat i powinna wiedzieć kogo wybierać do organów wladz samorządowych, do parlamentu. Odnośnie Szpitala Wojewódzkiego w Przemyślu, powstaje proste pytanie: Kto jest organem zalożycielskim tegoż szpitala? I tutaj mamy odpowiedź kto ponosi odpowiedzialność od początku funkcjonowania samorządów tj.1990 do 2008 w kwestii funkcjonowania, a następnie utraty statusu miasta wojewodzkiego przez Przemyśl. A tym samym coraz bardziej krytycznej sytuacji ekonomicznej Szpitala Wojewódzkiego. Gdyby miasto Przemyśl nie utracilo statusu miasta wojewódzkiego, nie byloby takich klopotów finansowych z jakimi boryka się Szpital Wojewódzki. I jeszcze jedna kwestia, gdzie i jak dzieli środki finansowe na funkcjonowanie szpitali. Ciekawi mnie co powiedzą dyskutanci(wyborcy) w kwestii jaki stan gospodarczy mam wojwództwo podkarpackie , Polska.? Dlaczego do dzisiaj nie ogloszono stanu gospodarczego państwa, nawet prosty czlowiek,który handluje raz w roku dokonuje inwentaryzacji. Gwoli ścislości przypomnę, że deficyt samorządów na 2008 r. sięgnie kwoty 13,8 mld zl, inf.pap. Można sprawdzić. Co na to wyborcy, którzy glosują wedle obowiązującej ordynacji wyborczej nie na osobę, która ma pojęcie dlaczego zostaje radnym miejskim, wojewódzkim, poslem czy senatorem..czy chcą zmiany tejże ordynacji wyborczej. Samo nic się nie zmieni, trzeba chcieć chcieć. Bo jak się nie chce chcieć, to szuka się winnego a to w Szpitalu Wojskowym, a to u jeszcze kogo się tylko chce. Zamiast pomyśleć kogo wybrać do wladz, aby godnie reprezentowal wyborcę. Wówczas male będzie prawdopodobieństwo, że dany polityk będzie dbal o partię polityczną, a przy tym o siebie, bardziej pomyśli o funkcjonowaniu państwa. Mam nadzieję, że zostanę dobrze zrozumiany, że państwo w tym konkretnym przypadku to sprawnie funkcjonująca slużba zdrowia, w którym lekarz wie za co pracuje, a pacjent ma świadomość gdzie i na jaki cel odprowadzone są jego skladki zdrowotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykonował Re: szpital do likwidacji czy w stanie upadłosci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.08, 18:49 Szanowny wxz. Z całym szacunkiem, ale raczej nie masz bladego pojęcia o funkcjonowaniu służby zdrowia w ogólności, a o sytuacji na Monte w szczególności. Szpital na Monte jako samodzielny publiczny zoz, dla którego organem założycielskim jest samorząd wojewódzki, funkcjonuje od 1.01.1999r. Od tego czasu jest finansowany z kontraktów,najpierw z kasami chorych, a potem z NFZ. Przed tą datą był finansowany z innych źródeł i miał potężne zadłużenie, które przed przekształceniem w spzoz ZOSTAŁO UMORZONE! Szpital, tak jak inne, zaczynał z czystym kontem! Przez parę lat, pod rządami dyrektorów, którzy jednocześnie byli czynnymi działaczami samorządowymi(politykami),doszedł do 55 mln długów. Oprócz kontraktów z kasami i NFZ, szpital był dofinansowany z innych źródeł, jak programy MZ, dotacje marszałka województwa itp. Miał także przychylność władz miasta (umarzanie należności podatkowych) i zadziwiającą łatwość zaciągania kredytów. zapewniam Cię,że każdy normalny przedsiębiorca dawno byłby bankrutem. Żaden bank nie pożyczyłby ani złotówki, widząc takie zarządzanie! Inna rzecz, że nawet najgłupszy przedsiębiorca nie zrobiłby tego, czego dokonują kolejne orły na dyrektorskich stanowiskach w szpitalu. To co wyczynia obecny, jest chyba szczytem szczytów. Fakt,że państwo nieźle namieszło w służbie zdrowia, ale największym jego błędem jest dopuszczenie do sytuacji, w której bezkrytyczne wobec siebie, a ambitne debile, za całkiem niezłe uposażenia, mogą bezkarnie marnotrawić publiczne (czyli nasze) pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyto Re: z ostatniej chwili! IP: *.chello.pl 31.01.08, 18:52 Radio Rzeszów: Dymisja dyrektora przemyskiego szpitala 31.01.2008. Dyrektor przemyskiego szpitala oddał się dyspozycji zarządu województwa - dowiedziało się nieoficjalnie Polskie Radio Rzeszów Jutro władze Podkarpacia mają podjąć decyzję czy przyjąć tę dymisję. Adama Balicki zapowiadał taki ruch w związku z trudną sytuacją placówki. Od poniedziałku protestują pielęgniarki, które domagają się podwyżek, dziś na 6 godzin odeszły od łóżek pacjentów, jutro mają protestować o godzinę dłużej. Dyżury w tym czasie pełnią siostry oddziałowe. Dyrektor zapowiadał ewakuację szpitala, ale nie zgodziła się na to rada społeczna placówki, wstrzymano na razie przyjęcia pacjentów poza przypadkami zagrażającymi życiu, do domów wypisywani są chorzy, których stan zdrowia na to pozwala. Przemyskie pielęgniarki domagają się 1200 zł podwyżki. Dyrekcja szpitala chce im zaoferować 400 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nh Re: z ostatniej chwili! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 19:21 Gość portalu: voyto napisał(a): Przemyskie > pielęgniarki domagają się 1200 zł podwyżki. Dyrekcja szpitala chce > im zaoferować 400 zł. Pytam: a co z pozostalym personelem,wyzszym i srednim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dociekliwy Re: z ostatniej chwili! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.08, 19:40 A ja się pytam. Dlaczego zapominamy o personelu najniższym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nh Re: z ostatniej chwili! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 20:03 Gość portalu: dociekliwy napisał(a): > A ja się pytam. Dlaczego zapominamy o personelu najniższym? (mieli byc dopisani ale mnie wyprzedziles) WŁAŚNIE! I BARDZO SERDECZNIE PRZEPRASZAM POMINIETYCH. Wszyscy pracuja i tez chca 'godnie zyc' gdyby byli niepotrzebni nie bylo by ich stanowisk. Ile Oni zarabiaja, az tyle ze nawet najnizszego kredytu nie moga wziac bo sa wg.bankow niewyplacalni. Jezeli jednym wystarcza tylko na chleb z maslem, to na co wystarcza reszcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieważne Re: z ostatniej chwili! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 21:29 No i doczekaliśmy się!! Dyrektor do dymisji a reszta na bezrobocie i co to obchodzi mocną grupe pod wezwaniem E.R. i reszta (ZZ PiP)one mają z czego żyć mężowie je utrzymają a reszta pielęgniarek, ktore mają już dość takiej sytuacji nie ma nic do powiedzenia. Dziewczyny boją się, chcą pracować tylko te pseudo zarządzające dyrugują. Dyrektor daje 400 zl , a może pomyśli jedna z drugą, że niektóre by to przyjęły i chciałyby prcować. Stujcie jutro do rana!!!!! bo i tak już Dyrektora nie ma, wojujcie a po likwidacji Szpitala lepiej wyprowadzdcie się z Przemyśla bo jak ruszy fala 1500 ludzi to napewno nie będzie wam miło. Pani przewodnicząca niech tyle nie kłapie tylko czepi się roboty, bo widać co to za pielęgniarka, która całymi dniami sterczy pod gabinetem Dyrektora.PIELĘGNIARKI NIE DAJCIE SIĘ WPUŚCIĆ W MALINY !!!! Raz już dałyście się przez lekarzy jak siedziałyście w Warszawie teraz dajecie się E.R., kora dba o własny interes. Tylko kto wam po rozwiązaniu szpitala da pracę, macie rodziny.Do zobaczenia jutro!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beta Re: z ostatniej chwili! IP: *.toya.net.pl 31.01.08, 22:18 Ciekawi mnie jedno, dlaczego lekarze nie magą poradzić sobie bez pielęgniarek. Przecież mówili w czasie "swojego" strajku że oni zawsze dadzą sobie radę a teraz co?? Szpital do ewakuacji bo pielęgniarki na kilka godzin odeszły od łóżek chorych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 51478 Re: z ostatniej chwili! IP: *.ptvk.pl 31.01.08, 23:02 Ciekawi mnie jedno, dlaczego lekarze nie magą poradzić sobie bez > pielęgniarek. Przecież mówili w czasie "swojego" strajku że oni > zawsze dadzą sobie radę a teraz co?? Szpital do ewakuacji bo > pielęgniarki na kilka godzin odeszły od łóżek chorych. z tego co pamiętam, w sierpniu ub. roku również był przygotowany plan ewakuacji szpitala, więc masz chyba krótką pamięć, albo te 6 godzin pod sekretariatem na ciebie źle wpłynęło. W szpitalu potrzebny jest zespół wysoko wykwalifikowanych pracowników i wewnętrzne animozje sfrustrowanych jednostek tego nie zmienią. A tak swoją drogą ciekaw jestem jak będzie wyglądał np 30- ty dzień strajku - na 30 godzin odejdziecie od łóżek? Ale chyba będzie się to liczyło jako nadgodziny? Życzę podwyżek ale o opamiętania - w Lublinie pielęgniarki były szczęśliwe z 300 zł podwyżki, a wy na 400 zł nie chciałyście patrzeć. miasta.gazeta.pl/lublin/1,35640,4888475.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suzi L Re: z ostatniej chwili! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 23:15 Co maja do powiedzenia panowie z sejmiku Woj Podkarpackiego oczywiscie z przemysla Odpowiedz Link Zgłoś
rosomak29 Re: z ostatniej chwili! 31.01.08, 23:27 Prawdopodobnie zapadnie decyzja o likwidacji szpitala. Pracownicy pójdą "na bruk" i tylko podziękować związkom zawodowym. Likwidacja szpitala będzie przykładem dla grup zawodowych wysuwających kolejne roszczenia, do czego prowadzi zacięty upór i destrukcyjna działalność związków zawodowych. To co wartują związki miałem okazję przekonać się kilka lat temu, gdy zaczynałem pracę w firmie, gdzie dosyć dużo miały do powiedzenia. Pamiętam jakim szokiem był dla mnie człowiek na etacie związkowca, który poza byciem szefem związku w zakładzie nic więcej nie robił (w szpitalu ponoć jest kilka takich etatów). Szkoda mi tylko tych ludzi, którzy chcą uczciwie pracować, a muszą ulec swoim działaczom związkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: z ostatniej chwili! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 17:27 Wojsko nie ma zadłużenia, bo jest dofinansowane z mon-u. U nas sa dializy i hemodynamika, i pacjenci wymagający takiego leczenia trafiają z wojska własnie do nas ( co jest bardzo kosztowne). Trafiają tam pacjenci w wiekszości ubezpieczeni a cała reszta do nas... Jeżeli chodzi o poważne wypadki i cięzkie stany to karetki przede wszystkim jada na Monte.Aha... w wojsku nie ma położnictwa ( to taki szczegół... ) Życzę miłych rozmyślań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 51478 łżesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.08, 17:58 zarówno program przewlekłych dializ, jak i pracownia hemodynamiki finansowane są z odrębnego fuduszu. Nie muszą być kontraktowane z NFZ i na nie pieniędzy nigdy nie brakuje. Do tego są dla szpitala bardzo opłacalne - w całym kraju stacje dializ próbują przejać prywatne firmy - i od razu stać je na podniesienie płac personelowi x2. Niestety jak się cala nadwyżkę przejada i dofinansowuje się stołki 100 kierowników to nic z tego nie zostaje. Jeśli chodzi o wypadki to wielomiesięcznym staraniem dyrekcji szpitala Wojewódzkiego NFZ nie zawarł ze szpitalem na Słowackiego kontraktu na Szpitalny Oddział Ratunkowy więc dlaczego ofiary z wypadków miałyby tam być wożone?? Poza tym, pracownicy Pogotowia (zatrudnieni przeczież przez szpital na Monte) 95% bezdomnych, nieubezpieczonych pijaczków wozili jak świat światem właśnie na Słowackiego. Nie wspomnę o ofiarach wypadku na Krakowskiej - cała trójka przewieziona na sygnale przez całe miasto do szpitala Wojskowego - a na SOR na Monte było 400 metrów. Oprócz położnictwa w wojsku nie ma pediatrii, zakaźnego, rehabilitacji, nefrologii ze stacją dializ (o tym chyba wiedziałaś) a także kardiochirurgii, komory hiperbarycznej, PET-u, rezonansu ani wielu innych rzeczy, na które szpital wojewódzki, jeśliby miał ambicje już dawno by zapracował. A przypomnij mi - za Połoznictwo to niby NFZ nie placi? Po prostu w szpitalu wojewódzkim zamiast wziąć się za jakąkolwiek restrukturyzację, każdy tylko liczy na kolejny kredyt i przejada go 3-4 miesiące. Powtórzę jeszcze raz jak klamiesz - klam mądrze a nie rób z siebie głupiej niedoinformowanej ignorantki Odpowiedz Link Zgłoś
bwm9 ???????? 03.02.08, 13:31 51478 w twoich wypowiedziach jest wiele racji, ale w podstawowych się mylisz na wszystkie usługi medyczne są tak zwane kontrakty za praktycznie wszystkie usługi NFZ właściwie płaci, ale trzeba je wypracować. Dla porównania kontrakt roczny w części szpitalnej takich samych szpitali w Rzeszowie na Lwowskiej – 110 milionów Przemyśl Monte Cassino 50 milionów, to chyba wyjaśnia, dlaczego przemyski szpital jest zadłużony. Przemyski szpital jest także znany w Polsce z tego, że jest w nim największa korupcja a zmusić pacjenta do dania łapówki można tylko utrudniając mu przyjecie do szpitala, w którym to tylko może być zdiagnozowany. Tych 100 kierowników to duża przesada administracja liczy 100 pracowników z tego 10 przyjął ostatni dyrektor a 90 pracowników administracji na 1500 pracowników ogółem to wcale niedużo ktoś musi tworzyć dokumenty do rozliczeń, naliczać wynagrodzenia itd. Szpital musi zacząć reformować lekarzy lepiej jest mieć niewielu dobrych niż dużo byle, jakich. Odpowiedz Link Zgłoś
kasmis DO bwm9- bzdury 03.02.08, 14:24 Bzdury, bzdury, bzdury! bwm9 napisał: > wszystkie usługi medyczne są tak zwane kontrakty za praktycznie wszystkie usługi NFZ właściwie płaci, ale trzeba je wypracować. Dla porównania kontrakt roczny w części szpitalnej takich samych szpitali w Rzeszowie na Lwowskiej – 110 milionów Przemyśl Monte Cassino 50 milionów, to chyba wyjaśnia, dlaczego przemyski szpital jest zadłużony. Nie pisz głupot i nie wprowadzaj ludzi w błąd- takie same to może są, ale z nazwy -mimo, że oba Wojewódzkie, to w Rzeszowie wykonuje się o wiele więcej wysokospecjalistycznych i wysokopłatnych procedur Co do kontraktu ma Monte to większość oddziałów realizuje go bez problemów, I tu dochodzimy do sedna sprawy- Z Twoich wypowiedzi wnioskuję, że jesteś prawdopodobnie jedną z setek "niesamowicie potrzebnych" osób, które wałęsają się po budynkach szpitala i zasiedlają wszystkie gabineciki rozsiane po całym szpitalu. Ludzi z setek komórek, podkomórek i innych bzdurnych struktur Próbujesz udowodnić że to personel medyczny winien jest trudnej sytuacji szpitala... że w administracji pracuje 100 osób, o powiedz może dlaczego z 1500 ludzi zatrudnionych, kontakt z pacjentami ma może 500 ??? Co robi reszta z tych ludzi? jeśli powiesz, że są niezbędni to proponuję zapoznać się ze strukturami zatrudnienia w innych szpitalach /np sąsiednim/ ze szczególnym uwzględnieniem osób personelu białego do "niebiałego" Pomijam tu kwestię kilkunastu już związków zawodowych w szpitalu, które blokują każdą próbę restrukturyzacji i koniecznej związane z tym redukcji zatrudnienia Pomijam kwestię jak łatwo powstawały kolejne "niesłychanie potrzebne" etaty w szpitalu w strukturach technicznych, administracyjnych, logistycznych, oczywiście medycznych też, gdy tylko zjawiała się osoba do zatrudnienia, np namaszczona przez prezesa, który dyrektorem już dawno nie był... Pomijam kwestie korupcyjne na oddziałach, sprawy merytoryczne, indywidualne itd bo nie neguję że są problemy, ale na pewno nie one ciągną szpital na dno, ale głównie tacy ludzie jak TY- ludzie z poprzedniej epoki- którzy dawno powinni odejść... I żeby nie było -nie pracuję na Monte, więc powinno mi to "wisieć"... A co do 51478 to ma całkowitą rację, natomiast TY się mylisz na całej linii, ale nie dziwię się, każdy broni swego- nawet jak okręt idzie na dno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 51478 Re: ???????? IP: *.ptvk.pl 03.02.08, 14:47 Może niesciśle się wyraziłem ale bynajmniej tego nie śledzę. Dializoterapia jest przez NFZ kontaktowna odrębnie tak jak na przykład radioterapia aplikacje.nfz.gov.pl/umowy/PlanUmowy.aspx?ROK=2008&OW=09&IDS=31385&IDU=183792&KOD_OW=09R% 2f010037&RW=11&ZO=False&UG=False , fundusz płaci za wszystkie wykonane dializy - stawka jest chyba wystarczająca bo prywatne firmy nie pchałyby się do przejmowania oddziałów dializ (wpisz w Google Gambro) - poza tym dochód jest raczej stały bo kilka może kilkanaście lat temu w polsce powstawała sieć stacji dializ i program powszechnych dializ miał zabezpieczyć zapotrzebowanie w 100% i tak też się stało. Co do hemodynamiki przyznaję - mój bląd, W związku z wejściem do UE Polska zainwestowała w powstanie pracownii hemodynamicznych (bodajże w 2005 roku jakieś 15mln w dwa szpitale na podkarpaciu w tym nasz) procdura specjalostycznam z kategorii raczej radiologii zabiegowej ale zajmują si tym kardiolodzy. Bezpośrednio dość droga, ale w sumie tańsza niż wielomiesięczne leczenie i rehabilitacja chorych po zawale; realnie mniej efektywna jeśli nie ma w pobliżu oddziału kardichirurgii - wycena punktowa niezła (od 3,5 tys do 13 tys za procedurę aplikacje.nfz.gov.pl/umowy/PlanUmowyPozycja.aspx?ROK=2007&OW=09&IDS=31385&IDU=140930&KOD_OW=09R% 2f010037&KU=03.4100.024.02&RW=03&MC=5&WYR=1&ZO=False&UG=False To chyba zresztąnajlepsza rzecz która się w Przemyślu przydarzyła w ciągu ostatnich lat (nie licząc karetki od Owsiaka) i z tego możemy być zadowoleni. zresztą aplikacje.nfz.gov.pl/umowy/PlanUmowy.aspx?ROK=2007&OW=09&IDS=31385&IDU=140930&KOD_OW=09R% 2f010037&RW=03&ZO=False&UG=False zobacz jaka jest skala finansowania kardiologii w stosunku do innych oddziałów. Co do korupcji jakoś się z nią nie spotkałem, chociaż mam przewlekle chorego członka naajbliższej rodziny - to jak yeti "gdzieś jest wszyscy o nim widzą al nikt go nie spotkał), a co do struktury zatrudnienia nie będę polemiozował bo do niczego nas to nie zaprowadzi -jak na razie lekarze , którzy odeszli (poza R.) raczej osłabili w ten spsób potencjał tego szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: ???????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.08, 15:31 bwm9! Po raz kolejny udowadniasz,że nie wiesz o czym piszesz. Od kiedy szpital na Lwowskiej w Rzeszowie i nasz na Monte są takie same. Człowieku sprawdź najpierw zakres i ilość świadczonych usług, ilość lekarzy specjalistów, wyposażenie w sprzęt medyczny itd., itp. zanim spróbujesz robić ludziom wodę z mózgu. Ja wiem,że dla przemyskiego patrioty wszystkiemu jest winny Rzeszów, ale bez przesady! Odpowiedz Link Zgłoś
bwm9 Re: ???????? 03.02.08, 15:46 Przepraszam cię bardzo wielkością i wyposażeniem praktycznie się nie różnią przemyski jest nowszy. Kto broni szpitalowi przemyskiemu przyjąć specjalistów i powiększyć zakres usług dokonała tego ordynator kardiologii kontrakt z 4 wzrósł do 12 milionów, ale zobaczcie jak ją koledzy lekarze szykanują, bo nie pozwala, aby szpital zbankrutował. Tak nawiasem mówiąc to kontrakt na rzeszowskiej kardiologii spadł po prostu przemyślanie nie musieli być wiezieni do Rzeszowa a to czasami ratowało im życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszła mama Re: z ostatniej chwili! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.08, 18:09 > przede wszystkim jada na Monte.Aha... w wojsku nie ma położnictwa ( to taki szczegół... ) A na Monte będzie? jak z oddziału noworodkowego specjaliści się pozwalniali?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: z ostatniej chwili! IP: *.toya.net.pl 01.02.08, 21:56 Mylisz się rosomaku29 w szpitalu wojewódzkim jest tylko 1 związkowiec na etacie,ale to zapewnia ustawa o zw.zaw.,a tak swoją drogą to przykre że tak uważasz bo sądzę że również jesteś związkowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl Re: z ostatniej chwili! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 23:32 1850zldla lekarzy dyr dal lekka raczka i nie bylo problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amen Re: z ostatniej chwili! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 00:10 Gość portalu: pl napisał(a): > 1850zldla lekarzy dyr dal lekka raczka i nie bylo problemu mylisz sie bardzo, od tego czasu problem sie zaczal. Nie widzisz do czego doprowadzil? Nie mozna gloryfikowac jednej grupy zawodowej. Nieprzemyslane, nielogiczne decyzje mszcza sie jak widac. Pracodawca jest jak ojciec,ktory powinien traktowac jednakowo wszystkie swoje dzieci. AMEN! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palpitacja Re: z ostatniej chwili! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 00:30 Gość portalu: beta napisał(a): > Ciekawi mnie jedno, dlaczego lekarze nie magą poradzić sobie bez > pielęgniarek. Przecież mówili w czasie "swojego" strajku że oni > zawsze dadzą sobie radę a teraz co?? Szpital do ewakuacji bo > pielęgniarki na kilka godzin odeszły od łóżek chorych. betunia,dziecino, kim ty jestes? pigula? czy tylko tym co chce namieszac? Sprawa lekarzy byla i minela ,trzeba bylo wtedy krzyczec,kazac kolezankom po fachu odejsc od lozek i zostawic wraczy niech udowodnia,teraz ratuj swoja i kolezanek d. doradzajac im aby sie opamietaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wójek Re: szpital do likwidacji czy w stanie upadłosci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 09:18 w okresie od kadencji jasnie nam panującego bobiego ch - szpitalowi umorzono prawie 20 mln. starciło miasto a nie pomogło szpitalowi. z tego co wiem szpitalowi wojskowemu nie umorzono ani złotóweczki, a to tylko z tej przyczyny, ze pomimo takiej trudnej sytuacji nie miał i nie ma zaleglości ewukuować ludzi i spuścić na to gó.. bombę, lub też wersja 2 - dać na dyrektora bobiego ch - szpital zadłużył a terz niech będzie jego likwidatorem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: szpital do likwidacji czy w stanie upadłosci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 01:13 www.radio.rzeszow.pl/ Dymisja dyrektora przemyskiego szpitala 31.01.2008. Dyrektor przemyskiego szpitala oddał się dyspozycji zarządu województwa - dowiedziało się nieoficjalnie Polskie Radio Rzeszów Jutro władze Podkarpacia mają podjąć decyzję czy przyjąć tę dymisję. Adama Balicki zapowiadał taki ruch w związku z trudną sytuacją placówki. Od poniedziałku protestują pielęgniarki, które domagają się podwyżek, dziś na 6 godzin odeszły od łóżek pacjentów, jutro mają protestować o godzinę dłużej. Dyżury w tym czasie pełnią siostry oddziałowe. Dyrektor zapowiadał ewakuację szpitala, ale nie zgodziła się na to rada społeczna placówki, wstrzymano na razie przyjęcia pacjentów poza przypadkami zagrażającymi życiu, do domów wypisywani są chorzy, których stan zdrowia na to pozwala. Przemyskie pielęgniarki domagają się 1200 zł podwyżki. Dyrekcja szpitala chce im zaoferować 400 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suzi l Re: szpital do likwidacji czy w stanie upadłosci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 08:41 kolejny sukces dyrektora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kap Re: szpital do likwidacji czy w stanie upadłosci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.08, 17:54 te 20 milionów można znaleźsć w rezydencjach niektórych doktorów co na to CBA Odpowiedz Link Zgłoś
bwm9 Re: szpital do likwidacji czy w stanie upadłosci? 01.02.08, 19:32 Rosomak29 nie pieprz o Związkach Zawodowych, jeżeli o nich mówisz to mów o Związku zawodowym lekarzy i Pielęgniarek i Położnych. To te dwa związki, pomimo, że prowadziły i prowadzą nielegalne akcje protestacyjne są hołubione przez Pana Marszałka, to on podsyca żądania pracowników a powinien zbadać legalność strajku i odejścia od Łózek pielęgniarek a wcześniej lekarzy. Dlaczego do tej chwili lekarze nie pracują zgodnie z prawem 48 godzin w pracy zmianowej tylko doją szpital śpiąc i biorąc płace za nadgodziny. Odpowiedz Link Zgłoś