mieszaniec7 12.04.09, 11:37 Jestem ciekaw czy Wiar spowodował równie dotkliwe spustoszenia w miejscowościach nad nim leżących ,jakich dokonała rzeka Stupnica z jej dopływami na terenie Gminy Bircza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darino Re: POWÓDZ 14.04.09, 09:00 Jeżeli chodzi o mosty, to zerwał kilka, ale mniej zalał, bo i zaludnienie tam mniejsze, i ludzie znają jego kaprysy, i nie budują się nad rzeką. Odpowiedz Link Zgłoś
tawnyroberts Wielka woda w Birczy 14.04.09, 10:34 Jeśli chodzi o gminę Fredropol, to dziesięć osób ewakuowano w Darowicach, ale ta wioska nie leży nad Wiarem. Natomiast nad Sanem i jego dopływami w okolicach Dynowa było spokojnie. Co prawda w sobotę padało prawie przez cały dzień, ale niezbyt intensywnie, chociaż przez moment w Łubnie biło gradem o średnicy dwudziestu milimetrów. Wczoraj woda na Sanie w Dynowie była bardzo wysoka, ale jeszcze mieściła się w brzegach i o żadnych podtopieniach jakoś nie słyszałem. Jeśli chodzi o gminę Bircza, to oczywiście bardzo współczuję poszkodowanym przez powódź i mam nadzieję, że dzięki pomocy lokalnych władz, i nie tylko, mieszkańcy szybko otrząsną się ze skutków kataklizmu. Jednak muszę tutaj powiedzieć, że wiele domostw w Leszczawie Dolnej, Starej Birczy, Birczy, Nowej Wsi i Sufczynie zostało wybudowanych zbyt blisko koryta Stupnicy i tego typu sytuacje trzeba brać pod uwagę także w przyszłości. Nie wolno lekceważyć żywiołu... Odpowiedz Link Zgłoś
bastekss Re: POWÓDZ 29.04.09, 11:34 witam zrobiłem ostatnio pętlę wokół Arłamowa i w okolicy stawów przed Trójcą jest zerwana droga, owszem autem o wysokim zawieszeniu można przejechać lub motocyklem. Niesamowite jest to co potrafi zrobić natura w tak krótkim czasie, warto tam pojechać i popatrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
tawnyroberts W tym roku obyło się bez powodzi... 29.04.10, 23:51 Na szczęście tej wiosny (przedwiośnia) obyło się bez powodzi. Topniejące śniegi nie były aż takie groźne, jak się mogło wydawać. Chociaż stopniały dość szybko, to żadnych większych podtopień w dolinach Stupnicy i Wiaru nie odnotowano, że o Sanie już nie wspomnę. Deszczu też było w sam raz, ani za mało, ani za dużo. Póki co, mamy więc wzorową wiosnę! Odpowiedz Link Zgłoś
tawnyroberts A jednak powodzie... 17.05.10, 14:17 Znowu sprawdziło się znane przysłowie "Nie chwal dnia przed zachodem słońca". Pochwaliłem wiosnę za rozsądne, przynajmniej do tej pory, gospodarzenie opadami, a tu masz. Wystarczył jeden dzień solidnego deszczu i już na Pogórzu mamy podtopienia, a w innych częściach województwa podkarpackiego jest jeszcze gorzej. W "Nowinach" piszą, że znowu "narozrabiał" Wiar. Nieprzejezdna jest trasa z Huwnik do Sierakośc, gdzie rzeka podmyła ok. 300 metrowy odcinek drogi. www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100517/PRZEMYSL/561677209 Odpowiedz Link Zgłoś