Dodaj do ulubionych

Idiotyzm żałoby narodoej;/

IP: *.ptvk.pl 14.04.09, 19:01
No i po cholere kolejna żaloba narodowa??!! Codziennie umieraja ludzie w
wiekszej liczbie i nikt sie tym nie interesuje. Co rusz w polse jest zaloba
narodowa, chyba troche sie tego nadużywa??
Najpierw olewaja tych ludzi, nie ma kto im pomoc, wszzyscy rece umywaja a jak
juz cos sie stanie to wielka rozpacz;/ PAranoja!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Fanka Re: Idiotyzm żałoby narodoej;/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 19:28
      Żałoba narodowa to specyfika obecnego prezydenta , który najwyraźniej leczy w
      ten sposób swoje własne wyrzuty sumienia ogłaszając czas wielkiej smuty.
      Nie można nikomu kazać się smucić , tak jak nie można nikomu kazać się cieszyć,
      a współczucie, empatia z powodu tragedii wielu ludzi może i powinna być wyrażane
      w indywidualny sposób .
      Moim zdaniem takie formy uczczenia pamięci ofiar jak msza, minuta ciszy i listy
      kondolencyjne były by bardziej wskazane.
      • Gość: lodzia Re: Idiotyzm żałoby narodoej;/ IP: *.toya.net.pl 14.04.09, 21:28
        kaczka płacze, bo nie wiedziała i była druga w Kamieniu Pomorskim. Płacze
        podwójnie, bo jak powiedziała, ma mało kasy, ale coś wysupła z Kancelarii
        Prezydenta. Wiedziały gały, co wybierały...
        • Gość: CCC Re: Idiotyzm żałoby narodoej;/ IP: *.mcon.pl 15.04.09, 17:32
          Zeby tragedję komentowac w ten sposób, żenada. Pomyśl zanim coś
          napiszesz.
      • Gość: obiekt Re: Idiotyzm żałoby narodoej;/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 16:52
        Fanka napisałaś "Nie można nikomu kazać się smucić" i nikt ani tobie ani komukolwiek nie każe się smucić.
        Z założenia ustawowego żałoba narodowa nic nikomu nie zakazuje i nic nikomu nie nakazuje, a jedynie zaleca np. powstrzymanie się od hucznych koncertów.
        Tragedia ma wymiar ponad indywidualny, zginęło lub jest rannych ok. 50 osób, większość zginęła w okropnych męczarniach.
        Pożar z tak dużą liczbą ofiar był ponad 20 lat temu.
        Czy można wobec tej tragedii przejść luźno pomiędzy wiadomościami z kraju, a z zagranicy? - z pewnością można.
        Ale wg wielu również i mnie - nie można.
        • Gość: darek Re: Idiotyzm żałoby narodoej;/ IP: *.ptvk.pl 15.04.09, 17:42
          Czymś różni się tragedia z wymiarem "ponad indywidualnym" od indywidualnego? Fanka ma rację pisząc, że wielu umiera na drodze a po każdych świętach nikt nie robi tragedii narodowej. Inna sprawa to to, że więcej zadumy ludziom nie zaszkodzi
        • Gość: Fanka Re: Idiotyzm żałoby narodoej;/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 22:38
          Czyżbym znów obalała jakiś narodowy mit? Mit żałoby narodowej, czy też mit
          obłudy, szanowni Przemyślanie od stu jeden kapliczek?
          Ludzie, którzy zginęli tragicznie w wielkanocną niedzielę całymi latami żyli w
          slumsach i nikt nie przejmował się ich losem, a teraz udaje , że jest w żałobie?!
          To im przywróci życie? Pomoże? Cofnie czas i złagodzi agonię?
          Nic podobnego.
          Pomoże skompromitowanemu ostatnią wpadką prezydentowi podretuszować mocno
          niewiarygodny już wizerunek dobrego papy. Pomoże demagogowi, premierowi, co to
          jedną ręką daje , a drugą zabiera w rywalizacji z "papą". Pomoże kilku
          zakłamanym ,potencjalnym euro-osłom zrobić sobie kampanię na ludzkim nieszczęściu.

A jeśli jesteś porządnym człowiekiem, idź i zmów szczerą modlitwę za duszę
          tragicznie zmarłych ludzi i ich rodzin pogrążonych w rzeczywistej żałobie.
          Pomódl się też za przyszłe ofiary, bo w tym kraju mieszkańcy slumsów nikogo nie
          obchodzą, pomoc socjalna nie istnieje, służba zdrowia jest chora na chciwość, a
          nadzór budowlany na korupcję.
          • hermenegildo Re: Idiotyzm żałoby narodoej;/ 16.04.09, 03:06
            "....Tutaj Jesienin w najśmieszniejszej z gier
            Wybiegał w błękit zza karczemnej Moskwy
            Riazańską łąką zakwitł w Angleterre
            Sen pożegnalny, ostatni oktostych

Pomódl się, pomódl za Jesienina
            Przeżegnaj wszystkie dalekie drogi
            Wychyl wieczorem czareczkę wina
            Ostatnie grosze rozdaj ubogim....."
    • Gość: szerszeń Re: Idiotyzm - ale w założonym wątku ! ! ! ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 07:36
      koszmar - ludzie jaki macie problem, że Prezydent ogłosił
      żałobę?,czy ktoś na tym stracił,czy w związku z tym komuś się jakaś
      krzywda stała - żenada!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
      • Gość: kocur Ja mam problem IP: 212.160.233.* 16.04.09, 08:16
        Zmieniają mi program telewizyjny, wczoraj impreze sportową musiałem
        zacząć od powstania i uczczenia minutą ciszy zmarłych.
        Wiem, nie są to najważniejsze problemy świata, ale mnie jednak to
        wkurza.
        Codziennie w Polsce umiera kilkaset osób, których nie znnam i
        których nie mam powodu żałować - odwieczny rytm życia i śmierci,
        ktoś się rodzi, ktoś umiera. Czy zmarli w porzarze byli dla mnie
        kimś wyjątkowym? Nie. To dlaczego ktoś zmusza mnie do udawania, że
        czegoś żałuję?
    • Gość: szerszeń Re: Idityzm żałoby narodoej;/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 08:57
      kocura - żal mi ciebie, jesteś żałosny, swoimi wypowiedziami
      świadczysz jak słabo pojmujesz ważne w życiu wartości.
      • Gość: Fanka Re: Idityzm żałoby narodoej;/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 09:05
        Szerszeń, weź się za robotę dla dobra żyjących, a zmarłym poświęć chwilę
        modlitwy zamiast obrażać Kocurka.
        • Gość: pryk Re: Idityzm żałoby narodoej;/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 09:32
          ciekawy jestem czy Ci wielcy zalobnicy z tego forum ,wplacili choc
          jedna zlotowke na konto ofiar, odmowili jedna zdrowaske, czy
          otworzylo im to oczy na biede nas otaczajaca???? od walka
          zakompleksionego prezydenta z premierem, bo ten byl pierwszy na
          miejscu, a ten nie, osobiscie ta cala zaloba to o kant tyl...
          rozbic
      • Gość: kocur A ty niby przejmujesz się tymi wartościami? IP: 212.160.233.* 16.04.09, 11:40
        Przecież nie wiesz nawet kto zginął, bo do tej pory nie
        zidentyfikowano ani jednej osoby. To czego żałujesz, na czyją cześć
        ta żałoba?
        Jeśli taka ogólna, z powodu śmierci 21 osób, to dlaczego nie ogłasza
        się jej codziennie z powodu powiedzmy 300 zgonów w szpitalach? W tym
        samym dniu na świecie pewnie zdarzyło się kilka innych,
        tragiczniejszych wypadków, o których w Polsce w ogóle się nie mówi.
        Czy życie jakiegoś Eskimosa czy innego Japończyka jest mniej warte
        niż życie Polaka?
        Było trzęsienie ziemi we Włoszech i media przez kilka dni o tym
        trąbiły. Kilkanaście dni wcześniej przez Afrykę przeszła powódź
        powodując wielokrotnie więcej ofiar i co? Jednego dnia wzmianki w
        mediach.
        O jaki wartościach mówimy? Może umówmy się, że życie Polaka = trzy
        życia Amerykanina lub Francuza= 30 żyć Nigeryjczyka. Wybita szyba w
        Warszawie=samochód w rzece w Niemczech=zalana lawiną błotną wioska
        na Filipinach. Będzie wtedy wiadomo przynajmniej jakie to są
        wartości.
        Jeśli cały naród ma z urzędu obchodzić żałobę z powodu jakiegoś
        wydarzenia, to dobze by było, żeby przynajmniej jakaś część narodu
        uważała to za słuszne. Jesteś dopiero pierwszą osobą
        jaką "usłyszałem" (poza osobami, które z urzędu są zmuszone
        wychwalać mądrość prezydenta), która uważa taką żałobę za słuszną.
        Wszyscy inni z którymi rozmawiałem uważają to za idiotyzm.
        • Gość: huhu Re: A ty niby przejmujesz się tymi wartościami? IP: *.ptvk.pl 16.04.09, 22:53
          brawo kocur, o to mi wlasnie chodzilo. Nawet nie znam tych osob. Ubolewam nad
          tym ze stala sie taka tragedia, ze to stalo sie za sprawa naszych wladz. Nie
          mialabym nic pzreciwko żalobie narodowej a w naszym kraja to juz jest jakas
          epidemia. Zginie wiecej niz 10 osob w katastrowfie jakiejs a juz publicznie
          trzeba zalowac. Tak, wlasnie pulicznie, bo co jakis czas jakas czarna reklama w
          tv, czarne loga, czarny internet, imprezy odwolane....masakra jakas;/
    • Gość: szerszeń Re: Idityzm żałoby narodoej;/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 09:57
      Fanka - daruj ,ale swoimi uwagami dobiłaś poziomem do kocura,nikogo nie obrażam
      tylko stwierdzam fakty,a jak masz zamiar kocura popierać w tych marnych
      wypowiedziach to twoja sprawa.
      • Gość: Fanka Re: Idityzm żałoby narodoej;/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 18:37
        Poziom Kocurka jest bardzo fajny;)
        • Gość: huhu Re: Idityzm żałoby narodoej;/ IP: *.ptvk.pl 16.04.09, 22:55
          brawo kocur, o to mi wlasnie chodzilo. Nawet nie znam tych osob. Ubolewam nad
          tym ze stala sie taka tragedia, ze to stalo sie za sprawa naszych wladz. Nie
          mialabym nic pzreciwko żalobie narodowej a w naszym kraja to juz jest jakas
          epidemia. Zginie wiecej niz 10 osob w katastrowfie jakiejs a juz publicznie
          trzeba zalowac. Tak, wlasnie pulicznie, bo co jakis czas jakas czarna reklama w
          tv, czarne loga, czarny internet, imprezy odwolane....masakra jakas;/
    • Gość: Fanka Re: Idiotyzm żałoby narodoej;/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 16:07
      wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Prezydent-zbanalizowal-zalobe,wid,11045462,wiadomosc.html
    • Gość: kocur A tu dobry komentarz do sprawy: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 16:13
      www.youtube.com/watch?v=VOb5YMHX0gY

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka