Dodaj do ulubionych

kiedy znów w zajść w ciąże..

08.03.07, 22:24
4 miesiące temu urodziłam zdrowiutką córeczkę, kilka dni temu odeszła
nagle..czekamy na wyniki sekcji. Wiem jednak, że taką stratę zrekompensuje mi
tylko drugie dziecko. Kiedy zdecydowałyście się na drugie dziecko???czy jest
tak samo??czy jest się w jeszcze większym strachu?? bo tego się spodziewam...
Obserwuj wątek
    • agau7 Re: kiedy znów w zajść w ciąże.. 09.03.07, 07:48
      Niestety nic już nie będzie takie samo jak wcześniej. Żyjesz teraz w wielkim
      szoku. Myślę, że jeszcze nie doszło do Ciebie, co się stało. Nie jest prosto
      przyjąć do wiadomości, że umarło dziecko. Na moją tragedię reagowałam podobnie.
      Natychmiast chciałam mieć następne dziecko. Moje pragnienie nie odeszło, ale po
      kilku miesiącach od śmierci mojej córeczki życie jest trudne i żadnych decyzji
      nie podejmuje się łatwo. Bardzo mi przykro, bo wiem co przeżywasz.
      Czeka Cię trudny czas żałoby. Ważne decyzje musisz podejmować świadomie, a w
      tej chwili nie jest to możliwe. Życzę Ci abyś znalazła siły na przetrwanie tego
      koszmaru.
      Agnieszka
      • agafa30 Re: kiedy znów w zajść w ciąże.. 09.03.07, 08:11
        zgadzam się z agu7 z każdym Jej słowem -
        moja córeczka żyła 7 dni, nie byłam na to przygotowana, bo do dnia porodu
        wszystko było dobrze, wszytko stało się tak nagle i szybko i dopiero po 1,5 m-
        ca od Jej odejścia, po powrocie do pracy po skróconym macierzyńskim,
        zrozumiałam co tak naprawdę się stało, dopiero wtedy mój rozum to pojął, choc
        serce krwawiło od dawna, i wtedy zaczął się jeszcze większy koszmar, ale
        również wtedy znalazłam to forum. Po stracie nie chciałam mieć dzieci, ale z
        czasem to się zmieniło i zaszłam w ciąże po 15 m-cach od czasu porodu i Jej
        śmierci i myślę, że mój organizm -fizycznie i psychicznie - sam sobie ustalił
        ten czas, ale starania zaczęlismy wcześniej, po 6ciu mcach.
        Strach był ogromny, ale jakoś przetrwałam ciążę i teraz mogę cieszyć się moim
        synkiem. Mysle też, że do końca nie byłam przygotowana na następne dziecko, bo
        bardzo chciałam mieć córeczkę i nawet do głowy mi nie przyszło, że mogę mieć
        synka.
        Bardzo sie tego wstydzę - ale napiszę, bo to jest dowód, jak bardzo chcemy
        zastąpić innym dzieckiem to utracone i że jest to niemożliwe - jak dowiedziałam
        się, że w brzuszku mam synka, to ryczałam i krzyczałam, że to niesprawiedliwe,
        bo powinnam mieć córeczkę. Teraz nie zamieniłabym mojego synka na nikogo
        innego, jest najwspanialszy i najcudowniejszy i z przerażeniem wspominam tamtą
        reakcję.
        niestety, czas żałoby jest potrzebny, konieczny i nie da się go ominąć, chyba
        lepiej jest przejść przez czas żałoby nie będąc w ciąży, żeby nie krzywdzic
        maleństwa w brzuszku. Drugie dziecko nigdy nie zastąpi pierwszego, Ja do dziś
        mam dni, kiedy myślami jestem tylko z moją córeczką, wspominam, tęsknię, płaczę.
        Życzę Ci bardzo dużo siły i nadziei na ten koszmarny czas.
        Mnie bardzo pomogły dziewczyny z forum, spotkania "na żywo".
        Trzymaj się i pisz-to pomaga. Zobaczysz, że nadejdzie czas i będziesz jeszcze
        szczęśliwa.
        Aga.
    • paulina812 Re: kiedy znów w zajść w ciąże.. 09.03.07, 12:00
      Kilka dni po porodzie (martwego synka) zaczęłam łykać folik, bo chciałam mieć
      to dziecko, bo muszę mieć to dziecko. Lekarz kazał nam odczekać trzy miesiące
      od porodu (jeszcze nie minęły), mam oczywiście żal do siebie, że tak szybko
      zdecydowałam się na kolejną ciążę, ale....(?) Ale strasznie chcę być znów w
      ciąży i być szczęśliwa.
      Nie wiem czy mi się uda ale spróbować muszę.
    • beamel77 Re: kiedy znów w zajść w ciąże.. 09.03.07, 13:51
      Witam
      16 marca minie mi dwa miesiace od porodu mojej martwej córeczki , i wierzcie mi
      tez tak samo mysle jak wy , praggne byc w nastepnej ciazy . wiem ze nastepne
      dziecko nie zrekompensuje mi straty mojej coreczki , ale ja wiem ze w jakis
      sposob to ukoi moje cierpienie . Wiem ze nie bedzie latwo zajsc w ciaze ,
      poniewaz moja corka urodzila sie z zespolem downa , dodatkowo miala dwie wady
      serca i ukladu pokarmowego . Ale sie nie poddam tak latwo . Moj organizm
      doszedl do siebie po porodzie , dlatego w maju wybieram sie do lekarza , a
      potem starania o dzidzie , moj zegar biologiczny tyka , nie chce czekac . Jesli
      sie uda miec zdrowa dzidzie to bede dziekowac Bogu za taki skarb , nie wiem czy
      przezyje nastepna strate . Boje sie nastepnej ciazy , ale jesli zaczne sie
      pograzac to nic z tego nie wyjdzie . Pozdrawiam was i zycze wytrwalosci i mam
      nadzieje ze kiedys sie spotkamy na forum i obwiescimy dobre nowiny " mam zdrowe
      dziecko "
      Mamusia Aniołka (7tyg)2003r i Monisi (36tyg )2007r
      • bernadka.1 Re: kiedy znów w zajść w ciąże.. 09.03.07, 15:59
        Bardzo Ci współczuję. Niestety ale to tylko moje odczucie, żadne kolejne dziecko
        nie jest w stanie zrekompensować tej straty. Ja urodziłam drugiego synka po 20
        dniach po starcie Kamilka. Narodziny Bartosza w żaden sposób nie spowodowały że
        poczułam się lepiej. Wręcz przeciwnie. Bernadeta
        • bernadka.1 Re: kiedy znów w zajść w ciąże.. 09.03.07, 16:01
          życzę Ci wszystkiego dobrego i pozdrawiam. Nie martw się, napewno będziesz
          miała zdrowe dziecko.
          • gabi683 Re: kiedy znów w zajść w ciąże.. 09.03.07, 16:26
            U nas juz jest 15 lat od smierci naszego synka ,odrazu zecydowalismy sie na
            kolejne.Cala mam milosć przelalm na Damiana ktora milm do Patryka.I nie załuje
            jestem teraz szczesliwa .Damian ma lat 14 ,Bog wie co robi prucz Damiana Jest
            Ola lat 7 oraz Kasi 1.5:)Za kazdym razem sie bałam ,ale prawda jest tak kto nie
            ryzykuje ten nie ma.Nie mowie ze zapomialam ,bo pamietac bedziemy przez cale
            zycie o Naszym Aniolku to On nad nami czuwa.I zycze Tobie aby sie udalo i
            trzeba wiezyc!
            I jeszcze jdno kiedy Nasz synek umarł nie chcialm zyc stanelam w bloku na 8
            pietrze i chcialm skoczyc !!!! Ale coś mi mowilo nie wolno,wim ze Patryk
            uratowal mnie i uchronil Nasza rodzine!
    • paulina812 Re: kiedy znów w zajść w ciąże.. 09.03.07, 16:31
      Myślę, że to nie ma być rekompensata, ani zastępstwo bo o zmarłym dziecku nigdy
      się nie zapomni, ono nie ożyje kiedy ja zajdę w ciążę. Ale jak sobie przypomnę
      jaka byłam szczęśliwa kiedy zobaczyłam dwie kreseczki na teście ciążowym, jak
      poczułam pierwsze ruchy, jak słyszałam bicie serduszka. To są jedne z
      najcudowniejszych chwil w moim życiu.
      Pewnie strachu będzie dużo, o ciąże i dziecko, z resztą ja już teraz odnoszę
      się do wszystkiego raczej pesymistycznie. Czas pokaże co będzie. Chciałabym
      znów być szczęśliwa.
    • maniula1 Re: kiedy znów w zajść w ciąże.. 17.03.07, 10:56
      Pytasz kiedy zajsc w ciaze.Jezeli Twoj lekarz wyrazi na to zgode.Jezeli Twoja
      ciaza przebiegala bez problemu to ja mysle ze odczekaj jakies pol roku.W koncu
      4 miesiace temu urodzilas i dobrze bylo by odczekac aby twoj organizm doszedl
      do siebie i byl na tyle silny aby moc przyjac kolejna ciaze.Dobrze by bylo,
      jakies 3 miesiace przed zajsciem, lykac tabletki kwas foliowy.Ale najlepiej idz
      porozmawiac z lekarzem.Napewno w jakis sposob przytlumisz bol po stracie swojej
      coreczki,ale go nie zaleczysz.To zostaje na cale zycie.Przynajmniej u mnie tak
      jest.Czy jest sie w wiekszym strachu.O tak.Po takich przezyciach jakie my sie
      tu mamy borykamy strach zostaje na zawsze.Czy sie uda a jezeli sie uda to czy
      zdrowe , a jak zdrowe to czy nic mu sie nie stanie,czy ktoregos dnia Pan Bog mi
      nie zabierze itp..Ale nie mozna ciagle tak myslec bo by sie zwariowalo.Trzeba
      sie podniesc,choc jest ciezko,wiem.Badz silna i pelna wiary.
    • sabka22 Re: kiedy znów w zajść w ciąże.. 17.03.07, 11:02
      Witaj,pisałas na tym samym forum co ja "niemowle".A czujesz sie juz gotowa na
      drugie dzieciątko?Jesli tak to i moze lepiej wtedy zniesiesz bol i strate
      dziecka,nie bedziesz wtedy miała czasu na rozmyslanie.Ja ci z całego serduszka
      życze jak najlepiej i trzymam kciuki za udane poczecie...pozdrawiam!
      (*)(*)KRUSZYNKA.
      • a.zaborowska1 Re: kiedy znów w zajść w ciąże.. 17.03.07, 14:51
        Napewno nie zastąpi ale pomoże. I jeśli tego pragniesz to staraj się.
        Dziewczynki które szybciej zaszły "po stratach" niż np. ja (Ja odczekałam rok)
        mam wrażenie że lepiej znoszą złe dni. Następna ciaża to niestety strach strach
        i jeszcze raz STRACH bo wiesz co może się stać. Przygotuj się na to.

życzę powodzenia
        Agnieszka
    • tusia911 Re: kiedy znów w zajść w ciąże.. 23.03.07, 15:44
      Oto pytanie! Miałam cesarkę 25.01.2007 i wiem ze musze odczekac conajmniej rok,
      choc niestety duzo bym dala by moc zajsc w ciaze teraz. Mój maleńki Kubulek żył
      10 dni i z dnia na dzien jest mi coraz ciezej. Z jednej strony silne pragnienie
      malenstwa, a z drugiej poczucie winy wobec starconego Aniolka. Wiem ze nikt i
      nic nie zastapi mi Kubulka i wcale tego nie chce, ale boje sie ze jemu bedzie
      przykro ze mam inne dziecko. Wiem tez ze musze dojsc do takiego punktu w ktorym
      obojetne mi bedzie czy bede miala synka czy coreczke (teraz chce tylko i
      wylacznie chlopca)

Mama Filipka (7 lat) i Aniolka Kubulka (*)
      • hania731 Re: kiedy znów w zajść w ciąże.. 23.03.07, 16:48
        Ja mam informację,że powino być rok przerwy miedzy cesarkami, a powinno się
        odczekać pół roku miedzy cesarką, a kolejnym poczęciem.

Rok przerwy miedzy cesarkami to czas,żeby się blizna w macicy odbudowała.

Więc jeżeli bedziesz chciała spróbować wcześniej to myślę,że warto.
        Pozdrawiam.
        • tusia911 hania731 23.03.07, 21:13
          Dziękuję za informację! Spytam się jeszcze dokładnie mojego lekarza, bo
          ostatnio powiedział mi, że powinnam starania zacząć po roku od porodu przaz cc.

Mama Filipka (7 lat) i Aniołka Kubulka (*)
          • paulina812 Re: hania731 24.03.07, 12:31
            A ja gdzieś czytałam, że po cesarce można starać się o drugie po 4 miesiącach
            od porodu. Ja rodziłam SN i lekarz który był przy porodzie powiedział, że mogę
            się starać za 3 miesiące. Inny u którego niedawno byłam powiedział, że
            najlepjej byłoby odczekać rok (żeby organizm się zregenerował). Więc pewnie co
            lekarz to inna opinia.
            Od mojego porodu minęło 2 miesiące no i w sumie poczyniliśmy pierwsze starania.
            Nie jestem w stanie dłużej czekać bo oszaleję. A i tak niewiadomo za którym
            razem się uda.
            Dziewczyny, trzymam kciuki za nas wszystkie!!!!
            (*)(*)(*)(*)(*)- dla naszych Aniołeczków Kochanych.
          • hania731 Re: hania731 24.03.07, 23:10
            Jak tak i powiedział Twój ginekolog, to pewnie to potwierdzi, bo ma taki pogląd
            na ten temat, ja ostatnio na prośbę koleżanki w podobnej jak Ty sytuacji
            pytałam mojej koleżanki , która jest bardzo dobrym ginekologiem i taką właśnie
            odpowiedź uzyskałam.Myślę,że to tak jak zadasza pytanie kiedy można zajsc
            ciazę po poronieniu, to otrzymasz różne odpowiedzi.
            Myślę, że trzeba się oprzec na zdaniu jednego, tego swojego, bo kogoś
            przeciezrzeba słuchac.
    • reewa Re: kiedy znów w zajść w ciąże.. 26.03.07, 12:31
      W listopadzie urodziłam córeczkę,niestety nie żyła(pępowina)...Było mi bardzo
      ciężko...Pierwsza myśl była taka,że nigdy więcej nie będę mieć dzieci,żeby nie
      przeżywać tego drugi raz...
      Jednak czas leczy rany...Nigdy nie zapomniałam i nie zapomnę o mojej malutkiej...
      A teraz jestem w 2 miesiącu ciąży:)Boję się teraz jeszcze bardziej,jednak
      wiem,że moja córeczka się mną opiekuje i czuwa nad nami:)
      Mama Aniołka Kajusi i 2-miesięcznej "fasolki" w brzuchu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka