rapida 20.05.05, 18:23 Witam! jak zwykle mam pytanie??? czy przy prawidłowym kariotypie istnieje możliwość wystąpienia zespołów uwarunkowanych genetycznie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kartoflanka Re: PRAWIDŁOWY KARIOTYP 21.05.05, 14:58 tak, moj synek tak mial. Kariotyp prawidłowy a jednak jego wady mialy podłoże genetyczne. U PIotruisa istniało (niewielkie) podejrzenie syndromu Kornelia de Lange. Jest to zespol genetyczny przy ktorym kariotyp jest prawidłowy. Odpowiedz Link
rapida Re: PRAWIDŁOWY KARIOTYP 21.05.05, 19:19 do czego w takim rzie słuzy ustalenie kariotypu, bo sama juz nic nie wiem, pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link
agamama123 Re: PRAWIDŁOWY KARIOTYP 21.05.05, 19:46 Mój synek ma prawidłowy kariotyp ale występują u niego cechy dysmorficzne. Genetycy nie wiedzą dlaczego tak się dzieje. Zaznaczam, że określałam synkowi kariotyp ponieważ pierwsze dziecko ma ZD. Po rewelacjach genetyków w obecnej ciąży darowałam sobie amniopunkcję. Odpowiedz Link
lipenka Re: PRAWIDŁOWY KARIOTYP 24.10.15, 05:06 Witajcie, mojemu synkowi badano kariotyp z krwi obwodowej z powodu cech dysmorfii ale okazal sie prawidlowy. Myslicie, ze jest to mozliwe, zeby wygladac "dziwnie" - synek ma bardzo plaski nos, w zasadzie tylko kuleczke na koncu, jasne oczy z plamkami o migdalowym ksztalcie i delikatnie skosne, plaski profil twarzy..? Odpowiedz Link
pmajkap Re: PRAWIDŁOWY KARIOTYP 21.05.05, 21:50 ustalenie prawidłowego kariotypu ma za zadanie potwierdzenie, bądź wykluczenie typowych zespołów genetycznych gdzie jest więcej lub mniej chromosomów np. Zespół Downa, Turnera, Klinefertera. Jednak spora część syndromów i zespołów genetycznych wiąże się z błędami w kopiowaniu materiału genetycznego, nawet w niewielkich sekwencjach lecz liczba ich pozostaje prawidłowa. Nie jestem fachowcem, napisałam tyle co pamiętałam i wiem Pozdrawiam Majka Odpowiedz Link
heath2 Re: PRAWIDŁOWY KARIOTYP 21.05.05, 22:31 Czy jeśli rodzice mają prawidłowe kariotypy to czy z dzieckiem będzie wszystko ok? Czy zespół Turnera i Edwardsa da sie wykluczyc przy prawidłowych kariotypach rodziców? Nie bylismy z wynikami na konsultacji, bo telefonocznie powiedziano, że wszystko dobrze i myślelismy, ze to nam wystarczy, ale tu się okazuje, że jednak nie do konca moze byc dobrze.Napiszczie co wiecie na ten temat. Odpowiedz Link
vinga_o Re: PRAWIDŁOWY KARIOTYP 21.05.05, 23:08 My usłyszeliśmy, że jako rodzice mamy prawidłowy kariotyp, jesteśmy zdrowi, a pełne trisomie (Zespół Downa, Zespół Edwardsa, Zespół Patua) są przypadkowe i właściwie mogą się przytrafić każdemu :( Od wszystkich lekarzy usłyszeliśmy, że nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy mieli zdrowe dzieci. Zresztą na forum są rodzice, którzy mają zdrowe dzieci i jednocześnie dzieci obciążone powyższymi chorobami genetycznymi. Ale są choroby genetyczne "spowodowane" delecjami lub translokacjami w chromosomach lub genach rodzica, u którego kariotyp może być prawidłowy (ale nie musi). Niestety, nie ma żadnych pewników w przypadku prawidłowego kariotypu - zarówno u rodziców, jak i u dzieci ... Odpowiedz Link
heath2 Re: PRAWIDŁOWY KARIOTYP 21.05.05, 23:55 w takim razie czy jeszcze jakieś badania gen. można zrobić zeby się więcej dowiedziec? Odpowiedz Link
rapida Re: PRAWIDŁOWY KARIOTYP 22.05.05, 09:11 U mojego dziecka bardzo wczesnie wykryto wadę, w postaci przepukliny pępowinowej i zlecono zrobienie amniopunkcji celem wykluczenia błędów kariotypu. Wynik przyszedł z prawidłowym kariotypem, ale napisali również, że powyzsze badanie nie wyklucza innach wad genetycznych, ani też innych zespołów uwarunkowanych genetycznie! No i dalej nic nie wiem, podobnie jak przed badaniem! stąd moje pytanie!!! pozostaje mieć nadzieję,że jedna wada to dość, aby męczyć takie Maleństwo!!! pozdrawiam ciepło,papa Odpowiedz Link
kartoflanka Re: PRAWIDŁOWY KARIOTYP 22.05.05, 19:05 w zasadzie niewiele. My mielismy(rodzice) robione jeszcze badanie regionów subtelomerowych. Mamy pewnie 10% ze cos dadza. Ja robie te badania z kilku powodów po pierwsze: bo moze jednak czegos sie dowiem po drugie: zeby miec w miare spokojne sumienie i po trzecie: dlatego zeby dostarczac lekarzom materialu badawczego, jesli nie mnie to moze kuidys komus sie to jednak przyda... ps. jesli nzajda gen odpowiedzialny za wade to moga pozniej u rodzicow, nastepnego dziecka probowac go znalezc taka specjalna metoda, ktora w skrocie nazywa sie FISH Odpowiedz Link
lipenka Re: PRAWIDŁOWY KARIOTYP 24.10.15, 05:06 Witajcie, mojemu synkowi badano kariotyp z krwi obwodowej z powodu cech dysmorfii ale okazal sie prawidlowy. Myslicie, ze jest to mozliwe, zeby wygladac "dziwnie" - synek ma bardzo plaski nos, w zasadzie tylko kuleczke na koncu, jasne oczy z plamkami o migdalowym ksztalcie i delikatnie skosne, plaski profil twarzy..? Odpowiedz Link