Dodaj do ulubionych

Naklady na nauke

01.02.09, 03:08
To juz wiadomo:

Największe cięcia w kwotach bezwzględnych - około 1 mld zł - dotknęły resorty:
spraw wewnętrznych i administracji, nauki i szkolnictwa wyższego oraz obrony
narodowej.
gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6222296,Premier__wieloletnie_reformy_przesuwamy_na_rok_2010.html
Obserwuj wątek
    • flamengista czemu się dziwisz? 01.02.09, 07:31
      Przecież jesteśmy krajem, w którym gospodarkę ciągnie 2% rolników i 1% górników.

Pozostałe 97% leży do góry brzuchem i żyje z wysiłku tych 3%. Nic więc dziwnego,
      że "drobne" wydatki w postaci emerytur pomostowych dla rolników (20-30 mld w
      ciągu następnych 5 lat) i wydatki na KRUS (25 mld rocznie!) tym grupom się po
      prostu należą.

A wydatki na naukę są pierwsze do obcięcia, wiadomo. Przecież profesor nie
      pójdzie z kilofem na sejm.

PS. pociecha niewielka, że w sumie nie ma za bardzo z czego ciąć więcej. MNiSW
      dało 1 mld oszczędności, teraz pora na inne resorty. I tak w budżecie 2009 na
      naukę przewidywano niewielki wzrost nakładów.

PS2. mnie o wiele bardziej boli kurs złotówki - konferencje naukowe za granicą
      nagle podrożały o 30%.
      • charioteer1 Re: czemu się dziwisz? 01.02.09, 10:20
        flamengista napisał:

> PS. pociecha niewielka, że w sumie nie ma za bardzo z czego ciąć więcej. MNiSW
        > dało 1 mld oszczędności, teraz pora na inne resorty. I tak w budżecie 2009 na
        > naukę przewidywano niewielki wzrost nakładów.

To juz wiadomo, ze wzrostu nie bedzie. Pytanie, o ile bedzie gorzej, ale to
        chyba mozemy sobie pozgadywac w tej chwili. Ciekawi mnie jaki procent budzetu
        MNiSW na 2008 stanowia te planowane oszczednosci. Na dydaktyce nie ma za bardzo
        jak oszczedzac, wiec ciecia beda w wydatkach na badania.

> PS2. mnie o wiele bardziej boli kurs złotówki - konferencje naukowe za granicą
        > nagle podrożały o 30%.

To jest tragedia. Kurs dolara wzrosl prawie dwukrotnie w stosunku do najnizszego
        z 2008 roku (o 75%).
        • flamengista ja się obawiam 01.02.09, 10:39
          że cięcia zrobią przy likwidacji Badań Statutowych

Z puli dawnych badań pewnie zabiorą 20%, reszta będzie "do wzięcia" w
          konkursach. Pomiesza się to z kasą na badania wcześniej będącą w puli
          konkursowej - i jakoś to będzie:)

Jakoś - tzn. liczyć będą, że nikt nie zauważy różnicy;)
    • tocqueville Re: Naklady na nauke 03.02.09, 22:18
      no to chyba mogę się pożegnać z finansowaniem projektu własnego :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka