alicja_krystyna 09.04.05, 18:14 Jaki według Was jest typowy Niemiec? Jakie są Wasze pierwsze skojarzenia? Jeżeli zetknęliście się z Niemcami, jakie są Wasze odczucia? Piszę pracę lic. nt. sterotypu Niemca, dlatego potrzebuję Waszych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: fa... Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.jjs.pl 09.04.05, 18:16 Czterech pancernych nie oglądałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_krystyna Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? 09.04.05, 18:44 Gość portalu: fa... napisał(a): > Czterech pancernych nie oglądałaś? Drogi/a Fa pancernych owszem oglądałam. A post założyłam , poniewaz wasze opinie zamierzam wlączyc do mojej pracy i potraktowac je jako materiał źródłowy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anjta Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 12:51 rtykj Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ich spaßig... IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 09.04.05, 18:17 Blond wie Onkel Adi, schlank wie Göring und groß wie Göbbels. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ich Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 09.04.05, 18:24 Typowy Niemiec nie istnieje. Narod bardzo zroznicowany, inny temperament, albo brak temperamentu, na polnocy, inni ludzie sa w Nadrenii, Bawarii, Szwabi sa b.spokojni. Poprzez duza migracje, to sie wszystko wymieszalo. Potrafia nawet improwizowac i fantazjowac (to nasza zasluga). Mysle, ze kazdy bedzie mogl cos dorzucic. Nie wiem, ilu na forum zyje w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fa... Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.jjs.pl 09.04.05, 18:32 Generalnie ci z którymi współpracuje (Bawaria, okolice jeziora Bodeńskiego, Kolonia, Brema) wszyscy raczej są rzeczowi, solidni, nie robią pustych obietnic dotrzymują słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ich Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 09.04.05, 18:38 To sa Geschäftsleute. Mozna dla kazdej warstwy spolecznej znalezc wspolne cechy, to bedzie latwiej. Znalezc wspolny mianownik dla 80 mln sie nie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fa... Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.jjs.pl 09.04.05, 18:43 Masz 100% racji ale np. Francuzi są zupełnie inni: są niesłowni ich mowa nie oznacza tak = tak, nie = nie - co poeta miał na myśli dowiadujesz się po fakcie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jecki Hi Fa, IP: *.arcor-ip.net 09.04.05, 19:49 nie przypominam sobie, zebym z Toba wspolpracowal... :-( j. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ich Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 09.04.05, 18:28 Zapytaj sie na forum Polonia w Niemczech (Aktualnosci, Media). Uzyskasz spewnoscia wyczerpujace informacje! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fa... Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.jjs.pl 09.04.05, 18:36 A odwrotnie jeżeli chcecie znać opinie Niemców o Polakach to niestety najlepiej oddaje to taki dowcip: Klaus Nichtshabski (klaus od klauen) A więc można Niemcom na pewno dorzucić cechę - zarozumiali Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_krystyna Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? 09.04.05, 18:47 świetny przykład Fa... ciekawe , czy tylko My Polacy, uważamy Niemców za zarozumiałych? Ta cecha często jest wymieniana.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karola Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.net.euron.pl 09.04.05, 19:01 zgadzam się! zarozumiali... a ponadto: myślą, ze jak jestemy biedniejsi, to tez jestesmy głupsi - a to oni są debilami w wiekszosci(pszepraszam za wyrażenie, ale poniosło mnie), antyrodzinni - wszystkim do okoła by pokazywali, jak oni bardzo zaangazowani są w pomaganie drugiemu człowiekowi, a zapominaja o najbliższej rodzinie, twierdzą, że są tolerancyjni, tymczasem nie lubią obcokrajowców, smieją się z Polaków opłakujących Papieża, bo sami wierzą jedynie w moc pieniądza, a o duchowym bogactwie nigdy nie słyszeli... i pewnie wpadnie mi jeszcze z czasem sporo ich cech. nie chcę generalizowac, bo napewno nie wszyscy są tacy, ale z mojego dośiwadczenia tacy własnie są! a nie miałam wcale jakiś przykrości w kontaktach z Niemcami. studiuję germanistyke i byłam zachwycona ich językiem, kulturą i historią, ale teraz coraz większą czuję do nich niechęć. i tak jak jeszzcze przed 2 laty chciałam zaraz po studiach wyjechać do Niemiec na stałe, tak teraz wiem, ze zostane w Polsce, obojętnie jakim dnem będzie (bo z naszymi plitykami, to bedzie już tylko coraz gorzej) i na każdym kroku bede broniła nas i naszej kultury. nie dam sie kupić żadnemu NIEMCOWI! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fa... Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.jjs.pl 09.04.05, 19:05 Niemcy są narodem ceniącym humanitaryzm. Jak zwiększyć stopień humanitaryzmu na świecie? Eksterminować narody niehumanitarne. Już to przerabialiśmy Wiem, że zaraz to zostanie skasowane Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? 09.04.05, 19:07 Gość portalu: karola napisał(a): > zgadzam się! zarozumiali... > a ponadto: myślą, ze jak jestemy biedniejsi, to tez jestesmy głupsi - a to oni > są debilami w wiekszosci(pszepraszam za wyrażenie, ale poniosło mnie), > antyrodzinni - wszystkim do okoła by pokazywali, jak oni bardzo zaangazowani > są w pomaganie drugiemu człowiekowi, a zapominaja o najbliższej rodzinie, > twierdzą, że są tolerancyjni, tymczasem nie lubią obcokrajowców, smieją się z > Polaków opłakujących Papieża, bo sami wierzą jedynie w moc pieniądza, a o > duchowym bogactwie nigdy nie słyszeli... i pewnie wpadnie mi jeszcze z czasem > sporo ich cech. nie chcę generalizowac, bo napewno nie wszyscy są tacy, ale z > mojego dośiwadczenia tacy własnie są! a nie miałam wcale jakiś przykrości w > kontaktach z Niemcami. studiuję germanistyke i byłam zachwycona ich językiem, > kulturą i historią, ale teraz coraz większą czuję do nich niechęć. i tak jak > jeszzcze przed 2 laty chciałam zaraz po studiach wyjechać do Niemiec na stałe, > tak teraz wiem, ze zostane w Polsce, obojętnie jakim dnem będzie (bo z naszymi > plitykami, to bedzie już tylko coraz gorzej) i na każdym kroku bede broniła nas > i naszej kultury. nie dam sie kupić żadnemu NIEMCOWI! tak masz racje. to sa wlasnie stereotypy i uprzedzenia. radzilabym MNIEJ wojennych filmow ogladac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karola Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.net.euron.pl 09.04.05, 19:20 kilka lat temu tez tak myslałam, że to sa tylko uprzedzenia. i nie jestem fanką filmów wojennych. To, że częsciej się usmiechają do siebie i do nas na ulicy, to nie znaczy, ze sa narodem pogodniejszym i milszym. Uśmiechaja sie, (a ten uśmiech chcociaz nie zawsze szczery, to zawsze jest)ale tak naprawdę maja cię głęboko w d....Polak jest dla nich nikim, nie ma się co oszukiwać, podobbnie, jak Turek, czy Rosjanin. Porozmawiać, porozmawiają z tobą, ale i tak twoja wypowiedź się nie liczy... Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? 09.04.05, 20:13 Gość portalu: karola napisał(a): Polak jest dla nich nikim, nie ma się co oszukiwać, podobbnie, > jak Turek, czy Rosjanin. Porozmawiać, porozmawiają z tobą, ale i tak twoja > wypowiedź się nie liczy... masz racje. moj maz wybral mnie z katalogu. jestem potrzebna mu do sprzatania i gotowania;))) a na powaznie to przykro mi, ze masz az tak bardzo zle doswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karola Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.net.euron.pl 10.04.05, 11:36 Ty i Twój mąz tworzycie związek, a w miłosci nie licza sie żadne uprzedzenia. Już wspominałam, ze nie miałam niemiłych doświadczeń z Niemcami. Moje opinie są wynikiem obserwacji i kontaku z nimi, ale jakiś koszmarnie złych doświadczeń nie miałam na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asa Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 11.04.05, 11:36 bez niemieckich kardynalow nie byloby papieza JP, ale o tym nie wiesz bo jestes prawdopodobnie za mloda; nb niemieckie koscioly ingeruja w zycie spolecznie bardziej niz tak potezny polski kosciol katolicki, bo jak wytlumaczysz fenomen ciaglego lamania 3 przyjkazania przez otwiieranie supermarketow 24 / dobe przez 7 dni w tygodniu?, wszelkie inicjatywy rozszerzenia godzin zakupow na niedziele rozbily sie w niemczech na oporze obu kosciolow! Naturalnie przeszlo 50 % niemcow nie rozumie kultu jednostki w jaki przeksztalcil sie kult papieski; jezeli kiedys slyszalas o Marcinie Lutrze to bedziesz wiedziala dlaczego 50%. jestem ciekaw czy bedziesz tak samo uwielbiala papieza jezeli nim bedzie kard. ratzinger? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jecki mila Karolciu, IP: *.arcor-ip.net 09.04.05, 19:52 czy Ty aby nie nazywasz sie Wanda ??? :-) j. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fa... Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.jjs.pl 09.04.05, 18:54 Duża część Europy by się podpisała pod takim zdaniem: Ich kann die Scheißdeutschen nicht leiden, aber technisch sind sie uns überlegen! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pippi Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.protonet.pl 09.04.05, 19:43 Gość portalu: fa... napisał(a): >..., aber technisch sind sie uns überlegen! "uns" ... bedeutet, wen ??? MfG. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fa... Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.jjs.pl 09.04.05, 20:48 No przecież chodziło koleżance o stereotypy - odpowiedzi były pod tym względem trafione. Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? 09.04.05, 19:57 nic tylko stereotypowe uprzedzenia. Zamieszkajcie tu na wiele wiele lat, zamieszkajcie wsröd Niemcöw, pracujcie z nimi i wtedy.... niespodzianka, nie to czego sie spodziewaliscie! Tylko: wtedy i tak nie bedziecie mogli powiedziec wszystkiego o wszystkich Niemcach. Pomyslcie o Niemcu, ktöry zamieszka na pare lat w Warszawie. Bedue mu sie wydawalo, ze wszystko o Polakach wie. I wtedy pojedzie na dalsze lata w Bialostockie. I co? I bedziesie musial tych Polaköw od nowa uczyc. Tak wiec widzicie jakie wielkie guano te wszystkie podsumowania narodöw! Ja to widzialam wczoraj dwa razy: raz jak w TV mäöwiono i pokazywano, ze ci niby balaganiarscy i olewajacy wszystko Wlöosi zapanowali nad trudna sytuacja w Rzymie i jak pojechalam z poludniowych niemiec - gdzie zyje od 30 lat, do NRW, gdzie stwierdzilam, ze mieszka tam zupelnie inna rasa Niemcöw. Przez setki lat mieszania z polakami wyszla calkiem ladna mieszanka! Panie sa o wiele ladniejsze, panom tez niczego zarzucic nie mozna. No, i podsumujcie tu Niemcöw z mojego rejonu z Niemcami z pölnocy! To takj jakbyscie dodali jablko do gruszki i wyciagneli srednia:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ich Piekny z NRW IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 09.04.05, 22:16 Moge potwierdzic, mieszkam 20 lat w NRW. Mowi sie o tutejszych mieszkancach multi-kulti, prawda jest "mehr multi, als kulti". Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Prosze nie zasmiecac tego forum 09.04.05, 20:45 Idzcie sobie z takimi tekstami na forum swiat i tym podobne oszolomiska. Ew. na forum slowianskim kazdy prawdziwy patriota moze od serca sobie wygarnac i wygarniac na podlych germancow. Ale nie tutaj prosze. MfG C. (podly germaniec) Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_krystyna do Cranmer 09.04.05, 21:14 crannmer napisał: > Idzcie sobie z takimi tekstami na forum swiat i tym podobne oszolomiska. > > Ew. na forum slowianskim kazdy prawdziwy patriota moze od serca sobie wygarnac > i > wygarniac na podlych germancow. Ale nie tutaj prosze. Drogi zniesmaczony autorze, jeżeli przeczytałbyś dokladnie dlaczego założyłam ten wątek, może nie oburzałbys się na " zaśmiecanie" forum.Widzisz , nie chodziło mi o opluwanie Niemców ( gdybym potrzebowała takie opinie zajrzałabym do programu LPR), lecz o autentyczne, zróżnicowane opinie . Zauważ, że nie poprosiłam o opisanie negatywnego stereotypu, a że taki przeważa w wypowiedziach forumowiczów, no cóż , wyciągnij wnioski.. Poza tym uprzedzenia nie biorą się znikąd, w każdym stereotypie podobnie jak w plotce, jest ziarno prawdy. Tak samo jest niestety z wizerunkiem Polaka złodzieja samochodów, trzeba sie zgodzic ,że są podstawy tego wizerunku.. jeżeli chcialbys zgłębic temat i zobaczyc jak sobie Polacy "wygarniali od serca" Niemcom, począwszy od XVI wieku, zapraszam do lektury mojej pracy. z przyjemnością przeslę Ci ją. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fa... Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.jjs.pl 09.04.05, 21:03 wiesz Crannmer - te wypowiedzi to jak żal odtrąconego nieszczęśliwie zakochanego. Każdy z nas jest Niemcami jednocześnie zafascynowany i ma lęki - historycznie uzasadnione (o ile wolno mi się wypowiadać w imieniu innych). A forum słowiańskie - nie dziękuję. Czesi, Słowacy Chorwaci OK, Rosjanie już niekoniecznie - co też ma swoje podstawy. Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? 10.04.05, 10:38 Ich sie nie da lubic. Coz ja na to poradze ? Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? 10.04.05, 12:01 no dobrze, ich sie nie da lubic. Kogo? Tych co ich poznales, czy wszystkich wogöle? Pamietam jak poznalam pania ktöra mi zdradzila, ze jej ojciec jest Polakiem. Powiedzialam, ze Polacy to dzentelmeni. Zasmiala sie gorzko i powiedziala, ze Polacy to pijacy, brudasy i cos tam jeszcze. Czy to, ze taki byl jej ojciec upowaznia ja do möwienia tak o wszystkich Polakach? Czy to, ze ktos z Was ma niemile kontakty z Niemcami upowaznia kogokolwiek do uogölniania? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fa... Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.jjs.pl 10.04.05, 12:21 Odwiedź dowolną stronę niemiecką www z dowcipami i przekonasz się ile oni sobie robią z tych szczytnych ideii. No ale my też opowiadamy niesmaczne kawały o Rumunach, Zydach itd. Jak to mówił poeta: „by człowiek był człowieka bratem, trzeba go wpierw przećwiczyć batem” a więc na siłę się miłości zainstalować nie da chyba że UE rozwinie się w kierunku państwa policyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Alma Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.05, 18:52 Juz sam fakt, ze ktos odwiedza strony z kawalam swiadczy w moich oczach o jego poziomie intelektualnym. I vice versa: podobnie "inteligentni" Niemcy te kawaly tam zamieszczaja. Ale ludzie ubodzy w IQ nie sa przeciez odzwierciedleniem calego spoleczenstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fa... Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.jjs.pl 10.04.05, 19:05 To co się dzieje w twoich oczach nie jest najistotniejsze. Chciałbym przypomnieć, że Twój atak jest o tyle nie na miejscu, że pytanie dotyczyło STEREOTYPÓW. Kategoria dowcipów Nationalitäten opiera się na stereotypach a tego dotyczyło pytanie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Alma Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.05, 19:16 Moje drogie mydelko Fa, nie musisz mi nic przypominac, bo ja umiem czytac i dobrze wiem, o co chodzilo w pytaniu autora. To po pierwsze. Po drugie: pytanie dotyczylo stereotypu typowego NIEMCA a nie NIEMCA-PROSTAKA, dlatego Twoja propozycja opisu typowego NIEMCA na podstawie strony internetowej z wypocinami niemieckich absolwentow szkol podstawych (lub ich ekwiwalentow) nie jest najmadrzejszym pomyslem. Kategoria dowcipow Nationalitäten opiera sie nie na stereotypach tylko na plotkach ludzi prostych podawanych z pokolenia na pokolenie pod budka z piwem... ludzi, ktorzy z danym narodem nigdy do czynienia nie mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karola Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.net.euron.pl 10.04.05, 19:49 Alma...nie wiem, czmu uważasz, że ludzie, którzy czytają i wymyslają kawały, są prostakami. Kawały w sposób humorystyczny oddają rzeczywistość, i nawet jeżeli ją trochę zniekształcają (poprzez wyolbrzymienia), to mozna w nich odczytać wiele prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fa... Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.jjs.pl 10.04.05, 19:54 tu się wyjątkową z Almą zgodzę, że Niemcy śmiejący sie z dowcipów o Polakach są kretynami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fa... Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.jjs.pl 10.04.05, 19:51 Ja nie proponowałem opisu Niemca na podstawie stron internetowych z dowcipami. Tylko odwrotnie dla pełnego poznania sytuacji proponowałem zapoznanie się z tym co myśli wielu Niemców o Polakach (a głupi ludzie mają takie same prawa wyborcze jak mądrzy). Czytając oficjalne gazety negatywnych stereotypów nie poznasz, bo panuje Political Correctness. Generalnie zgadzam się z tym, że ocenianie ludzi na podstawie przynależności narodowej nic nie wnosi, trzeba podchodzić indywidualnie itd. mimo mojego mydlanego nicka ;-). A stereotypy raczej mi nie pasują dla kritische Geister bo się opierają na uproszczeniach i uogólnieniach. Chcemy się zająć stereotypami - musimy poznać co mają do powiedzenia ludzie mający skłonność do uproszczeń i uogólnień. Bo ci myślący powiedzą, że nie ma wspólnego mianownika i ta dyskusja nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Alma Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.05, 22:11 Wejdz w takim razie na www.witzbank.de/polen.htm poczytaj i opowiedz mi potem co nowego sie dowiedziales? :) Ich wette, daß die Liste nicht allzu lang sein wird. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fa... Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.jjs.pl 10.04.05, 22:17 Już to kiedyś czytałem. You don't give up. Do you? Rozmowa ze mną nie zastąpi ci facetów z Budimexu. Odpuśćmy sobie. Ja się wycofuje. Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? 11.04.05, 00:48 Niestety oni sa prostakami. Na poludni wiesniacy, na polnocy przemyslowy proletariat. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? 11.04.05, 09:27 Był taki odcinek Europa da się lubić o stereotypach i wyszło, że Niemcy to najgorsi pieniacze, bo jako jedyni wydają pismo pt. Burda ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sdf Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 10:32 jak chcecie wiedzieć jak wygląda stereotypowy niemiec wystarczy pojechać do jakiegoś szczecińskiego hipermarketu. Mozna wyleczyć sie z wielu kompleksów które jak czytam Polacy mają Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ich Niemcy w Szczecinie? Toz to Ossis! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 15.04.05, 12:48 Kennt Ihr den Unterschied zwischen einem Türken und einem Sachsen? Der Türke geht zur Arbeit und spricht perfekt Deutsch, und der Sachse... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: geduld Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 11:20 Da das Stereotyp aus psychologischer Sicht ein oft vereinfachtes, eben stereotypes Urteil ist und vom Urteilenden abhängt, sollst du in deiner Arbeit entscheiden, welches Volk seine Ansichten hierzu äußert. Nach meiner Überzeugung wäre es ratsam, von Polen und ihren Meinungen zu schreiben. Da jene auf konkreten Tatsachen fußen, würde ich vorschlagen, mit Erfahrungen der Polen im Zweiten Weltkrieg anzufangen. Unsere Ansichten über Deutsche sind nämlich durch die Ereignisse des letzten Krieges und das besonders aggressive Vorgehen der Deutschen geprägt. (Viel Glück!) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cfaniak Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.04.05, 11:54 geduld napisal: "...Unsere Ansichten über Deutsche sind nämlich > durch die Ereignisse des letzten Krieges und das besonders aggressive Vorgehen > der Deutschen geprägt." ------------------------------------------------------------------------- ...denn es gibt auch besonders sanfte Kriege, musst Du wissen - und zwar immer dann, wenn Polen einen Krieg führten oder führen ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: geduld Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 11:23 Natürlich: "geprägt von..." Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fa... Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.04.05, 11:31 "geprägt durch" ist auch OK google rules! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: geduld Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 15:59 Leider nein! Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Will curiosity kill the tiger? ;) 15.04.05, 16:32 a gdzie: leider nicht? :) można: leider nein? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: geduld Re: Will curiosity kill the tiger? ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 17:19 Oj, tiggerific, tiggerific! Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus pow wypowiedz 16.04.05, 03:05 to swieta racja. Gadanie o stereotypach to strata czasu, bo stereotypy nie maja z rzeczywistoscia nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Ja mam dwa takie... IP: 212.191.169.* 15.04.05, 19:23 1) Pracujący; od poniedziałku do piątku stara się uniknąć podpaduchy u szefa i prowadzi działania pozorne, które mają udowodnić, jak wiele robi dla frimy. W rzeczywistości myśli o piątku, bo latem grilluje i chla, a zimą tylko chla. CAŁY czas równomiernie myśli o tym, jak cudownie będzie na emeryturze. To dotyczy Niemców w wieku ok. 50 lat, z którymi miałem do czynienia przez kilka lat. 2) Niepracujący: tępy, leniwy odbiorca socjala, który za nic nie podejmie pracy, bo mu się nie opłaca. Ma za to wielkie wyobrażenie o sobie i o swojej krzywdzie, ktora jest efektem ogólnego spisku. Łatwo robi się agresywny. Ksenofob. Przyszłość Niemiec czarno widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ich A terazniejszosc jest rozowa? Dla ich obojga? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 15.04.05, 19:26 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: H.Juhnke SÄUFERLAND IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 16.04.05, 01:33 Gestern sprach Sabine S. in den Tagesthemen "Deutschland ist ein Säuferland! Man sollte sich was schämen!" Ja, dacht ich, da hat se Recht - hab´s auch schon mal gelesen Deutschland war´n korrektes Volk - ist es mal gewesen. Jetzt weiss jeder aus wissenschaftlichen Expertisen nirgendwo wird soviel gesoffen wie in Gegenden wie diesen. Deutschland ist ein Säuferland ich wend mich ab mit Grausen Barbaren! Banausen! die in der Kneipe hausen. Deutschland ist ein Säuferland tut in der Seele weh alle ziehen sich zu - nur ich trink´n Tässchen Tee. Früher tausend Lichterketten - alle sehr betroffen heute heisst es: hoch die Tassen - alle schwer besoffen. Ordnung, Pflicht und Militär und deutsche Wertarbeit das war alles früher mal - heute ist jeder breit. Die ganze Welt - sie atmet auf, wunderbar entspannt Deutschland Einig Vaterland - mit dem Bierglas in der Hand. Deutschland ist ein Säuferland ich wend mich ab mit Grausen Barbaren! Banausen! die in der Kneipe hausen. Deutschland ist ein Saüferland tut in der Seele weh alle ziehen sich zu - nur ich trink´n Tässchen Tee. Deutschland ist ein Säuferland ich wend mich ab mit Grausen Barbaren! Banausen! die in der Kneipe hausen. Deutschland ist ein Säuferland tut in der Seele weh ich leide, wenn ich meine Heimat im Alkohol versinken seh. Odpowiedz Link Zgłoś
abel0ne Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? 16.04.05, 16:51 Ala, jak widzę nie znalazłaś zbyt wiele u autorów, o których Ci mówiłam, jak ostatnio do mnie wpadłaś. Przykro mi. Chętnie kiedyś zapoznam sie z Twoją pracą. Pita oddałaś? P.S Mam naddzieję, że tylko jedna Alicja pisze na pewnym uniewerku taką pracę :- ) Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_krystyna Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? 17.04.05, 10:40 Praca ma się nienajgorzej, chociaż nie jest zbyt odkrywcza...mam nadzieję, że analiza wypowiedzi z forum nieco ja ożywi...:)) ..Tylko dlaczego , połowa postów jest po niemiecku ??? PITA oddałam. Jakież te kobiety w US są głupie.. Odpowiedz Link Zgłoś
abel0ne Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? 17.04.05, 10:51 dlaczego po niemiecku? Bo nie wszystkim przyszło do głowy, że można pisać o Niemcach nie znając ich języka, a niektórzy lubią się popisywac, choć to nie wątek o pracy domowej, ćwiczeniach i tłumaczeniach. Jak chcesz, to Ci to przetłumaczę, co inni forumowicze powypisywali :-), tylko będziesz musiała do mnie kiedyś wpaść... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus ale... 18.04.05, 12:55 jaki sens ma praca o stereotycha, w dodatku na podstawie tak wybiorczego medium jak forum internetowe? Nie zeby to jakos napastliwie mialo brzmiec, zebym grzmiala z oburzenia, ale pytam sie o sens. Z ciekawosci. Bo stereotypy sa, kazdy narod je ma i kazdy czlowiek i kazdy narod i czlowiek cierpi. Ale co odkrywczego mozna jeszcze o tym powiedziec? bo gdybys to chciala jakos blizej zbadac, to wypowiedzi forumowe nie sa zadnym odnosnikiem ani wyznacznikiem. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
abel0ne Re: ale... 20.04.05, 20:04 ggigus napisała: > jaki sens ma praca o stereotycha, w dodatku na podstawie tak wybiorczego medium > > jak forum internetowe? A gdzie ci ggigusko stało, że to na podstawie li tylko forum? > Nie zeby to jakos napastliwie mialo brzmiec, zebym grzmiala z oburzenia, ale > pytam sie o sens. Z ciekawosci. > Bo stereotypy sa, kazdy narod je ma i kazdy czlowiek i kazdy narod i czlowiek > cierpi. > Ale co odkrywczego mozna jeszcze o tym powiedziec? Co, skleroza, już nie pamietasz, że często w Polsce student pisze na temat, który się uwidział promotorowi??? bo gdybys to chciala jakos > blizej zbadac, to wypowiedzi forumowe nie sa zadnym odnosnikiem ani > wyznacznikiem. Kochanie, sama powiedziałam Alicji, że zbyt wiele materiałów n.t. wizerunku Niemców dzisiaj nie znajdzie, że można poszukać w weekendowej Gazecie i zanalizować język żurnalistów zajmujących sie tematyką polsko-niemiecką itp. Mało tego jest, w gruncie rzeczy, bo do dzisiaj Niemcy to faszyści, pedanci itd. itp. Niestety, promotorka Ali jest wyłącznie zainteresowana najnowszymi trendami :-) No i jeszcze jedno, ta praca nie może być zbyt obfita, więc zbyt dogłębna być nie może :-(. Pozdr > pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Kochaniutka! 20.04.05, 20:39 oki, moje przypuszczenie ze tylko na podst. forum bylo bledne. pracy licencjackiej nie pisalam, a wybor tematu pracy mgr mialam, wiec nie wiedzialam, ze mozna komus zadac prace na tak denny temat. dzieki za wyjasnienia A czy ja wiem czy Niemcy w prasie to faszysci? Watpie. pociesz sie, ze tak samo pisze prasa niem. o Polakach. Zbiorowo taplamy sie w stereotypach. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: helga;) Re: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.icpnet.pl 19.04.05, 15:47 moj mutterprachler-helga jest typowa niemka wredna złosliwa bez poczucia humoru kaze sie uczyc tony tekstów goethego na pamiec a do tego bije rekordy nudy..i nie chce jej sie z nami rozmawiac.. to po co ona jest??? pozdroffki dla helgi co jej wszyscy nienawidza PS Ale deutsch ist ok:) a tacy typowi niemieccy turysci kojarza sie z otyłoscia i fura kasy;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pippi Re: STEREOROSKOPOWA HELGA !!!! IP: *.protonet.pl 19.04.05, 16:50 Stottererin Helga - ble, ble, wie geht's ??? MfG. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Papaya Typisch deutsch? IP: 141.76.121.* 19.04.05, 23:17 pytasz o typowego Niemca. Coz... Niemiec jest dokladny, punktualny, dobrze zorganizowany(to chyba potwierdzi ci praktycznie kazdy, czepiaja sie o najdrodniejsza pie..) Niemcy nie maja poczucia humoru , nie umieja sie bawic(co jest prawda, bo w na niemieckich imprezach sie po prostu nie tanczy tak sie tylko stoji z piwem i prowadzi rozmowy), do tego sa bardzo glosni i czesto chamscy. Niemcy sa czysci i pedantyczni, ale to nie jest cala prawda. Taki stereotyp dotyczy tylko starszych, mlodzi niestety sa czesto zaniedbani i po prostu wygladaja nieestetycznie. Ubieraja sie szaro (oliwkowy, szary, bezowy). Dlatego tez coraz czesciej slyszy sie o Niemcu jako brudasie. Dziewczyny nosza adidasy na koturnie. Niemki sa uwazane za brzydkie (szczegolnie te z bylego DDR. Podrozuja duzo -niemieccy turysci-emeryci stanowia duzy procent w biurach turystychnach. Sa leniwi(wysluguja sie tania sila robacza np. z Polski ale nie tylko) Niemcy kojarza nam sie z czystoscia, czyste chodniki, sortowanie smieci. Ich toway sa dobrej jakosci np. Boschoraz produkuja dobre auta np. BMW. Nie lubia obcokrajowcow. Polasy uwazaja ich za zlych kierowcow,poniewaz pszestrzegaja wszystkich ograniczen. Mam nadzieje, ze moja wypowiedz pomoze ci w napisaniu pracy, podaje ci jeszcze adresy gdzie mozesz sobie troche o stereotypach poczytac. Moze akurat cos ciekawego jeszcze znajdziesz. web.uvic.ca/geru/400/students/project10.html www.goethe.de/z/jetzt/dejart38/dejprv38.htm www.dpg-brandenburg.de/nr_4_5/konopka.shtml www.uwe-rada.de/themen/pol22.html www.heimat-in-deutschland.de/uebungen/typisch_deutsch/ P.S. ciekawe byloby porowanie stereotypow roznych grup wiekowych np. co mysla 20, 40 i 60 latkowie i jak sie te Stereotypy zmieniaja. POWODZENIA Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sa Achtung: STEREOTYPOWY NIEMIEC? IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 26.04.05, 10:47 Samstag, 20.15 - 22.45 (150 min.) Das Erste ARD Typisch deutsch? Die große Volksbefragung im Ersten www.ard-digital.de/ipg/sender.php?stationID=3507&timeStart=2005-04-30+05%3A30%3A00&timeEnd=2005-05-01+05%3A29%3A00 Odpowiedz Link Zgłoś