Dodaj do ulubionych

antykoncepcja a leki

25.03.10, 17:30
Witam. Pytanie prawdopodobnie do kobiet: Jak reagujecie na pigułki?
Obserwuj wątek
    • i-l-o-n-a Re: antykoncepcja a leki 05.04.10, 17:50
      wiekszosc lekow niestety wyklucza mozliwosc stosowania antykoncepcji
      hormonalnej, bo oba leki dzialają na siebie i sie wzajemnie "zwalczaja".
      Generalnie nie ma ani dzialania antykoncepcyjnego ani p.padaczkowego. Ja
      probowalam przy Tegretolu - krwawilam dlugo az mnie neurolog oswiecila ze nie
      moge brac hormonow, teraz biore Lamitrin i sprawa podobna.
      Gin mi polecil wkladke MIrena twierdzac ze ma inny hormon i nie ma problemow w
      laczeniu z lekami, ale musze spytac neurologa
      • anna-b55 Re: antykoncepcja a leki 05.04.10, 18:06
        Ja juz próbowałam 4 różnych pigułek. Po każdych strasznie się
        czułam. Wiem, że leki ze sobą się nie zgrywają ale coś musi
        zadziałać.
        • opuncja25 Re: antykoncepcja a leki 12.04.10, 21:08
          ja biorę Lamotrix i od 6 m-c Yasminelle. czuje się bardzo dobrze,
          poprawiła mi się cera, okres jest mniej intensywny i co
          najważniejsze nie boli mnie brzuch, a musze zaznaczyć, że wcześniej
          pierwsze dwa dni okresu to był koszmar!Na samym początku mniałam
          wiele wątpliwości, obaw, ale po konsultacjach z neurologiem i
          ginekologiem zdecydowałam się i (jak na razie :)) nie żałuje!
          • justysia89 Re: antykoncepcja a leki 20.08.10, 13:41
            ja od roku biorę Lamitrin, a od 10 miesięcy tabletki antykoncepcyjne
            Microgynon21, od samego początku jest ok, bardzo dobrze sie czuje, zero bólu
            przed i dwóch pierwszych dniach miesiączki
            • i-l-o-n-a Re: antykoncepcja a leki 22.08.10, 09:44
              dziewczyny a powiedzcie co mowili lekarze w kwestii skutecznosci lekow? Bo mnei
              mowiono niejednokrotnie i tez sama czytalam o tym, ze leki p.padaczkowe i
              antykoncepcyjne osłabiają swoje dzialanie wzajemnie. Ja glownie tego sie boje,
              boje sie nawrotu napadow i tego ze antykoncepcja moze byc nieskuteczna, a to
              okaze sie jak juz bedzie za pzono, mam 2 dzieci i mi wystarczy :)
              Czytalam troche publikacji na ten temat i wyszlo na to ze mozna stosowac
              antykoncepcje zawierającą lewonorgestrel, czyli wkladka Mirena i tabletki Azalia
              (?), moj ginekolog sie konsultowal z prodcentem i jakimis lekarzami i
              potwierdzili, ale ja wole pogadac z neurologiem wiec czekam na wizyte.

Wracajac do pytania, nie mowili Wam lekarze ze antykoncepcja moze byc nieskuteczna?
              • justysia89 Re: antykoncepcja a leki 22.08.10, 11:45
                Ja zażywam leki antykoncepcyjne i leki p/padaczkowe, mój neurolog mówił mi że
                mogę brać leki antykoncepcyjne. Antykoncepcyjne nie obniżają skuteczności leków
                p/padaczkowych, ale leki p/padaczkowe spowalniają wchłanianie leków
                antykoncepcyjnych.
                • love.cat Re: antykoncepcja a leki 22.08.10, 13:15
                  spowalniaja dzialanie czyli co? Bo jak nie dzialają jak nalezy, to po co je
                  brac, dodatkowa chemia jakby nie bylo :/ Poki nie biore nic to przynajmniej wiem
                  kiedy spodziewac sie owulacji, a z tabletkami ktore mogą nie dzialac to spore
                  ryzyko :/
                  • love.cat Re: antykoncepcja a leki 22.08.10, 13:16
                    ( to nadal ja ) i-l-o-n-a :)
                  • justysia89 Re: antykoncepcja a leki 22.08.10, 14:36
                    Spowalniają tzn dłużej się wchłaniaja, tak ja to zrozumiałam. Jak dla mnie leki
                    antykoncepcyjne działają tak jak powinny, wszystko jest ok, tak jak być powinno,
                    miesiączka regularnie. Jest identycznie tak jak miałam gdy brałam
                    antykoncepcyjne przed lekami na epi, tylko oczywiście mam zmieniony lek.
                    • i-l-o-n-a Re: antykoncepcja a leki 23.08.10, 09:20
                      tylko pytanie czy moze dojsc do zaplodnienia, bo ze okres jest regularny przy
                      tabletkach to normalne i o niczym nie swiadczy, przeciez jest sztucznie
                      wywolywany. Mnie tylko zastanawia czy jesli dawka jest dostosowana do
                      przecietnej kobiety , to czy w przypadku problemow z powolnym wchlanianiem, czy
                      moze mniejszym, nie jest tak ze moze dojsc do zaplodnienia. Przeciez wystarczy
                      zapomniec raz połknąc o czasie czy pominac dawke i juz w danym miesiacu
                      antykoncepcja moze byc nieskuteczna, trzeba dodatkowo sie zabezpieczac i nie
                      liczyc na ich dzialanie w tym cyklu. Ja bym byla ostrozna w tym temacie, bo o
                      tym czy antykoncpecja byla skuteczna i czy tabletki dzialaly prawidlowo wiadome
                      jest dopiero po dluuuugim okresie brania mocno obfitujacego w sex i nie
                      obfitujacego potomstwem :)
                      Dobre samopoczucie przy tabletkach anty tz o niczym nie swiadczy, o tyle dobrze
                      ze problemy neurologiczne sie nie nasilają ( przy niektorych lekach p.p.
                      antykoncepcja moze powodowac pogorszenie w sprawach epi) ale w drugą strone to
                      jzu nie takie oczywiste, nie kazda kobieta przeciez czuje jakikolwiek wplyw
                      tabletek anty. Tym bardziej jesli ich wchlaianie mialoby byc oslabione, wtedy
                      juz w ogole moznaby nie czuc ich wplywu na organizm.

Nie wiem co o tym myslec, mnie neurolog mowila ze antykoncepcja hormonalna
                      niebardzo, ze nie mozna jej zaufac w tym przypadku. Gin. mi polecal ale on ma
                      biznes w zakladaniu wkladek MIrena wiec moze byc malo obiektywny
                      • justysia89 Re: antykoncepcja a leki 23.08.10, 09:39
                        No ja 10 miesięcy biorę microgynon21 który jest z większa dawką czegoś tam,
                        lekarka mi mówiła, ale już nie pamiętam. Bardzo często sypiam z facetem i nie
                        zachodzę w ciążę, czyli leki dobrze działają. Zapomnieć o tabletce mi się nie
                        zdarzyło. Zdrowa kobieta gdy zapomni wziąć tabletkę, pominie ją musi stosować
                        dodatkowe zabezepieczenie.
                        • i-l-o-n-a Re: antykoncepcja a leki 23.08.10, 13:57
                          no wlasnie to mialam na mysli. Zdrowa kobieta zapomni raz lub sie spozni z
                          polknieciem i juz nie dziala antykoncepcja wiec niewielkie nawet wahania
                          hormonow mają znaczenie, w przypadku gorszego wchlaniania tym bardziej jest to
                          problem. No nic, najwazniejsze ze u Ciebie dziala :)
                          • stacha69 Re: antykoncepcja a leki 24.08.10, 17:38
                            Na epi choruję od 10 lat, Od 20 stosuję wkladki.Już po zdiagnozowaniu choroby mój ginekolog proponowal mi doustną terapię hormonalną, ale po informacji o epi poprosil o konsultację z neurologiem. Decyzja : dotychczasowa forma antykncepcji jest najlepsza (zdanie neurologa).
                            Mam 40lat, nie planujemy z mężem powiększenia rodziny i możemy nadal cieszyć się udanym seksem.
                            • poziomka644 Re: antykoncepcja a leki 30.03.11, 20:46
                              Czy może któraś z Was używa plastrów evra, bo ja potrzebuję hormonów nie jako zabezpieczenia, tylko jako "tabletki przeciwbólowej". Nie chcę brać tabletek doustnych, bo i tak biorę dziennie 6 tabletek.
                              Na ulotce jest napisane, że stosowanie plastra może wywołać kolejne ataki?
    • 1988megi Re: antykoncepcja a leki 31.03.11, 15:51
      Brałam tabletki anty. lecz wydaje mi się, że dzięki nim miałam atatki co miesiąc. Teraz gdy już nie biorę nie mam żadnych problemów .. Moja lekarka powiedziała, że nie mogę brać ponieważ leki padaczkowe a anty. nie współgrają ze sobą i oczywiście miała rację a ja mądra brałam je na własną odpowiedzialność ;D Poleciła mi natomiast plastry ponoć działaja bez przeszkód oczwiście nie skorzystałam. ;)
    • masajka-pl Re: antykoncepcja a leki 12.01.12, 00:30
      Nie wiem czy temat jest jeszcze aktualny, ale brałam i Depakine i Orfiril razem z Harmonetem (zwykłe tabletki anty, 21 w opakowaniu itp.) czułam się świetnie, a na ulotkach obu leków wręcz polecano by stosować tę metodę antykoncepcji. Sama lekarka która mnie prowadzi doradziła mi pigułki i potwierdziła, że leki nie mają na siebie wpływu z obu stron. W sumie mogę też to potwierdzić bo od 5 lat nic się nie przydarzyło. Chyba że są leki które są silniejsze... Wydaje mi się, że w takiej sytuacji najlepiej poradzić się specjalisty. Ja tylko mogę poradzić co do tych dwóch leków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka