16.02.12, 20:43
Witam mój synek choruje juz pieć lat na epi.Teraz ma dziewięć latek przez jakiś czas leczenie dawało efekty ale teraz jest gorzej ilość napadów jest większa i dlatego neurolog wprowadziła lek topamax.Czy ktoś może powiedzieć coś na jego temat?
Obserwuj wątek
    • very.martini Re: topamax 17.02.12, 16:17
      A co konkretnie chciałabyś wiedzieć, bo jeśli chodzi o "coś", to mogę wkleić ulotkę producenta i zaoszczędzić sobie pisania, ale to bez problemu znajdziesz sama przecież.
      Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, biorę ten lek od trzech lat i bardzo mi pomógł, chociaż jak usłyszałam decyzję lekarza, trochę się przeraziłam - że taki staroć...

16%VOL
      22%VAT
      • ania_1609 Re: Martini 17.02.12, 19:04
        Ja właśnie przechodzę na topamax.
        Mam zamienić depakinę na niego (a lamitrin zostaje).

Czy miałaś stany przygnębienia i takie spore huśtawki nastroju?
        • very.martini Re: Martini 17.02.12, 20:05
          Biorę topamax razem z kwasem walproinowym. Kwas brałam, dołączył topamax.
          Nic mi nie było, chociaż miałam schudnąć i nie schudłam:P
          Zauważyłam przez moment jakieś problemy z pamięcią, czasem uciekały mi słowa, fakt, ale uznałam, że zgęziałam intelektualnie i wzięłam się za siebie. Pomogło.

16%VOL
          22%VAT
    • a1-33 Re: topamax 17.02.12, 17:14
      moja córka brała topamax ale niestety u niej wystąpiły wszystkie możliwe skutki uboczne....przestała jeść pojawiły się problemy z pamięcią cofnęła się w rozwoju intelektualnym....jednym słowem katastrofa lekarz był zmuszony wycofać ten lek i zmienić na inny. Pamiętaj jednak o tym że każdy człowiek inaczej reaguje na dany lek to że u mojej córci wystąpiły te skutki uboczne nie znaczy że z twoim synem będzie tak samo....pozdrawiam
    • asia3282 Re: topamax 17.02.12, 21:55
      Biorę topamax od 14 roku życia dziś mam 23 lata, ataki pojawiają się nieczęsto(raz na dwa lata,niekiedy częściej; najdłuższa przerwa to trzy lata tu już była nadzieja na odstawienie leku), ich główną przyczyną jest stres, przemęczenie. Gdy zaczęłam brać lek trochę się zmieniłam ale to też był taki trudny wiek, miewałam zawroty głowy i czasami robiło mi się ciemno przed oczami. Rodzice pilnowali mnie abym to nie siedziała bezpośrednio na Słońcu czy nie oglądała tv w ciemnym pokoju, wówczas nie było to miłe. W szkole nie miałam trudności. Dziś pracuję intelektualnie, studiuję. Teraz czuję się w porządku.
    • kropkaaga Re: topamax 19.02.12, 12:37
      Moje dziecko brało topamax. Niestety spowodował on u synka kwasicę. A napady jak były tak były. Na dodatek zmieniły swój charakter na bardzej uciążliwy.
      • aneta7518 Re: topamax 25.02.12, 15:15
        Dzięki wszystkim za przybliżenie mi choc trochę wiadomości o tym leku.Własnie wprowadziłam małemu topamax i mam nadzieje że nie będzie skutków ubocznych.Też odstawiam kwas walproinowy,kiedyś pomagał a teraz juz nie.Synek ma problemy z koncentracją i nie wiem czy topamax nie pogorszy tego jeszcze bardziej.

• jacekwrobl4 Re: topamax 19.02.12, 13:30
      Witam

Szanowni Państwo jestem studentem 3 roku pedagogiki o specjalności praca
      socjalna .W tym roku piszę pracę licencjacką na temat związany z
      epilepsją ,a mianowicie "Trudności wychowawcze doświadczane przez
      rodziców dzieci dotkniętych epilepsją" .Jest to dla mnie temat bardzo
      osobisty ,gdyż mój syn również od 5 lat przyjmuje leki , ponieważ jest
      chory na epilepsję więc nieszczęście jakie Państwa dotknęło nie jest mi
      obce ,razem z żoną dowiedzieliśmy się o tym , że nasz syn jest chory w
      2007 roku
      i od tego czasu jest pod opieką specjalisty badając się regularnie co
      pół roku Szukam jakiegokolwiek kontaktu z rodzinami , którzy
      mają podobne kłopoty i dzieci w wieku szkolnym .Moja prośba polega na
      tym , że na potrzeby mojej pracy licencjackiej muszę przeprowadzić
      wywiad z pięcioma rodzinami .Jedną z nich będzie rodzina .Jeśli Państwo
      się zgodzą i odpowiedzą na moją prośbę to Napiszę Państwu szczegółową
      instrukcję jak miało by to wyglądać .Oczywiście nie będzie to
      skomplikowany proces , a polegać będzie na kontakcie telefonicznym ,
      meilowym , wypełnieniu ankiety itp.Bardzo liczę o Państwa życzliwość w
      tej sprawie i
      chęć odpowiedzi i nawiązania kontaktu .Mam nadzieję , że moja praca
      oparta na Państwa doświadczeniach przyczyni się choć w minimalnym
      stopniu do ukazania problemów jakie Państwo wspólnie ze mną doświadczają
      każdego dnia .

Telefon 793119311 meil:jacekwrobl4@wp.pl
      Dziękuję z góry i
      pozdrawiam serdecznie. Jacek Wróblewski
    • 1renataa Re: topamax 28.02.12, 11:13
      hey mam 23 lata topamax biore od poczatku choroby od 7 lat, na poczatku maialm 3 powazne ataki (z drgawkami)kiedy stwierdzono ma chorobe, zaczelam brac topamax pzrez rok pojawialy mi sie ataki dopoki nie ustawila mi sie dawka odpowiednia. (maialm wtedy lekkie ataki szum w uszach , brak swiadomosci potem slabsza pamoec). przez 5 kolejnych lat zero atakow. neurolog postanowila wycowyfać lek stopniowo nie udalo sie- mialam powazny atak nic nie pamietalam co sie stalo. zaczela mi zmieniac lek , najpierw jeden ktory u mnie nie dzialal potem drugi ktory tez nie dzialal. kolejny neurolog wrocil do topamaxu na duza dawke 200-0-200. jakies 4 miesiace nic sie nie dzialo tylko mialam silne bole glowy nie do wytrzymania, brak snu. i teraz pojawil sie znowu atak 4 przez noc w znalazlam sie w szpitalu wyczerpana , bez sił tam kolejny atak. bylam u neurologa chcial zmienic lek ale tamte leki u mnie nie dzialaly przepisal mi jakis lek wspomagajacy topamax.
      osobiscie polecam topamax tylko musi byc dobra dawka ja na takiej duzej bardzo dobrze funkcjonuje - tylko po atakach mam zaniki pamieci , i brak snu. po odstawianiu , i innych lekach mialam kilka atakow a tak przez 5 lat nie mialam atakow nie pamietalam juz nawet o chorobie , normalnie funkcjonowalam , pracowalam . teraz boje sie wyjsc z domu , tydzien temu wyszlam ze szpitala, boje sie pojsc do pracy . musze odsiedziec w domu pzreczekac az ten strach minie i wszystko wroci do normy.
    • marteen.31 Re: topamax 05.03.12, 10:37
      aneta7518 napisała:

> Witam mój synek choruje juz pieć lat na epi.Teraz ma dziewięć latek przez jakiś
      > czas leczenie dawało efekty ale teraz jest gorzej ilość napadów jest większa i
      > dlatego neurolog wprowadziła lek topamax.Czy ktoś może powiedzieć coś na jego
      > temat?
      Ja używam Topamaxu już 7lat.Jeśli chodzi o pomoc tego leku w moim przypadku to praktycznie o atakach(zaniki świadomości)praktycznie zapomniałem,lecz pojawił się inny problem.Zacząłem mieć bóle oczu (wzrost ciśnienia wewnątrzgałkowego)i pogorszył mi się wzrok.Okulista (dobra klinika) stwierdził że miał na to wpływ na 100% Topamax.Dlatego chcę go teraz szybko odstawić ale boję się jakie mogą być tego skutki.
    • agagu90 Re: topamax 15.03.12, 00:09
      Witam, ja biore topamax od 10 lat z krotka przerwa.Od samego poczatku (12 lat)mialam zapisany wlasnie topamax, lecz dostawalam ataki i Pani doktor zmienila mi lek -nie pamietam nazwy tego drugiego.Po dluzszym zazywaniu ataki nadal byly wiec wrocilam do topamaxu i tak pozostalo.Od ponad 5 lat nic sie nie dzieje ale tabletki nadal biore. Wystapily problemy i to nie male z pamiecia ,koncentracja, mysleniem, wyslawianiem sie,z zebraniem mysli,nastrojami....Juz nie moge sie doczekac kiedy przestane go połykać !
      • kow_pel Re: topamax 04.06.15, 12:55
        ja zażywalam na migrenę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka