trusiaa 10.09.09, 13:03 Czy długość fafli ma znaczenie? www.forum.molosy.pl/showthread.php?t=13199 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
3.14-roman Re: Fafle 10.09.09, 13:11 Odpowiednia dieta, oparta na waflach sprawia, że długość fałd skórnych, pyska ogona u psa przestaje mieć znaczenie. Pies cieszy się życiem, niezależnie od rasy. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Fafle 10.09.09, 13:17 Niepokoi jednak fakt, że nie wszystkie psie karmy zawierają odpowiedni procent wafli. Nieuczciwi producenci zapewniają, że karma jest odpowiednio zbilansowana! Tymczasem zamiast wafli ryżowych dodają wybrakowane wafelki do lodów. Te nie tylko nie mają odpowiednich wartości odżywczych, ale zamiast chrupać - ciamkają co powoduje sklejanie i podwijanie się fafli oraz niekontrolowane ślinienie :( Odpowiedz Link
jedzoslaw Re: Fafle 10.09.09, 18:00 Słyszałem nawet- i to nie jest bynajmniej legenda miejska- o przypadkach śmierci lub ciężkiego skrętu kiszek wskutek zjadania podrabianych wafli nieuczciwych sprzedawców. Oprócz wafelków do lodów dodaje się do nich żwirek akwariowy, niezmielone łuski z nasion, a nawet łuski z nabojów! Uważam, że należy powstrzymać ten nieuczciwy proceder, który uderza w dobre imię Firmy Kupiec! Odpowiedz Link
beatrix-kiddo Re: Fafle 11.09.09, 06:34 Jednakowoż, należy też zwrócić baczną uwagę na postać wafli w karmie. Niedopuszczalne jest bowiem dodawanie przez niektórych nieodpowiedzialnych producentów wafli firmy Kupiec jedynie z lekka pokruszonych. Mój pies po takiej karmie doznał sklejenia fafli waflami firmy Kupiec i konieczna była interwencja weterynarza! Wafle (f.K.) w karmie winny być drobno zmielone (co producent powinien oznaczyć na opakowaniu karmy), dzięki czemu uniknie się sklejania fafli, a nasz pies będzie cieszył się długim i radosnym życiem. Osobiście polecam karmę firmy "Fafelex", gdzie procent wafli f.K. jest duży i są one drobno zmielone. Mam również kota, czy ktoś może polecić karmę dla niego, oczywiście z dodatkiem w.f.K.? Będę zobowiązana, takoż i mój kot, który zazdrości karmy psu! Odpowiedz Link
dyrektorka_negacja Re: Fafle 11.09.09, 08:28 Z tego co mi wiadomo, nie ma na rynku karmy dla kótów z dodatkiem w.f.k. Uważam to za karygodne przeoczenie i mam nadzieję, że ta ogromna nisza na rynku zostanie niedługo wypełniona. Nie wszystko dla kociaków jednak stracone. W wielu marketach, przy stoisku z produktami garmażeryjnymi, kupić można specjalną mieszankę dla zwierząt futerkowych. Składa się ona z drobno siekanego mięsa wołowo-wieprzowego oraz dużej ilości kruszonych w.f.k. Koty tak uwielbiają w.f.k., że wyjadają tylko je, a mięso zostawiają. Wystarczy zatem wrzucić do michy zwierzaka rzeczoną mieszankę i po chwili mamy czyste mięso, z którego zrobić możemy np. gulasz na obiad. Zamiast ziemniaków proponuję podać lekko podsmażone na maśle z czosnkiem w.f.k. o smaku wątróbki. Jako surówkę zaserwować możemy mieszankę pokruszonych w.f.k. wszystkich rodzajów. W ten sposób wszyscy, łącznie z domowym pupilem, zjedzą wspaniały, pyszny i przede wszystkim pełnowartościowy posiłek. Odpowiedz Link
beatrix-kiddo Re: Fafle 11.09.09, 08:53 Bardzo Ci dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź. Dzięki Tobie już od dziś moja rodzina w komplecie, włącznie z kotem, zacznie odżywiać się zdrowo i smacznie, a przy tym jak oszczędnie! Niech żyją wafle firmy Kupiec!!!! PS. W moim osiedlowym sklepiku odkryłam dziś rano w.f.K. o smaku ajerkoniaku i o smaku whisky. Myślę, że to znakomita propozycja na miły wieczór w gronie znajomych, tym bardziej, że cena bardzo przystępna. Osoby przywiązane do tradycyjnej formy spożywania trunków mogą (po uprzednim wypiciu do dna) wsypać do pustej butelki po ajerkoniaku/whisky pokruszone w.f.K. o odpowiednim smaku. Ileż radości będą mieć nasi przyjaciele, wysypując przez wąską szyjkę butelki w.f.K. do kieliszków! Osoba, która najmniej rozsypie, wygrywa dodatkową kolejkę. Na zdrowie! Odpowiedz Link
bei Re: Fafle 12.09.09, 11:11 forum.gazeta.pl/forum/f,20430,Kozmo_Gerls.html to na ziomal pisał? Odpowiedz Link
sun_of_the_beach Re: Fafle 12.09.09, 23:32 Fakt, że jeśli chodzi o produkcję karmy dla kotów z dodatkiem wafli ryżowych Kupiec mamy jeszcze dużo do nadrobienia, żeby dogonic przodujące w tym względzie kraje (u nas w Ameryce już od dawna dostępne są karmy ze 143% zawartością wafli ryżowych Kupiec). Ale nie wszystko dla kotów stracone - otóż wafle ryżowe Kupiec doskonale sprawdzają się jako wyściółka kuwety! Odpowiedz Link