Dodaj do ulubionych

Coś na sen!!!

21.06.13, 19:03
Biorę Lamitrin 150-0-150. To od jakiegoś miesiąca-taką dawkę. Wcześniej Topamax-przez pół roku a jeszcze wcześniej Neurotop 600-przez 18 lat. Na Neurotopie spałam jak kamień po 9-10 godzin tylko w ciągu nocy, żadnego drzemania w dzień. Po prostu zdrowy sen, wspaniały poranek...Na Topamaxie nie spałam prawie w ogóle. Na Lamitrinie jest minimalnie lepiej niż na Topamaxie, ale i tak ciężko. Od kilku dni śpię (mimo zapewnienia sobie komfortowych warunków snu) po 3-4 godziny. Okropnie boli mnie głowa i jestem strasznie rozdrażniona. I moje pytanie-czy to jest norma na Lamitrinie? A może to wynika stąd, że mój organizm jeszcze nie przestawił się całkowicie na ten lek-po prostu trzeba poczekać? I jeszcze jedno, najważniejsze-jak macie takie kłopoty to jakie dodatkowe leki na sen stosujecie?
Obserwuj wątek
    • gold_paula Re: Coś na sen!!! 22.06.13, 22:11
      Zażywałam kiedyś lamitrin, ale żadnych takich atrakcji nie miałam.
      Co do leków na spanie - w ogóle bym radziła się trzymać od tego z daleka - UZALEŻNIAJĄ

Z leków na epi dobrze chyba gabapentin usypia. Znam taką co nie choruje na epi a tym się usypia przez swoje problemy osobiste.
      • omen_1990 Re: Coś na sen!!! 24.06.13, 12:14
        Czasem przyda się chyba i mnie cos na sen:)
        Godzinę temu miałem atak ;/ Położyłem się spac o 23, zerwałem się na równe nogi o 3.30 i nie mogłem juz zasnąć. a potem jeszcze kilka godzin snu, poszedłem umyć zeby i obudziłem się na podłodze. Piękny początek dnia. A cieszyłem się że nic mi nie było juz 2 miesiące :(
        • omen_1990 Re: Coś na sen!!! 24.06.13, 12:16
          PS. ale to chyba jeszcze nie świadczy o tym, że mi się pogorszyło? Nie chcę kolejnego zwiększenia dawki ;/
          • magda399 Re: Coś na sen!!! 25.06.13, 12:23
            Niekoniecznie się pogorszyło, na to mogło wpłynąć wiele czynników.
            Zmęczenie też w pewnym stopniu dlatego nie można lekceważyć problemów ze snem.
            Trzeba to uregulować, wcale nie trzeba się tych leków bać ale stosować koniecznie tak jak zaleci lekarz który dobiera odpowiednią dawkę indywidualnie.
            • mi-lena4 Re: Coś na sen!!! 25.06.13, 12:39
              Oczywiście że, nie należy się bać leków na sen-w odpowiedniej dawce oczywiście. Dlatego zapytałam się o leki na sen. Jest ważny dla zdrowych a dla epi szczególnie. Leki przeciwpadaczkowe, zwłaszcza niektóre z nich, znacznie zaburzają sen-ale leki na lepsze spanie neurolodzy przepisują w ostateczności. Ale przecież są też preparaty dostępne bez recepty.
              • irys.p Re: Coś na sen!!! 27.06.13, 15:27
                Zażywając Lamitrin 2x 100mg., a potem Lamotrix (generyk Lamitrinu), też miałam bardzo duże kłopoty ze spaniem. Spałam po 4-5 godz. na dobę.
                Najgorzej było z zaśnięciem.
                Zgłaszając ten problem mojej neurolog, ona orzekła, że należy pewien czas przeczekać , że wszystko samo się ureguluje. Ten stan trwał 1 rok!!
                Na własną rękę zmniejszyłam sobie dawkę.
                Teraz śpię dobrze. Oprócz Lamotrixu zażywałam i zażywam jeszcze Kepprę.

• magda399 Re: Coś na sen!!! 30.06.13, 16:10
                  Tu się zgodzę, choć nie do końca, bo na własną rękę lepiej tego nie robić :)
                  A te bez recepty zanim zaczną działać problem może się nasilić i wtedy i tak nie pomogą.
    • mi-lena4 Re: Coś na sen!!! 01.07.13, 17:22
      No tak...a ja dalej spać nie mogę, tzn. śpię, ale krótko-za krótko. Neurolog poleca ziołowe...a ja muszę działać natychmiast. Wymusić? Sądzę że, małe dawki by wystarczyły.
      • gold_paula Re: Coś na sen!!! 01.07.13, 20:46
        Zdecydowanie polecam Ci ziołowe!
        No chyba że chcesz się uzależnić od jakiegoś syfu...

Leki nasenne typowe psychotropy nie są dla ludzi a już nie dla ludzi z padaczką.
        Jedne drugie wykluczają...
        • mi-lena4 Re: Coś na sen!!! 02.07.13, 10:26
          Dziękuję za konkretną radę! to nie mam co umawiać się do neurolog na wizytę tylko po receptę na nasenne bo i tak by mi nie przepisała. A jak by miało to jeszcze kolidować z padaczkowymi to wolę nie ryzykować. Zresztą i biorę jeszcze i na tarczycę i inne. Zainwestuję dzisiaj w jakieś dobre ziołowe. Pozdrawiam.
    • irys.p Re: Coś na sen!!! 09.10.13, 08:43
      Mi-lena4 - jak z Twoim snem, polepszyło się, czy coś stosujesz ?
      pozdrówka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka