Dodaj do ulubionych

zespół sjogrena

03.10.06, 18:26
Czy ktoś wie do jakiego specjalsty się udać? Laryngolog odsyła do
reumatologa, a reumatolog do laryngologa. Gdzie w Polsce leczyć? Czy ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: zespół sjogrena 03.10.06, 20:47
      www.toczen.pl
      • katerina24 Re: zespół sjogrena 03.10.06, 20:48
        Masz tam o wszystkich chorobach immunologicznych
        • mamusia79 Re: zespół sjogrena 03.10.06, 23:43
          Dzięki, szukałam tu na forum w archiwum i trafiłam na tą stronę, ale zapiski
          sprzed trzech lat. Ale teraz tam popytam. Bardzo dziękuję.
          • lenka_d Re: zespół sjogrena 19.07.07, 21:51
            Ja chodzę do laryngologa (robił mi przepłukiwanie ślinianek - antybiotykiem -
            jak się zrobił stan zapalny), a jestem pod stałą kontrolą immunologa, który mi
            robi badania na obecność przeciwciał. Jakiś czas temu przeczytałam, że zielona
            herbata zmniejsza poziom przeciwciał odpowiedzialnych za Zespół Sjogerna,
            zaczęłam ją pić regularnie (wcześniej sporadycznie) i możecie wierzyć lub nie,
            ale nie czuję suchości w buzi (wcześniej miewałam takie uczucie szczególnie po
            jakiejś infekcji...)
            • angelaf77 Re: zespół sjogrena 12.09.21, 13:45
              Witaj!
              Napisz czym teraz się łączysz i co stosujesz? Ludzie lepiej doradzą, niż lekarz!!! Jak się czujesz teraz?
              Pisz sms(bo mogę nie odebrać, przez tych naciągaczy) lub zadzwoń do mnie ,będę wdzięczna!
              Pozdrawiam serdecznie!
              • angelaf77 Re: zespół sjogrena 14.09.21, 07:25
                Przepraszam nie napisałam gdzie masz pisać SMS lub dzwonić 721 584 424
            • angelaf77 Re: zespół sjogrena 14.09.21, 07:27
              Lenka zadzwoń do mnie 721584424 proszę
    • teresalesinska Re: zespół sjogrena 19.03.07, 16:13
      tą chorobe leczy Laryngolog i Reumatolog ja ją też mam stwierdzoną od 4 lat
      obecnie biore tabletki o nazwie Metrtreksat,erkonton , kwas fioliwy niewidze
      żadnej poprawy pozdrawiam Teresa
      • zazule Re: zespół sjogrena 24.04.07, 01:11
        To bardzo ciekawe jak was dziwnie lecza
        Na amerykanskiej stronie posieconej chlamydi pn. ludzie pisz ze lecza sie
        antybiotykami przez długi okres czasu i zdrowija. Swoją droga na tocznia tez
        sie lecza antybiotykami i tez zdrowieja, na Sm tak samo.
        Chyba ze oni wszyscy kłamia a ich historie to jeden wielki pic na wode. Tylko
        ze ja tez sie lecze antybiotykami i tez zdrowieje. Nie wiem z czego po do
        poradni chrób autoiimunologicznych gdzie mnie kierowno na szczescie nie
        dotarłam. Reumatolog podejrzewal u mnie kolegenozy układowe zreszt dalej
        podejrzewa, ciekawe co by mi wmówiono w tej poradni.

pozdr
        serdecznie zaz
        • jolac171 Re: zespół sjogrena 29.04.07, 21:35
          U mnie zespół sjogrena podejrzewał reumatolog i wysyła mnie na oddział
          reumatologiczny , by porobic badania w kierunku tego zespołu. Proponuje mi
          biopsję z wewnętrznego odcinka dolnej wargi do badań histopatologicznych. Tego
          badania się obawiam ale idę , bo powiedział,że może się okazac niekonieczne i
          niebędzie go robił.Wysłał mnie najpierw do okulistki. Pozrobieniu testu
          Schirmera stwierdziła dużą suchośc oczu co wskazuje na tęże chorobę. Dalej
          zobaczymy po szpitalu ale to dopiero w lipcu.
          • kulka209 Re: zespół sjogrena 26.07.07, 11:17
            Witam.Czy już wróciłaś ze szpitala?Czekam z niecierpliwoscią na twoje wyniki i
            ustalenia gdyż mam chyba to samo a nie wiem do kogo już isc!!!Pozdrawiam L
          • mili-2 Re: zespół sjogrena 18.12.07, 13:20
            Witam, mam pytanie dot. ewentualnej dziedziczności zespołu Sjogrena.
            Czy w rodzinach Osób, które do tej pory wypowiadały się na tym
            forum, zanotowano jakieś przypadki tej choroby?
            Mam dwójkę dzieci i trochę obawiam się o ich zdrowie, ponieważ ich
            Babcia - Matka mojego Męża, ma zaawansowany stopień tej choroby -
            wtórny zespół Sjogrena. Bardzo proszę o odpowiedzi.
            Życzę dużo zdrowia :)
            • jeanne72 Re: zespół sjogrena 28.12.07, 21:56
              Jeśli babcia ma wtórny zespół sjogrena, to należy pytać o ewentualną możliwość
              dziedziczenia choroby podstawowej, która towarzyszy temu zespołowi - czyli np.
              RZS czy toczniowi.
              Tak ogólnie powiem tyle, że istnieje pewne ryzyko dziedziczenia chorob z grupy
              kolagenoz, ale nie jest ono specjalnie wysokie. Gdyby jednak u dziewczynek
              wystąpily jakieś niepokojące objawy, np. bole stawow, zle wyniki morfologii,
              podwyższone OB, zmiany skorne zaostrzające się pod wplywem światla słonecznego
              itd, wtedy warto wspomnieć lekarzowi o przypadku kolagenozy w rodzinie. Można
              samemu wcześniej wykonać badanie na obecność przeciwcial ANA we krwi.
      • angelaf77 Re: zespół sjogrena 12.09.21, 13:32
        Pani Tereso jak Pani się czuje?
        Nigdzie nic nie można więcej dowiedzieć się na temat ,problemów nie brakuje !
        Proszę o odpowiedź!
        Życzę zdrowia i wytrwałości!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka