Gość: Wusterwitz IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 23.08.03, 16:41 Co sie stało z radiem Reja?Przez kilka lat przez internet(mieszkam poza regionem)mogłem słuchac informacji lokalny.Teraz od kilku miesięcy cisza.:-( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ka-8 Re: Radio Reja 25.08.03, 12:06 A nie kupiła ich przypadkiem Eska? Wydaje mi się że na www.szczecinek.net czytałem coś takiego, ale nie jestem pewien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wusterwitz Re: Radio Reja IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 25.08.03, 15:31 To znaczy,że nie ma i nie będzie serwisów regionalnych? Chyba jest to radio o zasięgu ogólnopolskim. Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Re: Radio Reja 25.08.03, 18:25 Zmiany w eterze Wysłano w 04-08-2003 o godz. 10:37:57 Słuchacze pożegnali w eterze Radio ReJa. Zastąpiło ją Radio Eska Szczecinek. Słuchy o bliskim sfinalizowaniu rozmów między właścicielami szczecineckiej rozgłośni a szefami Eski krążyły po Szczecinku od jakiegoś czasu. - Rozmawiać zaczęliśmy dwa lata temu, wróciliśmy do nich na wiosnę, a potem sprawa utknęła w Krajowej Radzie Radiofonii i Telewizji - mówi Janusz Mostowski, właściciel stacji. Dlaczego? Otóż wszelkie tego typu zmiany wymagają zgody KRRiTV, a w wypadku Radia ReJa nie chodziło o sprzedaż radia, ale nowy sposób współpracy. - Rzeczywiście przecieramy szlaki - mówi J. Mostowski. - Umowa z Eską zakłada, że użycza ona nam swej nazwy, coś na wzór McDonalda, gdzie przedsiębiorca prowadzi swoją firmę pod znanym szyldem. Stuprocentowym właścicielem firmy nadal pozostaje spółka Radio ReJa, nadal nadawać też będzie na dotychczasowych częstotliwościach. Zmiany pociągną za sobą także małą rewolucję w radiowej ramówce. Od godziny 18 do 6 rano nadawany jest program wspólny dla wszystkich stacji Eski, pasmo lokalne tworzone przez miejscowych prezenterów i dziennikarzy zajmie resztę doby (zgodnie z warunkami koncesji stacja musi minimum 10 procent czasu antenowego poświęcić na programy lokalne). - Nasze audycje i muzyka będą też teraz nastawione na młodszego słuchacza, a w wieku do 35 - 39 lat - dodaje J. Mostowski. Nie jest też jeszcze przesądzone, czy będą redukcje zatrudnienia, choć szef radia tego nie wyklucza (razem z agencją reklamową pracuje tam 12 osób). Na ulicę Armii Krajowej z Fabrycznej przeniosło się także studio. Zdaniem J. Mostowskiego konsolidacja lokalnych rozgłośni będzie postępowała. - Za dwa lata nie będzie już typowych stacji lokalnych, chyba, że ktoś prowadzi przy okazji jakiś bardziej dochodowy interes - uważa nasz rozmówca. W ostatnich latach skurczył się rynek reklamowy, podstawa bytu stacji komercyjnych. O konsolidacji przesądziły bardzo dobre wyniki słuchalności Radia ReJa, po których szefowie Eski uznali, że warto wrócić do rozmów. - Pewnie, że trochę nam szkoda, bo przez 10 lat pracowaliśmy na swoją markę, ale kto nie ryzykuje, ten się nie rozwija - mówi J. Mostowski. (r) źródło: www.szczecinek.net.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: Radio Reja 25.08.03, 20:52 Niekoniecznie. Akurat tak się składa że mam okazję najczęściej słuchać Eski z Wrocławia i powiedziałbym że to raczej sieć dobrych rozgłośni regionalnych. Wszystkie są podobne, ale każda jest "skupiona na lokalności", że się tak niegramatycznie wyrażę. :P Powinno być nieźle a przy okazji znaczący zastrzyk kapitału przyda się Szczecineckiemu radiu. :) Odpowiedz Link Zgłoś