Dodaj do ulubionych

Radio Reja

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 23.08.03, 16:41
Co sie stało z radiem Reja?Przez kilka lat przez internet(mieszkam poza
regionem)mogłem słuchac informacji lokalny.Teraz od kilku miesięcy cisza.:-(
Obserwuj wątek
    • ka-8 Re: Radio Reja 25.08.03, 12:06
      A nie kupiła ich przypadkiem Eska? Wydaje mi się że na www.szczecinek.net
      czytałem coś takiego, ale nie jestem pewien.
      • Gość: Wusterwitz Re: Radio Reja IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 25.08.03, 15:31
        To znaczy,że nie ma i nie będzie serwisów regionalnych? Chyba jest to radio o
        zasięgu ogólnopolskim.
        • tuhanka Re: Radio Reja 25.08.03, 18:25
          Zmiany w eterze
          Wysłano w 04-08-2003 o godz. 10:37:57

Słuchacze pożegnali w eterze Radio ReJa. Zastąpiło ją Radio Eska Szczecinek.
          Słuchy o bliskim sfinalizowaniu rozmów między właścicielami szczecineckiej
          rozgłośni a szefami Eski krążyły po Szczecinku od jakiegoś czasu. - Rozmawiać
          zaczęliśmy dwa lata temu, wróciliśmy do nich na wiosnę, a potem sprawa utknęła
          w Krajowej Radzie Radiofonii i Telewizji - mówi Janusz Mostowski, właściciel
          stacji.

Dlaczego? Otóż wszelkie tego typu zmiany wymagają zgody KRRiTV, a w wypadku
          Radia ReJa nie chodziło o sprzedaż radia, ale nowy sposób współpracy. -
          Rzeczywiście przecieramy szlaki - mówi J. Mostowski. - Umowa z Eską zakłada, że
          użycza ona nam swej nazwy, coś na wzór McDonalda, gdzie przedsiębiorca prowadzi
          swoją firmę pod znanym szyldem. Stuprocentowym właścicielem firmy nadal
          pozostaje spółka Radio ReJa, nadal nadawać też będzie na dotychczasowych
          częstotliwościach.

Zmiany pociągną za sobą także małą rewolucję w radiowej ramówce. Od godziny 18
          do 6 rano nadawany jest program wspólny dla wszystkich stacji Eski, pasmo
          lokalne tworzone przez miejscowych prezenterów i dziennikarzy zajmie resztę
          doby (zgodnie z warunkami koncesji stacja musi minimum 10 procent czasu
          antenowego poświęcić na programy lokalne). - Nasze audycje i muzyka będą też
          teraz nastawione na młodszego słuchacza, a w wieku do 35 - 39 lat - dodaje J.
          Mostowski. Nie jest też jeszcze przesądzone, czy będą redukcje zatrudnienia,
          choć szef radia tego nie wyklucza (razem z agencją reklamową pracuje tam 12
          osób). Na ulicę Armii Krajowej z Fabrycznej przeniosło się także studio.
          Zdaniem J. Mostowskiego konsolidacja lokalnych rozgłośni będzie postępowała. -
          Za dwa lata nie będzie już typowych stacji lokalnych, chyba, że ktoś prowadzi
          przy okazji jakiś bardziej dochodowy interes - uważa nasz rozmówca. W ostatnich
          latach skurczył się rynek reklamowy, podstawa bytu stacji komercyjnych. O
          konsolidacji przesądziły bardzo dobre wyniki słuchalności Radia ReJa, po
          których szefowie Eski uznali, że warto wrócić do rozmów. - Pewnie, że trochę
          nam szkoda, bo przez 10 lat pracowaliśmy na swoją markę, ale kto nie ryzykuje,
          ten się nie rozwija - mówi J. Mostowski. (r)

źródło: www.szczecinek.net.pl
        • ka-8 Re: Radio Reja 25.08.03, 20:52
          Niekoniecznie. Akurat tak się składa że mam okazję najczęściej słuchać Eski z
          Wrocławia i powiedziałbym że to raczej sieć dobrych rozgłośni regionalnych.
          Wszystkie są podobne, ale każda jest "skupiona na lokalności", że się tak
          niegramatycznie wyrażę. :P Powinno być nieźle a przy okazji znaczący zastrzyk
          kapitału przyda się Szczecineckiemu radiu. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka