Dodaj do ulubionych

implant stomatologiczy

28.02.11, 15:49
mam troche glupawe pytanie, ale czy ktoras z Was ma implant albo implanty zebowe?
Pekl mi korzen zeba i bede musiala go usunac, lekarz zaleca implant ( taka srube tytanowa na ktorej opiera sie korone zeba) bo wtedy nie trzeba pilowac zebow dookola jak w klasycznym mostku. Czy ktoras z Was ma jakies doswiadczenia tego typu? bede wdzieczna za informacje. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tamsin Re: implant stomatologiczy 28.02.11, 17:59
      moj maz przez to wlasnie przechodzi, pekl mu korzen podczas root canal i musieli go usunac. Dentysta powiedzial, ze nie pownien dlugo z tym czekac, jak na razie to zrobi mnostwo zdjec i wyslali do ubezpieczenia czy cos pokryja. On potrzebuje zrobic zab z tylu, troche jest wsciekly bo usunal osemki i teraz siodemke stracil, no ale chyba nie ma nic innego w zamian.
      • gherarddottir Re: implant stomatologiczy 28.02.11, 22:03
        no wlasnie niby mozna mostek zrobic, ale nie wiem dokladnie. Ja nie mam zadnego. Jesli zeby obok sa zdrowe to nie oplaca sie pilowac tylko wlasnie ten implant wstawic. Nie wiem ile to u Was kosztuje ale u nas to masakrycznie drogie jest i zamierzam to w PL robic w zwiazku z tym. Tylko ponoc to dlugo trwa caly ten proces uncertain Zastanawiam sie tylko czy to sie wiaze z jakimis komplikacjami albo z odrzuceniem bo to w koncu jest cialo obce jakby nie bylo..
        • tamsin Re: implant stomatologiczy 28.02.11, 22:52
          niestety u nas to jest tez dosyc drogie. Implant robi chirurg i jest to cos ponad $3,000 za sama srube, do tego dochodzi koronka czyli zab, zwykle to nastepny $1,000. Z tego co sie orientowalismy, nie kazde dziaslo nadaje sie na implant ale o komplikacjach nie slyszalam.
          • fugu_7 Re: implant stomatologiczy 01.03.11, 00:26
            to trwa troche, to prawda.
            Najpier musisz usunac zeba i dokladnie zagoic (cos okolo miesiaca lub 2).
            Jesli masz za mala ilosc kosci, musza Ci przeszczepic kosc z innego miejsca.
            Pozniej implant, ktory musi sie dobrze zrosnac z koscia- od 3 do 6 miesiecy i dopiero koronka.
            Sam zabieg wszepienia implanta jest mniej bolesny niz wyrwanie zebow. Ale psychicznie- gdy czujesz ze ktos wierci Ci w kosci szczekowej....srednio przyjemna sprawa. Ale da sie przezyc.
            Gojenie jest o wiele szybsze niz po wyrwaniu zeba, wlasciwie na nastepny dzien wszystko jest ok.

Czy polecam? Narazie nie mialam zadnych problemow. Implanta mam z 3 lata.
            Uwaznie wybierz implantologa. Tutaj jak w przypadku laserowej korekty wzroku cena nie powinna byc faktorem bo mozesz skonczyc nawet z uszkodzeniem nerwow.
            Jesli palisz- masz wieksze prawdopodobienstwo odrzucenia implanta.
            • gherarddottir Re: implant stomatologiczy 01.03.11, 18:27
              Dzieki fugu za odpowiedz ! Tak wiem, ze to zajmuje czas. Przeszczep robi sie jak jest za malo masy kosci i mozna jakims materialem to uzupelnic lub przeszczepic kosc z podbrodka ale to wtedy jak sie dlugo chodzilo bez zeba np. U mnie to bedzie raczej usuniecie zeba i wstawienie implantu na jego miejsce. Niestety zajmuje to czas wszytsko ale widac sie oplaca smile) dzieki za porady
              Tamsin wiem u nas to tez jest bardzo drogie w PL jedna trzecia ceny tutejszej. Na polskie warunki to chyba strasznie drogo wychodzi.
        • witosse Re: implant stomatologiczy 13.03.11, 23:09
          no właśnie ten implant , to ciało "obce" to dla organizmu nie jest obce, tzn. że organizm je toleruje, a wręcz się z nim zrasta i to jest cały bajer implantów zębów. Jeżeli tylko Cię stac na implant, to nie ma lepszego uzupełnienia na chwilę obecną. Innym bardzo ważnym aspektem jest osoba która wszczepia implant - dentysta implantolog oraz system implantologiczny jakiego używa.
          Ja mam i jestem zadowolony od ponad dwóch lat. Zrobione w Polsce w Poznaniu.
          jeżeli nikogo tonie urazi to podam stronę www na której sa zdjęcia przed i po oraz informacje na temat zabiegu.
          www.magicdentalstudio.pl/www/index.php/photo-gallery/
          pozdrawiam i życzę powodzenia
    • pal0ma Re: implant stomatologiczy 01.03.11, 20:17
      Mnie tez wiele lat temu pekl korzen i dentysta powiedzial, ze zab jest do usuniecia i absolutnie nic sie nie da zrobic. Poszlam do innej osoby i okazalo sie, ze mozna jednak zab uratowac z tym, ze moj korzen nie byl pekniety do samego dolu. Mialam najpierw operacje szczekowa, a potem zalozona korone i nigdy nie mialam z tym zebem problemow. Wszystko wyglada zupelnie normalnie pomimo, ze linia dziasla zostala troche obnizona.
      • gherarddottir Re: implant stomatologiczy 11.03.11, 09:00
        dzieki za odpowiedz, tak duze zalezy od dobrego stomatologa.
        • mon101 Re: implant stomatologiczy 12.03.11, 19:05
          Ja robilam dwa chyba dwa albo trzy lata temu (czas leci tak szybko, ze nie pamietam). Wystarczyla jedna operacja. Juz po kilku tygodniach mogliby mi zrobic koronki ,ale podobno mialam bardzo miekkie kosci (mam osteoporoze) i chirurg polecil czekac pol roku, W miedzyczasie zrobili mi prowizorycznie. W Szwecji jest tzw högkostnadskydd
          czyli od pewnej sumy duza czesc pokrywa kasa chorych W przypadku wszczepow dotyczy to zebow do szostki, wiec np jak chce sie miec siodemke, to trzeba placic za nia samemu. Dosc duzy koszt ale ja jestem bardzo zadowolona. Wlasciwie nic nie boli, trzeba wziac przciwbolowe jak znieczulenie puszcza, jak to po wyrwaniu. Ja nastepnego dnia bylam juz w pracy.
          Nie wiem jakie metody maja w Polsce, ja robilam w Szwecji, bo chcialam miec jakas gwarancje i blisko do dentysty "w razie czego" Na punkcie zebow´w mam "fisia" jestem hipochondryk i ciagle latam do dentysty, dlatego chce miec go bliskowink
          • annalesiuk02 Re: implant stomatologiczy 15.03.16, 22:12
            Witaj,znalazlam Twoja wypowiedz na temat implantow ktore robilas tu w Szwecji mam kilka pytan i mam gleboka nadzieje ze sie odezwiesz podaje adres mejlowy: mari41220@gmail.com
            Pozdrawiam bardzo serdecznie Mari
    • cuciolo Re: implant stomatologiczy 20.03.16, 09:55
      Hmm ja sama nie mam, ale mąż przyjaciółki przyjechał z Włoch gdzieś 3 lata temu do dentysty chirurga w moim mieście żeby wstawić implanty. Zrobił dwa i był zachwycony. Cena nieporownywlanie niższa ( o połowe w porównaniu z włoskimi)
      Bardzo sobie chwali.
      Ja na razie nie musze ale niewyklucozne że w przyszłości się będę zmagać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka