blaubeeree Re: Klub Widza 01.12.05, 14:27 Czy ktos z Was widzial film Michaela Haneke "Caché"? Pozdr. blau Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Klub Widza 02.12.05, 13:55 strona na temat filmowych nowosci : www.imdb.com/ Odpowiedz Link
sylwek07 Film- Dziecko; L' Enfant ; The Child 04.12.05, 22:53 polecam obejrzenie tego filmu . Bruno - uliczny złodziejaszek i kombinator, aby zdobyć potrzebne mu pieniądze, sprzedaje swoje własne, nowonarodzone dziecko. Sonia, matka dziecka, słysząc wytłumaczenie chłopaka - "Przecież możemy mieć następne" - doznaje szoku i trafia do szpitala. Bruno chcąc naprawić swój błąd stara się odkupić malca i odzyskać zaufanie dziewczyny. Wydarzenia te rozpoczynają wewnętrzną przemianę samego Brunona... produkcji Francusko-Belgijskiej Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Klub Widza 04.12.05, 22:58 cos wiecej na temat Dziecka: www.gutekfilm.com.pl/dziecko/ Odpowiedz Link
sylwek07 Zgromadzenie -- The Gathering 23.01.06, 10:16 ostanio bylem na filmie ktory polecam .a oto opis: W ruinach starego kościoła z I w.n.e., przypadkowo odkryto niesamowite rzeźby i malowidła przedstawiające Ukrzyżowanie z zupełnie innej perspektywy . Zamiast figury Jezusa Chrystusa, wyrzeźbiono kilkanaście postaci, które przyglądały się tamtym wydarzeniom. Co dziwniejsze, te same osoby widziano przez ostatnich 2000 lat zawsze tam, gdzie działo się coś złego. Teraz pojawiają się znowu. Widzi je tylko młoda Amerykanka - Cassie. Czy oznacza to, że Cassie ma halucynacje czy jest to raczej zwiastun kolejnej tragedii? Występują: Christina Ricci, Kerry Fox Odpowiedz Link
demonka7 the secret life of worlds 29.01.06, 22:19 bardo, bardzo polecam ten film... przygotowac chusteczki, jesli ktos lubi poplakac, dramat, chociaz z pozytywnym zakonczeniem... nie bede opowiadac bo wlasciwie do konca trzyma w napieciu, ale jesli macie okazje to zobaczcie www.clubcultura.com/clubcine/clubcineastas/isabelcoixet/vida_secreta/sinopsis_eng.htm poprzedni film Isabel Coixet, ?My life without me? tez jest cudowny, nie przerazcie sie tematem, bo znam kilka osob ktore nie zdecydowaly sie na obejrzenie wlasnie ze wzgledu na poruszany w nim problem, ale ta rezyserka w niesamowity sposob sprawia ze mimo wylanych lez, koncowe wrazenie pozytywne, ja mam poczucie ze stalam sie madrzejsza... emocjonalnie... www.clubcultura.com/clubcine/clubcineastas/isabelcoixet/mividasinmi/index.htm A moze ktos juz ktorys z nich widzial? Odpowiedz Link
lillek Vengo 30.01.06, 18:03 Czesc, nie odzywam sie tu za czesto, ale Was podczytuje regularnie. I bardzo Was lubie, takie forum potrafi byc jak dobra przyjaciolka i kubek goracej herbaty w trudnych chwilach na obczyznie. Dziekuje Wam za to. A wykorzystuje watek o filmach by spytac - czy ktoras z Was ma moze film Tony'ego Gatlifa Vengo na DVD? Probowalam znalezc go w Londynie (gdzie mieszkam) - bezskutecznie, wiem, ze mozna go dostac w Stanach, ale to inny format DVD (ktory chyba nie dziala w Europie). Dzieki za wszelka pomoc i wskazowki Odpowiedz Link
asica74 Re: Vengo 30.01.06, 18:14 o! Tony Gatlif! Bardzo lubie jego film Gadjo Gilo. Wspomnianego filmu niestety nie posiadam... ale... znalalam strone z Uk gdzie ten film mozna kupic www.dc-dvd.co.uk/products/region_1_dvd/V/037429179628/Vengo_LBX_AC3_SUB.html a przy okazji, witaj Lilleku Odpowiedz Link
lillek Re: Vengo 30.01.06, 18:29 Asica74 - dziekuje za powitanie i informacje Niestety ten film jest w wersji - region 1 (czyli USA) i z tego, co udalo mi sie dowiedziec, nie mozna go (bez specjalnych dodatkowych programow) ogladac w regionie 2 (czyli Europie) - swiat jest podzielony na 6 regionow, gdzie dvd sa nagrywane w roznych formatach, zeby utrudniac piractwo. I niestety nie mam pojecia czy da sie jakos obejrzec jednak te amerykanskie dvd tutaj - myslalam juz wczesniej o kupnie filmu w Amazon USA. Macie moze jakies doswiadceznia w tym wzgledzie? A Gadjo Gilo nie widzialam, ale chetnie obejrze, mysle, ze nazwisko rezysera jest wystarczajaca rekomendacja (no i oczywiscie Twoja zacheta rowniez! Odpowiedz Link
iwo19 Re: Vengo 30.01.06, 18:37 Praktycznie wszedzie mozna kupic odtwarzacze wielosystemowe."multi system"Juz 7 lat temu mielismy taki w Polsce.Byl troche drozszy ale warto zainwestowac. Odpowiedz Link
lillek Re: Vengo 30.01.06, 18:42 dzieki ja mam na razie tylko laptopa i tam ogladam filmy, musze popytac jakis zorientowanych znajomych czy da sie to tam obejrzec i pewnie zakupie dziekuje! Odpowiedz Link
lillek Re: Vengo 20.03.06, 18:02 Musze sie pochwalic - udalo mi sie kupic Vengo na DVD podczas weekendowego wypadu do Paryza, a wczoraj widzialam Gadjo Dilo w Londynie - trwa tu wlasnie festiwal filmow romskich. Oba filmy rewelacyjne i goraco polecam! Odpowiedz Link
asica74 Re: Vengo 20.03.06, 18:39 z ostatnio oberzanych filmow polecam: Me, You and Everybody We Know oraz Life is a Miracle (E. Kusturica) www.screenselect.co.uk/dvd/detail.html?product_id=39172 Odpowiedz Link
demonka7 Re: Vengo 30.01.06, 22:22 Istnieje rowniez w formacie PAL (w odroznieniu do NTSC), oto dowod na to: www.amazon.fr/exec/obidos/ASIN/B0000AKQJT/403-8215750-7614006 wydaje mi sie ze poza tym ze DVD w komputerze odtwarza obydwa formaty... Odpowiedz Link
sylwek07 Tajemnica Brokeback Mountain -Brokeback Mountain 30.01.06, 21:13 hej lillek a ten film bedzie pod koniec lutego w kinach w Polsce: Ennis Del Mar (Heath Ledger) i Jack Twist (Jake Gyllenhall) poznają się w kolejce po zatrudnienie u ranczera Joe Acquirre (Randy Quaid). Świat, który znają, podlega stałym zmianom, ale ich codzienność wypełnia monotonia. Wszystko w ich życiu zostało już ustalone – mają znaleźć stałe zajęcie, ożenić się i założyć rodzinę. Obu prześladuje jednak pragnienie czegoś, co trudno im nawet określić. Gdy Acquirre wysyła ich do wypasania owiec na majestatyczną Brokeback Mountain, zawiązuje się między nimi przyjaźń, a później głęboka zażyłość. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Tajemnica Brokeback Mountain -Brokeback Mount 30.01.06, 21:18 i co Sylwek? wybierzesz sie na ten film? Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Tajemnica Brokeback Mountain -Brokeback Mount 30.01.06, 21:21 wybieram sie bo kolega mowi ze spoko jest ten film(widzial go w Warszawie) Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Tajemnica Brokeback Mountain -Brokeback Mount 30.01.06, 21:33 film jest przepiekny - nie wiem, czy okreslilabym go stwierdzeniem "spoko" - bardzo go polecam - i ciekawa jestem jak zostanie przyjety w PL. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Tajemnica Brokeback Mountain -Brokeback Mount 30.01.06, 21:35 ania_2000 tez jestem ciekawy i bede zdawal relacje . Odpowiedz Link
tamsin Re: Tajemnica Brokeback Mountain -Brokeback Mount 30.01.06, 21:37 w dalszym ciagu wokol mnie panuje debata, kogo mozna znalezc na widowni na tym filmie. Do tej pory NIKT nikomu sie nie przyznal ze film widzial, a podobno jest super. Gdziekolwiek jestem (dentysta, gym, praca, park, dom itp) rozmowa o tym filmie praktycznie stacza sie kto siedzi na widowni. Poszlabym chetnie na ten film, ale nie moge znalezc nikogo kto ze mna pojdzie, chyba tylko DVD mi zostalo Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Tajemnica Brokeback Mountain -Brokeback Mount 30.01.06, 21:42 tamsin zapraszam do siebie i ja z Toba pojde na ten film. Odpowiedz Link
tamsin Re: Tajemnica Brokeback Mountain -Brokeback Mount 30.01.06, 21:44 chetnie bym skorzystala ale daleko faceci nie sa zbyt chetni chodzic na romanse do kina, a co dopiero na romas pomiedzy dwoma chlopakami! jestes naprawde wyjatkiem Sylwku Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Tajemnica Brokeback Mountain -Brokeback Mount 30.01.06, 21:44 tamsin - no co ty? ja o TAKIEJ debacie nawet nie slyszalam. trzeba bylo isc ze mna a na sali? normalnie - starzy, mlodzi - baby, chlopy - sporo starszych malzenstw - mlodszych tez. nawet nie pomyslalam, ze jakas sprawa z ta widowania jest. - trzeba mi bylo powiedziec, to bym sie rozgladnela i popytala co i jak. Odpowiedz Link
tamsin Re: Tajemnica Brokeback Mountain -Brokeback Mount 30.01.06, 21:47 to u nas tylko tak zwariowali? bede rozpowiadac na prawo i lewo, ze towarzystwo mieszane siedzi na filmie, a razie czego dam cie na swiadka! Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Tajemnica Brokeback Mountain -Brokeback Mount 30.01.06, 21:59 wiesz co, mysle, ze cala ta "histeria" dookola filmu (dla mnie) jest bez sensu. Tak na dobra sprawe, to jest jedna "scena" i bardzo "delikatnie" pokazana - (gdzie tam np. do arcydziel polskiej kinematografii filmu "sara" gdzie bogus linda lapie za gole dziewczece nieletnie cycki, notabene w usa cala te polska ekipe pewnie by wsdzili do pierdla za molestowanie nieletniej). aktorzy - jake and heath. nie jestem fanem zadnego - to swietni aktorzy. a moral? - ze milosc potrafi sie przejawic w kazdej formie...wiec nie przepaszczajmy szansy na bycie szczesliwym. Odpowiedz Link
robina Nowhere in Africa 31.01.06, 13:49 Bardzo mi sie ten film podobal. Wybieram sie na Broken Flowers bo b.lubie Bill'ego Murray, zwlaszcza w Lost in Translation. Ten film o ptakach to 'Travelling Birds' - wspanialy. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Nowhere in Africa 31.01.06, 13:52 robina tez lubie ten film Broken Flowers (2 razy widzialem)zycze milych wrazen . Odpowiedz Link
elagrubabela Oscary 31.01.06, 17:02 Ufff - dzieki nominacjom do Oscara wreszcie sie dowiedzialam, co to za film "Miasto gniewu" - tak jest tlumaczony na polski "Crash". Nigdy by mi to do glowy nie przyszlo. Ale ja mam mala glowe - ha ha ha. A film polecam bardzo. "Brokeback Mountain" nawet ja widzialam gdy sie wyrwalam na 3 godziny z domu. Tak wiec nie tylko mlodzi, starzy ale i matki karmiace tez Film jest piekny - takie piekne love story - Tamsin, wybierz sie na Valentine - bardzo odpowiedni na wzruszenia i trzymanie sie za rece. Niezaleznie od plci i calej reszty. Elka Odpowiedz Link
frankie36 Re: Oscary 31.01.06, 17:08 Dla ciekawostki dodam ze film Brokeback Mountain byl krecony 20 min ode mnie .Aktorzy pomieszkiwali w miejscowosci Fort Macleod.Filmu jeszcze nie widzialam ale z checia sie na niego wybiore. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Oscary 31.01.06, 17:19 Bardzo ladnie tam u Ciebie Frankie www.fortmacleod.com/visiting/photo_gallery/default2.cfm?catid=1E0280DE-2B38-9313-598D6A8452983AF2 Odpowiedz Link
tamsin Re: Oscary 31.01.06, 20:32 Crash to w/g mnie najlepszy film roku, no ale ja zadnego z innych nominowanych jeszcze nie widzialam Zaproponawalam wczoraj staremu Brokeback Mountain, a on mi na to ze jeszcza King Konga nie widzielismy a niedlugo z kin zejdzie!! Odpowiedz Link
monhann2 Re "The new world" 31.01.06, 18:21 Widzial ktos? Mi sie podobal, choc troche sie dluzyl momentami. Uronilam nawet kilka lez. Taka historia Pocahontas w nowej wersji z Collinem Farrel'em. Odpowiedz Link
tamsin Re: Re "The new world" 31.01.06, 20:55 od kiedy zobaczylam Farrell'a w roli Alexandra, z nienajlepiej ufarbowanymi wlosami, i beznadziejna dykcja, jakos odechcialo mi sie go widziec w innych filmach jedyne co podobalo mi sie w Alexandrze to taniec Bagoas'a, jak ogladaliscie to wiecie, ktora scena: img.photobucket.com/albums/v217/ariavin/Bagoas/alex17.jpg Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Re "The new world" 07.02.06, 23:06 a pro pos akcentu. zorro - czyli antonio banderas, dla mnie jest zupelnie niezrozumialy i pomyslec...byly czasy jak sie w nim na zaaaboooj kochalam... gral jakiegos wstretnego typa i mial paznokcie na czarno pomalowne. fuj Odpowiedz Link
bietka1 Re: Klub Widza 07.02.06, 22:58 Wlasnie odbywa sie Berlinale. Nawet Wajda ma dostac Zlotego Niedzwiedzia za caloksztalt Polske beda reprezentowaly cztery filmy. W sobote wybieramy sie na 'Komornika', ale zastanawiam sie jeszcze nad 'Doskonalym dniem' Wojcieszka. Tylko, czy warto? Moze ktos juz go widzial? Same recenzje jakos niewiele mowia... Odpowiedz Link
tamsin Re: Klub Widza 07.02.06, 23:00 a Angeline i Brad Pitta juz widzialas? podobno chadzaja po Berlinie z powodu tego calego festiwalu. Odpowiedz Link
bietka1 Re: Klub Widza 07.02.06, 23:05 Widzalam niestety tylko w tv... Ale co tam, az tak bardzo mi nie zal Ja na Berlinale najbardziej lubie ogladac polskie filmy. Tyle poskich gwiazd, ile tutaj widzialam, w Pl nie zobaczylabym przez 20 lat. Odpowiedz Link
sylwek07 Tajemnica Brokeback Mountain ,dzis widzialem film 02.03.06, 22:10 co do ilosci osob na tym filmie jest srednio dobrze a w weekedny jest dobrze, fajna jest muzyka jak i krajobrazy.Moje odczucia sa mieszane poniewaz jest pare scen ktore moga szokowac i szokuja ale jedno w tym film jest pokazane ze nigdy nie powinno sie zyc w zaklamaniu jak i oklamywaniu samego siebie. jesli ktos sie wybiera na ten film to polecam. Odpowiedz Link
sylwek07 Czerwony kapturek - Prawdziwa historia 05.03.06, 19:04 Czerwony kapturek - Prawdziwa historia (Hoodwinked! The True Story of Red Riding Hood) Wszystkim się wydaje, że doskonale znają bajkę o Czerwonym Kapturku. Ale czy znamy prawdziwą wersję tej bajki? A może przez całe dzieciństwo byliśmy wprowadzani w błąd. Nawet w znanej wszystkim historii tkwią detale, których nie dostrzeże się na pierwszy rzut oka. W tym przypadku, zaczynamy opowieść od końca. Futerkowy glina ze zwierzęcego świata prowadzi dochodzenie w sprawie zakłócenia porządku w chatce Babci. Uczestnikami zdarzenia są Czerwony Kapturek, Wilk i Drwal z siekierą. Zarzuty są poważne: zakłócenie spokoju, zamiar zjedzenia Babci oraz posiadanie siekiery bez pozwolenia. Wkrótce poznamy wersję dramatycznych wydarzeń w domku Babci opowiedzianą przez Wilka, Kapturka, Babcię i Drwala. Okaże się, że każdy ma jakiś sekret. Odpowiedz Link
sylwek07 Jan Paweł II (Pope John Paul II) 05.03.06, 19:05 Akcja filmu zaczyna się od zamachu na życie Papieża Jana Pawła II w dniu 13 maja 1981 r. W retrospekcjach powraca do roku 1938, kiedy to Karol Wojtyła w Wadowicach debiutuje po raz pierwszy publicznie jako interpretator poezji. Większą część filmu zajmuje okres pontyfikatu Jana Pawła II i jego wpływ na sprawy związane z religią oraz na zmiany polityczne zachodzące na świecie. Odpowiedz Link
bietka1 Re: Crash 30.03.06, 23:12 Juz dawno zaden film nie pozostawil po obejrzeniu tego co ten. Oskar za najlepszy film. Ciekawe dlaczego nie scenariusz? Polecam Odpowiedz Link
tamsin Everything is illuminated 30.03.06, 23:29 Polecam ten film - akcja filmu dzieje sie na Ukrainie, ale rownie dobrze pewnie moglaby w Polsce. Swietna zabawa jezykowa, dla anglojezycznych - moze krew z uszu poleciec, wydaje sie tak zle mowi ukrainski charakter, ale trzeba sie tylko dobrze wsluchac - mowi zupelnie gramatycznie poprawnie, jedynie uzywa slowek jakby je wylapywal z lexiconu. Odpowiedz Link
sylwek07 Jasminum-zaraz ide ogladac :) 04.06.06, 18:21 Rozgrywające się współcześnie "Jasminum" (to łacińska nazwa jaśminu) opowiada historię małej społeczności mnisiej. Klasztor kamedułów, w którym rozgrywa się akcja filmu, nie różniłby się od innych gdyby nie fakt, że trzech mieszkających tam zakonników pachnie w szczególny sposób. Jeden pachnie czeremchą, drugi czereśnią, a trzeci śliwą. Pewnego dnia do klasztoru przyjeżdża młoda konserwatorka malarstwa, która otrzymuje zlecenie odnowienia tamtejszych obrazów. Natasza pojawia się w Jaśminowie wraz ze swoją 5-letnią córką Gienią. Urok i dociekliwość dziewczynki wprowadzają wiele zamętu w spokojne dotąd życie mnichów... reżyseria: Jan Jakub Kolski obsada: Adam Ferency, Janusz Gajos, Grzegorz Damięcki, Krzysztof Pieczyński, Dariusz Juzyszyn, www.jasminum.pl/ Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Jasminum-zaraz ide ogladac :) 04.06.06, 18:22 Sylwku idz idz i potem powiesz jak bylo Odpowiedz Link
jan.kran Re: Jasminum-zaraz ide ogladac :) 04.06.06, 18:39 Opowiedz , opowiedz jestem fanką Kolskiego)) Odpowiedz Link
cuciolo Re: Jasminum-zaraz ide ogladac :) 04.06.06, 21:49 ja tez ja tez przez net nie moge sciagnac uf uf uf nie ma nic a wiem ze obsada bombowa no i jasiek olbrzym nakrecil komedie Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Jasminum-zaraz ide ogladac :) 04.06.06, 22:58 Polecam ten film dla Wszystkich ,podobala mi sie gra Pana Gajosa no i fajna jest ta mala dziewczynka... Odpowiedz Link
kociaszek Re: Jasminum-zaraz ide ogladac :) 04.06.06, 23:01 ja bardzo polecam Marie Antonine. dobry. nietuzinkowy. poza gra aktorow swietne zdjecia i muzyka. Odpowiedz Link