sylwek07 06.10.05, 22:20 hej jak bedziecie spedzac dlugi weekend i jak z indykiem>? zycze Wam milego Dnia Dziekczynienia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monhann2 Re: Dlugi weekend w Kanadzie 06.10.05, 22:27 W sobote kupuje podloge drewniana, wiec dzien bedzie pracowity. W niedziele skoczymy tradycyjnie na polnoc popodziwiac fantastyczna jesien i jej przecudne kolory, a w poniedzialek....indyka nie bedzie, bo nikt z nas nie lubi. Bedzie za to nietradycyjna pieczen ale przynajmniej nie bedzie wybrzydzania A Ty Sylwek tez swietujesz Kanadyjski Dzien Dziekczynienia? Widze, ze masz kanadyjskie kalendarz w malym paluszku. W takim razie Happy Thanksgiving. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Dlugi weekend w Kanadzie 06.10.05, 22:34 dzis rozmawialismy na ten temat na lekcji jezyka angielskiego ,ucza mnie chlopak i dziewczyna z Kanady (Ona Indianka z BC a On z Saskatchewan) wiec wypadalo o tym porozmawiac...bedac pare lat temu w Kanadzie bylem na indyku u znajomej i milo to wspominam smacznego zycze Odpowiedz Link
mulinka Re: Dlugi weekend w Kanadzie 06.10.05, 23:02 a ja mam gosci z Kanady... to moze upiec indyka(?) Odpowiedz Link
monhann2 Re: Dlugi weekend w Kanadzie 06.10.05, 23:35 Bedzie milo jak im go zaserwujesz Mulinko. Ale Cie to czeka w listopadzie, a potem moze i na Boze Narodzenie jak jestescie fanami indyka, tylko sie nie zaindykuj, bo to kurcze duzo jedzenia Odpowiedz Link
tamsin Re: Dlugi weekend w Kanadzie u w USA tez!!!! 06.10.05, 23:58 Columbus Day lub dzien Kolumba !!!! haahahahaaha, poniedzialek jest wolny, tez przyjmuje zyczenia z tego powodu )))) Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Dlugi weekend w Kanadzie 07.10.05, 00:04 tamsin to zycze milego Dnia Kolumba baw sie dobrze Odpowiedz Link
mulinka Re: Dlugi weekend w Kanadzie 07.10.05, 01:34 zrobie indyka nie pieczonego, tylko po Asiowemu, w koprze Odpowiedz Link
myszka888 Re: Dlugi weekend w Kanadzie 07.10.05, 02:00 a jaki to jest indyk w koprze? chyba gdzies mi umknal przepis...bo pewnie pojawil sie na forum. czy jest w watku przepisowym? polece tam i poszukam! Odpowiedz Link
mulinka Re: Dlugi weekend w Kanadzie 07.10.05, 02:18 Myszeczko, to nic nadzwyczajnego - ale smakuje.....baaardzo dobrze, i moj syno- ziec bardzo lubi poprostu obsmazam indyka, dolewam troszke wody, wrzucam bulion i dusze z pol godziny, a pozniej dodaje duuuuuuuuuuuuzo kopru (moze byc i suszony i mrozony) i podlewam to smietanka (stosuje te do kawy, tlusta, najlepsza , bo sie nigdy nie wazy), mozna dodac lyzke serka Odpowiedz Link
triskell Re: Dlugi weekend w Kanadzie 07.10.05, 07:04 mulinka napisała: > poprostu obsmazam indyka, dolewam troszke wody, wrzucam bulion i dusze z pol > godziny, a pozniej dodaje duuuuuuuuuuuuzo kopru (moze byc i suszony i mrozony) > i podlewam to smietanka (stosuje te do kawy, tlusta, najlepsza , bo sie nigdy > nie wazy), mozna dodac lyzke serka Mulinko, brzmi rewelacyjnie. Śmietanę jogurtem naturalnym zastąpię i już będę miała super danie na to amerykańskie, listopadowe Święto Dziękczynienia . A już się martwiłam, co ja zrobię, bo rok temu bylismy zaproszeni do znajomych, w tym roku pewnie też będziemy mieli jakieś zaproszenia, ale Joshua tego dnia pracuje, więc wizyty nie są realne. A ja nie mam ani umiejętności ani naczynia* potrzebnych do popełnienia takiego dużego indola. Dzięki!!! * - wyraz "naczynie" ignorujemy i absolutnie, wcale, ani troszeczkę nie sądzimy, że to dlatego, że Triskell nie była pewna, czy to "brytfanna" czy "brytwanna" ;-P Odpowiedz Link
triskell Re: Dlugi weekend w Kanadzie 07.10.05, 07:05 No i zapomniałam... Happy Thanksgiving dla wszystkich w Kanadzie Odpowiedz Link
samo Re: Dlugi weekend w Kanadzie 07.10.05, 07:17 Jak duzy to go do tej wanny i swieczkami od dolu przygrzewaj! Odpowiedz Link
myszka888 Re: Dlugi weekend w Kanadzie 07.10.05, 15:13 podpisuje sie pod Triskell- wykorzystam przepis ) brzmi fajnie! Odpowiedz Link
thorgalla Re: Dlugi weekend w Kanadzie 09.10.05, 09:02 Mulinko,czy ten przepis na indyka mozna mozna przeflancować na gąske?? Hodujemy sobie dorodne gęsi i niedlugo pójdą one pod nóż i trzba je jakoś przyrządzić. Ale jak Ty obsmażasz tego indyka?? w całości się mieści na patelni? Odpowiedz Link
mulinka Re: Dlugi weekend w Kanadzie 09.10.05, 17:44 bo moj przepis, to...na indyka w kawalkach (albo nawet w kawaleczkach ale moze byc i gaska....mysle... wyprobuj i powiedz czy bylo dobre a ja swoim kanadyjczykom chyba w ogole indyka nie podam wyglada na to, ze zdecydowanie wola krewetki Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: Dlugi weekend w Kanadzie 07.10.05, 02:46 A my sobie jedziemy do Algonquin Park podziwiac kolorki. Indyka nie bedzie - bo nie byloby komu go jesc Pozdrawiam! Odpowiedz Link
yatzekalexander Re: Dlugi weekend w Kanadzie 07.10.05, 17:32 Ja zwykle kupuje 'smoked turkey breast' from Honey Baked Co, to jedyny indyk ktory moja corka dotknie, no i jest bardzo smaczny Czy mulinko-asiowy przepis mozna uzyc z kura? Tamsin-mnie nie dali Columbus day, nawet dzieci ida do szkoly... A jaka jest historia swieta dziekczynienia w Kanadzie? Bawcie sie dobrze Odpowiedz Link
monhann2 Re: Dlugi weekend w Kanadzie 07.10.05, 18:53 www.canadafirst.net/our_heritage/thanksgiving/ Odpowiedz Link
monhann2 Re: Dlugi weekend w Kanadzie 07.10.05, 18:57 I jeszcze pare ciekawostek: www.thanksgiving-traditions.com/html/food.html Pozdrawiam swiatecznie. Odpowiedz Link
mulinka Re: Dlugi weekend w Kanadzie 07.10.05, 19:49 no jasne mozna z kura, mozna z cielecinka, mozna nawet....z ryba )) buziak i wracam do garow goscie, co mieli byc jutro, beda dzis! Odpowiedz Link
mulinka Re: Dlugi weekend w Kanadzie 07.10.05, 19:50 aaaaaaaaa i z krewetkami, tez dobrze smakuja, do tego ryz i mizeria )) Odpowiedz Link
terra121 Re: Dlugi weekend w Kanadzie 07.10.05, 19:09 Sadzac po rozmowach u mnie w pracy tradycyjna potrawa (obok indyka) w tej prowincji sa golabki (cabbage rolls) DDDD Pare osob (i czesc z nich wcale nie ze slowianskim pochodzeniem) zadeklarowalo, ze bedzie je robic )))) Ja chyba ogranicze sie do indyczej piersi, bo spedzamy to swieto w scisle rodzinnym gronie a moja rodzina za resztkami z indyka nie przepada.... Happy Thanksgiving )))) P.S. Sylwek, pozdrow, prosze, tego mojego "krajana" z preriii ))) Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Dlugi weekend w Kanadzie 07.10.05, 20:52 terra121 nie ma sprawy ,pozdrowie Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Dlugi weekend w Kanadzie 07.10.05, 21:46 w nastepny czwartek przygotuje mala uczte,,syrop klonowy i jakies racuchy i bedzie takie male swieto na kursie Odpowiedz Link
sylwek07 do terra121 20.10.05, 22:35 terra121 dzis sie spytalem tego chlopaka i On mieszka w Weyburn a ta dziewczyna mieszka na wyspie kolo Nanaimo... Odpowiedz Link
terra121 Re: do terra121 21.10.05, 20:58 No to do mnie ma jakies 230 mil DD Ale ciagle ta sama prowincja ))) P.S. A jak sie udal ten dzien kanadyjski? Odpowiedz Link
sylwek07 Re: do terra121 21.10.05, 21:02 co spotkanie mamy dzien kanadyjski.Pare minut opowiadaja o zyciu i nauce w Kanadzie a Ty gdzie mieszkasz? Odpowiedz Link
terra121 Re: do terra121 21.10.05, 21:02 A Nanaimo to mi sie kojarzy z Nanaimo bars (wlasnie obchodzimy urodziny kolezanki i sie nimi zajadamy ))) Odpowiedz Link
ag.ni To juz jutro... 09.10.05, 17:13 Indyk juz kruszeje, teraz polowanie na dodatki sie rozpoczelo. Menu. Obowiazkowo indyk, nieduzy, z nadzionkiem (watrobka i pietrucha+przyprawy).No i do indyka bedzie obowiazkowy sos, oczywiscie z tego co sie z niego wydusi, zaden tam sztuczny substytut, pure z ziemniakow, warzywa na na slodko (pietrucha, marchew, rzepa/rzodkiew, brukselka itp zapieczone w malych kawalkach z maselkiem, syropem klonowym i tymiankiem). I surowka z kapusty. A na deser bomba kaloryczno/cholesterolowa w postaci szarlotki (jedyne 6 zoltek, cukier i funt masla no i odrobina maki) A dla mojej malej co nie moze jesc jajek 'croustade de pommes et poires à l`érable' czyli zapiekane jablka i gruszki pokrojone na plasterki polane syropem klonowym i posypane kruszonka zrobiona z platow owsianych, masla, maki i brazowego cukru Smacznego wszystkim... Odpowiedz Link
triskell Re: Dlugi weekend w Kanadzie 10.10.05, 09:34 Może to ten Endrju, na którego nie głosowałeś w wyborach prezydenckich i teraz się mści w tak wyrafinowany sposób? Odpowiedz Link
jan.kran Re: Dlugi weekend w Kanadzie 10.10.05, 09:36 Triskell a skąd Ty wiesz na kogo Sywek głosował )))))) Oplułam kompa zresztą na Twoj komentarz... Kran. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Dlugi weekend w Kanadzie 10.10.05, 09:36 Sylwek , znasz pana Andrew?? Tak wpada na KP zeby ci zwrocic uwage ? Ach te maniery ) Odpowiedz Link
jan.kran Re: Dlugi weekend w Kanadzie 10.10.05, 09:39 Słuchajcie ja jestem otwarta na nowych członków Partii. Ale są granice tolerancji Dla Leppera na KP mówię nie ! Zresztą nie jestem pewna czy on wie co to jest komputer... Kran. Odpowiedz Link
triskell Re: Dlugi weekend w Kanadzie 10.10.05, 09:52 Ech, Kraniku, chyba masz racje. On to chyba komputery na lemiesze przekuwa. A jeśli chodzi o to, skąd wiem, na kogo Sylwek głosował, to bez przesady, o tak poważną chorobę psychiczną jak głosowanie na Andrew L. go nie podejrzewam. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Dlugi weekend w Kanadzie 10.10.05, 09:58 Niestety mamy w PL 15 % chorych. I to mnie przeraża. Kran. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Dlugi weekend w Kanadzie 10.10.05, 09:59 P.S A 50 % leniwych... nie wiem co gorsze. K. Odpowiedz Link
kendo Re: Dlugi weekend w Kanadzie 10.10.05, 10:19 smacznego indorka w przemilej atmosferze rodzinej, cudnego spaceru ....) no trzeba te kalorie gdzies spalic ,prawda?) Odpowiedz Link
sylwek07 do Andrew1 21.10.05, 09:47 to nie jest szkola a "STOWARZYSZENIE WSPIERANIA INICJATYW SPOŁECZNYCH "ASOCJACJE"adres do nich :lbninfo@poczta.fm ,ul.Krolewska 17 i tam pracuja wolonatriusze z roznych krajow i oprucz jezyka angielskiego jest szwedzki,francuski,niemiecki i rosyjski i to z native i za darmo(sa rozne poziomy nauczania) . Odpowiedz Link