Dodaj do ulubionych

Rondo tesco

IP: *.swidnica.mm.pl 15.01.10, 09:43
Apeluje do tych wszystkich wspaniałych kierowcow co jak przjezdzaja
przez nasz wspaniałe rondo w okolichach TESCO i mysla ze wiedza co
robia. Pamietajcie ze jak jedziecie wewnetrznym pasem RONDA nie
macie pierwszenstwa na rondzie jak zjezdzacie a po p[rawej macie
auto i tym samy osoba ktora wjedzie na rondo przed wami na swoj pas
(zewnetrzny) to ona ma pierwszenstwo. I ten klakso dobioe mozecie w
DU.Pe wsadzic. zawsze mozna sobie auto na czyjś koszt wyremontowac :)

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: fart Re: Rondo tesco IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.02.10, 19:08
      Najlepiej jechać po zewnętrznym i wtedy jest spokój i nie trzeba się
      nikomu wciskać!
      • Gość: x Re: Rondo tesco IP: *.walbrzych.vectranet.pl 08.02.10, 20:47
        Jasne! Najlepiej czteropasmówką cisnąć wszyscy na kupę prawym pasem (jak się nie
        zna przepisów i nie wie jak używać drugiego pasa). Banda ćwoków i zawalidróg.
      • Gość: Burza Re: Rondo tesco IP: *.chello.pl 08.02.10, 21:49
        Taka jazda jest niezgodna z przepisami, ale zawsze przechodzi...
        • Gość: kijop Re: Rondo tesco IP: *.walbrzych.vectranet.pl 11.02.10, 18:13
          To tak jakbyś powiedział, że jazda lewym pasem jest niezgodna z przepisami.
          Wyprzedzasz - Twój problem, żeby się wcisnąć, tak abyś nie utrudnił ruchu
          prawidłowo jadącym pojazdom.
          • Gość: Burza Re: Rondo tesco IP: *.chello.pl 12.02.10, 21:55
            w przypadku stłuczki nie jest orzekana jednostronna wina, tylko obaj kierowcy
            dostają po 100 za spowodowanie wypadku, a policja jakoś to orzeka procentowo po
            czyjej jest wina.

• Gość: kijop Re: Rondo tesco IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.02.10, 08:07
            Prawy pas miałem na myśli.
    • Gość: John Re: Rondo tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 19:27
      Rondo rodem, ale ta wysepka obok przejścia dla pieszych przy
      wjeżdzie do TESCO - masakra. Rozwaliłem tam koło.
      Teraz widzę, w tamtym miejscu znak ostrzegawczy, czyli nie tylka ja
      miałem tam problemy.
      • Gość: - Re: Rondo tesco IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.10, 20:43
        Jeszcze do niedawna był tam słup i lampa (wysepka) ale gość jadący z makro ją
        złamał. Było o tym nawet gdzieś tutaj na forum (ze zdjęciami).
        • Gość: wałbrzyszanin Re: Rondo tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 21:08
          baranieee ze świdnicy! Jak widzę waszą rejestrację na aucie to
          uciekam jak najdalej.Tak wspaniale jeździcie!Jeżeli byś umiał
          jeździć to wiedziałbyś ,że prawy pas jest stosowany do najbliższego
          zjazdu.Czyli jadąc od podzamcza skręcasz do tesco,a nie zapieprzasz
          prawym aż do zjazdu na piaskową i masz pretensje,że ktoś
          trąbi.Chyba,że ty z tej wsi "świdnicy" wyjeżdżasz raz na 10 lat i
          nie wiesz jak powinna wyglądać szybka komunikacja.
          Odrazu przypomina mi się komedia,gdzie wjechali rano na rondo i
          jeździli aż do wieczora.Teraz już wiem kto.HAHAHAHAHA
          • Gość: gość Re: Rondo tesco IP: *.walbrzych.vectranet.pl 08.02.10, 21:37
            Niezły z ciebie fachowiec od inżynierii ruchu....Tylko zastanów się nad
            wielkością tego ronda i czy jazda wewnętrznym pasem wpływa na płynność ruchu. Ja
            uważam, że nie.
            • Gość: Burza Re: Rondo tesco IP: *.chello.pl 08.02.10, 21:48
              Niestety ale wpływa na płynność. jeżdżę tam codziennie i dziękuję tym, co nie
              znają przepisów i zostawiają mi lewy pas wolny ! korek czasem ciągnie się aż do
              wiaduktu. Nawet jak skręcam do Tesco, to jadę lewym, objeżdżam rondo całe i nie
              stoję w korku.
              Rondo, wg przepisów , to "skrzyżowanie typu rondo" i obowiązują takie same
              przepisy jak na skrzyżowaniu. Czyli jak jadę prawym pasem z Podzamcza to mogę
              skręcić w prawo na Tesco lub jechać prosto do Szczawna, a jak lewym, to mogę
              jechać prosto lub na Piaskową. Oczywiście zjazd musi być sygnalizowany
              kierunkiem ! Jeśli jadę z Podzamcza na Piaskową to sygnalizuję zjazd kierunkiem
              na wysokości zjazdu na Szczawno. Jeśli auto ze Szczawna wjedzie na rondo i mnie
              puknie, to będzie to jego wina.
              • Gość: rondownik Re: Rondo tesco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.10, 12:25
                Wszystko pięknie, wszystko łądnie ale gość pisał, że jadąc zewnętrznym
                pasem ma pierszeństwo i basta. A klaksony , mruganie i machanie rękami
                faktycznie w dupę sobie wsdadzić mogą Ci co im się wudaje inaczej. CO
                do tego , że zewnętrznym pasem mam obowiązek zjechać najbliższym
                zjazdem radzę przywalic czołem w scianę pare razu- jesli nie ma
                odpowiednich oznaczeń które tak nakazują mogę sobie jechać chociażby 3
                zjazdem.

A po 3 jesli nic dalej nie dociera to proponuje przemyśleć debilną
                konstrukcję tego ronda ktora to wymusza kombinowanie i liczenie na
                szczęście lub uprzejmość innych aby sprawnie z niego wyjechać!
                • Gość: Burza Re: Rondo tesco IP: *.chello.pl 11.02.10, 23:37
                  nie musisz zjechać najbliższym zjazdem, bo możesz jechać w prawo lub prosto.
                  prawidłowym jest, jeślibyś jeździł 50 kółek naokoło ronda, o ile będziesz
                  poruszał się lewym pasem ( bliżej środka). jakiś czas temu policja zasadziła się
                  na tym rondzie i łapała tych, co nie sygnalizują zjazdu ( w zatoczce autobusowej).
          • Gość: gość Re: Rondo tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 21:38
            Kompletnie nie znasz przepisów, jak zdałeś w ogóle egzamin????
          • Gość: wałbrzyszanin Re: Rondo tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 21:50
            Właśnie zbieram kasę na remont autka, chętnie się spotkam z Tobą na
            rondzie , jak będziesz chciał wymusić pierwszeństwo , wyjeżdżając z
            węwnętrznego.....
            • Gość: zzz Re: Rondo tesco IP: *.walbrzych.vectranet.pl 08.02.10, 21:57
              Zgadzam sie z Burza.Przepis mowi ze jesli pasy ruchu nie sa oznaczone(Czyli nie
              ma znaku ktory pas sluzy do jakiego skretu)to kierujacy pojazdem skrecajac w
              lewo(Z Podzamcza na Piaskowa)musi zajac lewy pas,skrecajac w prawo(Z podzamcza
              do tesco)musi zajac prawy,jadac prosto(Z podzamcza do szczawna)obojetnie ktory
              pas ruchu.
              • Gość: miejscowy Re: Rondo tesco IP: *.chello.pl 08.02.10, 23:05
                Mamy ruch prawostronny i zawsze chcac zjechac na prawy pas musisz ustapic pierwszenstwa temu ,ktory juz tam jest.Kto twierdzi inaczej powinien jeszcze raz zdawac egz. na prawko.Rondo jest najlepszym przykladem,ze niektore barany za kierownica ,zjezdz. z lewego pasa na prawy i nie ust.temu ktory porusz sie prawym pasem po prostu wymuszaja pierwszenstwo,!Tyle.
            • Gość: Burza Re: Rondo tesco IP: *.chello.pl 11.02.10, 23:40
              to podstaw się tym, co z podzamcza jadą do Szczawna lewym pasem. ustawiasz się
              na prawym i tak celujesz, zeby gość w Cibie wjechał ( ponieważ do Szczawna jest
              już jeden pas jezdni). wtedy masz wymuszenie i kasa jest Twoja ;).
          • Gość: Borubar Re: Rondo tesco IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.02.10, 21:52
            Cieciu, nie rób siary
          • Gość: a Re: Rondo tesco IP: *.chello.pl 08.02.10, 22:43
            a do wieczora po wewnętrznym też można jeździć... o tym nie pomyslałeś mądralo
            • Gość: do ślimaków Re: Rondo tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 23:32
              ślimaku jeden z drugim,jedź lewym pasem i do świebodzic jak sprawi
              Ci to raadość,ale nie rób na złość komuś kto czuje sie lepiej od
              ciebie za kierownicą.i jedziesz 10km/h i jestes bogiem na kazdej
              ulicy ,a każdy kto cię wyprzedza to debil,a ten co jedzie wolniej to
              ślimak.Zastanów się jeden z drugim,pilnuj swojego długiego nosa a
              nie kto jak jeździ!Trzeba się było uczyć i iść do drogówki.Tam byś
              sobie mógł porządzić na drodze.A tak jedź i milcz!
              • Gość: kierman Re: Rondo tesco IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.02.10, 10:59
                jasne tylko pajace z rejestracjami DSW i podobnymi znalezli prawko
                na smietniku,a kto nie wierzy niech zwroci na nich uwage,wszoraj
                maloletni gnoj z pod osiru przejechal sobie przez plac na
                czerwonym,majac wszystkich w du..e
    • Gość: tnbd Re: Rondo tesco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.10, 11:24
      Ja wiem jakie są przepisy i wpuszczam osoby z prawej strony, ale i tak nadrobie czasu nie stojąc w kolejce do wjazdu na rondo (od strony Podzamcza). Powinni tam znaki postawić z jakiego pasa, gdzie jechać. Ale w sumie po co, niech "znawcy" dalej stoją w korku. Przynajniej lewy pas wolny :D
      • hopex Re: Rondo tesco 10.02.10, 11:42
        Często jeżdżę tym rondem i pomijając fakt zajeżdżania drogi pojazdom na prawym pasie twierdzę, że to nieszczęsne rondo od początku było źle zaprojektowane. Dużo jeżdżę po drogach np. w Szwecji i tam, jeśli do ronda dochodzą dwa pasy ruchu, to z ronda odchodzą również dwa pasy ruchu. A na tym bublu ?? Zauważcie, że jadąc od strony Podzamcza mamy dwa pasy ruchu, natomiast zjazd do Szczawna czy też na Piaskową Górę to już tylko jeden pas. Powoduje to niepotrzebne zupełnie nerwy, stłuczki i grożenia pięściami. Kretyn, który to projektował powinien sam jeździć tym rondem za karę w kółko przez miesiąc.
    • Gość: Gość Re: Rondo tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 23:09
      Koledzy trochę coś nie tak piszecie, albo ja nie potrafię czytać ze zrozumieniem.

Jeżeli wjeżdżam na rondo od podzamcza, naturalnie lewym pasem bo prawy jak
      zawsze jest zakorkowany to:

1, Na wjazd do szczawna praktycznie nie ma szans bo jadą nim lebiody, którzy
      wjeżdżają na piaskową od podzamcza lub prawidłowo wjeżdżający od tesco.
      2. Na wjazd na piaskową górę bezproblemowo zawsze można skręcić, jeżeli nie
      trafi się kogoś kto boi się jechać z lewego pasa (co dla mnie jest abstrakcją
      żeby objeżdżać rondo po prawym pasie.
      3. I najważniejsze - pojazdy WŁĄCZAJĄCE się do ruchu od strony szczawna mają
      obowiązek poczekać i przepuścić pojazd skręcający na piaskową ponieważ -
      włączają się do ruchu (tak właśnie - włączają się), a ja jako że jestem już na
      skrzyżowaniu jakim jest rondo mam pierwszeństwo.
      I niech ktoś nie wkręca smutów że opcja nr 3 jest niepoprawna, bo jest jak
      najbardziej prawidłowa, tak na chłopski rozum i logikę.
      • Gość: miejscowy Re: Rondo tesco IP: *.chello.pl 11.02.10, 03:34
        Ale bredzisz.Po pierwsze rondo jest za male zeby jechac nim po lewym pasie i chcac skrecic do Szczawna.Z punktem drugim moge sie zgodzic pod warunkiem,ze masz szybkie i zwinne auto.Co do punktu nr.3.Ameryki nie odkryles bo auta na rondzie maja pierwszenstwo.Jezdze po tym rondzie kilka razy dziennie i nie zauwazylem zeby jadac od Szczawna kierowcy wymuszali pierwszenstwo.Inna sprawa sa ciecie,ktorzy wogole boja sie wjechac na rondo bo dla nich to nowosc a zdawali na prawko 30 lat temu.Tez sie wnerwiam jak przedemna stoi jakas dupa wolowa i mysli jechac czy moze jeszcze poczekac.Na dodatek 10 na godz.Ale zauwaz,ze tak samo ruszaja na swiatlach.Generalnie rondo jest za MALE na dwa pasy ruchu.
        • Gość: kierowca Re: Rondo tesco IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.02.10, 10:47
          Całe Szczawno. Jakie miasto, takie ronda. Drugi wynalazek mamy u
          zbiegu Kolejowej i Mickiewicza. Jakiś palantunio wybudował rondko
          pochyłe, to dopiero sztuka. I nie ma bata, żeby podczas mżawki czy
          gołoledzi nie zarzuciło dupy, gdy skręca się z rondka w stronę
          centrum Szczawna. Nie dość, że pochyłe, to jeszcze ta ozdobna kostka
          brukowa. Debilizm.
      • Gość: sss Re: Rondo tesco IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.02.10, 11:37
        Od kiedy osoba ktora zbliza sie do skrzyzowania lub wjezdza na nie jest
        WŁACZJĄCĄ SIE?
        • Gość: miejscowy Re: Rondo tesco IP: *.chello.pl 11.02.10, 12:24
          Wlaczac to sie mozesz do ruchu.Dojezdzajac do skrz. jestes w ruchu.Tyle mlody kierowco.
        • Gość: miejscowy Re: Rondo tesco IP: *.chello.pl 11.02.10, 12:26
          Przepraszam.Zle odczytalem Twoj post Oczywiscie masz racje!!!
      • Gość: Burza Re: Rondo tesco IP: *.chello.pl 11.02.10, 23:29
        ad 3: TYLKO jeśli włączasz kierunkowskaz sygnalizujący zjazd z ronda.
    • Gość: elek Re: Rondo tesco IP: *.swidnica.mm.pl 11.02.10, 13:45
      Dzuo osob ma racje ale tez duzo sie myli. Rondo jest do dupy to
      fakt. Ale jest taki maly myk w prawie o rondzie. A wiec jesli
      jedziesz od podzamcza i zajoles lewy pas(wewnetrzny) i jedziesz na
      piaskowa, niezasygnalizujesz zmiany pasa wczesniej niz 1 zjazd, to
      ten co jedzie od szczawna i wjedzie na pas zewnetrz (bo jest wolny!!
      ty jedziesz wewnetrznym pasem) to ma pierszenstwo przed tooba. Jesli
      niewiecie proponuje isc na kurs.

A co do IP ze swidnica to nieznaczy ze tu miszkam praca tez uistnieje
      • Gość: SSS Re: Rondo tesco IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.02.10, 14:42
        Oczywiscie masz racje.zgadzam sie z toba.Bo jesli ktos jedzie lewym pasem z
        Podzamcza na Piaskowa a ja stoje na wyjezdzie ze szczawna i on nie da prawego
        kierunku do zmiany pasa to ja jade.skad mam wiedziec czy to nie jest jakis
        kretyn i bedzie w kółko jezdzil po rondzie na lewym pasie?bo jesli chce zjechac
        na piaskowa to najpierw musi zmienic pas na prawy i musi to zasygnalizowac a
        potem dopiero zjezdza z ronda.Jesli ma kierunek to oczywiscie stoje,jesli nie ma
        to jade.
        • Gość: kijop Re: Rondo tesco IP: *.walbrzych.vectranet.pl 11.02.10, 18:27
          Tylko ile czasu masz na wrzucenie kierunku? Kiedyś dałem na wysokości zjazdu na
          Szczawno (a jechałem na Piaskową), to mi jakiś pacan wjechał na rondo z wjazdu
          od Szczawna, bo myślał, że zjeżdzam na Szczawno... I jeszcze trąbił na mnie
          idiota. Od tego czasu na tym rondzie stosuję zasadę "bez kierunkowskazu".
          • Gość: Burza Re: Rondo tesco IP: *.chello.pl 11.02.10, 23:31
            ale miałeś kierunek i niech gość ze Szczawna " zachowuje szczególną ostrożność " :)
      • Gość: miejscowy Re: Rondo tesco IP: *.chello.pl 11.02.10, 17:16
        Logiczne.Nikt nie bedzie czekal az laskawie przejedziesz bo pas na ,ktory chce sie wlaczyc do ruchu jest wolny.Ajak rondo ma 4 pasy ruchu a Ty jedziesz wewn.? Pozostale pasy sa wolne wiec nic nie stoi na przeszkodzie aby je zajac.Widze,ze ten watek ciagna sami niedosw. kierowcy.
        • Gość: Burza Re: Rondo tesco IP: *.chello.pl 11.02.10, 23:34
          rozwiązaniem byłoby przebudowanie tego ronda na rondo bezkolizyjne tzw
          turbinowe. W Polsce jest tylko parę takich. I tak było przebudowane, została
          dodana przecież jedna nitka z piaskowej na podzamcze i przedłużona linią ciągłą(
          tam gdzie są dziury) bo wcześniej było pełno wypadków.
          • jakas1 Re: Rondo tesco 12.02.10, 09:38
            Gość portalu: Burza napisał(a):

> rozwiązaniem byłoby przebudowanie tego ronda na rondo bezkolizyjne
            tzw
            > turbinowe. W Polsce jest tylko parę takich. I tak było
            przebudowane, została
            > dodana przecież jedna nitka z piaskowej na podzamcze i przedłużona
            linią ciągłą
            > (
            > tam gdzie są dziury) bo wcześniej było pełno wypadków.

I wcale taka przebudowa nie stanowiłaby wielkiego kosztu.
            Rozwiązaniem byłoby też zrobienie takiego rozwiązania, jakie zostało
            wprowadzone na rondzie obok Castoramy na Bielanach - przy każdym
            zjeździe z ronda prawy (zewnętrzny) pas kończy się linią ciągłą -
            nie masz prawa przejechać zjazdu jadąc prawym zewnętrznym pasem.

Inna sprawa, że moim zdaniem winnym większości stłuczek jest
            zarządca drogi, gdyż aktualnie rondo przy Tesco nie ma (wbrew temu o
            czym jest cały wątek) dwóch pasów - zewnętrznego i wewnętrznego, ale
            jest jeden. Taki stan rzeczy jest niedopuszczalny przez prawo o
            ruchu drogowym: 2 pasy wjazdowe (bez zwężenia) na rondo, na którym
            jest tylko jeden pas.
            • Gość: ktos Re: Rondo tesco IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.02.10, 10:03
              I tu sie mylisz.Na rondzie sa dwa pasy tylko nie wyznaczone.Tak jak jest ta
              droga jednokierunkowa w Szczawnie ta z kostki za basenem.Tam tez sa dwa pasy
              tylko nie wyznaczone.skoro mieszcza sie dwa auta to sa dwa pasy.
              • Gość: driver Re: Rondo tesco IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.02.10, 13:49
                sprawę zalatwił by jeden znak informacyjny na wzór rozwiązania z ronda
                koło Castoramy na Bielanach - tam mozliwa jest jazda na wprost i w prawo
                z PRAWEGO pasa oraz jazda na wprost i w lewo z LEWEGO pasa ronda.
                podobne rozwiąznie możliwe jest w Wałbrzychu np jazda do Szczawna i do
                Tesco z prawego pasa i jazda na P Gorę i nawrót na Podzamcze z lewego
                pasa. Proste i mozliwe do wykonania lecz komu sie chce ?
                • Gość: miejscowy Re: Rondo tesco IP: *.chello.pl 13.02.10, 03:18
                  Dobrze tylko co za znaki postawisz jak ktos wjezdza na rondo z P.Gory? albo ze Szczawna?.Jezeli postawisz takie jak od Podz.to wyjdzie taki sam burdel.
                  • Gość: gosc Re: Rondo tesco IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.02.10, 08:57
                    Gość portalu: miejscowy napisał(a):

> Dobrze tylko co za znaki postawisz jak ktos wjezdza na rondo z
                    P.Gory? albo ze
                    > Szczawna?.Jezeli postawisz takie jak od Podz.to wyjdzie taki sam
                    burdel.

z tamtych kierunków nie ma potrzeby stawić znaków - tam ruch jest
                    uporządkowany
                    • Gość: miejscowydo goscia Re: Rondo tesco IP: *.chello.pl 14.02.10, 05:12
                      Przemyslalem sprawe i musze zgodzic sie z Twoim zdaniem .
                      • Gość: kijop Re: Rondo tesco IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.02.10, 08:14
                        Nie do końca...
                        Jadąc od strony Piaskowej, czy Szczawna skąd będę wiedział, że na wysokości
                        zjazdu do Tesco, kończy mi się pas ruchu?
                        • Gość: gosc Re: Rondo tesco IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.02.10, 16:25
                          a kto powiedział że tobie pas się skonczy ? czytaj ze zrozumieniem -
                          znak stałby tylko od strony podzamcza bo tylmo tam jest problem
                          • Gość: kijop Re: Rondo tesco IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.02.10, 16:41
                            Jadąc z Piaskowej na Szczawno ???
                            • lount Re: Rondo tesco 14.02.10, 22:39
                              Zgadzam się wszystkie te ronda to buble.Ale mam dla wszystkich jeszcze jeden
                              rodzynek związany z tym miejscem.Precyzyjnie pisząc,odcinek ul.Wieniawskiego od
                              ronda do wiaduktu (kier Podzamcze, bo do tego miejsca administracyjnie mamy
                              Szczawno Zdrój). Na tym odcinku nie wiem czy ktoś zauważył ale obowiązują dwa
                              ograniczenia prędkości
                              a).40 km/h,
                              B).50km/h,
                              *******************************************************************
                              a). Jadąc przez Szczawno Zdrój w kierunku Podzamcza obowiązuję mnie ograniczenie
                              do 40 km/h, bo ograniczenie obowiązuje na terenie całego miasta.
                              b).Jadąc z Piaskowej Góry na Podzamcze i z Podzamcza do Szczawna lub Piaskowa
                              G. 50km/h bo tak mówi Kodeks O Ruchu Drogowym jeżeli nie ma innych
                              ograniczeń.Chyba że ulica Długa i Wieniawskiego ma ograniczenie do 40 km/h.Wstyd
                              się przyznać ale nie pamiętam czy są na tych ulicach ograniczenia. Ale faktem
                              jest że Szczawno-Podzamcze 40km/h, a Podzamcze-Szczawno lub Piaskowa 50km/h
                              ALE PARODIA

• Gość: miejscowy Re: Rondo tesco IP: *.chello.pl 15.02.10, 03:34
                                A w.ktorym miejscu jadac z Podzamcza do Szczawna jest tablica informujaca,ze zaczyna sie Szczawno?Nie pamietam,ale jezeli jest za rondem,to mozesz pomykac te 50 na h.
                                • Gość: Mat Re: Rondo tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.10, 06:37
                                  ograniczenia są na terenie zabudowanym oznaczonym znakami (biała tablica z
                                  czarnymi budynkami) a nie w granicach administracyjnych gminy oznaczonych
                                  zielonymi znakami z nazwą miejscowości, to po pierwsze, a po drugie faktycznie
                                  jadąc ze Szczawna na Podzamcze tablica początku terenu zabudowanego - w domyśle
                                  Wałbrzycha - bez dodatkowych ograniczeń znajduje się bezpośrednio przy
                                  wiadukcie, natomiast jadąc przeciwnie - do Szczawna znak terenu zabudowanego
                                  (Szczawna) z ograniczeniem prędkości do 40 znajduje się za rondem. Faktycznie na
                                  jednej drodze obowiązują dwie dozwolone prędkości
                                  • Gość: x Re: Rondo tesco IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 07:12
                                    Na bank niedopatrzenie i babol, ale logicznie (gdyby ktoś chciał się powyginać)
                                    logicznie uzasadnialne. W kierunku A mamy jakieś niedogodności na drodze i jest
                                    ograniczenia A, w kierunku B mamy ładna drogę i ograniczenia brak. Podobnie jak
                                    z ciągłą/przerywaną. Ci z jednego kierunku mają przerywaną i mogą wyprzedzać, ci
                                    z drugiego ciągłą i kara ;). Jedna droga i dwie zasady. Znaki dotyczą kierunku
                                    jazdy a nie drogi. Przynajmniej ja tak rozumiem.
          • Gość: szmaramahmen Re: Rondo tesco IP: *.walbrzych.vectranet.pl 15.02.10, 09:57
            Ahaha ale ubaaw moze zamiast ronda wybudowac tunele i wiadukty?
            Przebudowac rondo ahaha chyba za 15 lat jak zrobia płatne bramki na
            wjezdzie na rondo. Ludzie te rondo juz jest i nic go nie zmieni i
            nauczcie sie wkoncu z niego korzystac, moze nie poprawnie ale
            bezkolizyjnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka