Gość: memnon IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.10, 11:10 Czy ktoś wie co się dzieje z pracownikami marketu Billa na Podzamczu? Jest w likwidacji, ale jak na tym wychodzą pracownicy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: PS Re: likwidacja Billi IP: *.chello.pl 10.06.10, 15:30 A co ma się z nimi stać? Bezrobotni będą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brat Grzegorz Re: likwidacja Billi IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.06.10, 15:36 Kurde, przeczytałem Likwidacja Biblii i już się ucieszyłem, a tu taki zonk :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: likwidacja Billi IP: *.sattom.pl 10.06.10, 22:34 A dlaczego pytasz,chcesz nam zaproponowc pracę czy sensacji szukasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot da winczi Re: likwidacja Billi IP: 62.87.160.* 11.06.10, 08:32 Przeczytałem "likwidacja Biblii". Narobiłeś mi nadziei... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brat Grzegorz Re: likwidacja Billi IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.06.10, 10:07 Kocie napisałem to samo tylko wcześniej. Ciesze sie jednak, ze nie jestem odosobniony w swoich poglądach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ---- napewno likwidują? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 11.06.10, 10:17 Doszły mnie słuchy z kilku źródel że bila została przejęta i będzie teraz carefor (czy jak to się pisze)więc myślę że ludzi zostawią. ale to najlepiej jak by ktoś z pracowników potwierdził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Billa Re: napewno likwidują? IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.06.10, 12:36 Nauczcie się ku... szukać w Google i czytać prasę. Supermarkety Billa należące do Niemieckiej Grupy REWE, do której należy także min Selgros zostały w Polsce odsprzedane w I kwartale bieżącego roku francuskiej firmmie E.Leclerc. Właśnie w przełomie wiosny/lata 2010 ma zacząć się re-branding. Pierwsza w Polsce sieć supermarketów znana pod marką Billa została przejęta przez francuską grupę handlową E.Leclerc. W wyniku połączenia Francuzi będą mieć łącznie 45 sklepów, czyli o 25 więcej niż do tej pory. Pozytywną decyzję o połączeniu obu sieci handlowych musi jeszcze wydać Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Sklepy Billa zatrudniają około 1600 osób przy rocznych obrotach rzędu 100 mln euro. Zlokalizowane są głównie w południowej części kraju. Strony nie podają wartości transakcji, ale eksperci szacują ją na kilkadziesiąt milionów euro. Firma REWE Group, właściciel 25 sklepów Billa, postanowiła wycofać się ze sprzedaży detalicznej w Polsce i skupić na handlu hurtowym, który prowadzi w sieci Selgros Cash-and- Carry. Obecnie ma 12 placówek tego typu, a do końca roku chce ich mieć 15. Historia marki Billa jest dość skomplikowana. Sama grupa REWE działa w Polsce od 1996 r. a więc funkcjonuje u nas dużo krócej niż sieć Billa. Markę supermarketów wprowadziła na polski rynek w 1991 r. powiązana z Andrzejem Kuną i Aleksandrem Żaglem spółka Mitpol. Kolejnym właścicielem Billi była właśnie grupa REWE. W 2001 roku sprzedała ona sieć grupie Auchan, która to z kolei zmieniła nazwę Billa na Elea. Wtedy REWE zajęło się rozwijaniem działalności hurtowej pod marką Selgros. Dopiero w 2006 r. wróciła do rozwoju części detalicznej i zaczęła otwierać sklepy pod marką Billa. Z zapowiadanych 70 obiektów powstało tylko 25 i to właśnie tę sieć przejmuje francuski E.Leclerc. Ta europejska firma posiada ponad 600 sklepów w Europie, w tym 82 zlokalizowane są poza granicami Francji. Zatrudnia ponad 90 tys. pracowników i rocznie uzyskuje obrót ze sprzedaży w swoich hipermarketach rzędu około 35 mld euro. Analitycy już od dłuższego czasu przewidują wycofanie się niektórych graczy z rynku i falę konsolidacji. Na polskim rynku działa obecnie 10 dużych sieci: francuskie E.Leclerc, Carrefour i Auchan, niemiecki Real oraz brytyjskie Tesco. Do tego dochodzą sieci dyskontowe, czyli Biedronka, Lidl, Aldi, Kaufland oraz Netto. W niedawnym wywiadzie dla branżowego pisma "Rynek Spożywczy" Ryszard Tomaszewski, prezes Tesco Polska, stwierdził, że liczba dużych sieci spadnie o jedną trzecią w ciągu pięciu lat. www.polskatimes.pl/warszawa/pieniadze/148594,e-leclerc-przejal-supermarkety-billa,id,t.html#drukuj_dol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PS Re: napewno likwidują? IP: *.chello.pl 11.06.10, 15:03 Owszem przejął... Ale wałbrzyską Bille i tak zamykają i nie będzie tu nic nowego... Pracownicy dostali już "wypowiedzenia" i otrzymają odprawy Odpowiedz Link Zgłoś