Gość: diesel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 20:55 co to może być, przy obrotach okolo 2000 i dodawaniu gazu słychać świst-gwizd? kto sie na tym zna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ing Re: świst w dieslu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 21:21 Wiele jest możliwości, najprawdopodobniej poszło turbo, może uszczelka pod głowicą.Nie zaśmiecaj tego forum , postaw pytanie na forum swojej marki pojazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ac Re: świst w dieslu IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.06.10, 21:37 nie musialo pojsc turbo. i mnie tez gwizdze a turbo smiga jak talala :) zreszta posluchaj nowych paskow gdzie turbina jest nowa. taka przypadkosc diesli. musisz sie przyzwyczaic. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f16 Re: świst w dieslu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 21:37 Turbo słychać. Jak nie jest to jakiś głośny gwizd, to w okolicach 2-3,5 tys. obr. jest to normalny objaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DBA Re: świst w dieslu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.10, 18:57 wcalne nie jest normalny, bo tego nie było, a ile turbo kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: świst w dieslu IP: *.walbrzych.vectranet.pl 11.06.10, 00:20 Jeśli to turbo diesel i nie spadła moc-olej to. Jeśli spadła, możesz mieć nieszczelność/dziurę w połączeniu turbina-kolektor-intercooler (jeśli występuje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: świst w dieslu IP: *.17.28.lan.e-wab.pl 11.06.10, 07:54 to zwykły odgłos turbiny. ale jeżeli jest dosyć głośny to sprawdź czy nie masz czasem dziury na kolektorze lub na wydechu, na łączeniu ( taka metalowa siatka pod samochodem, na wydechu ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: świst w dieslu IP: *.walbrzych.vectranet.pl 11.06.10, 13:50 Ale jesli jest glosniejszy niz dotychczas to moze swiadczyc o luzie na turbo (luz wzdluzny albo poprzeczny). O ewentualnych nieszczelnosciach w ukladzie juz ktos napisal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: świst w dieslu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 15:43 wirnik w turbo ma luzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diesel Re: świst w dieslu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 15:46 to jest świst (gwizd) podczas jazdy słychać wyraźnie w takt dodawania gazu, słychać początek przy ok.2000obr, silnik nissan 2,2 dci mały przebieg. Do kogo poza nissanem uderzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: świst w dieslu IP: *.walbrzych.vectranet.pl 11.06.10, 20:26 Ogarnia Almery (i nie tylko) byly serwisant z Nissana (na wylocie na Jedline za skrzyzowaniem kolo srzezy w lewo jak do noclegow Biegun - jest drogowskaz a serwis jest 100 metrow dalej po tej samej stronie drogi) Jest tam jego autoserwis, nazywa sie Jarek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diesel Re: świst w dieslu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 20:56 bardzo dziękuje, spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Re: świst w dieslu IP: *.walbrzych.vectranet.pl 12.06.10, 20:23 ja tez mam almere 2.2 DCI. Od początku gwiżdże i wcale nie oznacza to uszkodzenia turbiny. Auto przejechało u mnie ponad 40 tys km. Pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monter Re: świst w dieslu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.10, 20:02 masz rację twój post najbardziej fachowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DB Re: świst w dieslu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.10, 15:18 moc nie spadła, olej jest OK żadnych innych tylko swist, przy dodawaniu gazu po ok.2000 obr. Silnik 2,2dci nie stary 40000km, co tą turbiną tak szybko nawala? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiBi Re: świst w dieslu IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 12.06.10, 19:10 Nie znam sie, ale klekota mam pierwszy raz, Alfa 2.4JTD gwizda mi, gwizdała 3 lata temu tak samo i nic się nie dzieje. Zamknę okno jest cisza. Otworze to taki charakterystyczny gwizd połaczony z pracą rzędowej piątki :) Miałem uszkodzony łacznik elastyczny na wydechu. Po naprawie jakby ciszej.. ale bardzo nieznacznie. Nie przejmuje się. Auto jeździ miodzio. Tylko te kur***e wałbrzyskie drogi. Znowu wahacze do wymiany a robiłem na jesień. Jak ja cię kur***a Wałbrzychu za to kocham... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: świst w dieslu IP: *.chello.pl 13.06.10, 10:06 Zibi, gdzie robiłeś łącznik i ile Cię to kosztowało ? Też mam do naprawy, ale nie wiem za bardzo gdzie jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: świst w dieslu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.10, 20:45 no własnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiBi Re: świst w dieslu IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 13.06.10, 23:22 Na Kasztanowej 4a robiłem. Nie pamiętam ile kosztowało, trochę czasu mineło. Pół roku gwarancji dali. Najtańsi nie są ale nie miałem czasu za bardzo na eksperymenty. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gigus Re: świst w dieslu IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.06.10, 08:13 Czy ktos policzy tiry co jada przez wch? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: świst w dieslu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.10, 11:51 Lepiej policzyc tiry na obwodnicy i wiadukcie ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś