Dodaj do ulubionych

Do Pan katechetek

IP: *.versanet.de 05.12.10, 15:46
Do napisania tego tematu pchnela mnie sprawa opisana na tym forum przez jedna pania katechetke. I ja bym zatytulowała to PRZESTANCIE NAS ZNIECHECAC DO KOSCIOŁA POKAZCIE TROCHE MILOSCI. Jestem katoliczka,mało chodze do kosciola,moze trafialam na nie odpowiednich ksiezy,bez powolania,do ktorych stracialam zaufanie. To co sie slyszy co wymagaja od rodzicow szczegolnie dzieci przygotowywujacych sie do komunii to kpina.Nie cierpie jak ktos w buciorach wchodzi w czyjes zycie. Te karteczki,podpisy,sprawdzanie czy bylam w kosciele,na rozancu itp,kto z rodziny byl,dlaczego nie byl, a musi isc! Wypytywanie sie o rodzicow,rodziny,dom.A pozniej,tak jak tu w temacie o pani doktor,publicznie opowiada o czyims zyciu. Katechetka jest na okraglo w Kosciele,bo to jej praca,płacą jej za to,to jej pasja-robi to co lubi. My zeby rzucic na tace musimy pracowac,zeby dac dzieciom jesc ide do pracy.Kosciol mi tego nie da.Odpychacie ludzi od Kosciola takim postepowaniem i zachowaniem.Wszystkie najwieksze plotkary z mojego bloku,podworka chodzą codziennie do Kosciola.Głeboko sie zastanawiam czy dziecko dam do komunii św. Nie usmiecha mi sie tlumaczyc co robie a czego nie robie,osobie obcej.Co obowiazek to obowiazek, ale przesadzaja w swoim wymaganiach panie katechetki. Napewno nie wszystkie sa tak zjadliwe,pelne zlosci jak MM na tym forum.Ale w glowach im sie powywracało.A moze niech cos zaczna dzialac w Kosciele zeby przyciagac te nasze dzieci i nas,zeby czlowiek szedl bo chce a nie musi.
Obserwuj wątek
    • Gość: ateista Re: Do Pan katechetek IP: *.walbrzych.vectranet.pl 05.12.10, 16:36
      To po kiego grzyba ochrzciłaś dzieciaka ???? Bo co ludzie powiedzą ?????
      Trzeba było zostawić mu wybór i niech samo zdecyduje, po ukończeniu 18 roku życia, czy chce należeć do tej sekty czy nie chce.
      • Gość: pewniak Re: Do Pan katechetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 03:32
        Rzygam kościołem chociaż mi na szczęście nie robili takich roblemow przy komunii/bierzmowaniu, ale wpychają się wszędzie gdzie mogą i to za pieniadze z moich podatkow!
    • Gość: Ania Re: Do Pan katechetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.10, 16:42
      "Jestem katoliczka,mało chodze do kosciola"
      Pani Elu. Przecież nikt Pani do niczego nie zmusza. Z Pani taka katoliczka, że z 10 Przykazań Bożych wybiera sobie Pani tylko te, które uważa Pani za dobre dla siebie. Być katolikiem to też obowiązki. To nie jest tylko stwierdzenie "jestem katolikiem" a gdzie czyny? Jeżeli nie jest Pani przekonana " czy dziecko dam do komuni " to po co robić coś na się? Bo tak wypada? Po Pani wypowiedzi widać jaka z Pani katoliczka. Brak podstawowych pojęć z podstawy wiary. Nie chcę Pani obrażać, ale lepiej się zastanowić co Pani chce dalej zrobić ze swoim życiem i swego dziecka.
      • Gość: oiuytr Re: Do Pan katechetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.10, 16:53
        Gość portalu: Ania napisał(a):

> ...ale lepiej się zastanowić co Pani chce dalej zrobić ze swoim życiem
        > i swego dziecka.

Radzę przeżyć to swoje życie bez ingerenci w nie : fanatyków
      • Gość: lekarzspecjalista Re: Do Pan katechetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 22:37
        Być katolikiem to też obowiązki. To nie jest tylko stwierdzenie "jestem katolikiem" a gdzie czyny?
        A ja myślałem, że być katoliczką to:
        być katechetką-rozwodniczką wmawiającą dyrdmały dzieciom, czyn - rozwód, obłuda
        biskupem-pedofilem domagającym się całowania w pieścień, czyn - pożądanie, zgorszenie
        ojcem-biznesmenem cynicznie drenującym kieszenie emerytek. czyn - mamona ponad Boga
        Do bycia katoliczką jest to wszystko w/g Ciebie niezbędne?
    • Gość: magda Re: Do Pan katechetek IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.10, 16:54
      Popieram Panią Ele ,katechetkom i księżom poprzewracało sie w głowch
      • Gość: info Re: Do Pan katechetek IP: *.walbrzych.vectranet.pl 05.12.10, 17:35
        jak ktoś się urodzi z charakterem prostaka to żadne kształcenie nie przywrócą go na łono kultury, ba niekiedy prosty pijak może być kulturalniejszy
    • Gość: ela Re: Do Pan katechetek IP: *.versanet.de 05.12.10, 17:45
      Do Ani
      Pani Aniu.Przestrzegam 10 przykazań i jestem czlowiekiem obowiazkowym na wszystkich "gałeziach" zycia. I ucze tego samego swoje dzieci.Nie bede rozpisywac sie co robie i nie robie,kazdy sam decyduje o swoim zyciu.A jak Pani nazwie te podpisy,karteczki,zbieranie obrazkow? Nie przymus? Jakby nie to koscioly by pustkami swiecily. I swoje dziecko chce nauczyc obowiazkow,pracy ale i zeby samo podejmowalo decyzje.W wieku komunijnym jest za małe zeby decydowac i ja matka odpowiadam za jego wychowanie. Urodzilo sie w rodzinie katolickiej i w niej sie wychowuje,dorosnie samo wybierze droge.Nie bylo problemu,chetnie szly dzieci do kosciola.Postepowanie katechetki sprawia,ze zaczynaja sie klopoty.Takie male szlo z nami i bylo zadowolone,a teraz martwi sie co bedzie w szkole,bo nie bylo w kosciele a pani pyta,a pani kaze,a pani zapisuje.Wiadomo,ze to temat morze,ile ludzi tyle zdan.Ale tak jak na poczatku napisalam,zdenerwowalo mnie postepowanie katechetki,ktora tu sie wypowiedziala na forum,pelna wrogosci i nietaktowna.Katoliczka,ktora powinna swiecic przykladem.
      • Gość: ss Re: Do Pan katechetek IP: *.sattom.pl 05.12.10, 18:43
        nie chcesz to nie dawaj. nikt ci nie karze.
        • Gość: czarek Re: Do Pan katechetek IP: *.walbrzych.vectranet.pl 05.12.10, 19:38
          wszyscy tak gadaja. a jak przyjdzie cos do czegos to i tak idzecie do Kosciola. Bo co powiedza ludzie, ze np. ks. nie byl na pogrzebie,bo dziecko bedzie przezywac stresy, że inny ida do komunii a ono nie. Ludzie naprawde zastanowcie sie nad tym co mowicie.
          • Gość: super katol Re: Do Pan katechetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.10, 19:45
            Trzeba iść, tak jak na wybory.
            Pod warunkiem, że opowiadamy się za taką religią i takim kandydatem na jakiego wskaże Pan Proboszcz.
      • Gość: 2dd Re: Do Pan katechetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.10, 19:52
        Do ela
        Droga Pani do kościoła nie chodzi się dla księdza czy dla pani katechetki tylko dla Boga, którego się ma w sercu a nie z tradycji. Zawsze najwięcej do powiedzenia mają Ci co rzadko chodzą do kościoła. Nic im się nie podoba ..... bo za zimno, za ciepło, za głośno, za cicho. Może gdyby nie te karteczki to Twoje dziecko nie wiedziałoby jak wygląda kościół w środku. Zastanów się Kim jest dla Ciebie Jezus? może tylko postacią historyczną a nie Żywą Osobą. Skoro tak piszesz to może nigdy nie spotkałaś Go na swojej drodze - żal mi Cię i Twojego dziecka.
        • Gość: ciekawski Re: Do Pan katechetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.10, 20:04
          Możesz napisać gdzie spotkałeś tą "Żywą Osobę", bo ostatnie wiadomości głoszą, że się ulotnił z tego padołu i siedzi po prawicy Ojca gdzieś w zaświatach.
        • Gość: miejscowy Re: Do Pan katechetek IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.10, 04:56
          Z checia poszedl bym do Domu Bozego, ale pod warunkiem, ze z ambony nie bede slyszal glaba pieprzacego glupoty. Powinna byc tylko ceremonia, bez kazania.!
      • Gość: Frania Maj Re: Do Pan katechetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 13:09
        "Kościoły by pustką świeciły"
        Czy na pewno... Zapraszam do parafii Podwyższenia Krzyża na Podzamczu na msze dla dzieci. Kościół, choć chyba największy w okolicy pęka w szwach w każdą niedzielę o 11.30. I chociaż dzieci komunijne tez zbierają podpisy, to nikt nie robi im żadnych problemów jeśli będzie im jakiegoś brakowało. Obrazki na nabozeństwach też są rozdawane, ale każde dziecko, które będzie chciało mieć komplet naklejek dostanie je również w następnych dniach. Jest to traktowane w tej parafii jako zabawa dla dzieci i zachęta a nie przymus. Ale w tej parafii coś się dzieje. Dzieci angażują się w przebieg Mszy - czytają i przede wszystkim śpiewają. Przyjdźcie kiedyś i posłuchajcie. W takiej Mszy aż chce się uczestniczyć. Ja przyjeżdżam co niedziele ze swoim synem z Piaskowej Góry i naprawdę warto. Bo i mój syn chce tam jeździć.
        Wiec proszę wszyskich - nie wrzucajcie wszystkich parafii, księzy i katechetów do jednego worka. Tez uważam, że wielu z nich po prostu przegina ale nie wszyscy. Pozdrawiam...
        • Gość: ... Re: Do Pan katechetek IP: 213.108.83.* 15.12.10, 07:11
          Dlaczego tylko o 11:30 ?
          Ach te kartki i podpisiiki.
          W Biblii o nich nie było.
          • Gość: Frania Maj Re: Do Pan katechetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 12:50
            Bo o 11.30 jest Msza dla dzieci - a chyba dzieci dotyczy ten temat. A karteczki to w tej parafii nagroda dla dzieci i myślę, że nic złego w tym nie ma. Chyba niemal każde dziecko lubi dostawać i zbierać jakieś obrazki czy naklejki (jak idzie do lekarza też dostaje naklejkę "dzielny pacjent" i nikt z tego nie robi problemu). I powtórze to jeszcze raz, że tak naprawdę nikt tu nie rozlicza dzieci z ilości zebranych naklejek czy podpisów. Myślę, że dziecko, które nie będzie miało żadnego podpisu przez cały rok też pójdzie bez problemu do komunii. Wiem, że na innych parafiach jest różnie - ale ja pisze o Podzamczu. A tak na marginesie, spróbujcie wy, którzy tak wiele wiecie o wierze i kościele poprowadzić i przygotować dzieci do I komunii - w czasach, kiedy dzieci mają sto różnych innych zajęć i atrakcji. Spróbujcie znaleźć się w sytuacji pan katechetek, które niejednokrotnie stają na głowie, żeby zachęcić dzieci do pójścia w niedzielę do kościoła. Czy nie powinna to być rola rodziców? Ale nie... większość rodziców ma to gdzieś. Przyniosą dziecko na chrzest - bo tak wypada, później zapiszą na religię - bo cała klasa też chodzi i każą iść do komunii, no i czekają aż wszystko za nich zrobi pani katechetka - tak wygląda dzisiaj wychowywanie "chrześcijańskie" dzieci przez wiekszość rodziców. Pytam po co to? Po co chrzcić, posyłać do komuni? Przecież to nie ma sensu. Ale katechetka musi, bo jak ktoś tu napisał, bierze za to pieniądze. A rodzice nie biorą więc mogą mieć wszystko w d... I jeszcze jedno. Parafie są otwarte na współprace z rodzicami, wiec każdy kto chce pomóc w przygotowania do komunii będzie się mógł wykazać. Więc do dzieła, jeśli macie takie wspaniałe, dobre pomysły to idźcie przedstawić je paniom katechetkom i zaangażujcie się - na pewno będzie lepiej...
          • Gość: Tzn. Re: Do Pan katechetek IP: *.1and1.pl 16.12.10, 10:17
            Tak wypowiada się osoba niewierząca.
            Obłuda i jad.

Rodzice cię tego nauczyli ?
            Taka jest ta twoja kultura .ŻENADA
    • Gość: ela Re: Do Pan katechetek IP: *.versanet.de 05.12.10, 20:23
      Do 2dd
      Czy pani czytala co pisalam? Ide do kosciola kiedy wlasnie mam potrzebe,kiedy to czuje,nie dla ludzi i ksiedza.Za to mnie zaatakowala pani Ania.Żalowac moze pani moje dziecko i inne,ktore maja takie katechetki.I nie wyrzadzam krzywdy blizniemu tak jak czyni to 80% chodzacych codziennie do kosciola i plotkujacych po mszy o wszystkich.Pani sie oburza,bo moze Pani jest w tych 20%,ktora naprawde chodzi sie pomodlic.
      • Gość: 2dd Re: Do Pan katechetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.10, 21:09
        do ela
        Proszę się zastanowić dlaczego chodząc na kursy za własne pieniądze muszę podpisywać listę obecności,dlaczego w pracy muszę to zrobić przecież wszyscy mnie widzą itp. a jestem osobą dorosłą czy nikt mi nie uwierzy? . Jeżeli wybieram taką szkołę czy inną to godzę się na funkcjonowanie według jej zasad prawda? Nikt nikomu nie narzuca takiej czy innej wiary. Zawsze może Pani zaproponować inny sposób motywacji dziecka do Kościoła. Gdyby sami rodzice potrafili rozbudzić wiarę w dziecku nie potrzebne byłyby kartki, żeby je mobilizować. A jeśli chodzi o katechetów to żyją w tym samym świeci co Pani i mają prawo do nazywania zła złem. Natomiast gdyby lekarze rodziców traktowali jako sprzymierzeńców a nie intruzów to może nie dochodziłoby do takich sytuacji.
        • Gość: bom Re: Do Pan katechetek IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.12.10, 23:05
          Umiera papież. U wrót raju św. Piotr go pyta:
          - Ktoś ty?
          - Ja? biskup Rzymu.
          - Biskup Rzymu? Nie kojarzę.
          - No, namiestnik Pański na Ziemi.
          - To Bóg ma namiestnika? Nic mi o tym nie wiadomo.
          - Jestem głową kościoła katolickiego!
          - A co to takiego?
          - ....
          - Dobra. Czekaj tu, idę spytać szefa.
          (tup, tup, tup)
          - Panie Boże, masz chwilkę? Jest tu taki jeden, mówi, że jest papieżem,
          Twoim namiestnikiem na Ziemi, głową czegoś tam..
          - Nie kojarzę. Ale moment... Jezusie, może ty coś o tym wiesz?
          - Nie, tato, nie kojarzę. Ale pójdę z nim pogadać.
          Po chwili wraca Jezus zwijając się ze śmiechu i mówi:
          - Pamiętacie to kółko rybackie, które zakładałem 2000 lat temu?
          - No, i?
          - Oni do tej pory działają!
    • Gość: ... Re: Do Pan katechetek IP: 213.108.83.* 07.12.10, 12:41
      Elu nie przejmuj się tymi złośliwymi komentarzami.Tak jak Ty myśli większa część społeczeństwa.
      To prawda ,że gdyby nie te podpisy nagonki na dzieci i młodzież Kościoły świeciły by pustkami.
      Tylko dlaczego księża skoro są tak bardzo skrupulatni w rozliczaniu wiernych ,sami (nie posiadają kas fiskalnych ,nie wystawiają rachunków za śluby,chrzty,pogrzeby itp ) nie rozliczają się uczciwie.
      3 lata temu gościliśmy księdza na kolędzie ,który na kopercie od nas rył paznokciem nr.naszego domu i mieszkania.
      Ja wierzę w Boga ale nie wierzę w księży.
      Do spowiedzi nie chodzę,ponieważ nie będę spowiadać się przed osobą,która ma nieślubne dziecko,jest obłudna i notorycznie parkuje pod domem publicznym .Moja starsza córka kilka lat temu postanowiła,że nie pójdzie do bierzmowania .Nie chodziła na msze,spowiedzi.Przed bierzmowaniem katechetka poinformowała ją,że jeżeli wniesie daną opłatę będzie mogła przystąpić do sakramentu.Zapłaciliśmy i przystąpiła do bierzmowania.Jej koleżanka,która miała wszystkie podpisy za udział we mszy i spowiedziach ale nie mogła wnieść wymaganej składki nie została dopuszczona do bierzmowania.
      To tylko biznes.W mojej parafii młoda dziewczyna poszła do proboszcza i powiedziała,że bardzo chce ochrzcić swoje dziecko ,ale nie ma pieniędzy. Na to biznesmen w czarnej kiecy powiedział żeby przyszła jak będzie je miała.SZOK.
      Mieszkałam kiedyś w okolicy Wałbrzycha .Tam co miesiąc dewotki chodziły po domach zbierając kasę na Kościół.Kto nie dał był umieszczany na czarnej liście.
      Moja sąsiadka 2 razy dziennie biega do Kościoła .Jadu ma w sobie więcej niż niejedna żmija(przepraszam wszystkie żmije)
      I jeszcze jedno jest ewangelia św...,która mówi o tym że tylko obłudnicy modlą się na pokaz w pierwszych rzędach ,prawdziwy katolik modli się w zaciszu swojego domu nie obnosząc się z tym.
      Dlaczego księża udają,że nie ma takiej ewangelii .Obłudnicy sami swoim postępowaniem zrażają do siebie.Elu nic na siłę.Kościoły już upadają.

• Gość: ... Re: Do Pan katechetek IP: 173.224.217.* 07.12.10, 19:57
        Elu nie przejmuj się tymi złośliwymi komentarzami.Tak jak Ty myśli większa część społeczeństwa. Elu padamy przed Tobą na kolana i błagamy Cię: DAJ GŁOS. PROSIMY CIĘ ZASZCZEKAJ JESZCZE RAZ. (Najlepiej w wersji niemieckiej)
        • Gość: ... Re: Do Pan katechetek IP: 213.108.83.* 07.12.10, 22:17
          Tak wypowiada się osoba wierząca.
          Obłuda i jad.
      • Gość: do ... Re: Do Pan katechetek IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.12.10, 20:21
        Zapewne kościoły już upadają, upaść musiałaś Ty w dzieciństwie i w głowie coś Ci się musiało poprzestawiać. Skoro widzisz księdza parkującego pod brudelem to proszę zrób zdjęcie i pokaż je. Równie dobrze mogę powiedzieć że pod moim blokiem stoi taxi wielbłąd. Myśl trochę kobieto
        • Gość: ... Re: Do Pan katechetek IP: 213.108.83.* 07.12.10, 22:10
          W Kościele cię tego nauczyli ?
          Taka jest ta twoja wiara .ŻENADA
          • Gość: do ... Re: Do Pan katechetek IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.12.10, 23:17
            A jak jest Twoja wiara??
            Proszę jeszcze raz o pokazanie zdjęcia jak ksiądz staje pod domem publicznym.
            Chyba że jest to kłamstwo a to już zmienia postać rzeczy
            • Gość: ... Re: Do Pan katechetek IP: 213.108.83.* 08.12.10, 08:02
              Jaka jest moja wiara?.
              Napisałam przecież.Wierzę w Boga a nie księży.
              Czego Ty oczekujesz? Zdjęć? Może jeszcze na forum?
              Ja nie muszę nikomu nic udowadniać,pisałam o tym co działo się w mojej parafii i co mnie odsunęło od Kościoła a nie od Boga.
              Poza tym pisałam jeszcze o wielu innych rzeczach o materializmie i obłudzie .To norma i wszyscy o tym wiedzą.Dlaczego o to się nie obruszyłaś.
              Powiem tak .Nie wiem czy daleji bywa w tym lub innym burdelu (mam to w głębokim poważaniu) Jakiś czas temu słyszałam,że został tatusiem.
              Od razu zaznaczam,że testów DNA nie zdobędę dla Ciebie i wcale nie zależy mi na tym byś mi uwierzyła .
              W Boga wierzysz? Widziałaś go?
              Napisałam Eli żeby nie robiła nic na siłę.
              Przeczytaj ile jest zjadliwych komentarzy pod jej wypowiedzią.
              Sami chrześcijanie i katolicy.
              Ja dziękuję za tą obłudę wolę pomodlić się w domu.
              Jest garstka starszych osób chodzących do Kościoła bo chcą pomodlić się w świątyni,ąle oni też widzą co tam się dzieje i są bardzo rozgoryczeni.
              W ostatnim czasie Kościół przypomina sektę wyciskającą pieniądze z ludzi otoczony bandą oszołomów.
              Obserwujemy to TVP na tym forum.
              Ambona jest miejscem politycznej propagandy i szerzeniem nienawiści .
              Msza św jest szerzeniem nienawiści, a wszyscy myślący widzą co się dzieje.
              A może Ty udowodnisz mi,że jest inaczej?
              Żegnam.

• Gość: tak! Re: Do Pan katechetek IP: 188.33.220.* 08.12.10, 01:14
      Dziecko do Komunii puściłem ale jest dokładnie tak jak piszesz Elu! Karteczki, obrazki i zmuszanie dzieci do chodzenia do Kościoła> Biorąc pod uwagę moją parafię to na Mszy znajdziemy: dzieci szykujące się do I Komunii, Rodziców dzieci szykujących się do I Komunii, dzieciaki szykujące się do bierzmowania oraz (coraz mniej) starszą część parafian, która nadal uważają, że Ksiądz jest "Bogiem". Kościół nie jest miejscem spotkania z Bogiem jakby teoretycznie być powinno - to miejsce gdzie ludzie są bo "muszą". Dlaczego księża szantażują dzieci karteczkami - "ma być komplet bo jak nie to masz grzech i już". Tak to wygląda... A jeszcze jedno~! Panie Katechetki zrobią wszystko żeby Ksiądz był zadowolony~. Ale nie łudźmy się - Jak odejdzie starsze pokolenie to kościół zostanie pusty bo dzisiejsza młodzież oddala się od bram... dopóki w ich oczach kościół będzie fabryką zakazów (in vitro, prezerwatywy, związki homo itp) młodzi ludzie nie będą utożsamiać się z czymś co hamuje globalizację i pokazuje "co zrobić, żeby się nie narobić" i żyć w dostatku kosztem społeczeństwa.
      • Gość: 2dd Re: Do Pan katechetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 12:40
        do tak
        gdybyś wytłumaczyła dziecku sens tych wszystkich zakazów jak to nazywasz to może dziecko wiedziałoby że chodzi o jego dobro. a za kilka lat sama będziesz siedziała w pierwszej ławce, bo tylko tam znajdziesz sens wydarzeń ze swojego życia. Dziwi mnie tylko że tylu ludzi wypomina księżom taki dobrobyt, takie ,, luzackie" życie a tak mało młodych ludzi idzie na księdza ciekawe dlaczego???????. Zawsze można wysłać swoje dziecko do seminarium żeby zostało księdzem i też będzie mu dobrze i zapewne zadba i o Ciebie. Młodzi seminarium czeka na Was
        ODWAGI !!!!!!!!!
        • Gość: Roger Re: Do Pan katechetek IP: *.lunariffic.com 08.12.10, 13:46
          Cieszę sie, ze jest tak wielu katolików plujacych na kościół. Nareszcie ktoś pokazuje, ze religia wchodzi do najitymniejszych zakamarków naszego zycia a nawet ciala. Przez kościół i religie rozpadło sie moje pierwsze małżeństwo. Zona ultrakatoliczka podporządkowała nasze zycie intymne pod kościół. A wiec żadnej antykoncepcji tylko kalendarzyk. Współżylismy ze soba coraz rzadziej. A i jakość byla marna. Nie moglem przekonać żony do milosci francuskiej bo kościół jest przeciw. A o kochaniu sie na indianina lub analnie moglem tylko pomarzyć. Taki stan rzeczy doprowadził do rozpadu naszego małżeństwa. Teraz mam żonę ateistke i jest jak w niebie. Zona zabezpieczona i zawsze chętna. Kochamy sie bez zadnych ograniczen i nie pytamy o zgodę Ksiedza lub biskupa. Zona nie jest uwikłana w zabobony dlatego jest otwarta na moze doznania. W pierwszym malzenstwie bylby nie do pomyślenia seks grupowy lub dominacja. Dlatego pozdrawiam panie ateistki z forum i moge założyć sie, ze ich mężowie i one same sa bardzo szczęśliwe i zyciu seksualnym.
          • Gość: miejscowy Do Rogera IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.10, 14:01
            Ale ty jestes pie...iety Chcesz analnie, chcesz po francusku, chcesz na indianina, chcesz seks grupowy. A kiedy wyjdziesz z domu wariatow.? Takiego pojebca,szukac ze swieca.!
          • Gość: 2dd Re: Do Pan katechetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 15:03
            do Roger
            Gratuluję Życie to tylko sex - tak mówią Ci którym rozum spadł między nogi. A jaką wartość znajdziesz jak już nie będziesz mógł?????????? no tak zawsze zostaną obrazki. Jeszcze raz gratuluję.
            • Gość: Piotrek Re: Do Pan katechetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 15:32
              Nic Roger tylko Twoje zezwierzęcenie. Tak, w stadzie. Ale co sie dziwić. Zwierzęta rozumu nie mają!
              • Gość: Piotr II Re: Do Pan katechetek IP: *.dreamhost.com 08.12.10, 21:17
                Panowie katolicy zapałali "świętym oburzeniem". Piotrze ty też zazdrościsz Rogerowi? Zazdrościsz mu, że twoja żona nie bierze do buzi? Syndrom psa ogrodnika.
        • Gość: kasia Re: Do Pan katechetek IP: *.sattom.pl 08.12.10, 16:36
          Ja proponuję wypisać dziecko ze szkoły, bo panie nauczycielki też rozdają karteczki,sprawdzają obecność, wypytują o rodzinę ,jednym słowem pracują na podobnych zasadach co katechetki.Dziwię się też ,że co niektórym przeszkadza jak sąsiadki plotkarki chodzą do kościoła, a te co robią burdy, pijaczki i łajdaczki są fajne . Teraz jest nagonka na kościół i najwięcej mają do powiedzenia ci co z kościołem nie mają nic wspólnego.
          • Gość: lekarzspecjalista Re: Do Pan katechetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 22:42
            Teraz jest nagonka na kościół i najwięcej mają do powiedzenia ci co z kościołem nie mają nic wspólnego.
            Z kościołem nie mają nic wspólnego o. Rydzyk, bp Głódź, katechetka MM, ks. prałat Sylwester Zawadzki?
            Oni przecież mają najwięcej do powiedzenia!
            • Gość: Piotrek Re: Do Pan katechetek IP: *.dreamhost.com 12.12.10, 19:24
              lekarz specjalista ma rację.
              Do w/w przykładów można dodać jeszcze takie:
              Wszystko o:
              łapówkarstwo lekarzy
              Lekarz skazany za łapówkarstwo

Lekarz - nauczyciel akademicki skazany za łapówkarstwo. Wziął prawie 100 tys...otwarciu specjalizacji. Lekarz - nauczyciel akademicki skazany za łapówkarstwo. Wziął prawie 100 tys...kształceniu młodych lekarzy. - Mamy świadomość...

Dwaj lekarze z Leszna oskarżeni o łapówkarstwo
              ...Roman P., szef komisji lekarskiej badającej poborowych oraz lekarz Andrzej R. Na ławie oskarżonych zasiądzie chirurg Roman P., szef komisji lekarskiej badającej poborowych oraz lekarz Andrzej R. Przeciwko obu prokuratura skierowała właśnie do sądu...to brać po kilkaset złotych. R. przyznał się do winy. Lekarzom grozi do 10 lat więzienia. Kara najpewniej nie ominie też...

Wyrok w sprawie lekarzy, adwokata i pracowników służby więziennej, oskarżonych o łapówkarstwo

...Zbigniewa K. w głośnej sprawie lekarzy, adwokatów i pracowników...więziennej, oskarżonych o łapówkarstwo W poniedziałek sąd skazał...Zbigniewa K. w głośnej sprawie lekarzy, adwokatów i pracowników...więziennej, oskarżonych o łapówkarstwo Pozostałych oskarżonych...twierdzi, że: * Rudy płacił lekarzom za wystawianie fikcyjnych...

Lekarze skazani za łapówkarstwo

...pacjentów - mówił sędzia. Uznał także lekarza za winnego w sprawie zarzutu związanego...zapłacił za lepsze. Według sądu lekarz miał obowiązek poinformować chorego...Wiesław Giełżecki, chciał dla lekarza także pięcioletniego zakazu zajmowania...Stanisław Ratuszny, zarazem były pacjent lekarzy i główny świadek oskarżenia, nie krył...był jednak zadowolony. Chciał, aby lekarze zwrócili mu pieniądze wydane na prezenty...żądań. - Sędziowie potraktowali lekarzy zbyt łagodnie - skwitował Ratuszny...

Profesor okulista skazany za łapówkarstwo

...Medycznej prof. Marka G. za łapówkarstwo. Lekarz przyznał się do winy. Na...Medycznej prof. Marka G. za łapówkarstwo. Lekarz przyznał się do winy...objęła także dwoje innych lekarzy. Okulista 47-letni Robert...planowany zabieg przeprowadził lekarz o odpowiednich kwalifikacjach...

Psychiatra podejrzany o łapówkarstwo siedzi dalej

...biegły sądowy - psychiatra Arkadiusz Sz. Podejrzany o łapówkarstwo lekarz siedzi za kratami od połowy maja. Izolacja miała...11 tys. zł. Postanowienie sądu jest nieprawomocne. Lekarz może się od niego odwołać. Jego dotychczasowe postępowanie...

Kardiochirurg podejrzany o łapówkarstwo wrócił do pracy

...już pisaliśmy, 49-letni dr Tomasz H. został zatrzymany za łapówkarstwo. We wtorek, po spędzeniu doby w policyjnej izbie zatrzymań...Sąd, mimo sugestii policji i prokuratury, nie aresztował lekarza, zakazał mu jedynie opuszczać kraj. Prokuratura złożyła...

Psychiatra oskarżony o łapówkarstwo

...zostało dziewięć osób. Oprócz już wymienionych, także Robert S. i Sławomir R., przestępcy, którzy skorumpowali lekarza. Co ciekawe, pierwszy zapłacił za dokumentację fikcyjnej choroby 7 tys. zł, a drugi tylko 4 tys. zł. "Po znajomości...Gabrielą B. Z wyjątkiem Arkadiusza Sz., wszyscy przyznali się do winy i złożyli wnioski o dobrowolne poddanie się karze. Lekarz twierdzi, że stawiane mu zarzuty są bezpodstawne. Grozi mu do 10 lat więzienia.

Gorzowski proces szczecinian oskarżonych o łapówkarstwo

...Zbigniewa C. z Leszkiem N. Anna K. nie przyznaje się do winy. Twierdzi, że skontaktowała osoby reprezentujące Zbigniewa C. z lekarzem, ale nie wiedziała, w jakim celu. Nadal pracuje w rozgłośni.

Zakończył się proces ortopedy podejrzanego o łapówkarstwo

...przemyskim sądzie rejonowym w procesie lekarza ortopedy wygłoszono mowy końcowe. Prokurator...zł grzywny i zakazu wykonywania zawodu lekarza w placówkach służby zdrowia finansowanych przez NFZ. Obrońca lekarza wniósł o jego uniewinnienie. Doktor...lata temu został zatrzymany przez CBŚ. Lekarz został złapany na gorącym uczynku, chwilę...

Ponad stu podejrzanych o łapówkarstwo, a będzie może drugie tyle

...zaświadczenia uprawniające do renty dawali lekarzom łapówki i medycy, którzy je przyjmowali...zaświadczenia uprawniające do renty dawali lekarzom łapówki i medycy, którzy je przyjmowali...osoby podejrzane o wręczanie łapówek lekarzom. Z ustaleń wynika, że stawka za sfabrykowanie...którzy nawet nie widzieli swoich lekarzy. Wśród podejrzanych jest sześciu lekarzy...potrzeby operacji zmieniają tożsamość. Lekarz nieświadomy, że ma do czynienia z...

Dwadzieścia osób oskarżonych o łapówkarstwo

...w rozprowadzaniu fałszywych praw jazdy i zaświadczeń o ukończeniu kursu ochroniarza. Po nim do sądu ma trafić sprawa trzech lekarzy z Rybnika, którzy też są związani z korupcją w wojsku. Według prokuratury mieli oni wydawać sfałszowane zaświadczenia, dzięki...

Apelacja w sprawie psychiatry oskarżonego o łapówkarstwo

...ćwierkały wszystkie wróble w Kielcach? O lekarzu, u którego można było załatwić lewe...zaświadczenie. Nic więc dziwnego, że tego lekarza wzięli pod lupę dziennikarze - przekonywał...ćwierkały wszystkie wróble w Kielcach? O lekarzu, u którego można było załatwić lewe...zaświadczenie. Nic więc dziwnego, że tego lekarza wzięli pod lupę dziennikarze...przesłuchania w prokuraturze. TVN kontakty z lekarzem nagrała i wyemitowała na antenie. Za swoje...

Z PROKURATURY. Ordynator oskarżony o łapówkarstwo

...mieć lepszą opiekę na oddziale, należy dać ordynatorowi łapówkę. Kobiety jeszcze tego samego dnia udały się do gabinetu lekarza z butelką koniaku i kopertą z 500 zł. Matka prosiła o pozostawienie córki w szpitalu. Ordynator przyjął "prezenty...potrzeby dalszego przebywania na oddziale. Marzena W. została wypisana. Kilka dni później urodziła martwe dziecko. Oskarżony lekarz twierdzi, że 5 czerwca nie było go w gabinecie, przeprowadzał kilka ważnych operacji i nie przyjmował pacjentów. Sprawę...

Największy proces lekarzy łapówkarzy w Świętokrzyskiem

...województwie proces lekarzy oskarżonych o łapówkarstwo rozpoczyna się w środę...lekarzy oskarżonych o łapówkarstwo rozpoczyna się w środę...udział w procederze byli lekarze o znanych nazwiskach...kopertę z "działką" dla lekarza ZUS w Kielcach kierowcy...trzecich, otrzymywała lekarz orzecznik Krystyna...pomocą służyli inni lekarze. Na przykład Ignacy S., lekarz ze Skarżyska, wystawił...jedyny z oskarżonych lekarzy, który odpowie za...pełniąca funkcję lekarza orzecznika", a "w toku...

Zapadł wyrok na skorumpowanego lekarza

...Prokuratura oskarżyła lekarza o łapówkarstwo po tym, jak w kwietniu 2005 r...W piątek sąd skazał lekarza na 9 miesięcy pozbawienia...wykonywania zawodu na 3 lata. Lekarz nie przyznaje się do winy...podstawiona osobę do wręczenia lekarzowi łapówki. Okazało się, że...mogło chodzić o zemstę na lekarzu za romans z żoną adwokata...jest prawomocne. Adwokat lekarza, Andrzej Maleszyk, już...

Trzech lekarzy zatrzymanych jednego dnia

...że zatrzymała dwójkę lekarzy. Po południu zarzuty o łapówkarstwo dostał oficer i lekarz, który za pieniądze miał...Po południu zarzuty o łapówkarstwo dostał oficer i lekarz...po południu - zarzuty o łapówkarstwo dostał oficer, a zarazem...zwolnienia żołnierzom. Lekarzowi prokuratura postawiła...Marszał. O zatrzymanym lekarzu Januszu W. powiedział...

Sprawa lekarza podejrzanego o łapówki

Znany lubelski lekarz Franciszek F. podejrzany o łapówkarstwo nie zapłaci 20 tys. zł poręczenia...Franciszek F. podejrzany o łapówkarstwo nie zapłaci 20 tys. zł poręczenia...wyszłaby na jaw, gdyby lekarz nie popełnił błędu operując...Lubelskiego. Miała ona zapłacić lekarzowi 1 tys. zł za zmniejszenie...Prokurator nie chciał aresztu dla lekarza. Wystąpił natomiast do sądu...

Źródło:
              info.wiadomosci.gazeta.pl/szukaj/wiadomosci/%C5%82ap%C3%B3wkarstwo+lekarzy
        • Gość: ... Re: Do Pan katechetek IP: 213.108.83.* 09.12.10, 07:06
          Specjalnie dla ciebie ewangelia św Mateusza

Modlitwa

5 Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę. 6 Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.
          7 Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi jak poganie. Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. 8 Nie bądźcie podobni do nich! Albowiem wie Ojciec wasz, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie.
          Wy zatem tak się módlcie:
          9 Ojcze nasz, który jesteś w niebie,
          niech się święci imię Twoje!
          10 Niech przyjdzie królestwo Twoje; niech Twoja wola spełnia się na ziemi, tak jak i w niebie.
          11 Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj;
          12 i przebacz nam nasze winy, jak i my przebaczamy tym, którzy przeciw nam zawinili;
          13 i nie dopuść, abyśmy ulegli pokusie, ale nas zachowaj od złego!
          14 Jeśli bowiem przebaczycie ludziom ich przewinienia, i wam przebaczy Ojciec wasz niebieski.
          15 Lecz jeśli nie przebaczycie ludziom, i Ojciec wasz nie przebaczy wam waszych przewinień.

Każdego klechą można tym zagiąć.
          • Gość: gość Re: Do Pan katechetek IP: *.sattom.pl 14.12.10, 17:01
            Wątpię, aby ktoś kogo nigdy nie widać w kościele był taki rozmodlony w swoim domu. Chyba, że jak trwoga to do Boga
            • Gość: smakoszka nektarku Re: Do Pan katechetek IP: 173.224.217.* 14.12.10, 21:26
              Modli sie a jakze. Zwlaszczcza gdy ssie ukochanemu rycerza. Ach... ten nektarek.
            • Gość: ... Re: Do Pan katechetek IP: 213.108.83.* 15.12.10, 06:27
              Za to osoby,które WIDAĆ w Kościele są bardzo rozmodlone NA POKAZ.
              Tylko dlaczego nie żyją wg.nauk Jezusa i ewangelistów ?
              Niestety Oni wierzą w księży.
        • Gość: ... Re: Do Pan katechetek IP: 213.108.83.* 09.12.10, 07:36
          Nie wyślę dziecka do seminarium,ponieważ chcę by pracował uczciwie ,nie krzywdził nikogo i był dobrym człowiekiem.
          • Gość: Emil Religię należy wyprowadzić ze szkół IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.10, 19:48
            bo klerowi odbija, czuje się bezkarny a my go finansujemy, czy tego chcemy czy nie. Palikot zrobi z tym porządek - mam taką nadzieję!
            • Gość: 2dd Re: Religię należy wyprowadzić ze szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.10, 20:54
              Oczywiście wszystkiemu co się dzieje jest winny kler -temu że pada, rzeki wylewają nawet temu że Ty żyjesz bo przecież gdyby Szanowna mamusia bardziej słuchała,,światowych " ludzi to może by Cię usunęła. Może właśnie jesteś zmuszony żyć na tym padole przez kler. Szkoda mi Ciebie, że tak się męczysz.
              • Gość: miejscowy Re: Religię należy wyprowadzić ze szkół IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.10, 04:00
                Nie odwracaj kota ogonem, 2dd.
            • Gość: ... Re: Religię należy wyprowadzić ze szkół IP: 213.108.83.* 10.12.10, 06:46
              Odetną zródełko pieniędzy to znikną powołania.
              • Gość: Pati Do 2dd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.10, 11:35
                Człowieku jak czytam Twoje wypowiedzi to mi słabo.Ale zaczynam Ci zazdrościć,że masz zajefajnego księdza w swojej parafii i ogólnie,że jest ona taka super.Powiedz gdzie jest taki miód to może zacznę znowu chodzić do kościoła.Wiesz co,jak ja szłam do komunii to religia była jeszcze w salkach katechetycznych.Było naprawdę fajnie.Miałam bardzo fajną panią katechetkę,która przekonała mnie i moich Rodziców do ochrzczenia mnie i posłania do komunii.Nie dla pieniędzy.Ona umiała zainteresować dzieci tym przedmiotem.Za chrzest nie płacili moi Rodzice ani grosza bo ksiądz nie chciał żadnej kasy.On się cieszył,że MY dzieci tak chętnie garniemy się do kościoła.Przed komunią nie było żadnych durnych egzaminów,które teraz stresują dzieci.Sprawdzali tylko czy umiesz 10 przykazań i Ojcze Nasz oraz formułkę klepaną przy konfesjonale.Kiedyś religia to był przedmiot,na którym dzieci się dobrze bawiły i z niecierpliwością czekały na niedzielę na godz. 11-tą żeby iść na mszę,na której było zawsze wesoło bo nasz ksiądz miał podejście do dzieci.Do komunii przygotowywał nas ksiądz Zygmunt Herbut.To był naprawdę super ksiądz.Był w popularnym "czerwonym kościele" w Rynku.Kto chodził do tego kościaoła za Jego kadencji ten wie o czym mówię.Niestety potem księdza przeniesiono do Wrocłwia i już nie było tak ciekawie.Zaczęły się nawet na mszy dla dzieci gadki o składkach na kościół,bo dach trzeba naprawić i mały remoncik by się przydał."Dzieci przekażcie Rodzicom żeby dawali Wam papierki na mszę,a nie takie klepaczki" słynne zdanie księdza wygłoszone z ambony.Do koleżanki jak owy ksiądz przyszedł po kolędzie to nawrzeszczał na Jej Rodziców,że tylko 20 zł jest w kopercie.A kiedyś 20zł to nie był mały pieniądz.Mojego Brata ksiądz nie chciał dopuścić do komunii bo Rodzice nie mają ślubu kościelnego. "Pani włoży w kopertę,to podpiszemy papierki i nie będzie problemu.Obejdziemy się nawet bez ceremoni".I to jest normalne podejście księdza do parafianina?Może by tak cennik wywiesili ile i za co chcą w kopertę.
                Przypadek z pogrzebu mojego wujka.Mój Tato z Ciotką poszli załatwić księdza na ceremonię,a ksiądz na to:
                - do koscioła chodził?Oj coś nie kojarzę.
                -no ale ktoś musi po mnie przyjechać i mnie po pogrzebie odwieźć do parafii.
                - no i trzeba uiścic opłatę. Na pytanie "ile?" pada odpowiedź "cołaska,ale nie mniej niż 400zł".
                Mało?No to opowiem dalej.W dniu pogrzebu,który miał być o 13-tej ksiądz się spóźnił bo miał jeszcze jeden pogrzeb i sie nie wyrobił.Tak więc mój Tato kwitł pod parafią dobre 20 minut zanim łaskawie ksiądz się przebrał.Ceremonia zaczęła się o 13:45.Podczas pochówku nad grobem w mowie swojej ksiądz co chwilę zerkał na tabliczkę z imieniem bo nie pamietał kogo chowa.W końcu i tak wypalił "dziś żegnamy śp. Janusza" na co około 150osób krzyknęło "Jacka"."Oj tak Jerzego przepraszam".Nie uwarzacie,że to żenujące?I to jest ksiądz,katolik świecący przykładem?Nie muszę dodawać,że po tej wpadce musiał sobie taksówkę zamawiać bo mój Tato już go nie zamierzał odwieźć do parafii.Oczywiście na mszy popełnił tą samą "gafę" i znowu żegnaliśmy Janusza nie Jacka.
                Ten sam ksiądz powiedział,że nie ochrzci dziecka mojego kuzyna bo jest narodzone z grzechu,czyli Rodzice nie mają ślubu.Kiedy w końcu jakoś udło im się go przekonać to powiedział,że trzeba jeszcze zapłacić,oczywiście co łaska.Mój kuzyn dał w kopercie 250zł,na co ksiądz go wyśmiał i powiedział,że jak zacznie lepiej zarabiać to może się zgłosić ponownie.No i dziecko nie zostało wtedy ochrzczone.
                Wspomniane wcześniej pieniążki na dach i mały remoncik ksiądz przegrał w kasynie we Wrocławiu.Przypadkiem w tym samym kasynie mój kuzyn,którego dziecka nie chciał wspomniany ksiądz ochrzcić był tam krupierem.Ponoć mina księdza kiedy po przegranej mój kuzyn do niego podszedł była bezcenna.I tu niespodzianka.Ksiądz przyszedł do domu mojej Ciotki i zaproponował ochrzczenie dziecka za darmo.No cud normalnie jakiś ha ha.
                Dla mnie księża to materialiści i sępy.WIększa cześć mszy jest poświęcona polityce i kasie,a minimalna to modlitwa.
                Poza tym śmieszy mnie jak ktoś mówi,że chodzi do kościoła dla Boga.Otóż kochani Bog jest wszędzie,a nie tylko w kościele.Ręczę,że tam jest Go najmniej.Czy jak Jezus żył na Ziemi to spotykał się z wiernymi tylko w Świątyni?Nie.Wszędzie w każdym miejscu modlił się do Ojca.
                A w ogóle jak taki księżulek może się wypowiadać na temat rodziny czy wychowania dzieci?Przecież on bladego pojęcia nie ma o tym ile wysiłku,cierpliwości i jakiego nakładu finansowego potrzeba żeby móc godnie i dobrze wychować dziecko.Żeby potem rodzice nie musieli się wstydzić,że ich dziecko kradnie,bije czy morduje za parę złotych bo czuje się gorsze od rówieśników.Księża powinni przede wszystkim starać się wpajać odpowiedzialność za drugiego człowieka w swoich kazaniach,a nie zabraniać stosowania prezerwatyw czy innej antykoncepcji.Urodzenie dziecka to nie tylko zarejestrowanie kolejnego człowieka w USC.To jest odpowiedzialność na całe życie za życie i przyszłość drugiego człowieka.Trzeba to dziecko wykarmić,wykształcić i wychować tak żeby w życiu nie musiał być od nikogo zależnym.Żeby był sam sobie sterem,okrętem i żeglarzem i żeby w przyszłości ono umiało podjąć odpowiedzialność za swoje dzieci.Nie sztuka spłodzić dzieci,sztuką jest je godnie i dobrze wychować.Nie chciałabym żeby moje dzieci dołączyły kiedyś do grona bezdomnych,bezrobotnych na zasiłkach od Państwa.Dlatego nie pochwalam tej całej mowy o zakazie stosowania antykoncepcji.Stać mnie na dwoje dzieci,mam dwoje i to moja sprawa,a kościołowi i księżom nic do tego.Innych stać na jedno,jeszcze innych na troje dzieci to w porządku,niech mają.Ale to jest decyzja tylko i wyłącznie nasza i naszych małżonków,a nie księży i kościoła.
                Znam przypadek kiedy kobieta była zagorzałą katoliczką.We wszystkim słuchała księdza,do kościoła biegała po kilka razy dziennie oczywiście dzieci też miała chyba z pięcioro.Kiedy straciła pracę i bieda zajrzala jej rodzinie w oczy poszła oczywiście do księdza po jakąś pomoc dla dzieci.Chciała pomagać w kościele w zamian za posiłki dla swoich dzieci.Wiecie co jej ksiądz powiedział?Kobieto nie użalaj się nad sobą tylko weź się do roboty.Kobiecina miała 58 lat,dwoje dzieci z astmą,nie należała jej się żadna pomoc od Państwa.Szybko straciła całą swoją wiarę w księdza,bo w Boga zapewne nie.Ale skończyła z codziennymi wędrówkami do kościoła.Pomoc dostała od zupełnie obcych ludzi.Zatrudniło ją starsze małżeństwo jako gosposię i dzieci też mogły korzystać z obiadów,z ogrodu i z ciepłego kąta w ich domu.
                Jeszcze jedna myśl.Pamiętam,że jako małe dziecko bardzo lubiłam chodzić do kościoła w niedzielę palmową święcić palmy i potem jeszcze święconkę w koszyczku.To była frajda.A czy teraz dużo dzieci widzicie uśmiechniętych w kościele w tym czasie?Albo na pasterce?Nie.Bo księża nie potrafią zainteresować tych maluchów,nie mają do nich podejścia.Czy msza z dziećmi czy bez i tak ciągle to samo:kasa i polityka.Mój czterolatek wręcz płakał jak słyszał,że znowu w tym roku pójdziemy ze święconką do kościoła.On nie pójdzie tam gdzie ten pan z góry na wszystkich krzyczy i koniec.Rozstąp się ziemia i musiałam iść sama.
                Tak więc sami wyciągnijcie wnioski kto nas zniechęca do kościoła.Do kościoła powtarzam,a nie do wiary.
                Pozdrawiam
                • Gość: Jolka To co wyprawia kler woła o pomstę IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.10, 23:44
                  poniżej link z kazania wałbrzyskiego księdza
                  www.youtube.com/watch?v=dD_PS0rzBio
                  najpierw oglądnijcie, a potem sami odpowiedźcie sobie na pytanie, czy warto chodzić do kościoła, czy warto wysyłać tam swoje dzieci !
                  • Gość: Maja Re: To co wyprawia kler woła o pomstę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 22:49
                    Warto zobaczyć filmik z powyższego linku. Właśnie o to chodzi: księża prawią o tym, o czym niepowinni:
                    1. o polityce! - niepowinni się wtrącać
                    2. o rodzinie - nie mają pojęcia
                    3. o wychowywaniu dzieci - nie mają pojęcia
                    4. o małżeństwie, życiu i współżyciu małżeńskim- nie mają pojęcia
                    ...więc o czym mowa
                    A siostry zakonne i katechetki - 'pada' im na głowę. Polecam film 'siostry magdalenki'.
                    Niech się wszystkie zajmą sobą!!!! Obłudny katolicyzm
                    • Gość: 2dd Re: To co wyprawia kler woła o pomstę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 23:17
                      a Ty co wiesz o życiu? może to że żyjesz to znaczy że już wszystko wiesz. Czy lekarz żeby leczyć to musi najpierw sam chorować na wszystkie choroby??????? Nie przyszło Ci do głowy że najpierw się uczą, słuchają innych, bo czerpią przykłady z innych. A może uważasz że skoro ktoś ma dzieci to jest wspaniałym rodzicem i wychowawcą i może uczyć innych wychowywać?? Chyba trochę za mało. A Ty na czym się znasz? pochwal się swoją wiedzą.
                      • Gość: Pati Re: To co wyprawia kler woła o pomstę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.10, 23:51
                        2dd a może Ty księdzem jesteś albo masz żonę katechetkę co?Bronisz tych darmozjadów jakbyś sam był członkiem tego zakłamanego światka.
                        Owszem mam dzieci i nie uważam się za super matkę.Popełniam błędy ale nie wypowiadam się na tematy,na które nie mam zielonego pojęcia.Wiesz co,mam koleżankę,która obroniła niedawno tytuł magistra pedagogiki.To jaką ona ma wiedzę jest dalekie od praktyki.Nie da się wychować dzieci książkowo.I denerwuje mnie jak ktoś mówi "nie krzycz bo krzykiem niczego nie osiągniesz".Ja to wiem,ale polecam tak spędzić dobę z dziećmi,na których temat się wypowiadasz i już zmienia Ci się pogląd na książkową wiedzę i teorię.Studia medyczne trwają bardzo długo bo wlicza się w to jeszcze praktyka i staż w szpitalu,więc przyszli lekarze zdobywają wiedzę nie tylko teoretyczną ale też i praktyczną.Nie porównuj księdza do lekarza.Ksiądz nie żeni się żeby zobaczyć jak to jest być mężem i ojcem żeby potem tą wiedzę praktyczną przekazywać nam,wiernym,a w książkach tego nie uczą.Jeśli by tak było to mielibyśmy same udane i super szczęśliwe małżeństwa i extra dzieci.Tego niestety uczymy się na własnych błędach i sami zdobywamy w tym temacie doświadczenie.Nikt nie będzie mi mówił,że mam współżyć tylko wtedy,kiedy chcę mieć dziecko albo że mam nie robić tego czy tamtego.Za mnie nikt do pracy nie pójdzie i nie wychowa moich dzieci.Dlatego powiedz mi po co ONI się wtrącają w tą sferę życia "wiernych"?A do polityki co mają?Powinni być bezstronni i bezsporni,a jak jest każdy kto jest na mszy widzi.
                        Pozdrawiam
                • Gość: miejscowy Do Pati IP: *.dynamic.chello.pl 12.12.10, 11:08
                  Generalnie zgadzam sie z Toba. Zastanawiam sie tylko, nad jedna sprawa. Skoro kobiecina miala 58 lat, to w jakim wieku miala te dzieci, ktorymi musiala sie opiekowac?. Cos krecisz.!
                  • Gość: Pati Re: Do miejscowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.10, 16:42
                    A czy Ty aby nie słyszałeś o późnym macierzyństwie?Czy myślisz,że tylko 20-stki albo 30-stki mają dzieci,którymi muszą się opiekować?Czy jeśli ta Pani miała najstarszą córkę w wieku 12 lat to uważasz,że ta mała jest już na tyle samodzielna,że może sama iść do pracy i zarobić na siebie i rodzeństwo?Wydaje mi się,że nie.
                    • aazz91060 Do Pati 13.12.10, 05:39
                      Jezeli najstarsza miala 12 lat, to najmlodsze dziecko urodzila w wieku 50? Pati, cos krecisz.!
                      • Gość: Pati aazz91060 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.10, 14:21
                        Dobrze bo widzę,że zaczyna się czepialstwo o szczegóły.Specjalnie dla tych zainteresowanych zrobiłam wywiad z sąsiadami z bloku i teraz dokładnie Wam powiem ile dzieci i w jakim wieku miała.
                        Otóż p.Basia bo tak miała na imię,miała w czasie tej sytuacji,którą opisywałam dokładnie 54 lata.Miała czworo dzieci.Dwie córki i dwóch synów.Najstarsza córka miała 15 lat ale cierpiała na dziecięce porażenie mózgowe,więc do pracy pójść nie mogła,potem była Kornela owa 12-latka,która opiekowała się starszą siostrą i chłopcy biźniaki Adaś i Kornel 8 lat.
                        Już?Zaspokojone ciekawości?Temat wątku dotyczy wiary i kościoła,a schodzi na jakieś pierdoły o wiek matek i ich dzieci.
                        • Gość: aazz91060 Re: aazz91060 IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.10, 15:31
                          To nie sa pierdoly. Jezeli stanowczo twierdzisz, pewne sprawy...
              • Gość: ls Re: Religię należy wyprowadzić ze szkół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 23:50
                Do naiwnych katolików:
                -proszę sprawdzić kto to taki: Ojcic Święty Leon X - warto!
                Naprawdę jeśli nadal wierzycie - silna jest Wasza wiara!
                Ale:
                nie gorszcie maluczkich czczeniem mamony i rozpusty.
        • Gość: ppp Re: Do Pan katechetek IP: *.walbrzych.vectranet.pl 12.12.10, 00:07
          NA KSIĘDZA SIĘ NIE IDZIE!! To nie jest zawód!!! Niestety jednak większość poszła:(
          • Gość: carissimi fratelli Re: Do Pan katechetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.10, 11:21
            bene!
    • dict Re: Do Pan katechetek 13.12.10, 16:20
      wiadomosci.onet.pl/kiosk/kraj/proboszcz-znalazl-diabla-we-wsi-zeleznikowa-mala,1,4034320,kiosk-wiadomosc.html
      • Gość: Ari Re: Do Pan katechetek IP: *.146.105.165.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.12.10, 09:55
        Dlatego wszyscy zapiszmy się do Ruchu Poparcia Palikota,chyba jedyny człowiek który mówi to o czym boją sie mówic inni. Przypomnijmy sobie jak było po upadku komuny,Kościół krzyczał zeby wprowadzić religie do szkół,po pewnym czasie zaczął domagać się pieniędzy za te lekcje,następnie uruchomił katechetów gdyż nie mógł sobie poradzić(dziwne,ze kiedyś jakos mógł gdy religia odbywała się w salkach specjalnie do tego celów wybudowanych)dziś salki te służą jako magazyny,a były wyudowane przeciez z ludzkich pieniędzy.Powieszono krzyże gdzie tylko się da,nastawiano świętych pomników,powznoszono mase kościołów,które są zbędne.Swięci się każde nowo wybudowane miejsce,każdy dom,drogę czy park.A czy ktos bierze pod uwagę ateistów,ludzi innych wyznań? lub dzieci wychowywane niekoniecznie w duchu katolickim,które są pod presją w szkołach za nieuczęszczanie na religię?Religia powinna być wyłącznie w kościele,powinnno się oddzielic całkowicie kościół od państwa i pogonioć kler ze wszystkich instytucji pastwowych.
        • Gość: Gabi Re: Do Pan katechetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 23:29
          Widzisz ile Palikot ma poparcia? Śmiechu warte! Zapisz sie, bo on właśnie skupia takich popaprańców jak TY!!!!!!!
          • Gość: ... Re: Do Pan katechetek IP: 213.108.83.* 16.12.10, 06:36
            Dlaczego ci wszyscy PSEUDOKATOLICY są tak bardzo agresywni?
            • Gość: Ari Re: Do Pan katechetek IP: *.147.39.1.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.12.10, 08:30
              Też zawsze zadawałem sobie to pytanie,zwróć uwagę,że ludzie którzy wypowiadają się przeciw kościołowi robią to raczej w sposób kulturalny, natomiast ci stający w jego obronie chętnie by cię zabili tylko za to,ze osmielasz się mówić swoje zdanie.To świadczy o ich poziomie, nawet nie zwracam na to uwagi.Są tak tępi,że czasami nie potrafią wyczyć w tekscie ironii czy ży żartu.
              • Gość: Ku Re: Do Pan katechetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 10:24
                A mnie zastanawia, skąd u ateistów taka troska o kościół.
            • Gość: Palikot Re: Do Pan katechetek IP: *.1and1.pl 16.12.10, 10:20
              No właśnie oni są agresywni a ty kulturalna, miła grzeczna. Tylko cię do rany przyłożyć.
              • Gość: ... Re: Do Pan katechetek IP: 213.108.83.* 16.12.10, 12:50
                Pisałam o pseudokatolikach wyzywających na tyn forum,a nie o prawdziwych katolikach.
                Czy dla ciebie np.kibic i pseudokibic, to też to samo.
                • Gość: Ari Re: Do Pan katechetek IP: *.147.125.84.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.12.10, 22:02
                  A ksiądz a pseudoksiądz?wszystko tak mozna rozgraniczać.Tu się mówi ogólnie,szczerze mówiąc nie spotkałem tu katolika z klasą,jedynie sami jacyś dewoci lub zaślepieni fanatycy.Ktoś tam wyżej napisał skąd Troska o Kościół?to nie troska,poprostu każde niby dzieło kościoła jest wybudowane z również moich pieniędzy,a kto nie płaci podatków?kto jest z nich całkowicie zwolniony?ciekawe jakim prawem tak jest.Poza tym jeżeli ktoś twierdzi,że obrazam jego uczucia religijne,to mi osobiście może np,przeszkadzać jeżdzenie po święconej drodze lub przebywanie w pomieszczeniach które ksiądz święcił swoją ręką,którą jeszcze wczoraj molestował ministranta.Proste?To najlepiej zaprośmy wszystkie wyznania do odbierania szkół,autostrad czy żłobków,jednego dnia przyjdą Zielonoświątkowcy,drugiego Jechowi itd.niech kazde wyznanie ma do tego prawo,niech odprawi msze,poświęci po swojemu i przemówi.
                  • Gość: \ Re: Do Pan katechetek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 17:30
                    Kościół płaci podatki, zarówno od osób prawnych i fizycznych, w przypadku `konkordatowego ślubu' Skarb Państwa poprzez Urzędy Stanu Cywilnego pobiera należne opłaty, nawet jeśli ślub odbywa się tylko w kościele.

Kościół płaci podatki od nieruchomości. Trzeba dopowiedzieć, że pieniądze na te podatki pochodzą z darowizn, z tacy kościelnej, a są to pieniądze ludzi, podatników podatku od osób fizycznych, czyli już po opodatkowaniu. Kościół płaci również podatki od osób fizycznych ­ chodzi o księży i katechetów. Kościół płaci również podatki od kościelnych osób prawnych. Przykładem jest chociażby instytucja Caritas, która prowadzi różne dzieła gospodarcze, i od tych dzieł, mimo że dochody z nich są przeznaczone na działalność charytatywną, również płaci podatki.

Kościół katolicki otrzymuje na mocy ustawy sejmowej zwrot części majątku kościelnego zagrabionego przez władze komunistyczne w PRL lub w krajach powstałych na terenach II Rzeczypospolitej na skutek II wojny światowej.

Kościół katolicki utracił około 500 tys. ha, a odzyskał zaledwie ok. 50 tys. ha. Proporcja utraconych i odzyskanych obiektów też jest podobna. Wiele obiektów kościelnych zabranych w przeszłości, a po dzień dzisiejszy wykorzystywanych na różne cele społeczne, nie jest zwróconych Kościołowi i nawet Kościół się o nie nie upomina.
                    • Gość: whatever Re: Do Pan katechetek IP: *.range86-176.btcentralplus.com 17.12.10, 20:13
                      Przedmowca napisal
                      Kościół płaci rów
                      > nież podatki od osób fizycznych chodzi o księży i katechetów
                      Otoz nie. Sa zatrudnieni przez gmine lub starostwo i to oni jako pracodawcy potracaja im podatki od poborow. To jedno, a drugie
                      > Kościół katolicki utracił około 500 tys. ha, a odzyskał zaledwie ok. 50 tys. ha
                      A w jaki sposob KK wypracowal taki majatek? Za czyje pieniadze kupil ziemie i obiekty?
                      • Gość: Ari Re: Do Pan katechetek IP: *.182.102.127.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.12.10, 07:36
                        A kto płaci kościołowi za lekcje religii? Czy opodatkowane są dziesiątki tysięcy złotych z kolendy?Na tacach itak każdy proboszcz manipuluje i nie wykazuje faktycznych wpływów.A co z tzw.bokami czyli śluby,pogrzeby.msze itd.|Utracone majątki?dobre sobie,nie jest tajemnicą ze kościoł pławił się i tonie w złocie do tej pory,poraz kilejny pytam,czy to jest zgodne z tym co Bóg przykjazał?po co kościołóowi jakieś majątki skoro sam głosi że przepych jest grzechem.Dla mnie zawsze było to obrzydliwie nieprzyzwoite i dlatego rozstałem sie z kościołem dosyć dawno.
                        • Gość: lekarzspecjalista Ari skonczyly sie psychotropy? IP: 173.224.217.* 18.12.10, 08:55
                          W czasach komuny etatowym mówca byl prof. Bogdan Suchodolski. Mogl godzinami mówić o wszystkim i o niczym i zaden temat nie byl mu obcy. Tu na tym forum taka sama rolę pełni Ari. Ten gosc jest za...isty. Wie wszystko o kosciele, drogach, odśnieżaniu, leczeniu, komunikacji miejskiej. Pamiętacie jak zaciekle bronił pana burmistrza Wlaźlaka, ktory swego czasu napisał list o wałbrzyskich menelach, którzy psują wizerunek Szczawną Zdroju. Rzecznik prasowy Ari udowadniał na forum, ze meneli miejscowych nie ma a młodzież szczawienska jest lepsza od wałbrzyskiej. Rozumiem, ze masz swoje pogmatwane zycie i czasami braknie lekarstw a wtedy to forum pełni dla ciebie rolę psychoterapeutyczna. Choc żal mi ciebie to jednak nie powiem ci abys wynosił sie na forum Szczawno Zdrój bo byłbym takim samym rasista jak ty. Prosze cie jednak o opamiętanie. Nie wszyscy maja obowiązek byc uczestnikami odreagowan twoich stanów psychotycznych.
                          • Gość: Ari Re: Ari skonczyly sie psychotropy? IP: *.182.102.127.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.12.10, 09:09
                            Bo w przeciwieństwie do ciebie mam nieco szerszy krąg zainteresowań:-)Ja już nie będę opisywał twoich wywodów z prostego powodu-to co napisałes nie jest związane z tematem tego wątku.Jeżeli chcesz się wyszleć i komuś poublizać to znajdź sobie inne forum.Mam prawo zabierac głos na różne tematy, od tego jest forum.Nie ubliżam nikomu,nie wywyzwam.Ja rozumiem,że masz zboczenie zawodowe i w każdym widzisz chorego i najchętniej byś powypisywał recepty wsztkim ludziom,ale jednak postaraj ograniczyc swoje zapędy i zajmij się opłakanym stanem słuzby zdrowia i lekceważeniem pacjenta przez lekarzy.
                            • Gość: ... Re: Ari skonczyly sie psychotropy? IP: 213.108.83.* 18.12.10, 16:34
                              Jeżeli chodzi o panie katechetki i kościół to podpisuję się pod jego wypowiedziami.Ma rację.
                            • Gość: lekarzspecjalista Re: Ari skonczyly sie psychotropy? IP: 173.224.217.* 20.12.10, 06:50
                              Drogi Ari, obserwując Twoje wypowiedzi na forum zauważyć można jak bardzo jesteś rozchwiany emocjonalnie. To nie wynika z szerokich horyzontów myślowych tylko raczej ze stanów psychotycznych. Oczywiście nie ma w tym Twojej winy. Gdybyś miał dystans do swoich zachowań to zauwazyłbys ile jadu i pomówień jest w twoich wypowiedziach (np. tekst o zboczeniu zawodowym lekarzy). Obserwując uważnie Twój tok myślenia zauważam, że stan, w którym tkwisz wykazuje daleko posuniętą progresję. Kwestionujesz lekarzy i farmakologię a przecież ludzie ci oraz proponowane środki są wlaśnie po to aby pomóc takim osobom jak Ty. Ari daj sobie pomóc dla własnego dobra.
                              • Gość: groh parafianie... IP: *.walbrzych.vectranet.pl 20.12.10, 09:40
                                Skoro już podjęliście temat to chcę tylko nadmienić, abyście zobaczyli co w dosłownym znaczeniu znaczy słowo PARAFIANIN...może być oczywiście wikipedia...mnie zwaliło znóg i wiele wyjaśniło...
                                • Gość: Ari Re: parafianie... IP: *.182.147.158.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.12.10, 13:24
                                  Przecież to nie ja lecz ty tu przychodzisz i mi ubiżasz. Swoją interpretacją mojej osoby potwiedzasz tylko to zboczenie zawodowe o którym pisałem wcześniej.Tak naprawdę mnie nie znasz i nie mozesz wiele powiedziec na mój temat.Jeżeli chcesz poczytać słowa poparcia ze strony podobnych ci osób,to Załóż sobie extra temat dotyczący mnie, a nie zabieraj głosu w wątku w którym masz nie wiele do powiedzenia, a twoje wypowiedzi ograniczają się jedynie do ataku na mnie.Nie przypominam sobie abym kwestionował farmakologię,co najwyrzej potępiam co niektórych lekarzy,krórzy zapomnieli o podstawach przysięgi hipokratesa. Moim zdaniem cierpisz na typowy objaw kompleksu wyższości oraz niedowartościowanie, świadczyc mogą o tym twoje wypowiedzi własnie na mój temat, poza tym zajmujesz się wszystkim i niczym,cwaniakujesz tu na forum,robisz wokół siebie dużo szumu,a tak naprawde może jestes poprostu nikim.Skoro radzisz mi branie leków psychotropowych, to ja dam ci tez radę od siebie-Medice, cura te ipsum. Przepraszam wszystkich za zjechanie z tematu,ale sami widzicie kto nas leczy:-)
                                  • aazz91060 Re: parafianie... 20.12.10, 14:12
                                    Ari. Daj sobie spokoj, Robisz wszystkie dostepne bledy.
                                    • Gość: ... Re: kierowca autobusu Ari IP: *.walbrzych.vectranet.pl 20.12.10, 16:12
                                      ma teraz dużo czasu bo nie wozi ludzi na wczasy, no to niech się zabierze do nauki ortografii
                                      mon Dieu c est terrible
                                      • Gość: Ari Do jednego z wielu Gośći IP: *.146.133.149.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.12.10, 16:43
                                        Wyżej mnie poparłeś:-)sam widzisz,że takich pseudo gości jest tu na pęczki i nie można cie traktowac poważnie. Może najpierw pisz pod stałym nikiem.
                                        • Gość: ... Re: Do jednego z wielu Gośći IP: 213.108.83.* 20.12.10, 20:27
                                          Ja nadal popieram Twoje wypowiiedzi,ponieważ są zgodne z moimi poglądami.
                                          Zwróć uwagę na IP.
                                          Pozdrawiam.
                        • Gość: whatever Re: Do Pan katechetek IP: *.range86-176.btcentralplus.com 22.12.10, 14:02
                          No mocno zboczyliscie z glownego watku. To jak z tymi katechetkami? Powinny w ogole pracowac w szkolach czy nie? Ja osobiscie uwazam, ze nie. Zamiast religii etyka, w ramach ktorej, mozna byloby nauczac o wszystkich nurtach religijnych w ramach edukacji humanistycznej. Moje slowa popiera Konstytucja Rzeczpospolitej - www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/kon1.htm
                          Cytuje
                          Art. 53.
                          Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii.

Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie. Wolność religii obejmuje także posiadanie świątyń i innych miejsc kultu w zależności od potrzeb ludzi wierzących oraz prawo osób do korzystania z pomocy religijnej tam, gdzie się znajdują.

Rodzice mają prawo do zapewnienia dzieciom wychowania i nauczania moralnego i religijnego zgodnie ze swoimi przekonaniami. Przepis art. 48 ust. 1 stosuje się odpowiednio.

Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole, przy czym nie może być naruszona wolność sumienia i religii innych osób.

Wolność uzewnętrzniania religii może być ograniczona jedynie w drodze ustawy i tylko wtedy, gdy jest to konieczne do ochrony bezpieczeństwa państwa, porządku publicznego, zdrowia, moralności lub wolności i praw innych osób.

Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych.

Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.
                          • Gość: to chyba Ari śmierdzi mi tu Ari IP: *.f-ws.net 23.12.10, 08:10
                            to chyba Ari tu wypisuje glupoty on tak potrafi niby wielki znawca
                            madry a w rezulatacie to wiadomo
                            • Gość: Ari Re: śmierdzi mi tu Ari IP: *.146.127.201.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.12.10, 20:21
                              Ja w przeciwieństwie do ciebie pisze zawsze pod stałym nikiem.Pozdrawiam
    • lekarzspecjalista Roma locuta causa finita. 20.12.10, 22:11
      - To, że wciąż otwarte pozostają rany Chrystusa, jest winą księży - stwierdził papież.
      - Musimy przyjąć to upokorzenie jako zachętę do prawdy i wezwanie do odnowy. Tylko prawda ratuje. Musimy zastanowić się, co możemy zrobić, by jak najlepiej zadośćuczynić za wyrządzoną niesprawiedliwość. Musimy zadać sobie pytanie, co było błędne w naszym nauczaniu, w całym naszym sposobie przedstawiania jestestwa chrześcijańskiego, że coś takiego mogło się wydarzyć - ocenił.
      Benek ktoryśtam w Rzymie, mieście pogan.
      • Gość: Ari Re: Roma locuta causa finita. IP: *.182.25.164.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.12.10, 15:36
        Zgoda,lecz dlaczego nie widać zmian na lepsze?wręcz przeciwnie,Kościół z jednej strony żałuje za swoje grzechy,a z drugiej czyni nadal to samo, czyli zupełnie inaczej niż naucza.Gdyby Kościół szczerze przyznał się do swoich win i prosił o przebaczenie ludzi skrzywdzonych,a co najważniejsze obiecał poprawę, to nawet ja jestem w stanie się pod tym podpisać i zmienić swój stosunek.
        • Gość: Ari to ja Nuda veritas IP: 208.66.73.* 21.12.10, 18:00
          do Ari przyglupa
          przyglupie po pierwsze to jest dyskryminacja to co piszesz , a po drugie to wladze miasta sa za to odpowiedzialne co sie dzieje w miescie, a po trzecie to ktos musial zezwolic na umieszczenie plakatow, a po czwarte to ty juz sie nie wypowiadaj bo juz ci pisalem kiedys ze wszystkie rozumy Śr, 26-05-2010, 11:48:04
          Forum Wałbrzych Autor: Gość portalu: DO ARI Podobne: Znajdź Wyklucz
          Re: popieram post wyzej
          Po pirwsze sprawa pisma do Prezydenta Wałbrzycha a sprawa plakatu zaistniała w jednym czasie.Po drugie Burmistrz nie ma obowiązku zatwierdzac kazdegomplakatu jaki sie pojawi w jego mieście,chyba ze jest bezpośrednim organizatorem gdyż właśnie organizator może sobie nakładac wszelkie wymagania Śr, 26-05-2010, 10:20:38
          Forum Wałbrzych Autor: Gość portalu: Ari Podobne: Znajdź Wyklucz
          Re: Komunikat Burmistrza Szczawna Zdroju - Basen
          ...człowiek to nie zrobiły władze przez dziesięciolecia. Trzeba być niespełna rozumu aby tak opluwać i szkalować tego szlachetnego człowieka. Pan Burmistrz Wlaźlak to prawdziwy Polak i katolik! Ręce precz od Pana Burmistrza! Wt, 13-07-2010, 20:08:51
          Forum Wałbrzych Autor: Gość portalu: Ari Podobne: Znajdź Wyklucz
          Re: Burmistrz Szczawna nie chce u siebie walbrzys
          ...gorącym uczynku i tymi statystykami właśnie podpiera się Wlaźlak.Nie ma się co dziwic,Wałbrzych sam sobie zrobił taką opinię...kradzieży dokonuje niestety Wałbrzych.Więc się nie dziwcie,że Wlaźlak tak reaguje. Pt, 14-05-2010, 13:28:16
          Forum Wałbrzych Autor: Gość portalu: Ari
          • Gość: Ari Re: Nuda veritas IP: *.146.127.201.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.12.10, 20:18
            co to jest?:-)widzę,że będe musiał zmienic nik gdyz chyba stałem się zbyt znany.Z wyżej wymienionych cytatów tylko jeden jest moim tekstem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka