Dodaj do ulubionych

Odszkodowanie-Pomocy

IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.11, 07:59
Witam
dziś z powodu fatalnego stanu drogi uszkodziłem dwie felgi i przebiłem opony (obie prawe)
Jest to droga w Świebodzicach ten zjazd 2 psamowy z Wałbrzycha w stronę Świdnicy za zjadem na Świbodzice.
Moje pytane brzmi gdzie i jak mam składać jakieś podanie o odszkodowanie. Zdjecia na miejscu probiłem.
Obserwuj wątek
    • Gość: didi Re: Odszkodowanie-Pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 08:49
      wydaje mi sie ze wzywa sie policje w takim przypadku, i to jest najpewniejsze pozniej przy ubezpieczeniu a teraz to nie wiem jak to zalatwic.
    • Gość: lalka Re: Odszkodowanie-Pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.11, 09:41
      szkoda, że nie została wezwana policja. teraz dowiedz się pod kogo przynależy droga i tam adresuj podanie. ewentualnie do swojego ubezpieczyciela samochodu wystąp o odszkodowanie i oni regresem do zarządcy drogi, czy jak to się dokładnie nazywa.

może najpierw zadzwoń też do swojego towarzystwa ubezpieczeniowego.
    • Gość: ene Re: Odszkodowanie-Pomocy IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.01.11, 12:45
      jedz na to miejsce autem, stan za dziurami, i dzwon po policje, weź ze sobą aparat i świadka i jeszcze miarę jakaś zęby policja zapisała głębokość wyrw.
      • Gość: robotnik drogowy Re: Odszkodowanie-Pomocy IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.01.11, 13:43
        Nie bierz żadnej miarki. Jak policja przyjedzie, to od razu wywęszy, że jesteś nad wyraz świetnie przygotowany do zdarzenia. Poza tym policjanci czytają to forum, więc sam rozumiesz, że na kombinowanie trochę za późno.
        • Gość: chary Re: Odszkodowanie-Pomocy IP: *.walbrzych.vectranet.pl 09.01.11, 13:48
          no to jak czytaja, to wiedza ze to prawda ze tam przebil opony
          jedz tam i dzwon
    • hopex Re: Odszkodowanie-Pomocy 09.01.11, 21:48
      Fragment drogi, o której mówisz jest odcinkiem drogi krajowej nr 35. Odpowiedzialną za jej stan jest Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad oddział we Wrocławiu ul. Powstańców Śl. 186
      53-139 Wrocław, tel centr. (71) 334 73 00 fax (71) 367 17 69.
      Powinieneś wysłać do dyrekcji oddziału pismo z żądaniem zapłaty poparte wyliczeniem szkód. Nie wiem czy wzywałeś na miejsce policję, zawsze dobrze jest wezwać patrol na miejsce, który sporządza wtedy notatkę, która jest praktycznie nie do podważenia przez DGDKiA. Ja kiedyś w tym samym miejscu rozbiłem przednią szybe auta przez kamień, który wyskoczył spod opony auta jadącego z przeciwka. Auto to wpadło w dziurę, z dziury wyskoczył kamień i miałem po szybie. Sprawa skończyła się w sądzie, wygrałem więc sądzę, że ty też w końcu dostaniesz swoje ale przygotuj się na to że będa się z Tobą kopać do upadłego. Jeśli chcesz mogę wysłać Ci wzór takiego pisma z żądaniem zapłaty, napisz na moją skrzynkę mailową i podaj swój adres, Powodzenia.
      • Gość: Gosia Re: Odszkodowanie-Pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.11, 09:17
        jak możesz przeslij wzór pisma na moją skrzynkę: gochsad@wp.pl ,
        uszkodziłam auto wczoraj w okolicach tej drogi, wezwałam policję, mam zdięcia i wlaśnie staram się napisać o odszkodowanie. Dzięki z góry
        Gosia
        • Gość: u Re: Odszkodowanie-Pomocy IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.11, 09:25
          na drugi raz wystarczy zgłosić taką sprawę ubezpieczalni, mówicie że był to wypadek, auto zostało uszkodzone, oczywiście wzywacie gliny, robicie foty, a ubezpieczalnia bierze na siebie sprawę roszczeń wobec zarządcy drogi
    • Gość: moli Re: Odszkodowanie-Pomocy IP: *.walbrzych.vectranet.pl 13.01.11, 09:38
      Coś mi tu śmierdzi.Uszkodziłeś dwie felgi,przebiłeś dwie opony,to jak odjechałeś?
      • Gość: ame Re: Odszkodowanie-Pomocy IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.11, 09:42
        Dzwonisz po mechanika który dojeżdża z zapasowym ? Jedno masz ty drugie on. Przyjeżdża znajomy z kołem, ktoś Ci pomaga i użycza swoje ? Jak widzisz rozwiązań masz wiele.
      • Gość: pikpok Re: Odszkodowanie-Pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.11, 11:47
        Z kola z uszkodzona felga/opona powietrze zazwyczaj schodzi po niedlugim czasie, rzadko kiedy od razu. Dlatego tez wiekszosc osob nie zatrzymuje sie po glosnym j.e.b.n.i.e.c.i.u w dziure, szkode widac dopiero po zatrzymaniu. A wtedy nie bardzo jak jest wzywac policje, ergo - nie zadamy odszkodowan od zarzadcy.
        Dlatego ja juz dawno wyleczylem sie z alufelg, z niskich profili i lansiarskich kapci. Jezdze na balonach i dodatkowo podwyzszylem auto ponad standart :D Na forach motoryzacyjnych pukaja sie w glowe, a ja wreszcie bezstresowo sobie pomykam po naszych kochanych uliczkach.
    • Gość: StefanK Re: Odszkodowanie-Pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.11, 18:13
      W takich sytuacjach najlepiej wezwać policję bo później na słowo nikt nie uwierzy.
      • tarasof Re: Odszkodowanie-Pomocy 25.09.13, 00:05
        Miałem podobną sytuację uszkodziłem koło kilkadziesiąt metrów przed stacją benzynową LOTOS koło mnie stały inne auta które tak samo miały uszkodzoną oponę i patrol policji który spisywał notatki z urzędu... Pismo do ubezpieczyciela skierowane odpowiedź że będzie rzeczoznawca był porobił zdjęcia itp.. po 2-ch tygodniach dostaje pismo że oni są nie winni i nie poczuwają się do odpowiedzialności a jak mi się nie podoba ich decyzja to mogę wejść na drogę sądową...
        i tu rodzi się pytanie? komu opłaca się sądzić z towarzystwem ubezpieczeniowym dla zwrotu pieniędzy za oponę..... Oni chyba to wiedzą i dla tego bez sądu raczej się nie obędzie...
        Szkoda że nie zebraliśmy się wtedy na stacji i nie zrobiliśmy zbiorowego pozwu....
        • kijop67 Re: Odszkodowanie-Pomocy 25.09.13, 11:55
          Wydaje mi się, że zarządca drogi jest zobligowany przepisami do wykupienia ubezpieczenia OC i to ubezpieczyciel wypłaca odszkodowania.

www.rzu.gov.pl/porady-sezonowe/Odpowiedzialnosc_zarzadu_drog_i_jego_ubezpieczyciela_w_zakresie_OC__2241
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka