Dodaj do ulubionych

Prezenty ślubne?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.11, 13:42
Jakie obowiązują stawki/zawartości kopert na ślub? Interesuje mnie ile dają znajomi, ile rodzina, ile świadkowie... ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: marta Re: Prezenty ślubne? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.11, 15:21
      Każdy daje tyle, na ile go stać;)

Serio chcesz dać kasę? A nie lepiej jakiś oryginalny prezent, dzięki czemu staniesz się najbardziej zapamiętanym gościem weselnym? :D Niedawno wręczyliśmy znajomym bon prezentowy na lot szybowcem prezentokracja.pl/wyszukaj.html?keyWord=szybowiec
      Ich miny - bezcenne:)))))
      • Gość: olek Re: Prezenty ślubne? IP: *.ntlworld.ie 21.03.11, 15:51
        Kasa jest uniwersalna,kupią sobie co będą chcieli,urządzą mieszkanie...Ja jako kuzyn daję 1000zł,jako zwykly gość 600-700.Zależy jak kogo lubię;)
        • Gość: Ex Re: Prezenty ślubne? IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.11, 20:57
          1000zł? Nie za dużo???
          • Gość: olek Re: Prezenty ślubne? IP: *.ntlworld.ie 21.03.11, 22:12
            Wiadomo,ze jak kogos nie stać to nie powinien brać kredytu,ale tak na prawdę to co to jest obecnie 1000zł?Niecałe 200 l. benzyny;)
            • lubie_biegac Re: Prezenty ślubne? 22.03.11, 14:55
              Moje kuzynostwo zwykle wręcza kopertę, w której jest ok. 500-1000zł
      • Gość: monika na stole fi Re: Prezenty ślubne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.11, 13:01
        prezent fajny pod warunkiem, ze ktos lubi latanie... ja bym bardziej wolała coś stacjonarnego czyli np. quady lub jakąś jazdę wyścigówkami :)
    • kakt-us15 Re: Prezenty ślubne? 23.03.11, 14:06
      moi znajomi ostatnio NA CHRZEST dali 1,5 tys w kopercie. wydaje mi sie, że to zdecydowanie za dużo :/ chciałabym byc ich córką chrzestną hehehe/
      • Gość: ... Re: Prezenty ślubne? IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.03.11, 15:16
        Każdy powinien dać tyle ,na ile Go stać.
        • Gość: bgb Re: Prezenty ślubne? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.11, 16:46
          ostatnio dałam 400zł, teraz szykuję sie na inna imprezę i planuję dać tylko 200zł. zawsze daje według uznania :)
          • iksylon Re: Prezenty ślubne? 23.03.11, 22:24
            dokładnie każdy daje tyle na ile go stać
            u nas w rodzinie przyjęło się że minimum to tyle ile zapłacili za gościnę
            • Gość: racja Re: Prezenty ślubne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 07:36
              Ja też tak robię! Daję tyle pieniędzy, żeby się zwróciła za mnie miejscówka weselna i żeby jeszcze trochę zostało :) Ciężkie czasy dzisiaj... każdemu brakuje! Nie dam tysiaka, jak moje miesięczne wynagrodzenie to niewiele więcej, a ślubni zazwyczaj nie uprzedzają 3 lata wcześniej, żeby zbierać kasę
              • Gość: IR Re: Prezenty ślubne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.11, 10:26
                Kuzynostwu i znajomym dałem tylko po 200zł, ale ich wesela były blisko siebie i na więcej mnie stać nie było ;)
                • iksylon Re: Prezenty ślubne? 24.03.11, 11:37
                  dokładnie , każdy daje proporcjonalnie do zarobków
                  • Gość: Andrzej Re: Prezenty ślubne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.11, 11:42
                    Kuzynostwu dawalem ostatnio po 600 PLN (swiadkowie dawali na jenym weselu po 1000 na drugim po 1500). Zwykli goscie mniej. Zasada jest taka jak ktos napisal ze wypadalo by dac tyle zeby zwrocila sie goscina (impreza od osoby to okolice 200/300PLN wiec jak idziecie z osoba towarzyszaca to x2)
                    • Gość: hehty Re: Prezenty ślubne? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.03.11, 15:28
                      Dobrze się trzymać zasady: daj mniej więcej tyle, ile ktoś zainwestuje w Twoje miejsce na imprezie.
                      Niby nie przelicza sie wesela w kategorii zysków i strat... ale sam wiesz;)
            • Gość: tredezit Re: Prezenty ślubne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.11, 16:53
              w trakcie ostatniego wesela okazało się, że najlepszy prezent dali przyjaciele. Wręczyli młodym jakieś szalone vouchery na jazde terenówkami w górach./ nie znam szczegółów, ale prezent ten przycmił nawet kase od wujów i ciotek.
      • Gość: mycha Re: Prezenty ślubne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 12:57
        a moi wyskoczyli z prezentem lokaty na 5 tys. myslę, że niektorzy baaardzo przesadzają.
    • nieb-oczko Re: Prezenty ślubne? 30.03.11, 14:53
      a Ty ile zamierzasz dac? :)
    • first-big-man Re: Prezenty ślubne? 01.04.11, 12:00
      byłem ostatnio świadkiem na ślubie - dałem 6oozł. Normalnie dałbym 4-5 stów, ale slub był naprawdę baaaardzo wypasiony, więc postanowiłem dorzucic coś ekstra. W sumie nie musiałem, ale myślę, że dobrze zrobiłem
      • Gość: mojtek444 Re: Prezenty ślubne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.11, 14:50
        a ja po ostatnim ślubie w ogóle nie zamierzam dawać kasy. Mlóda Para przez pół wesela liczyła kasę i wymyślała, czego to sobie nie kupi. straszna żenada :/
    • Gość: nananan Re: Prezenty ślubne? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.11, 13:53
      ja bym chętnie dała więcej, ale ostatnio moja sytuacja jest dość kiepska, wiec daję 200zł. jestem bliską ciotką. najchętniej w ogóle bym nie szła, ale wiem, że sprawiłabym przykrość siostrzenicy:/
      • Gość: beza krem Re: Prezenty ślubne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.11, 12:46
        co się szczypiesz? jesli cię zapraszają to dlatego ze lubia Ciebie a nie Twoja kase. no tak przynajmniej powinno być :D
    • Gość: ALEX Re: Prezenty ślubne? IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.11, 13:12
      Prezydent Kruczkowski politruk z Wałbrzyskiej mafii PO, ktorą tworzyli w Walbrzychu Ewangeliu,Ludwczak,Szełemej,Skrętkiewicz i jeszcze paru takich krętaczo -cwaniaczkow - wygrał wybory oszustwem co jest udowodnione czarno na białym.Niestety ten pan mimo wszystko uparcie przyczepił sie do prezydenckiego stołka, jak ten pasożytniczy wiosenny kleszcz i się nie chce od niego oderwac w czym mu pomaga centrala z wojewodztwa, Warszawka i Świdnicka prokuratura rejonowa.Przynajmiej by zawiesil swoja prezydenture do ostatecznego roztrzygniecia o powtórce i uniewaznieniu wyborów etc,ale wstyd sie nie liczy i władza dla samej wladzy i wynikające z niej profity są mu najważniejsze.Tym bardziej powinien to zrobic bo poprzednie jego lata rządów wykazaly ,że ten pan Kruczkowski nie nadaje się na prezydenta. Wystarczyc zobaczyc w Walbrzychu na chybił trafił kilka ulic z przylegajacymi doń z obskurnymi,odrapanymi ,powykręcanymi budynkami w dzielnicach Sobiecin lub Podgórze lub Bialy Kamień lub w centrum wejśc w boczne uliczki pod bokiem urzędu pana Kruczkowskiego i ogarnia przerażenie - brud,smrud stechlizny,i prawie że ruiny zamieszkałych walbrzyskich zabudowan .Wystarczy się przejechac samochodem na chybił trafil kilkoma walbrzyskimi ulicami i od razu ma sie wrażenie ,że jest się na jakims rodeo .Znajomym z zagranicy oczywiście to bez żadnego wyszukiwania pokazalem myśleli ,że to jakieś atelie dla potrzeb kręcenia filmu najlepiej na podstawie powieści Wiktora Hugo '' Nedznicy',ale że tego jakoś o wiele za duzo ,zeby to moglo byc prawdą bo takie " atelie" tworzy praktycznie większośc terenow miasta Walbrzych. Widac wiec co to za wladza pana prezydenta Kruczkowskiego , z tym syfem calymi latami nic nie robionym !!! .Przez swoja nieudolnośc i brak kompetencj przepieprzył pan Kruczkowski wraz z dobranych podwladnycmi miliony euro wlaśnie przeznaczone na poprawe infrastruktury wiec drogi i te ochydne zniszczone budynki dalej straszą tak ,jak cały WalbrzychTakiego syfu z odrpanymi budynkami nie remontownymi od II wojny światowej już nawet na Gornym Śląsku sie nie zauważa.Tak panie prezydencie mają racje - WAŁBRZYCH TO BAGNO,ale DZIĘKI TAKIM JAK PAN. Nie wypisuj pan już jakiśch idiotycznych listów w zderzeniu z walbrzyskimi nie do końca ze względu na brak miejsca i czasu opisanymi powyżej faktami ponieważ te pańskie liściki wzbudzaja śmiech oraz zażenowanie panską beszczelnością Daj sobie pan już spokój z tym prezydentowaniem i oszczędz wstydu bo Walbrzych i jego mieszkancy nie zasluguja na to.Walbrzych to stare miasto pięknymi ciekawymi historycznymi miejscami i okolicami ,ale to juz nie pana zasluga panie prezydencie bo przez te lata pańskiej władzy zaslug pan nie ma żadnych bo jesteś pan zerem bez honoru i ,ambicji i godności.
      • Gość: szary lis Re: Prezenty ślubne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 10:54
        a ty się przypadkiem nie pomyliłeś z tym postem? :)
    • Gość: Wojciech Re: Prezenty ślubne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.11, 11:16
      blog.onet.pl/41404,archiwum_goracy.html
      W tamacie slubow i prezentow (szczegolnie polecam strone numer 2)
      • Gość: baranndo Re: Prezenty ślubne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.11, 09:25
        moja ciotka wręczyła ostatnio swojej siostrzenicy z okazji ślubu ręcznie tkaną pościel. myślę, że tym prezentem przebiła wszytskie pozostałe "koperty z wkładką".
        • Gość: mamanadffbd Re: Prezenty ślubne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 13:34
          pod warunkiem, że te jej "hand-made" bylo w porządku. nie wiem, czy chciałbym spac pod kołdrą wydziergana w jakies esy floresy :/
          • Gość: Jasiek Re: Prezenty ślubne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.11, 08:59
            Mimo wszystko chyba lepsza mniejsza nawet kasa, ale kasa, nie zawsze mozna trafic w gusta takim prezentem, chyba ze wie sie o czym marzy para mloda, to jak najbardziej.
            • Gość: 565674748338 Re: Prezenty ślubne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.11, 15:49
              też tak myślę: kasa lub jakiś naprawdę fajny i niecodzienny pomysł. wszystko zależy od fantazji darczyńcy. jeden da 250zł w kopercie, inny da 250zł w formie ogromnego kosza kwiatów/słodyczy, jeszcze inny kupi jakąś ciekawą książkę, a kolejny da 250zł w formie bonu na kolację na jachcie:

prezentokracja.pl/Kolacja_na_jachcie_dla_2_osob/produkt.html

Wychodzę z założenia, że nie ma sensu się gimnastykować tylko po to, by zaspokoić czyjeś materialne żądze.
    • Gość: do IR Re: Prezenty ślubne? IP: *.ip.netia.com.pl 24.05.11, 17:10
      stawka od 500 zł w górę bez granic ...
      • Gość: kalinka-z-gaju Re: Prezenty ślubne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.11, 14:36
        Nie przesadzaj. Ja teraz nie mam ani 500zł, ani nawet 300zł, aby im dać. wiec daje jedynie 250zł, choć wiem, że siara taka cienką kopertę wręczać.
        • haba.baba Re: Prezenty ślubne? 27.05.11, 15:02
          Przecież młodzi Cię znają,na co Cię stać,dajesz tyle ile uważasz za słuszne według Twoich zasobów jakie posiadasz.Chyba że wezmiesz kredyt na wesele bo jesteś zaproszony,a póżniej bedziesz go odczuwał przy każdej okazji kiedy będziesz ratę spłacać ale wesele za to będzie się przypominać-aby tylko udane było.
          • Gość: radosław12543 Re: Prezenty ślubne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.11, 10:54
            Niektórzy młodzi sa bardzo interesowni. Jakiś czas temu zaproszono mnie na wesele na ponad 200 osób. Młodzi zapewniali, że nie trzeba żadnych prezentów, że licza jedynie na moją obecność, itp. itd. Akurat była wtedy kiepska sytuacja finansowa w mojej kieszenie, więc uwierzyłem w tę przyjaźń z młodymi i poszedłem w dobrym nastroju, z serdecznymi życzeniami, ale bez prezentu (bo kwiatki jako prezent sie nie liczą według nich).

I co? I w tydzień po ślubie już nie byliśmy przyjaciółmi.

Moje zdanie w tej kwestii jest takie: olać takie imprezy i tyle :)
          • Gość: janiejemda Re: Prezenty ślubne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.12, 13:43
            I znowu zaczyna się ten horror z prezentami ślubnymi. Ludzie będa dostawali głupawki na samą myśl: za ile,, co , komu i czy aby się nikt nie obrazi.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka