Gość: Witek IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.11, 19:10 Remont Placu Zdrojowego w Jedlinie trwa już kilka miesięcy, a jego końca nie widać. Czy ktoś wie, kiedy planowane jest jego zakończenie? Czy remont przebiega zgodnie z planem, czy też są opóźnienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: :) Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.07.11, 03:02 Zgodnie z planem Odpowiedz Link Zgłoś
kolecwoku Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego 31.07.11, 14:06 prędzej czy później,skończą...- i będzie ładniej...-cierpliwości...,co za różnica czy miesiąc w tą,czy w tamtą ?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.11, 22:46 A może wiesz kiedy skończą? A może widziałeś jak robotnicy pracują - jak jeden pracuje, a pięciu stoi to świetny wynik. W takim tempie uważam, że w kilka lat - a nie miesięcy - nie skończą. Do tego nie wiem po co na placu zostawili stare, przerośnięte i brzydkie się drzewa. Za kilka lat i tak trzeba będzie je usunąć chyba, że wcześniej komuś spadną na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.11, 21:55 Też jestem ciekawy kiedy remont się skończy. Czy ktoś w końcu odpowie na to proste pytanie? Tajemnica to żadna, a to, że plac od kilku miesięcy wygląda jak pobojowisko i odstrasza turystów i kuracjuszy każdy widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.08.11, 00:12 No to orpel się nie popisał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.146.172.86.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.11, 18:13 Mam pytanie do wladz Jedliny Zdroju.Czyim pomyslem jest wykladanie placu kostka brukowa .Wystarczy juz ze aleja wylozona nia jest przeklenstwem mieszkancow i kuracjuszy.Niech sie mieszkancy wypowiedza jak po niej sie chodzi.To pan burmistrz uslyszy wiazanke pare brzydkich slow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.11, 18:42 Kostka brukowa nie jest najlepszym pomysłem gdyż kobiety nie mogą po niej chodzić w butach na szpilkach. Moja żona zniszczyła już 3 pary takich butów. Co gorsze, remont przebiega w sposób bardzo opieszały i każdy rozsądny człowiek widzi, że pracownicy siedzą, a nie pracują. Mimo to zleceniodawca - gmina Jedlina - problemu nie dostrzega i nie interweniuje! Na środku placu, przy budynku jadalni dla kuracjuszy, bezmyślnie pozostawiono dwa przerośnięte stare drzewa. Już teraz straszą swoim wyglądem, a prędzej czy później przewrócą się uszkadzając pobliski budynek. Tego też gmina nie dostrzega, mimo że dla mieszkańców i kuracjuszy problem opieszałości remontu i przerośniętych drzew jest oczywisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.197.158.213.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.08.11, 20:44 Skoro juz jestesmy przy temacie Jedliny Zdroju. Zadal bym pytanie panu burmistrzowi.Czy pana koncepcja rozwoju Jedliny sie czasami nie wypalila.Coraz wiecej narzekan ze strony mieszkancow.Komu Pan teraz bardziej sluzy.?Czy mieszkancom?. Czy bardziej swoim interesom. Te inwestycje ktore Pan poczyna.Nie sa do konca przemyslane.Podlegla Panu rada miasta jest wedlug mojego prywatnego zdania.Nie jest do konca lojalna wobec miasta.To jest moje prywatne zdanie.Czekam na opinie innych.Nie na opinie panskich klakierow !. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.11, 16:55 Zgadzam się z "mieszkańcem"! Orpel miał sukcesy, ale się wypalił. Remont Placu Zdrojowego to porażka. Świeżo wyremontowany stawik w parku północnym, w którym nie było i nie ma wody od czasu remontu, to kolejna porażka. Kompletnie zniszczone przez wodę deszczową ścieżki pomiędzy Placem Zdrojowym, a ul. Piękną to całkowite nieporozumienie, pieniądze wyrzucone w błoto. Przewlekły kilkumiesięczny remont ul. Mickiewicza w Suliszowie to tragedia dla mieszkańców. Budżet gminy kolejny rok jest na deficycie, a pieniędzy w kasie gminy brakuje. Co gorsze dzisiaj przeczytałem, że gmina kwotą ponad 400 tys zł ma dofinansować remonty kamienic w Suliszowie, Glinicy i Jedlince! Wszystko rozgrzebane i niedokończone, a kasa miasta pusta! To ZŁA POLITYKA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.204.45.244.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.08.11, 18:12 Jeszcze jedno pytanie do Pana burmistrza.Jak przebiega remont basenu miejskiego ?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.11, 22:53 Jak długo nie pojawi się poważna konkurencja na stanowisko burmistrza, tak długo obecne władze będą nadal prowadzić błędną politykę niedokończonych lub przewlekłych inwestycji. Fakt, że remont Placu Zdrojowego trwa kilka miesięcy, a końca nie widać nie jest winą firmy która go realizuje, a gminy która taką dziadoską firmę wybrała i nie nadzoruje postępu robót - o ile to co się tam dzieje można nazwać postępem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.11, 11:36 Od pięciu lat obserwuję to forum którego niewątpliwym liderem był pan K z sld nick -kolecwoku. Zawsze były eksperckie wynurzenia jak to fatalnie budowane jest boisko piłkarskie,rondo tor saneczkowy ,drogi itd. Być może to forum to też leczenie kompleksów. Jednak czy nie lepiej- jak się ma wątpliwości to porozmawiać z burmistrzem (osobiście robiłem to kilka razy i nie gryzie) dlaczego tak się robi a nie inaczej i potem z całym światem podzielić się wrażeniami. Rzeczywiście się wypalił ponieważ w tym roku wydatki inwestycyjne to 40% budżetu rekord w historii miasta i jeden z lepszych wyników w Polsce. W 20 miejscach są prowadzone inwestycje. Po mimo że jest poważny kryzys Jedlina idzie do przodu. Proces inwestycyjny przeważnie trwa kilka lat. Trzeba najpierw mieć dobry pomysł żeby w konkursach zdobyć grube miliony. W dzisiejszych czasach musi być prowadzona skomplikowana tzw inżynieria finansowa żeby przy tak dużych inwestycjach nie stracić płynności finansowej. Potem projekty, przetargi ,inżynierowie kontraktów i samo życie. Ten tylko co nie budował nie wie ile problemów jest przy prowadzeniu inwestycji. To tylko troszeczke wynurzeń ale naprawdę warto pogadać z Orplem a gwarantuje że zmienisz zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.197.158.213.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.08.11, 12:44 Mowia ze krytyka jest rzecza tworcza.Potrafi zdzialac cuda.Jednakze azeby odniosla skutek musi trafic do adresata.Nie kazdy potrafi ja przyjac z honorem i zrozumieniem. Wielu ludzi wyciaga z niej bardziej lub mniej konstruktywne wnioski.Obrazanie sie na nia jest najglupsza rzecza ktorej wladze szczegolnie powinni sie wystrzegac.Nerwowa reakcja ludzi wladzy na krytyke jest szczegolnie widoczna na szczeblach administracji panstwowej.Mniemanie ze my rzadzimy i my wiemy co jest dla ludzi najwazniejsze .Jest to tak w naszy kraju bardzo zakorzenione .Dlugie lata uplyna jeszcze w naszym kraju zanim ci ludzie zaczna myslec logicznie.Pokolenie ktore bralo nauki w czasach bylej komuny nie jest w stanie zmienic sie z dnia na dzien.Jego tok myslenia jest taki ze wladzy nie mozna krytykowac.To forum jest tego przykladem.Z niepokojem patrze czy wladza w kraju i na poszczegolnych szczeblach nie stanie sie dziedziczna.Polacy potrafia sie oburzac na rzady innych krajow gdzie wladza rzadzi przez wiele kadencji.Nie widza tego natomiast u siebie w kraju.Nikt mnie nie przekona ze to nie jest zrodlem roznych patologi i zaniedban.Prawa ktore sami sobie ustanawiaja rzadzacy.Nie pozwalaja w zaden sposob by byli kontrolowani przez spoleczenstwo.Krytyka dla nich jest swoistym zamachem na ich godnosc.Tylko ze oni zapominaja o godnosci swoich wyborcow ktorym podjeli sie sluzyc. Z powazaniem- mieszkaniec Jedliny Zdroju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.11, 14:29 Wywód ważny ale chyba nie na temat. W demokracji można być nawet anarchistą. Myślałem ,że jest to wątek o procesie inwestycyjnym .Jedlina jest w czołówce krajowej!(19 lipca-Rzeczpospolita) . Jak rozumiem to jest mniej więcej tak: najpierw dyskutują nad koncepcją, potem szukają gdzie są szanse zdobycia dodatkowych pieniędzy, jeżeli wygrają konkursy i zdobędą dofinansowanie ogłaszają przetargi na wykonawców ,tzw inżynierów kontraktu(nadzoru) ustalają harmonogramy wykonania i płatności (UE przeważnie płaci po kilku miesiącach od faktury) czas realizacji z różnych powodów (technologicznych, możliwości płacenia, uzgodnień projektowych, konserwatora zabytków, gestorów innych mediów) jest określony w specyfikacji przetargowej i uzgadniany z tym co daje pieniądze(np UE). To wszystko na pewno jest banalnie proste:). Jedlina dużo już zrobiła ale w tym roku to naprawdę rekord( dalej na niespotykaną skalę remontują drogi ,wodociągi, kanalizacje, gaz, parki ) Myślę , że robią na maksa by odbudować zrujnowaną w PRL miejscowość. Wszyscy to dostrzegają to nie bądz taki polityczny a jak masz problem to poproś o wyjaśnienia. Jedlina staje się naprawdę atrakcyjna.Wszyscy nam zazdroszczą. I daruj sobie telewizyjną politykę na pozimie samorządowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.146.88.19.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.08.11, 22:05 Nie chcac polemizowac z Twoimi nieudolnymi probami rozmycia sensu problemow,ktore sa meritum calej tu wywolanej sprawy.Odniose sie tylko do jednego.Problemem nie jest to ze wladze Jedliny Zdroju robia w miescie inwestycje.To nie jest zadna jakas laska.Jezeli tego wymaga interes spoleczny.Problemem sa to w wielu wypadkach inwestycie chybione.Czesto malo priorytetowe.Ktore sluza zbyt malej czesci mieszkancow.Czesto nie sa one z nimi konsultowane.Przyklepywane sa przez nie potrafiaca sie sprzeciwic temu rade miasta.Bledy popelniane przez wladze sa az nadto widoczne.Nie wiem kim jestes.Podejrzewam ze razem gracie w tym zespole.Jednakze nie to jest wazne .Wazne jest bowiem abyscie zrozumieli jedno.Musicie sie liczyc z tymi co takze mysla troche inaczej.Nie tylko jak wy ludzie z monopolem na wasze wlasne zdanie.Pozdrawiam, z powazaniem mieszkaniec Jedliny Zdroju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.11, 22:44 Masz chyba poważne problemy. W przeciwieństwie do Ciebie nie interesuje się polityką. Rozumiem, że tak naprawdę denerwują cię demokratyczne wyroki. A ja myślę , że generalnie ludzie wiedzą co robią i mają właściwy instynkt. Jeżeli masz coś mądrego do zaproponowania i to jest takie proste (patrz np.: sąsiednie gminy) to idz pogadać do ratusza i podziel sie wrażeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 22:56 Miło popatrzeć jak się władza z opozycją napier?dala :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 135 Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.play-internet.pl 07.08.11, 21:06 stolecwkroku coś chwali? niemoge Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.11, 00:41 Faktycznie że nic na Palcu się nie dzieje. Oby więcej takich remontów włodarze miasta nam zaoszczędzili :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.11, 23:16 Jak zwykle mistrzowie inwestycji wszystko wiedzą,-a dziesięć razy pisali ,że planowane zakończenie zadań z tzw Szlaku Uzdrowiskowego jest w kwietniu 2o12(w tym placu zdrojowego) i także dróg .Bardzo dobrze że Orpel pewnie w międzyczasie załatwił że inne media są remontowane(wodociągi, gaz). Społeczni inspektorzy którzy pewnie nic nie wybudowali są oczywiście mądrzejsi od projektantów,inżynierów, ekonomistów.To pochwalcie się co teraz budujecie albo się trochę nauczcie . Za chodzenie osobom nieuprawnionym po placu budowy dają mandaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.180.100.229.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.08.11, 10:38 Wracajac do tematu remontu Placu Zdrojowego.Uwazam przebudowe placu za calkowicie chybiona.Projektanta z czystym sumieniem wsadzil bym doi paki za taki projekt. Jest to normalny bubel.Chcialbym wiedziec kto go zakceptowal.Prosze posluchac opini wsrod mieszkancow i przyjezdnych kuracjuszy.Powyzsza opinia jest wyrazeniem mego osobistego zdania .Nie jestem z zadnej opcji politycznej jak sugerowal niejaki gosc (toja).Plac w tej formie przedstawia sie bowiem bardzo nieciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.181.58.17.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.08.11, 21:04 Zauwaz kolego(Witek) ze inz , roman,obserwator to ta sama osoba.Komentarza do tego nie trzeba.Ten sam adres IP.Netia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inż Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.11, 23:21 Remont odbywa się zgodnie z planem do I kw 2012. Ale przy dużych inwestycjach są zawsze problemy .Tutaj np. wodociągi musiały wymienić sieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Do inż IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.11, 20:31 Remont Placu Zdrojowego przebiega bardzo powoli i każdy mieszkaniec i kuracjusz to zauważa, może za wyjątkiem zleceniodawców robót i ich wykonawców. Wcześniej napisałeś, że palnowane zakończenie tej inwestycji to kwiecień 2012 r. To dla mnie ciekawa informacja - teraz wiem, że remont placu będzie trwał ROK, ale czy jest to odpowiednie/właściwe tempo robót sam oceń. Wcześniej pisałem o braku logiki w pozostawieniu na remontowanym placu przerośniętych i okropnie wyglądających drzew. Sygnalizowałem że ich pozostawienie stanowi niebezpieczeństwo. Niedawno przewrócone drzewo na ul. Warszawskiej zniszczyło betonowy filar bramy, kilka dni temu kolejne przerośnięte drzewo zniszczyło słup przy ul. Chrobrego i nadal straszy przechodniów. Czy w tej sytuacji nadal widzisz sens pozostawienia na remontowanym Placu Zdrojowym przerośniętych i niebezpiecznych drzew? Czy na ich wycinkę musimy czekać aż wydarzy się tragedia? Czy własne mieszkanie/dom remontowałeś przez rok czasu i uważasz że to normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inż Re: do Witka IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.11, 19:43 bredzisz i tyle, w obszarze zabytkowym o wycince drzew decyduje starostwo powiatowe,konserwator zabytków i jeszcze parę opinii takie prawo a nie wola gminy, zamiast przedstawiać nawiedzone farmazony przejdz się do gminy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: do Witka IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.08.11, 20:05 Wasz Orpel jest dużo cwańszy od Szełemeja. Bo ten drugi uwiklany w romki i stefany, wali na oślep, chwilowo zagłuszając i tak tępych wałbrzyszan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: do Inż IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.11, 21:21 To Ty bredzisz, że nie można wyciąć przerośniętych, ochydnych i bardzo niebezpiecznych drzew na Placu Zdrojowym, o ile tylko się chce. Wiem, że wycinka drzew nie jest jedynie decyzją gminy, lecz skoro gmina kilka drzew już wycięła, to pewnie może załatwić także wycinkę reszty! W miejsce starych spróchniałych drzew należy posadzić młode, ładne, a przede wszystkim bezpieczne dla ludzi drzewa. Ponownie podkreślam, że stare drzewa prędzej czy później się przewrócą (czego mieliśmy ostatnio przykłady) i nie należy czekać aż stanie się tragedia! Czy w tej sprawie się ze mną nie zgodzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Do inz. IP: *.182.33.111.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.08.11, 22:10 Nie wiem kim Pan jest Panie inzynierze.Lecz wydaje mi sie ze jest Pan zalosny w swoich wypowiedziach.Sam nik wskazuje juz na wielkie mniemanie o swojej osobowosci.Mam watpliwosci co do Pana wyksztalcenia ale przyjmuje to z dobra wiara ze tak jest.Dziwi mnie natomiast jedno .Dzis tytul inzyniera wyraza nieco mniej jak za czasow komuny.Przypuszczam ze wiecej ludzi w Jedlinie Zdroju ma od pana wyzsze wyksztalcenie.Jedna ze Ci ludziei napewno maja wiecej szacunku dla swoich oponentow jak Pan.Nie polemizuje z tym czyich interesow Pan broni.Jednak ze brak szacunku dla swoich adwersarzy Czyni z Pana czlowieka bardzo niewiarygodnego.Slowa (bredzisz i tyle ) zle swiadcza o Panskiej inteligencji.Takie jest moje zdanie.Pozdrawiam serdecznie Pana jak i innych zabierajacych glos w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inz Re: Do inz. IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.11, 21:19 Kim ty jesteś jest to dość łatwe do rozszyfrowania ,wystarczyło abyś zamieścił zdjęcie ze swojej posesji i cała bańka mądrali bełkoczącego by prysła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: mieszkaniec IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.11, 21:37 Bardzo trafnie oceniłeś wypowiedzi inżyniera. Ostatni jego post nie pozostawia żadnych złudzeń! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Jedlina Zdrój - remont Placu Zdrojowego IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.11, 19:54 Do rozkopanego Placu Zdrojowego i terenu wzdłuż stołówki dla kuracjuszy,, rozrytej ulicy Sienkiewicza i terenu przy ul. Pięknej doszło ..... rozkopane skrzyżowanie przy ul. Piastowskiej i Warszawskiej! Czy niedokończone i opieszale prowadzone inwestycje muszą być prowadzone równocześnie, czy nie można czegoś skończyć zanim rozpaprze się coś nowego? Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś