Dodaj do ulubionych

Wałbrzych po referendum

IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.06.12, 16:22
Jak będzie wyglądał Wałbrzych po referendum ? kto będzie startował w wyborach do rady ? kto się dostanie ?

Znowu się Rosiaki dostaną i Lubiński, Nowaki ( nawet są bardzo pewni siebie, że się dostaną czy to nie dziwne ? ) a może mają już jakiś plan na to ?.

Nowi radni będą mogli blokować grodzkość i inne rzeczy.

Do rady mogą się zgłosić obrońcy szkół oni natomiast będą chcieli otwierać szkoły tylko pytanie skąd kasę na to wezmą ? i pewnie będą kierowani przez Rosiaków , Lubińskiego jak do tej pory.

Może żeby były szkoły to zlikwidują szpital a kasę przeznaczą na szkoły.
Remonty dróg nie zrobią bo kasę dadzą na szkoły .
Pozamykają teatry, kina, filharmonie a kasa pójdzie na szkoły.
Zlikwidują komunikacje miejską bo przecież jest prywatna a kasę przeznaczą na szkoły.

Mało tego kasę z tego dadzą na te szkoły ale też i na dowóz dzieci do tych szkół, oczywiście kto będzie woził ? a no komunikacja prywatna a właściciel busów kumpel pana Lubińskiego będzie zaciera rączki.

Ale co tam będą szkoły, ale nie będzie kina teatru, filharmonii, będą dróżki jak na polu zamiast ulic, tylko busiki będą jeździły od poniedziałku do piątku od 7:00 do 21:00 a w nich ludzie ściśnięci jak sardynki.

Mało tego będzie fajnie bo nie będzie aqua zdroju i starej kopalni i GDKu bo po co Wałbrzychowi historia i zabytki oraz rekreacja, wałbrzyszanie nie zasługują na aqua zdrój a miasto nie zasługuje na historie i zabytki.

W ogóle jeszcze wpadną na pomysł aby klasy w szkołach były 5 osobowe, tylko skąd kasę na to wezmą ? no to podwyższą podatki od mieszkańców, no bo przecież dzieci muszą się uczyć w klasach 5 osobowych. Chyba że obrońcy szkół z panem Lubińskim i Rosiakami myślą że kasa na szkoły rośnie na drzewach.

Oczywiście szkoły są potrzebne jak najbardziej, tylko skąd wziąć na nie kasę ? Robin Hood jej nie da z drzewa też jej nie ściągną , z nieba też nie zleci, unia też nie da, czyli co będzie tak jak wyżej opisałem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wałbrzyszanin Re: Wałbrzych po referendum IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.06.12, 16:33
      Irek odda 800 tysięcy i już budżet zapełniony. Nie trzeba będzie robić referendum, już 600 tysięcy zaoszczędzone. Wstrzyma się remont Starej Kopalni, wyspawane wieże szybowe odda się na złom (do zaprzyjaźnionego skupu na 1 Maja, a jakże), kolejne parę millionów. W Aqua Zdroju nie naleje się wody do basenu, znowu kupa kasy zaoszczędzona. Czy w ogóle nie można by wpuścić bezpośrednio do basenu rzeczki, która przepływa tuż obok? W Jugowicach basen zrobiony jest właśnie w ten sposób :) Pieniądze leżą na ulicy, tylko trzeba je podnieść.
    • Gość: WWS Re: Wałbrzych po referendum IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.06.12, 16:43
      W ogóle słuchajcie jeszcze można robić stłuczki autobusami i busami i będzie kasa z odszkodowań na szkoły i jeszcze na premie zostanie dla nowych radnych, fakt że może ktoś zginąć ale kasa na szkoły będzie.
      • Gość: Eureka ! Re: Wałbrzych po referendum IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.06.12, 16:45
        Świetny pomysł. Szefem komisji d/s transportu powinien zostać radny M. Ma on bogaty życiorys i doświadczenie :)
        • pozor_flack Re: Wałbrzych po referendum 01.06.12, 16:51
          Ci z dialogu to jednak mądrzy ludzie a ktoś pisał inaczej. Czekam na dalsze pomysły heh
          • Gość: ? Re: Wałbrzych po referendum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.12, 16:56
            Czyżby Mała Mi zmieniła nika w tej odsłonie na "Nauczyciel" ?
            • Gość: e Re: Wałbrzych po referendum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.12, 17:05
              Na koniec 2011 roku wynosiło ono około 203 mln zł. Takie zadłużenie ma Wałbrzych i proponuje sie nowe kredyty i na co , na zabawę i przyjemności. Zaczynamy od igrzysk, bez chleba. A wydaje się ze powinno być racjonalnie i logicznie odwrotnie, najpierw praca i zarobki a później zabawa. Ale radni i pomysłodawca instytucji kultury kasę maja ich znajomi, rodziny pewnie też. Reszta mieszkańców, ta uboga niech siedzi w domu i nie psuje powietrza i widoku np. na basenie, itp.
            • Gość: Nauczyciel Re: Wałbrzych po referendum IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.06.12, 17:14
              Do ? oj nie ja jestem ON i nic mnie nie łączy z Małą Mi poza tym mała mi jest za tym aby Wałbrzych tak właśnie wyglądał, bez zabytków , bez szpitala, bez komunikacji publicznej tylko prywatna i tak poza tym te całe referendum może doprowadzić do tego iż nasze miasto będzie miało szkoły, ale nie będzie miało teatru, filharmonii, zabytki i historia Wałbrzyskiego przemysłu runie w gruzach, nie będziemy mieli dróg, ścieżek rowerowych, budynki też nie będą remontowane bo po co, obwodnica Wałbrzycha też nie potrzebna, jak to żeby była obwodnica a szkoły nie było.

Najważniejsze w Wałbrzychu są szkoły i dojazd do szkoły prywatnymi busami, oczywiście busami właściciela prywatnych busów kolegi pana Lubińskiego, dlatego też w Wałbrzychu nie mogą jeździć autobusy ZDIKUM tylko będą jeździły prywatne busy kolegi pana Lubińskiego ale to już po referendum jak już nowa władza się ustawi do koryta, i o to w tym całym referendum chodzi o dostęp do koryta który teraz jest zablokowany.
              • Gość: @ Re: Wałbrzych po referendum IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.12, 17:35
                Marna prowokacja,co będzie PO :)
                Ja tam jasnowidz nie jestem,ale wiem jedno "po referendum" następni radni będą się liczyć ze swoimi wyborcami w obawie przez utrata stołka :):)
                • Gość: Bezstronny Re: Wałbrzych po referendum IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.06.12, 17:45
                  > Ja tam jasnowidz nie jestem,ale wiem jedno "po referendum" następni radni będą
                  > się liczyć ze swoimi wyborcami w obawie przez utrata stołka :):)

Bzdura. Idąc tym tokiem myślenia obecni radni też powinni teraz zrobić coś pod publiczkę, żeby tylko zachować stołek. Jakąś wakacyjną obniżkę cen biletów? Jakieś dni darmowych postojów w centrum? Jakiś festyn na stadionie? Jak na razie lansują się ci cwansi czyli Alicja, Rycho i Miro. Widać ich w mediach i robią dużo szumu. W każdym razie uważam, że agitując za odwołaniem rady miejskiej NIE WYKONUJĄ oni tego, do czego radni zostali powołani. Nie po to głosowałem na Lubińskiego, aby teraz ten partyjny kameleon i pasikonik namawiał do odwołania rady. To wybitnie pasożytnicze działanie.
                  • Gość: @ Re: Wałbrzych po referendum IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.12, 17:57
                    >Bzdura. Idąc tym tokiem myślenia obecni radni też powinni teraz zrobić coś pod publiczkę, żeby tylko zachować stołek
                    -------

ale obecna rada nie zrobiła kompletnie NIC nawet i pod "publikę".
                    • Gość: Nauczyciel Re: Wałbrzych po referendum do @ IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.06.12, 18:45
                      A ta twoja nowa rada powiązana ze starą to co zrobiła i zrobi ?
                      • Gość: @ Re: Wałbrzych po referendum do @ IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.12, 18:50
                        >A ta twoja nowa rada powiązana ze starą to co zrobiła i zrobi ?

Jestem apolityczna i nie kierują mną cele polityczne :)

ale odpowiem:

Jeżeli nic nie zrobi dostanie kopa w tyłek :)
                        pasi?
                        • Gość: Nauczyciel Re: Wałbrzych po referendum do @ IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.06.12, 21:39
                          Tak jesteś apolityczna a jakoś tak zauważyłem że bronisz Rosiaków Nowaków , Lubińskiego Starostwo i niby obrońców szkół którzy niby są nie zależni a kierowani przez panią Rosiak. A cel tego jest wiadomy dojście do większego koryta.
                          • Gość: J-23 Re: Wałbrzych po referendum do @ IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.06.12, 22:07
                            Wild, Orfin, Lubiński i Fighter. Gruppenfuhrer WOLF działa !
                            • Gość: The Day After Re: Wałbrzych po referendum do @ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.12, 12:39
                              ha ha, no doceniam ułańską fantazję, tak, chcemy jednocześnie zachować szkoły i dowozić dzieci busikami do tych odległych itd. :))) a tak na poważnie, o tym, kto i jak będzie rządził w mieście zdecydują wałbrzyszanie w wyborach, jeśli odwołamy tę radę!
                              to Wy zdecydujecie, jakich kandydatów wystawicie/sprawdzicie/docenicie/wykopiecie/wybierzecie,
                              tak więc te science-fiction spekulacje, rzeczywiście są bardzo słabą prowokacją.
                              aż dziw, że obok nazwy komentującego nie widnieje IP Urzędu Miasta, po tym jak ostatnio sprawa się rypła :)
                          • Gość: @ Re: Wałbrzych po referendum do @ IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.12, 12:55
                            >Tak jesteś apolityczna a jakoś tak zauważyłem że bronisz Rosiaków Nowaków , Lubińskiego Starostwo i niby obrońców szkół którzy niby są nie zależni a kierowani przez panią Rosiak. A cel tego jest wiadomy dojście do większego koryta.
                            +++++++++++

w poważaniu mam jakieś bitewki Polsko-Polskie,skoro napisałam,że jestem apolityczna to tak jest idioto/w sensie medycznym/ a Ty wciskając mi dziecko na brzuch, próbujesz udowadniać jakąś przynależność,która pokrywałaby sie z Twoimi wizjami względem mojej osoby - jestem mieszkanką Wałbrzycha /już niedługo - całe szczęście/ - przerabiałam wszystkie "wałbrzyskie" problemy,obecnie jestem niezależna od państwa w każdym jednym zakresie.Swojego czasu zabiegałam o usunięcie składowiska - od tamtej pory "przyjrzałam" się bliżej tej "pseudo-polityce" wałbrzyskiej" i jedyne co zobaczyłam to same gó... - wiec bujaj się koleś od mojej osoby razem ze swoimi teoriami :)
    • Gość: rr Re: Wałbrzych po referendum IP: *.walbrzych.vectranet.pl 02.06.12, 12:51
      to co Cinema City nam zamkną? ;]
      • Gość: Janusz Re: Wałbrzych po referendum IP: *.walbrzych.vectranet.pl 02.06.12, 13:41
        Smutne w tym jest to ze na początku tego referendum byli obrońcy szkół, a teraz przypięli się politycy -SLD z pokonanym w wyborach Lubińskim oraz WWS z pokonanym Patryczkiem i Rosiakową. Zaczyna to pachnieć po prostu POLITYKĄ. Jak wygrają referendum to znowu trzeba będzie wyłożyć kasę na NOWE WYBORY. I tak w kółko. Już starostwo blokuje grodzkość i tak powoli będziemy schodzić na dno. Dajcie rządzić te 4-y lata a potem idziemy wszyscy na DEMOKRATYCZNE WYBORY. Przed wyborami jest czas rozliczeń, i "walki" politycznej partii. Teraz jest tak jak ktos rządzi to opozycja rzuca kłody rozumiem zeby patrzeć na to co robią ale nie TYLKO KRYTYKOWAĆ , przecież razem jesteście zeby ciągnąć to miasto do góry. Właściwie rządzenie teraz to cały czas walka z opozycją (każdemu coś się nie podoba). A gdzie MY MIESZKAŃCY.
        NIE IDĘ NA ZADNE REFERENDUM
        • Gość: kurde balans Re: Wałbrzych po referendum IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.12, 13:46
          >Dajcie rządzić te 4-y lata a potem idziemy wszyscy na DEMOKRATYCZNE WYBORY
          ---------
          Szczerzej by zabrzmiało - dajcie jeszcze zarabiać /co miesięczne pensje/
          za nic robienie - bingo, myśl godna prawdziwego demokraty :):)
          • Gość: Janusz Re: Wałbrzych po referendum IP: *.walbrzych.vectranet.pl 02.06.12, 13:54
            No to zmieniajmy co miesiąc nie demokrato.
            • Gość: kurde balans Re: Wałbrzych po referendum IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.12, 14:03
              Janusz coś masz mało wiary "w dobrych i uczciwych " ludzi,którzy mogliby być na urzędniczych stanowiskach.
              Jakieś załamanie?
            • Gość: Bezstronny Re: Wałbrzych po referendum IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.06.12, 14:11
              Nie drwij z Janusza. Ja go popieram i rozumiem, bo to jest normalny głos MIESZKAŃCA, który chce normalnie żyć w tym mieście. Mnie też wqrwia, jak patrzę na grupkę frustratów, którzy od lat sa tylko w opozycji, bo są za słabi, żeby wygrać. Lubiński skacze z partii do partii. Rosiak był już wszędzie, nawet w Samoobronie i teraz do Palikota się pchał. Nowak też skoczek, gdzie on już nie był? Byle tylko przy korycie. Wild uaktywnia się tylko przed wyborami i referendami. Gdzie był po wygranej Szełemeja? Rok już minął, a on dopiero teraz przypomniał sobie o mieszkańcach Wałbrzycha. I tacy ludzie mają czelność wmawiać nam co jest dobre, a co złe?
              • Gość: kurde balans Re: Wałbrzych po referendum IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.12, 14:32
                Absolutnie z nikogo nie drwię,skąd taki pomysł w ogóle.
                Oceniam jedynie bilans zysków i strat - oczywiście okiem zwykłego mieszkańca naszego uroczego miasta Wałbrzycha.
          • Gość: walbrzych do kurde balans IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.06.12, 14:02
            Ale czy ty nie widzisz na zdjęciach tych osób co już w Wałbrzychu rządziły ? przecież Rosiaki , Lubiński, Nowaki, Sosiński, Starosta Ławski, Skrętkiewicz , co oni przez tyle lat zrobili dla miasta ? skoro Wałbrzycha nie stać to po co jeszcze dowalać miastu kolejne wydatki na wybory ? szkoły i tak trzeba będzie zlikwidować jak nie w tym roku to za rok bo dzieci ubywa, miasto się wyludnia, Ci nowi radni będą blokować nam znowu grodzkość, skoro Jelenia Góra, Legnica ma grodzkość i dobrze im z tym to dlaczego my mamy nie mieć ?
            • Gość: kurde balans Re: do kurde balans IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.12, 14:26
              Ale czy ty nie widzisz na zdjęciach tych osób co już w Wałbrzychu rządziły ? przecież Rosiaki , Lubiński, Nowaki, Sosiński, Starosta Ławski, Skrętkiewicz , co oni przez tyle lat zrobili dla miasta ?

NIC kompletnie nic jak i pozostali czy obecnie urzędujący.

skoro Wałbrzycha nie stać to po co jeszcze dowalać miastu kolejne wydatki na wybory ? szkoły i tak trzeba będzie zlikwidować jak nie w tym roku to za rok bo dzieci ubywa, miasto się wyludnia, Ci nowi radni będą blokować nam znowu grodzkość, skoro Jelenia Góra, Legnica ma grodzkość i dobrze im z tym to dlaczego my mamy nie mieć ?

Wydatki na wybory?
              Nie ma? Ale np. prezio spółki gminnej potrafił jakoś je znaleźć i podprowadzić,na karę 1400zł jest aby co miesiąc płacić,bo ratusz nie zatrudnia ani jednego niepełnosprawnego - na wyprawkę 40 tys. jest dla prezia następnego ?
              Na wszystko okazuje sie jest ale nie ma na wybory - ech chyba Pinokio coś tu namieszał :)
              A tak po za tym to czyja wina,że kasa jest pusta? Mieszkańców? Przecież to władza wałbrzyska dysponowała budżetem - może warto rozliczyć tez i tych,którzy sa winni temu stanu rzeczy?
              Ba pozajmować ich majątki - gwarantuję,że kasa wałbrzyskiego budżetu miałaby jedną z lepszych kondycji w Polsce :)
              Odnośnie szkół się nie wypowiadam,bo szkoły sa likwidowane w całej Polsce ... tylko co dzieci i rodzice dostaną w zamian?
              Niech Szełemej wali /z pozostałymi prezydentami/ do Tuska z prośbą przynajmniej o darmowy dojazd tych i tak już biednych dzieci /ludzi/ - toć to koledzy z jednej partii.
              No i nauka darmowa według konstytucji - w końcu to wszyscy składają sie na podatki więc maja i prawo wymagać co?
              to tyle ....
              • Gość: wyborca Re: do kurde balans IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.06.12, 14:32
                > ratusz nie zatrudnia ani jednego niepełnosprawnego

A Torbacz ?
              • Gość: Nauczyciel Re: do kurde balans IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.06.12, 15:16
                Pytasz się czyja to wina że nie ma w kasie kasy, to jest prosta odpowiedz wszystkich tych co tutaj rządzili prze 8 lat czyli nie można ominąć Rosiaków, Lubińskiego, Nowaków, Starostwo Ławski, Skrętkiewicz , radny Sosiński , a jeszcze zastępca Kruczkowskiego Bartolik z PiSu oczywiście oni powinni dbać o miasto i pilnować, nie wiem co oni robili że nie wiedzieli nić przez tyle lat.

Oczywiście głównym winowajcą jest Kruczkowski, Zarzecki ws. MPK bo nie wiem jak reszta ale ci wyżej radni godzili się na to aby sobie brali premie i zabierali na waciki, księgowe też coś ślepe były że nie zauważyły że tyle kasy brakuje .

Ja uważam że odpowiedzialność za kasę wałbrzyską powinni wziąć wszyscy łącznie z Rosiakami, Lubińskim, Nowakami, Sosińskim, Bartolikiem,wraz ze starostwem , a nie że oni tylko zganiają na innych a do siebie nie mają pretensji oni też mają nie czyste sumienie .

Piszesz żeby tym dzieciom zapewnić dojazd do szkół no ok, a co z dziećmi ze szkół specjalnych którzy dojeżdżają na Ogrodową ? fakt tych bardzo niesamodzielnych dowozi bus, a reszta uczniów dogina przez całe miasto , a nawet z innych miejscowości aby dotrzeć na lekcje na Ogrodową i tak jest w całej Polsce , fakt te dzieci mają darmowy przejazd ale już jak rodzice wracają bez dziecka to muszą płacić, jak jadą po dziecko też muszą płacić za bilet.

Często jest tak że dzieci ze szkoły specjalnej kupują normalnie bilety bo się wstydzą tego że chodzą do takiej szkoły i jest to tym spowodowane że ludzie ich wytykają palcami i żeby uniknąć tego kupują bilety .

Mało tego uczniowie np. z Mieroszowa płacą za bilet z Mieroszowa do Wałbrzycha bo już u prywaciarzy nie pojadą na legitymację.

Teraz idąc tym tokiem myślenia miasto powinno im również wybudować szkoły lub zapewnić specjalne autobusu.

To też nie jest nowy problem bo te dzieci od lat tak jeżdżą i gdzie była pani Rosiak i reszta ? gdzie byli obrońcy szkół ? teraz też mówi się o tych dzieciach z zamykanych szkół a dlaczego nie mówi się też i o tych ze szkół specjalnych ? jak wszyscy to wszyscy, tym bardziej że są to dzieci chore i wymagają specjalnej troski.

Także walka o te szkoły to chwyt polityczny tak właśnie się robi politykę aby dojść do władzy.
                • sol.77 do Nauczycie 02.06.12, 15:23
                  Powiem Ci człowieku jedną prawdę znaną od dawien dawna - "Gdzie dwóch sie bije,tam trzeci korzysta" ja jestem np. tym trzecim czyli zwykłym mieszkańcem miasta,obywatelem kraju, który płaci podatki i chce też coś z tego mieć.
                  Odnośnie referendum powinni iść wszyscy - pokazując ku przestrodze następnym w razie gdyby mieli w zamiarze nic nie robić po za pobieraniem pensji.
                  KPW?
            • Gość: ... PO referendum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.12, 14:32
              Wszystkim przeciwnikom referendum oraz zwolennikom dotychczasowej polityki, w imieniu elity rządzącej, składam serdeczne: Bóg zapłać.
              Jednocześnie zapewniam wichrzycieli w rodzaju pana Cejrowskiego, że wkrótce nie tylko będą śmigać po świecie boso ale i z gołą dupą.
              www.youtube.com/watch?v=Pb0noWdOGF8&feature=g-all-lik
              Nu zajec, ja tiebia pokażu...
              • Gość: Janusz Re: PO referendum IP: *.walbrzych.vectranet.pl 02.06.12, 15:10
                Mądrzejsi od nas stwierdzili ze aby coś zrobić to właśnie potrzeba 4-ch lat. A jeśli ktoś kradnie to donieś na niego. Rządy Szełemeja mają dopiero rok i jest z poza układów partyjnych.Poczekajmy i zobaczmy co zrobi, nie oceniajmy zbyt pochopnie.A jeszcze raz co do referendum po co podpięli się po to politycy.A jeśli nie podoba mi się miasto to wyjeżdżam stąd.
                • sol.77 Re: PO referendum 02.06.12, 15:17
                  Gość portalu: Janusz napisał(a):

> Mądrzejsi od nas stwierdzili ze aby coś zrobić to właśnie potrzeba 4-ch lat. A
                  > jeśli ktoś kradnie to donieś na niego. Rządy Szełemeja mają dopiero rok i jest
                  > z poza układów partyjnych.Poczekajmy i zobaczmy co zrobi, nie oceniajmy zbyt po
                  > chopnie.A jeszcze raz co do referendum po co podpięli się po to politycy.A jeśl
                  > i nie podoba mi się miasto to wyjeżdżam stąd.

Janusz napisałeś,że rządy Szełemeja mają dopiero rok
                  ja bym napisała,że mają JUŻ rok ...
                  • Gość: wyborca Re: PO referendum IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.06.12, 15:27
                    Gdyby referendum odbywało się tylko w areszcie na Słowackiego, wygraną mieli byście jak w banku.
        • Gość: mm Re: Wałbrzych po referendum IP: *.walbrzych.vectranet.pl 02.06.12, 20:19

>Właściwie rządzenie teraz to cały czas walka z opozycją (każdemu coś się nie podo
          > ba). A gdzie MY MIESZKAŃCY.
          >NIE IDĘ NA ZADNE REFERENDUM

Janusz masz rację. Ja tez olewam referendum. Nikomu nie zależy na na Wałbrzychu. Im chodzi o koryto. Lepsi będą? Więcej zrobią?
    • Gość: M Re: Wałbrzych po referendum IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.12, 21:54
      "Może żeby były szkoły to zlikwidują szpital a kasę przeznaczą na szkoły.
      Remonty dróg nie zrobią bo kasę dadzą na szkoły .
      Pozamykają teatry, kina, filharmonie a kasa pójdzie na szkoły.
      Zlikwidują komunikacje miejską bo przecież jest prywatna a kasę przeznaczą na szkoły. "

Zamiast wprowadzać ludzi w błąd, może lepiej napisać ile konkretnie miasto przeznacza na utrzymanie szkół? Nie słyszałam nic na temat likwidacji szpitala, czy teatru...i tego typu "gdybanie" nie wnosi nic do tematu. Równie dobrze możemy pisać,że Wałbrzych stanie się krainą mlekiem i miodem płynącą i będzie to tak samo "realne" jak i pana wizje.
      Co będzie po wyborach? Tego tak na prawdę nikt teraz nie jest w stanie powiedzieć. Za to wiadomo co jest teraz i na taki stan rzeczy Wałbrzyszanie się nie godzą. Jak już w innym poście wspominałam - są rzeczy ważne i ważniejsze. Kiedy w tym samym czasie zamyka się szkoły, uzasadniając to względami ekonomicznymi i planuje inwestycje o wiele bardziej obciążające budżet miasta (choć wcale nie niezbędne - jak GDK, czy ścieżki rowerowe), to dzieje się coś naprawdę niedobrego. Podam więc ponownie taki przykład - widzi pan głodne, biedne dziecko i zamiast kromki chleba "obdarowuje" grą komputerową.
      Nie zapominajmy o tym,że to dzieci są najlepszą inwestycją. Jeśli teraz pozamykamy szkoły ( dziś 4, jutro kolejne 6), to za 20 lat przybędzie nam tylko sfrustrowanych, słabo wykształconych osób, które wcale nie będą tworzyły lepszej przyszłości.
      Nad tym jak likwidacja szkół wpłynie na jakość kształcenia chyba nie muszę się rozwodzić... Ograniczając dzieciom dostęp do nauki i zajęć pozalekcyjnych, pozbawiamy wielu z nich szansy na lepszą przyszłość. Proces wygaszania szkół dotyka głównie najbiedniejsze dzielnice, co tylko pogłębi różnice społeczne...
      • Gość: czytajacy do M IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.06.12, 12:57
        Pieniądze na szkoły daje Urząd Marszałkowski we Wrocławiu i jeżeli da mniej to tych pięniezy będzie mniej na szkoły.

Urząd Marszałkowski daje kasę na prowadzenie tam czegoś np. promocji miasta i te pieniądze z promocji miasta nie mogą iść na szkołę i tak to wszystko działa , wszystkie dziedziny mają swoją pule i nie mogą być przeznaczone na coś innego.

Jeżeli urząd we Wrocławiu daje kasę na turystykę, to musi to iść na turystykę np. ścieżki rowerowe, w szkołach średnich policealnych jeżeli urząd marszałkowski nie wyrazi zgody na utworzenie jakiegoś kierunku i szkoła nie może utworzyć kierunku bo z czego ? jak Wrocław nie da kasy.

Pieniędzy na szkołę jest mało a wydatki są ogromne też jest to odgórnie powiedziane ile szkół musi być zlikwidowanych w całej Polsce .

Owszem szkoły są dobre, w klasach 10 osobowych dobrze się uczy ale skąd na to wziąć kasę ?

Czyli albo ze środków na szpital , albo ze środków na drogi itd.

Albo podwyższyć mieszkańcom podatek i wtedy będzie na szkoły .

Bo tak jak pisałem pieniądze na szkoły nie rosną na drzewach .

Piszesz o GDK że to nie potrzebne, a dla pani Jadzi np. GDK jest potrzebny a szkoła jest nie potrzebna, także o gustach się nie dyskutuje, są w Wałbrzychu osoby które lubą jeździć na rowerach i chcą te ścieżki rowerowe natomiast też powiedzieć że szkoła im jest nie potrzebna, także ja piszę o gustach się nie dyskutuje co jest potrzebne a co nie, każdy ma swoje potrzeby i nie można ludziom narzucać tylko szkół, twierdząc że GDK i Ścieżki są nie potrzebne.
        • Gość: M Re: do M IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.12, 14:26
          Uważam,że ścieżki są potrzebne, ale widać że w tym kraju zmieniła się hierarchia ważności... Pieniądze na GDK i ścieżki są, ale pula na utrzymanie szkół się zmniejsza. Widocznie dla kogoś kto nie musi się martwić o to, czy jego 6-letnie dziecko będzie musiało dojeżdżać 7 km do szkoły (bo ma ją zaraz za rogiem, albo jest na tyle bogaty,że i tak będzie je woził do prywatnej) ważniejsze jest by powstały ścieżki rowerowe. Tylko że likwidacja szkół w biednych dzielnicach wcale nie poprawi wizerunku tego miasta. Pogłębi tylko różnice społeczne, które już i tak są bardzo widoczne. Ponieważ rodziców nie będzie na to stać, zdolne dzieci nie będą uczęszczały na zajęcia pozalekcyjne ( wcześniej miały na tyle blisko do szkoły,że mogły to robić ). Liczebność uczniów w klasach również jest bardzo istotna - optymalnie 26 osób, co jest nierealne w przypadku łączenia ze sobą szkół. Sama uczęszczałam do 31 osobowej klasy, więc pamiętam w jaki sposób prowadzone były zajęcia. Tylko dzięki temu,że moich rodziców było stać na prywatne zajęcia dodatkowe i np. j.angielskiego uczyłam się od 5 roku życia, nie miałam problemów na maturze (przeciwieństwie do kolegów, którzy takiej możliwości nie mieli). Po studiach postanowiłam wrócić do Wałbrzycha i moje dziecko najprawdopodobniej będę wozić do prywatnej szkoły, ale wiem,że ograniczając dostęp do edukacji sytuacja tego miasta tylko się pogorszy. Tutaj mieszka wiele biednych rodzin, w których są zdolne dzieci i odbierając im szansę na rozwój tak naprawdę zostanie wydany na nich wyrok. Drugą sprawą jest bezpieczeństwo dzieci. Jak wiadomo proces likwidacji dotyka głównie uboższe dzielnice. Rodziców najzwyczajniej w świecie nie będzie stać na to, by jedno zrezygnowało z pracy i jeździło z dzieckiem do szkoły.
          Zna Pan/Pani jakiegoś sześciolatka? Proszę sobie teraz wyobrazić,że taki malec musi sam pokonać długą drogę na przystanek, następnie jazdę autobusem i kolejną trasę - przystanek - szkoła. Po drodze czeka na niego wiele niebezpieczeństw (ruchliwa ulica, potencjalni złodzieje, itd.). Oczywiście na plecach będzie miał wielki tornister, ważący stanowczo za dużo (co niestety jest faktem).
          ...ale z drugiej strony czym jest krzywda przestraszonego dziecka w porównaniu do uśmiechniętego rowerzysty ;)
          Uważam,że osoby chcące zlikwidować szkoły powinny wziąć za to odpowiedzialność...
          Wiem,że ten problem dotyczy całego kraju i jestem zawiedziona, bo sama głosowałam na PO.
          Tyle,że tłumaczenie - zamykamy szkoły, bo w całej Polsce to robią jakoś mnie nie przekonuje.
          • Gość: sol Re: do M IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.12, 14:39
            brawo "M" brawo - teraz tylko trzeba przekonać ludzi aby domagali się od prezydenta aby coś w tym zakresie zrobił.
            Dostał przykaz od góry - chcą oszczędzać OK, ale niech to robią z głową,a nie kosztem najbiedniejszych i najmniejszych.

pozdrawiam ...
          • Gość: czytajacy Re: do M IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.06.12, 14:55
            A proszę sobie wyobrazić że w szkole specjalnej takie same dzieci chodzą i nawet są chore i dojeżdżają z całego miasta do szkoły i nikt nie płacze nad nimi.

Czy uważasz że dzieci ze szkoły specjalnej nie noszą tornistrów ?
            Czy dzieci ze szkoły specjalnej nie są narażone na niebezpieczeństwo ? (ruchliwa ulica, itd.)
            Czy dzieci ze szkoły specjalnej są bogatsi ?

Te dzieci też nie mają w domach luksusów, do tego mają upośledzenie umysłowe w różnym stopniu i fizyczne i pokonują te trudności od wielu lat, i co też w każdej dzielnicy mamy im budować szkoły specjalne ?

Ja rozumie że lepiej jak by nie likwidowali szkół, ale skoro urząd marszałkowski daje mniej pieniędzy na szkoły, to trzeba pozamykać parę szkół, te szkoły nie są jakieś liczne chodzi tam mała grupka dzieci, dodatkowo za 3 lata jeszcze mniej będzie tych dzieci.

Jedyną radą na utrzymanie tych szkół jest wystosowanie apelu do Ministerstwa Edukacji i Urzędu Marszałkowskiego o wstrzymanie likwidacji szkół i większego nakładu kasy na szkoły.
            Lub też musicie więcej dzieci rodzić i wtedy szkoły będą musieli zostawić.
            • sol.77 Re: do M 04.06.12, 15:08
              Czy dzieci ze szkoły specjalnej nie są narażone na niebezpieczeństwo ? (ruchliwa ulica, itd.)

Pisząc o szkołach miałam na myśli wszystkie szkoły,wszystkie placówki zajmujące się edukacją i opieką.Wiele można by jeszcze napisać o "systemie" przedszkoli i żłobków - ale to dość obszerny temat i na dłuższą dyskusję.
              pozdrawiam...
              • Gość: czytajacy Re: do M IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.06.12, 15:19
                > Pisząc o szkołach miałam na myśli wszystkie szkoły,wszystkie placówki zajmujące
                > się edukacją i opieką.Wiele można by jeszcze napisać o "systemie" przedszkoli
                > i żłobków - ale to dość obszerny temat i na dłuższą dyskusję.
                > pozdrawiam...

No właśnie i tutaj nowa rada nic nie wskóra, inny prezydent miasta też nic nie wskóra, to jest walka z wiatrakami jedynie wskórają ci co są o góry w rządzie a nie lokalne władze i te słowa świadczą że referendum jest niepotrzebne, ale potrzebne Rosiakom i innym do dostania się do większych zysków dla siebie , bo o mieście to na pewno nie myślą.
                • sol.77 Re: do M 04.06.12, 15:25
                  Gość portalu: czytajacy napisał(a):

>
                  > No właśnie i tutaj nowa rada nic nie wskóra, inny prezydent miasta też nic nie
                  > wskóra, to jest walka z wiatrakami jedynie wskórają ci co są o góry w rządzie a
                  > nie lokalne władze i te słowa świadczą że referendum jest niepotrzebne, ale po
                  > trzebne Rosiakom i innym do dostania się do większych zysków dla siebie , bo o
                  > mieście to na pewno nie myślą.

Mylisz się wszystko zależy od obywateli i ich chęci współdziałania.Od tego co im się podoba,a co nie - przypomnę że to rząd /i ten wałbrzyski i polski/ dostali votum zaufania od nas wyborców - nie sprawdzili się - doprowadzają wiele sektorów naszej gospodarki do ruiny - o szkolnictwie, służbie zdrowia juz nie wspomnę,bo słów szkoda.Przykro,że cały problem sprowadzasz do referendum wałbrzyskiego przy okazji próbując przepchnąć swoją wizję o niesłuszności referendum
                  pozdrawiam...
                  pozdrawiam ...
            • Gość: M Re: do M IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.12, 13:22
              Jeśli chodzi o osoby niepełnosprawne, uważam że w naszym kraju jeszcze wiele trzeba by zmienić.

"A proszę sobie wyobrazić że w szkole specjalnej takie same dzieci chodzą i nawet są chore i dojeżdżają z całego miasta do szkoły i nikt nie płacze nad nimi.
              Te dzieci też nie mają w domach luksusów, do tego mają upośledzenie umysłowe w różnym stopniu i fizyczne i pokonują te trudności od wielu lat, i co też w każdej dzielnicy mamy im budować szkoły specjalne ? "

Tak się składa,że w mojej rodzinie jest osoba niepełnosprawna. Ponieważ mieszka w małym mieście nie ma takiej możliwości, by uczęszczać do szkoły specjalnej. To nauczyciele przychodzą do niej. Wcale nie uważam by było to rozwiązanie idealne. Ponieważ zdaję sobie sprawę z tego jak ważny jest kontakt z rówieśnikami, myślę że w szkole rozwijałaby się o wiele lepiej. Oczywiście mam świadomość tego,że utworzenie szkoły specjalnej w każdej dzielnicy jest niemożliwe. Za to pomysł stworzenia zespołu szkół integracyjnych, gdzie mogłyby uczęszczać zarówno dzieci zdrowe, jak i chore jak najbardziej tak. Przypominam,że w jednej z likwidowanych szkół właśnie taka propozycja została zgłoszona i została ona odrzucona, więc nie rozumiem skąd pretensje o brak wrażliwości dla osób niepełnosprawnych...

"Jedyną radą na utrzymanie tych szkół jest wystosowanie apelu do Ministerstwa Edukacji i Urzędu Marszałkowskiego o wstrzymanie likwidacji szkół i większego nakładu kasy na szkoły."

Skoro tak, to dlaczego obecne władze nie skorzystały z takiej możliwości przed likwidacją szkół?

"Lub też musicie więcej dzieci rodzić i wtedy szkoły będą musieli zostawić."

Tu akurat został poruszony kolejny ważny problem. Ja bardzo chciałabym już teraz urodzić drugie dziecko. Niestety obecna sytuacja, jaka panuje w naszym kraju powoduje,że jestem zmuszona odłożyć tę decyzję przynajmniej na 2 lata. Wielu moich znajomych w ogóle nie zdecydowało się na powiększenie rodziny. Właśnie takie działania jak likwidowanie szkół powodują,że ludzi nie stać na to by mieć więcej dzieci. Jak już w poprzednim wpisie wspominałam - nauka w przepełnionych klasach, utrudniony dostęp do zajęć dodatkowych, dojazdy do szkoły - to wszystko powoduje,że każdy myślący i odpowiedzialny rodzic zada sobie najpierw pytanie, czy jest w stanie zadbać o przyszłość swojego dziecka. Chciałabym by moje dzieci miały możliwość rozwijania swoich zdolności i zainteresowań, by były bezpieczne i szczęśliwe. Myślę, że każdy rodzic pragnie tego samego dla swoich dzieci. Ponieważ wiem,że w obecnej sytuacji będzie to możliwe tylko dzięki dodatkowo płatnym zajęciom, muszę najpierw dokładnie policzyć, czy będzie mnie na nie stać.
              W naszym mieście jest sporo osób, które mają o wiele większe dylematy. Nie jest tajemnicą,że często nie stać ich nawet na zaspokojenie podstawowych potrzeb. Martwią się o to, czy ich dzieci będą miały co jeść i gdzie spać. Likwidacja szkół najbardziej uderza właśnie w takie rodziny. Proszę mi wierzyć,że jak kogoś stać, to nie wysyła dziecka do tej szkoły, która jest najbliżej, ale do tej w której jego dziecko będzie miało najlepsze warunki do nauki.
              Zamykając szkoły odbiera się tak naprawdę szansę na lepszą przyszłość tym najbiedniejszym.

Jeszcze jedno -dziecka nie wystarczy urodzić, trzeba je również wychować.
    • Gość: rko Re: Wałbrzych po referendum IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.12, 17:43
      nie idziemy na referendum , nie bedziemy wlazic rosiakom i lubinskiemu w tylek
      • sol.77 Re: Wałbrzych po referendum 04.06.12, 17:55
        Gość portalu: rko napisał(a):

> nie idziemy na referendum , nie bedziemy wlazic rosiakom i lubinskiemu w tylek
        >

Zaraz pewnie "opozycja" się wyłoni - i wzajemnie będą "prali brudy" na arenie wałbrzyskiego forum - a realne problemy Wałbrzycha i ich mieszkańców zostaną daleko w tle.
        Smutne to jakoś i mało rokujące na lepszą przyszłość naszego miasta ;)
        www.youtube.com/watch?v=eOxOTW97f90
        • Gość: rko Re: Wałbrzych po referendum IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.12, 18:43
          Siać propagandę każdy potrafi ja wiem że nasze miasto jest ładne i się zmienia i widzę to i na referendum nie idę. Nie dam drugi raz niszczyć miasta przez tych co już tu rządzili. Rosiaki Sosiński Bartolik Lubiński Nowak to są osoby które zniszczyły Wałbrzych, Sosiński był zastępcą prezydenta, swoje 5 minut już mieli.

Także referendum mam gdzieś, chcą uprawiać politykę to nie takim sposobem.
          • Gość: do rko Re: Wałbrzych po referendum IP: *.walbrzych.vectranet.pl 04.06.12, 19:55
            tak masz rację,najbardziej winna jest opozycja.Jeśli ludziska odwołają tę radę to postaraj się aby do nowej trafili,Ludwiczuk,kruczkowski,Zarzecki,ponownie torbus i koniecznie Krzyzowski i Sprytula.Ta ekipa na pewno wyciagnie to miasto z bagna
            • Gość: ola Re: Wałbrzych po referendum IP: *.182.185.18.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.06.12, 20:59
              aha zapomnialam o szpurze, demonie intelektu ze starego zdroju
            • Gość: jaracz Re: Wałbrzych po referendum IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.06.12, 23:23
              Po następnych wyborach Kruczkowskiego i Ludwiczuka w radzie macie jak w banku.
              Goście mają swoich wiernych kibiców. Na zostanie radnym wystarczy.
    • Gość: ano Re: Wałbrzych po referendum IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.06.12, 15:56
      Roman Giovanni WYJAZD bo jest ze Świdnicy, a Świdnica nam chce zniszczyć miasto.

Alicja Rosiak WYJAZD bo tyle lat usiedzi i nic nie robi tylko afery szuka.

Mirosław Lubiński WYJAZD bo grodzkość nam zabrał, z miasta nam wioche zrobił i afer tylko szuka.

Ryszard Nowak WYJAZD bo tylko z nocnikami lata i TVN wzywa, wstyd miastu robi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka