Dodaj do ulubionych

mzb remonty

IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.07.12, 21:18
witam, chciałem się doradzić w pewnej sprawie. Mieszkam w mieszkaniu spółdzielczym, nie dawno dowiedziałem się, że mam w domu nielegalnie zainstalowane CO i toaletę. Odkąd pamiętam miałem CO w domu i kibel, ale wychodzi na to że jak rodzice instalowali to kupe lat temu nie zgłosili tego. Ostatnio przyszedł mi list z MZB nakazujący w trybie natychmiastowym złożyć dokumentację techniczną obu instalacji. Co to jest , ile to kosztuje, czy można to olać itp.???
Obserwuj wątek
    • sol.77 Re: mzb remonty 11.07.12, 21:26
      Gość portalu: kb napisał(a):

> witam, chciałem się doradzić w pewnej sprawie. Mieszkam w mieszkaniu spółdziel
      > czym, nie dawno dowiedziałem się, że mam w domu nielegalnie zainstalowane CO i
      > toaletę. Odkąd pamiętam miałem CO w domu i kibel, ale wychodzi na to że jak rod
      > zice instalowali to kupe lat temu nie zgłosili tego. Ostatnio przyszedł mi list
      > z MZB nakazujący w trybie natychmiastowym złożyć dokumentację techniczną obu i
      > nstalacji. Co to jest , ile to kosztuje, czy można to olać itp.???

Widzisz w krajach cywilizowanych /np. Niemcy/ za to,że właścicielowi wyremontujesz mieszkanie /podniesiesz standard/ odliczasz sobie od czynszu.U nas zawsze było odwrotnie - za poniesienie właścicielowi standardu trzeba było dopłacić lub uznano,że nielegalne i kazano rozebrać.

ps. mam nadzieję,że tym razem nie dałam babola z ortografią?
      Tak na wszelki wypadek proszę o wnikliwe sprawdzanie :)
      Człowiek uczy sie na błędach :D
      • Gość: remoncik Re: mzb remonty IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.12, 21:35
        Dałaś sol.77 ogólnego babola.
        Widzisz - mam legalną łazienkę i płacę z tego powodu większy czynsz od lat sześćdziesiątych.
        Towarzystwo z okazji nielegalnych inwestycjii, od lat płaci czynsz, tak jakby w dalszym ciągu myło się w balii, a sr... chodziło na podwórko.
        Zapewniam cię, że jest to znacząca ulga w budżecie .

• Gość: remoncik Re: mzb remonty IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.12, 21:45
          >Widzisz w krajach cywilizowanych /np. Niemcy/ za to,że właścicielowi wyremontujesz mieszkanie /podniesiesz standard/ odliczasz sobie od czynszu.

Widzę, że jestes znawcą niemieckiego rynku mieszkaniowego ( jedynym jakiego znałem na tym Forum , był ś.p. Wytrych ).
          I co, uważasz , że w Niemczech, nie powiadamiając właściciela robisz mu bezkarnie jakiś remoncik ?
          • sol.77 Re: mzb remonty 11.07.12, 21:55
            Nielegalny remont :D - nie, tam jest tak,że informujesz właściciela,że masz w zamiarze wymienić sanitariaty,ewentualnie podłogę /aby podnieść sobie/jemu standard/ a u nas musisz prosić i modlić się o pozwolenie.A ta cała "ulga" od kiedy istnieje?
            • Gość: remoncik Re: mzb remonty IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.12, 22:27
              > tam jest tak,że informujesz właściciela
              A tu gość nie informował, właściciela. Nie miał uzgodnień z kominiarzami, cholera wie jakie dał zabezpieczenie pod łazienką, nie wiadomo w jaką średnicę rury kanalizacyjnej się włączył itp., itd.
              Dotatki do czynszu za ten niby luksus jakim jest sracz w mieszkaniu i łazienka , były od zawsze.
              Dodatkowo kiedyś rozliczano wodę w ryczałcie bez względu na wskazania licznika głównego, tak więc gość z legalną łazienką płacił wiecej, zgodnie ze wskazaniami ówczesnych norm.
              • Gość: kb Re: mzb remonty IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.07.12, 22:31
                pod kontem technicznym wszystko jest dobrze zrobione, kominiarze też przychodzą sprawdzać komin co jakiś czas. wszystko jest ok
                • Gość: remoncik Re: mzb remonty IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.12, 22:53
                  Jak wszystko jest OK, to fajnie.
                  Ludzie różnie budują. Sąsiad kumpla np. wstawił sracz w fi75 i notorycznie zalewa mu mieszkanie.
                  Szukaj p.Barbierika, robi najtaniej te projekty, choć nie zawsze w terminie.
                  • Gość: kb Re: mzb remonty IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.07.12, 23:04
                    wszystko jest ładnie zrobione zero awarii od lat i problemów dla sąsiadów, kibel podłączony tam gdzie trzeba. A ile taka dokumentacja może kosztować??
                    • Gość: remoncik Re: mzb remonty IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.12, 23:11
                      Tak jak pisałem , zależy u kogo złożysz zamówienie od 400 zł do 1000 zł.
                      • Gość: kb Re: mzb remonty IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.07.12, 23:24
                        tyle że to ma być dokumentacja nie projekt, rozumie że ten pan jest z firmy grafion ?
                        • Gość: remoncik Re: mzb remonty IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.12, 23:30
                          Nie ten Pan jest samodzielną firmą, ale Grafion to też fajni ludzie.
                          Całość projekt + uzgodnienia stanowi dokumentację.
            • Gość: Ireneusz Re: mzb remonty IP: *.walbrzych.vectranet.pl 12.07.12, 21:50
              > Nielegalny remont :D - nie, tam jest tak,że informujesz właściciela,że masz w z
              > amiarze wymienić sanitariaty,ewentualnie podłogę /aby podnieść sobie/jemu stand
              > ard/ a u nas musisz prosić i modlić się o pozwolenie.

No i wyszła cała ignorancja i brak wyobraźni Pani sol rocznik 77
              Oczywiście jakby z powodu źle wykonanej instalacji coś pierdyknęło pierwsza krzyczała "gdzie był nadzór budowlany?".
              C.O. to nie tapetowanie ściany moja mała blondyneczko...
          • Gość: kermit Re: mzb remonty IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.12, 22:19
            -Widzę, że jestes znawcą niemieckiego rynku mieszkaniowego ( jedynym jakiego znałem na tym Forum , był ś.p. Wytrych ).
            Poważnie to św.???
    • Gość: jurus Re: mzb remonty IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.07.12, 22:40
      Nielegalny kibel i ogrzewanie?
      Podaj adres, to pójdzie na wystawę absurdów w komunalnych mieszkaniach.
      A mają jeszcze w MZBM legalne kanalizacje, kible, wanny, zlewy, natryski, armaturę no i rurki,
      po ile taki luksus?
      A i kto tam jeszcze pracuje od lat ?
      • Gość: rfv Re: mzb remonty IP: *.walbrzych.vectranet.pl 12.07.12, 09:01
        Co ma MZB do mieszkań spółdzielczych?
    • Gość: edward Re: mzb remonty IP: *.dip.t-dialin.net 13.07.12, 20:02
      co do tzw, projektu według prawa budowlanego powinien on byc lecz skoro to mzb sp.zoo domaga się od ciebje tzw projektu to nie dai się nabic w butelkę ponieważ to Gmina jest włascicielem i nie domagając się tego przez tyle lat zaniedbali obowiązku a tym bardziej w wjelu setek lokalach nie włożyli zadnego wkładu finansowego to ludzie za własne pjeniądze opłacają kominiarzy którzy i tak oszukują udawając że czyszczą komin a tak naprawde wypali fajke na strychu i prosi lokatora o podpis potem mzb płaci za tak zwana usługę a dział techniczny nawet tego nie sprawdzi czy faktycznie ta usługa została wykonana . Była już podobna sytuacja że niby trzech kominiarzy wyczysciło kominy w 100 budynkach w ciagu tygodnia wszystkie sprawy nakazu karne są z 5 letnia kadencja
      • Gość: kb Re: mzb remonty IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.12, 21:18
        powiem ci że u mnie ostatnio był kominiarz pare miesięcy temu, jak pierdyknął kulą na dach to papa pękła i mam mieszkanie zalanie, pomalowałem, ale zardzewiałej wody z sufitu nie da rady zamalować. Pape na dachu zakleiłem klejem do kafelek, nic innego nie miałem pod ręką ale idealnie trzyma. okna w domu wymieniałem za własną kasę, pieniędzy mi nie zwrócili bo dopatrzyli się zaległości w czynszu z przed 15 lat, poważnie. pokój cały wyremontowałem jak 15 lat temu pijaki dekarze naprawiali dach i nie zabezpieczyli przed deszczem. ściany i połowę podłogi miałem zgniłe remont kosztował 5 tys. na drugi pokój już mi szkoda było kasy, podłoga tak się zapadła że sąsiad pode mną, który wykupił mieszkanie załatwił remont podłogi wspólnota mieszkaniowa dogadała się z adm, podłogę zrobili, zostawili pełno dziur w ścianach po zrywanej podłodze, a jak zrobili to zostawili gołe płyty wiórowe i co wykładzinę spowrotem na coś takiego mam kłaść?!. ogólnie to przez wiele lat nie dostałem od nich złotówki za remonty głownie spowodowane winą partactwa ich pracowników, a teraz grożą mi sądem administracyjnym
        • Gość: okm Re: mzb remonty IP: *.play-internet.pl 13.07.12, 21:36

Do zardzewiałej wody na suficie weź śnieżkę do plam i zacieków www.przemaluj.pl/1131_322.htm
          MZB nie ma prawa domagać się zaległości sprzed 15, jeśli nie wysyłał poleconych o zadłuzeniu.
          Popytaj prawników jak uwolnić sie od mzb, są w mieście biura z darmowymi poradami prawnymi.
          • Gość: okm Re: mzb remonty IP: *.play-internet.pl 13.07.12, 21:40
            Poza tym, nie rozumiem dlaczego na własny koszt naprawiałeś wszystko. Nie ubezpieczyłeś mieszkania ??
        • Gość: edward Re: mzb remonty IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.12, 22:04
          STRASZĄ SADEM HAHAHAHAH SKORO STWJERDZILI ZE NIBY MIAŁEŚ ZADŁUŻENIE Z 15 LAT TO GDZIE SĄ ODSETKI ????????????? TO BANDA ZŁODZIEI PRACOWAŁEM W TEJ SMJESZNEJ FIRMJE I MASZ TU RACJE DEBILE PARTACZE INFORMUJĄ PETENTA - LOKATORA- ŻE MA NIE DOPŁATĘ ZA WODE 2,48ZŁ -
          • Gość: kb Re: mzb remonty IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.12, 23:31
            procenty to tam się nazbierały, ale nie ruszam tego długu żeby nie przerwać przedawnienia, ignoruje go
    • Gość: ramol Re: mzb remonty IP: *.walbrzych.vectranet.pl 14.07.12, 18:52

Gość portalu: kb napisał(a):

> witam, chciałem się doradzić w pewnej sprawie. Mieszkam w mieszkaniu spółdziel
      > czym, nie dawno dowiedziałem się, że mam w domu nielegalnie zainstalowane CO i
      > toaletę. Odkąd pamiętam miałem CO w domu i kibel, ale wychodzi na to że jak rod
      > zice instalowali to kupe lat temu nie zgłosili tego. Ostatnio przyszedł mi list
      > z MZB nakazujący w trybie natychmiastowym złożyć dokumentację techniczną obu i
      > nstalacji. Co to jest , ile to kosztuje, czy można to olać itp.???

A co ma MZB do mieszkania spółdzielczego ???? Jeśli istotnie mieszkasz w mieszkaniu spółdzielczym to zgłoś do prokuratury nękanie przez MZB i podejrzenie próby wyłudzenia świadczenia nienależnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka