Dodaj do ulubionych

Jak zapobiec boreliozie?

29.07.12, 10:17
Główną metodą zapobiegania jest:

-noszenie odpowiedniej odzieży w miejscach, gdzie istnieje ryzyko występowania kleszczy (lasy, pola etc.) zakrywającej jak najwięcej części ciała (długie spodnie, koszule z długimi rękawami, nakrycie głowy etc.),
-stosowanie środków odstraszających kleszcze,
-po wizycie w lesie lub innym miejscu bytowania kleszczy dokładne obejrzenie całego ciała. Po zauważeniu kleszcza, należy natychmiast delikatnie go usunąć. W tym celu należy pensetą ująć kleszcza tuż przy skórze i pociągnąć ku górze zdecydowanym ruchem. Miejsce ukłucia należy zdezynfekować. Gdyby usunięcie kleszcza sprawiało trudności, należy zwrócić się o pomoc do lekarza. Nie należy smarować kleszcza żadną substancją, aby nie zwiększać ryzyka zakażenia.
Główny Inspektorat Sanitarny
W/w umieszczam celem przypomnienia, zanim zaczną się reklamować uzdrowiciele i pseudoznawcy. W przygotowaniu mała ale zabawna prowokacja
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Jak zapobiec boreliozie? IP: *.xdsl.centertel.pl 29.07.12, 10:59
      .... po usunięciu kleszcza przez 3 tygodnie stosujemy antybiotyk: Doksycykline. Za pół roku badanie na boleriozę, by sprawdzić czy wszystko OK.
      • lekarzspecjalista Re: Jak zapobiec boreliozie? 29.07.12, 11:11
        Przypominam, wpis bez podania wiarygodnego źródła jest bezwartościowy.

Doksycyklina jest antybiotykiem i NIE służy usuwaniu kleszczy!
        Nie mozna jej podawać bez wskazań, a takim NIE jest ukąszenie przez kleszcza.

(Nie reklamujcie firm! Wiem, ze wam za to płacą. Wątek przecież będzie podstawą do analizy aktywności marketingowej aptek i firm farmaceutycznych.)
        • edekzzedek Re: Jak zapobiec boreliozie? 29.07.12, 13:06
          Temat dla wałbrzyszan jest za trudny mało kto dyskutuje. Wolą zajmować ochłapami szkolnymi , politycznymi, niż tym co jest pożyteczne. Dlatego tak wałbrzyszanie mają , a nie inaczej.
    • b.bujak Re: Jak zapobiec boreliozie? 29.07.12, 14:08
      trochę nieaktualne takie rady w okolicznościach takich, że kleszcze opanowały już i tereny miejskie - należałoby chodzić w ochronie p/kleszczowej nawet we własnym ogródku...

niech się medycy sprężą i wykombinują w końcu szczepionkę na boreliozę, niech się nauczą ją szybko rozpoznawać i skutecznie leczyć, bo to, co medycyna prezentuje w kwestii tej choroby to zgroza!
      • haba.baba Re: Jak zapobiec boreliozie? 29.07.12, 15:15
        b.bujak napisała:

> trochę nieaktualne takie rady w okolicznościach takich, że kleszcze opanowały j
        > uż i tereny miejskie - należałoby chodzić w ochronie p/kleszczowej nawet we wła
        > snym ogródku.

-zgadzam się w zupełności.W moim przypadku nie czułam ukąszenia przez kleszcza,nie miałam żadnego zaczerwienienia,a bardzo żle się czułam,(symulantka)po zmianie neurologa,dostałam skierowanie na wynik boreliozy i są 2 antygeny śladowy ale są już wybrałam serię antybiotyków i w poniedziałek idę do lekarza nie wiem co dalej bo wynik kontrolny wykazał że jest jeden śladowy .
        • lekarzspecjalista Re: Jak zapobiec boreliozie? 29.07.12, 16:13
          Dlatego zamiast iść do neurologa (symulantka) miałaś iść do lekarza podstawowej opieki.
          On by cię pokierował.
          Przecież większość ukąszeń jest nieszkodliwa!
          Te "śladowe" antygeny raczej potwierdzają, że w twoim przypadku rozpoznanie boreliozy było (i jest) wątpliwe.
          Szukaj innej przyczyny.
          Zdrówko!
      • lekarzspecjalista Re: Jak zapobiec boreliozie? 29.07.12, 16:09
        Odpowiem, w końcu mój wątek.
        Rady są jak najbardziej aktualne.
        Ogródki należą do właścicieli i oni powini dbać o usuwanie czynników szkodliwych.
        Medycy mogą wystąpić np. z wnioskiem do sanepidu o kontrolę/ukaranie właściciela ...
        Takie obowiązki nakłada ustawa o chorobach zakaźnych.
        Za to laboratoria zgłaszają przypadki dodatnich wyników.
        Końcowym odbiorcą naszych badań i zgłoszeń są obywatele: jasny komunikat na początku wątku.
        A teraz w sprawie medyków. Boreliozę leczy się i rozpoznaje bardzo prosto!
        Dowód?
        Takie dyskusje!
        Piszemy w sposób wystarczająco zrozumiały zalecenia i interpretujemy wyniki.
        Są opracowane schematy, których używamy do leczenia, wymieniamy się nimi, czasem publikujemy na takich forach.
        I dlatego niektórzy leczeni wiedzą jakie mają alternatywy, jakie czekają ich dalsze losy, badania i tp.
        Przecież wszystko co wiecie o chorobach odkleszczowych wiecie od "medyków".
        Nie od hydraulików ani nie od architektów.
        A nawet nie od kosmetyczek.
        Ani od "pani mgr z apteki", choć ona, to też medyk.
        • radcom Re: Jak zapobiec boreliozie? 29.07.12, 16:45
          Kleszcz może przenosić zarówno boreliozę jak i kleszczowe zapalenie opon mózgowych. Obie choroby są groźne dla życia człowieka, jednak to nic w przypadku zagrożenia jakie niesie felczer kreujący się na specjalistę w prowincjonalnym powiatowym szpitalu, gdzie poziom usług medycznych zbliżony jest do standardów szamańskich, plemion Nowej Gwinei, bo do Afryki to jeszcze daleko...

Pozdrawiam, radcom
          • lekarzspecjalista Re: Jak zapobiec boreliozie? 29.07.12, 16:52
            Odczep się od felczerów-zasłużyli na emeryturę.
            Jeśli masz w rodzinie lekarza, to zapewne z szacunkiem o im myślisz, bo wiesz ile trzeba trudu by móc leczyć.
            Poziom leczenia w powiatowych szpitalach jest odpowiedni do zakresu kontraktów NFZ.
            Nowa Gwinea leczy w/g standardów podobnych, zbliżonych do naszych.
          • lekarzspecjalista Radcomowi z radą. 29.07.12, 17:38
            Masz tu "wynalazki" ale ich nie stosuj:
            forum.gazeta.pl/forum/w,86962,133653089,133653089,SOK_NA_PASOZYTY_ODROBACZENIE.html
            Takie forumowe rady dla koziołkówmatołków.
            • radcom Re: Radcomowi z radą. 29.07.12, 20:35
              Wolę proste metody. Sto gram i lulu, woda po ogórkach to po dłuższej kuracji...

Pozdrawiam, radcom
              • Gość: ramol Re: Radcomowi z radą. IP: *.walbrzych.vectranet.pl 29.07.12, 21:04
                Prosta rada. Po przyjściu z lasu czy dłuższego spaceru na "łonie natury" ubranie łącznie z bielizną do prania, a sami do wanny ( bądź pod prysznic ) i wyszorować całe ciało szorstką gąbką. Kleszcz od razu nie "gryzie", potrafi "łazić" po człowieku nieraz kilkanaście godzin, zanim "upatrzy sobie" miejsce do ugryzienia.
        • b.bujak Re: Jak zapobiec boreliozie? 29.07.12, 23:06
          lekarzspecjalista napisała:

> Odpowiem, w końcu mój wątek.
          > Rady są jak najbardziej aktualne.
          > Ogródki należą do właścicieli i oni powini dbać o usuwanie czynników szkodliwyc
          > h.

nierealne - środki, którymi można potraktowac klaszcze są szkodliwe również dla owadów;

> Medycy mogą wystąpić np. z wnioskiem do sanepidu o kontrolę/ukaranie właściciel
          > a ...

yhy... panie z sanepidu przyjdą do ogródka szukać w nim kleszczy do badania ??

> Takie obowiązki nakłada ustawa o chorobach zakaźnych.
          > Za to laboratoria zgłaszają przypadki dodatnich wyników.
          > Końcowym odbiorcą naszych badań i zgłoszeń są obywatele: jasny komunikat na poc
          > zątku wątku.
          > A teraz w sprawie medyków. Boreliozę leczy się i rozpoznaje bardzo prosto!
          > Dowód?
          > Takie dyskusje!
          > Piszemy w sposób wystarczająco zrozumiały zalecenia i interpretujemy wyniki.
          > Są opracowane schematy, których używamy do leczenia, wymieniamy się nimi, czase
          > m publikujemy na takich forach.
          > I dlatego niektórzy leczeni wiedzą jakie mają alternatywy, jakie czekają ich da
          > lsze losy, badania i tp.
          > Przecież wszystko co wiecie o chorobach odkleszczowych wiecie od "medyków".

niestety, poziom wiedzy o boreliozie jest mocno zróżnicowany wśród lekarzy - internista, do którego trafiła moja mama nie rozpoznał klasycznego rumienia!

tu masz opis doświadczeń forumowiczek w kwestii zaleceń lekarskich nt postępowania po ukąszeniu kleszcza:
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,137146486,137146486,kleszcz_i_trzy_opinie_lekarzy.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,136795850,136795850,kleszcze_profilaktyka_bolerioza.html
          pokazuje to kompletny brak spójności poglądów wśród lekarzy!
          • Gość: ls Re: Jak zapobiec boreliozie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 23:26
            "internista, do którego trafiła moja mama nie rozpoznał klasycznego rumienia!" =
            rozumiem, że poszła do lekarza internisty pokazała rumień i powiedziała, że ugryzł ją kleszcz.

W pozostałych przypadkach nie stosuje się pojęcia "klasyczny rumień" sugerujący infekcję krętkowicą odkleszczową.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka