Dodaj do ulubionych

Święto Kościelne - a ateiści

07.01.13, 00:12
Dlaczego Jurandzie, fuju, czy inny ...tak wybiórczo traktujecie Święta Kościelne. Świetnie,że cieszycie się z rocznicy Narodzenia Jezusa - świętując Boże Narodzenie , dzięki, że dzielicie się jajkiem w czasie obchodów Wielkiej Nocy jako symbolu nowego życia. Nie wspomnę o św.Sylwestrze i masie innych świąt które świętujecie. Ja osobiście 1-go Maja czy 22-Lipca nie świętuję.
Obserwuj wątek
    • qklinsky Re: Święto Kościelne - a ateiści 07.01.13, 04:56
      Ja na ten przyklad, czuję się ateistą, świąt koscielnych nie obchodzę, przypominam jednak, że te wasze dni swiąteczne są w tym katolickim panstwie ustawowo wolne od pracy, czy wam się to podoba czy nie, pominę fakt, że z uwagi na zawód jaki wykonuję i tak zwykle wtedy pracuję.

Odnośnie "św. Sylwestra" zapytaj może swoich znajomych katolików, co świętują tego dnia, ciekawe czy chociaz 1% z nich odpowie coś innego niż "powitanie nowego roku".

To do czego pijesz, wydaję się odrobinkę nielogiczne (delikatnie mówiąc), jeśli np. urodziłem się "na wielkanoc" to nie mogę świętować swoich urodzin, bo jestem ateistą?

Otwórz swój umysł drogi katoliku, nie zamykaj w średniowieczu. Pozdrawiam.
      • fuj_fuj Re: Święto Kościelne - a ateiści 07.01.13, 10:01
        Założyciel wątku to żałosny i marny prowokator.
        On wespół w zespół z Vlakiem, foorrrruuuum, lekarzemspecjalistą i dziunią wklejają tu takie śmieci regularnie.
        Proponuję przyjąć typową w tych przypadkach metodę NIE DOKARMIANIA TROLLA ! :)
        • pozor_vlak Re: Święto Kościelne - a ateiści 07.01.13, 11:07
          fuj_fuj napisał(a):

>
          > On wespół w zespół z Vlakiem,

Co ku... z VLAKIEM? Nauczcie się czytać Barany!
    • 57jurand Re: Święto Kościelne - a ateiści 07.01.13, 17:15
      Dlatego ja dla wykluczenia pomyłki stosuję skrót p.vc , zgadzam się także z wypowiedzią fuj fuj , celowo prowokują. Reszta z postu jest jak zwykle manipulacją. Powinien napisać tak ,sorry że przejęliśmy wasze wierzenia ale jak inaczej mogliśmy was pokonać.
      • emilek_2005 Re: Święto Kościelne - a ateiści 07.01.13, 19:14
        forum.gazeta.pl/forum/w,168,141582427,141586231,Re_Swieto_Koscielne_a_ateisci.html
        • 57jurand Re: Święto Kościelne - a ateiści 07.01.13, 23:27
          Obejrzałem sobie fotki z pochodu 3 króli, dostępne na,, walbrzyszku com.,, i na jednej z fotek co widzę ,naczelnego klerykała w gminie. Co mnie najbardziej zaciekawiło to korona w garści a nie na głowie tak mnie to ciekawi że mam trzy pytania i dla ułatwienia odpowiedzi.
          a ) nigdy nie noszę nakryć głowy.
          b) przeszkadzał mi parasol .
          c) gdybym założył tą papierową koronę to bym wyglądał na walniętego.
          Który z wariantów jest wam bliższy.
          • dziunia57 Re: Święto Kościelne - a ateiści 07.01.13, 23:39
            Czepiasz się ludzi.
            Czy ja ci dokuczam, że biegałeś na Paradzie Równości w stringach ?
            • ueshiba1980 Re: Święto Kościelne - a ateiści 08.01.13, 08:59
              jakby korona była z diamentu, tudzież ze złota, to zapewne w łapach by jej nie dzierżył.
              • 13wal Re: Święto Kościelne - a ateiści 08.01.13, 21:12
                <Dlaczego Jurandzie, fuju, czy inny ...tak wybiórczo traktujecie Święta Kościelne. Świetnie,że cieszycie się z rocznicy Narodzenia Jezusa - świętując Boże Narodzenie , dzięki, że dzielicie się jajkiem w czasie obchodów Wielkiej Nocy jako symbolu nowego życia. Nie wspomnę o św.Sylwestrze i masie innych świąt które świętujecie. Ja osobiście 1-go Maja czy 22-Lipca nie świętuję.>
                I czego się dowiaduję na swe pytanie? Że "Założyciel wątku to żałosny i marny prowokator."
                Czy to ma być platforma do rozmowy??? Zadałem pytanie - a Tu ...PROWOKATOR (pytam prowokuję do czego?)
                • emilek_2005 do 13wal 08.01.13, 21:39
                  W odpowiedzi na twoje pytanie dotyczące świąt kościelnych informuję, że coraz mniej ludzi kościół i religia obchodzi. Skoro jesteś rozgarniętym obserwatorem powinieneś to zauważyć. Pytanie należy postawić inaczej, a mianowicie dlaczego tak się dzieje? Moim zdaniem społeczeństwo dorasta, ludzi coraz trudniej otłumanić piekłem, niebem czy aniołkiem. Ludzie postrzegają świat poprzez to co widzą, a widzą dużo jak np. pazerność kościoła, przestępczą działalność komisji majątkowej (proces w dzisiejszym głównym wydaniu TV), obłudę kleru i totalną NIEDORZECZNOŚĆ głównych założeń religii katolickiej! Jeśli Twoja żona lub córka zajdzie w ciążę, nie wierz jej że nastąpiło niepokalane poczęcie! W to może uwierzyć jedynie osoba nie mająca odrobiny rozumu i rozsądku :)
                  • lekarzspecjalista Re: do 13wal 11.01.13, 22:52
                    Proponuję, byś zniósł te święta. Na początek, możesz ostentacyjnie zacząć pracować!
                    "Tak jak KK "bojkotuje" 7 dzień tyodnia i świętuje pierwszy na złość Żydom."
                • 57jurand Re: Święto Kościelne - a ateiści 08.01.13, 21:46
                  Święta,święta i ...klops. Religijny. Według badań CBOS tylko dla 29 proc. Polaków Boże Narodzenie to święto przede wszystkim religijne, a dla 51 proc.-uroczystość rodzinna.Zaledwie 32 proc. deklarowało też , że najważniejsze jest dla nich w tym czasie udział w uroczystościach kościelnych. Wygląda na to , że Polska świecczeje szybciej, niż ktokolwiek by się spodziewał.
                  Jestem w przedziale 51% ot cała prawda.
                  • pozor_vlack Re: Święto Kościelne - a ateiści 09.01.13, 00:18
                    57jurand napisał:
                    > Jestem w przedziale 51% ot cała prawda.

Ja powiedziałbym jurandzie, że ty jesteś w przedziale u 95% Polaków.
                  • emilek_2005 Re: Święto Kościelne - a ateiści 09.01.13, 23:27
                    57jurand napisał:

> Święta,święta i ...klops. Religijny. Według badań CBOS tylko dla 29 proc. Pola
                    > ków Boże Narodzenie to święto przede wszystkim religijne, a dla 51 proc.-uroczy
                    > stość rodzinna.Zaledwie 32 proc. deklarowało też , że najważniejsze jest dla ni
                    > ch w tym czasie udział w uroczystościach kościelnych. Wygląda na to , że Polsk
                    > a świecczeje szybciej, niż ktokolwiek by się spodziewał.
                    > Jestem w przedziale 51% ot cała prawda.

Ciekawy jestem dla ilu procent polaków celebruje Trzech Króli czy Zielone Świątki :) Wg mnie uznanie tych świąt za święta państwowe to kompletna kpina. Ciekawy jestem kiedy rozsądek zwycięży i święto trzech magów - gdyż taka jest prawdziwa nazwa :) przejdzie do lamusa !!!
                    • pozor_vlack Re: Święto Kościelne - a ateiści 09.01.13, 23:34
                      emilek_2005 napisał:
                      > Cieka
                      > wy jestem kiedy rozsądek zwycięży i święto trzech magów - gdyż taka jest prawdz
                      > iwa nazwa :) przejdzie do lamusa !!!

A co ci to da ? Przecież ty jesteś taki europejski emilku.
                      Trzech Króli jest obecnie dniem wolnym nie tylko w Polsce, ale także w trzech landach niemieckich, Austrii, Chorwacji, Grecji, Hiszpanii, Słowacji, Szwajcarii, Włoszech, Szwecji i Finlandii.
                      • 57jurand Re: Święto Kościelne - a ateiści 11.01.13, 18:51
                        Pieśń papieska
                        Pierdolić matkojebcę ,pie...ć matkojebcę,pie...ć matkojebcę.
                        Pierdolić jebanego matkojebcę papieża .

I ty też się pie... matkojebco,jeśli uważasz, że ten matkojebca jest święty.
                        Jeśli kryjesz choćby jednego matkojebcę,który rucha dzieci, nie jesteś lepszy od pieprzonego
                        gwałciciela . Ch..j mnie obchodzi, czy inne pojeby wierzą sobie w Jezusa
                        i jego pieprzoną matkę.Nie mam z tym problemów,
                        jak długo ich wierzenia nie krzywdzą innych .

Ale jeśli budujecie swój Kościół na pretensjach do moralnej wyższości
                        i strasząc piekłem , narzucacie go wszystkim dookoła, to możecie matkojebcy,spodziewać,
                        że ktoś się wku..., jak się wyda,
                        że w tym czasie ruchacie nas w dupę.

A jeśli ta pie...na głupia pioseneczka obraża cię bardziej niż fakt,
                        że papież chroni księży, którzy dymają dzieci,
                        to jesteś tak samo moralnie zaburzony,
                        jak ten głodny władzy,cierpiący na kompleks wielkości bigot
                        w pie...nym głupim kapeluszu.

TIM MINCHIN Australia . odtrutka z zagranicy.
                      • emilek_2005 do pozor_vlack 11.01.13, 23:36
                        Skoro jesteś mocno wierzący to ciekawy jestem jak celebrowałeś święto 3 magów? Odpowiedz, gdyż jestem ciekaw? Poczytaj też więcej o tym święcie i jeśli widzisz w tym jakiś sens to go wykaż, a wtedy będzie pole do dyskusji :)
                        • piotr_kruzewiak Re: do juranda 12.01.13, 15:37
                          Pan Jerzy Krzysztofek pod nickiem 57jurand zamieścil nieudolnie przetłumaczony tekst Tima Minchina.

..." Pierdolić matkojebcę ,pie...ć matkojebcę,pie...ć matkojebcę.
                          Pierdolić jebanego matkojebcę papieża "...
                          Czy oznacza to , że Pan Krzysztofek utożsamia się z tym tekstem i jest on wyrazem jego poglądów ? Ciekawe ?
                          • qwe33 Re: do juranda 12.01.13, 16:18
                            piotr_kruzewiak napisał(a):

[...]

I po to, żeby nam to oznajmić, założyłeś/aś nowe konto?
    • 57jurand Re: Święto Kościelne - a ateiści 12.01.13, 18:18
      ,, Pochwalony niech będzie Woody Allen Jezus ,,
      Jezus był żydowskim filozofem,
      miał wiele fajnych pomysłów,
      jak sobie radzić z egzystencjalnymi lękami,
      Cieszył się podziwem współczesnych .
      Dość polityczny, bardzo analityczny,
      niewolny od wahań, niewysoki Żyd.
      Chwała Jezusowi Woody "emu Allenowi !

Jezus umarł , ale powstał z martwych,
      tak naucza Biblia .
      Całkiem jak w ,,Świcie żywych trupów,,
      filmie Simona Pegga.
      Dziś to by się nie udało , ktoś zasunąłby cię łopata w łeb.
      Chwała Jezusowi !
      Chwała Woody"emu Allenowi zombie Jezusowi !

Jezus wstąpił do nieba.
      Nieczęsto widuje się facetów , którzy umieją latać .
      A on użył tej umiejętności tylko raz,
      bo z wielkimi możliwościami idzie wielka odpowiedzialność.
      Chwała Jezusowi !
      Chwała Woody" emu Allenowi zombie
      Supermanowi Jezusowi !

Matka Jezusa powiła go, nie uprawiając seksu z facetem.
      Rozmnażanie się bez udziału przeciwnej płci
      jest powszechnie znane jako partenogeneza
      i spotykamy się z nim wśród wielu gatunków,
      szczególnie jaszczurek i ślimaków .
      Chwała Jezusowi !
      Chwała Woody" emu Allenowi zombie
      Supermanowi smokowi z Komodo Jezusowi.
      Tim Minchin Australia .
      • emilek_2005 do 57jurand 12.01.13, 18:37
        Bardzo mocne słowa, chociaż wnioski ... racjonalne. Gratuluję odwagi, gdyż wulgaryzm osób (uważających się za gorliwych katolików) piszących na tym forum jest zaiste wielki. Za dużo bardziej stonowane wypowiedzi, ot chociażby dzisiejszy post (o rzekomych powiązaniach PiSu z inwestycjami Rydzyka), zostałem mocno skrytykowany.
        • piotr_kruzewiak Re: do 57jurand 12.01.13, 18:50
          Pytam tylko czy Pan Jerzy Krzysztofek, który pod nickiem 57jurand zamieścil nieudolnie przetłumaczony tekst Tima Minchina,

..." Pierdolić matkojebcę ,pie...ć matkojebcę,pie...ć matkojebcę.
          Pierdolić jebanego matkojebcę papieża "...

utożsamia się z tym tekstem i jest on wyrazem jego poglądów ?
          Ciekawi mnie czy zgadza się we wszystkim z autorem tekstu ? Ale widzę, ze 57jurand się boi.
          • ueshiba1980 Re: do 57jurand 13.01.13, 10:39
            Wątpię, żeby się bał. Raczej nie ma już cierpliwości i natchnienia na odpisywanie wszystkim moherowym fanatykom.
            • pozor_vlack Re: do 57jurand 13.01.13, 10:50
              No cóż, 57jurand najwyraźniej popuścił w gacie.
            • 57jurand Re: do 57jurand 13.01.13, 11:01
              do ueshiba 1980. Gratuluję trafnej oceny , dlatego większość ostatnich moich wpisów to myśli innych .Czekam sobie na dyskusję np. p.vc. z Prymasem Wyszyńskim.

do PIOTRKA K. jeżeli twój nick jest nazwiskiem ( proszę krótko tak, nie) to wtedy odniosę się do zarzutu.
              • dziunia57 Re: do 57jurand 13.01.13, 13:26
                57jurand napisał:

> dlatego większość ostatnich moich wp
                > isów to myśli innych

I się wyjaśniło.
                PS
                Ciężko jest jurandzie zebrać myśli w pustym łbie.
                Może kiedyś się ci poprawi i zaczniesz myśleć samodzielnie.
                • 57jurand Re: do 57jurand 13.01.13, 14:46
                  ,,We wierze człowiek nie potrzebuje intelektualnego wysiłku, bo prawda jest mu darowana,,

Guz 2013 r.
                  dziunia podziękuje darczyńcy.
                  • emilek_2005 Re: do 57jurand 25.01.13, 23:00
                    57jurand napisał:

> ,,We wierze człowiek nie potrzebuje intelektualnego wysiłku, bo prawda jest mu
                    > darowana,,
                    >
                    > Guz 2013 r.
                    > dziunia podziękuje darczyńcy.

Wiara z założenia wyklucza rozumowanie, tj. racjonalne (lub empiryczne) postrzeganie faktów. Zatem wiara jest odpowiednia dla tych którzy nie potrafią korzystać ze swojego rozumu. Z tego powodu potrzebują pasterza, który za odpowiednie wynagrodzenie wskaże im drogę do życia wiecznego :) Jednak czy ten pasterz sam wierzy w życie doczesne, czy żyje zgodnie z przykazaniami wiary, to już inna historia :)
                    • rym_cym_cym3 Re: do 57jurand 25.01.13, 23:26
                      Wiedza naukowa w dużej mierze nosi charakter pewności, ale są tam nie tylko tezy, twierdzenia, ale też bardzo często hipotezy, teorie, definicje, postulaty i prawdopodobieństwa. Wyniki badań naukowych bardzo często się zmieniają, są poprawiane w miarę postępu badań naukowych.

Wiara natomiast ma większy stopień pewności ze względu na jej źródło i autora, od którego pochodzi. W każdym bądź razie nauka i wiara nigdy nie mogą stać w sprzeczności do siebie. Jeżeli ktoś widzi sprzeczność między nauką a wiarą, to znaczy, że albo źle rozumie naukę lub wiarę albo nie poprawnie rozumuje i interpretuje dane nauki czy wiary. Czyli mówiąc kolokwialnie jest jeb**ty.
                    • lekarzspecjalista Re: do 57jurand 25.01.13, 23:38
                      Wiara z założenia wyklucza rozumowanie, tj. racjonalne (lub empiryczne) postrzeganie faktów. Zatem wiara jest odpowiednia dla tych którzy nie potrafią korzystać ze swojego rozumu.
                      wiara dopełnia a nie wyklucza wiedzę
                      Np, wierzysz, że twoja matka nie była nosicielką HIV gdy cię urodziła.
                      Ale według twojej teorii: jeśli masz rozum to robisz sobie i jej badania. Jeśli jej uwierzyłeś to go (rozumu) nie masz.
                      Masz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka