Dodaj do ulubionych

Płacenie kartą w restauracji

20.07.14, 20:23
Witam Wszystkich, mam pytanie byłem ostatnio w jednej z lepszych włoskich restauracji nie będę mówił w jakim mieście bo nie o to chodzi. Kiedy doszło do płacenie, poinformowałem kelnera że chce zapłacić kartą i w tedy zaczął się problem. Zostałem poinformowany, że nie ma takiej możliwości i że mogę iść do bankomatu po gotówkę. Z tego co się orientuję powinna być wzmianka w lokalu, że nie można płacić kartą, chyba że się mylę proszę o pomoc w tym wątku.
Obserwuj wątek
    • pozor_vlak Re: Płacenie kartą w restauracji 20.07.14, 23:11
      r_emi napisał(a):

> Z tego co się orientuję powinna być wzmianka w lokalu, że nie możn
      > a płacić kartą, chyba że się mylę proszę o pomoc w tym wątku.

Nie, Z reguły jest odwrotnie. "Wzmianka" w postaci naklejek z logo VISA, MC, AE itd... informuje, że kartą płacić można.
    • qrkawodna777 Re: Płacenie kartą w restauracji 21.07.14, 17:16
      Popieram Przedmówcę, dodam iż lepiej pomaszerować do bankomatu niż mieć zeskanowaną kartę.
    • b.bujak Re: Płacenie kartą w restauracji 21.07.14, 18:41
      nie traktuję opcji zapłaty kartą jako oczywistość;
      informacje o możliwości lub niemożliwości płacenia w takiej czy innej postaci mogą być mniej lub bardziej widoczne;
      żeby uprzedzić niezręczne sytuacje wolę po prostu zapytać o dostępne opcje płatności przed zakupem czy usługą;
      poza tym staram się nie nadużywać karty - po pierwsze w przypadku drobnych zakupów, a po drugie właśnie w lokalach - gotówka daje możliwość dania napiwku kelnerce/ kelnerowi - pieniądzem plastikowym oddajesz "napiwek" bankowi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka