Dodaj do ulubionych

mniejszosc niemiecka

IP: *.ppp.tiscali.fr 27.09.05, 20:05
na pewno nie rozumie tego zjawiska,ale jednak chcialbym wiedziec dlaczego w
Niemczech nie ma mniejszosci polskiej reprezentowanej w bundestagu!!!!I skad
sie wziela raptem u nas ta mniejszosc niemiecka i na jakiej zasadzie jest
wybierana???
Obserwuj wątek
    • kazimierzp Re: mniejszosc niemiecka 27.09.05, 22:18
      Zeniu! Mniejszość niemiecka to są Ślazacy którzy zostali w Polsce po II wojnie
      światowej. Zostali w swojej ojczyźnie! Bismarck i Hitler nie zrobił z nich
      Niemców, ale komuna tak! Stąd w Polsce mamy dużą mniejszość niemiecką! Przykre.
      System wyborów do Sejmu polega na tym, że nie muszą oni mieć tzw progu
      wyborczego 5 % w skali kraju - bo trudno aby grupa ludnościowa mająca
      kilkusetosobową populację mogła ten próg przekroczyć. Ale w okręgu wyborczym w
      którym startują muszą walczyć na równi z innymi partiami. Jeżeli uzyskają w
      danym okręgu tyle głosów że im wychodzi 1 lub 2 mandaty to ci który z nich mają
      najwiecej głosów wchodzą. W tym roku weszło w całej Polsce dwóch i w skali 460
      osobowego parlamentu są nieznaczącą grupką posłów. Mają jednak swych
      przedstawicieli i mogą się z tego cieszyć.
      • thory Re: mniejszosc niemiecka 28.09.05, 08:18
        Kaziu... no troszkę niedowartościowałeś liczbowo "mniejszość niemiecką" w Polsce. Według naszych, krajowych, danych liczy ona sobie ok. 100.000, według niemieckich - 300.000 ludzi (w całej Polsce). W samym Wrocławiu do Związku Mniejszości N. należy ponad 200 płacących składki członków (fakt: przeciętna wieku to dobre 70 lat, ale jednak). Istnieją też oddziały w Wałbrzychu i Jeleniej Górze. Oczywiście, że przynależność do Związku (w szczególności osób w wieku produkcyjnym) zwiększyła się po roku 1989 - nie, nie ze względu na uzyskaną wolnośc polityczną, lecz dlatego, że uznani za mniejszośc niemiecką w Polsce mogli bez problemu otrzymać paszport niemiecki - ergo: legalnie pracować w Reichu. I tylko gwoli uzupełnienia: w wioskach położonych wokół opodal-opolskiej Góry Św. Anny mieszkańcy chętniej porozumiewają się ze sobą po niemiecku, niż po polsku (z zastrzeżeniem: starsi).
        Prośba: nie róbmy z nich Piątej Kolumny, to już przerabialiśmy...
        Tomek
        • kazimierzp Tomek masz rację! 28.09.05, 16:32
          Chciałem napisać kilkusettysięczną grupę a wyszło jak wyszło!:-)
          Do fanatyków! Miałem pracowników Ślązaków z Siołkowic, Dobrzenia itd - to Śląsk
          Opolski. Opowiadali mi oni jak ich traktowano zaraz po wojnie. Jak były
          traktowane przez okupanta sowieckiego ich kobiety, jak odgrywali sie na nich
          szabrownicy. Byli to ludzie których dziadowie i ojcowie walczyli w Powstaniach
          Śląskich, którzy do 1945 roku byli i czuli się Polakami. Jeżeli miałbym o nich
          mówic jako ludziach, pracownikach to tylko w superlatywach. Nie dziwmy sie, że
          wielu z nich w latach siedemdziesiatych wyjechało a inni pozostali przestawili
          się na niemieckość.
          Okres powojenny wielu z nich te polskie sentymenty wybił z głowy. Dlatego
          proponuję traktowanie wszystkich z szacunkiem i z powagą szanować ich aktualne
          przekonania. Może po latach ich dzieci i wnuki znowu będą się czuły tożsame z
          Polską! To tylko od nas zależy.
          • Gość: zenon5 Re: Tomek masz rację! IP: *.ppp.tiscali.fr 04.10.05, 21:05
            jak mi smutno ze byly wiceprezydent Jeleniej Gory adresuje post do mnie:do
            fanatykow!!!!!!!!!!!!Obys na wlasnej skorze nie doznal skutkow tego
            fanatyzmu,kazimierzup.Sam widzisz jaka jest reakcja na moj post,nic dodac nic
            ujac,zycie pokaze kto ma racje,pozdrawiam.
      • Gość: zenon5 Re: mniejszosc niemiecka IP: *.ppp.tiscali.fr 28.09.05, 18:55
        jak czytam te posty to widze ze sa skrajnosci,nie bez powodu napisalem moje
        pytanie.W latach 80,konkretnie 87 prosilem o azyl w niemczech.I tam dopiero
        otworzyly mi sie oczy na stosunki polakow z niemcami.Bylem w bawari tam gdzie
        praktycznie co piaty byl,albo cos mial wspolnego z nazizmem.Do tego mieszkalem
        krotko w Wunsiedlu,tam gdzie jest pochowany Hess,ten zbrodniarz.Pewien
        SS-man,byly naturalnie,powiedzial mi wcale nie zazenowany,ze byl w polsce w
        czasie wojny i "ludzie sie do niego wrogo odnosili".Gdybym te komentarze pod
        adresem polakow wzial na wage to musialbym miec stado tirow.Dlatego szokuje mnie
        ta mniejszosc ktora jest w parlamencie,dzisiaj sa grzeczni jutro moga byc
        niegrzeczni.Jak sie patrzy na ilosc polakow w niemczech to jest to potezna grupa
        ludzi.I jakos nie widac ich w bundestagu.Co do tych niemcow ktorzy sa w polsce
        sa ludzie porzadni,ale i sa charakterki typu frau steinbach czy tego pawelki,te
        nazwiska nie sa wam obce.Piatej kolumny nie robimy z nikogo,te czasy sa dawno
        przeszle,ale jak tak popatrze na te zasrane wybory,gdzie facet z jeleniej gory
        nie moze byc poslem,ale moze byc ktos z mniejszosci niemieckiej to wybaczcie ale
        ten kraj jest dalej chory.
        • Gość: zenon5 Re: mniejszosc niemiecka IP: *.ppp.tiscali.fr 28.09.05, 19:16
          Jest taki kabarecista niemiecki ktory opowiadal obrzydliwe kawaly o
          polakach,slysze ze jest milym gosciem na slasku,albo sie jest za, albo
          przeciw,trzeba sie zdecydowac!!!!!Jezeli na slasku bawia kogos te kawaly,to
          nalezy sie temu przyjrzec,bo akurat to nie buduje pomostow miedzy polska a
          niemcami.Mnie sie tam nie podobalo i nigdy tam mieszkal nie bede,prosta
          sprawa.Na widok polskiego paszportu na granicy w
          jedrzychowicach/mojego/przetrzepali mi godzine auto,szukajac chyba guza,bo
          g---wno znalezli.Czy ktos tak traktuje niemcow jak przekraczaja nasza
          granice???To jest temat rzeka,nie chce go dalej ciagnac,ale tym mlodym pod
          rozwage,uwazajcie!!!!
          • Gość: heniek Re: mniejszosc niemiecka IP: 5.1.* / *.netcabo.net 29.09.05, 08:25
            A jak jest ze świadomością Francuzów o Plakach w kontekście historycznym? Oni
            chyba też o Polakach nie nają najlepszego mniemania?
            • Gość: zenon5 Re: mniejszosc niemiecka IP: *.ppp.tiscali.fr 29.09.05, 19:53
              Francuzi sa zajeci afryka,to jest ich milosc/najwieksze mocarstwo
              kolonialne/pewnie dlatego.Ale przysiegam na wszystko,ze nigdy nie dano mi odczuc
              ze jestem glupim polakiem albo cos innego z przyglupawymi podtekstami.Wpradzie
              moj szef jak ma zly humor to mnie wysyla do Polski przecietnie 4 razy w roku,ale
              ja sie juz przyzwyczailem i proponuje zwrot kosztow podrozy i
              przeprowadzki.Nastepnego dnia mowi ze mial zly dzien i zebym nie bral tego na
              powaznie.pozniej przychodzi corka,wiesz zenon, starosc nie radosc,tato taki juz
              jest.I tak walczymy ze soba ponad 15 lat.Wszyscy sie smieja i jest naprawde
              wesolo.Trzeba tylko byc soba,jak trzeba to opiepszyc nawet szefa,to wzbudza
              respekt.Co do histori,to niech mi ktos pokaze Polaka pochowanego w niemczech w
              miejscu dla zasluzonych?Maria Sklodowska zostala pochowana w Panteonie Narodowym
              z wielka pompa.W Legi Cudzoziemskiej jedna trzecia to Polacy,sproboj na nich cos
              powiedziec,to cie zjedza francuzi.To ze Chirak powiedzial,ze Polska powinna
              trzymac jezyk za zebami jest chyba oczywiste ze to bylo do rzadu a nie do
              narodu.A my sami krytykujemy swoje rzady mocniej jak ktokolwiek inny.Wiec,bez
              przesady.Mnie powiedziano tak:chcesz byc z nami,szukaj pracy,badz taki jak inni
              w sensie, kultury ,pracy,nie sprawiaj problemow i to wszystko.Jak musialem
              szkolic uczniow,uznano natychmiast moje polskie kwalifikacje,bo to byl tez
              interes dla nich.Naturalnie w kazdym kraju sa ludzie normalni i idioci.Tak juz
              jest.drobny przyklad:kontrola drogowa,zatrzymuje mnie zandarm,patrzy w dokumenty
              i wola drugiego.ten drugi wyciaga legitymacje sluzbowa i mowi:moje nazwisko tez
              sie konczy na ski.rozmawialismy ponad pol godziny o jego rodzinie/polacy/.Wielu
              ma korzenie polskie i sa naprawde z tego dumni,znam wielu takich.Tu nikt nie
              porownuje w sensie historycznym,jestes w porzadku masz szacunek,i tyle.
    • Gość: Krzysiek Re: mniejszosc niemiecka IP: *.jgora.dialog.net.pl 28.09.05, 08:53
      Tylko u nas pieprzymy się z czymś takim jak mniejszości i ich prawa.Powinni
      miec tylko prawo milczeć a jak się nie podoba to dowidzenia.Ilu Polaków mieszka
      w USa? czy oni tam mają jakies prawa?muszą przyjmować warunki jakie dyktuje im
      rząd USA a pofikac mogą jedynie przy tanczeniu oberków,kujawiaków czy przy
      wyszywaniu.I tak powinno być!Jeśli ktoś się decyduje mieszkać w kraju z którym
      się nie utożsamia to powinien liczyć się z konsekwencjami i nie ma prawa
      niczego żądać bo nie jest u siebie.Śląsk i Mazyry nie leżą w Niemczech!I niech
      nikt ku.. o tym nie zapomina bo za dużo krwi za te ziemie Polacy przelali
      przez ostatnie 1000 lat!!!
      To,że ktoś tu wlazł z butami nieproszony to nie znaczy,że ma tu rościć sobie
      jakieś prawa,jak hanysy czy żydzi-którzy czują sie tutaj większymi
      gospodarzami niż Polacy.
      • Gość: zenon5 Re: mniejszosc niemiecka IP: *.ppp.tiscali.fr 28.09.05, 21:42
        Przy ulicy Zakopiańskiej nr 9 - dawna Hornstrasse - mieszkał profesor Ginter
        Grundmann, historyk sztuki, szef akcji ukrywania zabytków kultury materialnej na
        Dolnym Śląsku. Czynił to od 1942 roku, przemieszczając dzieła z muzeów i
        archiwów III Rzeszy, a pod koniec wojny te również zagrabione na terenach
        okupowanych, do składnic zlokalizowanych głównie w pałacach i zamkach Dolnego
        Śląska na południe od linii Opole - Berlin.

Cieplice były jednym z miejsc gdzie składowano archiwalia i dzieła sztuki będące
        własnością III Rzeszy i państw okupowanych. I tak zbiory Archiwum Państwowego z
        Wrocławia ulokowane były w Katolickim Urzędzie Parafialnym i w Bilbliotece
        Schaffgotschów, która okazała się jednocześnie składnicą najcenniejszych zbiorów
        muzealnych zrabowanych w Polsce. To tutaj Witold Kieszkowski ( wicedyrektor
        Naczelnej Dyrekcji Muzeów i Ochrony Zabytków, kierujący akcją rewindykacyjną na
        Dolnym Śląsku w latach 1945-46, zm. 1950 ) znalazł 20 sierpnia 1945 roku - 19
        skrzyń oznaczonych "Museum Warschau" , "Krakau - Burg" , ze zbiorami skarbca
        katedry na Wawelu, katedry warszawskiej, Wilanowa, Łazienek, Muzeum Narodowego w
        Krakowie, Muzeum Czartoryskich, itd. Według przypuszczeń Kieszkowskiego w
        Cieplicach utknął w połowie lutego 1945 roku duży transport zbiorów polskich
        przeznaczonych do wywozu na zachód. Tu w panice ewakuacyjnej został pozostawiony
        własnemu losowi.
        • Gość: zenon5 Re: mniejszosc niemiecka IP: *.ppp.tiscali.fr 29.09.05, 20:55
          Ad 2.:Jeżeli rozpatrywany projekt ma być dosłownie ustawą o mniejszościach
          narodowych w Rzeczypospolitej, to brak w nim zasadniczego ustalenia, że akt ten
          nie będzie w zakresie finansowania obejmował tych mniejszości, które stały się
          nimi w Polsce z własnego wyboru.

Nie ma podstaw, by mniejszości z własnego wyboru miały być objęte preferencjami
          finansowymi tytułem ich bycia mniejszościami. Niechaj są mniejszościami, ale na
          własny rachunek. Przy obecnej sytuacji budżetowej Kraju łożenie na mniejszości z
          kieszeni polskich podatników jest nieuzasadnione, zaś ze środków zagranicznych
          budzi dodatkowe pytania.

Weźmy na przykład mniejszość niemiecką w Polsce. Jeśli, zgodnie z art. 20
          traktatu polsko-niemieckiego z r. 1991 członkami mniejszości niemieckiej mogą
          się stać osoby z obywatelstwem polskim pochodzenia niemieckiego albo przyznające
          się do języka, kultury lub tradycji niemieckiej, to jest oczywiste, że
          mniejszość ta może liczebnie wzrastać również w drodze własnego wyboru. Nie
          trzeba mieć pochodzenia niemieckiego, ani nawet znać niemieckiego języka, jak to
          w praktyce ma miejsce. Wystarczy werbalnie zadeklarować związek z kulturą i
          tradycja niemiecką, by nie tylko stać się mniejszością niemiecką, ale korzystać
          z ogromnych subwencji z kieszeni polskich i niemieckich podatników.

W tym kontekście chcielibyśmy pod rozwagę Sejmu postawić pytania:

1. Czemu służyły w niedawnej przeszłości i mają obecnie służyć2. ogromne
          subwencje płynące z Niemiec na mniejszość3. niemiecką w Polsce?

4. Czy zawarte w projekcie ustawy ustalenia, znacznie obciążające
          polskiego podatnika, nie służą regermanizacji niektórych obszarów Polski?

5. Czy zawarte w projekcie ustalenia służą w tej sytuacji stabilizacji
          społecznej, co jest zasadniczym, jedynym i słusznym celem ochrony mniejszości,
          które stały się mniejszościami nie z własnego wyboru?

6. Kto pragnie przez tworzenie renegatów doprowadzić7. do demontażu
          państwa polskiego i bałkanizacji Europy Środkowej?

Polonia, skupiająca na Zachodzie jeszcze wielu tych, którzy walczyli z
          niemieckim hitleryzmem i pamięta z autopsji zasadę „Nur fűr Deutsche” nie może
          spokojnie akceptować nowej, innej postaci „Drang nach Osten”. Jak stwierdza w
          swoich publikacjach prof. Franciszek Marek, b. rektor uniwersytetu w Opolu, „po
          wojnie w 1945 r. nie było w Polsce na Śląsku żadnych Niemców. Wielu z ich
          uciekło przed odpowiedzialnością za popełnione zbrodnie, reszta zaś, Poczdamską
          Decyzją Czterech Mocarstw, musiała opuścić te tereny.”

W tym kontekście większość obywateli polskich, optujących obecnie za
          narodowością niemiecką czyni to na własne życzenie i jako tacy skutki finansowe
          takiego wyboru powinni ponosić sami, czego projekt ustawy nie przewiduje.

Zwracamy się do Wysokiej Izby z gorącym apelem, żeby jeszcze raz w wyżej
          podanych aspektach rozważyła projekt omawianej ustawy i jego skutki.

Dr Zygmunt Szkopiak Helena Miziniak

Honorowy Prezydent EUWP Prezydent EUWP

Pełnomocnik ds. Mniejszości Narodowych

warto to poczytac,co innego byc niemcem co innego na sile sie nim robic!!!
          • Gość: zenon5 Re: mniejszosc niemiecka IP: *.ppp.tiscali.fr 29.09.05, 21:18
            Moze jeszcze tylko to zeby sprawa wygladala powaznie,cytat z tygodnika Wprost.

Dziedzictwo Hitlera
            Jest ironią historii, że prawodawstwo międzywojennej republiki weimarskiej było
            dla Polaków korzystniejsze niż obecne. Polacy mogli używać swojego ojczystego
            języka w sądach (wystarczyło, że na terenie ich działania stanowili znaczącą
            grupę), do 1928 r. mieli też dwóch posłów w sejmie pruskim. Taką samą ironią
            jest fakt, że władze II RP potrafiły wymóc na Niemcach respektowanie praw
            Polaków, podczas gdy władzom III RP nigdy się to nie udało. Prawa te zostały
            odebrane niemieckim Polakom po wybuchu II wojny światowej. Zabierano im wtedy
            firmy, banki, sklepy, szkoły, a najaktywniejszych działaczy wysłano do obozów
            koncentracyjnych lub mordowano. Nigdy zajętego mienia Polakom nie zwrócono. W
            1940 r. decyzją Adolfa Hitlera polska mniejszość została przymusowo
            naturalizowana. Zakrawa na kpinę, że dekret Hitlera niemal w nie zmienionej
            formie obowiązuje do dzisiaj.
            Po wojnie, pod ochronnym parasolem aliantów, powstały w Niemczech polskie
            organizacje, które wydawały własne gazety i prowadziły szkoły. Jednak już w 1952
            r. w dokumentach rządowych można przeczytać: "Niemiecka polityka wobec
            imigrantów winna być w stosunku do tych grup tak określona, ażeby silne
            dotychczas wpływy grup polskich były coraz bardziej ograniczane". W następnych
            latach niemiecką Polonię zaczęły inwigilować służby specjalne - pod pozorem
            przeciwdziałania penetracji tych środowisk przez bierutowską, a potem
            gomułkowską służbę bezpieczeństwa. Jeszcze w 1988 r. Niemcy utrudniali
            przybyszom z Polski wstępowanie do polskich organizacji w RFN. Tylko całkowite
            zerwanie z polskością gwarantowało otrzymanie prawa stałego pobytu
            • Gość: HK Re: mniejszosc niemiecka IP: *.arcor-ip.de 30.09.05, 10:43
              Do Zenona,
              widze, ze jestes zaslepiony nienawiscia do Niemcow i twoje pojecie o Niemczech
              i Polakach w Niemczech zatrzymalo sie na roku 1945...to, ze niefortunnie nie
              dostales azylu w tym przez ciebie znienawidzonym kraju (gdzie sie pchasz? ja
              tak nienawidzisz...co za obluda)...W Niemczech jest duzo organizacji
              polonijnych..wystarczy tylko wyszukiwarka...napisalem swoja prace magisterska o
              polskich organizacjach i inicjatywach gospodarczych...nigdy nie spotkalem tych
              ss-manow...widac dawno nie byles w niemczech...obudz sie i produkuj zlej krwi..
              ale nie chce mi sie tobie nic tlumaczyc..gdy wyrzuca ciebie z Francji bedziesz
              na nia plul...a co z praca dla Polski? patryjoto za 5 groszy...
              • Gość: zenon5 Re: mniejszosc niemiecka IP: *.ppp.tiscali.fr 30.09.05, 18:01
                do HK!
                Ja nie psuje nikomu krwi,raczej ostrzegam i do tego mam prawo.Co do SS-manow to
                widzialem ich wiecej jak ty masz wlosow na glowie.I bez pisania pracy
                magisterskiej.A te ulotki ktore byly wywieszane w kotlinie jelenogorskiej to
                wedlug ciebie to byly krasnoludki?Zabawa niewinnych dzieci?Patrz zeby ciebie z
                polski nie wyrzucili.Co do robienia czegos dla Polski to jestem po dwoch
                wyrokach sadu PRL-u z malego kodeksu karnego,wiesz chociaz co to jest?To dzieki
                takim jak ja mozesz pisac te swoje wypociny ktore nazywasz "praca
                magisterska".Bron nas Boze od takich magistrow.Nie jestem przeciw niemcom,ale
                jestem radykalnie przeciw niemcom urodzonym przez polityke.Mnie nic nie musisz
                tlumaczyc,daruj sobie trudy.Te artykuly ktore przytoczylem to nie ja pisalem
                lecz ludzie ktorzy widza tez ten problem,a skoro tak to cos w tym jest.Co do
                azylu" magistrze",to jest prawo ONZ,a nie poszczegolnych krajow,daje ci prawo do
                bezpieczenstwa i mozliwosci przemieszczania sie i osiedlania w wybranym kraju.Z
                tym ze nalezalo prosic o azyl w pierwszym kraju poza zelazna kurtyna,Jasne
                magistrze??????Trzeba bylo pisac o zbrodniarzach prace,znalazlbys interesujace
                tematy.Skorzystaj z archiwum Szymona Wiesenthala,jesli wogole wiesz o kogo
                chodzi,tam ci wloza do tego glupiego lba gdzie spotkac SS-mana.Skoro pisales o
                polskich organizacjach to rzeczywiscie tam nie ma SS.manow.A wogole to idz do
                diabla,ein reich ein volk,kretynie!!!!!!!!
    • Gość: Grot Re: mniejszosc niemiecka IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.09.05, 11:22
      Do HK
      HK to Hans Kloss?czy Helmut Kohl?czy zwykły owczarek niemiecki?
      Jeśli ktoś nie lubi Niemców to może ma jakieś powody??
      • Gość: HK Re: mniejszosc niemiecka IP: *.arcor-ip.de 30.09.05, 11:29
        kolesiu smutny o zaropialych od wscieklosci oczach,

powody a nie brednie....a co oznacha HK ..lepiej sie nie intreresuj...

• Gość: zenon5 Re: mniejszosc niemiecka IP: *.ppp.tiscali.fr 30.09.05, 18:06
          Ty nie strasz!!!!!!!!!!!!!!!!Bo !!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: HK Re: mniejszosc niemiecka IP: *.arcor-ip.de 04.10.05, 16:39
            wyluzuj starcze ZGORZKNIALY...juz dawno jestes po problemach wieku
            sredniego..wiec nie wymachuj laska ....jeszcze sie spocisz...i wypadnie ci
            sztuczna szczeka...juz na forum nawet kilkakrotnie sie powtarzasz....oj wierze,
            ze nie lubisz Niemcow...przesladuje cie przeciez jeeden taki....nazywa sie
            Alzheimer.....czolem sprawny inaczej..
    • Gość: Grot Re: mniejszosc niemiecka IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.09.05, 12:52
      Do HK
      mam wrażenie ,że Ty też należysz do mniejszości,homoseksualnej
      • Gość: HK Re: mniejszosc niemiecka IP: *.arcor-ip.de 30.09.05, 13:16
        nie bede komentowal twojego poziomu...bo nie ma co do komentowania...dla ciebe
        smutny kmiocie osoby otwarte, a na pewno nie ksenofobicznie nastawieni do
        swiata sa homoseksualistami...proponuje troche poszperac w slownikach....masz
        tutaj wystarczajaco duzo wyrazow "nie-polskich"...chociaz jako ksenofob tego
        nie zrobisz....smutno mi ciebie maly wypierdku....to nie twoja wina jestes
        produktem propagandy...niestety obecnie nie na topie...coz zycie jest ruletka...
        • Gość: heniek Re: mniejszosc niemiecka IP: 213.58.129.* 30.09.05, 14:41
          Niestety, a moze wlasnie stety najwiecej nienawisci, wyzwisk itp. wyziera z
          twoich wpisow. Zastanow sie nad tym, HK. Jakis ksenofob, zaropiale oczy,
          kmiotek - skad ty to wytrzasnales czlowieku ??? Wydaje mi sie ze to ty
          trzesiesz sie ze wscieklosci nad klawiatura i sypiesz wyzwiskami. Pozostali
          wymieniaja tutaj poglady, do ktorych maja prawo. Ciekawe czy w realu tez jestes
          taki chojrak, a moze tylko przed lustrem? Opanuj sie bo ci zyla peknie. Wiesz,
          zyla nie jest ze stali.
          • Gość: HK Re: mniejszosc niemiecka IP: *.arcor-ip.de 30.09.05, 14:46
            oo kolejny sie odezwal....tak w realu twierdze tak sami..nie zmieniam swojego
            zdania jak choragiewki...i dla mnie ludzie o pogladach grota czy zenona to
            kmioty i to oni zieja nienawiscia....wojan skonczyla sie 60 lat temu...nie
            mozna zapomniec ale niektorzy nadal zyja partyzantka...ten kraj jest chory
            majac takich chorych ludzi...i nie obawiaj sie o moja zyle...czlowiek z
            pradziada z karkonoskich ziem nie peka tak latwo...
            • Gość: heniek Re: mniejszosc niemiecka IP: 213.58.129.* 30.09.05, 14:52
              Z dziada pradziada - czyli niemiec. A juz myslalem ze to Henryk Kwinto ...
              • Gość: HK Re: mniejszosc niemiecka IP: *.arcor-ip.de 30.09.05, 15:29
                jezeli tak to rozumujesz...jestem Niemcem (wg twojego swiatopogladu)...nie
                obraziles mnie...nie musze sie wstydzic pochodzenia z ziem karkonoskich..
              • Gość: HK Re: mniejszosc niemiecka IP: *.arcor-ip.de 30.09.05, 15:34
                jezeli tak to rozumujesz...jestem Niemcem (wg twojego swiatopogladu)...nie
                obraziles mnie...nie musze sie wstydzic pochodzenia z ziem karkonoskich...
                przynajmniej znam swoje korzenie a nie blakam sie...
                • Gość: heniek Re: mniejszosc niemiecka IP: 213.58.129.* 30.09.05, 16:01
                  Nie masz pojecia o moim swiatopogladzie
                  Nie zamierzalem Cie obrazac
                  Nie musisz sie nikomu tlumaczyc
                  Nie odpisuj
    • Gość: Grot Re: mniejszosc niemiecka IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.09.05, 18:15
      Do HK
      wiesz kiedyś były takie plebiscyty,w których społeczeństwo decydowało o
      przynależności ziem dpo Polski lub Niemiec(Mazury i Śląsk)już wiem co by było w
      twoim przypadku ,gdyby taki plebiscyt ogłoszono dzisiaj!Niemiecki pachołku.
      • Gość: zenon5 Re: mniejszosc niemiecka IP: *.ppp.tiscali.fr 30.09.05, 18:21
        do grota.daj sobie spokoj z ta gnida,zaczyna juz wszedzie rozrabiac,to zwykla
        zlosliwa kanalia.
        • Gość: zenon5 Re: mniejszosc niemiecka IP: *.ppp.tiscali.fr 30.09.05, 19:44
          do HK!
          Ja nie psuje nikomu krwi,raczej ostrzegam i do tego mam prawo.Co do SS-manow to
          widzialem ich wiecej jak ty masz wlosow na glowie.I bez pisania pracy
          magisterskiej.A te ulotki ktore byly wywieszane w kotlinie jelenogorskiej to
          wedlug ciebie to byly krasnoludki?Zabawa niewinnych dzieci?Patrz zeby ciebie z
          polski nie wyrzucili.Co do robienia czegos dla Polski to jestem po dwoch
          wyrokach sadu PRL-u z malego kodeksu karnego,wiesz chociaz co to jest?To dzieki
          takim jak ja mozesz pisac te swoje wypociny ktore nazywasz "praca
          magisterska".Bron nas Boze od takich magistrow.Nie jestem przeciw niemcom,ale
          jestem radykalnie przeciw niemcom urodzonym przez polityke.Mnie nic nie musisz
          tlumaczyc,daruj sobie trudy.Te artykuly ktore przytoczylem to nie ja pisalem
          lecz ludzie ktorzy widza tez ten problem,a skoro tak to cos w tym jest.Co do
          azylu" magistrze",to jest prawo ONZ,a nie poszczegolnych krajow,daje ci prawo do
          bezpieczenstwa i mozliwosci przemieszczania sie i osiedlania w wybranym kraju.Z
          tym ze nalezalo prosic o azyl w pierwszym kraju poza zelazna kurtyna,Jasne
          magistrze??????Trzeba bylo pisac o zbrodniarzach prace,znalazlbys interesujace
          tematy.Skorzystaj z archiwum Szymona Wiesenthala,jesli wogole wiesz o kogo
          chodzi,tam ci wloza do tego glupiego lba gdzie spotkac SS-mana.Skoro pisales o
          polskich organizacjach to rzeczywiscie tam nie ma SS.manow.A wogole to idz do
          diabla,ein reich ein volk,kretynie!!!!!!!!
          • Gość: zenon5 Re: mniejszosc niemiecka IP: *.ppp.tiscali.fr 30.09.05, 20:48

WYDARZENIA

Brunatne koszule w Polsce
            30.10.2003/JS

W Polsce istnieje organizacja neonazistowska Combat 18 - poinformowała
            czwartkowa prasa.

„Życie Warszawy” pisze, że polscy neofaszyści nazistowską ideologię ideologię
            rozpowszechniają za pomocą Internetu. Współpracująca z brytyjskimi faszystami
            Combat 18 uważana jest przez brytyjską policję za ugrupowanie terrorystyczne, a
            1 i 8 w jej nazwie oznaczają inicjały Adolfa Hitlera. W Polsce grupa ta
            najaktywniejsza jest w okolicach Lublina.

Według Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego polscy faszyści produkowali i
            kolportowali dla swoich zachodnich kolegów zakazane broszury i materiały
            faszystowskie, a w zamian dostawali wsparcie finansowe i możliwość szkolenia
            członków bojówek na Zachodzie. Kluczowymi postaciami w lubelskim środowisku
            faszystowskim są bracia K., synowie profesora Tadeusza K. z Uniwersytetu Marii
            Curie-Skłodowskiej. Prof. K. podczas wykładów nigdy nie ukrywał swego
            negatywnego stosunku do obcokrajowców; posługiwał się takimi sformułowaniami jak
            „czarnoskórzy to nie ludzie” czy „wszyscy Żydzi to złodzieje”.

Z informacji operacyjnych ABW wynika, że mężczyźni przewodzą ugrupowaniom
            skinheadów w Lublinie i Świdniku. Podejrzewano ich nawet o związek z czerwcowymi
            atakami na ludność pochodzenia żydowskiego. Podczas Marszu Żywych w Majdanku,
            grupa nazistów rozrzuciła ponad 40 ulotek propagujących faszyzm. Niedługo potem
            członkowie lubelskiej społeczności żydowskiej zaczęli otrzymywać listy z
            obraźliwymi zdjęciami, nawołującymi do eksterminacji ich narodu.

Czołowy polski kryminolog prof. Brunon Hołyst uważa, że pożywką dla organizacji
            nazistowskich jest niezadowolenie młodzieży z aktualnego układu
            polityczno-gospodarczego. Sfrustrowana młodzież sięga po radykalne wzorce z
            przeszłości, szuka radykalnych ruchów. Ostrzegł on również, że po wejściu Polski
            do UE znikną bariery, które mogłyby utrudniać rozwój takich organizacji, a pomoc
            finansowa może wpłynąć mobilizująco na ożywienie struktur nazistowskich.

czy ja to tez wymyslilem?
    • Gość: zenon5 Re: mniejszosc niemiecka IP: *.ppp.tiscali.fr 30.09.05, 20:51
      koncze temat i polecam tego skina pamieci ABW.
      • Gość: HK Re: mniejszosc niemiecka IP: *.arcor-ip.de 04.10.05, 16:18
        DO oszoloma zenona i grota: zenon nie podskakuj bo ci zastawka przestanie
        dzialac...szkoda, ze wyrokow nie wykonano na tobie takich na jakie
        zasluzyles...sluchaj dalej swojego radia maryja i walcz..twoj ograniczony umysl
        jest na poziomie roku 1944..zyjesz w ziemiance (za pozno na update) a teraz
        francozom wchodzisz do tylka, bo zatrudnili cie (ciezka praca prawda:) moze
        wyjdzie ci niedolego na dobre...chowasz sie za zaslona internetu i bluzgasz
        pierdoly..a poziom twoj jest zalosny..nie mam ochoty odnosic sie do
        przymiotnikow jakie ciebie okreslaja...nie jest to moj poziom....grot...zamknij
        sie poprostu nie wiesz co mowic..jestes poprostu niedolega zyciowym jak twoj
        koleszka zenek. Dla was wszyscy urodzeni na tych ziemiach to ss-mani...nie ma z
        kim rozmawiac..jestescie zalosni....male smutne wypierdki, ktore w zyciu nic
        nie osiagnely i nie osiagna...zazdrosc zaslepia wam oczy..ech nie ma o czym
        rozmawiac...
        • Gość: HK Re: mniejszosc niemiecka IP: *.arcor-ip.de 04.10.05, 16:23
          a propos ABW (proponuje donies na mnie, masz te techniki pewnie opanowane do
          perfekcji): widac jakimi kategoriami kombinujesz...jestes juz starcem
          zgorzknialym, ktory przegral swoje zycie...ilu juz porzadnych ludzi zakapowales
          dziadu? Nie musisz lubiec Niemcow...ale co cie w takim razie pchalo tam po azyl
          dwulicowcu?
          Starcow i sprawnych inaczej jak ty i grot omijam....nie lubie babrac sie takimi
          indywiduami....o watpliwej przeszlosci...zmiennymi jak choragiewki i
          dwulicowymi gadami...
          • Gość: zenon5 Re: mniejszosc niemiecka IP: *.ppp.tiscali.fr 04.10.05, 18:21
            no i widzicie z kim nam przyszlo mieszkac na tych ziemiach,teraz macie przyklad
            dokladny jak sie prostactwo mobilizujeNaturalnie zglosze cie do ABW i to nie ma
            nic wspolnego z kapowaniem, poprostu chwasty sie wyrywa, z chwastami sie nie
            dyskutuje
            • Gość: Adolf3 Re: mniejszosc niemiecka IP: *.ppp.tiscali.fr 04.10.05, 19:24
              ludzie, wezcie sie za tego hitlerowcaHK!Niech mnie nie nasladuje,pzdrawiam
              ,Adolf zza grobu.
              • Gość: zenon5 Re: mniejszosc niemiecka IP: *.ppp.tiscali.fr 04.10.05, 20:57
                JELENIA GÓRA Niemcom, w tym jednemu radnemu, grozi do trzech lat więzienia.

Niemcy, którzy rozlepiali w Kotlinie Jeleniogórskiej antypolskie plakaty, staną
                przed sądem pod zarzutem znieważenia narodu polskiego oraz nawoływania do
                nienawiści na tle różnic narodowościowych.
                Sąd Apelacyjny we Wrocławiu, po interwencji prokuratury, uchylił postanowienie
                jeleniogórskiego Sądu Okręgowego, który kilka tygodni temu uznał, że Niemcy
                popełnili jedynie wykroczenie (rozlepianie plakatów bez zezwolenia).
                Sąd apelacyjny stwierdził, iż sąd okręgowy nie mógł bez przeprowadzenia na
                rozprawie dowodów oraz ich oceny stwierdzić, że czyny zarzucane oskarżonym
                stanowią jedynie wykroczenie.
                Oskarżonym grozi kara do 3 lat więzienia. Są nimi trzej obywatele Niemiec, wśród
                których znalazł się radny samorządu Goerlitz.
                Od maja 2004 roku do 22 lipca grupa ta rozlepiła w Jeleniej Górze, Piechowicach,
                Szklarskiej Porębie, Karpaczu i Bolesławcu co najmniej 32 antypolskie plakaty.
                Pojawiały się one na słupach ogłoszeniowych i przystankach. Informowały o
                rzekomych masowych zbrodniach popełnianych na Niemcach przez Polaków i Czechów w
                czasie i po zakończeniu II wojny światowej.
                Czytamy w nich między innymi, że planowe strzelanie do niezdolnych do pracy
                starych i chorych ludzi należało, w różnych obozach, do codziennego rytuału.
                Polacy i Czesi mieli uśmiercić wg autorów plakatów 22 tysiące niemieckich
                cywili, a setki tysięcy skierowano do obozów koncentracyjnych. Na plakatach
                pojawiły się także żądania zwrotu ziem i majątków pozostawionych przez Niemców.
                Grupa została rozpracowana przez policję. Znaleziono przy nich ponad 250
                kolejnych plakatów przygotowanych do rozklejenia.
                • Gość: HK Re: mniejszosc niemiecka IP: *.arcor-ip.de 05.10.05, 11:31
                  zenon czy adolf3 jak sie wabisz bo widze, ze masz dosc plytki i prymitywny
                  umysl...dla ciebie osoba nie tolerujaca ksenofobii i nienawisci do innych jest
                  faszysta...jestes tak zawzieta i nzapluty wewnetrznie, ze wspolczuje tobie i
                  otoczeniu...zgorzknialy starzec o traumatycznych przezyciach....zamelduj do
                  ABW, ze ja nie uwazam wszystkich Niemcow za faszystow...baaaa nawet jestem
                  dumy, ze tu sie urodzilem i moi przodkowie stad pochodza...i jezykiem
                  niemieckim wladam tak jak polskim...dodaj jeszcze, ze zatrudniam polskich
                  pracownikow w Niemczech i....zdziwie cie starcze zalosny..traktuje ich na rowno
                  z Niemcami (nie uznaje bowiem teorii o narodzie wybranym)..tyle w
                  temacie ...meczysz sie juz swoim zyciem widze....smutny jestes. Temat 2 wojny
                  swiatowej nie powinien byc zapomniany ..ale nie mozna patrzec w przyszlosc
                  zyjac codziennie partyzantka....ty i tobie podobni jatrza..jestes nie lepszy od
                  tych gowniarzy rozlepiajacych nazistowskie plakaty...powiedzialbym, ze nawet
                  gorszy bo masz widze starcze doswiadczenia a oni to gowniazeria nie widzaca
                  przyszlosci, plastyczna na poglady...co o tobie nie mozna powiedziec...Niemcy
                  byli i beda zachodnimi sasiadami Polski, porozumienie i dobrosasiedztwo to
                  lepsze wyjscie niz jatrzenie i partyzantka..to moje zdanie i bede go
                  bronil...zarowno po niemiecku jak i po polsku...znikaj predko zenonie vel
                  adolfie3
                  • Gość: zenon5 Re: mniejszosc niemiecka IP: *.ppp.tiscali.fr 08.10.05, 12:26
                    Tzw. „mniejszość niemiecka” nie posiada w wyborach do Sejmu tzw. progów
                    wyborczych a więc jest uprzywilejowana i specjalnie traktowana. A więc ludność
                    polska we własnym kraju na Śląsku jest gorzej traktowana niż tzw. Niemcy. Jest
                    to jawna dyskryminacja. Pisma wydawane przez tzw. „mniejszość niemiecką” są
                    dotowane przez polskie Ministerstwo Kultury np. wychodzące w Opolu „Schlesisches
                    Wochenblatt” dostało dotację 853 tys. złotych! W sytuacji, gdy w kraju brakuje
                    pieniędzy na polską kulturę. W Województwie Opolskim rządzi koalicja SLD i tzw.
                    „mniejszości niemieckiej”, która obsadziła swoimi ludźmi dobrze płatne
                    stanowiska w sejmiku wojewódzkim, urzędzie wojewódzkim i samorządach gminnych.

A więc warunki idealne – złotówki i euro płyną pełnym strumieniem. Szeregowy
                    członek DFK (skrót organizacji tzw. mniejszości niemieckiej) pokornie pracuje w
                    Niemczech lub Holandii, często w nieludzki sposób wykorzystywany a nawet często
                    oszukiwany, o czym coraz częściej piszą prasy lokalne na Śląsku, bo nie zna
                    języka. Rodzi się więc pytanie jak tzw. Niemcy na Śląsku odwdzięczają się Polsce
                    za wyjątkowo dobre, wręcz wspaniałomyślne traktowanie? By nie być posądzonym o
                    złośliwość, cytuję lidera tego sztucznego tworu posła Henryka Króla (dziś
                    nazywającym się Krollem) za „Gazetą Opolską” z dnia 11 lutego 2005r: ,,Powiem
                    ostro, co się z pewnością wielu osobom nie spodoba. Nas naprawdę nie obchodzi
                    Rzeczpospolita, nas obchodzi Opolszczyzna”.

Poseł do opolskiego parlamentu mówi, że go Polska nie obchodzi! To co on tam
                    jeszcze robi? Ten człowiek ma czelność wyciągać łapę po polskie złotówki i
                    jednocześnie mówi, że go Polska nie obchodzi! Szczyt bezczelności. Przywódcy
                    tzw. mniejszości niemieckiej mają wyraźne ciągoty nazistowskie. Trudno się
                    dziwić, bo wielu z nich to byli komuniści i narodowy socjalizm w wydaniu Hitlera
                    jest im bliski. By znowu nie być gołosłownym kilka przykładów:

*

w mieście Szczebrzyk w roku 2002 na pomniku wyryto nazwę wioski z okresu
                    III Rzeszy HITLERSEE i skrót DFK, czyli tzw. „mniejszości niemieckiej”,
                    *

swego czasu we wsi Dziewkowice k. Strzelec Opolskich, gdzie sołtys jest
                    znanym działaczem DFK powiewała flaga hitlerowska ze swastyką,
                    *

wydawane na Górze Św. Anny pismo „Unser Oberschlesien” publikuje artykuły
                    broniące żelaznych krzyży ... przypominam, że nam Polakom żelazne krzyże kojarzą
                    się z nalotami samolotów luftwaffe bombardującymi bezbronne miasta i wsie w 1939 r.,
                    *

sprawa nazistowskich pomników na Śląsku dalej jest aktualna – ciągnąc się
                    w nieskończoność; przybywa też ciągle tych pomników.

To tylko kilka z wielu przykładów świadczących o nastrojach wśród liderów tzw.
                    „mniejszości niemieckiej”. Jest to wszystko oczywiście dokładnie przemyślane i
                    zaplanowane działanie. Liderzy zachowują się jakby nie było bestialskiej i
                    ludobójczej wojny wywołanej przez Niemców. Zapomnieli, że to właśnie naród
                    niemiecki wybrał w wolnych wyborach Hitlera. Pod przywództwem Hitlera naród
                    niemiecki (poza nielicznymi wyjątkami) był twórcą pieców krematoryjnych i
                    masowych mordów.
    • Gość: Odin Re: mniejszosc niemiecka IP: *.telia.com 08.10.05, 13:00
      Kowarzanin z urodzenia sie klania , wedlug niemców niemiec , wedlug prawdy
      slowianski slazak którego rodziców z Opola wysiedlono do ... Kowar , byly
      potrzebne ich umiejetnosci i wiedza wiec laskawie pozwolono im sie w Polsce
      osiedlic , ale wedlug BRD konstytucji - dzieci urodzone z chociazby jednego z
      rodziców który przed majem 1945 byl on.niemieckim - sa niemcami (?)
      ta dolnoslaska "mniejszosc niemiecka" tez podobna historie ma , uwazam sie
      za Polaka mimo emigracji.
      • Gość: zenon5 Re: mniejszosc niemiecka IP: *.ppp.tiscali.fr 08.10.05, 13:15
        Mimo deklaracji i szczegółowych rozwiązań przewidzianych przez prawo
        poszczególnych krajów współczesnego świata - Internet stał się wygodnym
        narzędziem do szerzenia nienawistnych ideologii. Niemieckie Ministerstwo
        Sprawiedliwości już od 2000 roku zaczęło dokonywać przeglądu niemieckich adresów
        domenowych o wydźwięku neonazistowskim, takich jak nsdap.de, oraz zaczęło
        domagać się ich usunięcia. Niektóre z serwisów znajdujących się pod tymi
        domenami kwestionuje fakty. Niemieckie prawo, zabraniające kwestionowania
        holokaustu i szerzenia propagandy nazistowskiej, rozciąga się także na Internet,
        nawet, jeśli takie treści powstają za granicą - uznał w tym samym roku Sąd
        Najwyższy Niemiec.

do odina,ty jestes poprostu porzadnym czlowiekiem
        • Gość: HK Re: mniejszosc niemiecka IP: *.arcor-ip.de 10.10.05, 12:25
          zenon...i sam przytaczasz watek jak Niemcy walcza z nazizmem.. tak jest i
          bardzo dobrze...co ty chcesz wlasciwie chcesz?...oj biedne otoczenie majace
          kontakt z toba....
          Sprobuj wlasnie w Niemczech negatywnie wypowiedziec sie o zydach,
          mniejszosciach narodowych...zobaczysz ja szybko dobiora sie tobie do twojego
          pomarszczonego tylka... tylko w Polsce mozna inne narody bezkarnie mieszac z
          blotem...zydzi, masoni, Niemcy wszyscy oni sa winni polskiej nieudacznosci ...
          Nie znam innych krajow oprocz islamskich, gdzie rzadzilaby wieksza ksenofobia i
          nienawisc.....kraju w ktorym ksiadz odwaza sie z ambony ponizac inne kraje,
          szerzyc nienawisc ....zenon jestes produktem tej polityki....dlatego jesli
          odejdziesz w niepamiec nowe pokolenia beda bez takie balastu jak ty mogly
          normalnie bez uprzedzen zyc zgodnie z Zydami czy Niemcami..
          • kazimierzp Proponuję nie dyskredytować nikogo! 10.10.05, 16:31
            Każdy z nas ma różne doświadczenia z różnymi nacjami i rózne z tego powodu
            wspomnienia i nastawienia. Ja akurat mam to szczęście, że bez względu na kraj
            spotykałem częściej życzliwych ludzi, choć już moi bliscy z poprzedniego
            pokolenia mieli silne traumatyczne doświadczenia z: Niemcami, Rosjanami,
            Ukraińcami. Oni do dzisiaj są pełni różnych obaw. Ja ich rozumiem, ale nie
            muszę się z nimi we wszystkim zgadzać!:-)
            Proponuję uszanować sposób widzenia osób zabierających tu głos i nie stosować
            słów pełnych nienawiści i wyższości. W ten sposób tych różnych mniej lub więcej
            uzasadnionych obaw się nie wyeliminuje. Mozna to jedynie dobrym, własnym
            przykładem.
            Polubmy się takimi jacy jesteśmy!
            • Gość: HK Re: Proponuję nie dyskredytować nikogo! IP: *.arcor-ip.de 10.10.05, 17:48
              Byloby dobrze, gdyby wiekszosc miala takie podejscie do sprawy...brak
              tolerancji stosuja niektorzy jako swoisty styl zycia....sa inne kolory oprocz
              czarnego i bialego...dlatego nie wszyscy Niemcy to nazisci i nie wszyscy Polacy
              to zlodzieje samochodow....gdyby niektorzy zanim cos skrobna tutaj pomysleli to
              nie generalizowaliby niektorych spraw na podstawie sporadycznych przykladow
              m.in. (patrz problem otwartych drzwi blondynki = cale mlode pokolenie jest
              chamskie). To tyle w temacie.
          • Gość: zenon5 Re: mniejszosc niemiecka IP: *.ppp.tiscali.fr 10.10.05, 18:34
            ty sie nigdy nie zestarzejesz,glupota ci na to nie pozwoli.Juz cie widze jak
            kochasz zydow w tej swojej" wytwornej" polszczyznie.Po takim chamie jak ty moi
            przodkowie wsiadali na konia.Co do mlodych to sa LUDZIE MLODZI na tym forum z
            ktorymi dyskutuje i zaden mi nie ubliza .Uwazaj tylko zebys nie przekroczyl
            pewnej granicy,bo potem nie bedzie czasu na wytlumaczenie sie.Niemcy ktorzy byli
            u mnie,jak przeczytali twoje posty to "chetnie by cie odwiedzili i pozdrowili"
            za pseudoreklame tego kraju.Jesli jestes chory ,idz do lekarza dzisiaj
            wscieklizna jest wyleczalna,tylko trzeba szybko zaczac sie leczyc.
            • Gość: HK Re: mniejszosc niemiecka IP: *.arcor-ip.de 11.10.05, 10:32
              piszesz o sobie? niniejszym zamykam watek, gdyz to nie jest moj poziom, z zerem
              nie dyskutuje. Pamietaj kmiocie takze, ze twoje grozby sa tak samo groteskowe
              jak ty sam. Wiesz nie biore ciebie powaznie, dlatego tez nie jestes w stanie
              mnie obrazic ani ublizyc. Sprawnych inaczej jak ty traktuje sie z pewny doza
              tolerancji..jestes uszkodzony i masz za to pretensje do swiata. A propos jak to
              granica, ktora trzeba przekroczyc? chetnie to zrobie...i wara od moich
              przodkow, ja nie komentuje z jakiej nory wypelzles....
    • Gość: Krzysiek Re: mniejszosc niemiecka IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.10.05, 19:16
      Do HK
      Jaki Ty niby poziom prezentujesz ,koleś?Czy Ty czytasz to co piszesz?Ubliżanie
      innym oraz brak tolerancji do czyjegoś zdania na dany temat!mi napewno nie
      zaimponujesz.Jesteś żałosny.
      • Gość: HK Re: mniejszosc niemiecka IP: *.arcor-ip.de 13.10.05, 10:01
        nie jestem twoim kolesiem...nie mam zamiaru wypowiadac sie zebys cos
        zrozumial...tlumaczenia tobie i zenonom nie maja sensu, gdyby mialy ten Kraj
        bylby bardziej rozwiniety pod kazdym wzgledem...gdybys uwaznie przeczytal
        zwrocilbys uwage dlaczego sprzeciwiam sie ksenofobii i germanofobii zenona i
        temu podobnych nieudacznikow (np. ty)...to ta sama metoda jak w kosciolach
        katole niby tolerancyjni w kosciele (chociaz wysluchija z ambony antysemickie
        nauki)a poza kosciolem ubija kazdego, kto odwazy sie im nie przyklaskiwac....na
        inne twoje odpowiedzi nie bede odpisywal szkoda mi mojego czasu na takie cos...
        Nie mam zamiaru nikomu imponowac ale to ty jestes zalosny kmiocie popierajac
        chore teorie o innych nacjach..POLSKA NIE JEST NARODEM WYBRANYM...to uwazam za
        chore wlasnie i niektorzy uzurpuja sobie prawo ponizac inne nacje (Zydow,
        czarnoskorych czy Niemcow)...temu sie sprzeciwiam obojetnie kto to
        wypowiada....dla mnie jest zerem... ech szkoda gadac...nic nie zrozumiesz, bo
        jak zenon & Co swoim nieudacznictwem zyciowym obarczacie wszystkich tylko nie
        siebie.....
    • Gość: Krzysiek Re: mniejszosc niemiecka IP: *.jgora.dialog.net.pl 13.10.05, 18:17
      do HK
      Żałosny jesteś i już nie odpisuj.
      Ps.Polska nie jest narodem wybranym,nikt tak nigdy nie myślał,to wam niemcom
      kiedyś się wydawało,że jesteście nadludzmi,a co wyszło?cwaniaczki,które cieszą
      się bogactwem wiadomo jakiego pochodzenia,tj.:złote zęby Żydów z Aushwitzi
      szaber w całej Europie,po wojnie zaś pomoc USA.Więc kogo nazywasz
      nieudacznikami,Polaków??
      I jeszcze jedno nie ubliżaj już nikomu,bo kiedyś ktoś za to spuści ci pożądny
      wpie..arschlochu
      • Gość: HK Re: mniejszosc niemiecka IP: *.arcor-ip.de 14.10.05, 12:07
        jeszcze ci odpowiem...nie groz mi bo jestes tak samo groteskowy jak
        zenon...widze, ze dla ciebie osoba urodzona na ziemiach karkonoskich i nie
        zgadzajaca sie z chorymi pogladami na temat Niemcow jest..poprostu Niemcem..coz
        niech ci bedzie....nie obraza mnie to, przynajmniej lepiej wladam jez. polskim
        niz ty niemieckim...chociaz widze, ze umiesz sie podpisac innym pseudo,
        mianowicie Arschloch...
        Widze takze, ze brak tobie wiedzy skad wzielo sie pojecie Polski jako narodu
        wybranego..coz omijalo sie szkoly widac...nie mam tez ochoty ciebie w tym
        miejscu edukowac..jestes zbyt glupi na to...
        • Gość: Krzysiek Re: mniejszosc niemiecka IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.10.05, 14:30
          jednak cw..u nie czytasz dobrze po polsku,ty! pisałeś że Polska nie jest
          narodem wybranym ja stwierdzilem,że nigdy się nie uważała za taki.A co do
          twojej tolerancji,to czemu tak jedziesz na katolików i na radio maryja?bo mają
          inne poglądy jak ty?
          • Gość: HK Re: mniejszosc niemiecka IP: *.arcor-ip.de 14.10.05, 17:34
            dobra masz pelna racje...brak fundamentalnej wiedzy szkolnej w twoim przypadku
            nie jestem w stanie tobie nadrobic moim krotkim postem (na dlugi nie mam
            ochoty).
            jezeli jeszcze uwzasz, ze krytykujac katoli i radio maryja nie jestem
            tolerancyjny to brak tobie pojecia na temat okreslenia tolerancja. Nie zgadzam
            sie z ich hipokryzja i cynizmen co wyzej opisalem a nie z tolerancja czy jej
            brakiem. ech szkoda gadac...nie ma z kim..nie oczekuje odpowiedzi...poszczekaj
            do kubka...acha i odpusc sobie te prostackie inwektywy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka