Dodaj do ulubionych

Wałbrzyskie perły, kamienie szlachetne i magnesy

09.10.04, 14:20
Ciekaw jestem Waszych opinii - co jest w Wałbrzychu bądź okolicznych
gminach "perłami", "kamieniami szlachetnymi" oraz "magnesami"?

"Perły" to rzeczy unikalne w skali światowej. Czy Wałbrzych ma "perły"?
"Kamienie szlachetne" to atrakcje które są również w innych miejscach, ale
wciąż przyciągają duży ruch turystyczny. Kamieniem szlachetnym będzie zapewne
Książ, Lisia Sztolnia.
"Magnesy" charakteryzuje mniejsza wartość kulturowa, są dostępne w wielu
miejscach, ale cały czas generują ruch turystyczny.

mt
Obserwuj wątek
    • Gość: piszpantu Re: Wałbrzyskie perły, kamienie szlachetne i magn IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 09.10.04, 15:57
      cos sie tak uparł na Lisia Sztolniem,jakl ona nie dziala i nie bedzie działac
      bo takich mamy inzynierow w WKWK.
      • abcd17 Re: Wałbrzyskie perły, kamienie szlachetne i magn 09.10.04, 17:10
        Gość portalu: piszpantu napisał(a):

> cos sie tak uparł na Lisia Sztolniem,jakl ona nie dziala i nie bedzie działac
        > bo takich mamy inzynierow w WKWK.

Jak nie działa jak działa :)

Zerknij tu:
        republika.pl/forumaranzacjawnetrz/Kopalnia_Julia.htm
        Trzeba ją przywrócić do życia.

mt
        • Gość: bes Re: Wałbrzyskie perły, kamienie szlachetne i magn IP: 81.168.209.* 11.10.04, 23:44
          Po obejrzeniu tych zdjęć, zupełnie inaczej czyta się dziennik księżnej Izabeli
          Czartoryskiej, która bawiąc u wód w Starym Zdroju zwiedziła Lisią Sztolnię.
          Prawie 200 lat temu!!!
          Pozwólcie, że zacytuję:

"11 [sierpnia 1816]
          Zrobiliśmy uroczą wycieczkę; siostra pani Kospott jest żoną pana Mielińskiego,
          polskiego szlachcica, dyrektora kopalni węgla, urządzonych według angielskiego
          systemu. Miałam wielką ochotę zobaczyć je i w dniu dzisiejszym właśnie
          pozwolono nam tam iść. Pan Mieliński przyjął nas u wejścia; weszliśmy do barki -
          było nas razem dwanaście osób. Płynęliśmy strumieniem czy podziemnym kanałem o
          powierzchni pół mili niemieckiej. Wszystko było rzęsiście oświetlone,
          poprzedzała nas piękna muzyka na innej barce. Po przybyciu do kopalni, gdzie
          było dość obszerne wgłębienie, znaleźliśmy bardzo piękny salon. Wszystko było
          umajone zielenią i rzęsiście iluminowane. W głębi transparent przywitał nas
          słowami, którymi górnicy pozdrawiają zawsze tych, których ujrzą lub spotkają;
          są to dwa słowa: „Szczęść Boże” co jest równoznaczne z życzeniem: „wróć stąd
          szczęśliwie i bezpiecznie”. Wyrazy te jarzyły się w głębi ślicznego salonu,
          pośrodku którego stał wytwornie nakryty stół z lodami, ciastkami, winem,
          herbatą i owocami. Najbardziej jednak podobała nam się hrabina Kospott z
          dwojgiem dzieci pana Mielińskiego, jej szwagra, w strojach górników,
          ofiarowujących pięknie wykonany kosz pełen wspaniałych kwiatów. Był to
          czarujący widok. Wysiedliśmy w salonie i zjedliśmy z apetytem podwieczorek.
          Byliśmy 200 sążni pod ziemią, rzęsiście oświetleni, otoczeni kwiatami i
          wróciliśmy wesoło przy dźwiękach obojów i klarnetów, wyraziwszy wdzięczność
          aranżerom tej pięknej wyprawy".

Ech, łza się w oku kręci ....
    • Gość: HASAN_SAS Magnes IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 12.10.04, 15:21
      Żelazna lipa dla króla Fryderyka Wielkiego polożona pomiędzy Wałbrzycham,
      Zagórzem Śląskim.
    • mgnac Re: Wałbrzyskie perły...-pytanie do mt 12.10.04, 16:02

mt piszesz tu ciekawe rzeczy.Mam wiele perełek na myśli.
      Podzielę się tą wiedzą.
      Jednak ciekaw jestem,co Ty z tą wiedzą zrobisz ?
      Ciekaw jestem czym się zajmujesz,z lektury wynika,że
      czymś interesującym.
      I może dla tych co chcą spróbujmy złamać tę zasadę
      pisania pod pseudonimem.Pozdrawiam

MIchał Gnacy
      • abcd17 Re: Wałbrzyskie perły...-pytanie do mt 12.10.04, 16:29
        mgnac napisał:

> mt piszesz tu ciekawe rzeczy.Mam wiele perełek na myśli.
        > Podzielę się tą wiedzą.
        > Jednak ciekaw jestem,co Ty z tą wiedzą zrobisz ?

Witaj - postaram się wykorzystać dla Twojego miasta :).

> Ciekaw jestem czym się zajmujesz,z lektury wynika,że
        > czymś interesującym.

Koordynują projekt stworzenia lokalnego programu rewitalizacji dla Wałbrzycha.

mt to maciej tertelis.

Pozdrawiam.
    • Gość: jot Re: Wałbrzyskie perły, kamienie szlachetne i magn IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 12.10.04, 17:54
      Jak daleko od Wałbrzycha szukac perełek, pisałeś o skałkach piaskowcowych w
      Czechach, do tego można dołożyć Góry Stołowe i Błędne Skały, oraz Jaskinię
      Niedźwiedzią, ale to wszystko już w pewnej odległości od Wcha.
    • Gość: zulu Re: Wałbrzyskie perły, kamienie szlachetne i magn IP: 5.5R4D* / 198.54.202.* 13.10.04, 06:55
      Szkoci interesuja sie Ksiazem i rozlewnia whisky,dlaczego wiec nie pomyslec o
      polu golfowym.Pieknych okolic nie brakuje Greg Norman sie nudzi(wlasnie
      skonczyl budowac w Capetown),to na pewno bylby znakomity magnes.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka