Dodaj do ulubionych

Kolejka w Wałbrzychu

21.10.04, 17:26
Przy okazji rewitalizacji pojawił się temat reaktywowania wałbrzyskich
tramwajów. Czy nie uważacie, że szereg problemów komunikacyjnych w mieście
(fatalny stan dróg i taboru) można byłoby rozwiązać powracając do
zapomnianych tramwajów czy też spalinowej kolejki? Przed wojną były w
Wałbrzychu tramwaje, wiem że w okolicy jest muzeum kolejnictwa (Jaworzyna),
Wałbrzych przecina stary tor kolejowy na bazie którego można byłoby
reaktywować komunikację kolejową.

Liczę na głos HASAN SASa, bo doszły mnie słuchy, że znasz się na temacie jak
mało kto :)
Obserwuj wątek
    • Gość: HASAN_SAS Re: Kolejka w Wałbrzychu IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 21.10.04, 17:34
      Co do mnie to pomylka, ale jest tu jedna osoba interesujaca sie komunikacja
      torowa. Niestety nie moge sobie przypomniec nick'u.
      • arek354 Re: Kolejka w Wałbrzychu 21.10.04, 18:39
        Gość portalu: HASAN_SAS napisał(a):

> Co do mnie to pomylka, ale jest tu jedna osoba interesujaca sie komunikacja
        > torowa. Niestety nie moge sobie przypomniec nick'u.

Jest tu kilka osób m.in. Olsen, embriao i ja :)
    • mgnac Re: Kolejka w Wałbrzychu 21.10.04, 18:11

Szanowny Panie Macieju,
      Pan musi być "tęga głowa", tylko że, od Pańskiego "uporczywego" przebywania na
      forum oblicze Wałbrzycha się nie zmieniło i nie zmienia. Niewiele wynika z
      Pańskiej obecności w moim mieście przynajmniej w kwestii rewitalizacji.
      Jeżeli z tego powodu, że pisze Pan mnóstwo kwitów, które zostaną schowane do
      szuflady pobiera Pan jakiekolwiek wynagrodzenie, to ja jako podatnik -
      protestuję, a jako lokalny patriota informuję Pana, że w Wałbrzychu są
      Specjaliści w różnych dziedzinach. Kim tak naprawdę Pan jest i kto Panu
      zaproponował rewitalizowanie Wałbrzycha? Panu a nie Specjalistom stąd.
      Co do tramwajów, jak i kolejek to po pierwsze szlak o którym Pan pisze dawno
      już został w części przeznaczony (i słusznie) na trasy dla rowerzystów. Poza
      tym poznał Pan już zapewne ukształtowanie terenowe Wałbrzycha i to właśnie z
      tego powodu w latach 60 tramwaje, a później trolejbusy zniknęły ( wykolejenia,
      porażenia prądem, spadające tyczki........... )
      Pozdrawiam
      • arek354 Re: Kolejka w Wałbrzychu 21.10.04, 18:38
        mgnac napisało :
        > protestuję, a jako lokalny patriota informuję Pana, że w Wałbrzychu są
        > Specjaliści w różnych dziedzinach. Kim tak naprawdę Pan jest i kto Panu
        > zaproponował rewitalizowanie Wałbrzycha? Panu a nie Specjalistom stąd.

Panie Gnacy! Pisząc o "specjalistach" stąd powinien Pan ująć ten rzeczownik w
        cudzysłów a nie pisać go z dużej litery :)
        • Gość: koniak Re: Kolejka w Wałbrzychu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.10.04, 19:02
          JA też interesuję się kolejką torową w Wałbrzychu.
        • mgnac Re: Kolejka w Wałbrzychu-obawy 22.10.04, 09:03
          arek354 napisał:Panie Gnacy! Pisząc o "specjalistach" stąd powinien Pan ująć
          ten rzeczownik w
          cudzysłów a nie pisać go z dużej litery :)

Panie Arku354, czy Pan uważa ,że w Wałbrzychu nie ma specjalistów?
          Czy Wałbrzych musi koniecznie ściągać do różnych projektów niezorientowanych
          ludzi z zewnątrz, którzy biorą za to cieżką kasę to raz,i robią sobie z naszego
          miasta poligon doświadczalny do swoich prac naukowych to dwa,i tu od nas chcą
          się wszystkiego dowiedzieć to trzy??
          Czy Pan wie ile było mądrych projektów dot.szybkiej miejskiej kolejki,albo
          szybkiego tramwaju łączacego Podzamcze i Piaskową Górę z centrum?
          A tu nam ktoś "odkrywa amerykę".Mam po prostu OBAWY,że to kolejne,nierealne
          działania ,które wylądują w szufladzie.Kto jest GWARANTEM powodzenia pomysłów
          takich osób jak Pan Maciej T.?

• abcd17 Re: Kolejka w Wałbrzychu 21.10.04, 19:02
        Uf, ale reakcja. Jestem pod wrażeniem.

Jeśli chodzi o moje uporczywe przebywanie na forum - proszę zauważyć, że
        przebywam na nim chwilę, proszę mi dać trochę czasu, może coś uda się
        zdziałać :). Efekty są - dzięki forum poznałem kilka ciekawych osób z
        Wałbrzycha, które mają ciekawe pomysły i o dziwo - chcą je realizować.
        Pracujemy nad rewitalizacją razem. Rewitalizacja jest procesem który dopiero
        się zaczyna. Tutaj nie ma nic natychmiast, a jeżeli Pan chciałby coś już i
        zaraz to proszę zacząć od positive attitude w swoim wykonaniu.
        Proszę mi podać jeden dobry powód dla którego atakuje mnie Pan w ten sposób.
        Spadające tyczki tramwajów nie są powodem, ani ścieżka rowerowa która nie
        połączy dzielnic miasta i nie pozwoli mieszkańcom szybko się poruszać.
        • Gość: koniak Re: Kolejka w Wałbrzychu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.10.04, 19:21
          abcd17! Wałbrzych jest zaściankowy i konserwatywny. P.S.Proszę o
          przetłumaczenie zwrotu{idiomu?}-positive attitude.
          • tommas Re: Kolejka w Wałbrzychu 21.10.04, 20:12
            abcd17 napisał

Uf, ale reakcja. Jestem pod wrażeniem.

Jeśli chodzi o moje uporczywe przebywanie na forum - proszę zauważyć, że
            przebywam na nim chwilę, proszę mi dać trochę czasu, może coś uda się
            zdziałać :). Efekty są - dzięki forum poznałem kilka ciekawych osób z
            Wałbrzycha, które mają ciekawe pomysły i o dziwo - chcą je realizować.
            Pracujemy nad rewitalizacją razem. Rewitalizacja jest procesem który dopiero
            się zaczyna. Tutaj nie ma nic natychmiast, a jeżeli Pan chciałby coś już i
            zaraz to proszę zacząć od positive attitude w swoim wykonaniu.
            Proszę mi podać jeden dobry powód dla którego atakuje mnie Pan w ten sposób.
            Spadające tyczki tramwajów nie są powodem, ani ścieżka rowerowa która nie
            połączy dzielnic miasta i nie pozwoli mieszkańcom szybko się poruszać.

Gość portalu: koniak napisał(a):

> abcd17! Wałbrzych jest zaściankowy i konserwatywny. P.S.Proszę o
            > przetłumaczenie zwrotu{idiomu?}-positive attitude.

tak się składa że pamiętam ówczesne tramwaje i trolejbusy - uważam ze do tej
            pory te pojazdy kojarzone są z techniką z tamtych lat a tym czasem wprowadzenie
            nowoczensnego tramwaju rozwiązałoby wiele problemów komunikacyjnych tego miasta
            nie mówiąc o nowoczesnym trojejbusie który potrafi bez prądu z tyczek (awarynie)
            dojechać w oznaczone miejsce.
            Nie krytykujmy kreatywnych pomysłów ludzi z poza Wałbrzycha, tylko oni potrafią
            bezstronnie i bez naleciałości proponować nowe rozwiązania. Michałku za stary
            już jesteś aby być kreatywnym myslisz, wspominasz posadkę szefa MZK z minionej
            epoki gdzie nie trzeba było walczyć z konkurencją czego efekty na ulicach do
            dzis widoczne są.
            • abcd17 Re: Kolejka w Wałbrzychu 21.10.04, 20:34
              tommas napisał:

>> tak się składa że pamiętam ówczesne tramwaje i trolejbusy - uważam ze do tej
              > pory te pojazdy kojarzone są z techniką z tamtych lat a tym czasem
              wprowadzenie
              >
              > nowoczensnego tramwaju rozwiązałoby wiele problemów komunikacyjnych tego
              miasta
              >
              > nie mówiąc o nowoczesnym trojejbusie który potrafi bez prądu z tyczek
              (awarynie
              > )
              > dojechać w oznaczone miejsce.

Pytanie jest czy ma to być napęd elektryczny czy spalinowy. Pierwsze jest
              bardziej ekologiczne, ale i droższe. Może należałoby rozważyć w pierwszym
              okresie skorzystanie z maszynowozów spalinowych?

W Wałbrzychu istnieje problem skoncentrowania większości mieszkańców w dwóch
              dzielnicach. Inne dzielnice zamierają bądź inaczej - lepiej się w nich nie
              pokazywać po zmroku. Pojawia się także temat turystów - chcąc pokazać im
              Wałbrzych nie tylko od strony Książa należałoby zaproponować transport osobom
              niezmotoryzowanym. Tutaj jakaś kolejka byłaby super rozwiązaniem. Tak jak na
              Słowacji, pod Tatrami jest elektriczka którą przyjemnie można poruszać się
              pomiędzy poszczególnymi osadami.
          • abcd17 Re: Kolejka w Wałbrzychu 21.10.04, 20:35
            Gość portalu: koniak napisał(a):

> abcd17! Wałbrzych jest zaściankowy i konserwatywny. P.S.Proszę o
            > przetłumaczenie zwrotu{idiomu?}-positive attitude.

Chodziło mi o przyjazne nastawienie do bliźniego :)
        • mgnac Re: Kolejka w Wałbrzychu-gwarancje 22.10.04, 09:17

Panie Macieju,używa Pan sformułowań - może coś uda się etc.
          Panie Macieju,to nie atak na Pana,ale mieszkańcy Wałbrzycha-
          - mam takie przekonanie - nie chcą już słyszeć,że coś ma się udać.
          Ja mam wątpliwości,Pan także.Gdzie ma Pan GWARANCJE realizacji najlepszych
          nawet pomysłów?
          Pozdrawiam
          Michał
          • abcd17 Re: Kolejka w Wałbrzychu-gwarancje 22.10.04, 09:58
            mgnac napisał:

> Panie Macieju,używa Pan sformułowań - może coś uda się etc.
            > Panie Macieju,to nie atak na Pana,ale mieszkańcy Wałbrzycha-
            > - mam takie przekonanie - nie chcą już słyszeć,że coś ma się udać.
            > Ja mam wątpliwości,Pan także.Gdzie ma Pan GWARANCJE realizacji najlepszych
            > nawet pomysłów?

Gwarancje że się uda? Odpowiem tak - mam gwarancję bo nie może się nie udać. Bo
            piękne i dysponujące olbrzymim potencjałem miasto wymaga pomocy i zdecydowanego
            działania, jak żadne inne. Mam gwarancję bowiem już teraz, po kilku tygodniach
            pracy udało się "ożywić" szereg osób, których uśpiła niemoc - weźmy przykłady
            nieszczejącego Thoreza i zapomnianej Lisiej Sztolni z garstką zapaleńców
            chcących przywrócić do życia to świadectwo historii i ciężkiej pracy wielu
            wałbrzyszan, czy też młodzieży chcącej wybudować sobie ściankę wspinaczkową by
            móc gdzie spotykać się i spędzić fajnie wolny czas...
            Gwarancją jest zgoda polityczna niezbędna by procesy rewitalizacji uruchomić, a
            której w co głęboko wierzę, nie może zabraknąć (we wtorek mamy spotkanie
            informacyjne z radnymi). Gwarancją jest pozytywny stosunek do programu zarządu
            miasta a w szczególności Prezydenta Kruczkowskiego.
            Startujemy tak szybko jak się daje bo ciąży na nas historia braku zaufania do
            władz miasta i braku dialogu ze społeczeństwem (to bynajmniej nie moje słowa,
            to elementy diagnozy wykonanej przez wałbrzyszan). No więc uruchamiam te
            kanały, włączając niniejsze forum bo w dzisiejszych czasach to świetny środek
            komunikacji.
            Liczę że i Pan przyłączy się do współpracy. Szczególnie mając wiedzę na temat
            poprzednich opracowań dotyczących komunikacji w Wałbrzychu. Tym bardziej że
            namawiam włądze miasta do opracowania Zintegrowanego programu rozwoju
            transportu publicznego, który jest niezbędny by wykorzystać na komunikację
            środki z działania 1.1 ZPORR. Termin składania wniosków już był, ale słyszę w
            Urzędzie Marszałkowskim, że ponad 1/3 wniosków odrzucono ze względów
            formalnych, więc jest szansa na kolejne podejście już w przyszłym roku.
            Grzechem byłoby zaniechać tego działania. Proszę przesłać swoje namiary na
            mailti:mtertelis@remarket.pl . Liczę na współpracę.
            • mgnac Re: Kolejka w Wałbrzychu-gwarancje-współpraca 25.10.04, 09:18

Bardzo miło z Pana Macieja strony,że proponuje współpracę.
              Publicznie to Panu gwarantuję,że jeśli na partnerskich zasadach
              to może Pan na mnie liczyć.

Pozdrawiam
              Michał Gnacy
    • ledwozipie Przepraszam że nie w temacie 21.10.04, 19:57
      Drogi abcd17
      Myślę że opisując potencjalne projekty, które mogą zostać zawarte w programie
      rewitalizacji, powinieneś pogadać jeszcze z ludźmi z Automobilklubu
      Wałbrzyskiego. Maja oni całkiem sporo dobrych pomysłów dotyczących
      uatrakcyjnienia Wałbrzycha. Sporo z tych pomysłów bazuje na pokopalnianym
      krajobrazie naszego miasta => np. rajd hałda
      Pozdrawiam
      • abcd17 Re: Przepraszam że nie w temacie 21.10.04, 20:17
        ledwozipie napisał:

> Myślę że opisując potencjalne projekty, które mogą zostać zawarte w programie
        > rewitalizacji, powinieneś pogadać jeszcze z ludźmi z Automobilklubu
        > Wałbrzyskiego. Maja oni całkiem sporo dobrych pomysłów dotyczących
        > uatrakcyjnienia Wałbrzycha. Sporo z tych pomysłów bazuje na pokopalnianym
        > krajobrazie naszego miasta => np. rajd hałda

Tak to dobra wskazówka, dzięki. Słyszałem że w jednym z szybów pokopalnianych
        ktoś zorganizował muzeum. Fajnie byłoby posiedzieć w Wałbrzychu przez kilka
        tygodni i włączyć się w animację wielu projektów... to marzenie, bo brakuje
        czasu nawet na te najważniejsze spotkania.

Z kim najlepiej byłoby się spotkać w sprawie projektów o których piszesz? Może
        jakieś namiary mailowe?
        • ledwozipie Re: Przepraszam że nie w temacie 21.10.04, 21:22
          abcd17 napisał:

> Z kim najlepiej byłoby się spotkać w sprawie projektów o których piszesz?
          Może
          > jakieś namiary mailowe?

Postaram się na jutro załatwić jakieś namiary. Pozdrawiam
        • koza16 Re: Przepraszam że nie w temacie 25.10.04, 10:23
          na noworudzkiej przy salonie nissana pana mazura w nieczynnym szybie jest
          muzeum sportu samochodowego. Bylem, naprawde warto odwiedzic.
    • koza16 Re: Kolejka w Wałbrzychu 21.10.04, 23:41
      koszty, koszty, koszty....
      Ale jesli kasa sie znajdzie to ja jestem za
      • Gość: Fiat 126p Re: Kolejka w Wałbrzychu IP: 81.15.135.* 22.10.04, 11:06
        Poządne szerokie i dobre drogi no i OBWODNICA tego potrzeba.Zobaczcie co dzieje
        sie w środku ulic Podzamcza i Piaskowej Góry Ludzie chca poruszac sie własnym
        środkiem lokomocji ilu jest teraz pasazerów autobusów czy kolei.Wycieczka która
        przyjedzie do Wałbrzycha cokolwiek zobaczyc czy się przespac i tak będzie
        poruszc sie Autokarem więc drogi i jeszcze raz drogi
        • Gość: adam Re: Kolejka w Wałbrzychu IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.10.04, 17:20
          Panie samochodzie, a nie pomyslal Pan ze jak bedzie kolejka jezdzila, to na
          drofdze bedzie qwiecej pustego miejsca dla autokarow turystow i panskiego
          fiacika?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka