Dodaj do ulubionych

o gornikach glodujacych

23.06.05, 21:29
> Wałbrzyscy górnicy przerwali głodówkę (aktl.)
> PROTEST-GŁODÓWKA-GÓRNICY-BADANIA-AKTL.

(dochodzi informacja o przerwaniu głodówki)

23.6.Wałbrzych (PAP) - Protestujący przeciwko odebraniu rent byli
górnicy z regionu wałbrzyskiego zawiesili głodówkę do 1 lipca.

W Wałbrzychu od dziesięciu dni protestowało pięciu mężczyzn,
dwóch nich zasłabło i odwieziono ich do szpitala. Od razu zostali
zastąpieni przez innych górników.

30 czerwca mężczyźni mają zostać dodatkowo przebadani w
Instytucie Medycyny Pracy w Sosnowcu. Dodatkowe badania mają
ostatecznie wyjaśnić, czy górnicy mogą podjąć pracę, czy choroba
zawodowa na to nie pozwala. Wówczas renty powinny im zostać
przywrócone. Koszt wyjazdu b. górników ma sfinansować Zakład
Ubezpieczeń Społecznych, który odebrał im świadczenia.

Pięciu głodujących górników wydało oświadczenie, w którym
napisano, że w związku z rozmowami posła Marka Borowskiego (SdPl)
z naczelnym lekarzem orzecznikiem ZUS i możliwością wykonania
powtórnych badań, głodówka zostaje zawieszona.

Protestującym - około 50 osobom - odebrano renty, bo zabrakło im
lat przepracowanych w kopalniach. Mieli możliwość dopracowania
tego brakującego czasu w kopalniach na Górnym Śląsku, ale ze
względu na zły stan zdrowia lekarze nie zezwalali im na podjęcie
pracy. Protestujący zapowiadali, że będą głodować tak długo, aż
zostaną im przywrócone renty. (PAP)
Obserwuj wątek
    • Gość: Yoyo Re: o gornikach glodujacych IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 23.06.05, 22:14
      Jakie przepisy prawne powodują ,że po rozmowie z Markiem Borowskim SDPL,naczelny
      orzecznik wdraża na koszt ZUS, procedurę badań kontrolnych i to aż w Instytucie
      Medycyny Pracy.Póki co,to orzecznik nie jest zależny od chociażby sugesti posła,
      nawet gdy są one wysuwane w trakcie jego (posła) kampani wyborczej.
      • Gość: gosc Re: o gornikach glodujacych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 22:36
        Nioc zlego zusowi sie nie stanie jak to oplaci i tak w tym kraju
        pieniadze sa marnowane na byle co
        • pressforum Re: o gornikach glodujacych 23.06.05, 23:27
          i co by nie powiedziec gosc ma racje. jakis dobry uczynek zus raz na jakis czas
          moze spelnic. nawet jesli to zrobi ze strachu.
          • aands Re: o gornikach glodujacych 24.06.05, 03:02
            Ze strachu przed kim .czym????Nie rozumie tego :kraju,ZUS-u,ludzi...to jak
            czeski film.....
            • pressforum Re: o gornikach glodujacych 24.06.05, 11:29
              "nierozumie" no nikt nie rozumie ;)
              • Gość: gornik Re: o gornikach glodujacych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 13:56
                Faktycznie zadroszcze bylym gornikom z Gornego Slaska tam mieszkancy popierali
                strajk w sprawie zamykania kopaln.U nas nie ma poparcia i jednosci wiadomo
                karzty sie cieszy jak sie wykorzystuje slabszego bo co moze zrobis byly gornik
                to nic ze pracowal 25 lat na kopalni i ze swojej pracy nie ma nic.Tak ma byc
                pozwalamy na takie traktowanie i popieramy nie uciwosc wobec zwyklych ludzi
                pracy.Tu nie chodzi o renty ale osprawiedliwosc spoleczna .Wszyscy uciwie
                pracowali to co sie dzieje czy taka ma byc sprawiedliwosc spoleczna.
                • Gość: jt dosyc tych bzdur!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 16:04
                  no nie tego juz dosc!

wszystko wytrzymam (nawet slowo "karzty"; na marginesie polglowku pisze sie
                  KAZDY; ale swoja droga to sztuka zrobic dwa bledy w tym slowie) tylko nie
                  wykrzykiwanie o sprawiedliwosci spolecznej, gdy tak naprawde chodzi o zwykly
                  socjalizm.

drogi gorniku (zwany rowniez przez siebie samego gurnikiem) o jakiej
                  sprawiedliwosci bredzisz?
                  czego ma ona dotyczyc?
                  i dlaczego Tobie ma sie nalezec cos wiecej niz innym ludziom?
                  dlaczego inni ludzie, w takiej samej sytuacji jak Ty i koledzy, maja nie dostac
                  renty, a Ty, tylko z tej racji, ze jestes BYLYM gornikiem masz ja dostac?

na tym wlasnie polega sprawiedliwosc, ze roznych ludzi w takim samym stanie
                  faktycznym traktuje sie tak samo. nie nalezy sie innym renta - nie nalezy sie i
                  Tobie (choc znajac nasze panstwo i wiedzac, ze zblizaja sie wybory rzeczywiscie
                  mozecie te renty dostac)

a teraz cos jeszcze.
                  przypomne Ci (bo z pamiecia u Ciebie roznie), ze jakos w latach 70 i 80 kiedy
                  inni ludzie w sklepach nie mogli nic kupic (bo nic w nich nie bylo), dla was
                  byly specjalne sklepy z ksiazeczkami G.
                  czy to bylo zgodne ze sprawiedliwoscia spoleczna?
                  gdzie byles wtedy?
                  czemu nie protestowales, ze inni nie moga w tych sklepach kupowac?

bo bylo Ci dobrze!!!
                  13-tka, 14 -tka, 15-tka, wczasy w zakladowym osrodku, dodatki, ksiazeczka G...
                  a inni zeby w sciane. a do tego jeszcze to pieprzenie w przez komuchow o
                  ciezkiej pracy robotnika, chlopa i chlopo-robotnika...

kopalnie wegla w walbrzychu zawsze byly NIERENTOWNE (porownaj chocby wysokosc
                  pokladow w walbrzychu, a na gornym slasku), ich egzyzstencja byla uzasadniona
                  jedynie racjami politycznymi, ktore z ekonomia nie mialy nic wspolnego. do
                  kazdej wydobytej przez ciebie tony wegla trzeba bylo doplacac. musieli to robic
                  ludzie pracujacy w innych zawodach, a w zamian za to, ze do Was doplacali nie
                  dosc, ze nic nie dostawali, to jeszcze musieli znosic to, ze to Wy
                  byliscie "uprzywilejowa kasta".

szczesliwie teraz mamy gospodarke rynkowa i to co nieoplacalene sie likwiduje...
                  i szczesliwie kopalnie zlikwidowano i nie musimy juz do nich doplacac.

wracajac jeszcze do pracy na kopalani.
                  tak, byla to ciezka praca, jednak bez przesady. nie trzeba bylo do niej zadnych
                  wielkich kwalifikacji, a jedynie troche sily.
                  wybierali ja ludzie, ktorzy wiedzieli jakie przywileje sie z nia lacza i
                  wiedzieli ze mozna tam dobrze zarobic.
                  wiec nie rob teraz z siebie herosa. praca jak praca.
                  nie widze powodu, zeby dawac Tobie i innym gornikom jakies przywileje z powodu
                  bycia bylym gornikiem.

nadto odpowiedz mi jeszcze na jedno pytanie.
                  z jakiej to przyczyny, uzasadnionej sprawiedliwoscia spoleczna, Wy dostaliscie
                  odprawy wynoszace po kilkadziesiat tysiecy zlotych, a zwalniany lekarz,
                  pielegniarka, nauczycielka, slusarz, tokarz, informatyk etc. dostanie
                  kilkanascie razy mniej?
                  to jest sprawiedliowsc spoleczna?

i tak dostaliscie juz za duzo! za komuny, a takze teraz.
                  koniec nieuzasadnionych przywilejow!
                  wiec nie zawracaj glowy, tylko wez sie do roboty.

pzdr
                  jt

ps.a poza tym uwazam, ze Kartagina winna byc spalona, a Kaczory nalezy oddac do
                  zoo...
                  • Gość: ri Re: dosyc tych bzdur!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 16:45
                    Czy to jest najwazniejsze jak sie pisze.Jaka sprawiedliwosc -dlatego ze
                    pracowalismy po 12 godzin na okroglo nawet w niedziele nie bredz ze to jest
                    letka praca proponuje prace w bieda szybach.Renta - to nie ja wyslalem sie na
                    rente jak widzisz mam 25 lat pracy.Powinenem byc na emerturze ale dlaczego nie
                    jestem.To jest wlasnie sprawiedliwosc spoleczna.Praca w szkodliwych warunkach
                    jest taka ustawa.Mysmy sie wywiozwli wobec Panstwa mamy staz pracy.Ksiazeczki
                    g - jak piszesz pracuj w swieta i niedziele nikt sie nie pytal czy nato sie
                    zgadzaja czeb bylo isc do pracy.Ine zaklady tez mialy wczsy nam potrocano z
                    pensj po zamknieci kopaln mimo ze byly kopione osrodki za nasze pieniodze to
                    zostal sprzedane amy nic z tego nie mielismy tak samo w budownictie gornicy
                    wplacali pieniodze na budowe swich mieszkan zakladowych dzis sa
                    spuldzielcze.Nie rentowne kopalnie ale przes pewin czas Walbrzych slynal ze
                    wegiel ten byl wysoko kaloryczny dlatego byl koksownie.Widac ze nie znasz
                    sprawy a sie wypowiadasz.
                    • Gość: jt buhaha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 17:11
                      nawet mi sie nie chce do tych bzdur ustosunkowywac...

>byly kopione osrodki za nasze pieniodze
                      jakie Wasze! nie wasze tylko Panstwowe!!

>po 12 godzin na okroglo (...) pracuj w swieta i niedziele
                      kazdy sobie sam wybieral prace. nikt Cie nie zmuszal do pracy w kopalni

> to jest letka praca
                      ja tego nie powiedzialem, ale jak pisalem - nie chciales nie musiales tam
                      pracowac

> Nie rentowne kopalnie ale przes pewin czas Walbrzych slynal ze
                      > wegiel ten byl wysoko kaloryczny dlatego byl koksownie

i co z tego skoro. przez te pieprzone koksownie caly w-ch byl zasmrodzony.
                      walbrzyskie kopalnie byly najgorsze w polsce. a kalorycznosc wegla wcale tego
                      nie rekompensowala, koszt wydobycia byl olbrzymi.

na marginesie, wiesz ile kosztuje wydobycie wegla w australii albo w chinach??

pzdr
                      jt
                    • Gość: znudzony Re: dosyc tych bzdur!!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.06.05, 20:42
                      Gość portalu: ri napisał(a):

> jak widzisz mam 25 lat pracy.Powinenem byc na emerturze ale dlaczego nie
                      > jestem.

Dlatego, ze masz dopiero 49 lat o czym juz pisales setki razy, gurniku.
                      Dlaczego ja mam zapier...lać 20 lat dlużej od Ciebie?
                  • Gość: * Re: dosyc tych bzdur!!! no właśnie..... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.06.05, 20:11
                    Gość portalu: jt napisał(a):
                    no nie tego juz dosc!
                    ========
                    ‘’jt’’ masz w 100% racje przedstawiając przywileje górników, jest to oczywiste
                    tyle tylko że... do końca nie piszesz prawdy...
                    Oni nie byli pieszczochami władz PRL-u tylko dlatego, że władzom ówczesnym tak
                    się podobało, ale dlatego że dzięki ich pracy (w soboty i w niedziele a także
                    jak mi kiedyś opowiadał kolega 2-krotnie w sobotę, rano i na nockę) Polska
                    otrzymywała odpowiednią ilość dewiz(dolarów). Dzięki tym dewizom utrzymywano
                    wiele przedsiębiorstw państwowych (obecnie już zapewne nieistniejących) , a
                    także wiele Urzędów.
                    Nie zapominaj również, że dzięki górnikom zlikwidowano problem nadprodukcji
                    drogiego węgla w Wielkiej Brytanii, to dzięki polityce PRL-u (zdobywanie dewiz
                    za wszelką cenę) premier WB pani Thaczer przeprowadziła w swoim kraju wielką
                    reformę® górnictwa.
                    Czy jest w tym wina górników polskich? Oczywiście, że nie.
                    Kłania się socjalistyczna ekonomia, Twoje słowa, a także tych głodujących
                    górników powinny być skierowane do byłych decydentów PRL-owskich, którzy
                    zapewne mają niezłe emerytury a być może również renty.
                    I nie zapomnij, że spadkobiercą PZPR-u jest SLD, sami o tym głoszą. Wnioski
                    same się nasuwają...
                    Trudno do ‘gurnika’’ mieć pretensje...ON czuje się po prostu oszukany...
                    Kiedyś Oni pracowali na to żebyśmy My mieli trochę ochłapów pańskiego (PZPR-u)
                    stołu więc przynajmniej jak nie chcemy im pomóc to nie przeszkadzajmy im...

PS.
                    A poza tym uważam, ze PRL powinien być osądzony, a Jaruzelskiego należy oddać do
                    do muzeum Lenina w Moskwie
                    • Gość: jt nie mylmy dwoch roznych systemow walutowch :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 20:30
                      > Oni nie byli pieszczochami władz PRL-u (...) Urzędów.

koszt wydobycia - 100, zysk - 10... jakie dewizy? co utrzymywano? skoro wszyscy
                      do tego interesu doplacano (przynajmniej w walbrzychu; nie mylmy koplani
                      gornoslaskich gdzie pracowaly (pracuja) olbrzymie maszyny z pokladami wysokosci
                      kleczacego gornika w w-chu)?

wiem, ze w "Misiu" tez jest teoria o niemyleniu dwoch roznych systemow
                      walutowch, ale nie mozna tego typu wywodow traktowac serio.

> Nie zapominaj również, że dzięki górnikom zlikwidowano problem nadprodukcji
                      > drogiego węgla w Wielkiej Brytanii, to dzięki polityce PRL-u (zdobywanie
                      dewiz
                      > za wszelką cenę) premier WB pani Thaczer przeprowadziła w swoim kraju wielką
                      > reformę® górnictwa.

w anglii zlikwidowano to stawiajac m.in. na energie z elektrowni atomowych i
                      wegiel eksportowany, ale z australii (tam wegiel kamienny wydobywa sie
                      odkrywkowo!!!)

> Kłania się socjalistyczna ekonomia,

100% racji

> I nie zapomnij, że spadkobiercą PZPR-u jest SLD, sami o tym głoszą. Wnioski
                      > same się nasuwają

??? tego fragmentu nie rozumiem? jakie wnioski maja mi sie nasunac??

> Trudno do ‘gurnika’’ mieć pretensje...ON czuje się po prostu
                      > oszukany...

ja tez czuje sie oszukany, jak widze ile z mojego ZUSu zzeraja wyludzone renty

szanowny gornik niech sie obudzi. minelo 15 lat od upadku komunizmu. teraz mamy
                      kapitalizm i nie widze powodu dla ktorego caly czas jestem zmuszany do placenia
                      haraczu na zus, tylko dlatego, ze w polsce jest kilka razy wiecej "rencistow"
                      niz w innych panstwach europy...

> Kiedyś Oni pracowali na to żebyśmy My mieli trochę ochłapów pańskiego (PZPRu)
                      > stołu więc przynajmniej jak nie chcemy im pomóc to nie przeszkadzajmy im...

z tym sie nie zgadzam, ale kazdy niech pozostanie przy swoim.

uwazam ze to m.in. przez koplanie, huty i inne cuda socjalizmu wszyscy inni
                      mieli mniej...

pzdr
                      jt

ps. a poza tym uwazam ze Giertycha jr. nalezy umiesci w Stroniu, a jego starego
                      w Tworkach...
                      • Gość: * Re: nie mylmy dwoch roznych systemow walutowch :) IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.06.05, 21:46
                        koszt wydobycia - 100, zysk - 10... jakie dewizy? co utrzymywano? skoro wszyscy
                        ======\===
                        mylisz ekonomię socjalistyczną z ekonomią rynkową...
                        =======[=
                        > w anglii zlikwidowano to stawiajac m.in. na energie z elektrowni atomowych i
                        > wegiel eksportowany, ale z australii (tam wegiel kamienny wydobywa sie
                        > odkrywkowo!!!)
                        =============
                        zanim postawiono na na elektr. atomowe dogadano się z Jaruzelskim na okres
                        przejściowy w d większej dostawie węgla kamienn,--odsyłam do statystyk
                        ===========
                        ja tez czuje sie oszukany, jak widze ile z mojego ZUSu zzeraja wyludzone renty
                        =======
                        Naszego zusu nie ma ..bo kasy nie ma , nasze składki zusowskie ida na obecnych
                        emerytów( a kto będzie płacił na moje :(
                        =======
                        kluczowa teza-
                        > uwazam ze to m.in. przez koplanie, huty i inne cuda socjalizmu wszyscy inni
                        mieli mniej
                        Gdyby nie kopalnie, huty i inne cuda pewnie jedlibyśmy kończynę albo tylko
                        pokrzywkę parzoną jak w Korei- dlatego PRL trzeba było obalić -
                        • Gość: jt w jednym sie zgadzamy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 22:07
                          > PRL trzeba było obalić -
                      • Gość: * ps : zgadzam się IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.06.05, 21:49
    • Gość: taxi-driver Re: o gornikach glodujacych IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.06.05, 20:37
      pressforum napisał:

> 30 czerwca mężczyźni mają zostać dodatkowo przebadani w
      > Instytucie Medycyny Pracy w Sosnowcu. Koszt wyjazdu b. górników ma
      > sfinansować Zakład Ubezpieczeń Społecznych, który odebrał im świadczenia.
      >
      A jedźcie taryfami, niech ZUS doplaci troche do tego interesu, hahaha :)
      • Gość: piszacy inaczej Re: o gornikach glodujacych IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 27.06.05, 06:42

> w anglii zlikwidowano to stawiajac m.in. na energie z elektrowni atomowych i
        > wegiel eksportowany, ale z australii (tam wegiel kamienny wydobywa sie
        > odkrywkowo!!!)
        ====
        chciales napisac chyba importowany
        skoro stawiali na tania energie to i na tani wegiel importowany
        jak widzisz nie jestes alfa i omega
        • Gość: jt Re: o gornikach glodujacych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 10:37
          > chciales napisac chyba importowany
          tak, masz racje "truten", przejezyczylem sie (przepisalem, nie wiem jak to
          napisac)

> jak widzisz nie jestes alfa i omega
          nigdy tak niue mowilem

pzdr
          jt
          • Gość: Szpilka Do jt IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 28.06.05, 19:53
            Twoja wypowiedź jest pozbawiona w większej części rozumowania logicznego.
            Piszesz np., że były górnik nie musiał pracować ciężko w kopalni. Oczywiście,
            ze nie musiał. Idąc twoim tokiem myślenia, nikt nie musiał, skutkiem czego nie
            musiały istnieć kopalnie. To jest bzdura. Tu nie ma kwestii musiał - nie
            musiał. Pracował ciężko i kopalnie wówczas przynosiły zysk (patrz gospodarka
            energetyczna kraju lat 50-90 - dane statystyczne).
            Piszesz, że nie musiał też pracować w soboty i niedziele. Oczywiście nie musiał
            i nie musiał mieć np. pralki, tylko mógł prać na tarze, lub kuchenki, tylko
            gotować na kuchence kaflowej. Ale pracował w soboty i niedziele, bo tylko tak
            mógł żyć na przyzwoitym poziomie i nie on to wymyślił tylko szanowne zwiazki
            zawodowe, na co zezwoliły ówczesne władze.
            Wiem co cię boli. To, ze ty musisz długo pracować, a on walczy o to by nie.
            Przyznam, ze mnie to też boli. Ale nie on sam sobie przyznał rentę zawodową
            tylko lekarz orzecznik. Nagle okazuje się, ze jets zupełnie zdrowy.
            Fakt, że kopalnie stały się nierentowne z powodu rozwoju technologii energii
            alternatywnej, nie może być powodem 'najeżdżania' na człowieka, który naprawdę
            ciężko pracował. Jeśli trzeba było zamknąć kopalnie, trzeba było pomyśleć co
            zrobić z tysiącami osób, które wylecą na bruk. kto to miał zrobić?
            Niedobrze jest przyznawać wszystkim renty jak leci, ale też niedobrze jest
            ludzi wyrzucać na bruk jak śmieci i zostawić ich sobie samym. To są ludzie
            przeważnie starsi, niezbyt dobrze wykształceni, nie majacy szans znaleźć pracy
            z ich chorobą zawodową.
            Ku twojej informacji nie jestem, nie byłam związana z kopalnią.
            • Gość: jt do Szpilka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 20:12
              > Twoja wypowiedź jest pozbawiona w większej części rozumowania logicznego.
              > Piszesz np., że były górnik nie musiał pracować ciężko w kopalni.

pisze, ze w ogole nie musial tam pracowac; co nie znaczy, ze jak juz tam
              pracowal, to nie mial robic tego dobrze, albo tak jak mu kazali.

> Pracował ciężko i kopalnie wówczas przynosiły zysk (patrz gospodarka
              > energetyczna kraju lat 50-90 - dane statystyczne).

prosze przytocz; bo ja moge powiedziec tak samo: przynosily strate (patrz
              gospodarka energetyczna kraju lat 50-90 - dane statystyczne).
              byl to fikcyjny zysk istniejacy na papierze.

> Ale pracował w soboty i niedziele, bo tylko tak
              > mógł żyć na przyzwoitym poziomie i nie on to wymyślił tylko szanowne zwiazki
              > zawodowe, na co zezwoliły ówczesne władze

???

> Wiem co cię boli. To, ze ty musisz długo pracować, a on walczy o to by nie.

ja czuje sie b.dobrze, nic mnie nie boli i czuje sie b. dobrze;
              nikt mnie do niczego nie zmusza i niczego mi nie nakazuje;
              chce tylko rownego traktowania, a nie rozdawania przywilejow na prawo i lewo.

> Jeśli trzeba było zamknąć kopalnie, trzeba było pomyśleć co
              > zrobić z tysiącami osób, które wylecą na bruk.

a o zwalnianych lekarzach, nauczycielach, garncarzach kto mysli??
              gornicy i tak mieli lepiej od innych bo dostali m.in. b. wysokie odprawy,
              zasilki przedemerytalne, emerytury pomostowe...

> Ku twojej informacji nie jestem, nie byłam związana z kopalnią

ja tez nie.
              pzdr
              jt

ps. a poza tym uwazam ze Kartagina winna byc spalona, a Balcerowicz musi
              odejsc...
            • Gość: UOP Re: Do jt IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.06.05, 20:26
              Gość portalu: Szpilka napisał(a):

> Ale nie on sam sobie przyznał rentę zawodową
              > tylko lekarz orzecznik. Nagle okazuje się, ze jets zupełnie zdrowy.

I to może być ciekawe zagadnienie. Od dłuższego czasu trąbi się o tym, że to
              niesprawiedliwe zabierać górnikom renty, bo są chorzy. A może nie są? Może by
              tak zainteresować się tymi lekarzami, którzy (być może za łapówkę) wysyłali
              kopaczy na renty, co? Mówię poważnie.
              • koza16 Re: Do jt 28.06.05, 23:07
                Renta nie nalezy sie kazdemu kto jest chory!!! Gdyby tak bylo niemal kazdy
                bylby na rencie. Renta nalezy sie osobom niezdolnym do ZADNEJ pracy.
                Ewentualnie czasowa renta na okres przekwalifikowania i szukania pracy.
                A co do lekarzy orzecznikow to UOP ma racje!
                • Gość: ii Re: Do jt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 15:14
                  Sluchaj nie moge sie pogodzic z waszymi wypowiedzami po prostu nasze PANSTWO w
                  imie prawa pozbawia tych ludz srodkow do zycia ja twierdze ze mam 25 lat pracy
                  u nas na tej ulicy maja gornicy emertury od 22 lat.To dlaczego nie moglem
                  przejsc na emerture skoro mam wypracowana lata pracy lub na urlop
                  gorniczy.Musze skonczyc 59 lat.To dlaczego wyslano ich na te renty skoro ma
                  staz pracy.Tak samo mowia nam w sadzie pracy nikt nie bierze pod uwage ze my
                  mamy staz pracy to faktycznie musi byc cos nie porzadku z tymi
                  rentami.Twierdzimy ze WAlbrzycha ktos bardzo korzysta z tej sytulacji.Wraz z
                  utrata renty gornicy nie maja placonego deputatu weglowego.Awdowy po gornkch
                  tak.
                  • Gość: * Zabrać wdowom po górnikach deputat węglowy IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.06.05, 17:54
    • Gość: * sory że 2 raz...Skiba jest The best..... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.06.05, 18:14
      www.tygodnik.walbrzyski.pl/index?Act=show_doc&id_doc=6180
      • Gość: mi Re: sory że 2 raz...Skiba jest The best..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 15:41
        Skiba co on chce osiagnac w ten sposob.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka