Dodaj do ulubionych

Walesa w USA

IP: *.proxy.aol.com 30.09.01, 18:57
W nadchodzaca sobote , Lech Walesa , spotka sie z publicznoscia w jednej z
najbardziej prestizowej uczelni w USA - VILLANOVA UNIVERSITY.
Temat odczytu: "Democracy for new Millenium".
Obserwuj wątek
    • sivasec Re: Walesa w USA 01.10.01, 11:58
      A skad masz takie informacje Olu??? Moze wyboierasz sie tam??? Ja bym sie
      chetnie wybral - nie koniecznie na to spotkanie ale ogolnie do Stanow.
      • Gość: Aleks Re: Walesa w USA IP: *.proxy.aol.com 01.10.01, 13:49
        sivasec napisał(a):

> A skad masz takie informacje Olu??? Moze wyboierasz sie tam??? Ja bym sie
        > chetnie wybral - nie koniecznie na to spotkanie ale ogolnie do Stanow.

Jak sie wybierzesz za Ocean - daj znac! Chetnie zapraszamy.
        • Gość: sivasec Re: Walesa w USA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.01, 14:03
          Wiesz Olu ze chetnie bym wpadl ale straszne problemy sa z wizą. Teraz to kazdy
          jest potencjalnym emigrantem.
          • Gość: Aleks Re: Walesa w USA IP: *.proxy.aol.com 01.10.01, 16:23
            Nie masz pojecia ile razy oddalabym wszystko, zeby byc w "wolnej" Polsce.
            Dzisiaj jest za pozno.. Wciaz jeszcze - i prawdopodobnie na zawsze,
            mysle i mowie najlepiej po polsku. Bycie emigrantem, to lata przestosowywania
            sie, akceptowania ochlapow i straszna teknota, ktora z poczatku zmienia sie w
            zlosc, potem w ciche poddanie sie.
            Nie snijcie, Polacy, o emigracji. Polska jest piekna i potrzebuje Was. Moja
            generacja zostala wyrzocona... i chociaz nie bylo latwo, Mysmy nie
            wyjechali "za chlebem" .
            Kennedy kiedys powiedzial " nie wazne jest co twoje Panstwo moze zrobic dla
            ciebie,- wazne jest to,co ty mozesz zrobic dla twojego Panstwa".
            Ja staram sie byc dobrym "ambasadorem" Polski. Ty- wybrales sobie o wiele
            trudniejsza role - zmuszasz ludzi do myslenia!
            Nikt nigdy nie powiedzial, ze demokracja to dobrobyt. Ale wolnosc slowa i
            mysli, wolnosc spotykania sie, wolnosc wiary, itd.. jest czyms, na co nie ma
            ceny.
            Powodzenia...
            • Gość: sivasec Re: Walesa w USA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.01, 16:39
              Nie wiem Olu czy mnie dobrze zrozumialas. Ja nie mialem na mysli wyemigrowania
              tylko wyjechania na wycieczke do Stanow. Do tego trzeba wizy ale z zalatwieniem
              jej sa duze klopoty i sporo czasu. Tym bardziej ze nikogo tam nie mam. A tak na
              marginesie to myslisz moze o odwiedzeniu Polski??? i kiedy ostatnio tu bylas???
              • Gość: Aleks Re: Walesa w USA IP: *.proxy.aol.com 01.10.01, 17:37
                Odwiedzilam Polske w 1999 - pierwszy raz po 28 latach! Bylam zachwycona
                zmianami politycznymi, chociaz rola kosciola w Rzadzie wydala mi sie zbyt silna.
                Fizycznie - widzialam systematycznie odnawiane ( z ogromna wiedza) stare
                bydynki, widzialam nowe budownictwo, widzialam duzo malych przedsiebiorstw,
                wolna prase, banki. Widzialam "normalnych" ludzi - nie przestraszonych.
                Polska jest piekna - ale znowu bardzo mloda... Trzeba bedzie pokolenia, zeby
                wyzwolic sie z poprzednich wezlow.
                Odwiedze, jak bede mogla. Mam nadzieje, ze w ciagu nastepnych dwoch lat.
                Czy reprezentujesz jakas organizacje,grupe, zawod (?) cos, co mogloby byc baza
                do wymiany kulturalnej...To inny rodzaj wizy.
                • Gość: Patriota Re: Walesa w USA IP: *.chello.pl 02.10.01, 09:03
                  No z tą zbyt silną (Twoim zdaniem) rolą Kościoła w Polsce to bardzo
                  przesadziłaś ! Obraziłaś 99,9 % Polskiego Narodu !!!
                  Jak widać komuna szerzy się i w USA ! Ale my z wami zrobimy porządek !!!
                  Precz z komunom !
                  Sivasec przyjacielu nie gadaj z tom czerwonom !
                  PS
                  Sivasec - spotykamy się jak zwykle jutro o 17:00 ?
                • Gość: sivasec Re: Walesa w USA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.01, 11:42
                  Gość portalu: Aleks napisał(a): > Czy reprezentujesz jakas organizacje,grupe,
                  zawod (?) cos, co mogloby byc baza
                  > do wymiany kulturalnej...To inny rodzaj wizy.

W zadnej organizacji nie jestem, a zawodowo to poligrafia z praktyki i
                  wyksztalcenia. w sumie w kulturze czesto grzebie choc by skladajac gazety ale
                  zeby uczestniczyc czynnie w organizacji to nie. Masz moze informacje co do tej
                  wizy i jakie sa zasady jej otrzymania - jakie wymagania trzeba spelnic???

• Gość: Aleks Re: Walesa w USA IP: *.proxy.aol.com 02.10.01, 17:10
                    Czy masz mozliwosc otrzymania komputerowej korespondencji w innym,
                    bardziej "neutralnym" miejscu, gdzie moglabym Ci przekazac moj adres? Ze
                    zrozumialych wzgledow - nie chce go podac tutaj.
                    Jest duzo mozliwosci. Zawod litografa jest bardzo ceniony - czy nalezysz do
                    jakiegos Zwiazku Litografow?
                    • Gość: Patriota Re: Walesa w USA IP: *.chello.pl 03.10.01, 09:53
                      Aleks - Już powiadomilem kogo trza. Sivace przyjacielu ona chce sprzedać Cię do
                      burdelu !!!!!
                      • Gość: Mecenas Re: Walesa w USA IP: *.dialup.medianet.pl 03.10.01, 13:49
                        Gość portalu: Patriota napisał(a):

> Aleks - Już powiadomilem kogo trza. Sivace przyjacielu ona chce sprzedać Cię do
                        >
                        > burdelu !!!!!

Może się Patriota k...wo od.....lisz od tego forum i razem z Sivasecem spadniesz
                        na ryj !!!!!!!!!!!!!!!!

• sivasec Re: Walesa w USA 03.10.01, 15:48
                      Gość portalu: Aleks napisał(a):

> Czy masz mozliwosc otrzymania komputerowej korespondencji w innym,
                      > bardziej "neutralnym" miejscu, gdzie moglabym Ci przekazac moj adres? Ze
                      > zrozumialych wzgledow - nie chce go podac tutaj.
                      > Jest duzo mozliwosci. Zawod litografa jest bardzo ceniony - czy nalezysz do
                      > jakiegos Zwiazku Litografow?

Dzieki Co Olu za info i bedzie tak jak proponujesz czyli pogodamy poza forum - do
                      zobaczenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka