Dodaj do ulubionych

NWW- coż za kryptorekelamówka

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.08.06, 20:24
www.nww.pl/artykul.php?artykul=4529&s=2
To z dzisiejszego wydania.Sprostowanie -Pan Tutaj nie jest socjologiem,o ile
wiem ,jest historykiem.Dla NWW jednak to bez znaczenia,jak i cała wazelina w
wykonaniu amerykańskiej "gwaiazdy" Mykytyszyna.A w dodatku o turystyce co na
ostatniej stronie - reklamówka zamku Książ.No dzięki - super marketing,ja nie
wiedziałem,że tem zamek tuż tuż...Zajrzałem do archiwum NWW i TW - prawie nie
ma wydania bez notki,czu artykułu o tym Panu.Albo jest tak dobry,albo ma tyle
kasy - tylko czy to jego kasa - aby płacić za te sponsorowane gnioty.
Obserwuj wątek
    • Gość: myslak socjolog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 22:24
      dr Jerzy Tutaj
      Dyscypliny KBN: socjologia
      Specjalności: religia i religijność na polskich pograniczach, socjologia religii

Rozprawa doktorska: - System społeczny w doktrynie buddyjskiej na tle historii
      Indii, Uniwersytet Wrocławski; Wydział Nauk Społecznych, 1998

bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/osoby/94000/o94022.htm
      • Gość: :) Re: socjolog IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.08.06, 10:34
        oczywiście ze socjologia. Nie wiem dlaczego przyczepiłes się do niego to
        akurat jeden z mądrzejszych ludzi w Wałbrzychu. Studiował chyba jeszcze coś w
        Gdańsku myslałem że politologię
        • Gość: gość Re: socjolog IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.08.06, 11:46
          Tutaj najmądrzejszy? Hehe..to zapytajcie studentów albo pracowników zamku.
          Facio z braku konkurencji- to chyba jedyny doktor w W-chu - uważa się za guru.
          • Gość: :) Re: socjolog IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.08.06, 11:49
            Spytałem studentów i potwierdzają moją opinię. Akurat jego wykłady są rzeczowe
            i zawieraja wiele faktów. PAJACU
            • Gość: gość Re: socjolog IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.08.06, 12:14
              haha..jakich studentów?? dr Tutaj od kilku lat nie prowadzi żadnych wykładów
              mądralo
              Co to - zawiązało się towarzystwo obrony wałbrzyskiego guru?
              A może to wy też należycie do tej grupy wazeliniarzy wałbrzyskich?
              • Gość: :) Re: socjolog IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.08.06, 12:27
                doskonale wiem że nie wykłada w tej chwili, rozmawiam właśnie z jego studentem
                i potwioerdza moją opinie. A moze ktoś nie rozumiał jego wykałdów jak Twoi
                kolesie ...
                • Gość: Paweł Szpur Re: socjolog IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.08.06, 12:50
                  Widzę, że również zaintrygowała Was sprawa wywiadu z dr. Tutjem. Mnie też to
                  „poruszyło” ale od strony merytorycznej, wypowiedziałem dziś swoje zdanie na
                  temat listy wyborczej NWW, teraz mam zamiar napisać list otwarty do redakcji NWW
                  w związku z tym wywiadem, jeżeli Was to interesuje opublikuję go na tym forum.
                  Wywiad ten naprawdę mnie „wkórzył”!
                  • Gość: jeszcze czytelnik do Pana Pawła IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.08.06, 13:05
                    Szanowny Panie Pawle,szanuję to,że się Pan podpisał,ja chciałbym,ale ..właśnie
                    w naszym wałbrzyskim światku ja jeszcze nie mogę.
                    Proszę niech Pan opublikuje ten list na forum.Widać,że jest Pan osobą rzeczową.
                  • wielgus71 Re: socjolog 15.08.06, 13:38
                    Hmmm - czytam, czytam, czytam - i moze przerasta on mozliwosci mojej percepcji -
                    - ale nie widze tu ZADNEJ tresci merytorycznej. I tak jak nie dziwi mnie to w
                    przypadku pana Mykytyszyna - to po paszkwilu "muzealnym" kolejny jego gniot -
                    dziwi mnie bardzo postawa samego bohatera atrykulu. Firmowanie swoim nazwiskiem
                    czegos, co nawet w kolorowej prasie kobiecej znalazloby sie na przedostatniej
                    stronie po reklamie karmy dla psow chyba nie przynosi chwaly nikomu. Szkoda ze
                    usunieto watek o naszych gazetach - bo ten artykul bylby doskonala ilustracja
                    do naszej rozmowy.
          • Gość: hihi Re: socjolog IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.08.06, 11:59
            no ty dla mnie guru nie jestes hihihi wolę Tutaja ... Tym bardziej jesli
            piszesz że jest jedynym doktorem więc ty do nich nie należysz.
            • Gość: ?? Re: socjolog IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.08.06, 12:59
              A co was tak zdenerwowało mozecie odpisać ... ???
              • Gość: Paweł Szpur Re: socjolog IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.08.06, 13:09
                Sposób w jaki np. dr.Tutaj opisuje dlaczego Wałbrzyszanin jest mniej szczęśliwy
                od Wrocławianina i mija się z "moim zdaniem" pierwszym i najwarzniejszym
                czynnikiem jakim jest ekonomia oraz co za tym idzie egzystencja.
                • Gość: lopez ten wywiad to niezla wazelina hahaha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 14:11
                  swoja drogą mam naprawde zle zdanie na temat sudentow i poziomu WSzZiP. kto tam
                  uczeszcza - kazdy widzi hehe. w moim otoczeniu panuje stwierdzenie ze ta szkola
                  powinna sie nazywac Walbrzyszka Wyzsza Szkola Magii i Cudow - takie kolki sie
                  tam bronia.
                  • Gość: TT Re: ten wywiad to niezla wazelina hahaha IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.08.06, 14:34
                    Troche dziwne te wasze wpisy. Ja się zgadzam z Tutajem, nic złego nie napisał
                    a właśnie jego opinia na temat wałbrzyszan wydaje mi się spójna i logiczna.
                    Chyba on jako jedyny przeprowadzał badania na temat Wałbrzyszan a nie wy jak
                    sądzę. Forum jest tego dobrym przykładem - ile jadu wlaliście tutaj, niemal
                    każdego krytykujecie. Wałbrzyszanie w większości to zakompleksieni awanturnicy
                    tak uważam i to widać gołym okiem. Nie zgadzam sie natomiast z wywodem Pawła
                    Szpura w płatnej rubryce "moim zdaniem" w 30 minutach.
                    • Gość: Paweł Szpur tekst listu do NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.08.06, 17:12
                      Napisałem e-mail do Tygodnika NWW z takim oto tekstem, który jest poniżej:
                      Zwracam się do Państwa,z prośbą o opublikowanie w gazecie listu który jest
                      załącznikiem do ininejszego e-maila. Uważam, że wywiad jest formą autoreklamy, a
                      nie kąkretną rozmową nad meritum sprawy jakim jest "szczęscie i poczucie
                      wartości przez wałbrzyszan". Jeżeli tekst w pełni nie ukaże się w kolejnym
                      wydaniu gazety będzie to wówczas świadectwem na to co społeczność mówi na temat
                      państwa dziennika.
                      Z wyrazami szcunku Paweł Szpur
                      Do redakcji „Nowych Wiadomości Wałbrzyskich”. W związku z wywiadem, który
                      został opublikowany w Państwa Tygodniku o numerze 33 (443) z dnia 14 VIII 2006
                      roku, na stronach 16 i 17 obudziła się we mnie kontrowersja co do dej publikacji.
                      Po pierwsze zdziwił mnie fakt, że autor Pan Mateusz Mykrytyszyn prowadzi
                      wywiad z dr Turajem w sposób bezpośredni – mam tu na myśli takie zwroty jak: „
                      zajmujesz się…”, „mówisz o….” . Jeżeli miał to być obiektywny wywiad, a relacje
                      pomiędzy dwoma Panami są nawet bardzo bliskie, to i tak moim zdaniem powinien
                      być zachowany dystans i kanon prowadzenia wywiadu, a pytania powinny zadawane
                      być przez zwrot „Pan”, czy też „…uważa Pan….”, „ Pana zdaniem….”.
                      Po drugie co najważniejsze gdzieś w granicach trzeciego pytania zagubiono temat
                      i meritum sprawy jakim jest „mniejsze poczucie szczęścia przez Wałbrzyszan.”
                      Odnoszę się z całym szacunkiem dla dr Tutaja, ale uważam, że minął się On w tym
                      wywiadzie z prawdziwym powodem dlaczego nasze poczucie wartości jest niższe w
                      stosunku do Wrocławian. Podstawowym wyznacznikiem jest tutaj ekonomia oraz to
                      ile zarabiają wałbrzyszanie. Kolejnym czynnikiem jest to, że nasze miasto jest „
                      szare” chodzi mi o to, że przez kilka ostatnich kadencji władze miasta nie dbały
                      i nie dbają o infrastrukturę, dlatego też drogi nie nadają się do jakiejkolwiek
                      jazdy samochodem. Jak nikt nie wierzy – wystarczy zapytać taksówkarzy?
                      Łato mi pisać o społeczeństwie Wałbrzyskim, ponieważ w mojej pracy zawodowej na
                      co dzień mam kontakt ze społecznością miejską, a dzięki temu słucham wielu opinii.
                      Wracając do meritum sprawy wystarczy zwrócić uwagę na to, że kto tylko ma okazję
                      to wyjeżdża z Wałbrzycha. Czy gdyby żyło „mu” się dobrze i był szczęśliwy to by
                      stąd wyjechał?” A studenci ? ( sam muszę dojeżdżać do Wrocławia żeby kończyć
                      studia) Jak tylko nadarzyła się okazja to zlikwidowano filię Akademii
                      Ekonomicznej, ciekawe która szkoła wyższa „poleci” za nią? Jak młodzi ludzie
                      opuszczą to miasto to zostanie garstka „emerytów” i nikt więcej. Wówczas nasze
                      miasto będzie przypominało Brytyjskie miasto Scheffild (zamknięto w nim
                      kopalnie), a moglibyśmy przecież aspirować do stworzenia w naszym regionie coś w
                      stylu Bawarii. Mało dba się o zapewnienie rozrywki mieszkańcom, nie mamy
                      stadionu, ani nie jesteśmy graczami choćby Drugiej Ligii ( o koszykarzach nie
                      mówię bo to chluba miasta). Brak obiektów sportowych i rekreacyjnych. Każda
                      władza o tym mówi, a nikt tego nie wciela w życie. Po przez fakt wpuszczenia
                      tylu marketów do miasta widać jak miasto zaczyna dzielić się na „bogatszą”
                      północ i „biedniejsze” południe, a sam rynek już po godz. 16 zamiera.
                      Wystarczy zapytać o opinie tych, którzy na co dzień pracują w marketach co o
                      Wałbrzychu sądzą i ja wygląda ich życie? Młodzież nie ma popołudniu co z „sobą
                      zrobić”, stoją w bramach, i brakuje im aspiracji do życia , a w nocy bazgrolą
                      farbą po murach! Już nie wspominając o braku nocnych autobusów.
                      Brakuje również pomostu pomiędzy samorządem, a mieszkańcami. Włodarze po
                      wyborach odcinają się od społeczności i tylko „grają pod publiczkę” przed wyborami.
                      Natomiast wrocławianin żyje innym tempem. Łatwiej znaleźć mu pracę, ma wyższe
                      zarobki i zapewnione rozrywki. Od kilku lat Wrocław jest w nieustannym remoncie
                      infrastruktury, a władza miejska dba o wizerunek Miasta nie tylko w Polsce, ale
                      i również na arenie międzynarodowej.
                      To co hamuje nas przed rozwojem, a co za tym idzie poprawą bytową mieszkańców i
                      podniesieniem poczucia własnej wartości to bark szybkiego połączenia z
                      Wrocławiem ( mam na myśli dwupasmową drogę ekspresową i kolej, która pokonuje
                      odcinek Wałbrzych – Wrocław w niespełna 50 minut.).
                      Wystarczy spojrzeć na budżet miasta, że gro jego wydatków to dofinansowanie
                      pomocy społecznej (w tym dodatki mieszkaniowe) 68 824 730 PLN, gdyby mieszkańcy
                      Wałbrzycha „godnie” zarabiali ta kwota byłaby dużo mniejsza.
                      Tak więc istotą poczucia szczęścia i własnej wartości są warunki bytowe
                      mieszkańców i ogólna „kondycja” miasta, a nie wąchanie kwiatów, życie w
                      harmonii. Takie filozoficzne „wywody”, które sięgają do Arystotelesa w
                      dzisiejszych czasach to po prostu śmieszna kpina!
                      Zwracam się w tym miejscu do dr Tutaja! Pamiętam Pana jeszcze jako student i
                      wiem, że zawsze na pierwszym miejscu stawiał pan właśnie studenta! Dlatego też
                      bardzo proszę aby stawiał Pan na pierwszym miejscu osobę, a nie byty
                      niematerialne. Jest Pan światłą osobą i wiem, że zrozumie Pan o co mi chodzi
                      pisząc ten otwarty list. Obecnie pełni Pan funkcję Prezesa „Zamku Książ” i może
                      to sprawia, że jest pan odcięty od spraw dotykających mieszkańców Wałbrzycha
                      (punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia). Ale jest pan jednocześnie
                      socjologiem, który powinien merytorycznie podchodzić do takich tematów i nie
                      wdawać się w tego „typu” kiepskie wywiady. Nie chcę w tym miejscu umniejszać
                      Panu Doktorowi Turajowi, ale dać impuls do refleksji nad tym tematem.
                      Z wyrazami szacunku Paweł Szpur
                      • Gość: UOP Re: tekst listu do NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.08.06, 19:54
                        Gość portalu: Paweł Szpur napisał(a):

> Zwracam się do Państwa,z prośbą o opublikowanie w gazecie listu który jest
                        > załącznikiem do ininejszego e-maila. Uważam, że wywiad jest formą
                        > autoreklamy, a nie kąkretną rozmową

Doszłem do "kąkretów" i pszestałem dalej czytać. Obecnie umieram ze śmiechu :D
                        • Gość: a Re: tekst listu do NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 22:25
                          Doszedłem do "doszłem" i "pszestałem" i też umieram... ale z zażenowania...
                          • Gość: UOP Re: tekst listu do NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.08.06, 23:02
                            A najbardziej rozbawiają mnie takie sobie chłopki, którzy nie pojmują aluzji :D
              • Gość: szczęściarz Re: socjolog IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.08.06, 21:15
                Co to to szczęście budowane przez Tutaja na nieszczęściu innych?
                Niech opowie Tutaj lepiej jak traktuje ludzi kiedy nie widzą tego media.
                Ja mam małe poczucie szczęścia,że nie mam z nim już nic wspólnego.
                Facet otacza się wazeliniarzami i kropka.Odmienne zdanie = kłopoty.
                Tak to m.in. wygląda jego poczucie szczęścia.No i przynajmniej raz był szczery
                w tym artykule - w kwestii egoizmu czyt. ja Tutaj jestem egoistą tzn. cały
                świat musi się kręcić wokół mnie.
                • Gość: dziwne Re: socjolog IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.08.06, 22:34
                  Ja mam zupełnie inne doświadczenia związane z poznaniem tego człowieka. Uważam
                  że to mądry i porządny człowiek.
          • Gość: maja Re: socjolog IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 16:07
            A ty Gosciu to co, Alfa i Omega jesteś. Po pierwsze, forum nie powinno służyć do
            wyładowania własnych frustracji, po drugie, jak ty sadzisz że Tutaj to jeyny
            doktor z Wałbrzycha, to sam pajac jesteś
    • Gość: ludzio Re: NWW- coż za kryptorekelamówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 15:03
      Zastanawiam się ile musiał zarobić Mykytyszyn w USA jak na urlopie w Wałbrzychu
      dorabia pisząc do gazety.
      nadmieniam, że przyjechał na wakcje z AMERYKI ale cóz widać tak wygląda
      dorabianie >>>>>
      Dramat, Dramat słów brak prawie jak była Pani rzecznik prasowa ze starostwa
      DRAMAT
      • Gość: Ludzio 2 Re: NWW- coż za kryptorekelamówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 15:10
        Z tego co wiem, to Mykytyszyn pisze z samej potrzeby pisania i nie pobiera za
        swoje teksty wypłaty. dobrze poinformowany.
        • wielgus71 Re: NWW- coż za kryptorekelamówka 21.08.06, 00:35
          Pisze z potrzeby pisania - to moze niech sobie bloga pisze??? A NWW to
          publikuje z potrzeby publikowania - bo chyba nie z madrosci glowy...

Nieodmiennie przychodzi mi na mysl wiersz A. Waligorskiego, ktory pozwole sobie
          zacytowac.

Jan Dreptak, mierny literat w jednym z odległych województw,
          Studiował życiorysy innych znakomitych kolegów,
          Chcąc do nich się upodobnić w najmniejszych nawet rysach,
          Bo myślał: Żyjąc podobnie, będę podobnie też pisał.

Przeczytał o Hemingway'u, że zawsze pracował stojąc,
          Więc zaraz też zrobił sobie specjalny pulpit w pokoju,
          Ale długo stać nie mógł, ponieważ miał platfuska,
          Więc się przerzucił na system leżący Marcelka Prousta

I leżał ku rozpaczy żony na najpiękniejszej z otoman,
          I jeszcze w dodatku przeczytał, że Witkacy był podobnież narkoman,
          Więc powlókł się do apteki, a aptekarz Zenobi Wdowiak
          - Czym mogę służyć? - pyta. - Proszę coś szkodliwego dla zdrowia!

- Panie! - Wdowiak krzyknął ze strachem. - Taż to panu zapewne zaszkodzi!
          - Owszem, ale może coś mi przy tym wyjdzie, bo na razie nic mi nie wychodzi!
          Zrób pan dla mnie jakąś miksturkie, która wpędzi mnie w twórczą mękę!
          A aptekarz aż się nadął z dumy, że zostawia mu się wolną rękę...

Duch w nim zagrał odkrywczy a twórczy, wydał okrzyk radosny i dziki,
          Złapał szuflę i dawaj mieszać różne leki i specyfiki
          Tak jak szło: aspirynę, johimbinę, wazelinę, z pijawkami retortę,
          Papawerynę, rycynę, sklerosan, urosan i witaminę B-12 forte!

Wszystko utarł, spirytusem rozpuścił, wlał przez lejek do półlitrówki
          I zawołał: - Fertig, pij pan zaraz! Dreptak wypił i odpadły mu zelówki
          Potem z nosa mu buchnęły płomienie, wreszcie rzucił się na kasjerkę,
          Lecz już w biegu zgubił kolejno cztery palce. dwunastnicę i nerkę.

Ale wcale się tym nie przejął, zagrzmiał głośno, zakrzyknął: - hu ha!
          Przegryzł się przez sklepowy kontuar i po ścianie zaczął chodzić jak mucha,
          A następnie z piekielnym rabanem, wyciem. hukiem jak również zgrzytem
          Poprzebijał kolejno sześć pięter, błysnął, świsnął i wszedł na orbitę.

Wykrzykując: - Tu jestem! A kuku!
          ..ale jak ktoś nie ma do pisania iskry bożej,
          To żeby robił wokół siebie nawet nie wiem ile huku,
          To to mu proszę państwa i tak nic nie pomoże...
      • Gość: TSC Re: NWW- coż za kryptorekelamówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 09:02
        Nie twój psi interes ile Mektyszyn zarabia w USA i powód dla którego
        wypowiada się w tutejszych mediach. Nie zaglądaj do cudzej michy, pilnuj
        łańcucha i waruj przy swoich ochłapach.
        • Gość: ludzio Re: NWW- coż za kryptorekelamówka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 13:18
          a co tak cie irytuje może tobie coś odpalił w dolcach albo napisze kilka
          ciepłych słów na twój temat......... TSC miche jak masz to musi u ciebie być
          bardzo źle TSC
          • Gość: ??? Re: NWW- coż za kryptorekelamówka IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.08.06, 22:23
            Jak ty TSC możesz wypisywać takie bzdury i dodatkowo jak się nie wstydzisz.
            Chyba na stałe pomogłeś mi ukształtować negatywne zdanie o tym wszystkim a
            jeśli jesteś tym kim myślę to to wszystko jest godne politowania ...
            • Gość: TSC Re: NWW- coż za kryptorekelamówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 02:21
              Do (???)
              Zwisa mi Mekytyszyn tak jak zwisa mi NWW, TW, LPR, PKO, ZUS czy ZOO.
              Ale gdy ocieram się o prymityw nafaszerowany zawiścią jak kiszka stolcowa
              gównem, pragnący do tego być podziwianym z tego powodu, zbiera mi się na
              rzyganie.
              Ot, i powód mojej reakcji.
    • mgnac Re: NWW- coż za kryptorekelamówka 21.08.06, 19:35
      Panie Pawle,założę się ,że tego listu ani Panu nie wydrukowali,ani nie
      wydrukują.
      Pozdrawiam
      MG
      • Gość: Paweł Szpur Re: NWW- coż za kryptorekelamówka IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.08.06, 21:02
        No coż... Takie jest życie... Pozdrawiam P.Sz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka