Dodaj do ulubionych

Nowoczesny Prezydent

IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.09.06, 12:34
Który z kandydatów na prezydenta Wałbrzycha popiera i wspiera działalność
organziacji pozarządowych w tym mieście?
Obserwuj wątek
    • Gość: Rebel Yell Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.09.06, 12:39
      Zamiast nalewek liczysz na dotacje ?
      • Gość: Nordi Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.09.06, 12:53
        Myślę poważnie o dotacjach, które mogłyby spłynąć w następnych latach do
        Wałbrzycha i trochę rozruszać to miasto. Włodarz tego miasta powinien wspierac
        działalność III sektora.
        • Gość: Rebel Yell Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.09.06, 13:03
          A ja powaznie mowie ze czesc tych dotacji splywa do kieszeni zarzadow, wiec
          jezeli ma sie rozruszac Walbrzych w taki nieczytelny i watpliwy sposob, to
          lepiej wcale nim nie hustac.
          • Gość: Nordi Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.09.06, 13:23
            Pewnie jakaś część spływa, ale jak się patrzy na ogłoszenia w prasie i plakaty
            to sporo się dzieje: szkolenia, kursy, doradztwo itp. Lepiej jest starać się o
            środki z UE niż siedzieć z założonymi rękami. Kruczkowski na koniec kadencji
            powołał jakąś wątpliwą Wałbrzyską Radę Pożytku Publicznego i narazie nic nie
            zrobił. Nie wiem, który z kandydatów na prezydenta ma pomysł na współpracę z
            organizacjami pozarządowymi i co chce w tym temacie robić przez 4 lata. Może
            coś wiesz na ten temat?
            • Gość: Rebel Yell Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.09.06, 13:44
              Niestety nie moge pomoc i niestety nie moge sie z toba zgodzic. Historyjki w
              stylu "cos sie dzieje bo sa plakaty i kursy", to dla mnie wyrzucanie pieniedzy
              w bloto, no chyba ze inwestujemy w sektor poligrafii. Potrafisz podac jakies
              konkretne nie budzace watlpiwosci przyklady ? Tylko nie przyklady przewalania
              unijnej kasy pod haslami pomocy wszystkim potrzebujacym.

Nadal nie rozumiem dlaczego chcesz prezydenta, ktory wchodzi w uklady z
              dziwnymi instytucjami, zamiast szukac takiego ktory potrafi wyegzekwowac od
              swoich pracownikow to co nalezy. Czyli miedzy innymi wykorzystywanie unijnych
              dotacji, bo przeciez oplaconych urzednikow u nas pod dostatkiem.
              • Gość: Nordi Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.09.06, 13:58
                Jeśli chcesz poznać konkrety to wystarczy wziąć do ręki dzisiejszy Tygodnik
                Wałbrzyski, znaleźć ogłoszenia o szkoleniach finansowanych ze środków UE,
                wybrać któreś z nich i zadzownić. Wtedy dowiesz się co robią i dla kogo. Bez
                środków z UE nie byłoby tych szkoleń.
                Owszem masz racje, że Prezydent powinien egzekwować od swoich pracowników to co
                należy. Obecny prezydent w tej materii prawie nic nie zrobił. Oprócz spraw
                infrastrukturalnych, którymi zajmuje się Gmina, prezydent powinien interesować
                się sferą społeczną czyli szkolenia dla bezrobotnych, dla pracujacych,
                integracja osób niepełnosprawnych, itp itd i właśnie do tego potrzebna mu jest
                dobra współpraca z organziacjami pozarządowymi. Dlatego też sądzę, że powien to
                być bardzo ważny punkt programu wyborczego kandydata. Nie wiem jak Rosiakowa
                czy Bartolik, ale słyszałem, że dr Lubiński popiera takie działania i jeśli
                zostanie prezydentem to współpraca z organziacjami pozarządowymi będzie
                wyglądała właściwie.
                • Gość: Rebel Yell Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.09.06, 14:14
                  Zrobie ci darmowe szkolenie, bez srodkow unijnych.

Organizacja x otrzymuje 10 tys zl na swoj projekt. 3 tys wydaje na swoje
                  pensje , 3 tys na umieszczania roznego rodzaju znaczkow UE na plakatach i 4 tys
                  na rzeczywiste dzialania.

Kompetentny pracownik UM rozpisuje projekt UE na 10 tys zl, 3 tys wyda UM na
                  umieszczania roznego rodzaju znaczkow UE na plakatach i 7 tys na rzeczywiste
                  dzialania. Pensje pracownik otrzymuje z racji pracy w UM. Nie potrzeba dawac
                  organizacji x budynku i nie trzeba dawac im dotacji z miejskiej kasy.

Proporcje moga byc zachwiane, wszak to darmowe szkolenie.

A co do wymienionych kandydatow, to miasto to duza wies, znaja sie wszyscy "o
                  wspolprace" mozesz byc spokojny. W kazdym wydaniu.
                  • Gość: Nordi Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.09.06, 14:23
                    Nie znam takich szczegółów, o których piszesz, ale nie sądzę, żeby zgadzały się
                    na taki podział środków instytucje, które dysponują tymi środkami tj np Urząd
                    Marszałkowski, Wojewódzki Urzad Pracy czy Ministerstwa. Przecież te instytucje
                    z tego co wiem są nonstop kontrolowane. Jakby to było prawdą to po takiej
                    kontroli, organziacja miałaby kłopoty a nic o tym nie słychać.
                    UM pozyskało bardzo mało środków na takie działania.
                    Wracając do wątku - kiedyś na forum był wątek dotyczący fundacji WIPIP - pełnej
                    nazwy nie pamiętam. Pisano że to fundacja senatora Lubińskiego. Ciekawe jestem
                    co robi dr Lubiński w tej fundacji i pewnie z racji tego, że ją ma, to w swoim
                    programie przewidział współprace z organizacjami pozarzadowymi. Wiesz coś o tym?
                    • Gość: Rebel Yell Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.09.06, 14:34
                      Przy programie chociazby ZPORowskim dla niech najwazniejsze jest zeby bylo duzo
                      naglowkow w prasie i najlepiej tablica pamiatkowa uswietniajaca taka wiekopomna
                      chwile. A to jak rozpiszesz wniosek twoj problem, byle koszty kwalifikowalne
                      sie zgadzaly. Pozniej kontroluje sie tylko czy wydawanie nastepuje zgodnie z
                      wnioskiem i jest cacy. Pewnie to takie standardy i skoro jest tego ogolna
                      akceptacja to tylko ja jestem nienormalny, ale jakos to przezyje.

Co do "wspolpracy" przepraszam ale nie chce mi sie juz wypowiadac i tak mam za
                      duzy fanclub.
                      • Gość: Nordi Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.09.06, 14:52
                        Widzę, że coś wiesz na ten tamat. Warto się tym zainteresować bliżej. Jeśli tak
                        to jest niezły biznes. Kiedyś na forum był wątek fundacji WIPIP i nie jest
                        kontynuowany. Szkoda bo może bym się coś więcej dowiedział. Nie rozumiem
                        twojego stwierdzenie o współpracy i fanclubie. Możesz mi pomóc w znalezieniu
                        informacji o WIPIP i o samym programie wyborczym dr Lubińskiego. Jest dla mnie
                        kandydatem nr 1 na prezydenta.
                        • Gość: Rebel Yell Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.09.06, 14:57
                          >Możesz mi pomóc w znalezieniu
                          > informacji o WIPIP i o samym programie wyborczym dr Lubińskiego. Jest dla
                          > mnie kandydatem nr 1 na prezydenta.

A to juz nie moj problem. W rozterki wyborcze sie nie mieszam.

Moja wypowiedz dotyczyla g... w zlotku czyli programom unijnym z cyklu "tak ci
                          pomoge ze pomoge sobie".

• Gość: Nordi Re: Nowoczesny Prezydent IP: 80.50.81.* 25.09.06, 14:59
                            No cóż. Szkoda, że mi nie pomożesz. Wcale nie chodzi o rozterki wyborcze tylko
                            o info o dobrej robocie. Mam ciut inne zdanie nt projektów unijnych, ale z
                            przyjemnością bym poznał twoje przykłady marnowania unijnej kasy, bo jak wiesz
                            jest wiele przykładów dobrze wykorzystanych środków.
                            • Gość: Rebel Yell Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.09.06, 15:02
                              > jest wiele przykładów dobrze wykorzystanych środków.

Zaintrygowales mnie. Wal.
                              • Gość: Nordi Re: Nowoczesny Prezydent IP: 212.2.99.* 25.09.06, 15:40
                                Już śpieszę z informacją. Np różnorodne szkolenia organizowane przez Ośrodek
                                Szkolenia Technicznego w Wałbrzychu, przy Pl. Skarżyńskiego 1
                                • Gość: Nordi Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 18:40
                                  Szkoda, że teraz nie masz nic do powiedzenia :(
                                  • Gość: Rebel Yell Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.06, 19:57
                                    Stary a czujesz ta subtelna roznice pomiedzy osrodkiem szkolenia a fundacja ?
                                    • Gość: Nordi Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 07:31
                                      Oczywiście, że czuje różnice pomiędzy ośrodkiem szkolenia a fundacją.Czy to
                                      oznacza, że twoim zdaniem w osrodkach szkolenia środki unijne wydawane są ok, a
                                      w fundacjach nie. Czym może w takim razie różnic sie zarządzanie środkami
                                      unijnymi pomiedzy ośrodkiem szkoleniowym a fundacja czy stowarzyszeniem ?. W
                                      jednym idrugim miejscu są zarządy,pracownicy,promocja itp itd.
                                  • Gość: eurozapracowany Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.09.06, 20:08
                                    No więc tak panowie...
                                    Rozpisaliście się tutaj niemiłosiernie na temat tego, jak są - według was -
                                    wydawane pieniądze unijne. I jedyny wniosek z tej dyskusji jest taki, że nie
                                    macie pojęcia o temacie, na który tak zawzięcie dyskutujecie. A fakty są takie:
                                    1. Miasto i instytucje samorządowe uzyskały bardzo niewiele środków unijnych.
                                    2. Ogłoszenia, na które się powołujecie, to reklama firm PRYWATNYCH!, które
                                    takie środki pozyskały i wydają je zgodnie z zatwierdzonym kosztorysem.
                                    3. Każda z takich firm zatrudnia parę osób z NASZEGO MIASTA (daje pracę)
                                    dlatego musi im PŁACIĆ!. Jeżeli by nie płaciła podnieślibyście lament jacy to
                                    zdziercy. Stąd koszty działalności, które oczywiście pokrywa (co podkreślam)
                                    Unia a nie polski podatnik.
                                    4. Każda z tych firm musi (jest to wymóg każdego z programów) przeznaczyć
                                    określoną część środków na promocję - z tej prostej przyczyny panowie, żeby
                                    społeczeństwo WIEDZIAŁO, że takie szkolenie czy dofinansowanie ma miejsce.
                                    Gdyby tego nie było zapewne podnieślibyście lament, że gdzieś są pieniądze,
                                    tylko nie wiadomo gdzie i dla kogo. I jak słusznie stwierdził "Rebell" jest to
                                    również inwestycja w sektor poligrafii, a ja dodam, że również prasy i
                                    pozostałych mediów. I co? To źle? przecież to nasza, wałbrzyska poligrafia i
                                    media! Gdyby to robić we warsiafce to ile by było lamentu, że nie u nas.

No i czas na wnioski.
                                    Doznaję takiego dosyć frustrującego uczucia, że wszystko co się dzieje w
                                    mieście (obojętnie czy dobre czy złe) MUSI zostać przez to forum skrytykowane.
                                    Akurat w kwestii pieniędzy unijnych mam zdanie takie, iż każde euro, które
                                    zostanie w którejkolwiek z wałbrzyskich firm, w efekcie przyczynia się do
                                    rozwoju naszego miasta. Najczęściej jest wydawane TUTAJ! Więc nakręca
                                    koniunkturę.
                                    Drugi wniosek: Jak zwykle inicjatywa prywatna jest o wiele lepsza,
                                    skuteczniejsza i efektywniejsza niż jakiekolwiek działania urzędników.

Więc panowie - zakończcie czcze dyskusje i spróbujcie poszukać tych firm
                                    wykorzystujących środki unijne i spróbujcie coś zrobić. Gwarantuję, że zmieni
                                    wam się światopogląd. Od samego plucia w monitor kasy wam nie przybędzie.

Pozdrawiam
                                    • Gość: Rebel Yell Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.09.06, 08:37
                                      Najwyrazniej jestes tak zapracowany ze nie zrozumiales tego co pisalem. Nie
                                      wiem czym jestes tak zapracowany, moze pochwalisz sie jakie to twoje projekty
                                      przeszly panel ekspertow i jakie to osiagniecia masz w tej dziedzinie ?

W skrocie odpowiem:

1 Malo. Co prawda to fakt, z tym sie zgodze.

2/3 Nie wiem nawet o ktorych instytucjach mowil Nordi, wiec mnie w to nie
                                      mieszaj.
                                      Moze ty wierzysz w cuda, ale dla mnie fundacja ktora ma w statucie zapisane
                                      wynagrodzenie dla zarzadu, dostaje pieniadze z UM, dostaje lokal i wsparcie z
                                      miasta, otrzymujac unijne fundusze i przeznacza je na swoje wynagrodzenia, to
                                      dla mnie nie jest najlepszy sposob wykorzystania unijnej kasy. Ty uwazasz ze to
                                      w porzadku ? Co innego chocby osrodek szkolenia, ktory nie ciagnie kasy z
                                      miasta. Znasz slowo dwuznacznosc ? Za pisanie wnioskow juz raz podatnicy
                                      zaplacili oplacajac pracownikow urzedu.

4 Promocja zgoda, ale bez popadania w paranoje, pytanie ile procent srodkow za
                                      tym idzie. Chocby na szkoleniach, walaja sie pozniej stosy papieru /ulotki,
                                      plakaty/ ktory trafiaja do smietnika. To tez dobry sposob, twoim zdaniem ?

Wnioski
                                      To ze cos dla ciebie wydaje sie byc dobre, nie oznacza tego samego dla innych.
                                      Mam wrazenie ze w tym miescie najlepiej pasowalby chor grecki, lub stado
                                      pingwinow kiwajace glowami. Kazdy kto ma odmienne zdanie obwolywany jest
                                      frustratem. Tez jestem za wykorzystywaniem srodkow unijnych, ale w sposob jak
                                      najbardziej efektywny, a nie efektowny. Nordi o cos pytal, wiec wypowiedzialem
                                      swoje zdanie, powtorze jezeli placi sie z miejskiej kasy na utrzymanie
                                      stanowiska utworzonego do pozyskiwania euro, to powinno sie to egzekwowac.
                                      Nie cierpie takich historyjek, jak opowiesci ze pogotowie wywalczylo pieniedze
                                      na karetki, skoro wzielo po prostu firme zewnetrzna ktora im wniosek rozpisala.
                                      Myslisz ze osobom z Naszego Miasta ?
                                      • Gość: Nordi Re: Nowoczesny Prezydent IP: 80.50.81.* 26.09.06, 09:17
                                        >Co innego chocby osrodek szkolenia, ktory nie ciagnie kasy z miasta.
                                        Czyli różnią się tylk tym, że nie ciągną kasy z miasta? Niewielka różnica jak
                                        sądzę. Gdyby mogli i statut by im na to pozwalał, z pewnością by to robili.
                                        Oprócz tego zauważ, że w budżecie każdego samorządu są środki finansowe na
                                        działania prowadzone przez organziację pozarządowe w obszarach: zapobiegania
                                        alkoholizmowi, narkomanii, działaniach na rzecz grup wykluczonych, promocja
                                        miasta i wiele wiele innych. Nie jest to jaki widzisz przypadek wałbrzyski.

> Moze ty wierzysz w cuda, ale dla mnie fundacja ktora ma w statucie zapisane
                                        wynagrodzenie dla zarzadu,
                                        Jak byś dobrze obserwował rynek to byś zauważył, że fundacje i stowarzyszenia w
                                        ostatnim czasie stały się zakładami pracy, tworzą nowe miejsca pracy, mają
                                        zarządy, więc muszą być środki finansowe na wynagrodzenia

>otrzymujac unijne fundusze i przeznacza je na swoje wynagrodzenia, to dla mnie
                                        nie jest najlepszy sposob wykorzystania unijnej kasy.
                                        Znam przykłady pracowników samorządów, którzy oprócz normalnej pensji,
                                        otrzymują wynagrodzenie dodatkowe za prowadzenie projektów finansowanych z UE,

>Znasz slowo dwuznacznosc ?
                                        Nie wiem co miałeś na myśli, w kontekście poprzednich wypowiedzi

> moze pochwalisz sie jakie to twoje projekty przeszly panel ekspertow i jakie
                                        to osiagniecia masz w tej dziedzinie
                                        Kilkanaście moich projektów przeszło panel ekspertów na łączną kwotę ok 9 mln zł
                                        Skoro tak wiele wiesz na ten temat to powiedz jakie jest twoje doświadczenie w
                                        tej dziedzinie?

• Gość: Rebel Yell Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.09.06, 09:52
                                          Stary co ty do mnie mowisz ?

> Czyli różnią się tylk tym, że nie ciągną kasy z miasta?
                                          > Jak byś dobrze obserwował rynek to byś zauważył, że fundacje i stowarzyszenia
                                          > ostatnim czasie stały się zakładami pracy,

No to pokaz mi zaklad pracy, ktory otrzymiuje budynki od UM, wskaz taki ktory
                                          jest zwalniany z oplat i podatkow, wskaz taki ktory dostaje dotacje z UM.
                                          To jest twoim zdaniem uczciwa konkurencja, czy moze nazwiesz to inaczej? Wiec
                                          niech zaloza zaklad pracy i tyle. Niewielka roznica ?

To ze pracownik samorzadu otrzymuje premie motywacyjna, jest dla mnie jak
                                          najbardziej naturalne i stosowane w "zakladach". Bardziej to uczciwe niz
                                          wypisywanie umowy zlecenia na babcie stefanie, bo jej wyzszy prog opodatkowania
                                          nie grozi.

Twoje rozumienie uczciwosci, jest najwyrazniej odmienne od mojego. Moje
                                          doswiadczenie w tej dziedzinie jest ze tak powiem zbyt prywatne, bym mogl ci o
                                          nim opowiadac. Ale prosze nie przekonuj mnie, ze to co sie dzieje jest uczciwe,
                                          bo nie mam niestety 15 lat.
                                          • Gość: Nordi Re: Nowoczesny Prezydent IP: 80.50.81.* 26.09.06, 10:17
                                            Nie zrozumiałeś mnie
                                            Zakład pracy w rozumieniu miejsca zatrudnienia ludzi a nie przedsiębiorstwa.
                                            Zakładem pracy są fundacje, stowarzyszenia, wyższe uczelnie itp.
                                            Nie rozumiem co masz na myśli mówiąc o konkurencji. Fundacje nie są podmiotami
                                            prawa handlowego, działające dla zysku i konkurujące ze sobą. Otrzymują budynki
                                            czy dzierżawią je po preferencyjnych stawkach tylko dla tego, że realizują
                                            zadania społeczne, działają na rzecz lokalnych społeczności. Tego dopuszcza
                                            ustwa o gospodarce nieruchomosciami. Fundacje nie są zwolnione z żadnych opłąt,
                                            rzeczywiście nie płacą podatku dochodowego, ale tylko dlatego, że nie osiągają
                                            zysku. Płacą podatek dochodowy od wynagrodzeń pracowników.
                                            Wynagrodzenie pracowników urzędów, o których pisałem wcześniej to nie premia
                                            motywacyjna, tylko dodatkowa umowa zlecenie.
                                            Co to znaczy prywatne doświadczenie. Każde nasze doswiadczenie jest prywatne.
                                            • Gość: Rebel Yell Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.09.06, 10:29
                                              No coz po prostu mamy odmienne zdanie w temacie.
                    • Gość: cycero4 Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 14:57
                      Ależ fundacje też są organizacjami pozarządowymi. To dlaczego ona jako
                      organizacja pozarządowa ma (rozumiem wg Nordi) obowiązek współpracy z innymi
                      organizacjami pozarządowymi.
                      Przecież każda fundacja lub stowarzyszenie (czyli organizacja pozarządowa)
                      realizuje własne cele statutowe.
                      • Gość: Rebel Yell Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.09.06, 15:01
                        W tym najwazniejszy cel statutowy czyli pobieranie wynagrodzenia. Nie ma to jak
                        dobrze napisany statut.

A norbi/nordi cos usilnie przekonuje do swojego wymarzonego kandydata, bog
                        jeden wie po co. Wybory, byly i beda nie ma sie czym podniecac, najwyzej miasto
                        tego nie przezyje.
                      • Gość: Nordi Re: Nowoczesny Prezydent IP: 80.50.81.* 25.09.06, 15:02
                        Nie do końca zostałem zrozumiany. Pisałem o współpracy przyszłęgo prezydenta z
                        organziacjami pozarządowymi i o tym, że jeśli prezydentem zostanie dr Lubiński,
                        który prowadzi własną fundację, to może współpraca Gminy z organziacjami
                        pozarządowymi będzie skuteczniejsza
                        • Gość: Nordi Re: Nowoczesny Prezydent IP: 212.2.99.* 25.09.06, 15:25
                          Innymi słowy - Dobry prezydent to taki prezydent, która jako Gmina pozyskuje
                          środki na infrastrukturę i wspomaga organziację pozarządowe w pozyskiwaniu
                          środków z UE na cele społeczne. I wydaje mi się, że kto jak kto, ale kandydat
                          który ma swoją fundację wie najlepiej dlaczego tak jest. I datego Lubiński.
                          • daria_sejmowa Re: Nowoczesny Prezydent 26.09.06, 07:51
                            Jak tak na niego patrzę to aż oczka mu się świecą dla tych dotacji.
                            Dla siebie i swoich kolesi z SLD.
                            Nóż na gardle, bo koleżka K. z Zielonej Gęsi mocno zadłużony?

• Gość: Nordi Re: Nowoczesny Prezydent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 07:53
                              Każdemu kto ma odrobinę oleju w głowie to oczka się świecą, bo, że dotacje z UE
                              to możliwość rozwoju firm i społeczeństwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka