Dodaj do ulubionych

Oświetlone Starostwo

IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.01.07, 09:53
Kto płaci za te oświetlone budynki Starostwa ,swiecą sie lampy uliczne i
lampy na sciany,- dla mnie to paranoja. O co chodzi???
Obserwuj wątek
    • Gość: Saracen Re: Oświetlone Starostwo IP: *.centrum.punkt.pl 02.01.07, 10:15
      Drogi marku! Czy ty jesteś idiotą?
      W każdym cywilizowanym mieście budynki się oświetla. Jakbyś nie był bezmyślnym
      pieniaczem z forum to wiedziałbyś, że takie podświetlenie to nie są wielkie
      pieniądze. Tak ciemnemu miastu jak Wałbrzych wszelkie podświetlenia
      architektury wyjdą na zdrowie a ty nie poczujesz tego na swojej kieszeni,
      zapewniam. Mam nadzieję, że za kilka miesięcy pojawię się w Wałbrzychu i
      specjlanie pojadę to podświetlenie zobaczyć.
      Szczęśliwego nowego roku i więcej dystansu! Cały świat nie musi wyglądać jak
      podwórko na Sobięcinie!
      • Gość: Rebel Yell Re: Oświetlone Starostwo IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.01.07, 10:22
        Saracen, rzuc wszystko zostaw to Las Vegas i przyjezdzaj.
        Takiej iluminacji nie mozna nie zobaczyc. Zreszta to jeden z niewielu budynkow
        nadajacych sie do oswietlenia. Musisz tylko to zrobic szybko, zanim zlomiarze
        sie tym nie zainteresuja, oni tak jak star-ostwo chca "przejrzystej polski" i
        co dnia nam tu bardziej przejrzysto.
        • Gość: Saracen Re: Oświetlone Starostwo IP: *.centrum.punkt.pl 02.01.07, 10:31
          Oj Rebel! Typowy forumowy pesymizm. Nie siedzę w Las Vegas, w Opolu jest
          ciemniej niż w Wałbrzychu, i zapewniam cię, że to właśnie tu nie ma czego
          podświetlać. Architekturą Wałbrzycha, choć zapuszczoną i brudną chwalę się
          przed całym światem, i każdy, kto lubi architekturę znajdzie w Wałbrzychu
          perełki. Polecam przejść się ulicą moniszki, gdzie na całej długości, zwłaszcza
          przy rynku znajdują się przepiękne kamieniczki. Podobnie na Słowackiego. Wierz
          mi, że jeśli tylko ktoś wyremontowałby te elewacje i wstawił iluminacje to
          widok takich ulic wkopałby cię w ziemię. I żadne kiczowate Las Vegas nie będzie
          równać się wałbrzyskiemu eklektyzmowi!
          • mozko Re: Oświetlone Starostwo 02.01.07, 10:59
            Saracen, po pierwsze to chyba nie zaczyna sie z kims dyskusji od zapytania czy jest idiota. male braki w wychowaniu? ;p

przechodzac do tematu. wladza w miescie nie robi nic. syf, smrod, brud i ubostwo. oczywiscie kilka kamienic zostalo wyremontowanych, jakas droge zalatali, na swieta wywieszono 10 ozdob z gwiazdkami. przecietny mieszkaniec nie zauwaza dzialalnosci prezydenta czy urzednikow. marazm uklady i afery. nawet w walbrzyskim pisie, ktory w calym kraju preferuje system wodzowski sie zra, bo nie chca sie frakcje podzielic korytem.

cala wyzwolenia jest piekna aleja. slicznie wyremontowane elewacje kamienic, piekny sklwerek w miejscu bylego pomnika. super fontanna naprzeciwko wspomnianego kompleksu starostwa, a wszystko to otoczone przepieknie zadbanym parkiem sobieskiego. no i perelka niemieckiej architektury modernistycznej : kino gornik.
            budynek strostwa w momencie przejecia byl w karygodnym stanie. jakis urzad ktory sie wczesniej tam znajdowal pracowal przy powybijanych szybach, nie bylo ogrzewania. jednak gdy przyszla ekipa porzadnych gospodarzy budynek zmienil wyglad. wymalowano elewacje, zlikwidowano trawniki by samochody mogly sobie parkować. okna wymieniona na plastikowe, w srodku zrobili istny raj dla interesantow. przy remoncie ekipy budowalne pracowaly po nocach i w sobote, aby efekty ich pracy byly jak najszybciej widoczne dla licznej rzeszy turystow codziennie odwiedzjacych walbrzych. na koniec wbito kilka patykow na ktorych zainstalowano oswietlenie, ktore moim skromnym zdaniem powinno zostac zgloszone do konkursu: iluminacja 2006.

architektura walbrszyska naprawde jest godna uwagi. niestety wiele z kamienic od momentu powstania nie mialo remontu. to tez zasluga obecnych i bylych wladz. walbrzyskich wladz ktore dbaja jedynie o swoj zakichany interes, a o wyborcow tylko miesiac przed wyborami probujac ich przekupic.

tak btw ciekaw jestem czy przy remoncie starostwa nie bylo jakiegos walka z przetargiem. wcale bym sie nie zdziwil.
          • Gość: Rebel Yell Re: Oświetlone Starostwo IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.01.07, 11:08
            > Oj Rebel! Typowy forumowy pesymizm. Nie siedzę w Las Vegas, w Opolu jest
            > ciemniej niż w Wałbrzychu, i zapewniam cię, że to właśnie tu nie ma czego

Oj Saracen, jaki znowu pesymizm. Kamieniczki w Opolu sa nizsze, ale moim
            zdaniem duzo lepiej utrzymane i rownie urokliwe. Ratusz i koscioly tez niczego
            sobie. Biorac pod uwage ze ich przelecial front, w zwiazku z czym mieli spore
            zniszczenia to naprawde jest na co popatrzec.Ulica Krakowska, rynek, miejsca
            gdzie mozna usiasc na kawie. Swietna kuchnia i wystroj pamietam byla w
            Laboratorium /taki nasz pasaz/

Po raz kolejny powtarzam, ze miasto moje podoba mi sie niezmiernie. Ale milosc
            to nie fanatyzm, jest zaniedbane i tyle. Nie wykorzystuje sie nawet polowy jego
            potencjalu, pozwala mu sie niszczec i tyle. Oswietlenie starostwa wyglada jak
            kwiat na korzuchu. Priorytety mistrzu priorytety !!! A nie fantasmagorie w
            stylu zadaszenia gdanskiej czy oswietlania starostwa.
            • Gość: Saracen Re: Oświetlone Starostwo IP: *.centrum.punkt.pl 02.01.07, 11:27
              To prawda, Opole, szczególnie centrum, jest niewspółmiernie bardziej zadbane i
              naprawdę może się podobać. Ale oczywiście przemawia przeze mnie tęsknota za
              Wałbrzychem, stąd cieszę się, jak coś się tam zmienia. A władze wszędzie takie
              same... Opole jest zadbane ale poza tym, to miasto jest okropne. Poprzez
              nieudolność władz, wszystkie inwestycje omijają Opole szerokim łukiem (pracując
              kiedyś w Agencji Rozwoju Opolszczyzny widziałem jak to działa). Atmosfera
              zaściankowości i koleżeństwa w urzędzie miasta i marszałkowskim jest dobijająca
              i duszna. Wspominasz Labolatorium i to dobry przykład. Miasto odebrało temu
              miejscu koncesję na alkohol. Podobnie sąsiadującej Masce. Wymówiło lokal
              knajpce Paparazzi, zabroniło wystawienia połowy ogródków piwnych przez co rynek
              w środku lata o godz. 20 był pusty jak cmentarz. Regularnie odmawia
              organizowania na rynku jakichkolwiek imprez (m.in. stowarzyszeniu w którym
              działam). Po prostu prezydent boi się podjąć jakiejkolwiek decyzji w
              jakiejkolwiek sprawie. NIe znoszę w Wałbrzychu tego brudu, potwornie dziurawych
              dróg, marazmu, braku miejsc, gdzie można wyjść wieczorem. Ale kocham te góry,
              ten magiczny klimat, tęsknię za 12% i dlatego cieszy mnie, że podświetla się
              siedziby władz miasta, jakieby te władze nie były. Tu się nie podświetla,
              chyba, że na czas festiwalu.
              A wizja zadbanej al wyzwolenia i parku sobieskiego piękna.. Może kiedyś...
              Pozdrawiam i zapraszam do opola na piwo, jeśli jeszcze będzie gdzie je wypić!
              • Gość: Rebel Yell Re: Oświetlone Starostwo IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.01.07, 11:53
                > Pozdrawiam i zapraszam do opola na piwo, jeśli jeszcze będzie gdzie je wypić!

Poczekam az przyjedziesz. Siadziemy na lawce przy fontannie, bedziemy pic piwko
                i podziwiac starostwo. Straznicy wiejscy sa tylko kiedy jest jasno i moga
                zalozyc blokady. A moze mozko wpadnie z paluszkami?
                • Gość: Saracen Re: Oświetlone Starostwo IP: *.centrum.punkt.pl 02.01.07, 12:02
                  To jesteśmy umówieni :) Mozko załatwia paluszki i czipsy.
                  • Gość: Rebel Yell Re: Oświetlone Starostwo IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.01.07, 12:07
                    Tu masz jeszcze arykul www.tygodnikwalbrzych.pl/pdf/2006.12.22/9.pdf
                    z lepszym pomyslem oswietlenia budynku II LO, tym bardziej ze mozna by to bylo
                    pewnie zrobic z dachu drukarni, zamiast tych pieknych pollatarni. No i
                    rewelacyjne i inteligentne tlumaczenie dzialan starostwa przez jej pracownika.
                    Do zobaczenia na lawce.
                    • mozko Re: Oświetlone Starostwo 02.01.07, 12:52
                      dobra moge zalatwic nawet pierniki, z tym ze to na wiosne:) na straz wiejska tudziez policje bedziemy musieli uwazac, jak mniemam nie nosicie na co dzien dresow, a tylko taki stroj gwrantuje nietykalonosc: policja boi sie prosic gitow o dowod.

artykul na stronce tygodnika utwierdzil mnie tylko w przekonaniu ze w um pracuje fachowa kadra. fachowa kadra ktorej brak troche wstydu oraz prawidlowej oceny rzeczywistosci.
                      w walbrzychu najbardziej do podswietlenia (oswietlenia) nadaje sie ulica mlynarska. moze warto by zorganizowac urzedasom wycieczke w godzinach pracy, aby mogli co nie co poznac rzeczywistosc miasta ktorym zarzadzaja? a potem niech podswitela sobiecin, podgorze, stary zdroj, poniatow... a szefem firmy od oswietlenia niech bedzie dobry znajomy wlodarzy walbrzycha, ktory za kontrakt zbuduje sobie dom na kondradowie badz szczawienku.
                      • Gość: Saracen Re: Oświetlone Starostwo IP: *.centrum.punkt.pl 02.01.07, 13:11
                        Haha, tak, oprowadzenie ich po młynarskiej, czy gen. zajączka może otworzy im
                        oczy. To faktycznie dramat, by taka ulica jak młynarska była równoległą do
                        rynku w sporym przecież mieście. Wypowiedź faktycznie okropna, już słyszę głos
                        tej pani, jak mówi o tym, że nie można wszystkich budynków oświetlić hehe.
      • Gość: ... Re: Oświetlone Starostwo IP: 81.15.135.* 02.01.07, 10:23
        podswietlenia domaga sie jeszcze rrynek, kilaka kamienic na slwackiego, szyby na
        betowena i wysockiego!
      • Gość: Marek Re: Oświetlone Starostwo IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.01.07, 14:27
        Możesz mysleć co chcesz, mało sie rozpisałem ale biorac pod uwage cały
        Wałbrzych i jego potrzeby - drażni mnie podkreślanie tylko jednego elementu a
        całkowity brak zwracania uwagi na inne. Fakt - wyremontowano ostatnimi czasy
        wiele kamienic dlaczego te inne nie są podświetlone????np. Stary Zdrój i
        odrementowana kamienica koło Banku - podobno ma ze 100 lat.Myśle, że wiele z
        nich zasługuje równiez na szczególna uwagę.Co znaczy - że takie podświetlenie
        niewiele kosztuje???ile 50 zł ; 100zł; 200zł;??? miesięcznie .Na pewno nie 5
        zł.Ja przez dziury wałbrzyskie przez kilka lat wydałem wiecej na naprawe auta i
        nikt mi tego nie zwróci.Ale nie swoje pieniadze łatwo sie wydaje.Na rzeczy
        ważne kazdy liczy ale na te nie wazne- nikt nie liczy. Wałbrzyszanin od 52
        lat.
        • Gość: ja Re: Oświetlone Starostwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 15:07
          Gdzieś tu przewinął sie wątek z piwem.
          Jestem zainteresowany, kto stawia??
          • Gość: Rebel Yell Re: Oświetlone Starostwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 15:28
            > Gdzieś tu przewinął sie wątek z piwem.
            > Jestem zainteresowany, kto stawia??

No my liczymy na nowego staroste, ze postawi. Ale impreza dopiero wiosne bo nie
            mamy podpinek w dresach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka