IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.10.03, 08:53
Co myślicie na temat wałbrzyskich cmentarzy? Chyba stan większości nie jest
najlepszy, prawda? Weźmy np. cmentarz na starym zdroju ( przy białym
kościele) ,gdzie brakuje nawet porządnego kontenera na śmieci. Niektóre
cmentarze są przynajmniej przed 1 listopada sprzątane , a tam ...
Obserwuj wątek
    • Gość: N.C. Re: Cmentarze IP: *.satkabel.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 15.10.03, 10:47
      Ile jest w sumie w Wałbrzychu cmentarzy? Czy są jeszcze gdzieś w mieście
      stare, poniemieckie, francuskie i czeskie cmentarze?
      • Gość: a propos cmentarzy Re: Cmentarze IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 15.10.03, 13:59
        Resztki, ale na prawdę resztki poniemieckich grobów kryją się na cmentarzu na
        Sobięcinie, gdzieś między resztkami drzew. Ponadto jest jeszcze cmentarz
        żydowski na Przemysłowej i dość stary cmentarz przy kościele św. Anny. A na
        pytanie ile jest cmenatrzy: ja znam 3 komunalne (Sobięcin, Żeromskiego,
        Przemysłowa) i z parafialnych: Szczawienko św. Anny, Piaskowa Góra NMP, Stary
        Zdrój wiadomo już jaki, Podgórze, nie wiem przy jakim kościele, Biały Kamień
        św. Jerzego. To nie są wszystkie zapewne, ale tyle sobie przypominam.
        • Gość: Amish Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 15.10.03, 14:43
          A może by tak sie wyrwac z wałbrzycha i pooglądac cmentarze w okolicy? Polecam
          cmentarzyk na Podlesiu, a w zasadzie to, co po nim pozostalo. Pozostało co
          prawda niewiele, ale i tak moze sie spodobac. Na niektórych nagrobkach mozna
          jeszcze doczytac sie nazwisk kemieniarzy z "Waldenburga".
          W samej Jedlinie sa dwa cmentarze (ruiny) poniemieckie. Ten w Kamiensku
          ostatnio zostal nawet oczyszczony, o drugim, w Glinicy, nie wiedza nawet sami
          mieszkańcy.
          A na koniec prawdziwa perełka - Cmentarz ofiar epidemii cholery w XIX wieku.
          Zagubiony wsród gor, 300 metrow od czeskiej granicy u stop Ruprechtickiego
          Spicaka. Dojscie od polskiej strony najlepsze od Lomnicy. Rewelacyjna sprawa.
          Poecam!
          • Gość: J@nko Re: Cmentarze IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.1.* 15.10.03, 16:44
            Witam tak to prawda nasze Wałbrzyskie cmentarze wyglądają
            okropnie ,praktycznie tak jakby nikt nimi się nie opiekował,zarzadcy nie
            wkładają żadnej opieki nad nimi,każdy robi to co chce, odwiedzam cmentarz na
            podgórzu coś okropnego.
          • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.10.03, 18:47
            W Krzeszowie widziałam stare groby. Poniemieckie groby (resztki) są też
            naprzeciw obecnego cmentarza przy ulicy Pułaskiego.

p.s czy ktoś z Was był w miejscowości Kliczków i widział stare groby koni?
            Jeśli nie to polecam.
            • Gość: J@nko Re: Cmentarze-Kliczków IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.1.* 16.10.03, 15:38
              Witaj Justynko a gdzie ten Kliczków leży.
              • Gość: Justyna Re: Cmentarze-Kliczków IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.10.03, 19:33
                Koło Bolesławca( jeleniogórskie).Oprócz cmentarza można tam zwiedzić piękny
                zamek i pobliski kościółek. W lecie można wykąpać się w Błękitce.

p.s. Pozdrawiam!
                • Gość: J@nko Re: Cmentarze-Kliczków IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.1.* 16.10.03, 20:05
                  Serdeczne dzieki p. Justynko,latem pojade zobaczyć ten cmentarz. Pozdrawiam:-))
                  • Gość: Gmietek Re: Cmentarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.03, 23:50
                    W Zakopanem na bramie Cmentarza Zaslużonych Zakopiańczykow wyryte jest takie
                    motto " Ojczyzna to ziemia i groby, narody które tracą pamiec traca życie" Z
                    cmentarzy mozna odczytac historie miast ale takze małych wiosek. Niestety na
                    walbrzyskich cmentarzach pozostalo niewiele śladow po tych, ktorzy byli tu
                    przed nami. Niektore z nich zamieniono na parki jak ten przy ulicy Głównej na
                    Piaskowej Gorze, lub przebiegaja przez nie nowe ulice i nikt juz o nich nie
                    pamieta.Warto jednak zobaczyc na cmentarzu przy ul. Moniuszki resztki grobowca
                    rodziny Tilsch, bylych wlascicieli Porcelany na Starym Zdroju, a takze kilka
                    starych grobow na cmentarzu przy Kosciele sw Anny w Szczawienku.Miedzy innymi
                    grob generała Józefa Benedykta Łaczyńskiego, brata Marii Walewskiej.
                    • ledwozipie Re: Cmentarze 17.10.03, 07:26
                      Za każdym razem jak jestem na cmentarzu na szczawienku, to zapalam świeczke na
                      grobie gen Łączyńskiego. Jest na nim ciekawa sentencja, ale niestety nie jestem
                      w stanie jej przytoczyć. MOże ktoś pamięta???
                      • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 17.10.03, 07:44
                        Ktoś mi mówił, że cmentarz był jeszcze tam gdzie obecnie znajduje się gimnazjum
                        nr 1.Jest tam jeszcze na murze jakaś tablica , ale również trudno doczytać to
                        co jest na niej zapisane. Kiedyś w ,,Tygodniku wałbrzyskim" był taki artykuł o
                        starych cmentarzach , ale niestety ja nie zachowałam tej gazety. Szkoda.
                      • Gość: N.C. Re: Cmentarze IP: *.satkabel.com.pl 21.10.03, 05:24
                        Napis brzmi:
                        Jeśli los w to miejsce sprowadzi Polaka,
                        niech czułą łzę uroni na grbie rodaka,
                        co cnoty i Ojczyzny miłość w serce wszczepił
                        i dla Niej sił starganych tutaj nie pokrzepił.
                    • Gość: Mikuś Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 17.10.03, 20:17
                      Ojczyzna to ziemia i groby. Narody tracąc pamięć tracą życie. Zakopane
                      pamięta. Tak brzmi w calosci napis na Peksowym Brzyzku
                      • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 18.10.03, 12:28
                        Tak , to prawda!. Gdy tracimy pamięć to tak jakbyśmy się wogóle nie narodzili!
                        • Gość: Mikuś Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.10.03, 17:53
                          A w roku ubiegłym (albo juz w tym) w "wałbrzyskiej" pisano o ksiedzu z
                          Dziecmorowic, ktory zniszczyl zabytkowe poniemieckie nagrobki bo nikt nie
                          placil za miejsca !!! Rozumiem, ze mozna grób zaorać...ale tłuc plyty nagrobne
                          na drobne kawalki???? !!!! Przeciez mozna bylo wykopac i postawic obok, albo
                          co? Kto pamieta szczegoly?
                  • Gość: Justyna Re: Cmentarze-Kliczków IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 17.10.03, 07:37
                    Zachęcam również do odwiedzenia zamku.Wyobrażsobie , ze ten zamek jeszcze pare
                    lat temu był ruiną a teraz... Teraz jest tam hotel , basen , restauracje ,
                    kawiarnie, korty tenisowe, można rownieżnauczyć się rzucać do tarczy. Ach!

p.s. pozdrawiam!
          • Gość: Krzysztof Re: Cmentarze IP: 156.17.44.* 26.07.04, 08:21
            Bardzo zainteresował mnie ten cmentarz pod Ruprechtickim Spiczakiem. Mozesz
            podać dokladniej lokalizację? I więcej szczegółów na jego temat?
      • Gość: Poszukująca Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.11.03, 18:23
        Dziś byłam na cmentarzu przy ul.Żeromskiego.Szukałam śladów
        przeszłości.Zobaczyłam schody na przeciwko głónej alei u podnóża wzgórza ,które
        prwdopodobnie prowadziły do kaplicy cmentarnej/?/Teraz w zasadzie nigdzie nie
        prowadzą.Weszłam na wzgórze w zarośla i popatrzyłam na rozciągajacy się
        widok.Po prostu dech zapiera.Nie wiedziałam ,że w Wałbrzychu są tak piękne
        miejsca.Ze wzgórza ,obracając sie wokówł własnej osi można zobaczyć wierzchołki
        gór i piękną panoramę wałbrzyskich dzielnic.Tam czuje się jak duch unosi się
        wysoko.Jest tam dostatecznie dużo miejsca na dalaszą część nekropolii.Może ktoś
        kiedyś te krzaki wykarczuje /?/Już na tym cmentarzu prawie nie ma nagrobków
        niemieckich.Walają się wśród drzew nagrobki porzucone także polskie.Daty jakie
        widziałam na tych najstarszych to 1943.Jest tam nagrobek z 1947 r ,nie
        sprawiajacy wrażenia katolickiego . Zycie jego własciciela Jakoba L.było
        krótkie,gdyż 25 letnie ,epitafium -"Kochanemu synowi rodzice" i nic
        więcej.Porusza się coś w człowieku.Czuje się niekończący pochód ludzkich
        istnień ,ulotność bycia tutaj. Sama sobie mówię ,zawsze pamiętaj ,że umrzesz ,
        ale not omnis
    • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.10.03, 17:40
      Podciągam wątek.Pytanie- kto z was zapalił choć raz świeczkę na grobie ofiar
      Oświęcimia na cmentarzu przy ul . Przemysłowej?
      • Gość: N.C. Re: Cmentarze IP: *.satkabel.com.pl 20.10.03, 17:53
        Co roku od trzech lat stawiam tam świeczkę
      • Gość: Żulietta Re: Cmentarze IP: *.satkabel.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 20.10.03, 18:01
        Ja Justynko ! A co powiecie na temat polityki kleru ?? Chodzi mi tu o moment
        kiedy stawia sie nagrobek na notabene wczesniej wykupionym (na 20 lat) miejscu
        pochowku swoich bliskich. Dam przykład: w mojej rodzinie babcia stawia pomnik
        swojemu zmarłemu mężowi; płaci za pomnik zaliczke, a nastepnie z "umowa" musi
        pojechac do ksiedza, ktory wypisuje Jej dowod KP (kasa przyjmie), na ktorym
        jest napisane: "dobrowolny datek na kosciół" !!. Powiedzcie, czy to nie jest
        smieszne !!. Kobieta ciuła grosz do grosza aby postawic pomnik zmarłemu mezowi
        musi isc do ksiedza i tam rowniez zrobic nie małą "dobrowolna" opłate (wysokosc
        10% ceny pomnika, czyli w tym przypadku 350 zł.)Na pytanie co by było gdyby nie
        zapłaciła?; odpowiedz jest prosta: ludzie stawiajacy pomnik nie zostali by
        wpuszczeni na cmentarz (ksiadz sprawdza dowod KP). Wszystko to jest dziwne,
        wrecz absurdalne i uwłaczajace w ta instytucje.
        Pozdrawiam :)
        • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.10.03, 15:20
          To niesprawiedliwe! To jest jak kradzież!
      • Gość: Mikuś Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.10.03, 21:05
        A kto postawił swieczke na grobie-pomniku gornikow, ktorzy zgineli w
        katastrofie gorniczej w 1929 roku? Cmentarz na Sobiecinie....
        • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.10.03, 08:00
          Kiedyś to naprawię.
      • cossa Re: Cmentarze 23.10.03, 18:35
        jak tylko jestem na Wszystkich Swietych - zapalam zawsze
        i poza tym cmentarz na Przemyslowej wydaje sie byc dosc zadbany ;)
        jesli mozna lubiec cmntarze
        to lubie ten cmentarz ;)

pozdr.cossa
    • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.10.03, 07:57
      Właśnie wczoraj odwiedzilam cmentarz przy Przemysłowej.
      • Gość: Gmietek Re: Cmentarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.03, 12:06
        Na cmentarzu na ulicy Przemysłowej to tylko pomnik ofiar Oświecimia gdzie
        zlozono prochy pomordowanych w tym obozie zagłady. Odwiedzcie kiedys jednak
        Oboz Muzeum w Oświecimiu. Kiedy byłem tam po raz pierwszy, a było to we
        Wszystkich swietych 1971 roku paliła sie tam niezliczona ilosc zniczy. Paliły
        sie przy scianie smierci w bunkrach bloku smierci, na ruinach krematoriuw. na
        rampie, na Pomniku Meczeństwa Narodow w Brzezińce. Tam tez zobaczyłem prawdziwe
        ludzkie prochy, ktorymi zasypywano okoliczny staw.Zawsze kiedy tam przybywałem,
        aby oddać hołd tym wszystkim, ktorzy tam zgineli, nasuwało mi sie pytanie.
        Dlaczego człowiek, człowiekowi zgotował taki los. Dlaczego naród ktory wydał
        Geothego, Bethowena, Bacha i innych wielkich ludzi kultury europejskiej stac
        się mógł narodem morderców.
        Dlatego ku przestrodze potomnym nie tylko 1 listopada zapalam znicz przy
        pomniku na cmentarzu na ulicy Przemysłowej
        • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.10.03, 08:07
          Naród ten wydał wariata , który miał wielką siłę odzdziaływania . Za nim poszły
          masy i z tąd ta wojna.
          • Gość: Nieskaplikowany Re: Cmentarze IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 26.10.03, 17:56
            a ja myslalem ze on byl Austryjakiem?
            ale faktem jest ze porwal za soba masy.
    • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.10.03, 07:29
      Na Przemysłowej ruch jak w ulu.
      • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 30.10.03, 13:08
        To Święto Zmarłych nas wszystkich dużo kosztuje co?
    • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 31.10.03, 19:07
      Napiszcie coś jutro!
      • Gość: Justyna Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.11.03, 07:58
        Polecam odwiedzić cmentarz dziś wieczorem . Widok jest niesamowity.
        • Gość: Pazdzioch Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.06.04, 20:56
          odsiwzam wątek ;)
          • Gość: *** Re: Cmentarze IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 09.06.04, 21:40
            Czytając Wasze posty naprawdę się wzruszyłem!! To szczęście dla nas "starych",
            że tyle ciepła, serca i czułości jest w Waszych sercach!! Jesteście kochani i
            myslę, że wcale nie musimy się wstydzić naszych dzieci i wnuków. Jeżeli
            jestescie zdolni do takich odczuć i wrażliwości to znaczy, że nie jest prawdą,
            że młodzież jest nieczuła i nie ma serca. Dziękujemy Wam wraz z żoną, bo
            wlaliście w nasze serca otuchę, że przyszłość naszego miasta wcale nie jest
            taka czarna jak ją malują.
            • andromeda1 Re: Cmentarze 09.06.04, 22:04
              Pażdziochu!Widzisz nie jest tak żle,pozdrów połowicę swoją. Elka.
        • andromeda1 Re: Cmentarze 09.06.04, 22:06
          Słuchajcie! Ależ to jest wątek z łońskiego roku. Elka.
          • Gość: **** Re: Cmentarze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.07.04, 09:12
            Tak masz rację gwieździsta! On jest tylko tak "przypadkowo" odświeżony!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka