Dodaj do ulubionych

Serce mi się rozbiło

IP: *.fhi.pl 27.10.03, 09:18
Wczoraj byłem z moim synkiem na nowej sztuce Wałbrzyskiego Teatru Lalek i
Aktora "Historia o żebraku i osiołku".
Przedstawienie zrobniono na wysokim poziomie aktorskim i technicznym.
Adresowane do dzieci starszych (ᡂ), młodzieży i dorosłych zwierało zawsze
aktualne, na dziś wręcz tragiczne wołanie o cel i sens życia.

ps. "Serce mi się rozbiło" tak mój 4 letni synek skomentował przedstawienie
Obserwuj wątek
    • olin Re: Serce mi się rozbiło 27.10.03, 17:01
      Gość portalu: olo napisał(a):

> Wczoraj byłem z moim synkiem na nowej sztuce Wałbrzyskiego Teatru Lalek i
      > Aktora "Historia o żebraku i osiołku".

W koncu ktos oprocz mnie pisze cos o TLiA. :D

> Przedstawienie zrobniono na wysokim poziomie aktorskim i technicznym.

Zwlaszcza scenografia, scenografia!

> Adresowane do dzieci starszych (?), młodzieży i dorosłych zwierało zawsze
      > aktualne, na dziś wręcz tragiczne wołanie o cel i sens życia.

Z tym kwadracikiem nie przesadzalbym, ale fakt - to kolejne po "Kowalu..." przedstawienie, adresowane do widza nieco starszego.

> ps. "Serce mi się rozbiło" tak mój 4 letni synek skomentował przedstawienie

Mhm.

Ku pokrzepieniu proponuje pojsc na "Tygrysa Pietrka" - niestety, chyba dopiero w grudniu beda grac w niedziele. Poki co mozna sie wybrac na "Kaju, gdzie jestes?" w niedziele 2.11 o 12.30 - polecam, z tym ze to przedstawienie niskobudzetowe, w przeciwienstwie do "Osiolka".

W kazdym razie - nie tylko Teatr Dramatyczny, nie tylko! W najblizszym czasie szykuje sie niezla seria - wznowienie "Mirry, kadzidla i zlota", chyba przewinie sie "Kowal, pieniadze i gwiazdy", a takze - tylko nie wiem, kiedy :) - "Tygrys Pietrek" - najlepsze przedstawienie dla dzieci (chociaz nie tylko !!!!!!), jakie widzialem na przestrzeni ostatnich paru lat.
      • Gość: olo Re: Serce mi się rozbiło IP: *.fhi.pl 27.10.03, 22:22
        olin napisał:
        > Ku pokrzepieniu proponuje pojsc na "Tygrysa Pietrka" - niestety, chyba
        dopiero
        ..
        > "Tygrys Pietrek" - najlepsze przedstawienie dla dzieci (chociaz nie
        tylko !!!!!!), jakie widzialem na przestrzeni ostatnich paru lat.

Właśnie dwa tygodnie temu byliśmy na Tygrysie Pietrku. Gorąco Polecam. Tak nas
        zachwyciło i ubawiło, że w ciemno przyszliśmy na nową sztukę...
        Niestety, tym razem warto zabrać ze sobą starsze dzieci, a nie maluchy. Huki
        stuki, dym i techno nie są wskazane dla przedszkolaków, które co strachliwsze
        szybko ewakuowały się.

Ps. Może ktoś zna stronkę z repertuarem Teatru??
        • olin Re: Serce mi się rozbiło 30.10.03, 10:37
          Gość portalu: olo napisał(a):

> Ps. Może ktoś zna stronkę z repertuarem Teatru??

Dolnoslaskie serwisy internetowe nie podaja. Chyba ze cos sie zmienilo. Zas oficjalnej strony Teatr nie ma - robil taka kiedys Bartek D. ze "Slowa Polskiego", ale nie skonczyl. Robilem i ja, ale nie mam czasu, by doprowadzic rzecz do szczesliwego finalu... Ale skoro jednak jest zapotrzebowanie, moze zrobie cos prostego, byleby mozna bylo znalezc aktualny repertuar plus jakies krotkie informacje nt. spektakli... W razie czego, dam znac.
    • ileana Wspomnienia 30.10.03, 11:12
      Po raz pierwszy do Teatru Lalek poszlismy ze szkola w podstawowce.
      Byl to dla mnie magiczny swiat bajki.
      Czasem bral mnie ojciec do Teatru Lalek, byly dobre spektakle i jako dorosla
      czasem zagladalam tu z sentymentu do dziecinnych wyobrazen.
      Ciesze sie ze Teatr przetrzymal burze zmian politycznych i ekonomicznych ,ze
      istnieje...
      Czy Teatr dalej jest na ulicy M.Buczka, kolo apteki ?
      pozdrawiam
      • olin Re: Wspomnienia 30.10.03, 13:58
        ileana napisała:

> Po raz pierwszy do Teatru Lalek poszlismy ze szkola w podstawowce.
        > Byl to dla mnie magiczny swiat bajki.

Pamietasz jakies konkretne przedstawienia?

> Ciesze sie ze Teatr przetrzymal burze zmian politycznych i ekonomicznych ,ze
        > istnieje...

Pare razy jego los wisial juz na wlosku. Po likwidacji wojewodztwa walbrzyskiego, teatr stal sie placowka miejska. Niestety, po polaczeniu powiatow - powiatowa... To nie jest zbyt dobry uklad.

> Czy Teatr dalej jest na ulicy M.Buczka, kolo apteki ?

Tak, tak, chociaz wiele sie teraz dzieje w Domu Aktora na Zamkowej, po tym, jak ZUS z okazji remontu pozbyl sie teatru z czesci swojego budynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka