Gość: katolik IP: *.centertel.pl 29.03.09, 15:52 Na ostatniej sesji radni przyznali biskupowi Decowi " Honorowego mieszkańca Wałbrzycha" oraz ustanowili "Matkę Boża Bolesną" patronką Wałbrzycha Co wy na to ??? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sanitariusz Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.03.09, 15:53 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=168&w=93342368 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do katola Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 16:06 jak mnie ktoś by zrobił honorowym mieszkańcem tego szamba to poszedł bym na chełmiec i się zważył na tym krzyżu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ja pie.rdole ale zaszczyt ha ha ha ha to może by tu zamieszkał w slamsach ten biskup i swoją limuzyną za nie swoje pieniądze po tych dziurach pojeździł.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik blog-ów Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.centertel.pl 29.03.09, 16:16 Patrzcie co na to radny Szpur www.szpur.com/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=0&Itemid=9 Podczas ostatniej sesji Rady Miejskiej przyjęto dwie kontrowersyjne uchwały. Pierwsza z nich dotyczyła ustanowienia Matki Bożej Bolesnej patronką Wałbrzycha, druga o przyznaniu „Honorowy mieszkaniec miasta Wałbrzycha” dla biskupa Ignacego Deca. Ja oczywiście nie brałem udziału w obydwu głosowaniach, ponieważ uważam, że nie powinno się mieszać, a także w jakikolwiek sposób łączyć: samorządu z kościołem oraz polityki z wiarą. Oczywiście zabrałem głos podczas dyskusji zaczynać od cytatu preambuły Konstytucji Rzeczypospolitej Polski oraz przeczytałem artykuł 25 ( przypis pod wpisem), który mówi o równości niezależnie od wyznanie nawet tego dominującego w Polsce. Ponadto powiedziałem, ze nie będę zachowywał się ja islamski fundamentalista i łączył wiarę z życiem społecznym. Sam jestem katolikiem i chodzę do kościoła, ale uważam za wielce niestosowne eksponowanie wiary w taki sposób. To jak wyznajemy i praktykujemy nasze religie jest sprawą osobistą każdego z nas. Gdybym brał udział w tym glosowaniu mógłbym po prostu urazić tych, którzy nie są katolikami i nie życzą sobie takiego patrona lub tych którzy są katolikami i też tego sobie nie życzą. Oczywiście podczas przerwy jeden z księży przez kilkanaście minut próbował na osobności mnie „nawracać”, mówiąc że jestem słabej wiary, ale odpuścił sobie. Ja do kościoła chodzę dla własnej potrzeby praktykowania wiary i dla tego, że odnajduję tam wewnętrzny spokój. Ponadto uważam, ze cała ta sprawa jest farsą trzech radnych z PiS (wnioskodawców uchwały), którzy zamiast zajmować się istotnymi sprawami miasta wchodzą w „cztery litery” kościołowi i biskupowi, próbując ugrać na tym własny kapitał polityczny i poparcie tej instytucji w wyborach. Przecież żadną nowością jest fakt iż podczas wyborów kościół prężnię pomaga swoim kandydatom, i na pewno nie robi tego bezinteresownie. Podczas sesji odniosłem wrażenie, że Prezydent Piotr Kruczkowski jest niezadowolony, że te dwa projekty uchwał nie są jego własnymi tylko kolegów z sypiącej się koalicji PiS. Warto nadmienić, że część radnych PO głosowała przeciw, argumentując to podobnymi poglądami jak ja. Zastanawiam się po co uchwałą rady miejskiej sankcjonowano tą patronkę? I odnoszę wrażenie, że miedzy innymi po to, aby 15 września ( w święto Matki Bożej Bolesnej) przeznaczać pieniądze publiczne na ten cel. Mimo to uchwała została przyjęta ( jeżeli dobrze pamiętam) przy 11 głosach za. Co do biskupa, to powiem wprost: w uzasadnieniu uchwały najwięcej miejsca poświecono zasługom w zakresie patronowania w imprezach o charakterze religijnym i „ Mszy Papieskiej” w Wałbrzychu- jeżeli za to rada ma przyznawać „Honorowego Mieszkańca Wałbrzycha”, to nasz prezydent powinien dostać go co najmniej 3 razy. Na chwilę obecną nasze miasto zamiast patrona potrzebuje dobrego gospodarza! Fragmenty Konstytucji: „…W trosce o byt i przyszłość naszej Ojczyzny, odzyskawszy w 1989 roku możliwość suwerennego i demokratycznego stanowienia o Jej losie, my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej, zarówno wierzący w Boga będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna, jak i nie podzielający tej wiary, a te uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł, równi w prawach i w powinnościach wobec dobra wspólnego - Polski,...” Art. 25. 1. Kościoły i inne związki wyznaniowe są równouprawnione. 2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym. 3. Stosunki między państwem a kościołami i innymi związkami wyznaniowymi są kształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnej niezależności każdego w swoim zakresie, jak również współdziałania dla dobra człowieka i dobra wspólnego. 4. Stosunki między Rzecząpospolitą Polską a Kościołem Katolickim określają umowa międzynarodowa zawarta ze Stolicą Apostolską i ustawy. 5. Stosunki między Rzecząpospolitą Polską a innymi kościołami oraz związkami wyznaniowymi określają ustawy uchwalone na podstawie umów zawartych przez Radę Ministrów z ich właściwymi przedstawicielami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.03.09, 16:21 To dlaczego Szpur nie głosował PRZECIW, tylko wycofał się rakiem? Hańba dla miasta! Najpierw "zadupie", potem odpuszczanie głosowania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 16:44 szpur to palant Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.09, 07:56 Nawet młoda lewica się pogubiła, ale potwierdzam Szpur to palant do kwadratu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emil Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 17:01 Niech teraz Dec i Matka Boża naprawią nasze drogi i rozwiążą problemy miata. Radnym odbiło, czas ich wysłać do psyhiatryka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KATjehowy Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.03.09, 21:11 oj dobra spoko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 29.03.09, 21:31 Radni w żadnym wypadku nie powinni podejmowac zadnych uchwał na temat religijny o jakis patronkach.To już jest przesada,ciekawe co ma na cel;u wprowadzanie takis patronek,pewnie dziła się to za naciskiem koscioła,żeby ten miał padstawy do organizowania dodtatkowych mszy a co za tym idzie do dodatkowej kasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 23:15 Nie "JAKIŚ" patronkach. Zastanów się co mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk 5 lat diecezji świdnickiej IP: *.gprs.plus.pl 30.03.09, 00:12 25 marca 2009 w katedrze świdnickiej świętowano 5 lecie diecezji świdnickiej. Śwdnica ma 6 parafii a Wałbrzych ma 16 parafii. Nie ma się co dziwić że nasi ze spóźnionym zapłonem postanowili coś zeobić więcej i w końcu po 5 latach się obudzili. W lecie 2003 roku , gdy Tygodnik Wałbrzyski na 1 stronie zamieścił zdjęcie kościoła Aniołów Stróżów z pytaniem czy będzie on Katedrą nasi dziennikarze zapytali wałbrzyskich purpuratów Źrałkę i Strugarka czy to prawda. Nasz dzisiejszy patriarcha Wałbrzycha zamieszkały w Szczawnie powiedział że to bzdury i wyssane z palca wiadomości sezonu ogórkowego. Że jest bp. Rybak, diecezją legnicka i komuś się to wszystko wyśniło. Dziś obnosi się z infułą i jest wręcz nr. 1 w diecezji świdnickiej. Ciekawe dlaczego zaprzepscił że Wałbrzych stał się zwykłym szarym miastem zamiast stolica diecezji. Gdy zaś pytano naszego pana z ratusza to też mówił że coś słyszał ale nic nie wie. Dziś patriarcha ze Szczawna i książę sudetów rwą włosy z głów i nie wiedzą co mają wymyśleć. ( Źrałkę o nic już nie pytają bo go zdegradowali przyszłoroczną emeryturą ). Podejmują z SLD - owskim klubem ze Szczawna + Pis - owskim klubem z Wałbrzycha jakieś inicjatywy pseudo religijne. Obok zrujnowanego basenu, Msze za papieża, obywatelstwa dla Biskupa, patronkę miasta, konkatedrę w czerwonym kościele, bazylikę na Podzamczu, Zespół Szkół Katolickich w dawnej samochodówce na Andersa, szok , szok , szok Tylko że o 5 lat za późno. Świdnica zgarneła diecezję a nasi niech się teraz obliżą smakiem innymi dziwnymi inicjatywami; Odpowiedz Link Zgłoś
pozor_vlak Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! 30.03.09, 07:22 Gość portalu: katolik napisał(a): > Co wy na to ??? :) ZAJEBIOZA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garuch Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 09:31 A co na to Dec, że jako honorowy obywatel W-cha stoi w rządku obok Hitlera? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 30.03.09, 11:47 Ja uwazam,ze trafny wybor walbrzyskiej Patronki,a jaka moze byc inna patrzac na ten przygnebiajacy Walbrzych:(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L.VADER Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 30.03.09, 12:34 Przygnębiony Gościu! Myślisz,że Matka Bolesna wyzwoli Wałbrzych od dziur w drogach i kilometrowych korków?! Tylko oszołomy z PiS-u mogli wymyślić takie kretyństwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pozor_vlak Swoją drogą.... 30.03.09, 14:22 Jak dokonano wyboru odpowiedniej (znaczy się Bolesnej)Matki Boskiej na patronkę. Jakis casting był, czy przetarg, czy co? Jakieś inne Matki Boskie były rozpatrywane? Są gdzieś jakieś papiery, protokoły? Mętne jakieś to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geno Polityczny projekt IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 14:35 Matka Boska stała sie politycznyn narzędziem PiS słabo chłopaką wychodzi działanie w 2 resortach które mają w miescie i postanowili że zagraja Matką Boską aby podnieśc swoje notowania i co ? chcieli dobrze a wyszło jak zawsze . Kaczyński zadziałał na szkode mista więc PiS sprezentował Wałbrzychowi Batkę Booską Bolesną ale Ona doskonale pasuje don tego co PiS zrobił w mieście wieć przychodzi nam teraz wspólnie z M.B.B. ubolewac nad polityką PiS i modlić sie o cud żeby jakoś z tego wyjść. W naszej nowej Opiekunce tez nadzieja że PiS juz na zawsze zniknie z mapy politycznej naszego mista i całego Państwa -amen ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Polityczny projekt IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.03.09, 20:01 Czyli tak jak kościół używa wiary jako narzędzia manipulacji tak i masto już mierze przykład,a społeczeństwo durne sie daje i mysli,że to wszystko z dobrego serca.Miesto nie powinno mieć,zadnej patronbki związanej z Biblią,czy wiarą.Nie wszyscy sa wierzący,sa tez ludzie innych wyznań i moga się z tym źle czuć.Patron miasta powinien byc znaną neutralna osobą typu naukowiec,poeta,wynalazca,ly ewentualnie ktos kto wiele dobrego zrobił dla tego miasta.osobiście mi to przeszkadza,że mieszkam w mieście pod patronatem matki Boskiej.Pod takim patronatem moze byc kościół a nie miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sox Re: Polityczny projekt IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 20:13 Radni nie pomyśleli że tą sprawę można zaskarżyć do Trybunału w Strasburgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Polityczny projekt IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.03.09, 20:20 Masz racje,no jak to wygląda zeby usanowienie patrona miasta wiązało się z wyznaniem.Ja bym był dumny jak bym mieszkał w mieście pod patronatem Mikołaja Kopernika czy Gen.Sikorskiego.Pozr Vlak-sam jestem ciekawy jak wygladały te wybory i jakie były kandydarury.Zdaje się,że się skusze na przeczytanie protokołu z tej sesji:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Follv Re: Polityczny projekt pis IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 20:57 A co z honorowym obywatelstwem Adolfa Hitlera ? nikt nie odwołał ? a wieć obok Hitlera honorowym obywatelem bedzie biskup ! brawo PiS !!!! podajcie swoje nazwiska drodzy radni żeby wiedziec kto niszczy to miasto do konca . Czemy tu na forum nie bronicie swoich pomysłów ? Niech Matka Boska Bolesna boleje nad tym miastem bo rozumu tu juz dawno zabrakło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Polityczny projekt pis IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 30.03.09, 21:16 to poprostu skandal co ta rada robi.To faktycznie nadaje się to Trybunału.Mam nadzieje,że ktos się tym zajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furman Re: Polityczny projekt pis IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 21:22 Gość portalu: Follv napisał(a): > PiS !!!! podajcie swoje nazwiska drodzy radni żeby wiedziec kto > niszczy to miasto do konca W TW napisano, że pomysł podrzucił Piotr Wojnowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Polityczny projekt pis IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 21:27 Wojnowski ? czy on czasmi nie zbankrutował na własnym sklepie ? Jesli to ten to co sie dziwć jesli facet nawet małego sklepiku nie potrafił prowadzić to o czym tu mówic jesli chodzi o polityke miasta . Tak to juz jest że nieudacznicy pachaja sie do polityki żeby za naszą kase zyci i eksperymentowac chore pomysły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igor Re: Polityczny projekt pis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 21:39 czerwona holoto zamknij mordki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Polityczny projekt pis IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 30.03.09, 21:48 wiem,że nie dorosłes do dyskusji na takie tematy,bo pisownia świadczy o tym az za dobrze,ale przynajmniej nie ubliżaj tu nikomu.a jak cos masz do powiedzenia to wypowiedz się jezeli cie na to stac i to potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędnik Re: Polityczny projekt pis IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 21:49 Czarnuchu brudasie, jedzie ci z ryja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L.VADER Re: Polityczny projekt pis IP: *.walbrzych.vectranet.pl 02.04.09, 17:01 Na 100% jestem pewny,że takim "przemiłym" językiem wypowiada się gorący pseudokatolik z PiS-uarów,miłujący bliżniego swego?! Odpowiedz Link Zgłoś
pozor_vlak Re: Polityczny projekt 31.03.09, 07:43 Gość portalu: Ari napisał(a): Pozr Vlak-sam > jestem ciekawy jak wygladały te wybory i jakie były > kandydarury. Tak naprawdę to mam to gdzieś. bardziej dla żartu zapytałem dlaczego do cholery BOLESNA?! Miasto które wygląda jak lej po bombie mogło by sobie przynajmniej patrona/patronkę zafundować jakiegoś takiego mniej paliatywnego.... bo ja wiem?... Matkę Boską Chichoczącą? Ujaraną? Opowiadającą-Kawały-O-Sztyrlicu?.... coś w te klocki. A zupełnie poważnie, to ręce opadają do kostek jeżeli pomyśleć, że radni, urzędnicy itp... marnują czas na takie pierdoły będąc jednocześnie przekonanymi że odwalają kawał zajebiście solidnej i ważnej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w...y Re: Polityczny projekt IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.09, 21:52 Ty w ogóle wiesz, jak wygląda procedura składnia skargi i czym się zajmuje ter trybunał? Bo jak coś jest nie tak to się leci na skargę do mamy albo do Strasburga. Wy naprawdę myślicie, że ten Trybunał z uwagą śledzi, co wymyśla RM w Wałbrzychu? Trochę więcej rozeznania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 21:46 ALE BABKI TO MY MAMY Z JAJAMI(nie wszystkie)ODWAZYŁY SIE POWIEDZIEC NIE!!RADNA OLANIN MIAŁA RACJĘ ŻE WAŁBRZYSZANIE POWINNI DECYDOWAĆ O TAK DELIKATNEJ SPRAWIE SAMI,A NIE RADA KOGO CHCA ZA PATRONA MIASTA. I JESZCZE WIECEJ MOWIŁA AŻ KSĘŻA WYSZLI NO NO A LEWICA GŁOWY W PIASEK....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feniks Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.centertel.pl 31.03.09, 09:17 Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu jest sądem międzynarodowym, który rozpatruje skargi osób, które uważają że zostały naruszone ich prawa zagwarantowane w Konwencji o Ochronie Praw Człowieka. Kto może wnieść skargę? Skargę do Trybunału może wnieść każdy obywatel indywidualnie. Zanim zostanie wniesiona skarga, skarżący powinien wykorzystać w kraju wszystkie przysługujące mu możliwe środki odwoławcze. Aby skarga nie została odrzucona, trzeba ją wnieść w ciągu sześciu miesięcy od wydania prawomocnego orzeczenia lub ostatecznej decyzji w sprawie. Musi być zasadna Skarga może zostać złożona w języku ojczystym osoby skarżącej się. Zanim zostanie zarejestrowana i otrzyma swój numer, sprawdza się jej treść i ocenia, czy jest uzasadniona. Gdy uzna się, że spełnia wymogi formalne, wówczas szef kancelarii przesyła skarżącemu formularz do wypełnienia. Skarga będzie uznana za przyjętą, wówczas gdy otrzyma numer i zostanie zarejestrowana. Następnie rozpoczyna się jej rozpatrywanie przez Trybunał. Co w formularzu? Skargę do Trybunału składa się na specjalnym formularzu, który należy dokładnie wypełnić. W razie reprezentowania osoby skarżącej np. przez adwokata lub innego reprezentanta trzeba podać te informacje oraz załączyć podpisany formularz pełnomocnictwa. W drugiej części formularza podaje się informacje dotyczące stanu faktycznego. Opisuje się tam wydarzenia w takiej kolejności, w jakiej wystąpiły. Trzeba również podać daty zdarzeń. Z kolei w trzeciej części formularza skarżący musi wyjaśnić, jakie przepisy Konwencji Praw Człowieka i Podstawowych Wolności stanowią podstawę wysuwanych zarzutów. W części czwartej należy przedstawić środki odwoławcze, które już wykorzystano. Ponadto należy wskazać, czy istniały inne możliwości odwoływania się, a jeżeli ich nie wykorzystano, wówczas powinno się podać z jakiego powodu. ŚRODKI ODWOŁAWCZE Zanim skarżący wniesie skargę, powinien w kraju wykorzystać drogę sądową, czyli od orzeczenia sądu I instancji odwołać się do sądu II instancji. W sprawach, w których jest to możliwe powinien skorzystać z kasacji. Natomiast w sprawach administracyjnych skarżący powinien odwołać się do organu II instancji, a następnie wystąpić ze skargą do Naczelnego Sądu Administracyjnego. Natomiast w piątej części formularza skarżący składa oświadczenie dotyczące swoich żądań, określa także roszczenie w zakresie zadośćuczynienia W części szóstej trzeba złożyć oświadczenie o postępowaniu przed innymi organami międzynarodowymi. Chodzi o to, czy te same zarzuty były przedstawiane innym organom międzynarodowym do zbadania. Gdyby takie postępowanie się toczyło, wówczas trzeba podać informacje na jego temat oraz dołączyć kopie decyzji i innych dokumentów. Do skargi dołącza się kopie wszystkich wyroków i decyzji z uzasadnieniem. Wykaz tych dokumentów podaje się w części siódmej formularza. Skargę należy własnoręcznie podpisać w części ósmej formularza. Gdyby podpisał ją przedstawiciel skarżącego, to wówczas musi dołączyć do skargi pełnomocnictwo podpisane przez skarżącego. CO POWINNA ZAWIERAĆ SKARGA? - dane osobowe skarżącego, - nazwę państwa, przeciwko któremu została wniesiona, - fakty i argumenty skarżącego, - oświadczenie o spełnieniu wymagań do wniesienia skargi, - dane przedstawiciela skarżącego, - wskazanie żądania, - wskazanie, w jakim języku skarżący chce otrzymać orzeczenie, - oświadczenie o tym, że sprawą nie zajmował się inny organ międzynarodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Yell Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.09, 10:43 Boze co za ciecie, zamiast obwodnicy nowy honorowy. Ciekawy jestem kiedy zaktualizuja i jak uzasadnia. um.walbrzych.pl/walbrzych-mojemiasto/strony/honorowi_obywatele.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 31.03.09, 11:27 Ja proponuje jeszcze zrobic tak niech zlikwiduja nazwy ulic i przydziela kazdej Patrona wszystkie Place Zabaw tez niech maja Patrona,przystanki,parki,place budowy i co sie jeszcze da wszystko niech ma Patrona. Odpowiedz Link Zgłoś
kolecwoku Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! 31.03.09, 11:33 i jeszcze niech każdy patron,ma swojego patrona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: 87.105.201.* 31.03.09, 12:15 zamknąć się czerwona hołoto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 31.03.09, 13:30 A ty Jgor zmieniłeś nik?:-)Ot i Gościu masz wytłumaczone co to znaczy wnieść sprawe do Strassburga,Feniks wyczerpująco to opisał i mysle,że dał ci rozeznanie:-)Proponuje zmienic nazwy ulic:Al.Wyzwolenia na Al.Biskupów,Kombatantów na Ministrantów,3go Maja na Świetej Trójcy,Senatorską na Seminaryjną a Plac Magistracki na Plac Diecezjacki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do roberta Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 14:36 zamknij mordę zacofany ciemniaku kościelny bo się europa śmieje i świat wstyd tylko przez takich jak ty!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 31.03.09, 16:15 To jakis ograniczony typ,zmienia niki i mysli,że jest tak inteligentny,,ze nik się nie zorientuje.dorwał się do internetu,a jednego zdania nie potrafi poprawnie napisać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 31.03.09, 19:26 jedynie co wam towarzysze pozostało to narzekanie, zazdroszczenie, popijanie i popłakanie, że tacy jesteście biedni, w końcu należy wam się pokuta, zbierajcie siły na kolejną rewolucję niekoniecznie pażdziernikową, ale wybierzcie koniecznie jakiegoś łysego z kozią bródką może być icek 76 znany żydek i komunard Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 31.03.09, 22:15 Ja obiektywnie patrze na sprawę,uwazam,że Rada nie ma prawa ustalać patrona-Biblijnej postaci.Poza tym ktoś wyzej napisał,że ktos z radnych sie temu sprzeciwił az księża wyszli.A ja się pytam,co księza robią na sesji rady miasta?Czy Urząd to instytucja kościelna? Czy kosciół zaprasza Rade na swoje tajne obrady biskupów?Pomyslcie trochę,ja nie jestem przeciwnikiem wiary,ale wszystko ma swoje mioejsce,a jak już się z czyms przesadza to robi się to nie smaczne.Misto pod patronatem Matki Boskiej Bolesnej,dobre sobie.Poprostu zacofanie i podlizywanie się klerowi oraz ruch wdzięczności za dobre słowo z ambony w czasie wyborów.Nikt nie ma prawa byc dyskryminowany,a w tej sytuacjio jest duzo osób dyskryminowanych.Jak maja się czuć np.Buddyści mieszkający w tym mieście?Jak wy byscie się czuli jak wałbrzych bt był pod patronatem Hary Kriszny lub Allaha?Czy radni nad tym pomysleli?Miasto to nie kościół czy jakaś bazylika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rojka Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 22:24 ale to historia wybrala. Przez siedem wiekow czczono tu nie budde, allaha tylko Matke Boza! Jesli nie znacie historii to nie marnujcie czasu przed kompem tylko do lektury, jazda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldenburczyk Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.09, 22:29 Gość portalu: Rojka napisał(a): > Przez siedem wiekow czczono tu nie budde, > allaha tylko Matke Boza! Jasne. Ale wcześniej przez 10 wieków czczono tu Światowida, dopóki czarni nie wytępili innowierców ogniem i mieczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 01.04.09, 02:52 Dokładnie-i spalili potem kazdego kto smiał mówic inaczej i się im sprzeciwić.Poza tym co piernik do waitraka,jest nie wazne kogo czczono,ważne jest to,że obecnie komus może to przeszkadzać.Katolicy zachowują się jakby byli sami i maja gdzieś innych,zresztą zawsze tacy byli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.centertel.pl 01.04.09, 07:30 Witamy w moherowym zascianku, gdzie wszyscy lacznie z politykami robia rzadkiego klocka ze strachu przed Kosciolem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 01.04.09, 14:26 Na tym forum dokładnie widac,że nie tylko mi to przeszkadza,jest wiele ludzi którym się to nie podoba.Jaqk mozna dopuszczac kler do sesji Rady Miejskiej i pozwalać mu zabierac głos,a na dodatek pozwalać rządzic i ulegac mu w tak waznych sprawach.Szanowni Radni,pokazcie mi choc jedną malutką rzecz którą kościół zrobił dla dobra miasta,była taka sytuacja,ze kler zrealizował jakis wasz pomysł?Dał wam jakieś pieniądze by nakarmic głodnych?Róbcie tak dalej a możecie zapomniec o wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 01.04.09, 15:19 No wlasnie tez mialam to na mysli nigdzie nie wyczytalam,ze w Walbrzychu kler zrobil cos dobrego-charytatywnego tylko wyciaga reke i mowi daaaaaaaaajcie wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobre Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 01.04.09, 17:18 z tego wszystkiego nic dobrego nie będzie dla miasta, po co takie zabawy ,Panie Prezydencie ,czy ktoś mądry kieruje tym magistratem? Radni ,co tam siedzicie na tych stołkach, więcej rozważnych decyzji potrzebnych infrastrukturze miasta, a nie jakieś urządzanie seansów spirytystycznych z udziałem duchownych,pomijając ,że oni wcale tego nie chcą. Bóg jakby widział,że to odbuduje wszystko w mieście, to by Wam Radni i Prezydenci dał znak i....kase. Oj bolesma ta maryja ,bolesna, tylko płakać nad magistratem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nawiedzona Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 21:10 Przepraszam ,ze się wtrącam ale muszę wam coś powiedziec miłoby było gdyby radni tego miasta ,poza tym ,że nic nie robą( no może kilku radnych) ,a mam tu na myśli panią Sprytulę ,która raz do roku podpina się pod Radę Wspólnoty Samorządowej Nowe Miasto i udaje ,że zbiera stare kanapy i stare zużyte i za małe ciuchy ) sprawia wrażenie aktywnej i społecznej skutecznej radnej). Po takiej akcji Pani Sprytula obwieszcza światu , że była ionicjatorką super akcji dla najuboższych mieszkańców dzielnicy zebrała x rzeczy . No i pani olanin ona przynajmniej nic sobie nie udowadinia i innym też nie . Ale za to pan paweł Szpur to juz sobie folguje nie doś , że załatwił barierki t oma tak wiele pomyslów , że mu Panuie z PO zazdroszczą . Jaki z tego morał drodzy wytrwali czytelnicy tego wątku . NIK TEGO NIE CZYTA KAŻDY NAPARZA SWÓJ WĄTEK A PO NAS TO CHOĆBY pOTOP ........ A SWOJĄ DROGA STARTUJCIE NA RADNYCH TŻ BĘDZIECIE MOGLI ZBIERAĆ STARE KANAPY ..... tylko kto je d Was weżmie za głos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irena Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.gprs.plus.pl 01.04.09, 21:55 RADNA OLANIN UDAJE AKTYWISTKĘ P.O A SIEDZI W KANCELARII PROBOSZCZA NA BEMA 54 W KAPLICY ŚW.RODZINY NA BIAŁYM KAMIENIU I UDZIELA PORAD PRAWNYCH. BRATA SIĘ Z TAMTEJSZYM PROBOSZCZEM CO BUDUJE KOŚCIÓŁ I TAM ROBI KARIERĘ! W KONCU ZA ZBRATANIE SIĘ Z TAMTEJSZYM PROBOSZCZEM ZOSTAŁA RADNĄ BO O NIEJ WCZESNIEJ NIKT NIC NIE SŁYSZAŁ OPRÓCZ TEGO ŻE MA SKLEP Z DYWANAMI. DAŁA DO KAPLICY DYWAN I ZOSTAŁA RADNĄ, A TERAZ CO RUSZ TO NA JAKIEJŚ GALI W KSIĄŻU UDAJĘ KSIĘŻNICZKĘ DEJZI I UDAJE ŻE ONA NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z KOŚCIOŁEM. KAŻDY LIŻE DUPE KLEROWI POTO ABY ZNOWU DOSTAĆ SIĘ DO KORYTA. PO TO TE MSZE, PO TO TO OBYWATELSTWO DLA DECA! A CO ON ZROBIŁ DLA WAŁBRZYCHA! BP. RYBAK BYŁ DŁUŻEJ BISKUPEM I NIC NIE OTRZYMAŁ , ŻADNYCH HONORÓW! DLATEGO ŻE NIE POZWOLIŁ SE NA TAKIE MIESZANIE POLITYKI Z RELIGIĄ! A JAK NASTAŁ DEC TO TE SĘPY Z P.O I PIS ROBIĄ MU WODĘ Z MÓZGU, JEŹDŻĄ NA OPŁATKI DO ŚWIDNICY I UDAJĄ BOGOBOJNYCH I ROZMODLONYCH. WSZYSTKO POD PUBLIKĘ! A WY MYŚLICIE ŻE PO CO MSZA TERAZ JEST NA STADIONIE? PO TO ABY ZOBACZYĆ NOWĄ INWESTYCJĘ ( AQUA ZDRÓJ ). PRZECIEŻ NA CZAS BUDOWY MOGLI MSZĘ PRZENIEŚĆ DO POBLISKIEGO KOŚCIOŁA NA BIAŁYM KAMIENIU, ALBO NA STADION NA NOWE MIASTO. NIE, TRZEBA BYŁO SIĘ POCHWALIĆ KLEROWI JAK TO POWSTAJE OAZA RELAKSU DLA UTRUDZONEGO SPOŁECZEŃSTWA! WAŁBRZYSKA PO I PIS Z BUTAMI PCHAJĄ SIĘ NA OŁTARZE! ROBIĄ IGRZYSKA Z WIARY I UDAJĄ CHRZEŚCIJAN! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Yell Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.04.09, 09:21 "WAŁBRZYSKA PO I PIS Z BUTAMI PCHAJĄ SIĘ NA OŁTARZE! ROBIĄ IGRZYSKA Z WIARY I UDAJĄ CHRZEŚCIJAN!" Skoro igrzyska, to chrzescijanie dla lwow. Nie mam tu na mysli normalnych ludzi, tylko te cale przemalowane towarzystwo, ktore za komuny klaskalo pierwszemu i systemowi, a teraz chce nauczac o wartosciach. Pamieta ktos " To futerko jest ladne , to futerko miec wole..." Odpowiedz Link Zgłoś
kolecwoku Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! 02.04.09, 09:30 szanowni mieszkańcy wałbrzycha,przecież ci radni sami się nie wybrali...-pretensje do garbatego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobre Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.04.09, 10:05 przecież żadnego radnego nie wybierałam , moi posłowie są w Sejmie, a skąd te "dupki radne " sie tu wzieły, kto ich tu wpuścił do Wałbrzycha,że tak to miasto zawalają ? A kto okrada miejską/gminną kase? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 02.04.09, 16:00 Sami widzicie,że kościoł bierze udział w wyborach,jak ktos z radnych ma kancelarie u proboszcza to nie ma się co dziwić,moge się założyc,że takiego bratania się radnych z czarnymi jest więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyż mieszkaniec Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: 195.200.212.* 03.04.09, 08:55 na szczęście nie wszystkich spalili - patrz radny w powiecie szymon heretyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TAURUS Szczerze IP: 78.133.207.* 02.04.09, 17:32 Tak zastanawiam się co cicw...e w sukienkach robili na obradach rady miejskiej. Nie wierzę żeby chcieli złożyć się na odbudowę dróg czy elewacji w mieście ale że po kasę i czołobitne pokłony dla siebie to tak. Powinni wynieść ich na kopach !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Szczerze IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 02.04.09, 22:06 No dla mnie jest to niedopuszczalne,oni przyłażą i wyłudzją kase od miasta pod róznymi pretekstami,znam pare takich przypadków.Jak ja bym był radnym to absolutnie bym sie nie zgodził zeby księża uczestniczyli w sesji Rady Miejskiej.Rozumiem jeszcze jakby zaproponowali jakąs pomoc dla miasta,dla sierot,bezdomnych czy ciężko chorych,ale przecież kościół nigdy nikomu nic nie dał,nie pomógł,jedynie brać potrafią i jeszcze wybrzydzac i się targować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gacek Re: Szczerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 22:18 nie jestem zbyt religijny, ale to jedno wiem:tylko kościół zajmuje się najbardziej trudnymi przypadkami i gdybyś Ari miał kiedyś szczęście zostać kompletnie upośledzonym kretynem{może już jesteś} srającym pod siebie, obrzyganym,śmierdzącym to możesz liczuć tylko na siostry zakonne , bo dla nich będziesz człowiekiem kiedy własna rodzina kopnie Cię w dupę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: Szczerze IP: *.walbrzych.vectranet.pl 02.04.09, 22:43 super odpowiedz,je się zapytam tego specjalisty od spraw kościelnych czy słyszał o Caritasie ? może to nie twoja wina Ari, że się urodziłeś wśród komunistów, ale nie musisz trwać przy tej przegranej opcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IKS Re: Szczerze IP: *.centertel.pl 02.04.09, 22:52 Ari musi po prostu na kogoś ujadać,tak jak kiedyś naziści na żydów a komuniści na kułaków. Musi kogoś nienawidzieć, wtedy mu lepiej, na sercu lżej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jowita Re: Szczerze IP: *.gprs.plus.pl 02.04.09, 22:59 Patron miasta musi zostać zatwierdzony przez EPSKOPAT POLSKI, A NASTEPNIE PRZEZ KONGREGACJĘ KULTU BOŻEGO I DYSCYPLINY SAKRAMENTÓW STOLICY APOSTOLSKIEJ. 15 PAŹDZIERNIKA PLANOWANE JEST OGŁOSZENIE BULLI PAPIESKIEJ O NADANIU WAŁBRZYCHOWI SPECJALNEGO CHARAKTERU MIASTA Z CEREMONIĄ PAPIESKĄ. DO KOŚCIOŁA ANIOŁÓW STRÓŻÓW MA PRZYBYĆ NUNCJUSZ APOSTOLSKI, PRYMAS GLEMP I PREZYDENT KACZYŃSKI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobre Re: Szczerze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 03.04.09, 11:42 a będą oglądać drogi, ulice., pustostany Wałbrzycha, zalane kopalnie, bieda-szyby,dworce,asfalty, chodniki i podejmą radykalne decyzje , finansowe też razem z PREZYDENTEM RP, czy........bądą sie tylko MODLIĆ i to załatwi sprawy, wszystkie ? Jesli tak,,,,,TO GRATULACJE ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Yell Re: Szczerze IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.04.09, 08:07 "super odpowiedz,je się zapytam tego specjalisty od spraw kościelnych czy słyszał o Caritasie ?" Przestancie juz dodawac, przeciez caritas robi to za pieniadze z ubezpieczenia zdrowotnego rozdysponowywane przez NFZ, na tych samych zasadach jak wszystkie zaklady w ochronie zdrowia. Obudzcie sie wreszcie i przestancie wierzyc w cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taurus Gacek IP: 78.133.207.* 03.04.09, 08:46 widzę że u Ciebie w rodzinie coś takiego się przydarzyło. Szkoda mi Ciebie i Twojej rodziny ale Ari przekazał to może nazbyt emocjonalnie, niestety ma rację. Myślisz że katabasy i zakonnice robią to za darmo? Nie bądż naiwniakiem. KK zarówno na świecie jak i w Polsce nie daje nikomu i nic za darmo. Pamiętam jakieś 20 lat temu wstecz pewna kobieta w PR W-w prosiła o pomoc finansową dla swojej córki na leczenie jakiejś tam choroby. Coś tam jej kapnęli ale wciąż to było mało aby wykonać ten zabieg. Udała się więc do kurii we Wrocku i prosiła o pomoc biskupa. Myślisz że odmówił? Mylisz się, powiedział że pomogą jej, modlitwą !!! Poza tym na dzień dzisiejszy wyszarpują kasę z NFOZ tak samo jak pozostałe placówki służby zdrowia. Najtrudniejszym na dzisiaj przypadkiem toczącej jak rak choroby jest KK w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Gacek IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 03.04.09, 09:20 Wiekszość placówek paliatywnych nalezy do NFZ,owszem są takie którymi zajmują się zakonnice,ale zasada jest prosta-cała renta pacjenta idzie dla tej placówki.O Caritasie napisał juz kolega wyżej.Juz nie róbcie z koscioła takich aniołków,idź do księdza i powiedz,że nie masz gdzie spać,ze nie masz co jeść i twoje dzieci umieraja z głodu,ewentualnie mozesz dostac kopa,bo na pomoc nie masz co liczyc.Czy to jest postępowanie wg.dekalogu?Czy chęc zysku,ociekające w złocie kościoły,bazyliki to jest zgodne z wiara i Biblią?Targowanie się o czynsz za bydynek szkoły,który kościół sobie przywłaszył itd itd.Poczytajcie najpierw dokładnie w co wierzycie i co wyznajecie i przeanalizujecie postawe Faryzeuszy a nastepnie porównajcie z obecnym kościołem.Ja nie widze żadnej róznicy.Jezust porozwalał w ich kosciele stragany itd.a dzis co mamy?jeden wielki handel w kosciele.Czym jest Licheń?Jerdna wielka góra złota,która przynosi niezłe zyski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Gacek IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 03.04.09, 09:30 Poza tym zakonnice to jakby inna bajaka,one sa od czarnej roboty,od zapieprzania i usługiwania tym nierobom,a księża od wywyzszania się i od pokazywania ze są ksiązętami kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Gacek IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 03.04.09, 13:23 Nie da się ukryć:-)dla mnie liczy sie człowiek bez względu na jego wyznanie czy orientację.Empatia do koscioła nie wynika z tego,ze(jak ktoś tu napisał)wychowałem się w komunie.Moja rodzina była religijna i mam wszystkie sakramenty.Zrezygnowałem z koscioła kiedy sobie uswiadomiłem o cow tym chodzi.Za komuny dostałem z darów jedynie szczoteczkę do żebów mimo ze nam sie nie przelewało,a kurczaki,szynki,indyki szły do lekarzy,adwokatów i innych dyrektorów.Sam to widziałem.Koscół niegdy nie był uczciwy i zawsze we wszystkim wietrzył interes.Nikt mi nie powie,że kosciół jest cacy i taki dobry i uczciwy.Dla nich sie liczy kasa i przejęcie kontroli na społeczeństwie,a wiara to rzecz już drugorzędna z która kościół tak naprawde nie ma wiele wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gacek IP: *.walbrzych.vectranet.pl 03.04.09, 19:01 teraz nie dziwię się,że rodzice się ciebie wyrzekli,przez co jesteś taki nieszczęśliwy i ciągle płaczesz, dlatego jak najszybciej wróć na łono rodziny i przeproś rodziców ,jeśli tego nie zrobisz to spotka cię straszna kara jak każdego syna marnotrawnego, a przykładów jest bardzo dużo,nie trać czasu bo masz go niewiele a i tak straciłeś go dużo przez swoje nieposłuszeństwo wobec mądrych i porzą- dnych rodziców, których obdarzasz brakiem szacunku i zarozumialstwem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Gacek IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 03.04.09, 19:12 Ty wiesz kto to był syn marnotrawny?????A gdzie ty to wyczytałeś,że rodzice się mnie wyrzekli albo ze zyje z nimi w konflikcie?Ty jestes powazny?wiesz co w ogóle piszesz??????????Radzę ci najpierw pomyśl zanim cos napiszesz,idź tez na lekcje czytania ze zrozumieniem do gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyż mieszkaniec Re: Szczerze IP: 195.200.212.* 03.04.09, 09:13 od razu czuć powiew katolickiej empatii i tolerancji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Yell Re: Szczerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.09, 08:35 Empatia jest przereklamowana i to mocno. To po prostu powiew wiosny. Dzisiaj rano niespodzianie zapukała do mych drzwi Wcześniej niż oczekiwałem przyszły te cieplejsze dni Zdjąłem z niej zmoknięte palto, posadziłem vis a vis Zapachniało, zajaśniało wiosna, ach to ty Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty Teraz emeryci pojda na dzialki. Pozniej przy wybierzemy to samo. Jedni bo dali sie zmanipulowac, drudzy bo nie ma na kogo, trzeci za nalewke, czwarty bo lubi stabilizacje. Tu nie bedzie rewolucji... tu nie bedzie normalnosci...unijna kasa pojdzie w bloto, nie wyjdziemy z zascianka, prowincja ojczyzna nasza. Kosciol pilnuje wladzy,husyckich sierotek juz nie ma. Ja mam do zgrabienia trawnik, przygotowanie kosiarki i generalnie wiosne do przywitania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no kler Re: Szczerze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 04.04.09, 12:09 zakonnice wszystkie maja spirale i się pier.dolą z klechami mam w rodzinie zakonnice i podsłuchałem rozmowę to fakt autentyczny ale wiedziałem to od dawna dlatego się nie zdziwiłem ,ludziom inteligentnym nie trzeba tłumaczyć o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Szczerze IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 04.04.09, 13:35 No oczywiście,ze ja w to nie wątpie,znałem kiedys podobną sytuację,w wypadku samochodowym zginęły 3 zakonnice,również miały założone spiralki.Seks w kosciele jest na porządku dziennym,dziwie się,że ludzie nie dopuszczaja tej mysli do siebie.Poleca, książke- Byłem Księdzem czyli prawdziwe oblicze kościoła katolickiego w Polsce.Mam kontakt z autorem,ksążka pisani zrozumiałym językiem opisuje wiele lat życia faceta,który podjął decyzję bycia księdzem.Historia zawiera okres od wczesnej ministrantury az po wykonywanie bowiązków wikarego w paru parafiach.Tam dokładnie jest opisane co się dzieje w seminarium a potem w parawiach,opisane sa dokładnie struktury koscielne wraz z przełożonymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: Szczerze IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 04.04.09, 13:45 Dodam jeszcze,że podejmując decyzję o odwróceniu się od grzesznego kościoła(nie mylić z odwróceniem się od Boga)musiałem się czyms kierowac,napewno nie kierowałem się plotkami czy pomówieniami,lecz faktami,wiem co tam się dzieje,znam ich zakłamanie,demoralizację,fałsz i pyche.Mam na wszystko dowody,to nie sa rzeczy gdzieś zasłyszane,to są poprostu fakty,nie dzieje się to w jednej czy dwóch parafiach lecz na całym świecie.Dlatego nie chce mieć nic wspólnego z takim kościołem gdyż nie tędy droga do wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 14:11 a ja bardzo się cieszę że radni uchwalili że patronką Wałbrzycha będzie Matka Boża bolesna wałbrzyska. Nie wiem czy wy wiecie gdyby nie ona to by Wałbrzycha nie było. Jeśli chodzi o drogi to przez 50 lat komuna nie znała matki bożej bolesnej i nie tylko nie wybudowała nowych dróg ale jeszcze je zrujnowała po przez brak remontów. Pan Szpur i radni PO obawiają się że matka boża zabierze im pieniądze na drogi co jest brednią. Panowie z PO wy już tylko w tym roku straciliście 18 milionów euro po przez waszą nieudolność wypełniania wniosków. Wszystkich zatrudniliście tylko nie tych co potrafią wypełniać wnioski. Jestem przekonany że taką kwotę matka boża nie dostanie nawet przez 200 lat. To jest nasza historia nasze korzenie dbajmy o nią. Pozdrawiam wszystkich ludzi dobrej woli:-] Odpowiedz Link Zgłoś