Gość: z wRocławia IP: *.walbrzych.vectranet.pl 15.05.09, 19:56 Gdzie na Białym Kamieniu jest Mijankaa Jestem z Wrocławia i niznam Wałbrzycha bede jechac z Podzamcza autobusem ktorym dojade i gdzie wysiasc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marti Re: Mijanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 19:58 dojedziesz 18stką i chyba tylko tym numerem. Bedziesz jechać przez Szczawno i zaraz za szczawnem pierwsze swiatła i będzie skrzyżowanie, sklepy na roku drogeria natura i dosłownie 10metrów za tymi światłami jest przystanek ten obszar do okoła nazywany jest mijanką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $ Re: Mijanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 20:22 Po prostu wysiądź na skrzyżowaniu ze światłami, jedynymi zresztą na tej dziadowskiej dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Mijanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 18:45 pl.wikipedia.org/wiki/Mijanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <><> Re: Mijanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 20:09 Można też dojechać do Pl. Grunwaldzkiego, a z Placu autobusem nr 5 i wysiąść na 4 przystanku. To jest 'mijanka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oooo Re: Mijanka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 20:35 z podzamcza A,C,D na plac z placu 5 LUB 10 z podzamcza bezposrednio 18. Wysiadasz za szczawnem( za duzym skrzyzowaniem z sygnalizacja swietlną0 bedzie tam masa dziur na drodze;) wiec napewno zauwazysz:)) link do zumi Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slepajula Re: Mijanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 21:09 halo halo ale na Biały były 2 Mijanki zależy o którą chodzi , pierwsza koło Rybnego a druga koło obecnie dyrekcji MZB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Mijanka IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.05.09, 21:14 A ktoś wie dlaczego to jest mijanka? Ja wiem. Tam się mijały tramwaje. Oj, gdyby dalej one były... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiBi Re: Mijanka IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 15.05.09, 21:15 Może i były, ale "mijanka" to właśnie koło rybnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weissstein Re: Mijanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 21:32 bzdury gadasz!!!!!!!!!!!!!!!!nie zbieraj głosu gowniarzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oo Re: Mijanka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 21:44 mijanka to mijanka;) czy kazdy temat na tym forum musi być problemowy? ja mam tez mijanke u siebie w pokoju z kuchnią ;) moze o tą mu chodzi:P? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dido Re: Mijanka IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.05.09, 18:34 A....Czy ktoś wie dlaczego nazwali to mijanką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <><> Re: Mijanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 18:57 Tak o tym już napisał ZiBi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dido Re: Mijanka IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.05.09, 19:28 To że koło rybnego...pytam o historię sprzed 40-50 latCo...mijam się z rybnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <><> Re: Mijanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 20:24 Nastąpiła mała pomyłka. To "ja" wspomniał dlaczego to miejsce nazywało się mijanka. Linia tramwajowa na dłuzszych odcinkach była pojedyńcza i było to miejsce w którym linia była podwójna i mijały się tramwaje jadące w przeciwnych kierunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: Mijanka IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.05.09, 20:32 Jakim cudem tramwaje mogly jednym torem jechac w dwoch kierunkach, skoro prąd plynie w jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiBi Re: Mijanka IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.05.09, 23:03 Bow drugą strone jechał na wstecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Mijanka IP: 57.86.133.* 17.05.09, 00:03 Biały Kamień dzielnica W-CHa.Skrzyżowanie ul Andersa z dawną PKWN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiBi Re: Mijanka IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 17.05.09, 10:07 Pomieszałeś strasznie... Skrzyzowanie dawnej Lenina z PKWN, a obecnie Andersa z Wańkowicza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taxi-driver Re: Mijanka IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.05.09, 10:20 Obaj namieszaliscie. Mijanka to skrzyzowanie Andersa z Wiejską! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <><> Re: Mijanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.09, 10:26 Mijanka była dokładnie na przeciwko apteki. Kiedyś tam była pijalnie piwa "Popularna" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek z psem Re: Mijanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 09:22 O kurcze, czy wszyscy piszą o jednym mieście?? Ile wypowiedzi tyle teorii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiBi Re: Mijanka IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 18.05.09, 19:45 vicotel5.republika.pl/img/bialy_kamien_andersa_mijanka_1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ams Re: Mijanka IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.05.09, 20:00 a gdzie dziury??? ci niemcy nie znali się na rzeczy!!! :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiBi Re: Mijanka IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 18.05.09, 20:15 Ty nawet nie wiesz, ile bym dał żeby sie przejść taką kosteczką w tym miejscu... Równą ładną droge to ja pamietam jak się Lenina nazywała. Ale z tego co widzę jeszcze trochę... i ta kostka sama wyjdzie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Mijanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 18:42 "Ze względu na górzyste ukształtowanie terenu wałbrzyskie tramwaje nie miały łatwego życia. Wąskie i kręte doliny oraz ulice wymusiły zastosowanie metrowego rozstawu szyn oraz jednotorowość wszystkich linii. Mijanki umożliwiały osiągnięcie 15minutowej częstotliwości na każdej z linii, w latach międzywojennych co prawda dobudowano dodatkowe mijanki by osiągnąć częstotliwość 7,5 minuty lecz w trakcie wojny większość z nich została zdemontowana." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guru Re: Mijanka IP: 62.159.242.* 18.05.09, 19:13 Zapomnieliście że jeździ autobus nr 8 i nim też dojedziesz a każdy w autobusie powie Ci gdzie jest "mijanka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gierek Re: Mijanka IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 18.05.09, 23:02 Poczekaj, jak powrócą tramwaje, będą i MIJANKI, jak za dawnych lat ! Powrocisz tu, gdzie tramwaj cie wiózł, powrócisz tu gdzie nie ma dróg! Odpowiedz Link Zgłoś