Dodaj do ulubionych

klisza fotograficzna

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 20:08
Witam mam pytanie jakim programem mogę zrobić ze zeskanowanego negatywu
fotograficznego pozytyw czyli prawidłowe zdjęcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: tt Re: klisza fotograficzna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 20:16
      photoshop, photopaint, darmowy gimp i pewnie całe stada innych też to potrafią.
    • qwe33 Re: klisza fotograficzna 11.06.09, 21:52
      Co rozumiesz przez "zeskanowany negatyw"?

• Gość: ass Re: klisza fotograficzna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 22:02
        jak masz przystawkę do skanowania negatywów to ok ale jak sam skaner to tylko
        odwracanie kolorów w wysokiej rozdzielczości a to i tak będzie tragedia
        • qwe33 Re: klisza fotograficzna 11.06.09, 22:14
          Gość portalu: ass napisał(a):

> jak masz przystawkę do skanowania negatywów to ...

efektem jej działania jest "pozytyw", z którym już nic nie trzeba robić.
          Chyba nie o to autorowi wątku chodziło.
          • Gość: marko Re: klisza fotograficzna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 23:01
            No właśnie zwykłym skanerem zeskanowałem kliszę, czy można jakoś to przetworzyć
            do prawidłowego zdjęcia ?
            • Gość: ass Re: klisza fotograficzna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 23:27
              tu masz program który odwróci ci kolory z negatywu www.irfanview.com/
              a tu w razie potrzeby jak przerobić w domowy sposób skaner
              www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=96624#96624
            • don.kichote Re: klisza fotograficzna 11.06.09, 23:42
              Gość portalu: marko napisał(a):

> No właśnie zwykłym skanerem zeskanowałem kliszę, czy można jakoś to przetworzyć
              > do prawidłowego zdjęcia ?

Z tego co mi wiadomo, to do "prawidłowego" nie!
              Stosując jakieś wyszukane programy i filtry, jakiś rozmazany i nie ostry bohomaz
              uzyskasz, ale do "prawidłowego" zdjęcia, będzie mu baardzo daleko!
              Zresztą porównaj wizualnie skan który uzyskałeś, z oryginalnym negatywem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka