Gość: marko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 20:08 Witam mam pytanie jakim programem mogę zrobić ze zeskanowanego negatywu fotograficznego pozytyw czyli prawidłowe zdjęcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tt Re: klisza fotograficzna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 20:16 photoshop, photopaint, darmowy gimp i pewnie całe stada innych też to potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
qwe33 Re: klisza fotograficzna 11.06.09, 21:52 Co rozumiesz przez "zeskanowany negatyw"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ass Re: klisza fotograficzna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 22:02 jak masz przystawkę do skanowania negatywów to ok ale jak sam skaner to tylko odwracanie kolorów w wysokiej rozdzielczości a to i tak będzie tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
qwe33 Re: klisza fotograficzna 11.06.09, 22:14 Gość portalu: ass napisał(a): > jak masz przystawkę do skanowania negatywów to ... efektem jej działania jest "pozytyw", z którym już nic nie trzeba robić. Chyba nie o to autorowi wątku chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Re: klisza fotograficzna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 23:01 No właśnie zwykłym skanerem zeskanowałem kliszę, czy można jakoś to przetworzyć do prawidłowego zdjęcia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ass Re: klisza fotograficzna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 23:27 tu masz program który odwróci ci kolory z negatywu www.irfanview.com/ a tu w razie potrzeby jak przerobić w domowy sposób skaner www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=96624#96624 Odpowiedz Link Zgłoś
don.kichote Re: klisza fotograficzna 11.06.09, 23:42 Gość portalu: marko napisał(a): > No właśnie zwykłym skanerem zeskanowałem kliszę, czy można jakoś to przetworzyć > do prawidłowego zdjęcia ? Z tego co mi wiadomo, to do "prawidłowego" nie! Stosując jakieś wyszukane programy i filtry, jakiś rozmazany i nie ostry bohomaz uzyskasz, ale do "prawidłowego" zdjęcia, będzie mu baardzo daleko! Zresztą porównaj wizualnie skan który uzyskałeś, z oryginalnym negatywem. Odpowiedz Link Zgłoś