bazazel 03.02.10, 22:23 Ciekawe ile istot ludzkich mozna by za te pieniądze uratować-np w Haiti-chory świat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: s "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki w... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 22:24 głupota ludzka nie zna granic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-thomek Re: "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki IP: *.237.spine.pl 03.02.10, 22:33 ratowanie jest potrzebne i sztuka tez jest potrzebna pytanie - ile TY pieniedzy przeznaczyles na ratowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) Re: "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki IP: 89.100.241.* 03.02.10, 22:46 sztuka to jest sztuka, moze byc tez miesa. jak patrze na to cos to czuje, ze wlasnie zaoszczedzilem 104 miliony dolarow Odpowiedz Link Zgłoś
pewienlekarz Re: "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki 03.02.10, 23:43 104 miliony których nie masz, nie miałeś i mieć nie będziesz - zapomniałeś dodać. Odpowiedz Link Zgłoś
renifer_lopez Ktoś chciał wyprać 104 bańki USD? 04.02.10, 01:32 Innego wytłumaczenia nie widzę. Subiektywizm w ocenie sztuki subiektywizmem, ale w tym przypadku przekroczone zostałyby wszelkie granice absurdu. Transakcja w najwyższym stopniu podejrzana. Interpol, Europol, FBI i co tam jeszcze - do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
szarak_44 Christiano Ronaldo 04.02.10, 00:04 był chyba tańszy ? --- Kiedy chwytamy za miecze, nazywają nas Awarami. Gdy lepimy zbyt wprawnie garnki, przezywają nas Wandalami. Jeśli tylko dosiadamy w bitwie koni, stajemy się dla nich Scytami... Jesteśmy Słowianie ! Odpowiedz Link Zgłoś
kmat Dałbym może za to dzieło 18 zł 03.02.10, 22:29 a reszta to pralnia pieniędzy. No i wszyscy się podniecają, tylko normalnie nie bardzo wiadomo czym. Takie aukcje przypominają mi sprzedawanie pewnego pomnika w Warszawie. A może jest ktoś chętny? Odpowiedz Link Zgłoś
pikkollo Wyrazy współczucia dla jelenia który tyle zapłacił 03.02.10, 22:43 za tą rzeźbę. Może to i sztuka, ale przy takich pieniądzach robi się z tego zwykły snobizm Odpowiedz Link Zgłoś
zeixer "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki w... 03.02.10, 22:31 Jak dla mnie paskudztwo ale krytykiem sztuki nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski Swietnia?... IP: *.253-198-237.VIC.netspace.net.au 04.02.10, 02:24 DLACZEGO?...BEZ ZAWRACANIA GLOWY ,na to pytanie nie odpowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek alfonsom sztuki mówimy-FUCK OFF!!!!!! IP: *.home.aster.pl 03.02.10, 22:34 Odpowiedz Link Zgłoś
krystin9 Re: alfonsom sztuki mówimy-FUCK OFF!!!!!! 03.02.10, 22:42 Skoro ludzie płacą miliony za majtki idola, to za pracę słynnego artysty też można zapłacić duże pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski alfonsom sztuki mówimy-FUCK OFF!!!!!! IP: *.253-236-41.VIC.netspace.net.au 04.02.10, 08:22 Osrane gacie idola nie sa zadna sztuka, a rzezby tego PACANA SA NICZYM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trav "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki w... IP: *.kpiwp.3s.pl 03.02.10, 22:36 ile osób można uratować? chory świat? du.pa. facet ma kasę, facet płaci, jego sprawa. komunistyczne myślenie, co można zrobić z taką kasą. nic, to kasa tego gościa, a on nie ma obowiązku pomagać na Haiti ani nawet wpłacać na WOŚP ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek A ile ton ziemniaków... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 22:37 Proponuję jeszcze, przelicz to na smalec i kiszoną kapustę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qść Re: Też pomyślałem o Haiti /nt IP: *.cdma.centertel.pl 03.02.10, 22:50 A ja nie. Nie chcę, żeby mnie ktoś ratował i nie zamierzam nikogo ratować. Troszczę się o bliskich, w tym tych, których sobie sam "zrobiłem" i nikomu nie zaglądam w talerz. Inni niech troszczą sie o siebie. A kto umrze, ten żył nie będzie. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek I na myśleniu zapewne się skończyło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 23:43 Ach, jak to dobrze być sprawiedliwym obrońcą uciśnionych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haitańczyk Re: Też pomyślałem o Haiti /nt IP: *.dclient.hispeed.ch 04.02.10, 00:32 To tylko wymiana pieniądze za rzeźbę. Czyli handel, a nie produkcja dóbr, którymi możemy zasilić Haiti! Dlaczego uważacie, że kupujący miałby większe szanse przekazać pieniądze na Haiti niż sprzedający? (dokładnie te same pieniądze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuuuuu Re: Też pomyślałem o Haiti /nt IP: *.c194.msk.pl 04.02.10, 01:05 Autor: Gość: cbk > Też pomyślałem o Haiti no cos ty, tylko pomyslales? to czym sie chwalisz, tym ze w ogole myslisz ? widac to rzadkosc u ciebie :-( Odpowiedz Link Zgłoś
supernatural_anaesthetist "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki w... 03.02.10, 22:43 65 zlotych bym za to nie dal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikro i przykro Re: "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki? IP: 132.170.67.* 03.02.10, 23:08 Skad sie bierze tak liczne grono prostakow na tym forum? Skad?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 23:32 90 % tu piszących to wyborcy PO, więc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaa Re: "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki IP: *.c194.msk.pl 04.02.10, 01:20 Gość portalu: mikro i przykro napisał(a): > Skad sie bierze tak liczne grono prostakow na tym forum? Skad?? no jak to skad ? wlasnie ....z tąd (jak to niektorzy tu pisza) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JIIIS Re: "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki IP: *.hsd1.ct.comcast.net 03.02.10, 23:53 Nie dal bys bo jestes tluk i cham pospolity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuuuuu Re: "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki IP: *.c194.msk.pl 04.02.10, 01:24 Gość portalu: JIIIS napisał(a): > Nie dal bys bo jestes tluk i cham pospolity. eeetam, po prostu jest gołodupcem i pisząc w ten sposób, chce to usprawiedliwić i to przed samym sobą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuuuuu to az 64 zl dalbys hahaha IP: *.c194.msk.pl 04.02.10, 01:18 supernatural_anaesthetist napisał: > 65 zlotych bym za to nie dal... widzisz, to jest tak: sprzedajacy ma kase i sie cieszy, bo zarobil kupujacy ma to co chcial i tez sie cieszy a ty dalej masz g....o w kieszeni (sorry, zostalo ci az 65zl) i tylko ci sie wydaje, ze sie z tego cieszysz - jak kazdy golodupiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamilsz gazecie.pl gratulujemy grafików IP: *.chello.pl 03.02.10, 22:44 Powaliły mnie rozdzielczość i jakość grafiki tego dzieła. Pogratulować! Odpowiedz Link Zgłoś
mic_rophon "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki w... 03.02.10, 22:46 Rzeźba jest wspaniała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski Wspaniala ?.... IP: *.253-198-237.VIC.netspace.net.au 04.02.10, 02:41 CO W NIEJ JEST WSPANIALEGO?...WYTLUMACZ, PAROBKU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XB Re: "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki IP: *.chello.pl 03.02.10, 22:47 Po pierwsze: nie kupiono tego z myślą o sztuce ale z myślą o inwestycji. Za 20 lat ktoś zapłaci za to 150 baniek - pewnie następny podobnie myślący bo sztuka nie ma takiem trwałem relacji do pieniądza jak choćby złoto, więc musisz liczyć na kolejnych "jeleni". Po drugie: zgadzam się z tobą - można by wiele istniej uratować za tę kwotę. Za 100 baniek euro wychodzi jakieś niecałe 100 milionów jaboli, to jest po 5 na dorosłą głowę w Polsce. Cały kraj uratowany na jakiś tydzień :-) Ola boga. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki w... 03.02.10, 22:50 Ciekawe, kto wyprał ponad sto baniek?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki IP: *.vpn.dhcp.ubc.ca 03.02.10, 23:03 Jasne, bo jak masz nielegalnie zarobionych 100 milionow to to oglaszasz wszystkim angazujac sie w rekordowa aukcje, o ktorej beda pisac wszystkie gazety. Ma sie rozumiec, urzad skarbowy gazet nie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
skandy5 Pollock obraz "No. 5, 1948" 03.02.10, 22:52 Jackson Pollock obraz "No. 5, 1948" został sprzedany w 2006 za 140mln$ Obraz Klimta "Adele Bloch-Bauer I" poszedł, wcześniej ale tez w 2006, za 135mln$ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikro i przykro Re: Pollock obraz "No. 5, 1948" IP: 132.170.67.* 03.02.10, 23:12 Portrait of Adele Bloch-Bauer by Gustav Klimt ($135,000,000) "This record breaking sale was enabled by a court order by the Austrian government to return the painting to the Artist's rightful heir. The entire dispute lasted over a year and was necessary to return the painting that was looted by the Nazis during World War II. Skillfully painted in 1907 by the art nouveau master Gustav Klimt, the painting was purchased by Ronald S. Lauder, the cosmetics heir, in 2006." Odpowiedz Link Zgłoś
skandy5 Re: Pollock obraz "No. 5, 1948" 03.02.10, 23:25 No dobra, Nie zmienia to faktu że został sprzedany za 135mln$. To, że potem stało się to czy tamto to już inna inszość. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yohnex Re: Pollock obraz "No. 5, 1948" IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 03.02.10, 23:48 No i prawda Odpowiedz Link Zgłoś
estees "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki w... 03.02.10, 22:53 I ten rekord zostanie pobity, co nie przesądza że wzrośnie liczba zachwyconych. Mnie nie zachwyca ale w Commerzbanku jest co opijać, interes lepszy zrobili niż wszelkie kredyty których udzielili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: old "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki w... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 23:08 widzę, że na forum znajdują się sami znawcy sztuki, pogratulowć:) Odpowiedz Link Zgłoś
daysleeper Re: "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki 03.02.10, 23:09 No cóż, nie unikniemy tego - lokowanie kapitału w dziełach sztuki to jeden ze sposobów inwestycji który stosują nie tylko giganci finansjery, ALE moim skromnym zdaniem byłoby to bardziej normalnie gdyby wartość finansowa tego dzieła szła w parze z wartością artystyczną... Wiecie: za najwybitniejsze dzieła najwybitniejszych artystów - największe pieniądze... Również nie jestem krytykiem sztuki ale śmiem twierdzić, że tutaj ta zasada nie ma zastosowania... Wydaje mi się, że tak wysoka cena tego dzieła to zupełnie nie zasługa jego wartości artystycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: philipq "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki w... IP: 87.74.95.* 03.02.10, 23:12 to jest poprostu chore i qrefsko snobistyczne... cale to pieprzone zdarzenie...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koneser sztuki "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki w... IP: *.bilgoraj.mm.pl 03.02.10, 23:15 Ludzi naprawdę porąbało!!!. Za takie szkaradztwo tyle kasy??? Chyba wystawię na allegro mój stary rower za 500 tyś euro, może znajdzie się jakiś głupi co to kupi;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julius "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki w... IP: *.chello.pl 03.02.10, 23:21 Dzisiaj, w środę, widziałem w Warszawie w galerii przy Pięknej (tuż obok teatru Polonia) podobną rzeźbę. Mężczyzny z lekko podniesionym rękami, wykonującego jakby rodzaj uniku. Rzeźba również frapująca. Oczywiście za nieco mniejszą cenę. Miłośników sztuki w Warszawie zachęcam do oglądnięcia jej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greatidea "Idący człowiek I" najdroższym dziełem sztuki w... IP: *.echostar.pl 03.02.10, 23:21 ..wyglada jak z videoclipow TOOL'a ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sigh wrzuccie wieksze zdjecia IP: *.caltech.edu 03.02.10, 23:22 na prawde moglibyscie wrzucic zdjecia wieksze niz 100x200 pixeli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eetaam zeby to byl Leonardo da Vinci, Michael Angelo IP: *.bredband.comhem.se 03.02.10, 23:33 rzezba parszywie wygladajaca, krosciata,kosmata, syf, kim byl ten szwajcar? nieznany mi artysta, ale nie ma co sie podniecac, skoro michael jackson wydawal dziennie po kilka miljonów na zakupy jakichs duperel, jestem pewien ze kupil to jakis arab...szejk...co ma tyle kasiory ze nie wie co zrobic, bedzie trzymal te zelastwo i sie chwalil swoim kumplom beduinom.... Odpowiedz Link Zgłoś
pewienlekarz Re: zeby to byl Leonardo da Vinci, Michael Angelo 03.02.10, 23:49 Bez wytłuszczania odpowiem prostą prawdą: "coś jest warte tyle, ile ktoś jest skłonny za to coś zapłacić." Dlatego wspomniane przez kogoś innego figurki w Warszawie kosztują parędziesiąt złotych, a ta akurat kosztowała parędziesiąt milionów (funtów). Odpowiedz Link Zgłoś
efedra obraz Pablo Picasso "Chłopiec z fajką". 03.02.10, 23:33 Obraz Pabla Picassa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yarkos Re: obraz Pablo Picasso "Chłopiec z fajką". IP: *.leed.cable.ntl.com 04.02.10, 00:12 jeżeli już to obraz Pabla Picasso. nie przypominam sobie żeby zmieniał nazwisko na Picassa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawła Pikassy Re: obraz Pablo Picasso "Chłopiec z fajką". IP: *.dclient.hispeed.ch 04.02.10, 00:28 Po polsku to będzie "obraz Pawła Pikassy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Znaczenie rzezby IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.02.10, 23:46 Rezba jest symbolem XX-ego wieku. Jej minimalizm podkresla kruchosc ludzkiej egzystencji, taka jaka sie objawila po drugiej wojnie swiatowej. Ten czlowiek o sztywnych i slabych nogach jakby wydziera sie z gleby z glowa maszerujaca w chmurach. Rece jak patyki sa wyrazem jego nieudolnych dziel. Jest zarowno czlowiekem maszerujacym jak i upadajacym (cala postac jest skierowana ku ziemi, jakby patrzy sie sie swoj grob). Tylko nastepny krok pozwala mu kontynuowac jego marsz. Cala rzezba zadziwia matematyczna wrecz symetria i minimalnym uzyciem materialu co sugeruje jej symboliczne, prawie ze niematerialne, znaczenie. Jest ona kontrastujaca odpowiedzia na rzezbe Rodin'a o tej samej nazwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roj_mankiet Re: Znaczenie rzezby IP: *.chello.pl 03.02.10, 23:59 no ja rozumiem, ale ponoc wszystko poza ludzką głupotą i wszechświatem ma swoje granice milion, spoko, trzy, okej, ale k. 100! za te pieniądze wszyscy ludzie których spotkam jutro w tramwaju mogliby zyc dostatnio do konca życia razem z rodzinami paranoja jesli ktoś to kupił nie jako inwestycje to ma srogo nawalone pod kopułą Odpowiedz Link Zgłoś
odchudzacz Re: Znaczenie rzezby 04.02.10, 00:48 Gość portalu: roj_mankiet napisał(a): > no ja rozumiem, ale ponoc wszystko poza ludzką głupotą i wszechświatem ma swoje > granice > milion, spoko, trzy, okej, ale k. 100! Skoro akceptujesz milion lub trzy, dlaczego nie akceptujesz 100 albo 1000? Ja nie akceptowalbym nawet tysiaca dol. P.S. Jesli akceptujesz 1 000 000 to Twoja glupota rowniez nie ma granic. Sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski Glupota nie jest ta rzezba... IP: *.253-236-41.VIC.netspace.net.au 04.02.10, 06:23 tylko cena jaka za nia zaplacono, a to przeciez nie jest to samo.Realna cena tej rzezby nie powinna przekraczac KILKU SET TYSIECY dolarow,BIORAC POD UWAGE DOKONANIA TWORCZE TEGO ARTYSTY I JEGO ZNACZENIE W SZTUCE WSPOLCZESNEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unwak Re: Znaczenie rzezby IP: *.dclient.hispeed.ch 04.02.10, 00:08 Wcale nie patrzy się na swój grób: wręcz przeciwnie, patrzy przed siebie. Nie widzę, aby ten człowiek tworzył jakiekolwiek dzieła, w szczególności nieudolne. Jak tytuł wskazuje, on po prostu idzie. Rzeźba symetryczna? Nic dziwnego, człowiek jest zwierzęciem o symetrii dwubocznej, jak wszystkie kręgowce. Symetria "wręcz matematyczna"? Symetria jest pojęciem matematycznym. Ta rzeźba może równie dobrze być symbolem upadku sztuki w XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Znaczenie rzezby IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.02.10, 00:45 Nie jest napisane 'patrzy', tylko 'jakby patrzyl'. Nie kazda symetria jest matematyczna. Jest wiele znaczen slowa symetria nie odpowidajacych definicji matematycznej. Poszukaj. Poza tym, tu nie chodzi o symetrie dwuboczna tylko ta ktora ukazuje sie profila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MArio Znaczenie rzeźby to 104 mln dol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 02:40 na pewno cena nie jest w symetrii do istoty powstania tego dzieła. Każde dzieło, które staje się "wiekopomne" kosztuje. Faktycznie to cena stanowi najważniejszy wskaźnik jego doniosłości. Ta rzeźba to po prostu rzeźba. Wiele rzeźb powstawało, powstaje i powstawać będzie. Znaczenie nadają im ludzie. W tym wypadku, ludzie będą mówić: patrz to ta rzeźba za 104 mln dol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr Uszaszowski Co jest upadkiem sztuki ... IP: *.253-236-41.VIC.netspace.net.au 04.02.10, 06:50 WSPOLCZESNEJ ?...Pytanie nie ma najmniejszego sensu.Ta rzezba wyraza tylko pewien aspekt tego, co stalo sie w XX wieku.Artysta nie powiedzial nic nowego w sztuce,STWIERDZIL CZY PRZEWIDZIAL FAKTY, KTORE DOPROWADZILY CZLOWIEKA DO TAKIEGO STANU.Rzezbiarz w tych swoich ekspresyjnych tworach chcial cos przekazac,A JESLI NIE CHCIAL,to byl tylko glupkiem I FORMALISTA szukajacym innosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no coz Re: Znaczenie rzezby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.10, 00:45 moja nauczycielka od rzezby robila takie same ludziki. wiez mi artysta tworzac ta rzezbe nie mial w glowie takiej filozoficznej mysli - stworzyli ja inni...on po prostu zrobił z drutu konstrukcje i cos wyszlo...tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hr UszaszowskiPrzy Re: Znaczenie rzezby IP: *.253-236-41.VIC.netspace.net.au 04.02.10, 07:06 JEZELI SZUKAL INNOSCI, TO BYL ZWYCZAJNYM GLUPKIEM.Przypuszczalnie tak bylo,BO WSZYSTKIE JEGO RZEZBY TO SZKIELETY.BUDOWA CIALA CZLOWIEKA NIE INTERESOWALA GO,pozostal tylko ruch stylizowanego szkieletu. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Trwa ucieczka od zielonego papierka 03.02.10, 23:52 Takich sensacji będzie coraz więcej. Odpowiedz Link Zgłoś