Dodaj do ulubionych

Smolar nie będzie dyrektorem programowym Polskiego

IP: *.ksiezyc.pl 28.04.04, 09:30
Eugeniusz Smolar, dyrektor programowy Polskiego Radia SA, złożył rezygnację z
funkcji. O jego decyzji poinformował wczoraj, na kolegium programowym, prezes
Polskiego Radia Andrzej Siezieniewski.

Rezygnacja została przyjęta, Smolar będzie pełnił funkcję dyrektora
programowego do 30 kwietnia. O jego przyszłości w spółce zarząd ma rozmawiać
dzisiaj. Z naszych informacji wynika, że Smolar odejdzie z radia i że ma
kilka propozycji pracy, m.in. w Kancelarii Prezydenta. On sam nie chciał
komentować sprawy.
Eugeniusz Smolar od 1976 r. był dziennikarzem redakcji polskiej BBC w
Londynie (był też jej szefem). Pod koniec 1997 r. został redaktorem naczelnym
Inforadia (obecnie Tok FM). Był członkiem Rady Nadzorczej PAP. Od maja 1998
do lipca 2002 r. sprawował funkcję członka zarządu Polskiego Radia,
odpowiadał za program. Był głównym orędownikiem zmian w Programie III
Polskiego Radia. 1 sierpnia 2002 r. został dyrektorem programowym Polskiego
Radia. W 2003 r. wymieniany był jako prezydencki kandydat do zajęcia miejsca
w Krajowej Radzie Radiofonii i Telewizji po Waldemarze Dubaniowskim, a w 1994
r. jako jeden z najpoważniejszych kandydatów na szefa Telewizyjnej Agencji
Informacyjnej. (MS)

zródło: press
Obserwuj wątek
    • Gość: vapor Re: Smolar nie będzie dyrektorem programowym Pols IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 10:19
      Jakaz piekna wiadomosc z rana......
      • to.ya Re: Smolar nie będzie dyrektorem programowym Pols 28.04.04, 10:27
        Gość portalu: vapor napisał(a):

> Jakaz piekna wiadomosc z rana......

Tylko szkoda, że spóźniona o parę lat...
        • Gość: Preslaw Re: Smolar nie będzie dyrektorem programowym Pols IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.04, 11:01
          Informacja, że odchodzi z Polskiego Radia Smolar jest z pewnością dobra, bo ten
          człowiek rzeczywiście był w głównej mierze odpowiedzialny za to co stało się z
          Trójką, ale ja już przestałem wierzyć, że w samej Trójce może to coś zmienić.
          Wydaje mi się, że zmiany zaszły za daleko i ewentualnie tylko wymiena całego
          kierownictwa Poskiego Radia mogłaby coś istotnego zmienić. A może się mylę,
          życzyłbym sobie abym się mylił.
    • Gość: Janusz Re: Smolar nie będzie dyrektorem programowym Pols IP: 195.85.227.* 28.04.04, 11:13
      pytanie, czy zmieni sie w jakikolwiek sposób koncepcja programowa PR ?
      • Gość: . Re: Smolar nie będzie dyrektorem programowym Pols IP: 217.97.203.* 28.04.04, 11:39
        Tak zmieni sie, zamiast wiadomosci o pelnej godzinie , bedziesz mial hity na czasie 24h na
        dobe. Prezenterow i dziennikarzy zastapi komputer.... tego chca sluchacze.... od pewnego
        czasu przeciez tak sie mowi

• kicior99 Re: Smolar nie będzie dyrektorem programowym Pols 28.04.04, 12:07
          mam nadzieje ze wstales lewa noga
        • szef.komisji Re: Smolar nie będzie dyrektorem programowym Pols 28.04.04, 12:17
          Gość portalu: . napisał(a):

> Tak zmieni sie, zamiast wiadomosci o pelnej godzinie , bedziesz mial hity na
          > czasie 24h na dobe. Prezenterow i dziennikarzy zastapi komputer.... tego chca
          > sluchacze.... od pewnego czasu przeciez tak sie mowi
          >

Tego chcą słuchacze? Pokaż mi którzy, a uwierzę!
          To jest wymysł tzw. badań rynku, które zdaje się posiadły monopol na wiedzę nt.
          czego chcą słuchacze, telewidzowie, konsumenci.
          Jak widać, wszyscy ci, którzy tak uważali, teraz się na tym przejeżdżają.

Jeśli odejście pana $molara to prawda, to bardzo dobrze się stało, tylko
          faktycznie o kilka lat za późno. Nie mam zamiaru mu już dokopywać, cokolwiek by
          to nie znaczyło, ale myślę, że pan $molar, jako człowiek wywodzący się ze
          środowisk jak najbardziej inteligenckich, za jakie uchodzi również środowisko
          Unii Wolności, niestety skompromitował swoje idee, idee swojego środowiska.
          Przede wszystkim w sposób karygodny dopuścił, a nawet był swoistym "spiritus
          movens" zmian na gorsze w Polskim Radiu - głównie wykopania wszystkiego, co
          dobre, inteligentne i ambitne. I niestety czynił to niemal w amoku, zaślepiony
          słusznością swojej koncepcji. Naprawdę szkoda, ponieważ po człowieku poniekąd
          inteligentnym, wykształconym, związanym z inteligencką opozycją spodziewać by
          się można było dużo większej otwartości umysłu i większej potrzeby szerzenia
          kultury i misji w mediach publicznych. W zamian dostaliśmy marny program,
          reformy programowe czynione wbrew zdrowemu rozsądkowi i protestom słuchaczy
          oraz - i to grzech jest największy - przyzwolenie na cenzurę i budowanie
          muru/przepaści pomiędzy "nadawcą" a "odbiorcami", rzecz dla mnie nie do
          pomyślenia w czasach poniekąd wolności i demokracji.

Pora jednak jest na dalsze przewietrzanie gabinetów w PR SA - beton partyjno-
          komunistyczny wciąż tam siedzi i ma się dobrze. I tutaj nie ma zmiłowania!!!
          • Gość: . Re: Smolar nie będzie dyrektorem programowym Pols IP: 217.97.203.* 28.04.04, 12:27
            no wlasnie , chodzilo mi o ten rynek, o slupki wzrosty i spadki
            tfu
    • Gość: MArCello Smolar nie będzie dyktatorem programowym... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 14:11
      prawda li to?
      nawet jeśli, to ja już się okopałem w poglądadch, że nie ma powrotu do
      PRIII ... ze $molarem czy też bez... (tak wiem, jestem 'damn' pesymistą :(

pozdr,
      MArCello
      • Gość: Preslaw Re: Smolar nie będzie dyktatorem programowym... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.04, 15:27
        Rzecz jasna, nigdy nie można przewidzieć jak wpływ mogą mieć zmiany personalne
        na zmiany progarmowe. Zawsze bowiem jest szansa, że będą to zmiany poytywne i
        mogą się rozciągać w czasie. Wszystko zależy od ludzi, od konkretnych układów.
        Ale ja też nie wierzę w powrót idei (podkreślam idei) Progarmu III Polskiego
        Radia z jego wspaniałą odmiennością. Zobaczcie, co dzieje się w telewizji
        publicznej. Odszedł Kwaitkowski, przyszedł Dworak, o którym Kutz powiedział, że
        jest dla telewizji darem opatrzności i nic się w telewizji nie zmieniło. Wierzę
        w to, co Kutz powiedział, że Dworak to porządzny człowiek i dobry fachowiec,
        ale siła inercji w takich jak telewizja instytucjach jest potężna i być może
        będzie tak samo z Polskim Radiem. Musi się zmienić układ a wraz z nim
        menatlność. Tyle.
        • Gość: martin Re: Smolar nie będzie dyktatorem programowym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 16:02
          Oczekujesz zmian w miesiąc, dwa? Gratuluję, bo chyba żyjesz na innej planecie.
          Jest nowy prezes tvp i przygotowuje zmiany, na które trzeba poczekać, nic nie
          zrobi się od razu.
          A co do Smolara, to i tak na antenie trójki widzę pewną 'odwilż' muzyczną.
        • Gość: Lesiek Re: Smolar nie będzie dyktatorem programowym... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.04.04, 18:05
          >Odszedł Kwaitkowski, przyszedł Dworak, o którym Kutz powiedział, że
          jest dla telewizji darem opatrzności i nic się w telewizji nie zmieniło.

Jak to się nie zmieniło? Darek Szpakowski ma wrócić!

• tuhanka Re: Smolar nie będzie dyktatorem programowym... 28.04.04, 15:40
        Prawda. Jednak obawiam sie, ze tylko na Smolarze sie skonczy.
    • mi.ka.n Re: Smolar nie będzie dyrektorem programowym Pols 28.04.04, 19:03
      Jako wierna słuchaczka jedynki zaczełam miec trochę wiecej nadziei.Chyba że
      przyjdzie ktos Kto wlezie miedzy wrony i będzie krakał jak ony.Nie daj Boze ,bo
      ja nie miałabym co sluchac.Na razie protesty coś dały.
      • Gość: Janusz Re: Smolar nie będzie dyrektorem programowym Pols IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 28.04.04, 19:41
        mi.ka.n napisała:

> Jako wierna słuchaczka jedynki zaczełam miec trochę wiecej nadziei.Chyba że
        > przyjdzie ktos Kto wlezie miedzy wrony i będzie krakał jak ony.Nie daj
        Boze ,bo
        >
        > ja nie miałabym co sluchac.Na razie protesty coś dały.

Protesty niewiele dały. Chyba że można poczytywać za efekt protestów fakt, że w
        nocy Trujki da się jeszcze słuchać, że jest tam jeszcze Kaczkowski, jest parę
        innych jeszcze osób, a nie ma więcej Rokosów, Orzechów czy Kantereitów. Marne
        to jednak pocieszenie. Ochłap taki. Protesty dały z pewnością odczuć decydentom
        jaki jest społeczny odbiór ich działań, ale to również jedynie nasza marna
        satysfakcja.
        A jeśli chodzi o Smolara, z człą pewnością jego odejścia nie należy wiązać z
        protestami słuchaczy, nie w tym kraju. Zresztą, to co się aktualnie dzieje w
        Jedynce wskazuje dobitnie że "smolarowa" filozofia jest realizowana.
        Przypuszczam że zaproponowano mu intratniejszą synekurę.

• Gość: astat Re: Smolar nie będzie dyrektorem programowym Pols IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 28.04.04, 22:30
          Ano właśnie. Marna satysfakcja...
          Dzięki za ten list. Też tak myślę.
    • Gość: tekisk To było posunięcie taktyczne zlikwidować FOFUM ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.04.04, 05:57
      zrezygnować z posady i nie będzie musiało się , czytać niepochlebnych opinii na
      FORUM JEDYNKI.
    • Gość: Janusz Smolar podaje powody IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 29.04.04, 21:30
      wirtualnemedia:

"Jako powód odejścia z Polskiego Radia Eugeniusz Smolar podał nam "różnice w
      pomysłach zarządzania programem Polskiego Radia". Smolor zdementował
      jednocześnie informacje jakoby miał przejść do Kancelarii Prezydenta.

- Nie interesuje mnie polityka - powiedział nam Eugeniusz Smolar."

www.wirtualnemedia.pl/index1.php?act=4&id_artykulu=11828

(patrz poniżej)
    • Gość: Andrew Re: Smolar nie będzie dyrektorem programowym Pols IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 29.04.04, 22:01
      Wreszcie dobra wiadomość dotycząca Trujki na tym forum - po tylu latach!!! Może
      Pan Derehtor L. też już odfrunie na inny stołek???
      • t.o.m.e.k Re: Smolar nie będzie dyrektorem programowym Pols 30.04.04, 08:42
        > Wreszcie dobra wiadomość dotycząca Trujki na tym forum - po tylu latach!!!
        Może
        >
        > Pan Derehtor L. też już odfrunie na inny stołek???

O rrrany - wreszcie... Może trzeba było mu urządzić jakieś pożegnanie jak po
        raz ostatni będzie opuszczał swoje dotychczasowe miesjce pracy?
        No ale pytanie pozostaje oczywiście otwarte - jaki to będzie miało wpływ na
        sytuację personalno-programową w Programie III? Oczywiście "Ich Troje" nie
        będzie chyba czuło się już tak pewnie jak do tej pory - w osobie Smolarka mieli
        silnego protektora. Tu warto powiedzieć / przypomnieć kim jest p. Owsiński i
        czy można wiązać z nim jakieś nadzieje...
        Wydaje mi się, że na skutek jakichś chorych układów, Smolar cieszył się
        statusem swietej krowy i wszystko, co robil znajdowalo sie pod ochronnzm
        plaszczykiem. Czy teraz przyjdzie czas na chocbz czesciowe rozliczenie tego
        bezholowia, jakie do tej porz panowalo przy Mysliweckiej?
        • Gość: Lesiek Re: Smolar nie będzie dyrektorem programowym Pols IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.04, 06:42
          > Tu warto powiedzieć / przypomnieć kim jest p. Owsiński i
          > czy można wiązać z nim jakieś nadzieje...

O ile sobie przypominam (jeśli to ta sama osoba), był prezesem Radia w latach
          bodaj 1990-92. Ludzie Trójki (Miecugow na przykład, AFAIR) wyrażali się o
          współpracy z nim jak najgorzej.
    • Gość: Konglomerat Smolar out !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.05.04, 22:33
      Dziś pierwszy dzień bez p. Smolara i pierwszy dzień w UE.
      Nie jestem pewien co cieszy bardziej ;-)))

Niech żywi nie tracą nadziei ...
      • Gość: Humpty Re: Smolar out !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.04, 02:34
        $molar zlikwidował się sam. A było to tak: wystukał w telefonie pilnego SMSa i
        wysłał go. Pech chciał, że w roztargnieniu z książki adresowej wybrał własny nr
        telefonu. Po chwili przeczytał: SIEPACZOM PRECZ JEST PAN ODWOLANY.
        A dla $molara SMS rzeczą świętą :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka